Jump to content

Moto Zajednica

Skriveno mesto Mediterana, Albanija

Recommended Posts

  • Zainteresovan, 485 postova
  • Lokacija: Valjevo
  • Motocikl: A

     Zrelo groždje brzo prodje, tako i ova sezona proleti a kilometar sat jedva se pomera. Kad pomenuh groždje, nekada davno sam degustirao Skanderbega (pravi se od zrelog groždja u samo hrastovim bačvama), prošla profesija nalagala:haha1:, i rado ga se sećam pa hvala koroni a i još nekima što nam zatvoriše granice pa se nadje viška dana, ostalo od planiranih putovanja letos, i manjka izbora kuda krenuti i vratiti se punih baterija, tako dodjosmo do izbora od 5 dana da se osolimo na Albanskoj rivijeri, razbijemo predrasude o nekim stvarima i upoznamo zemlju na drugačiji način. Prvi put idem u Albaniju i ovoga puta sa mnom ide 4 drugara, putem kojim se redje ide a koji je na nas ostavio jedan odličan utisak.

     Putovanje započinjemo iz centra Valjeva i planiramo usput, mada ja u glavi već imam put zacrtan a šta ćemo naći usput, videćemo. 

     9 časova ujutru, svi su došli i uz kratki teta- tet i lagani pekarski doručak startujemo prema Milošu Velikom. Pred sam polazak ortak na bmw se smeška i dovikuje, vidimo se u Draču, nije mi ništa jasno, malo dremovan od puta u toku noći(prelazila se ruta u glavi nekoliko puta:),pa sna nigde), kad uočim na njegovom viziru mali ENP. Aaaaa nećemo tako da se igramo, samo ja znam gde sam smeštaj bukirao, igraj se ti sa rampama i budi nam prethodnica, no problem. Medjutim dal od uzbudjenja ili nečeg drugog rampe pomogle nisu(tokom putopisa opširnije).

     Pa da zagrejemo opanke. Jutro prohladno 10. Septembar, idemo polako prema mestu Slovac gde se uključujemo na auto put i prema Čačku i Raškoj. 

     

 

20200910_084114.jpg

20200910_113511.jpg

  • Sviđa mi se 16
  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 485 postova
  • Lokacija: Valjevo
  • Motocikl: A

     Jest da je bmw najači motor u skupini ali da li je profesionalna deformacija jer ortakov posao zahteva skoro svakodnevno posle rampe desno za pravac Beograd, umesto pravo za Čačak, tako bi i ovoga puta. Preturio sam se od smeha sa motora kad smo prošli rampu u Slovcu(na sredini snimka), a on okreće u rikverc da bi upravio za Čačak, ladno skrenuo za Bg:jee:. Sad tek vidim na snimku da se zapelo u startu na prvom skretanju:lol3:. Dzaba enp.

     

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 485 postova
  • Lokacija: Valjevo
  • Motocikl: A

Nadam se da ne zamerate sto delim materijal iz albuma i da se vidi, nešto ću usput dići na youtub nešto će ići ovako, slike idu redovno. Da ne dostignem limit kad je najsladje usred putopisa.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 824 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Honda VFR 800 FI 2000.

Ovo je prvi svežiji putopis da ima više od dva motora i da ni jedan nije skuter :D mada nemam ništa protiv kolega na skuterima, ipak mi je nekako draže da čitam i gledam fotke sa motorima koji se jašu :)

 

A što se tiče fotki, probaj da nađeš način za resize. Ima dosta opcija na guglu. I dalje ostane kvalitet dovoljno dobar za forum, a umesto da zauzima jedna fotka ~4MB, smanji se na 30KB :)

  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 485 postova
  • Lokacija: Valjevo
  • Motocikl: A

     Nastavljamo dalje razigravanje auto putem i potom klasičnom gužvom preko Ibarske prema Kraljevu i Raškoj. Kratku stanku pravimo uz Ibar u restoranu Leskovački Merak da okadimo telesa gde kad smo videli meni i cenovnik rešili u povratku da se omrsimo kakvom krmetinom jer toga u Albaniji nema. Nakon pauze granica se vrlo brzo stvara pred nama.

     Na samoj granici nema gužve i klasična kontrola, lk i auto dokumenta, ali njihovo oduševljenje kad su nas videli je bilo malo čudno. Sa svakim smo morali stati i proćaskati, pitaju se kuda ćemo i slično, jedno pola sata je to trajalo, da smo ostali pola sata duže mislim da bi nam i autograme  sa posvetom tražili. Neplanirano zadržavanje, ulazimo na Kosovo i stižemo u opštinu Leposavić.

 

20201013_142856.jpg

20200916_200100_compress2.jpg

20200910_121024_compress48.jpg

20200916_200047_compress37.jpg

  • Sviđa mi se 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 485 postova
  • Lokacija: Valjevo
  • Motocikl: A

     Magistralni put kroz Leposavić, Kosovsku Mitrovicu i Vučitrn pesma za vožnju, blage krivine, asfalt odličan, gužve nema. Na ulazu u Vučitrn teška slika sa desne strane zbog koje sam progutao koju knedlu, ostaje urezana na prošla teška vremena, pravoslavno groblje svo porušeno a nakon njega uz put redjaju se radnje pogrebne opreme kao kafane na Ibarskoj sa sve blještavim spomenicima i orlovima ugraviranim. 

     Prilazimo polako Prištini i stvaraju se kolone vozila zbog radova na delovima puta, mi naravno obilazimo, sklanjaju se u desno kultura je na nivou, ulazimo na kružni tok i odvajamo se za Gračanicu.

     Dolazak u jednu od najvećih srpskih svetinja za nas ima posebno mesto na ovom putovanju, probijamo se kroz gužve na putu prema Gračanici gde odjednom bukvalno voze kao autiće u luna parku, seku na sve strane, okreću se gde stignu, kao da su sami na putu, pažljivo pratimo i nakon desetak km. stizemo pred stupove manastira opasane bodljikavom žicom. U produžetku manastira na kružnom toku spomenik Milošu Obiliću sa zastavom deluje impozantno. Ulazimo u portu manastira gde je stvarnost odjednom nestala, takva je tišina da visoki zidovi manastira kao da ne propuštaju zvuk od dešavanja spolja, gužve i vreve na putu pored, magična tišina i spokoj. Obilazimo manastirski kompleks, palimo sveće, kupujemo suvenire i nekoliko istorijskih knjiga i sedimo u hladovini dvorišta manastira svako sa svojim mislima gde smelo razmisljamo o budućnosti ispunjenu nadom u bolje sutra i uživajući u nestvarnoj tišini.

     Nakon izlaska iz kruga razgovaram malo sa lokalcima iz mesta, dok su ostali kupovali u obližnjem marketu. Pozdravljamo se i krećemo nazad prema Prištini kroz osinjak gde se na kružnom toku uključujemo na auto put i pravac Albanija.

IMG-92e8c2a2b473a26dc5f9a1856113981e-V_compress29.jpg

20200916_220949_compress2.jpg

20200916_220923_compress58.jpg

20200910_150157_compress31.jpg

20200916_221057_compress48.jpg

20200916_221015_compress84.jpg

20200916_221123_compress66.jpg

  • Sviđa mi se 7

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 485 postova
  • Lokacija: Valjevo
  • Motocikl: A

     Ovim i završavam uvodni deo ovog putovanja i prelazimo na naslov iz teme, daklem da otkrijemo šta to Albanija ima da ponudi putniku namerniku. Mislim da je na kraju sasvim slučajno ispalo putnik gibaničar (onaj putnik koji se gosti na tudji račun):)

 

  • Sviđa mi se 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 485 postova
  • Lokacija: Valjevo
  • Motocikl: A

     Auto put od Prištine do granice pravac nema kraja bez isključenja usput jer su mnoge table precrtane i prelepljene, ali i ne zanima nas to. Stižemo brzo na granicu i onda je sve postalo dosta lepše i zanimljivije. Ceo auto-put vijuga kroz planine, priroda je lepa i mami da se pegla fino. Jedino plaćanje oko puta je bilo 2,5 e tunel Kalimas koji je dugačak oko 6km, posle mesta Kukes.

     Zanimljiva vožnja ima brzo svoj kraj pa smo maltene dok trepneš bili blizu Drača.

Stadosmo pored puta na swis pumpu da se natankamo i u produžetku pumpe je bio fin kafe restoran da se okrepimo sa kofeinom. Gorivo na Kosovu je oko 100 din/L dok je u Albaniji nešto skuplje nego kod nas, ali fina vožnja lepim putem ima posledice po rezervoar pa da se dopunimo pre nego udjemo u mrak prema Draču.

     Naravno domaća kafa ne postoji dole već samo forsiraju espreso u 100 varijanti, pa klasičan kapućino nemože da omane.

     Dok smo sedeli u bašti pored puta vidim ja periferno da stoji lik za pultom i gleda malo, malo prema nama a dok smo ispijali kafu sedao je za dva različita stola sa nekim ljudima. U jednom momentu prilazi meni i nabada srpski i pita odakle smo. Ja mu kažem Valjevo, on se smeje i kaže a to je okolina Beograda, ja rekoh da, na šta on pokušava sastavi rečenicu da mu je drago što nas vidi i da smo dobrodošli, inače koliko sam ga razumeo on je vlasnik restorana i iz Drača je. Pozdravi nas i ode u restoran dok mi nastavljamo opuštajući se uz baš dobar kapućino, kad nije prošlo ni deset minuta dolazi on ponovo i nosi oval a na njemu ćevapa, kobasice i pečenih paprika i kaže morate probate ovo je moja proizvodnja i prijatno. Mi gledamo u onaj oval roštilja i nije nam jasno, da neće ručamo pa papa:lol3:. Uglavnom meso je baš ukusno a kobaja ljuta da smo morali po malog Elbara da zagasimo situaciju, i tu fino večerasmo, pozdravismo se i pravac Drač, da se iskoristi veče koliko se stigne.

20200915_130044-1_compress54.jpg

20200916_195304_compress29.jpg

20200916_220906_compress99.jpg

20200910_180935_compress10.jpg

  • Sviđa mi se 6

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 485 postova
  • Lokacija: Valjevo
  • Motocikl: A

     U Drač smo stigli nešto kasnije od planiranog i po mraku, radi ljuta kobaja za sve pare:jee:. Na ulazu u Drač gužva, ali magistrala i pravac pa lako obilazimo ali oči ostaju levo-desno, na prilazu gradu sa desne strane(vidi se na snimku na kraju)hotel, kopija bele kuće u Vašingtonu, i tako redom redjaju se umetnička dela od gradjevina sve do kružnog toka a na kružnom toku idemo desno ispod i ulazimo u glavnu ulicu dugu desetak km sve do izlaza iz grada i prema Valoni. Ode baterija na kameri pa sam po danu ponovio;).

     Smeštaj smo bukirali u apartmanima Alexander koji se nalaze odmah u glavnoj ulici sa desne strane. Smeštaj jeftin i odličan, primetio sam da nema toliko apartmanskih smeštaja u gradovima na jugu već su sve tipa hotela, višespratnice, podzemna garaža za motore, lift i u smeštaj, dok je u selima medjugradskim gde su i plaže vrh apartmanski smeštaj u vilama. Panoramska terasa, drugi red do plaže gleda na glavnu ulicu, tu se malo osvežismo i pravac u centar.

 

20200910_211715_compress21.jpg

20200910_211727_compress48.jpg

20200911_090613-1_compress89.jpg

  • Sviđa mi se 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 485 postova
  • Lokacija: Valjevo
  • Motocikl: A

     Rešismo da idemo peške prema luci i Drač tvrdjavi jer sam na toj strani naumio da obidjemo i Ventus, veliki dok napravljen sa panoramskim pogledom na grad, na kraju doka hotel a na početku kružni tržni centar sa restoranima po obodima, uf kako smo se zeznuli samo. Do tamo dobrih 5km pešaka oko cele luke, ali na kraju vredelo je, povratak naravno taksijem.

     Park posle luke i plaža u produžetku je kao naslikano, sve pod konac i dosta podseća na francusku rivijeru. Plaža je duga i peščana, park uredjen sa mnoštvo skulptura iz Rimskog-Grčkog perioda. Na kružnom toku pored luke dominira pravoslavna crkva a na sledećem i ulazu u park spomenik Redonu, bogu mora i zemljotresa.

     Pešačka zona koja se prostire iznad magistrale vodi pravo u ulicu, rekao bih silicon valley, mnoštvo barova sa zvučnim imenima, Holivud cafe, Hard rok kafe i slično. Nismo zalazili jer je bilo kasno pa smo produžili gde smo naumili.

20200910_221737_compress18.thumb.jpg.f13357c77af2914e61eef0317abf793a.jpg

 

     Prošetasmo uz more i duga šetnja zahteva energije pa smo u restoranu pored mora kušali nacionalna jela. Jela su ukusna kao da ih je Federer sa reklame pravio, cene iste kao kod nas, ali za nas ješne količinski malo, umetnost na tanjirima, ali sa obzirom da smo počašćeni roštiljom predhodno stomaci nam se nisu bunili.

20200911_015956_compress5.thumb.jpg.919b662094c9354ed87ced8579402444.jpg

 

20200910_223459_compress80.thumb.jpg.41c95326ead1a8b32595963f832df332.jpg

     Ovo bi harli, motor sa žaluzinama kod nogu, kad je vruće razgrneš roletne i milina:).

20200911_003746_compress44.thumb.jpg.962a50dc0388a85af21bb3da8dfb7017.jpg20200911_003949_compress49.thumb.jpg.6dd76d34fad0c6f9736213f887521654.jpg

 

     Hoteli uz plažu pored našeg smeštaja, retko koji ispod 5 zvezdica neka druga dimenzija, mada vlasnik našeg apartmana mi reče da su cene pristupačne.

     Već daleko iza ponoći je pa povratak nazad taksijem uz dogovor da ujutru u blizini pekarski doručkujemo, obidjemo malo po danu i pravac Valona. Vratismo se u smeštaj u dva taksija i još nadjosmo i market u blizini koji radi non stop pa uz razne djakonije i ukuse iz limenih ambalaža dočekasmo jutro na balkonu smeštaja.

 

20200910_223248_compress76.jpg

20200910_222244_compress69.jpg

20200910_221913_compress47.jpg

20200916_220755_compress15.jpg

20200910_221550_compress3.jpg

20200910_221207_compress6.jpg

20200910_221153_compress74.jpg

20200910_221140_compress44.jpg

20200910_220719_compress53.jpg

20200910_221023_compress11.jpg

20200910_221316_compress42.jpg

20200910_221546_compress86.jpg

20200910_221856_compress25.jpg

20200910_223021_compress81.jpg

20200911_003731_compress37.jpg

20200910_223459_compress80.jpg

20200911_003746_compress44.jpg

20200910_221429_compress64.jpg

20200911_003949_compress49.jpg

20200911_015905_compress40.jpg

20200911_003736-1_compress48.jpg

20200911_015937-1_compress51.jpg

  • Sviđa mi se 8

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 485 postova
  • Lokacija: Valjevo
  • Motocikl: A

     Svanu jutro ko da noći bilo nije pa malo dremovni jer smo pred jutro pospali, ukuvasmo nes kafe, na eks i pravac da se nadje dobra pekara. Vlasnik Aleksandro nas odvede peške dve zgrade ispod u glavnoj ulici neki restorančić na doručak ali kažu tamo da imaju tek skuvan pasulj i još neki čorbaluk, ma idi begaj, pasulj sabajle, taman bi morao produžim boravak u Draču.

Pozdravismo se mi sa njim i pravac posle luke u novi deo grada, da razmenimo valutu u leke, kurs je kao i dinar, mada nismo morali, sve može i jevrima se plaća, i da namirišemo kakav burek. Uz to sam i snimio sinoć posle Ventusa i stepenice, dok napravljen u obliku klavira sa više stepenika, pa da se obidje i ufotka malo panoramski.

     Krenemo mi polako posle luke od parka glavnom ulicom i vidimo menjačnicu i pekaru veliku na ćošku, parkiramo se i uleći na kalorijsku dopunu. Uzmemo par bureka i 2 sendviča i ispred na barskim stolicama kusamo i gledamo niz ulicu i divimo se tome kako je sve uredjeno i izgleda velelepno, dok smo primetili da iako su poreklom italijani, ovaj narod po mentalitetu je dosta sličan nama. I tako mi završismo doručak kad u jednom trenutku izlazi radnica iz pekare i nosi punu kutiju baklava sa pistaćima prelivenim i kaže da se malo zasladite nakon doručka. Opet nama nije ništa jasno ali je itekako prijatno zbog takvog gesta. Zahvaljujemo se devojci na tome i svako po 2 baklave u ruke i idemo dalje, dan polako odmiče a treba planinu pregaziti i konačno se usoliti malo.

Stižemo i do doka da malo evidentiramo po danu i ulazimo pored rampe na parking koji se naplaćuje. Prilazi nam radnik na parkingu i pokazuje da slobodno predjemo park motorima i da stanemo kod samog doka. Hvala još jednom i ajmo da pravimo foto tapet:).

 

FB_IMG_1603101902174_compress84.jpg

FB_IMG_1603101892933_compress39.jpg

FB_IMG_1603101889294_compress71.jpg

FB_IMG_1603101865702_compress64.jpg

FB_IMG_1603101862667_compress79.jpg

FB_IMG_1603101856076_compress16.jpg

FB_IMG_1603101846737_compress79.jpg

FB_IMG_1603101859617_compress99.jpg

FB_IMG_1603101868723_compress37.jpg

FB_IMG_1603101896220_compress21.jpg

FB_IMG_1603101907712_compress46.jpg

FB_IMG_1603101917340_compress49.jpg

FB_IMG_1603101910382_compress18.jpg

  • Sviđa mi se 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 485 postova
  • Lokacija: Valjevo
  • Motocikl: A
Pre 1 sat, ZoraNS je napisao:

Mislim da smo dan za danom vozili istom ulicom...:)

Izgleda da jesmo i ne uspesmo Skenderberga sašiti;), biće dana:takoje:.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 485 postova
  • Lokacija: Valjevo
  • Motocikl: A

     Za razliku od Drača, koji je i najstariji grad u Albaniji, gde je arhitektura mešavina stare i nove gradnje, Vlora ili na italijanski Valona je grad gde su čini mi se projekte radili arhitekte iz više evropskih metropola. Sve je novo i sve je drugačije i lepo na svoj način, ali uklopljeno tako da gledajući širu sliku grada ima smisla kako je izgradjeno i itekako je prilagodjeno turizmu. Prodjosmo kroz centar i glavnu ulicu Vlore uz more, gde su hotel do hotela, pa dalje prema Orikumu. Jedan stop za neki espreso, svaki je odličan na ovom putu bio, i idemo dalje na planinu preko 2000 mnm, Maja e Cikes.

 

20200916_215940_compress80.jpg

20200916_215857_compress23.jpg

20200916_215824_compress96.jpg

20200916_215832_compress28.jpg

20200916_215816_compress70.jpg

  • Sviđa mi se 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 485 postova
  • Lokacija: Valjevo
  • Motocikl: A

     Koliko je Vlora modernizovano mondensko letovalište toliko je kraj prema Orikumu, od izlaska iz Vlore nakon tunela pa do Orikuma, mirnije i zanimljivije sa kilometrima uredjene obale a opet raznovrsno i za svačiji ukus. U trenutku se pokajah što nismo ostali u Vlori a svaki dan istraživali okolinu, ali ipak ajmo do krajnjeg juga pa ćemo gustirati drugi put ovaj deo.

 

  • Sviđa mi se 2
  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 485 postova
  • Lokacija: Valjevo
  • Motocikl: A

     Do juga Albanske rivijere i onog najlepšeg dela, mora da se pregazi i jedan pass, pa smo zašli u Ceraunianske planine i polako punili pluća planinskim vazduhom preko istih, jer Drač i Vlora je bilo prženje na oko 35 stepeni, uz oštre lakat krivine koje vode do samog vrha, odličnog restorana na vrhu gde smo ručali i uživali u pogledu na rivijeru. I ovde nakon finog i jeftinog obroka smo dobili nešto kao šnite lenje pite da se zasladimo što je fin gest restoranske usluge.

     Spust niz planinu je bio još bolji jer krivine nisu toliko oštre, asfalt je nov a na svakoj krivini pogled puca i mami da se stane i upije ova lepota. 

     Prodje dva dana mi ko inspekcija, samo obilazimo, dosta je bilo, red je da se malo konzumira jadranska obala, silazimo na prvu plažu i kupanjac.

20200916_215750_compress40.jpg

20200916_215758_compress82.jpg

20200916_215726_compress79.jpg

20200916_215711_compress69.jpg

20200916_215719_compress13.jpg

Zum sa terase restorana i pogled na Palase plažu i bungalove

20200911_151750_compress97.jpg

20200916_215641_compress21.jpg

Nije klempać al može da prodje;)

20200916_215532_compress70.jpg

20200916_215507_compress76.jpg

20200916_215540_compress83.jpg

20200916_215619_compress28.jpg

20200916_215458_compress82.jpg

20200916_215434_compress74.jpg

20200916_215418_compress34.jpg

20200916_215426_compress60.jpg

20200916_215353_compress33.jpg

20200916_215313_compress91.jpg

20200916_215323_compress37.jpg

  • Sviđa mi se 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 764 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: MT-09 Tracer

Svaka čast za ovaj snimak Niko (Vlora - Orikum)!!

Konačno videh (oko 3. minuta) da ima nekih objekata koji su odmah uz vodu i obavezno prvom prilikom moram da obiđem taj deo i nađem kontakte. Već godinama tražim nešto odgovarajuće za morsko pecanje, ali tako da ne nosam stvari i pribor na udaljena pecaroška mesta, nego da mogu da pecam "sa terase". Na Bookingu nisam našao praktično ništa (osim jednog mesta u Grčkoj koje je papreno skupo) tako da mi ostaje samo manuelna vožnja i potraga. Ako korona ne usere, početkom sledeće sezone (maj-jun) bih obišao taj deo, a pecaroški deo bih ostavio za septembar-oktobar - što zbog cena, što zbog toga što tokom leta riba slabije ide u priobalju...:takoje:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja