Jump to content

Moto Zajednica

R1250RS

Recommended Posts

  • U prolazu, 8 postova
  • Lokacija: Sweden
  • Motocikl: BMW R1250RS

Kupio sam nedavno ovaj motor. Presao sa Z1000SX i prvi utisci su jako pozitivni. Snage ima na pretek, natrpan je elektronikom sto je mozda i negativno u slucaju da nesto "crkne", polozaj sjedenja meni sasvim dobar iako sam 190/90, kocnice odlicne. Mala mana je grijanje koje ponekad dolazi od cilindara kada vozim u moto farmericama, moram dati vise gasa kada krecem, nekako mi je trom pri samom polasku. 

 

bmw2.JPG

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 8 postova
  • Lokacija: Sweden
  • Motocikl: BMW R1250RS
1 hour ago, branko_stefanovic said:

Uh, besno izgleda. Kakav je polozaj sedenja / zastita od vetra?

Sto se tice polozaja sjedenja primjetio da su mi noge nekako vise skupljene, ali za neko cudo nimalo mi to ne smeta. Vidjet cu kakav je osjecaj kada budem vozio dalje, za sada nisam prelazio vise od 200km bez stajanja. Zastita od vjetra je po mom utisku jako dobra, nikakva nelagoda pri 190kmh, dalje ga nisam tjerao za sada.  Da jedan od nedostataka je rezervoar za gorivo koji prima 18 litara, moglo je malo vise.  Inace upravljivost i sam osjecaj u krivinama su odlicni.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Samo nek je neki cirkus, 791 postova
  • Lokacija: Ljubljana, Slovenija
  • Motocikl: BMW R1250RS Triple Black

Ćao društvo! Da se malo javim posle dugo vremena :D

 

 

...nešto malo iz prve ruke ...

 

Ove godine malo sam se počastio i promenuo moto pleme. Prvi utisci, posle prvih 10k km su bo'me dobri.

U BMW-u taj motor upada pod kategoriju sport, kojoj s pravom pripada iako je dobar deo genetike pod touring klasom. Nema baš mnogo gužve u sport-touring klasi, ali svakako je ovaj u samom vrhu, sa jedno dva japanca.

 

Od opreme ima sve, što znači da da je spreman za skoro svakakve uslove koje u 97% srećemo na drumu. Onih 3% izvan druma ni nisu njegova priča, tako da o tome u nekim drugim temama sa drugim mašinama.

 

Lepo štiti od vetra, prebacuješ ga vamo tamo bez napora, ide k'o Sveti Ilija. Neravnine na putu omekšava neprimetno, vuče iz dna duše i nikada ne posustaje. Grije i ruke i dupe, tako tvoje kao i njeno, ako si nedajbože omašio da nekako kreneš sam, ... 

Sa tri kofera bilo bi već nepristojno kukati da nemaš mesta za sve stvari. Naravno, mogu to neki i bolje, ali se onda cena plaća u skromnijoj dinamici vožnje, jer ipak su oni već malo veća, teža braća, dok je ovaj još uvek dosta fit.

 

Pozicija sedenja meni odgovara i ne umara me. Sedište bi moglo biti malo udobnije, jer posle dužih sati vožnje zna dupe malko da trne ali nije kritično. Pozicija prednjeg vizira ima opciju dve različite pozicije (gore/dole). Neke velike razlike baš ni ne primećujem. Naime, vetar mi udara negde oko vizira na kacigi i čini mi se da bi možda moglo biti malo tiše. Što se tiče "udara" vetra, tu se ne oseća sila i skroz je udobno. Zaštita je dobra. Eh, da, ... Prešarafio sam ceo vizir motora za jedan šaraf niže od tvorničkog. Možda mi je sada malo lepše al u funkcionalnosti neke razlike nema. 

 

Što se tiče Akrapovića, jeste da mi je lepši od originalnog i lepo zvuči kad se voziš uz neku zidinu, ali taj orkestar je više dostupan i namenjen okolini nego tebi na motoru. Kažu da se čuje lepo ...

Kočnice koče dobro i tu greške nema. Razlika u modovima vožnje se primeti, ipak mi u upoređivanju sa prošlim ducatijem fali malo jače oduzimanje gasa u dynamic mode-u, ali to je druga priča. Vozi se baš kulturno i moćno kada zatreba. Obrtnog momenta ima dosta i za kolege. Lepo se to pokaže tako u ubrzavanjima, kao i u sporim krivinama u nekim alpskim predelima, gde ne mora uvek u prvu, da bi svozio krivinu. Slično je i na nekim bržim magistralama, gde može lepo i tekuće da se vozikaš i sa petom i šestom.

Originalno su bile nameštene gume Michelin Road 5. Posao u svojih 10k u svim vremenskim prilikama i neprilikama su odradile pristojno i nema nikakvih zamerki. Ipak sam odlučio da dam šansu i proverenim Pirelli Angel GT II kojih sam dva seta odvozao na Supersportu i bio sam extra zadovoljan. Podeliću utiske, kada bude vreme za to.

 

Ponekad interesanta fora je merenje nagiba u krivini, koje bolje da ne gledaš dok voziš, da te bukvalno ne zanese i odnese dok ti ego ganja rekorde. Ima i BMW aplikacija, koja ti na karti pokaže gde i koliko si tačno nakrenuo motor, pa je to sigurnije posmatrati tek kad se živ i zdrav vratiš na destinaciju. LED svetla svete fenomenalno i tu zamerki nema. Ima i utičnica za USB i 12V. Kao nadogradnju namestio sam i ConnectedRide cradle, koji se montira na onaj klasični nosač za BMW navigaciju. Naime cradle omogućava direktnu montažu telefona, koji prati sva već pomenuta merenja i parametre, omogućava google maps, bmw ili koju drugu navigaciju sa full grafikom, povezuje se sa komunikacijom u kacigi i može da se koristi direktno preko multicontrollera na ručki. Ja je najviše koristim za google maps, jer je ona navigacija na armaturi jednostavno preskromna, ali može da odradi posao.

 

Kada sam ga naručivao, oklevao sam između Triple Black i one plavo-belo-crvene Sport kombinacije boje. Ipak sam odlučio za "Darka", jer nekako više priliči mojoj već polako posedeloj kosi i bradi i ... Ahhh, pustimo sad to.

 

Uglavnom, opravdano je taj motor u vrhu sport-touring klase, jer nema nešto da mu fali. Bilo je pitanja, zašto nisam kupio GS-a a moje kontra pitanje je zašto bi? GS je ekstra motor ali gde i kako se vozim, RS je odgovor na pitanje.

 

Nadam se da će mi poslužiti dobro i opravdati krunu. Do sada je više manje opravdao sva očekivanja. Svakako je motor za preporuku. Boxeri su provereni već bezbroj puta, tako da tu nekih otvorenih pitanja nema. Udobnost je na visokom nivou a onaj sport sa komplet ciklistikom opravdano ga umešta među atletičare. 

Šta se ne sme ignorisati kod izbora motora je i servisna mreža. Oko ducatija u Sloveniji radije ne bih gubio reči. Baš zbog servisa ljudi menjaju pleme, jer niko ne želi da se neko uči zanata na tvom motoru i to za neskromne novce koje očekuju. Uglavnom, amateri, šarlatani i svašta još. Prvi utisci sa BMW servisom su skroz pozitivni i profesionalni. Očekujem da će tako i ostati.

 

Eto, na kratko do sledećeg javljanja, ko zna kada ;)

 

 

Nek vam je sretno na drumu i vidimo se.

 

 

uDutl5.jpg

 

3lwcOL.jpg

 

povtzvdSj

 

pnVsuo4bp

 

poIp1Uqhj

 

pmg8CV9Fj

 

 

 

 

Promenio član Ćale
  • Sviđa mi se 18

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja