Jump to content

Moto Zajednica

Ko ga....

Recommended Posts

  • Vlasnik sajta, 5340 postova
  • Lokacija: Beograd, Srbija
  • Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR

Okej, ali ajmo onda da stavimo ogranicenja da budu svuda 10 km/h i da svi zaboravimo na nesrece. Kod nas su ogranicenja uglavnom 'projektovana' i postavljena pre 20 god. U medjuvremenu su vozila postala tehnicki dosta spremnija i sposobnija.

 

Poenta mislim da ipak nije u tome da se pridrzavamo ogranicenja jer to, ruku na srce, niko jos nije postigao. Mislim da ne postoji niti jedan jedini vozac na kugli zemaljskoj koji je uvek ispostovao ogranicenje brzine.

 

Ne kazem da ne treba postovati ogranicenje jer naravno da treba, ali svi mi vozimo kola koja su sposobna za >120 km/h koliko je u Srbiji max brzina. Motore da ni ne pominjem. Pa maltene bilo koji skuter ce da prebaci 120 kmh. Sad ce mnogi reci - idi na autoput pa tamo to teraj. Setite se samo koliko je nesreca bilo na autoputu.

 

Mislim da je poenta da se podigne svest vozaca i njihova spremnost i spretnost na putu na visi nivo. Znaci, obuka voznje bi trebalo da bude bolja i da bude ispracena teoretskim predavanjem gde bi bile pokazane i slike udesa. Moramo da shvatimo da ce uvek biti prekoracenja brzine, na zalost.

 

Nije resenje u ogranicenju brzine, vec u edukaciji vozaca. I kazne tu pomazu, pogotovo novcane.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Aktivirao se na času, 3277 postova
  • Lokacija: Suburbia, blok 45
  • Motocikl: 1 Litar Honde

Dirty je lepo i jasno objasnio o moralu i poshtovanju, a neke ravnicarske struje konstantno krive i omeksavaju bolne tacke u nasim glavama. Drago mi je sto vas sve vidim na "delu". I ja sam bio 2 godine "idijot" pa nisam pljuvao i psovao skuterashe, kinezashe, cross-eve, chireve(cruisere) i sl... Podjednako mi je bilo zao kad se slomije klinac na scoot-u kao i neko kad ispravi krivinu pri 200km/h i nikad nisam patio od OVE ili ONE vrste "bajkerstva". Zamolio bih pojedine strukture da redje koriste ovaj izraz dok ne nauce(ocigledno) njegovo znacenje. Hvala imenjace!!!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1689 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic
Okej' date=' ali ajmo onda da stavimo ogranicenja da budu svuda 10 km/h i da svi zaboravimo na nesrece. Kod nas su ogranicenja uglavnom 'projektovana' i postavljena pre 20 god. U medjuvremenu su vozila postala tehnicki dosta spremnija i sposobnija.

[/quote']

 

Istina....vozila su sve tehnièki sposobnija,savršenija i bezbednija...a šta je sa putevima? Ogranièenja su bila projektovana pre 20.godina, kada su putevi bili još tehnièki dobri,motornih vozila je bilo relativno malo (u usporedbi sa danas), a danas?..šta je sa vozaèem, kada ostari 20.godina?refleksi mu opadaju, vid mu slabi, živci mu sve više popuštaju....sposobnosti vozaèa motornih vozila su ostala na nivoju od pre 20.godina, ako nisu èak i lošije...

 

Poenta mislim da ipak nije u tome da se pridrzavamo ogranicenja jer to' date=' ruku na srce, niko jos nije postigao. Mislim da ne postoji niti jedan jedini vozac na kugli zemaljskoj koji je uvek ispostovao ogranicenje brzine.

[/quote']

 

Definitivno ne postoji...meðutim društvo u kojem živimo je postavilo neke norme, zakone,itd...(nazovi to i znakove,ogranièenja,pešaèke prelaze,kakogod hoèeš...)...u veèini primera, mala odstupanja se svugda tolerišu i sankcije za nepoštivanje toga je više izuzetak nego pravilo (osim ako naletiš na "nadrkanog" policajca, kojem žena veè dugo nije odmerila "kvalitetno vreme").....velika odstupanja se golemo sankcionišu svugda (ima da te zaboli zglob na ruci od izvlaèenja "šuški" iz novèanika...) i to je ok, jer da nema toga onda prelazimo u stadij "ko jaèi, taj tlaèi"...

 

Ne kazem da ne treba postovati ogranicenje jer naravno da treba' date=' ali svi mi vozimo kola koja su sposobna za >120 km/h koliko je u Srbiji max brzina. Motore da ni ne pominjem. Pa maltene bilo koji skuter ce da prebaci 120 kmh. Sad ce mnogi reci - idi na autoput pa tamo to teraj. Setite se samo koliko je nesreca bilo na autoputu.

[/quote']

 

da i upravo tu je žalostno....svi mi vozimo tehnološke bisere od kola, nigde nema pešaka,biciklista,pokoji motorista,putevi su ravni i dobri, pa ipak se dešavaju nesreèe...mislim, da je jasno gde je slaba karika ,zar ne?.....vozaè i njegove sposobnosti....i zato su tu ogranièenja...možda smo ti i ja i još velika veèina sposobni upravljati vozilima pri veèim brzinama,refleksi su nam bolji,itd..ali ima tu i ostalih i svi ti propisi i ogranièenja su zasnivani na nekom proseku..

 

Mislim da je poenta da se podigne svest vozaca i njihova spremnost i spretnost na putu na visi nivo. Znaci' date=' obuka voznje bi trebalo da bude bolja i da bude ispracena teoretskim predavanjem gde bi bile pokazane i slike udesa. Moramo da shvatimo da ce uvek biti prekoracenja brzine, na zalost.

 

Nije resenje u ogranicenju brzine, vec u edukaciji vozaca. I kazne tu pomazu, pogotovo novcane.[/quote']

 

definitivno je jedan deo rešenja u edukaciji vozaèa i podizanju kulture vožnje...meðutim mislim da nije rešenje u podizanju ogranièenja brzine

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1689 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic
Dirty je lepo i jasno objasnio o moralu i poshtovanju' date=' a neke ravnicarske struje konstantno krive i omeksavaju bolne tacke u nasim glavama. Drago mi je sto vas sve vidim na "delu". I ja sam bio 2 godine "idijot" pa nisam pljuvao i psovao skuterashe, kinezashe, cross-eve, chireve(cruisere) i sl... Podjednako mi je bilo zao kad se slomije klinac na scoot-u kao i neko kad ispravi krivinu pri 200km/h i nikad nisam patio od OVE ili ONE vrste "bajkerstva". Zamolio bih pojedine strukture da redje koriste ovaj izraz dok ne nauce(ocigledno) njegovo znacenje. Hvala imenjace!!![/quote']

 

Koliko sam ja uspeo da shvatim iz svega napisanog, niko ga ne napada, a niko nije napisao ništa ružno o njemu.....žalostno, da neki nauèe na "teži" naèin, da cesta nije pista.....to nema veze sa tim, kakav je taj deèko,koliko je dobar,sa moralom i poštivanjem,itd....koliko sam uspeo da svatim iz svega napisanog svima nama je žao,što je momka zadesilo tako nešto i još gore su eventualne posledice, koje èe eventualo da sleduju zbog njegove trenutaène mladalaèke ludosti (ili adrenalina,ludosti,nepažljivosti,kakogod hoèeš nazovi...)

ne patim ni od OVE ili ONE vrste bajkerstva,veè jednostavno vozim motor i ne optereèujem se time...za mene lièno reè bajker nema neko znaèenje,koje bi moralo da me "trese" u smislu moramo držati zajedno,itd....za mene je bajkerstvo naèin života gde je motor deo toga....

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Guest diRRty

Vidim da je poenta u takmicenju ko ce bolje predavanje da odrzi, ko da su svi ministri saobracaja ili ne daj boze policajci.Vozim i vozicu se, koliko god mogu cuvacu se, a svakom majmunu u automobilu koji me ne vidi a izleti mi ne gine kidanje amortizera samo zavisi na koju mi nogu legne.

Istovremeno sam i vozac automobila i trudim se kad vidim motociklistu da se sklonim i pomognem mu da prodje, jer je sasvim prirodno da ce pokusati da se provuce na bilo koji nacin.

Ovo nije opravdanje za bilo koje sranje koje se desilo ili ce se desiti.Licno me je pogodilo ono sto je izazvalo ovu temu.

I koga boli jos ona stvar za ogranicenja, na pola puteva na koja su postavili 60 na sat moze komotno da se vozi jos toliko,ali gospodi u vrhu su ogranicenja priliv za budzete.

Ogranicenja postavljam sebi , tamo gde mogu da vozim 300 vozicu, a gde je puno 20 necu ni toliko.

I jos jednom da se vratim na temu.Saobracaj je sranje i sranja se desavaju i uvek je neko kriv.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 436 postova
  • Lokacija: BGD

pitam ja tatu, na jednoj raskrsnici, ko ovde ima prednost. Moj tata(zaradio penziju na tockovima) kaze: ma tvoje je da gledas da te niko ne udari.

Ja posle malo raznislim i ukapiram da nije bitno ko je kriv, nego da niko ne bude.

Inace vozim najvise kamion po Beogradu i ponekad mi se ucini da vozim i svoj kamion i jos par cudnih ljudi oko sebe. I jos uvek mi se desi da neko uradi nesto nepredvidjeno iako dok vozim sagledavam situaciju bar 300m unapred. Mogu samo da zamislim kako je onima koji vide samo 5-10m oko sebe i iznenade se kad vide blizu kamion. A sa motorom stizes u tih 10m mnogo brze nego kamionom!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Aktivirao se na času, 3277 postova
  • Lokacija: Suburbia, blok 45
  • Motocikl: 1 Litar Honde
Koliko sam ja uspeo da shvatim iz svega napisanog: 1.niko ga ne napada' date=' a niko nije napisao ništa ružno o njemu

2.ne patim ni od OVE ili ONE vrste bajkerstva,veè jednostavno vozim motor[/quote'] 1. Upravo je zalosno sto nije tako, 2.Nije se ni odnosilo na tebe :wink:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1465 postova

Pozdrav,

 

ma naravno, sve objasnjenja da se moze voziti brzo...a kociti? Smisao ogranicenja i jeste upravo u tom delu a "ministri saobracaja" bi mozda da sacuvaju nekome glavu, ko zna, mozda ne zele samo da drze predavanja ovde, kako li to zvuci? Eventualno nas ima ovde koji pustamo svoju decu preko ulice i prevrce nam se stomak od same pomisli da ce neko da prozjuri sa 300 na sat bas tada tom ulicom samo ako proceni da moze a ne postoji nista gore u zivotu nego da roditelj zaplace nad svojim detetom...pa jos i samo zato sto je neko lose procenio da moze?

 

Eto, samo jedno razmisljanje jednog od silnih "ministara saobracaja" koji su se ovde javili.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Guest diRRty
Pozdrav' date='

 

ma naravno, sve objasnjenja da se moze voziti brzo...a kociti? Smisao ogranicenja i jeste upravo u tom delu a "ministri saobracaja" bi mozda da sacuvaju nekome glavu, ko zna, mozda ne zele samo da drze predavanja ovde, kako li to zvuci? Eventualno nas ima ovde koji pustamo svoju decu preko ulice i prevrce nam se stomak od same pomisli da ce neko da prozjuri sa 300 na sat bas tada tom ulicom samo ako proceni da moze a ne postoji nista gore u zivotu nego da roditelj zaplace nad svojim detetom...pa jos i samo zato sto je neko lose procenio da moze?

 

Eto, samo jedno razmisljanje jednog od silnih "ministara saobracaja" koji su se ovde javili.[/quote']

Ne radi se o tome da se moze voziti brzo , a kociti.Imam dvoje dece, cerka 4,5 i sin 11 godina.Neverujem da vise ti volis svoju decu nego ja svoju niti mislim obrnuto.Nisam se nesto nagledao tih projurivanja od 300 na sat , a nisi ni ti,malo njih ima muda za to.Sto se tice spasavanja glave , i ja bi voleo da spasim neciju , ali nemam nameru da drzim predavanja.Sto se tice procene ona moze biti dobra i losa, nedaj boze da se desi ikakvo sranje bilo kome na ovom svetu.

I neznam sto si se ti osetio pogodjenim.Izneo sam svoje misljenje, to sto se desilo tom momku nije ni prvo ni poslednje sto ce se desiti nekome, ali to nije razlog da se neko ovde najebava.

Nek ova usrana vlast podari nasoj moto populaciji koja ima viska hormona ili gladi za adrenalinom neki automotodrom pa ce mozda biti malo manje divljanja po ulici.

Jos jednom, nemojte me pogresno shvatiti , jednostavno hemija na motoru proradi nekom vise nekom manje.Naravno da ima napaljenih momaka ili klinaca, ali to je jednostavno tako.

U Pancevu je dete ranjeno u glavu pre par godina u ulicnoj pucnjavi u pesackoj zoni, tako da nema smrti bez sudnjega dana.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 221 postova
  • Lokacija: Toronto, Canada

Citajuci ovaj post stice se utisak da imamo razlicita misljenja, da se sukobljavamo, ali u sustini smo svi dosli do istog zakljucka:

 

- momak je najvise pogresio (200 na sat)

- devojke su delimicno pogresile (polukruzno bez dobre provere puta)

- svi zelimo momku brz oporavak

 

Resenje problema je jednostavno:

 

Da su svi ucesnici postovali saobracajne propise ovaj post ne bi postojao i svi bi sada bili zdravi, veseli i radovali se narednoj voznji svog automobila i motora.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1465 postova

Pozdrav,

 

vidis Dirty, naravno da sam Tebi replicirao, odnosno bas Tvom misljenju prethodno iznesenom i naravno da za to postoje posebni razlozi. U zivotu imamo oko iznesene reci dva vazna faktora: sta je izneseno i od strane koga je izneseno. E tu je problem, ukoliko si Ti administrator na ovom forumu i ukoliko uzivas ugled clanova koji Te poznaju a preko toga i jos veci ugled onih koji Te ne poznaju licno, onda svakako da Tvoj post/pisana/izgovorena rec imaju itekakvu tezinu a narocito za one koji jos nisu stasali ni za prvo brijanje ali vec imaju vise od 500ccm izmedju nogu. Tvojim pisanjem dobijaju i amin za bilo kakav "idiotizam" kako je sad vec ovde na temi krstena jurnjava od 200 km/h kroz grad i prakticno ohrabrenje da je to potpuno ispravno, samo ako sam procenis da je bezbedno. Eto gde lezi problem i zasto sam se ja postavio ispred ostalih ministara saobracaja, dakle, ne zato sto sam se osetio licno prozvanim nesto vise od ostalih, vec zato sto sam zeleo da apostrofiram o kakvoj se vrsti odgovornosti radi onda kada imas administratorska ovlascenja. Dakle, sada je marginalno da li si zakljucao prethodnu temu jer Ti se nije dopao odgovor a moglo Ti se (apsolutno nema potrebe da diskutujemo dali je to tacno ili nije jer nisam zato naveo taj primer) ili si u podforumu prodajem topovao vlastitu prodaju (zaboravio sam cega, valjda svog motora, sta li) jer to su bezazleni primeri nekog autokratskog ponasanja sa aspekta svojih ovlascenja, ovde Tvoja odgovornost proizstice izmedju ostalog i iz Tvojih ovlascenja/funkcija (a pojasnio sam zahvaljujuci tome kako i autoriteta) i to su vode gde moras preuzeti tu odgovornost u dovoljnoj meri da vodis racuna i o sastavu publike koja cita Tvoju autorizovanu rec i spram nje lako moze kreirati sebi alibije za pogibeljne voznje. Nadam se da razumes o cemu pisem i da ne dozivljavas ovo kao ikakvo predavanje vec da mozes sada eventualno da razmislis upravo o tome. Mladi ljudi lako potpadaju pod uticaje, posebno stvari koje vole i zele i neretko samo traze za sebe neko, bilo kakvo opravdanje i uporiste za svoje stavove.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 978 postova

Je8i ga radi se o tome da kada vozis preko 5 km/h od ogranicenja ti krsis zakon isto kao i kad bi posao nekome da provalis u gajbu. Ako te neko ukoka u oba slucaja on je kriv po zakonu ali da sam ja na mjestu prekrsioca zakona ne bih mogao da ga krivim. Ako vozim PO ZAKONU i ako mi neka dalabu izleti jer NECE da me vidi onda bih imao apsolutno pravo da ga slomim bez obzira sto to NIJE po zakonu :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Guest diRRty
Pozdrav' date='

 

vidis Dirty, naravno da sam Tebi replicirao, odnosno bas Tvom misljenju prethodno iznesenom i naravno da za to postoje posebni razlozi. U zivotu imamo oko iznesene reci dva vazna faktora: sta je izneseno i od strane koga je izneseno. E tu je problem, ukoliko si Ti administrator na ovom forumu i ukoliko uzivas ugled clanova koji Te poznaju a preko toga i jos veci ugled onih koji Te ne poznaju licno, onda svakako da Tvoj post/pisana/izgovorena rec imaju itekakvu tezinu a narocito za one koji jos nisu stasali ni za prvo brijanje ali vec imaju vise od 500ccm izmedju nogu. Tvojim pisanjem dobijaju i amin za bilo kakav "idiotizam" kako je sad vec ovde na temi krstena jurnjava od 200 km/h kroz grad i prakticno ohrabrenje da je to potpuno ispravno, samo ako sam procenis da je bezbedno. Eto gde lezi problem i zasto sam se ja postavio ispred ostalih ministara saobracaja, dakle, ne zato sto sam se osetio licno prozvanim nesto vise od ostalih, vec zato sto sam zeleo da apostrofiram o kakvoj se vrsti odgovornosti radi onda kada imas administratorska ovlascenja. Dakle, sada je marginalno da li si zakljucao prethodnu temu jer Ti se nije dopao odgovor a moglo Ti se (apsolutno nema potrebe da diskutujemo dali je to tacno ili nije jer nisam zato naveo taj primer) ili si u podforumu prodajem topovao vlastitu prodaju (zaboravio sam cega, valjda svog motora, sta li) jer to su bezazleni primeri nekog autokratskog ponasanja sa aspekta svojih ovlascenja, ovde Tvoja odgovornost proizstice izmedju ostalog i iz Tvojih ovlascenja/funkcija (a pojasnio sam zahvaljujuci tome kako i autoriteta) i to su vode gde moras preuzeti tu odgovornost u dovoljnoj meri da vodis racuna i o sastavu publike koja cita Tvoju autorizovanu rec i spram nje lako moze kreirati sebi alibije za pogibeljne voznje. Nadam se da razumes o cemu pisem i da ne dozivljavas ovo kao ikakvo predavanje vec da mozes sada eventualno da razmislis upravo o tome. Mladi ljudi lako potpadaju pod uticaje, posebno stvari koje vole i zele i neretko samo traze za sebe neko, bilo kakvo opravdanje i uporiste za svoje stavove.[/quote']

Kao prvo uopste ne koristim funkciju koju mogu, kao drugo nisam yaljucao temu jer sam odlucio posto mi nije odgovarala, nego smatram da je nekorektno da mi polemisemo o nekome ko moyda cita to i kida se od bolova.Kao trece nikakav primer ja nikome ne dajem i sve ostavljam svakome na svoju savest.Sto se tice yakljucavanja na temu prodaje yakljucava se svaka tema koja je okoncana.Svako moye otvoriti temu na podforumu prodaja i yatrayiti od nekog administratora ili urednika da je yatvore kada se ona okonca.Sto se tice administracije foruma, evo ustupam ti tu mocnu funkicju pa ti budi to sto sam ja sada meni uopste ne smeta.Cela moja prica se nije odnoila na pravdanje tog cina koji se desio neko jednostavno na obayiranje paynje na konto kolegijalnosti, jer njega njegova noga jako boli , a nedaj boye da je iygubi.Nema potrebge da mu mi jos ovde solimo rane.I navedi ti meni u kojoj sam ja to temi davao lose primere i savete.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1465 postova

Pozdrav,

 

naravno, ako se koncentrises na pogresne stvari, pogubis sustinu i onda dzabe pisemo obojica. Stoga sam i dodao da nije uopste bitno jesi li zakljucao temu zato sto Ti se nije svidela ili nisi jer je to trebalo samo da sluzi za primer onog eventualnog upotrebljavanja autoriteta koje je bezopasno, odnosno, da naglasim sta moze biti opasno, a po meni je to ipak Tvoje razmisljanje da je ogranicenje brzine nepotrebna stvar u opstem smislu i da treba da bude spustena na nivo licne procene u svakoj situaciji. Onaj drugi primer bezazlenosti u postavljanju autoriteta se odnosio na stavljanje teme u Top, dakle, bas sam trazio sto bezazlenije primere upravo da ne bi doziveo da Tvoje urednistvo kritikujem jer meni licno ono uopste nije sporno ili diskutabilno, naprotiv.

 

E sad, ako i dalje ne shvatas koliko mozes svojim stavovima da pruzis makar na forumu alibi onima koji nemaju jos uvek u sebi samokontrole da ne bi ovakve stvari radili, onda ce to verovatno doci sa vremenom, mozda vec za dan, dva kada jos jednom procitas na sta se odnosi moja kritika Tebi, ali mozda i tek sa nekim surovijim otreznjenjem kada shvatis da si zaista na nekoga imao uticaja ovakvim stavovima a taj neko nastrada ili radi njega neko nastrada bas zbog naglasene premise da su ogranicenja predvidjena samo za one koji ne umeju da procene koliko se sme realno a koliko ne sme.

 

Inace, slobodno rascisti situaciju sa vlastitom sujetom u svoju korist i videces da nigde nema potrebe nuditi/ustupati svoju funkciju bilo kome a ako upotrebis pretragu, shvatices zasto je to ponajmanje potrebno meni nuditi ;)

 

Sve u svemu, ukoliko uocis da nema ama bas nikakvog zrnca nekakvih losih vibracija sa moje strane, OK, ako to ne uocis, da zaboravimo sve ovo jer ne osecam bas nikakvu potrebu za losim vibracijama pa ako smo vec promasili cilj price, da ne lutamo u pogresnim pravcima.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1542 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: XLV 1000
Izneo sam svoje misljenje' date=' to sto se desilo tom momku nije ni prvo ni poslednje sto ce se desiti nekome, ali to nije razlog da se neko ovde najebava.[/quote']

 

U prvoj poruci ove teme sam napisao sledeæe.

 

Žao mi je što je moja poruka izazvala ovoliko uzbuðenje' date=' priznajem da sam preterao sa izrazom, dozvolite da se objasnim:[/quote']

 

Izleda da nije bilo dovoljno jasno šta sam hteo da kažem.

 

Dirty, izvinjavam se tebi lièno, kao i svima ostalima koje je moja poruka u hronici pogodila, a naroèito deèku koji se slupao. "Ko ga jebe" nije bilo OK.

 

Sve ostalo što sam potom napisao i dalje stoji.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Guest diRRty
Pozdrav' date='

 

naravno, ako se koncentrises na pogresne stvari, pogubis sustinu i onda dzabe pisemo obojica. Stoga sam i dodao da nije uopste bitno jesi li zakljucao temu zato sto Ti se nije svidela ili nisi jer je to trebalo samo da sluzi za primer onog eventualnog upotrebljavanja autoriteta koje je bezopasno, odnosno, da naglasim sta moze biti opasno, a po meni je to ipak Tvoje razmisljanje da je ogranicenje brzine nepotrebna stvar u opstem smislu i da treba da bude spustena na nivo licne procene u svakoj situaciji. Onaj drugi primer bezazlenosti u postavljanju autoriteta se odnosio na stavljanje teme u Top, dakle, bas sam trazio sto bezazlenije primere upravo da ne bi doziveo da Tvoje urednistvo kritikujem jer meni licno ono uopste nije sporno ili diskutabilno, naprotiv.

 

E sad, ako i dalje ne shvatas koliko mozes svojim stavovima da pruzis makar na forumu alibi onima koji nemaju jos uvek u sebi samokontrole da ne bi ovakve stvari radili, onda ce to verovatno doci sa vremenom, mozda vec za dan, dva kada jos jednom procitas na sta se odnosi moja kritika Tebi, ali mozda i tek sa nekim surovijim otreznjenjem kada shvatis da si zaista na nekoga imao uticaja ovakvim stavovima a taj neko nastrada ili radi njega neko nastrada bas zbog naglasene premise da su ogranicenja predvidjena samo za one koji ne umeju da procene koliko se sme realno a koliko ne sme.

 

Inace, slobodno rascisti situaciju sa vlastitom sujetom u svoju korist i videces da nigde nema potrebe nuditi/ustupati svoju funkciju bilo kome a ako upotrebis pretragu, shvatices zasto je to ponajmanje potrebno meni nuditi ;)

 

Sve u svemu, ukoliko uocis da nema ama bas nikakvog zrnca nekakvih losih vibracija sa moje strane, OK, ako to ne uocis, da zaboravimo sve ovo jer ne osecam bas nikakvu potrebu za losim vibracijama pa ako smo vec promasili cilj price, da ne lutamo u pogresnim pravcima.[/quote']

Pojasevi obaveyni u atomobilima ya veyivanje , pa je caletov prijatelj iygoreo u autu jer nije moga da otkaci pojas, toliko o pravilima.Sto se tice moje sujete uopste nije poljuljana nego samo volim da stvari iyadju na cistac.Sto se tice mojih odgovornosti , raspitaj se malo o meni pa ces videti da li sam odgovoran ili ne i da li Pancevackim klinicima dajem los primer i savete ili ne.Poenta moje price bila je kolegijalnost , ali priuca se kako ti kayes stvartno raybila u pogresnom pravcu.

Neyelim ni ja lose vibracije i nemam nista protiv tvog misljenja i tebe.Ja sam iyneo svoje , a ti svoje.

Naravno da trebamo svi da budemo maksimalno uyorni i maksimalno payljivi , ali od malo tolerancije glava ne boli. Budi mi poydravljen i ni ne pomisljaj da saljem lose vibracije.

Na kraju krajeva dobro je da se vode ovakve teme, pa oni koji citaju neka iyaberu sredinu iymedju tvog i mog stava mislim da je ona najbolja

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1465 postova

Pozdrav,

 

eh, da. Najzad da i sustina ispliva na povrsinu, to je i smisao svega ovoga. Ukoliko odavde ne potekne inicijativa koja glavu cuva, ne znam odakle ce. Pretpostavka je da forumska komunikacija odrazava nekakav visi nivo od one proste, ulicne recimo (iako ne mora nuzno biti i pravilo) i moja je zelja da upravo pokusamo da shodno toj pretpostavci ovde najdirektnije upozorimo an sve moguce posledice nedostatka samokontrole i nerazmisljanja ili samozivosti cak. Postovanje propisa jeste individualna kategorija i otud i zakonske sankcije u slucajevima nepridrzavanja ali, kao sto kazes, nesto izmedju ansih stavova je ono gde bi svako sebe trebalo da moze da pronadje, pa tako i za vezivanje pojasa, drzanje kacige na glavi ili pridrzavanja ogranicenja u brzini. Verujem da je mnogima neshvatljivo ali ja zaista insistiram na pojasu u kolima koja ja vozim ili se u njima vozim, mene tesko da ce neko videti bez kacige na glavi sem ako ne preparkiravam motor recimo, toga zasad mogu samo da se setim... Ipak, moj stav nije u svemu tako iskljuciv, ove su stvari proizisle iz nekih ranijih iskustava ali moj stav podrazumeva da uvek znas koje je ogranicenje cak i ako ga se ne pridrzavas i da sto pre tokom voznje shvatis zasto je takvo ogranicenje postavljeno. Uz ta dva faktora mnogo si blizi vlastitoj a bezbednoj proceni koliko ga mozes prekrsiti. Stav da nijedno ogranicenje ne valja je poguban, gotovo u pravilu. Svako ko je vozio 200 km/h na autoputu zna koliko je u uslovima iole gusceg saobracaja na danasnjim putevima tesko izvesti takvu voznju a da ona ostane bezbedna, ja licno ne mogu da pricam o vecim brzinama na motoru jer u doba kada sam bio impresioniran brzinama, nisam imao masinu tih mogucnosti (ustvari znam samo jednog iz mog tadasnjeg drustva koji ju je i imao, u pitanju su Laverde, i moja i njegova), ali pretpostavljam da je to kudikamo teze jos. Za uslove naseljenog mesta nemam rasta ni pricati, to je nesto gde se svako treba sam zapitati sta to radimo kada smo van kontrole u takvim divljanjima i koliko uopste od njega samog i njegovih refleksa ista i zavisi. Drago mi je da smo uplivali u vode vodjejna realnih diskusija te rascistili da nema nepotrebnih animoziteta i da samo svi zajedno tezimo ka sto lepsoj i bezbednijoj voznji, drago mi je i da smo diskvalifikovali izraze kao onaj sporni kao nacin komuniciranja na forumu i to bas od strane njegovog autora. To je odlika kvalitetne diskusije.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Guest diRRty
Pozdrav' date='

 

eh, da. Najzad da i sustina ispliva na povrsinu, to je i smisao svega ovoga. Ukoliko odavde ne potekne inicijativa koja glavu cuva, ne znam odakle ce. Pretpostavka je da forumska komunikacija odrazava nekakav visi nivo od one proste, ulicne recimo (iako ne mora nuzno biti i pravilo) i moja je zelja da upravo pokusamo da shodno toj pretpostavci ovde najdirektnije upozorimo an sve moguce posledice nedostatka samokontrole i nerazmisljanja ili samozivosti cak. Postovanje propisa jeste individualna kategorija i otud i zakonske sankcije u slucajevima nepridrzavanja ali, kao sto kazes, nesto izmedju ansih stavova je ono gde bi svako sebe trebalo da moze da pronadje, pa tako i za vezivanje pojasa, drzanje kacige na glavi ili pridrzavanja ogranicenja u brzini. Verujem da je mnogima neshvatljivo ali ja zaista insistiram na pojasu u kolima koja ja vozim ili se u njima vozim, mene tesko da ce neko videti bez kacige na glavi sem ako ne preparkiravam motor recimo, toga zasad mogu samo da se setim... Ipak, moj stav nije u svemu tako iskljuciv, ove su stvari proizisle iz nekih ranijih iskustava ali moj stav podrazumeva da uvek znas koje je ogranicenje cak i ako ga se ne pridrzavas i da sto pre tokom voznje shvatis zasto je takvo ogranicenje postavljeno. Uz ta dva faktora mnogo si blizi vlastitoj a bezbednoj proceni koliko ga mozes prekrsiti. Stav da nijedno ogranicenje ne valja je poguban, gotovo u pravilu. Svako ko je vozio 200 km/h na autoputu zna koliko je u uslovima iole gusceg saobracaja na danasnjim putevima tesko izvesti takvu voznju a da ona ostane bezbedna, ja licno ne mogu da pricam o vecim brzinama na motoru jer u doba kada sam bio impresioniran brzinama, nisam imao masinu tih mogucnosti (ustvari znam samo jednog iz mog tadasnjeg drustva koji ju je i imao, u pitanju su Laverde, i moja i njegova), ali pretpostavljam da je to kudikamo teze jos. Za uslove naseljenog mesta nemam rasta ni pricati, to je nesto gde se svako treba sam zapitati sta to radimo kada smo van kontrole u takvim divljanjima i koliko uopste od njega samog i njegovih refleksa ista i zavisi. Drago mi je da smo uplivali u vode vodjejna realnih diskusija te rascistili da nema nepotrebnih animoziteta i da samo svi zajedno tezimo ka sto lepsoj i bezbednijoj voznji, drago mi je i da smo diskvalifikovali izraze kao onaj sporni kao nacin komuniciranja na forumu i to bas od strane njegovog autora. To je odlika kvalitetne diskusije.[/quote']

Eto lepo je da smo dosli na iste talanse duzine

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Guest diRRty
Izneo sam svoje misljenje' date=' to sto se desilo tom momku nije ni prvo ni poslednje sto ce se desiti nekome, ali to nije razlog da se neko ovde najebava.[/quote']

 

U prvoj poruci ove teme sam napisao sledeæe.

 

Žao mi je što je moja poruka izazvala ovoliko uzbuðenje' date=' priznajem da sam preterao sa izrazom, dozvolite da se objasnim:[/quote']

 

Izleda da nije bilo dovoljno jasno šta sam hteo da kažem.

 

Dirty, izvinjavam se tebi lièno, kao i svima ostalima koje je moja poruka u hronici pogodila, a naroèito deèku koji se slupao. "Ko ga jebe" nije bilo OK.

 

Sve ostalo što sam potom napisao i dalje stoji.

OK je, i jeste poenta samo u te dve reci koje su meni delovale jako bezobrazno.

Ako se secas i ja sam se slozio sa svime navedenim u tom tpoicu osim sa tvojom psovkom.

Ali tu smo ljudi smo. :wink:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1542 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: XLV 1000
Drago mi je da smo uplivali u vode vodjejna realnih diskusija te rascistili da nema nepotrebnih animoziteta i da samo svi zajedno tezimo ka sto lepsoj i bezbednijoj voznji' date=' drago mi je i da smo diskvalifikovali izraze kao onaj sporni kao nacin komuniciranja na forumu i to bas od strane njegovog autora. To je odlika kvalitetne diskusije.[/quote']

 

Meni je naroèito drago, s obzirom da je od moje poruke i krenula cela prièa. :(

Sa druge strane, u toj prièi smo dotakli i par, nadam se, zanimljivih tema za razgovor i izneli neka mišljenja koja mogu biti korisna.

 

OK je' date=' i jeste poenta samo u te dve reci koje su meni delovale jako bezobrazno.

Ako se secas i ja sam se slozio sa svime navedenim u tom tpoicu osim sa tvojom psovkom.

Ali tu smo ljudi smo.[/quote']

 

:jos_piva: prvom prilikom!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Guest diRRty
Drago mi je da smo uplivali u vode vodjejna realnih diskusija te rascistili da nema nepotrebnih animoziteta i da samo svi zajedno tezimo ka sto lepsoj i bezbednijoj voznji' date=' drago mi je i da smo diskvalifikovali izraze kao onaj sporni kao nacin komuniciranja na forumu i to bas od strane njegovog autora. To je odlika kvalitetne diskusije.[/quote']

 

Meni je naroèito drago, s obzirom da je od moje poruke i krenula cela prièa. :(

Sa druge strane, u toj prièi smo dotakli i par, nadam se, zanimljivih tema za razgovor i izneli neka mišljenja koja mogu biti korisna.

 

OK je' date=' i jeste poenta samo u te dve reci koje su meni delovale jako bezobrazno.

Ako se secas i ja sam se slozio sa svime navedenim u tom tpoicu osim sa tvojom psovkom.

Ali tu smo ljudi smo.[/quote']

 

:jos_piva: prvom prilikom!

:wink:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja