Jump to content

Moto Zajednica

Savet za izbor prvog motora

Recommended Posts

  • Drug član, 900 postova
  • Lokacija: NBGD 63 / STALSK-12
  • Motocikl: BMW S1000XR - 2016

Još jednom pozdravim svim članovima BJBikers foruma !

 

Kao što sam napisao u svom uvodnom postu u podformu za predstavljanje novih članova, plan je da krenem u potragu za svojim prvim motorom. Uskoro bi takođe trebalo da počnem sa časovima vožnje za A kategoriju, tako da svakako planiram da prvo položim i kupim osnovnu opremu (kacigu, rukavice i jaknu),  pa tek onda se upustim u kupovinu motora. Temu otvaram možda prerano, ali smatram da nije loše ranije početi da raspitivanjem da bih kasnije imao manje problema pri izboru dvotočkaša.

 

Kao što možete da pretpostavite, nemam iskustva sa vožnjom motora ukoliko ne računamo 125/250ccm skutere. Dobar drugar je nedavno kupio novu Yamahu MT 07 (2020.) i naravno odmah mi je ponudio da prebacim nogu preko nje :)  MT 07 je opštenarodno prihvaćen kao sjajan početnički motor, međutim ja imam jedan veliki problem sa njim - tačnije, moja telesna građa je problem. Visok sam 196cm i iako nemam puno iskustva sa motorima, meni MT 07 deluje kao nešto što je previše malo za mene (ispravite me ako grešim, ovo je neki subjektivni osećaj). Njegov savet je neki supermoto dok ne steknem iskustvo, pa da kasnije pređem na enduro ili ADV motore, ali i on je prilično veliki laik što se motora tiče, tako da je ovaj savet uzet sa rezervom. Mislim da mi je supersport motor potpuno nepotreban za vožnju po gradu, a i prerastao sam loženje da ću biti sledeći Rossi (bez ikakve namere da uvredim vlasnike supersport motora! ), tako da razmišljam o naked, supermoto i eventualno touring motorima.

 

Naravno, savet drugara je u potpunosti bio dovoljan da krenem da šaltam oglase kao najveća ložana :)  Dobio sam preporuku za Yamahu XT 660 X koja je relativno jeftina (oko €3000 se kreće cena koliko sam video) i koja sasvim okej izgleda, ali opet kažem - da li je to dobar izbor ili ne, pojma nemam. Na Motopassionu prošle godine sam "zajahao" MT 07 i dečko sa štanda Yamahe mi je odmah rekao da pređem na MT 09 (verovatno ne znajući da nemam iskustva u vožnji motora, uzimajući u obzir da MT 09 ima tendenciju da "kidiše" i na mnogo iskusnije dugogodišnje vozače :) ). Vrhunac je bio i savet za MT 10 ali to je već u domenu vica u ovom trenutku iz očiglednih razloga :D 

 

Ono što svakako nije dobar izbor (pretpostavljam) a što mi se jako dopalo je možda i očekivano za nekoga kome su se dopali supermoto motori - Ducati Hypermotard. Ovaj model bi svakako bio i limit mog budžeta (trenutno su 2 Hypermotarda na oglasima sa cenom od €5000). Naravno, čitajući po internetu, apsolutno niko ne preporučuje Hypermotard 796 i 1100 kao prvi motor, tojest, ne preporučuju Ducati u opštem smislu, što ima logike uzimajući u obzir da se Ducati smatra Ferarijem moto sveta. Takođe, kao neko ko je pratio snowcat-a na YT, vrlo mi je poznato kako je on prolazio sa svoja 2 Hypermotarda, što je već maltene predmet zaje*ancije u krugovima njegovih subscribera :D

 

Da ne dužim previše - nemam iskustva sa vožnjom motora, poprilično sam visok i želeo bih motor koji bih vozio iz čistog uživanja (vožnja sa društvom, povremeni odlazak na posao, vožnja po gradu itd.) Budžet bi bio €3000-€5000, ne žurim sa kupovinom ali bih voleo da krenem sa razmatranjem potencijalnih modela već sada. Imate li kakvu preporuku?

 

Ukoliko je potrebno još bilo šta od informacija, tu sam da razjasnim i dodam šta god treba :) Hvala unapred svima na odgovorima i sugestijama i izvinjavam se na malo dužem postu!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Usamljeni kauboj daleko od doma svog, 369 postova
  • Lokacija: Leskovac - Novi Sad
  • Motocikl: Yamaha FZ1 GT

Dobrodosao. Za prvi motor bih preporucio da obavezno ima ABS. Mozda je najbolje da uzmes neki koji je u svemu dobar, a ni u cemu nije odlican, jer je to odlicna polazna tacka da bi shvatio za sta ti motor treba, a to se iskustvom najbolje kapira. Svakako pun potencijal motora neces iskoristiti u pocetku. Verovatno je najpametniji izbor Honda NC700x ili Transalp 700. Ali bih uzeo u obzir i Vstroma i GS800.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3477 postova
  • Lokacija: Niš / Donji Adrovac
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)

Honda Transalp! 

Gabaritan, pouzdan, ekonomičan, prašta početnike greške, udoban, lagan za vožnju, okreta u gradskoj gužvi, ....

Ja sam visok 194, vozio sam Transalp (600 kubika) pet godina i sa njim prešao (uglavnom sa su vozačem) oko 70.000km bez problema. 

Provodio na motoru i po 15-16 sati dnevno bez posebnog zamora. 

A može da se skrene i na makadam ili na poljski (šumski) put. 

Univerzal i motor za višlje vozače. 

  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 123 postova
  • Lokacija: Veternik
  • Motocikl: BMW R1100S, F800 GS.
Pre sat vremena, Slammer je napisao:

Dobrodosao. Za prvi motor bih preporucio da obavezno ima ABS. Mozda je najbolje da uzmes neki koji je u svemu dobar, a ni u cemu nije odlican, jer je to odlicna polazna tacka da bi shvatio za sta ti motor treba, a to se iskustvom najbolje kapira. Svakako pun potencijal motora neces iskoristiti u pocetku. Verovatno je najpametniji izbor Honda NC700x ili Transalp 700. Ali bih uzeo u obzir i Vstroma i GS800.

 

Slažem se sa kolegom, a moja preporuka je BMW F800GS. :moto2:

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 511 postova
  • Lokacija: Vršac
  • Motocikl: Japanski

Dobri su ovo saveti, prijateljski. Samo, ja ne bih za prvi motor satro svih 5000, ako ti je toliki budžet. Postoje šanse da, koliko god dobar motor da kupiš, tebi iz nekog razloga neće odgovarati. I to, dal ti odgovara ili ne, shvatićeš kad promeniš nekoliko motora. Zato, pamet u glavu, probaj koliko god možeš više motora, ostavi koji evro za eventualnu doplatu posle, ako menjaš. 

 

Od nabrojanih, moj glas ide za Hondu Transalp (700 naravno). 

  • Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 900 postova
  • Lokacija: NBGD 63 / STALSK-12
  • Motocikl: BMW S1000XR - 2016

Hvala svima na odgovorima !

 

Pregledao sam oglase, BMW F800GS je definitivno izvan mog budžeta iako je to jedan od motora koji mi se sviđaju odavno, dok nisam apsolutno ništa znao o motorima! Od svih navedenih motora Transalp deluje kao najbolja opcija, iako moram da priznam da nisam previše zagrejan za touring motore (što verujem da nije najbitnija stavka pri kupovini prvog motora, ali eto čisto da naglasim). ABS je "must have" i bez toga ne bih ni pomišljao da uzmem motor u razmatranje.

 

Na kratko ću se vratiti na čuveni Hypermotard, tek danas sam imao prilike da uđem na oglase i našao sam onaj motor koji sam pomenuo u inicijalnom postu (nije crven ali šta da se radi :D ):

 

ba3f06d9b3f9-1920x1080.jpg
WWW.POLOVNIAUTOMOBILI.COM

Ducati hipermotard 796, 2011. godište, Naked, vozilo prešlo 12000 km, Novi Sad. Cena 5.000 € - Motori - Polovni Automobili


Naravno, kao što sam rekao, pretpostavljam da je ovo loša ideja ali želeo sam da predstavim pravac u kome razmišljam, a sad vi meni slobodno recite 99 razloga zašto grešim :D Šalu na stranu, morao sam da podelim ovaj model iz razloga što mislim da ne postoji video na YT koji ima u nazivu "Hypermotard" a da ga ja nisam pregledao, no, da se vratimo na temu.

 

Setio sam se još jednog motora: Yamaha FZ6 Fazer. Drugar je pre neka 2 meseca kupio sebi ovaj motor i malopre sam ušao na oglase i našao ovo:

 

011403f1cc73-800x600.jpg
WWW.POLOVNIAUTOMOBILI.COM

Yamaha Fazer FZ6 Tek reg., 2006. godište, Touring, vozilo prešlo 55400 km, Novi Sad. Cena 3.350 € - Motori - Polovni Automobili

 

E sad, znam da je reč o "uštrojenom" agregatu iz R6, pa nisam baš siguran koliko je okej za prvi motor, ali ovi sport-touring motori su meni apsolutno prelepi. Nekako bi mi želja bila ili sport touring ili supermoto, pošto izgleda da je većina naked motora jednostavno gabaritno mala za mene, a hypernakedi će me verovatno ubiti posle 2 ili 3 krivine :D 

 

Pre 5 sati, WoodyRider je napisao:

I pazi, ja tu Yamahu XTX nikad ne bih preporučio za početnika! Jer sam je jednom probao, i ponaša se u gradskoj vožnji kao divokoza! 

Eto vidiš, ja kao potpuna neznalica bih rekao da je taj motor okej iz razloga što nema previše konja (48 naspram recimo 74 koliko ima svepopularni MT 07 koji se generalno preporučuje početnicima). Naravno, nisam uzimao u razmatranje njegovu težinu i agilnost. Još uvek nisam siguran koje karakteristike je potrebno da gledam pri izboru motora, pogotovu nakon ove informacije, stoga se nadam da ćete razumeti konfuziju u kojoj se nalazim trenutno :) 

 

Previše često se spomene neki lik koji ništa ne zna o motorima i onda kupi R6 i shvati na ovaj ili onaj način da taj motor nije za njega, tako da se ne bih zaletao sa nepromišljenom kupovinom (iako bih R6 uzeo "na keca" da sam kupovinu razmatrao pre 3-4 godine :)). Kao što rekoh, touring motori su sjajni zaista, ali mi se čini da im nedostaje taj "cool" faktor, koji je ipak poželjan ali ne presudan, nadam se da ćete me razumeti na šta mislim. Uostalom, možda ja ne razmišljam ispravno, zato sam između ostalog i pitao sve vas za mišljenje, vazda ima ljudi koji su mnooogo duže u moto svetu i koji znaju da prepoznaju kada neko mlati bezveze :) Svaka konstruktivna kritika je dobrodošla, što se kaže - "nema ljutiš" :D 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 826 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Honda VFR 800 FI 2000.

Čudno mi je da ti je BMW van budžeta (nisam sad gledao oglase), jer baš u okviru tvog budžeta su mogli da se nađu jo letos. Znam, jer je drugar tad položio i kupio, mislim, 2008. godište za oko 4500e (ne drži me za reč za cenu, moguće da je bio i manje). 

 

I nikad nikome ne bih preporučio da mu supermoto bude prvi motor da na njemu stiče iskustvo, to mi je van pameti.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 900 postova
  • Lokacija: NBGD 63 / STALSK-12
  • Motocikl: BMW S1000XR - 2016
pre 2 minuta, Forsberg je napisao:

Čudno mi je da ti je BMW van budžeta (nisam sad gledao oglase), jer baš u okviru tvog budžeta su mogli da se nađu jo letos. Znam, jer je drugar tad položio i kupio, mislim, 2008. godište za oko 4500e (ne drži me za reč za cenu, moguće da je bio i manje). 

 

I nikad nikome ne bih preporučio da mu supermoto bude prvi motor da na njemu stiče iskustvo, to mi je van pameti.

Ja sam se začudio malo kada sam ušao na oglase, ovo su 2 najjeftinija GS800 na oglasima, svaki sledeći je preko €6000, ili sam ja obnevideo:

 

223120d60026-1920x1080.jpg
WWW.POLOVNIAUTOMOBILI.COM

BMW F 650 GS 800, 2011. godište, Touring, vozilo prešlo 67886 km, Batajnica. Cena 5.250 € - Motori - Polovni Automobili
63dbe4403987-1920x1080.jpg
WWW.POLOVNIAUTOMOBILI.COM

BMW F 800 GS, 2008. godište, Enduro / Cross, vozilo prešlo 61442 km, Beograd. Cena 5.550 € - Motori - Polovni Automobili

 

Pretpostavljam da postoji razlog zašto supermoto nije za početnika (ako ništa drugo, deluju zastrašujuće i agresivno, to je sve što bih ja naveo kao razloge, ovako laički :D ). Negde (ne sećam se tačno gde i od koga) sam dobio sugestije i za Apriliu 750 Dorsoduro i Shiver 750, eto  čisto to da napomenem isto.

 

Što se GS800 tiče ja sam bio maltene ubeđen da je ovo motor za iskusne vozače (GS1200 to sigurno jeste), nisam ni pomislio da je njega moguće voziti savesno bez iskustva. Doduše, svaki motor je moguće voziti ali je poenta naučiti što više o vožnji na prvom motoru, toga sam vrlo svestan. 

Hvala na komentarima, savetima i sugestijama još jednom! :) 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 826 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Honda VFR 800 FI 2000.

Računaj da će svaki prodavac spustiti cenu, tako da oba mogu da ti budu u budžetu ;) plus, sad će kraj sezone, pa će i ponuda verovatno da se proširi.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 900 postova
  • Lokacija: NBGD 63 / STALSK-12
  • Motocikl: BMW S1000XR - 2016
Upravo sada, Forsberg je napisao:

Računaj da će svaki prodavac spustiti cenu, tako da oba mogu da ti budu u budžetu ;) plus, sad će kraj sezone, pa će i ponuda verovatno da se proširi.

Pretpostavio sam, međutim nisam očekivao da ta cena padne više od €200 od navedene u oglasu, možda grešim.

Da, svakako sam čuo da je najbolje kupiti motor van sezone, tj. u zimskom periodu, tako da ću svakako pomno pratiti oglase :) 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 826 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Honda VFR 800 FI 2000.

E tako i ja računam da će prodavac da spusti do okruglog broja, ali onda se pojavi neko pametniji od mene kome spuste i za 500-600 evra, pogotovu kad se pojaviš sa kešom. Ja tako nikad nisam umeo da se cenjkam, ali znam bar dvoje ljudi u svom okruženju koji su kupili motor sa tolikim popustom. Onaj BMW koji sam malopre pominjao je jedan od tih slučajeva. Zato samo snažno napred i bez blama koliko god si u mogućnosti.

 

Edit: evo sad mi drugar javio, njemu je spustio lik za 450e.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 900 postova
  • Lokacija: NBGD 63 / STALSK-12
  • Motocikl: BMW S1000XR - 2016
pre 5 minuta, Forsberg je napisao:

 Zato samo snažno napred i bez blama koliko god si u mogućnosti.

Ovo će izgleda definitivno biti presudno, kako god se uzme :) Hvala puno na informacijama!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Aktivirao se na času, 3277 postova
  • Lokacija: Suburbia, blok 45
  • Motocikl: 1 Litar Honde

Moj glas ide za FZ6S(ABS), definitivno najbezbedniji i najupotrebljiviji komad od svega što si naveo. Možda Trandža sa ABS-om, ali njemu baš baš nedostaje cool factor, sve ostalo je pesma.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 900 postova
  • Lokacija: NBGD 63 / STALSK-12
  • Motocikl: BMW S1000XR - 2016
pre 29 minuta, Dexterr je napisao:

Moj glas ide za FZ6S(ABS), definitivno najbezbedniji i najupotrebljiviji komad od svega što si naveo. Možda Trandža sa ABS-om, ali njemu baš baš nedostaje cool factor, sve ostalo je pesma.

Koliko vidim po svim parametrima bi mi FZ6S odgovarao, samo nisam bio siguran koliko je dobar za početnike. Sviđa mi se što neću morati da potrošim toliko novca za njega, jer vidim da se cena kreće ispod €4500.  Hvala puno !

 

Doduše koliko vidim, ABS imaju samo modeli 2008+, ili sam ja loše informisan. Nalazio sam i FZ8 po oglasima za oko €5000, pa ću morati još malo da pročešljam da vidim šta i kako.

 

Šteta za ovaj plavi, baš lepo izgleda. Međutim, evo jednog interesantnog modela koji ima ABS:

148fe8d4ebfe-1920x1080.jpg
WWW.POLOVNIAUTOMOBILI.COM

Yamaha FZ6 FZ 6 S2 ABS, 2012. godište, Touring, vozilo prešlo 25000 km, Bačka Topola. Cena 3.999 € - Motori - Polovni Automobili

 

  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6714 postova
  • Lokacija: Smederevo
  • Motocikl: TDM 900

Većina ti je preporučila nešto što se njima sviđa i za to kao potporu navode osobine pojedinih modela.

Pitanje je šta od toga razumeš i kroz kakav filter posmatraš. Džabe kad ti nemaš reper da uporediš. Cilj prvog motocikla je na njemu naučiš da voziš, odnosno ovladaš tehnikama i stvoriš sopstvene kriterijume nakon nekoliko godina. Za šta ti treba motocikl i kakve osobine mora da poseduje? Performanse, komfor, štednja, itd.

 

Gledaj da ti prvi motocikl bude pre svega u dobrom tehničkom stanju, tj. održavan. TransAlp, KLR, XT, XTR (X), Strom 650, CB500, KLE500, F650GS, Freewind 650, Bandit 600, XJ600, sve je to super za prvi motor.

 

 

  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1308 postova

Najvaznije je da ti se svidja i da je dobro odrzavan tj u dobrom stanju. 

Al ako ti se ne svidja i ne volis ga, dzaba sve, brzo ce ti dosaditi. 

 

I da, mnogi od nas su morali neceg da se odreknu. Pogotovo ako ides srcem i izgledom a ne efikasnoscu u pogledu ekonomicnosti i svrhe. 

 

Ja sam hteo touring motor, na kraju kupio naked. Nikad nece zamemiti touring motor i njegove prednosti, al dobijes nesto drugo a to drugo je bitno da tebe ispunjava i da se tebi svidja. 

 

Posto si pocetnik biraj izgled i dobro stanje. Ako ni sam ne znas sta ti se svidja onda moras da znas za sta bi ga koristio, pa ces po tome znati koji modeli. Al ako ne znas za sta bi ga koristio i sta ti se svidja, onda uzmi jbg ono sto se posle lako prodaje i sto je na ceni i glasu. 

 

Jednostavno.

 

 

 

 

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 53 postova
  • Lokacija: Beograd, Borča
  • Motocikl: Honda Hornet 600
Pre sat vremena, blackmore je napisao:

Koliko vidim po svim parametrima bi mi FZ6S odgovarao, samo nisam bio siguran koliko je dobar za početnike. Sviđa mi se što neću morati da potrošim toliko novca za njega, jer vidim da se cena kreće ispod €4500.  Hvala puno !

 

Doduše koliko vidim, ABS imaju samo modeli 2008+, ili sam ja loše informisan. Nalazio sam i FZ8 po oglasima za oko €5000, pa ću morati još malo da pročešljam da vidim šta i kako.

 

Šteta za ovaj plavi, baš lepo izgleda. Međutim, evo jednog interesantnog modela koji ima ABS:

148fe8d4ebfe-1920x1080.jpg
WWW.POLOVNIAUTOMOBILI.COM

Yamaha FZ6 FZ 6 S2 ABS, 2012. godište, Touring, vozilo prešlo 25000 km, Bačka Topola. Cena 3.999 € - Motori - Polovni Automobili

 

Ovaj Fz6 prodaje kolega sa foruma, ima i tema u sekciji Prodajem

  • Sviđa mi se 1
  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 900 postova
  • Lokacija: NBGD 63 / STALSK-12
  • Motocikl: BMW S1000XR - 2016
pre 59 minuta, Alekre je napisao:

 Za šta ti treba motocikl i kakve osobine mora da poseduje?

Hvala na izdvojenom vremenu za pisanje komentara, pre svega! Što se ovog pitanja tiče - treba mi pretežno za vožnju po gradu, verovatno bih sa drugarima išao negde po okolini Beograda, ali uglavnom je to vožnja po asfaltu i po urbanoj sredini, zato sam i naginjao ka supermoto/naked motorima, ali smo supermoto otpisali iz razloga što nisu dobar izbor za početnika. Možda je površno, ali izgled mi ima maltene najveći uticaj na kupovinu, naravno uz performanse. Nisam siguran koliko je udobnost bitna jer vožnja po gradu nikada nije satima bez prestanka, ali možda grešim.

 

pre 11 minuta, Pingvin37 je napisao:

Najvaznije je da ti se svidja i da je dobro odrzavan tj u dobrom stanju. 

Al ako ti se ne svidja i ne volis ga, dzaba sve, brzo ce ti dosaditi. 

 

I da, mnogi od nas su morali neceg da se odreknu. Pogotovo ako ides srcem i izgledom a ne efikasnoscu u pogledu ekonomicnosti i svrhe. 

 

Posto si pocetnik biraj izgled i dobro stanje. Ako ni sam ne znas sta ti se svidja onda moras da znas za sta bi ga koristio, pa ces po tome znati koji modeli. Al ako ne znas za sta bi ga koristio i sta ti se svidja, onda uzmi jbg ono sto se posle lako prodaje i sto je na ceni i glasu. 

 

Jednostavno.

Hvala na komentaru! Znam šta bih otprilike želeo ali je problem što ne znam koliko je pametno za početnike, ali zahvaljujući svim ovim komentarima sada mi je malo jasnije!  Napisao sam iznad za šta bi mi služio motor, nadam se da sam malo uspeo da razjasnim situaciju. Ne razmišljam puno o ekonomičnosti, o tome brinem kad je auto u pitanju :D

 

pre 37 minuta, NikolaD je napisao:

Ovaj Fz6 prodaje kolega sa foruma, ima i tema u sekciji Prodajem

Utoliko bolje, motor je prelep !

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 157 postova
  • Lokacija: Beograd - Dorcol
  • Motocikl: Yamaha Fazer

Sto se tice udobnosti, to je uvek bitno, bez obzira gde se vozio, osim ako si kaffe vozac, od kuce do kafica i nazad. Ja sam skoro uzeo fazera, doduse, stariju verziju ali u dobrom stanju, tako da mogu da kazem da se jako lepo ponasa, lako se vozi, oprasta pocetnicke greske. Prelep motor, barem meni :jee:, samo koras da vidis odgovara li ti fizicki, kako se osecas na njemu kad sednes. Ja sam isprobavao svasta dok nisam dosao do ovog i samo se smejao :moto3:. Doduse, pravio sam se kul ored kolegom koji ga je prodavao -_-

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 53 postova
  • Lokacija: Beograd, Borča
  • Motocikl: Honda Hornet 600

Sto se tice toga da ti je prvi motor,

najbitnije je normalno razmisljanje i to da cenis svoj zivot.

Iz nacina kako pises vidi se da si normalan i skroz na mestu sto bi se reklo

Ja sam poceo na Hornetu koji ima 600 kubika i skoro 100ks, neki bi rekli mnogo za pocetak ali ja smatram da mi je to bila super odluka.

Ovu sezonu sam presao malo jace od 5k kilometara i smatram da bih da sam uzeo slabiji motor u nekom trenutku zeleo da predjem na nesto jace. Ni blizu nisam iskoristio potencijal Honde i i dalje vozim jako defanzivno, pred svaku krivinu se oduzima gas, gledam potencijalne pretnje i izletanja.

Tako da moj savet za koji god motor da se odlucis je samo kocnica u glavi, oprema i strahopostovanje prema motoru. 

Veliki pozdrav od jos jednog pocetnika :sampion:

  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 900 postova
  • Lokacija: NBGD 63 / STALSK-12
  • Motocikl: BMW S1000XR - 2016
pre 56 minuta, Igor86 je napisao:

Sto se tice udobnosti, to je uvek bitno, bez obzira gde se vozio, osim ako si kaffe vozac, od kuce do kafica i nazad. Ja sam skoro uzeo fazera, doduse, stariju verziju ali u dobrom stanju, tako da mogu da kazem da se jako lepo ponasa, lako se vozi, oprasta pocetnicke greske. Prelep motor, barem meni :jee:, samo koras da vidis odgovara li ti fizicki, kako se osecas na njemu kad sednes. Ja sam isprobavao svasta dok nisam dosao do ovog i samo se smejao :moto3:. Doduse, pravio sam se kul ored kolegom koji ga je prodavao -_-

Hvala na komentaru, apsolutno se slažem da je udobnost bitna ali nisam hteo da je stavljam u prvi plan jer bi onda po defaultu morao biti neki touring ili ADV motor :D Svakako planiram da barem sednem na što više motora pre kupovine, ako je moguće, pa da barem steknem dojam kako bi mi odgovarao makar dok samo sedim na njemu.

pre 34 minuta, NikolaD je napisao:

Sto se tice toga da ti je prvi motor,

najbitnije je normalno razmisljanje i to da cenis svoj zivot.

Iz nacina kako pises vidi se da si normalan i skroz na mestu sto bi se reklo

Ja sam poceo na Hornetu koji ima 600 kubika i skoro 100ks, neki bi rekli mnogo za pocetak ali ja smatram da mi je to bila super odluka.

Ovu sezonu sam presao malo jace od 5k kilometara i smatram da bih da sam uzeo slabiji motor u nekom trenutku zeleo da predjem na nesto jace. Ni blizu nisam iskoristio potencijal Honde i i dalje vozim jako defanzivno, pred svaku krivinu se oduzima gas, gledam potencijalne pretnje i izletanja.

Tako da moj savet za koji god motor da se odlucis je samo kocnica u glavi, oprema i strahopostovanje prema motoru. 

Veliki pozdrav od jos jednog pocetnika :sampion:

Hvala ti puno na lepim rečima, drago mi je da sam ostavio takav utisak :) 

 

Honda Hornet je odličan motor, čini mi se da je drugar baš na njemu polagao u autoškoli ali nisam siguran, morao bi to on da potvrdi :) U svakom slučaju ja smatram da je kočnica u glavi apsolutni imperativ i da je to jedino što te može spasiti na motoru. Nekome ko nije čist u glavi i ko je željan dokazivanja može i 50ccm skuter biti fatalan, ali to je sad neka druga tema. Imaću vremena da razmislim šta ću raditi povodom novog motora ali svakako mislim da je pametno što sam u razmišljanje u kupovini krenuo sa 25 a ne sa 18 godina :) .

 

Kad bih birao srcem uzeo bih Hypermotard i vrlo brzo zažalio, zato i želim da se upustim u sve ovo malo hladnije glave. Pozdrav i od mene ! :D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1308 postova

Sto se tice snage kw/hp... Ja vozim motor od 106 konja i nemam gde tu konjazu da utrosim i potrosim. Ne znam sta bih radio sa 150,200 konja. 

 

Tako da i 50 konja je dosta za normalnu voznju, a sve mnogo preko 100, nema neku svrhu za normalnu pa i malo jacu voznju u javnom saobracaju...

 

100 konja ne da je dovoljno, nego vise nego dovoljno. Za pocetnika mozda i previse, al ako si normalan covek, mozes da prodjes i sa tim. 

 

Bitno je da nemas kombinaciju velike snage i velike kubikaze. 

 

Kombinacija 50 konja i enduro motor (Transalp npr) je vrhunska kombinacija za pocetnika koji je visok kao npr ti. Naravno ako ti se svidja i volis takav tip motora...

 

I to Transalp 700 za taj novac. Kupis taj motor i godinama si miran ako ga zavolis. Vremenom se sve vise oslobadjas i nece ti brzo postati dosadan, naprotiv...

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 775 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Bandit 1250S
6 hours ago, blackmore said:

 

011403f1cc73-800x600.jpg
WWW.POLOVNIAUTOMOBILI.COM

Yamaha Fazer FZ6 Tek reg., 2006. godište, Touring, vozilo prešlo 55400 km, Novi Sad. Cena 3.350 € - Motori - Polovni Automobili

 

E sad, znam da je reč o "uštrojenom" agregatu iz R6, pa nisam baš siguran koliko je okej za prvi motor, ali ovi sport-touring motori su meni apsolutno prelepi. Nekako bi mi želja bila ili sport touring ili supermoto, pošto izgleda da je većina naked motora jednostavno gabaritno mala za mene, a hypernakedi će me verovatno ubiti posle 2 ili 3 krivine :D 

 

 

 

Ovakav neki tip agregata bi bio idealan, u smislu gledati nesto sa 4 redna cilindra(zaboravi na cifre konjaze, ne govore pravu sliku kakav je neki agregat u smislu da li je pitom ili ne). U ovu pricu ti ulazi npr i Z750, bandit 600/650

 

Dva drugara imam jedan vozi SV 650(2 cilindra V) i jedan koji je sada kupio GSX 750 (4 redna cilindra). Ovaj drugi na papiru ima vecu i kubikazu i konjazu, ali je daleko bolji za pocetnika jer mu je ubrzanje poprilicno pitomo i predvidljivo. SV npr povlaci kao lud i trzav je, a i verujem da je takva prica i kad su ostali motori u pitanju  sto se tice 1 ili 2 cilindra, mada opet verovatno ima i izuzetaka. Takodje 4 cilindra ti prastaju stepen prenosa/obrtaje, znaci neces toliko morati da obracas paznju u kojoj si brzini i da budes kung fu master na kvacilu, sto isto mislim da je za nekog ko ulazi u moto svet bitno da se polako uci.

 

I kao sto je vecina rekla, sigurno iz prvog neces ubosti svoj idealan motor, ali posto ce ti prva godina biti uglavnom voznja po gradu i neka mini turica od 100-200 km, treba uzeti nesto sto nije mnogo skupo a opet relativno pitomo da mozes lepo da naucis da vozis.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja