Jump to content

Moto Zajednica

Konacno gotov putopis pod nazivom "ROAD TO SWITZERLAND 2018"

Recommended Posts

  • Vozac A kategorije :D, 897 postova
  • Lokacija: Beograd - povremeno Bijeljina,RS
  • Motocikl: Suzuki V Strom DL 650

Prva epizoda

 

Prije nekoliko dana, listajući društvene mreže, naišao sam na zanimljiv citat Paola Koelja koji glasi: „Šansa za ostvarenje sna je ta koja čini život zanimljivim“.

Kakav je život bez snova? Dosadan, vjerovatno.

 

Motoristi su ljudi koji najviše sanjaju. Neko sanja da vozi Moto GP trke, neko da putuje „Route 66“ na Harliju, neko da provoza zgodnu djevojku na svojoj „R“ mašini a ja sam sanjao da pređem planinski prevoj Klausen (njem. Klausenpass) u Švajcarskoj. Zašto baš taj prevoj, koliko dugo sam čekao na ostvarenje sna, šta sam sve uradio na putu da ostvarim taj san opisaću u ovom putopisu koji će da nosi naziv „Road to Switzerland 2018“.

 

image.thumb.png.ad55fb028a6c2db14c32686e7a478b8b.png

  • Sviđa mi se 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Vozac A kategorije :D, 897 postova
  • Lokacija: Beograd - povremeno Bijeljina,RS
  • Motocikl: Suzuki V Strom DL 650

Život je nepredvidiva stvar. Danas si ovdje, sutra već na nekom drugom mjestu, prekosutra na trećem i sve tako redom.  Tako je jednog dana moju tetku Snežanu život odveo u jedno malo mjesto u srcu Švajcarske. To malo mjesto se zove Linthal. I baš u taj Linthal, ili kako se po Vuku kaže Lintal, dolazio sam i ja da provodim raspuste. U početku sam išao samo preko zime kada snijeg prekrije okolna brda i kada skijanje postane sport broj 1 a kasnije sam odlazio i u drugim godišnjim dobima. Pravu ljepotu ovog kraja otkrio sam na jednom od letaka na kome sam ugledao krivudav put kroz planinu. Doduše, tu ljepotu sam spoznao nekoliko godina kada sam prvi put sjeo da provozam dva točka. Te 2004. godine počeo sam da sanjam kako na dva točka lomim te iste krivine.

 

 

Draki bajker.jpg

Autor na pocetku karijere, Bijeljina 2005. godina 

 

I nije mi dugo trebalo da ostvarim svoj san. Svega 14 godina.

 

 

Kraj 2017, godine i početak 2018. donose potpunu promjenu u mom motorističkom životu. Sa čopera prelazim na enduro touring. Yamaha Virago zamjenjena je Suzuki V Stromom. Onog trenutka kada sam prvi put upalio novi motor donio sam odluku da ću na ljeto ostvariti svoj davno sanjani san.

 

Hvataj-2.PNG

Autor nakon kupovine V Strom DL 650, Banja Luka 2018. godina 

 

Kompletnu rutu napravio sam relativno kratko. Kako sam odlučio da ću sam ići na ovaj put povezao sam sve gradove u kome sam znao da me čekaju rodbina, prijatelji, kumovi a sa kojima sam godinama dogovarao posjetu i kod njih dogovorio spavanje. Prilikom ovakvih putovanja najveći izazov je pronaći adekvatan smještaj te se ovim putem još jednom zahvaljujem svima koju su mi bili domaćini.

 

image.thumb.png.2b0e95be5b5dd5193e4534bca9631742.png

Marsruta napravljena pomocu Goole maps app.

 

  • Sviđa mi se 8

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Vozac A kategorije :D, 897 postova
  • Lokacija: Beograd - povremeno Bijeljina,RS
  • Motocikl: Suzuki V Strom DL 650

Vrlo brzo svi su potvrdili da će da ugoste mene i mog čeličnog prijatelja te mi je samo ostalo da se dobro fizički i psihički pripremim za ovo putovanje. Trening za ovakva putovanje je vrlo jednostavan. Treba samo voziti. Do momenta polaska, tačnije od 15. Aprila do 7. Jula, napravio sam blizu 7500km. Reklo bi se da sam dobro upoznao motor a da li sam spreman za avanturu to ćemo tek da vidimo.

 

image.png.c390acb82e9c875eb4782a0dc526fa4f.png

Autor na internacionalnom susretu vozaca V Strom motora u Bugarskoj, jun 2018. godine 

 

 

Kao datum polaska u kalendaru sam upisao  7. jul ali moje putovanje iz Beograda počelo je dan ranije. Naime, nekoliko dana pred polazak sestra mi je javila da će se građanski vjenčati 6. jula. Ništa to ne bi mijenjalo plan da njeno vjenčanje nije bilo udaljeno 180 kilometara od Beograda. Tačnije, vjenčanje je bilo na obali rijeke Vrelo (Bajina Bašta).

 

Kako sam pakovanje dan prije završio ostalo je samo da krenem prvo put Bajine Bašte a kasnije ka Bijeljini koja označena kao početna tačka putovanja. Put do Bajine Bašte vodio je Ibarskom magistralom do Lajkovca a kasnije preko Uba i Valjeva. Cijelu dionicu odvozio sam bez odmaranja a jedino kratko stajanje bilo je na ulazu u Bajinu Baštu kako bih fotografisao čuvenu kuću koja se nalazi na stijeni u rijeci Drina.

 

image.thumb.png.56826d5b401a7bae53b7ce60f69a2c34.png

Pauza, rijeka Drina (Opstina Bajina Basta)

 

Posle vjenčanja i zajedničkog ručka krenuo sam ka Bijeljini gdje sam prilično brzo stigao. Odmah po dolasku počeo sam sa poslednjim radnjama vezanim za pripremu putovanja.

image.thumb.png.c615ffc9ec34d1e8d297d822ef567e16.png

Autor sa setrom Mateom, jun 2018. godine 

  • Sviđa mi se 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Vozac A kategorije :D, 897 postova
  • Lokacija: Beograd - povremeno Bijeljina,RS
  • Motocikl: Suzuki V Strom DL 650

Druga epizoda

 

Sa prvim sunčevim zracima ustao sam i odmah izašao u dvorište da napakujem sebe i motor. Vodeći se stihovima Đorđa Balaševića „Prvo fruštuk ondak na put“ prvo sam doručkovao i tek onda krenuo. Sat je pokazivao 8 časova a na nebu iznad mene bili su crni oblaci. Kišu sam izbjegavao sve do Županje kada sam morao da stanem da obučem kišno odijelo. Iskoristio sam trenutak da se javim mojima, a tu praksu sam držao tokom cijelog putovanja. I dan danas kada putujem, kada god stajem, javljam se roditeljima u nadi da će njihova briga biti manja.

 

IMG_20180707_072633.jpg

Motocikl spreman za putovanje

 

Kiša me je pratila sve do ulaska u područje Zagreba. Posle par kilometara dočekalo me je potpuno drugačije vrijeme. Sunce je pržilo te sam morao odmah da skidam kišnu opremu. Na benzinskoj pumpi napravio sam kratku pauzu i javio se Mariju sa kojim sa sam ranije dogovorio da se vidim i popijem kafu. Marija sam upoznao na V Strom susretu u Bugarskoj i već tada je izrazio želju da mi pokaže znamenitosti glavnog grada Hrvatske. Našli smo se kod njega kući i odmah krenuli u obilazak.

 

image.thumb.png.2781408e74db933a35cb18126d7e3500.png

Ulazak u Hrvatsku 

 

Do tog momenta nikada ranije nisam bio u Zagrebu ali od 2006. godine imao sam  želju da posjetim spomenik jednom od najboljih košarkaša sa ovih prostora. Riječ je o mom imenjaku, Draženu Petroviću. Mariju nije bilo teško da me provede prvo do Zagrebačke katedrale, a kasnije do trga svetog Marka. Trg se nalazi na Gornjem gradu i tu su  smještene zgrade Hrvatskog sabora, Vlade RH i Ustavnog suda. Centralni dio trga zauzima crkva svetog Marka na čijem krovu se nalaze grbovi grada Zagreba i nekadašnje Trojedne kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije (1868-1918). Odmah zatim otišli smo do trga bana Jelačića koji je tog dana bio zauzet navijačkom postavkom. Fudbalska reprezentacija igrala je utakmicu na prvenstvu svijeta u Rusiji te za one koji nisu mogli da gledaju utakmicu na stadionu Grad je organizovao gledanje uz veliku količinu hrane i pića.

 

image.png

Zagrebačka katedrala

 

image.png

Trg i crkva Sv. Marka

 

IMG_20180707_133400.jpg

Trg Bana Jelačića

 

Od mirisa roštilja i mi smo ogladnili ali je Mario odlučio da je bolje da ručamo u Bikers Beer Factory. Ovaj pab (eng. pub) je jedno od glavnih mjesta gdje se okupljaju motorisiti ne samo iz Zagreba nego i iz cijele Hrvatske. No prije toga, posjetili smo trg Dražena Petrovića gdje sam napravio par fotografija ispred spomenika zvanično najboljem hrvatskom košarkašu u 20. vijeku.

 

image.png

 

 

 

IMG_20180707_135543.jpg

 

 

IMG_20180707_135546.jpg

 

Uz hladno pivo i vruću, ali i ljutu, picu Marijo i ja smo razgovarali o nastavku mog putovanja te mi je dao par savjeta za vožnju kroz Italiju. Uz razmjenjivanje suvenira rastali smo se i ja sam krenuo put Udina koje je ujedno i krajnji cilj prvog dana vožnje.

 

 

IMG_20180707_150441.jpg

 

Autoputem preko Ljubljane i Postojine vozio sam uz jedno stajanje za sipanje goriva. U jednom trenutku prateći upustva sa navigacije sišao sam autoputa i magistralnim putem vozio do Udina. Kasnije sam saznao da sam imao sreće jer je na autoputu bila strašna gužva te sam na ovaj način uštedio i vremena i živaca. U večernjim satima stigao sam kod Mićka i njegove porodice ( o porodici Todorović pisao sam već u prethodnom putopisu „U motor naspi čorbe…“). 

 

 

IMG_20180707_153207.jpg

 

IMG_20180707_180544.jpg

 

Nakon neizbježne večere i tuširanja Mićko, njegov drugar Aleksandar i ja smo krenuli u noćni obilazak ovog studentskog grada. Zanimljivo u ovom gradu prostitucija je prilično zastupljena i na svakom ćošku možete naći dame koje nude usluge najstarijeg zanata. Nas je ipak više zanimalo druženje sa zemljacima u lokalnom kafiću gdje se toči pivo iz svih zemalja nekadašnje zajedničke države. Svima je bilo zanimljivo to što sam sam krenuo na put te su mi davali kontakte svojih prijatelja da mi se nađu ukoliko nevolja dođe. Tog dana sam prešao preko 700 kilometara, što je do sada najduža dionica pređena za jedan dan u mojoj karijeri.

 

 

IMG_20180708_111326.jpg

  • Sviđa mi se 11
  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Vozac A kategorije :D, 897 postova
  • Lokacija: Beograd - povremeno Bijeljina,RS
  • Motocikl: Suzuki V Strom DL 650

Treća epizoda

 

Sutradan posle doručka krenuo sam put Milana. Odlučio sam da izađem na autoput i uz veliku dozu opreza odvozim do najvećeg grada u sjevernoj Italiji. Nekoliko dana prije polaska na tom autoputu tragično je stradao naš zemljak Bogdan Jevtić (Boća) član MK „Knez“ Bijeljina. Dosadu autoputa pokušao sam liječiti odmaranjem uz društvene mreže na benzinskim pumpama ali u Italiji nema WI-FI ni na jednoj pumpi. Gužve na ovom autoputu su česte te sam izgubio dosta vremena i zbog toga sam odlučio da ne ulazim u centar Milana nego samo da odem do stadiona koji koriste fudbalski klubovi Milano i Inter.

 

image.thumb.png.00cbad1a4d7defc52330a8a91130f7c9.png

 

image.thumb.png.01586d8534946789f19bed641c7fa4b3.png

 

Veče je polako stizala a mene je čekalo još oko 60 kilometara do mjesta Kantelo (it. Cantello, Varese) gdje me je čekao Vladan, moj drugar iz djetinjstva. Vladan je kao dječak zajedno sa roditeljima otišao u Italiju gdje je sada i porodicu zasnovao. Uz večeru koju je njegova tadašnja vjerenica, a sadašnja supruga, Olivera spremila prisjetili smo se druženja i provoda u Bijeljini na ljetnim raspustima kada je on dolazio. Kasnije smo se, zajedno sa njegovim roditeljima Vesnom i Peđom, zabavljali dugo u noć uz neke čudne flaše piva (0,7l).

 

image.thumb.png.bdd2ec031d3a4531b9390d75b7e2576d.png

 

 

Cilj je bio na dohvat ruke, te sam već u 8 sati krenuo ka granici sa Švajcarskom. Vladan me je ispratio do „prelaza“ i častio vinjetom koja je obavezna za sva vozila a ja sam Vladanu poklonio čuturicu sa grbom rodnog nam grada.

 

image.thumb.png.ce93274973378a7d658d3dc47f72b508.png

 

 

  • Sviđa mi se 6
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Vozac A kategorije :D, 897 postova
  • Lokacija: Beograd - povremeno Bijeljina,RS
  • Motocikl: Suzuki V Strom DL 650

Već na ulasku u Švajcarsku vidio sam da je ovo obećana zemlja za sve motoriste. Široki putevi, bez oštećenja vodili su me kroz nekoliko kantona. Inače, Švajcarska ( zvanično Švajcarska Konfederacija )sastoji se iz 26 kantona. Najveći je Graubinden a Cirih je kanton sa najviše stanovnika. Svaki od kantona ima svoj glavni grad. Prvi kanton kroz koji sam ja prošao je Tićino a zatim Graubinden.

 

image.thumb.png.e2e53bd663870d487664ebf9cab1e61d.png

 

Da bih stigao do cilja, selo Lintal kanton Glarneland, bilo je potrebno preći planinski prevoj „Passo San Bernardino“. Ovaj prevoj predstavlja granicu između italijanskog i njemačkog govornog područja. Nalazi se na 2066 metara nadmorske visine i otvoren je u periodu od maja do novembra. Ispod ovog prevoja nalazi se tunel dug 6,5km.

 

image.thumb.png.b6bd71826442476287c5c5fa8d535187.png

 

 

IMG_20180709_125739.jpg

 

 

Kilometar po kilometar stigao sam do zacrtanog cilja. Erupcija emocija nastala je kada sam stigao pred kuću gdje su me dočekali tetka Snežana i rođak Patrik. Drugi rođak Marsel je bio na poslovnom putovanju u Meksiku te sa sam sa njim vidio tek nakon dva dana. Dok sam raspremao motor i stvari Patrik je raspalio roštilj, izvadio pivo i odmor je mogao da počne.

 

 

 

IMG_20180709_151747.jpg

  • Sviđa mi se 9

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Vozac A kategorije :D, 897 postova
  • Lokacija: Beograd - povremeno Bijeljina,RS
  • Motocikl: Suzuki V Strom DL 650

Četvrta epizoda

 

Iako je jul mjesec, ovdje su jutra jako hladna. Sunce se oko 10 sati probije kroz visoke vrhove Alpa. Svako jutro sam imao ritual da izađem na balkon i uz sok od narandže uživam u pogledu. I danas kada pišem ovaj putopis osjećam tu svježinu. Posle doručka otišli smo do jednog porodičnog domaćinstva koji se bavi proizvodnjom sira. Imao sam priliku da vidim kompletan proces pravljenja najvećeg brenda ove države.

 

image.thumb.png.0d02a66791f9efb04f0169ce13e7c683.png

 

image.thumb.png.9249e233196a8e65c21d7547b4e7364f.png

 

Negdje u okolni Milana dok sam vozio na autoputu osjetio sam da mi se lanac čuje nešto drugačije. Odlučio sam da zajedno sa Patrikom to sredimo i tada vidio i osjetio koliko se mi, motoristi sa Balkana, razlikujemo od motorista iz ovog dijela Evrope. Visok standard daje im mogućnost da u garaži nemaju alat i da sve kvarove, štelovanje, popravke obavljaju u servisima. Otišli smo do servisa, gdje on održava svoju Yamahu, kako bih samo zategao lanac. Međutim, majstor koji je preuzeo moj motor doslovno je vikao na mene jer po njihovom standardu motor nije bio u voznom stanju. Prema njegovim riječima, lanac može da izdrži još 200-300 kilometara, gume su loše, a i bolcn na zadnjem točku je za mijenjanje. Za mene ogroman šok, jer sam pred polazak uradio servis i moj tadašnji majstor mi nije rekao ništa o ovome. Brzo sam došao sebi i rekao da mi samo zategne lanac i na njegovo insistiranje prihvatio da mi zamijeni šraf na zadnjem točku. Za sve to, po računu, utrošili su 2 radna sata i naplatili 180CHF. Skupa škola, zar ne?

 

image.thumb.png.9bf99f9690bee4b4f0b0a83b6fd3fc6b.png

 

Po povratku u stan vladala je malo napeta situacija jer Patrik uzeo odmor da se vozamo po prevojima duž Švajcarske, Italije i Austrije i mislio će mu slobodni dan propasti. Vrlo brzo smo izgladili situaciju i odlučili ako ne možemo putovati na 2 točka možemo na 4 i odmah se uputili ka Rapersvilu.

Rapersvil- Jona (njem. Rapperswill-Jona) je grad sa 26000 stanovnika i pripada kantonu St. Galen. Stari dio grada se nalazi na obali Ciriškog jezera i ima veoma zanimljivu arhitekturu. Iskoristili smo priliku i da se provozamo brodom po jezeru.

 

image.thumb.png.31c9b7e36876d099198365b0e8924451.png

 

image.thumb.png.9e34aede32676aea4adf1b3903298765.png

 

image.thumb.png.37f6c34ad2e34d39faa036768e8bc355.png

 

 

 

IMG_20180711_162252.jpg

 

IMG_20180711_133633.jpg

 

Kao što rekoh, dan je počinjao na balkonu uz sok ali se završavao u Klarusu (njem. Glaruss) u kafiću „Route 66“ uz njihovo pivo.

 

image.png.908c17c054437f9cc623c95b280ff4ac.png

 

 

 

 

  • Sviđa mi se 6

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Vozac A kategorije :D, 897 postova
  • Lokacija: Beograd - povremeno Bijeljina,RS
  • Motocikl: Suzuki V Strom DL 650

Peta epizoda

 

Trećeg dana odmora u zemlji čokolade i sira proveli smo družeći se sa mojom rodicom Danijelom koja je tih dana bila u okolini Ciriha. Zajedno sa njom otišli smo do centra ovog veoma skupog grada. Na Patrikov prijedlog uputili smo ka Lucernu (njem. Luzern), gradu koji je sedmi po veličini i koji se smatra   središtem središnje Švajcarske. Ovaj grad krasi istoimeno jezero (Švajcarci ovo jezero zovu još i Fiervaldštrase po četiri Šumska kantona (Valdštrase), nekadašnjim prakantonima Stare Švajcarske Konfederacije; Uri, Untervalden (današnji kantonima Obwalden i Nidwalden), Schwyz i Luzern-tekst preuzet sa Wikipedia.org) te rijeka Rojs na kojoj se nalazi stari drveni vodotoranj i Kapelanski most koji je sagrađen u srednjem vijeku (1365 godine). Ovaj simbol grada dug je 204 metara i ukrašavaju ga slike događaja iz različitog perioda Lucerna. U velikom požaru 1993. godine uništeno je preko 70 slika a uzrok požara bio je nesmotreno gašenje cigarete.

 

 

image.thumb.png.d432aaba3dbbf32c82158a97b1e8e269.png

 

image.thumb.png.d7f2eae6c2b7fcf5bab046712e5a8d8d.png

 

image.thumb.png.44eab485b85ea385db98f43480a32f40.png

 

image.thumb.png.2bf5a1f62e5a6bbc1b4275c48ef2724b.png

 

image.thumb.png.23179e889d402809f77a8204768793a7.png

 

image.thumb.png.a51e240d4511f47289c3481f9375b43a.png

 

image.thumb.png.faf7887e7bd7f4b6cb34cf623c561db7.png

 

U povratku posjetili smo i Cug (njem. Zug), industrijski grad koji leži na obali Cuškog jezera i predstavlja veoma bitan saobraćajni čvor. Tog dana vladala je velika vrućina te smo Patrik i ja odlučili da se bar na kratko osvježimo u jezeru.

 

image.thumb.png.bc550dc25994edeff4a37c061dabbfd9.png

 

image.thumb.png.af75efe0b0cdf051ddd14ec296c8f5ce.png

 

 

Pred spavanje rekao sam Patriku da sutra bez obzira na sve sjedamo na motore i krećemo u ostvarivanje mog sna. Nisam mogao sebi da dopustim da ne pređem Kalusen te sam uz savjete sa raznih foruma odlučio da ću nastaviti sa vožnjom.

  • Sviđa mi se 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 3942 postova
  • Lokacija: CH-HR-BiH
  • Motocikl: 2002 K1200RS-1989 XTZ 750 Chesterfield- 1989 XTZ 750 FarawayBlue

Pohvala na Jako dobrom i informativnom pisanju.

Samo jedna greška ti se do sad potkrala, naime ne postoji kanton Glarnerland.
Pozz


Gesendet von iPhone mit Tapatalk Pro

  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Vozac A kategorije :D, 897 postova
  • Lokacija: Beograd - povremeno Bijeljina,RS
  • Motocikl: Suzuki V Strom DL 650
Pre 9 sati, el classico je napisao:

Pohvala na Jako dobrom i informativnom pisanju.

Samo jedna greška ti se do sad potkrala, naime ne postoji kanton Glarnerland.
Pozz


Gesendet von iPhone mit Tapatalk Pro

Idu i ostali nastavci :) 

 

Da, kanton je Glarus a oblast je Glarneland (sad dobio zvanicnu potvrdu (dodjem pivo rodjaku)) :D godinama brkam to dvoje :D Toliko vremena sam proveo tamo i nikad nisam naucio :D Zahvaljujem :) 

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Јахач змајева, 1537 postova
On 19.8.2020. at 11:45, draki je napisao:

Ovaj grad krasi istoimeno jezero (Švajcarci ovo jezero zovu još i Fiervaldštrase po četiri Šumska kantona (Valdštrase), nekadašnjim prakantonima Stare Švajcarske Konfederacije; Uri, Untervalden (današnji kantonima Obwalden i Nidwalden), Schwyz i Luzern-tekst preuzet sa Wikipedia.org).

Sada ću i ja da pametujem kao i @el classico  pa ću da ti kažem da se jezero zove Vierwaldstättersee, nema nužno veze isključivo sa šumom jer se u nazivu spominje još "stätter" što bi trebalo da je staronjemačka riječ za naseobine/gradiće u ta doba- gradove, moderno. Samo kao sidenote... 

 

Nastavi da tipkaš, odlično ti ide... :takoje:

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Vozac A kategorije :D, 897 postova
  • Lokacija: Beograd - povremeno Bijeljina,RS
  • Motocikl: Suzuki V Strom DL 650

Šesta epizoda

 

Probudio sam prije alarma. Uzbuđenje je bilo veće nego kada sam polazio na ovaj put. Činjenica da me par desetina kilometara dijeli od ostvarenja sna mi nije dala mira. Dok je Patrik ustajao ja sam već spakovao motor a tetka nam je spremila doručak. Sipanje goriva obavili smo na maloj pumpi koja se nalazi tik uz zgradu gdje žive moji najmiliji.

 

slike_082.jpg

Autor na Klausen prevoju, sptembar 2009. godine

 

Oštrim i uskim krivinama vozili smo sve do najviše tačke ovog regionalnog puta. Kada sam ugledao tablu sa nadmorskom visinom znao sam da je cilj ostvaren. Prevoj Klausen (njem. Klausenpass) spaja kantone Uri i Glasurs. Nalazi se na 1952 metara nadmorske visine i kao većina prevoja otvoren je u periodu Maj – Novembar. Na vrhu ovog prevoja nalazi se mali restoran sa domaćom kuhinjom a u blizini je i hotel. Nisu motoristi jedini gosti na ovom drumu. Veliki broj biciklista, kampera, vozača old tajmera uživaju u krivinama koje sam godinama sanjao.

 

IMG_20180713_093612.jpg

 

 

IMG_20180713_110517.jpg

 

IMG_20180713_094605.jpg

 

IMG_20180713_110709.jpg

 

Malo je reći da sam bio srećan. Mislio sam da od ovoga nema ništa bolje. A onda me Patrik poveo u novu avanturu i pokazao još tri čudesna prevoja.

 

Prvi od ta tri bio je Sustenpas (njem. Süstenpass). Na 2260 metara nadmorske visine predstavlja prirodnu granicu između kantona Uri i Bern. Veliki broj motorista, a i ja među njima, iskoristili su priliku da se fotografišu u snijegu koje se i u julu zadržao.

Vozeći prema drugom prevoju naišli smo na glečersko jezero prilično čudne boje. I to sam morao stati da fotografišem. Mnogi mi zamjere, kada putuju sa mnom, što svako malo stajem da bih fotografisao ali za mene te fotografije imaju mnogo veću vrijednost. Jednog dana kada ne budem više mogao putovati i voziti te fotografije će mi predstavljati uspomene i sjećanje na dana kada sam špartao na dva točka širom Evrope a nadam se i svijeta.

 

IMG_20180713_111903.jpg

 

IMG_20180713_113241.jpg

 

IMG_20180713_123646.jpg

 

IMG_20180713_123747.jpg

 

Nedugo zatim stigli smo na vrh Grimsel prevoja (njem. Grimselpass) na 2164 metara iznad nivoa mora. Prosječna temperatura se kreće od – 8 do +14. Mi smo imali sreću pa je tog dana bilo svega 13 stepeni.

 

IMG_20180713_124721.jpg

 

IMG_20180713_130541.jpg

 

Na ovaj prevoj veže se i treći prevoj, Furka (njem. Furka pass). Savršene krivine, stotine motorista, biciklista, kampera ali opet bez gužve i problema. Na vrhu svakog prevoja nalazi restoran i suvenirnica. Prevoj Furka je poznat po glečeru u koji se može doslovno ući. Ulaz za ovu atrakciju košta 25CHF. Treba još napomenuti da na ovom prevoju sniman jedan od filmova čuvenim tajnim agentom 007 (James Bond film Goldfinger).

 

IMG_20180713_133225.jpg

 

IMG_20180713_133433.jpg

 

IMG_20180713_133845.jpg

 

IMG_20180713_134059.jpg

 

IMG_20180713_134117.jpg

 

IMG_20180713_134306.jpg

 

IMG_20180713_134759.jpg

 

IMG_20180713_141925.jpg

 

Posle skoro 300 krivudavih kilometara vratili smo se u stan i zajedno sa Marselom otišli u već pomenuti bar „Route 66“ i do kasnih sati sjedili i uz muziku i pivo. Dogovorili smo se da sutradan idemo na roštilj sa njegovim društvom. Znao sam da će biti veselo.

  • Sviđa mi se 6

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Vozac A kategorije :D, 897 postova
  • Lokacija: Beograd - povremeno Bijeljina,RS
  • Motocikl: Suzuki V Strom DL 650

Sedma epizoda

 

 Ono čega sam se najviše plašio, kada je u pitanju druženje sa Švajcarcima, to se i ostvarilo. Svako druženje sa ovom ekipom završavalo bi se sa velikom količinom alkohola u krvi pa je tako j i ovog puta bilo.  Na „zbornom“ mjestu Marselovi drugovi čekali su nas sa gepecima punim piva i hrane. Nakon što smo se svi skupili krenuli smo kao obližnjem jezeru Klontal (njem. Klöntalersee). Pravi „mali raj“ za izletnike.

 

image.png.f0546a8401ba0e5d27d9321161b369b7.png

 

image.thumb.png.4ced0b74ec27a9a73f9f4fbb3362d843.png

 

image.thumb.png.1ffbd6689becec59f41eb69b7ecab4ef.png

 

 

U jednom trenutku odlučio sam da se „odmorim“ od cijelodnevnog konzumiranja hrane sa roštilja i piva. Uzeo sam mali gumeni čamac, legao u njega i pustio se da me vjetar nosi po jezeru. Kako to obično bude, zaspao sam i nisam osjetio da mi je koža izgorila na suncu. Tek sutradan sam osjetio kakav problem sam napravio ali nisam mario. Čak ni to što nisam mogao da spavam nije bilo jače od činjenice da sam konačno napunio baterije i bio spreman za nastavak puta.

 

image.thumb.png.62405ab92d17bd8df32e95463c0e7171.png

 

 

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 3942 postova
  • Lokacija: CH-HR-BiH
  • Motocikl: 2002 K1200RS-1989 XTZ 750 Chesterfield- 1989 XTZ 750 FarawayBlue

Obersee iznad Näfels-a je takođe za preporučiti, manje je i meni draže.
Pozzz


Gesendet von iPhone mit Tapatalk Pro

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Vozac A kategorije :D, 897 postova
  • Lokacija: Beograd - povremeno Bijeljina,RS
  • Motocikl: Suzuki V Strom DL 650
pre 3 minuta, СајберГастарбајтер je napisao:

@draki

Bre draki, sve sve, ali portugalsko pivo u CH. Mislim dobro je, ali kad si vec sve radio CH trebalo je da cepate Feldschlosschen. ;)

Pij lokalno.

Da ti iskren budem jedini sam bio opozicija u izboru piva :D Oni su tad u ogromnim kolicinama pili to pivo :D 

Ja sam se sa Feldijem druzio u stanu, cim malo ugrije a ja Feldija otvorim :D:D:D 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 3942 postova
  • Lokacija: CH-HR-BiH
  • Motocikl: 2002 K1200RS-1989 XTZ 750 Chesterfield- 1989 XTZ 750 FarawayBlue
@draki
Bre draki, sve sve, ali portugalsko pivo u CH. Mislim dobro je, ali kad si vec sve radio CH trebalo je da cepate Feldschlosschen.
Pij lokalno.



Isto sranje drugo pakiranje.
Ionako je to sve hajneken...




Gesendet von iPhone mit Tapatalk Pro

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Vozac A kategorije :D, 897 postova
  • Lokacija: Beograd - povremeno Bijeljina,RS
  • Motocikl: Suzuki V Strom DL 650
Upravo sada, el classico je napisao:

 

 


Isto sranje drugo pakiranje.
Ionako je to sve hajneken...




Gesendet von iPhone mit Tapatalk Pro

 

 

A Adler :D 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja