Jump to content

Moto Zajednica

Sta ocekujete od servisera?

Recommended Posts

  • Drug član, 3108 postova
  • Lokacija: Arandjelovac-Darosava
  • Motocikl: Blackie

Tako je kad prosečan Srpski državljanin hoće da vozi auto ili motor od 10000€,kupi ga za 3-5000€ (naravno sa malom km:)), a mnogo mu 200€ za servis/popravku... To je to u suštini...Nit' majstor može da mu naplati pravu cenu, zbog standarda... Nit' ovaj može da mu plati... zbog "velikih" ličnih dohodaka... Pa seci uši, krpi dupe! 

  • Sviđa mi se 1
  • Haha 1
  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 865 postova
  • Lokacija: Obrenovac
  • Motocikl: X11
Pre 1 sat, Satelis je napisao:

Ajmemene sta coek nece sve procitati napisano..... al dobro, razume se tezina artije i mastila.

Rodjeci jeste u pravu al jedno ste zaboravili izgleda, Vi hocete jest cokolede i sladoleda u banana zemlji gde u glavnom tikve talasaju.

 

Pominje se u vise navrata "bice gotov tad, kosta ce toliko" ..... ovo napisano vazi samo za motore ili automobile ili traktore koji imaju servisnu istoriju odrzavanja/popravki.

 

Vozilo koje prvi put dodje kod Majstora gde isti nema uvid u servisnu istoriju, jahali ga kako su stigli, menjani vlasnici njih 5-10 pa jos toliko Majstora jer svaki ima nekog svog proverenog .... Tu pravila nema, nit ce ih ikad biti i ne moze se znati unapred koliko ce vremena, nit para biti potrebno za popravku. 

Moze se samo predpostaviti, ugrubo sracunati i nista vise sem toga.

  • Cak i najobicnija zamena svecice moze biti problem ako je ukrivo zavijena. 
  • Cak i prosta zamena guma moze biti problem ako je zapekao lezaj u travezni kud prolazi osovina (smicanje zadnjeg tocka moze trajati 2 - 3h).
  • Cak zamena sijalice fara oborenog svetla moze biti problem jer se mora skinuti prednja maska, maska na kojoj su zabice zalepljene super lepkom ili lemilicom pa jednom kad odvijes gotovo, nema nazad tj samo cujes kako nesto pada dole i zvecka.
  • Cak i prosta zamena ulja moze biti problem kad se pretera sa stezanjem srafova poklopca filter ulja (ima modela gde moras izvaditi motor da bi popravio navoj, ne postoji druga mogucnost) ili cep za ispustanje (koliko se samo puta na forumu provuklo "sjeban navoj").

Ovo sam naveo par banalnih, prostih primera gde mozes misliti lako cu .... kakav zajeb, ujebes se sa poslom samo tako.

Gde su slozeni poslovi, gde je recimo primeceno jos bar 3 potencijalna nedostatka dok se radi?

Sad, zamisli scenu gde Majstor unapred kaze coveku/musteriji za koliko ce biti gotov i koliko ce kostati popravka.... nezahvalno za obe strane.

 

Da skratim pricu, moze se do prekosutra pisati....

Majstor da bi bio onaj pravi majstor, mora voleti svoj posao bez obzira na struku, tu se srcem ulazi u poSo i to je pocetna stanica.

Sledeca stanica je potkovanost znanjem, ucenjem, usavrsavanjem ako ima mogucnosti i sredstava i za kraj treca bitna, jako bitna karika je pedantnost i postenje/obraz.

 

Poverenje nikad nece doci ako gore pomenuto nije ispunjeno, nekad dodje posle 5min razgovora.

 

Svidja mi se sto u skoro svakoj recenici majstor pises velikim slovom, drziz do struke uprkos pravopisu.

Da li bio u prodavnici, javnoj kuci ili mehanicarskoj radnji, prvo i osnovno je da ti se kaze cena i potrebno vreme za dogovoreni posao. Sve mimo toga su izgovori i opravdanja, tipicna za bransu usluzne delatnosti da bi se ogradio od probijanja rokova, nepoznanica vezano za prihvacen posao ili paralelno radjenje vise poslova.

Krivo sedi, pravo besedi.

Jedino sto se slazem, da drzava jeste banana, da musterija ima raznih nije ni vama lako, ali podjimo svi prvo od sebe. Pa polako odatle...

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 530 postova
  • Lokacija: beograd mirijevo
  • Motocikl: 950adv 450exc

Jako je tesko udovoljiti ljudima. A ko sto neko gore napisao u banana drzavi gde talasaju tikvani imamo sve veca i veca ocekivanja sve vise i vise znamo sta je kome posao, a na greske iz svog posla odgovaramo sa jebiga. Malo vise tolerancije i razgovora smanjim ocekivanja i uglavnom bude sve ok.

  • Sviđa mi se 3
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Aktivirao se na času, 3277 postova
  • Lokacija: Suburbia, blok 45
  • Motocikl: 1 Litar Honde

      Po pitanju ''specifikacije'' majstora, mnogo sam skromniji od velike većine u temi. Od majstora tražim samo jednu stvar - a to je da ja ne razmišljam.

     Osnovna kultura nalaže da zapiše sve što sam rekao i da mi javi za svaku nepredviđenu ''sitnicu''. To sam doživeo kod:

Joce ('05)

Kocke ('03 -'09)

Satelisa '15 - nadalje

 

        Dakle, ne razmišljam dok je moped tamo i ne razmišljam kad isti preuzmem. To je najkvalitetnija i samim tim nejjeftinija usluga, dugoročno!

        Ako baš moram da podvučem crtu, Satelis je numero uno, definicija i primer moto-majstora za 21.vek, pa Joca i Kocka.

Imam još 3-4 servisera u ''imeniku'' ali su mi (kućni) prijatelji, pa nije red da ih ''ofiram''.

        Nije moje da im ''pregledam'' higijenu servisa, niti bilo šta slično, ali svi navedeni su k'o apoteke! 

  • Hvala 1
  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1726 postova
  • Lokacija: BG-LE
  • Motocikl: Tracer 900

@Vuleta - Za zamenu ulja i f. ulja ce ti svako reci cenu odmah, ali za nesto komplikovanije, moze da ti kaze cenu za to, plus da te zove za ostalo sto se usput nadje kao problem.

Nerealno je ocekivati da za motore kakve vecina nas vozi oko 10 god starosti, neko predvidi sve sto moze da ga snadje, a vecina tih motora je prosla kroz cije sve ne ruke.

Konkretno Dare kada mi je popravljao skuter, pored dogovorenog prenosa koji se raspao, on je pregledom utvrdio da mi je recimo nosac dizne napukao, zvao me da mi kaze da juri drugu i da ima jos par nekih drugih stvari koje treba menjati, ali ovo je obavezno. E vidis taj detalj jako cenim, mogao je da sklopi i da bude u fazonu, na taj deo mi se Stefan  nije zalio, idemo dalje, a onda ja negde buknem.

Da li bi mi onda znacilo par desetina eura koliko je vise kostala popravka?  
Nemam problem da bilo sta kosta, ali imam problem da kao sto sam naveo u nekom od postu iznad mi das motor na kome su plocice knap ili cak i nedovoljne da stignem do sledeceg servisnog intervala. 
I da, to naravno nije bio Darko, da se razumemo!

P.S.

Malo je neozbiljno uporedjivati prodavnicu i Chupa Chups, kurvu i popravku, ako razumes sta zelim da ti kazem.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 865 postova
  • Lokacija: Obrenovac
  • Motocikl: X11

Ma naravno da prolongiranja i dodatne naplate moze da bude usled neplaniranih radova, ali to nije pravilo.

Za redovne servise, i pojedinacne poslove mora da se zna cena i vreme zavrsetka radova.

Sto se tice danasnjih mehanicara, detektujem kvar, narucim deo, zamenim, mislim da mi je poredjenje iz prethodnog posta adekvatno.

Kad odvezem motor od skoro 30 godina kod Kocke, bez zelje da reklamiram, i on ga popravi, nasteluje i spremi za put od 1000 i kusur km samo svojim znanjem, a da pri tom odradi jos par sitnica koje mu bodu oci, bez dodatne naplate i to sve u dogovorenom terminu, onda sam mozda i preterao sa poredjenjem...

Ali da, i takvog Majstora sa velikim M su uspele musterije da izlude, pa sad kazu Kockavi je nervozan.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1281 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: SMC 300
2 hours ago, ThePainkiller said:

Uh, ovde moram da te ispravim...

Itekako može da se nađe ˝gremlina˝... Recimo, doneseš motor na štelovanje ventila, majstor otvori deklu, raspadne se dihtung ventil dekle (prethodni ˝majstor˝ nakrkao diht mase), lanac bregaste istegljen skroz i mora da se menja... Lako ugovorena cifra za samo štelovanje ventila ode i troduplo gore... ;) 

Samo da napomenem , da ko ne zna da cuje zvuk lanca bregaste za zamenu, ne treba ni da vozi. Opasno je.  I potpuni laik zna da cuje kad nesto lupa, zveketa, ili se cuju neki drugi abnormalni zvukovi.

Zvuk zveckanja jeste osnovna dijagnostika u problematici lanca ili spanera.

Tako da to majstor odmah poslusa i primeti, pa istovremeno ili blagovremeno moze upozoriti kolegu Motociklistu da ce mozda pored stelanja ventila biti dodatni troskovi. Kosta dve recenice unapred.

Tako da se pomenuti kolega moze odluciti da li ce ventile stelovati tada ili za neko vreme, kada bude odlucio da zameni lanac i spaner.

A zbog zamene lanca bregaste se ne otvara motor, nego se lanac provlaci i spaja.

Dihtung dekle je uglavnom gumeni i traje dugo, nije obavezna zamena. Moze malo diht paste, ali ako neko nakrka pastu, to moze biti mnogo veliki problem za masinu, i uglavnom se vidi spolja.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1312 postova
2 hours ago, ThePainkiller said:

Pa kad ti majstor kaže, štelovanje ventila ti je cca 50 evra, a po otvaranju mašine zatekne lanac bregaste koji je za zamenu i mora i da menja i dihtung dekle, onda ta popravka izađe i preko 150 evra ( a ti si planirao samo da potrošiš 50 evra na servis). A da kažeš majstoru da nećeš sve da menjaš, već kad je motor otvoren, to mi nikako nema smisla (mada sam viđao da se i to radi).

Meni nisu problem nikad bili oni koji kazu mora to i to zbog toga i toga, da bi sve bilo kako treba. Pa snaci cu se za lovu nekako.

 

Problem su mi recimo bili neki koji ti steluju ventile, ne zamene stari tvrdi dihtung, i nakon toga ulje nastavi/pocne da curi opet. I jos ti kaze to je tako kod uljara/vazdusara, negde mora da curi pre il kasnije????

 

 

Rasejani i u zurbi. Menja covek lanac zaboravi da dotegne sraf na drzacu kocnice, zamalo nisam poginuo, al imao sam srecu, zaglavio se i stao pre katastrofe. 

 

I jos gomilu drigih stvari sa svim tim "majstorima". 

 

Svi ti problemi na tadasnjem motoru su nestali kad sam prvi put usao u radionicu dobrog majstora. 

 

Znaci nije sve do musterije i motora, ipak je dobar majstor - dobar majstor. 

 

Uglavnom sa matorim majstorima (45,50+) imam dobar odnos i zavrse mi posao. 

 

Sa svim mladjima sa kojima sam imao posla ipak na kraju dana nisam bio zadovoljan il je bilo problema. 

 

Sto ne mora da znaci da je to pravilo al kod mene je tako, za sada. 

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 8924 postova
  • Lokacija: Beograd - M.M.Lug
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD
Pre 1 sat, Vuleta je napisao:

Svidja mi se sto u skoro svakoj recenici majstor pises velikim slovom, drziz do struke uprkos pravopisu.

Da li bio u prodavnici, javnoj kuci ili mehanicarskoj radnji, prvo i osnovno je da ti se kaze cena i potrebno vreme za dogovoreni posao. Sve mimo toga su izgovori i opravdanja, tipicna za bransu usluzne delatnosti da bi se ogradio od probijanja rokova, nepoznanica vezano za prihvacen posao ili paralelno radjenje vise poslova.

Krivo sedi, pravo besedi.

Jedino sto se slazem, da drzava jeste banana, da musterija ima raznih nije ni vama lako, ali podjimo svi prvo od sebe. Pa polako odatle...

Bojim se da nisi dobro procitao pa samim tim nisi mogao razumeti sta je pisac hteo reci.

 

Prvo sam zborio o vozilima gde se zna serv. istorija, 1 vozilo - 1 Majstor i tako zajedno hiljadama kilometara, nema nepoznatih.

Takvom vozilu moze se znati skoro pa tacna krajnja cena i vreme trajanja bilo kog zahvata.

 

Drugo sam zborio o vozilima gde se ne zna gde je, sta i kako radjeno.... takvim vozilima ne moze se odrediti tacna cena kao ni vreme trajanja popravke.

- Sledi rasklapanje - popis - pravljenje racunice potrebnog uraditi i promeniti - poziv Musterije da dodje i vidi uz objasnjenje sta sve treba i zasto ne valja i koliko kosta - usaglase se obe strane - nabakva potrebnog - rad - proba - obavestenje Musterije ako je sve Ok i ako nije sve Ok.

Na kontu da li je Ok il nije Ok, sledi dalje zbivanje .....al ovde cu se zaustaviti.

 

Nadam se da sam sad jasniji, procitaj ponovo moj prvi post.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 865 postova
  • Lokacija: Obrenovac
  • Motocikl: X11

Jasno je meni o kojoj konkretno situaciji, sa kojom se ne sumnjam susreces sporadicno, ili bar zelim da verujem da je tako, ti govoris.

Ali cuj ti i mene, ne moze se kretati od pretpostavke da su sve nove musterije glupaci koji ne znaju da kupe motor, ili ne znaju sta voze do trenutka dolaska kod majstora. ili pretpostavke, da su sve nove musterije imale problem, koji nisu znali drugi da rese, pa ostavili haos za sobom da drugi sredjuje.

Ja pricam, o situaciji, gde hocu da sredim konkretno pricam o sebi, prednje viljuske(ulje, semerinzi, prasinari), servis mali, servis karburatora...Sve delove obezbedjujem ja i dolaze sa motorom. Motor radi, ide, nista ne curi, znaci sve redovno ili preventivno. Kao musterija hocu da znam kada ce motor biti gotov i koja je cena ruku. Ako u radu majstor nadje nedostatak, pa naravno da ce to prolongirati radove i povecati cenu ruku. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1248 postova
  • Lokacija: Karton siti ... gornje sokace.
  • Motocikl: Y
Pre 3 sati, shoyyka je napisao:

Tako je kad prosečan Srpski državljanin hoće da vozi auto ili motor od 10000€,kupi ga za 3-5000€ (naravno sa malom km:)), a mnogo mu 200€ za servis/popravku... To je to u suštini...Nit' majstor može da mu naplati pravu cenu, zbog standarda... Nit' ovaj može da mu plati... zbog "velikih" ličnih dohodaka... Pa seci uši, krpi dupe! 

Kolega sa nekoliko reči spakovanih u 3 reda postavio klasičnu balkansku dijagnozu :takoje: ....

 

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1312 postova
4 hours ago, shoyyka said:

Tako je kad prosečan Srpski državljanin hoće da vozi auto ili motor od 10000€,kupi ga za 3-5000€ (naravno sa malom km:)), a mnogo mu 200€ za servis/popravku... To je to u suštini...Nit' majstor može da mu naplati pravu cenu, zbog standarda... Nit' ovaj može da mu plati... zbog "velikih" ličnih dohodaka... Pa seci uši, krpi dupe! 

 

Pola bajkera ovde u zemlji (dakle bar 50% ako ne i vise) vozi preplacene motocikle koji preko sa originalnom kilometrazom kostaju manje nego ovi nasi sa uglavnom neoriginalnom. Al to je vec neka druga prica i tematika.

 

To su motocikli otprilike srednje trzisne vrednosti izmedju 1500 i 3000 evra i njih ima najvise na nasim drumovima. 

 

Od tih motocikala majstor zivi. 

Svaka cast maloj odabranoj grupi majstora koja servisira samo skuplje motocikle, al to gledajuci na nivou Srbije je minimalan procenat takvih. 

 

Dakle, vecina nas vozi prosecne motocikle i takvi se najvise pojavljuju kod majstora i uglavnom ne zalimo 200 evra za popravku nego dajemo i po pola cene trzisne vrednosti motocikla za popravke i velike servise. 

 

Al problem nastaje kad majstor ne valja, pa ispadne da se "sirotinja zali" bez razloga. 

 

 

 

 

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1522 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Čekam Zlatkovog Bandita

@Pingvin37 nisi u pravu za ovaj deo o cenama preko i ovde. Kao neko ko je promenio 6-7 motora, 10ak skutera i 10ak automobila od 2006 pa na ovamo, kupovao sam i u Srbiji i van Srbije, mogu da ti kazem sledece:

Uzmi bilo koji model motora ili automobila (ako je prvi vlasnik, odlicno stanje, redovno odrzavan) skuplji je preko nego kod nas.

 

Problem je sto kod nas uvoze od preko vozila koji su stajala, trebaju ulaganja, uzimani staro za novo ili vozila sa manama/nedostatcima, to se ovde jeftino sredi i otkloni i onda se ovde prodaje po vecoj ceni. Ali cena bilo kog dobrog motora, od vlasnika, odrzavanog kako treba, je skuplja u EU nego sto je na Balkanu. Ja sam proverio vise puta :) verovatno je skuplje jer je tamo i odrzavanje istog skuplje.

 

P.S. Izvinjavam se @ProMaster na off-u

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1312 postova
1 minute ago, Markone88 said:

@Pingvin37 nisi u pravu za ovaj deo o cenama preko i ovde. Kao neko ko je promenio 6-7 motora, 10ak skutera i 10ak automobila od 2006 pa na ovamo, kupovao sam i u Srbiji i van Srbije, mogu da ti kazem sledece:

Uzmi bilo koji model motora ili automobila (ako je prvi vlasnik, odlicno stanje, redovno odrzavan) skuplji je preko nego kod nas.

 

Problem je sto kod nas uvoze od preko vozila koji su stajala, trebaju ulaganja, uzimani staro za novo ili vozila sa manama/nedostatcima, to se ovde jeftino sredi i otkloni i onda se ovde prodaje po vecoj ceni. Ali cena bilo kog dobrog motora, od vlasnika, odrzavanog kako treba, je skuplja u EU nego sto je na Balkanu. Ja sam proverio vise puta :) verovatno je skuplje jer je tamo i odrzavanje istog skuplje.

 

P.S. Izvinjavam se @ProMaster na off-u

Izvinjavam se i ja na off-u odmah. 

 

Al Mare po toj logici onda svi ( il vecina) motora iz uvoza su to sto ti pominjes? Jer u suprotnom uvoz se ne isplati nikako. 

 

Tu se postavlja isto pitanje iz mog gornjeg posta. Da nema tih "uvezenih sumnjivih polovnjaka", od cega bi ziveli moto majstori? 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1522 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Čekam Zlatkovog Bandita
Just now, Pingvin37 said:

Izvinjavam se i ja na off-u odmah. 

 

Al Mare po toj logici onda svi ( il vecina) motora iz uvoza su to sto ti pominjes? Jer u suprotnom uvoz se ne isplati nikako. 

 

Tu se postavlja isto pitanje iz mog gornjeg posta. Da nema tih "uvezenih sumnjivih polovnjaka", od cega bi ziveli moto majstori? 

Tako je, vecina (90%) motora koje uvoze preprodavci su takvi, i to sam par puta proverio :) jednom sam video kako izgelda motor koji je ovde uvezen is Svice, a secam se oglasa iz Svice (cak ga moj drug koji tamo zivi zvao) nebo i zemlja :)

 

Pisem ti na PP :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 2223 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Honda NC700D Integra


Samo da napomenem , da ko ne zna da cuje zvuk lanca bregaste za zamenu, ne treba ni da vozi. Opasno je.  I potpuni laik zna da cuje kad nesto lupa, zveketa, ili se cuju neki drugi abnormalni zvukovi.


Ko vozi, ne mora da zna uopšte da li postoji lanac bregaste ili ne...
  • Haha 2
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1281 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: SMC 300

Pa procitaj ponovo da li sam to pomenuo. Laik definicija, zatim abnormalni zvuk.

Ni plavusa ne zna sta je BBS felna od lakog metala, al vidi da je lepa.

Onaj ko vozi i ne mora da zna,ali majstor za motore bi morao da zna.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 641 postova
  • Lokacija: Zemun
  • Motocikl: Tdm 900
pre 12 minuta, X8 Vračar je napisao:

 

 


Ko vozi, ne mora da zna uopšte da li postoji lanac bregaste ili ne...

 

Tako je.

 Zato i jeste potegnuto ovo pitanje oko ocekivanja i poverenja.

 Ne znam ni kako radi ova naprava na kojoj citam i pisem ovo pa ipak je koristim za citanje i pisanje (izmedju ostalog)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Hronični Motociklopata, 7062 postova
  • Lokacija: Severna Bačka
  • Motocikl: Banditos 650

Da, ali ne mešajmo babe i žabe, stvar je u tome da možeš sebi prilično veliku sumu para (generalka) da uštediš ako umeš na vreme da primetiš neke promene u radu motora, često bude scena da motor pali i radi sve do zadnjeg momenta kada ode sve u honduras, ali zato ti mašina na vreme daje znake (zvuke) da nešto nije u redu i samo to treba da poslušaš...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 641 postova
  • Lokacija: Zemun
  • Motocikl: Tdm 900
Pre sat vremena, Biker-Boy je napisao:

Da, ali ne mešajmo babe i žabe, stvar je u tome da možeš sebi prilično veliku sumu para (generalka) da uštediš ako umeš na vreme da primetiš neke promene u radu motora, često bude scena da motor pali i radi sve do zadnjeg momenta kada ode sve u honduras, ali zato ti mašina na vreme daje znake (zvuke) da nešto nije u redu i samo to treba da poslušaš...

Opet se vracamo na isto.

Motor redovno vozis na servis i opet ono sto je mnogo puta receno u temi, majstor treba da pored redovnog servisa malo i oslusne i pogleda ostale stvari i ukaze na moguce kvarove. 

 Naravno ko sam radi servis podrazumeva se da ima bar osnovno znanje pa moze sam da cuje ili vidi eventualne mane.

 Nemojte ocekivati da ce svako da prepozna ili primeti u ranoj fazi da nesto nije u redu.

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Hronični Motociklopata, 7062 postova
  • Lokacija: Severna Bačka
  • Motocikl: Banditos 650

Ne može majstor baš sve potencijalne kvarove da namiriše na motoru jer ga ne vozi, a i ako ga provoza malo po ulici to nije to, zato je bitno da mu vozač da neku informaciju i utiske iz prve ruke jer ga stalno vozi i poznaje svoj motor, tako i u motogp-u rade, vozač i mehaničari su stalno u dosluhu čim vozač siđe s motora u boksu, i to je krucijalno da bi sve funkcionisalo kako treba.

Suština je da radi sebe moraš da imaš neko osnovno znanje da bi vozio motor, pogotovo u zemlji Srbiji gde su većina motora na putevima stari u proseku 15-20 godina, i kvar se desi kad tad, i često to zna biti neka sitnica koju sam možeš da rešiš i to puno znači, pogotovo ako te nevolja zadesi negde na putu daleko od kuće.

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 641 postova
  • Lokacija: Zemun
  • Motocikl: Tdm 900
pre 3 minuta, Biker-Boy je napisao:

Ne može majstor baš sve potencijalne kvarove da namiriše na motoru jer ga ne vozi, a i ako ga provoza malo po ulici to nije to, zato je bitno da mu vozač da neku informaciju i utiske iz prve ruke jer ga stalno vozi i poznaje svoj motor, tako i u motogp-u rade, vozač i mehaničari su stalno u dosluhu čim vozač siđe s motora u boksu, i to je krucijalno da bi sve funkcionisalo kako treba.

Suština je da radi sebe moraš da imaš neko osnovno znanje da bi vozio motor, pogotovo u zemlji Srbiji gde su većina motora na putevima stari u proseku 15-20 godina, i kvar se desi kad tad, i često to zna biti neka sitnica koju sam možeš da rešiš i to puno znači, pogotovo ako te nevolja zadesi negde na putu daleko od kuće.

 

     U pravu si

    Nisam mislio da mi majstor predvidi kvar nego da bi trebalo da me upozori na neke stvari koje ja ne bih primetio na vreme nego mozda tek kad dodje do kvara. Recimo na potrosni materijal i delove ili sklopove koji se vremenom trose.

     Ok, on to ne mora, moze samo da mi promeni plocice a da mi ne kaze da mi je crevo lose i da moze da popusti u nekom momentu, jer mu nisam rekao da pogleda i crevo, ulje, nemam pojma sta sve tu ima.

  Sto se tice vozaca motoGP -a, mislim da znaju vise od mnogih nasih majstora .

   Meni motor nije hobi nego prevozno sredstvo i antistres terapija.

  

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 138 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Suzuki Gsx600f

Dosao sa namerom da prokomentarisem, sta ocekujem od servisera, al vidim da manje vise svi isto ocekujemo, mnogo mi draza cinjenica da sam pohvatao ko je ovde dobar majstor da znam kada mi bude trebao... :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 4258 postova
  • Lokacija: Ванкувер, Британска Колумбија
  • Motocikl: Дукати '97 748, '08 848, '09 1198S, '12 1199С, 2020 РСВ4 1100 Фактори, 2021 РСВ4 1100 Фактори
On 2.1.2021. at 15:32, ProMaster je napisao:

- Dakle ovako, pored toga sto vecina nas ovde sama popravlja svoje motore, postoji veliki broj ljudi koji sve prepusta serviserima.
Nekada neke stvari nismo u stanju da uradimo sami, nekada ne zelimo ili pak nesto trece.

Zanima me, sta vam je najbitnije i sta ocekujete od svog servisera, sta je ono sto vas vraca kod njega?

Poenta nije da nekog ili globalno "pljujemo" servisere, vec da vidimo sta je ono sto ocekujemo od njih:

- Vremenski rokovi
- Dostupnost delova (osnovnih)
- Da li praktikujete da ostavite motor ili ga ne ispustate iz vida
- Predlog preventivnih intevencija

- Cena rada
...

ovo su samo neke od stavke kojih sam se trenutno setio, ocekujem da ima sigurno jos mnogo stvari koje svako od nas ocekuje za sebe i svoj motor..

Pucajte.. :rat3:

Да ли могу да питам која је позадина постављања овог опширног питања? 

Неко лично искуство или досада током зимских дана?  Ако има позадину имена нису важна :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja