Jump to content

Moto Zajednica

BMS F650GS ili Aprilia Pegaso Trail

Recommended Posts

  • U prolazu, 9 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Apriliga Pegao Trail

Pozdrav ljudi,
Nov sam na forumu, pa odma direktno da opalim.
Planiram da kupujem motor, prvi vec (Do sad vozio Tomos CTX90 i trenutno vozim kineski skuter 125).
Zagrejan sam za neke enduro motore koje bih mogao terati na duze staze ali i offroad.
Problem mi je budzet, pre svega :D Dakle gornja granica mi je 5.000e, ali idealno bi bilo nesto oko 4.000e
Naisao sam na Apriliu Pegaso Trail 650 za 3.100e, sa 30.000km. Da li mi je pametno to uzimati ili da cekam neki BMW F650GS (pozeljno Dakar)?
Jos jedna solucija je neki Suzuki VStrom650, a da li taj ispunjava uslov offroad voznje?
A Kawasaky Versys?

Kao sto rekoh, neiskusan sam. Pomozite mladoj piletini pri prvom koraku :D

Unapred hvala svima

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Cuore Sportivo, 1337 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: KTM LC4 620, KTM 790 Adventure

Sa obzirom na to da nisi do sad vozio snaznije motore.

 

Moj predlog je Honda Transalp.

Nije skup.

Lako se odrzava.

Nije eksplozivan a tebi je to za pocetak ok.

 

Ako ipak zelis da ides na F650 GS onda samo u Dakar verziji zbog ogibljenja.

Za Pegaso nemam siskistva.

Vesys i Strom su motori po svojoj konstituciji namenjeni za asfalt, neko je mekad davno na forumu napisao, moze prst u oko ali boli...

  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2379 postova
  • Lokacija: Subotica
  • Motocikl: Beverly 250

A mozes i kle 500, ovaj od 2000 pa na gore, lagan, jeftina rega, malo trosi, ide na off opusteno, a mozes i novijeg transalpa, uklapas se do 4000e. Eh da su meni te muke, koji motor za 4000 da kupim :na_glavi:

  • Haha 1
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 747 postova
  • Lokacija: Ugljevik; RS; BiH
  • Motocikl: MZ TS250/1, Honda CBF 1000

A možeš i malo detaljnije da pregledaš i iščitaš forum. Ima dosta napisanog na ovu temu. Nakon toga i savjeta od drugih članova će ti biti lakše da sam doneseš odluku.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 9 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Apriliga Pegao Trail

@johann, hvala za preporuku. To me je brinulo, da li ce to sto kazu: "slab je" biti za nekog pocetnika ok.

 

@Guliver, jasno, hvala za preporuku. Samo sam hteo da pokrenem temu poredjenja konkretno pomenuta 2 modela u nadi da cu naici i na odgovore konkretno ljudi koji su imali iskustva sa oba.

@mradomir ne pricamo o offRoadu u smislu hard enduro. pricamo o nekoj voznji poljiskim planinskim putevima. 
Hvala za preporuku, ali ovo je cist enduro motor. Ipak pricamo o nekim Enduro-adventure varijanti.

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1110 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Lanac, kaiš, kardan

Imam Dakara od skoro, a prw nego cuu ga kupiti sam gledao i Pegaso Traila. Sta znam, voleo bih da Bmw ima masinu od Aprilije za koju kazu da nema greske. BMW-ovRotax ima nekih bagova ali su lako resivi. Bmw takodje uglavnom ima Abs, dok ga ovaj nema ni u opciji mislim.

Dao bih prednost Dakaru zbog mocnijeg izgleda i boljih offroad mogucnosti.

Obican Gs i Pegaso Trail su mi jako slicni i tu bi vazilo staro pravilo, da probas oba, i uzmes onaj koji ti se vise svidi i u boljem je stanju

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • 8-bit, 1759 postova
  • Lokacija: Beočin
  • Motocikl: KTM690 Freeride 250R
Pre 9 sati, robert.sabo0 je napisao:

ne pricamo o offRoadu u smislu hard enduro. pricamo o nekoj voznji poljiskim planinskim putevima. 
Hvala za preporuku, ali ovo je cist enduro motor. Ipak pricamo o nekim Enduro-adventure varijanti.

 

Vidim da smo komšije, pa rekoh da pomognem ako mogu.

 

Pretpostavljam kad kažeš planina da si mislio na Frušku Goru :)

Ona zna da bude veoma zajebana. Ima širokih i dobrih puteva, ali začas se zabiješ negde u šumu ili potok, pa bude povuci - potegni, a to sa motorom od 195 kg nije lako. O blatu da ti i ne pričam.

 

Ako si mislio da putuješ adventure motorom, pa kad vidiš neku planinu i lep šumski putić ti zavrneš gore... bez iskustva, sa velikim motorom nije pametno.

 

Inače CRF L varijanta nije hard enduro, već dual sport i fabrički je podešen više za put nego za off.

 

Razmisli i o KTM 690 enduro. To je sasvim sposoban motor koji naginje ka adventure i sa mogućnostima daleko iznad onih motora koji su nabrojani.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Strucnjak, 1613 postova
  • Lokacija: Novi Sad - Šabac
  • Motocikl: CRF300L

@mradomir je vec pomenuo CRF250L (A). Nije naveden u naslovu ali mozda stvarno jeste resenje za tebe. Mozda cu malo prosiriti pricu posto je ovo tesko smestiti u dve recenice i verovatno cu izazvati polemiku ali pokusacu da ostanem konstruktivan i objektivan. Sve sto cu napisati je samo pogled iz mog ugla i svakako ne mora da vazi za postavljaca teme i druge kolege koji to citaju.

 

Pre nekoliko meseci sam shvatio da necu da vozim asfalt i da hocu "u sumu". Pod "u sumu" najpre mislim voznju po sumskim putevima i stazama, bez pentranja na jake uspone, prolazak kroz kamenje ili skakanje - dakle cista babska voznja uz razlgedanje prirode. Koliko god to nekom smesno zvucalo ali da, postoje i takvi vozaci motora :) Trebao mi je ventil za stres za pre/posle posla za voznju po okolnim selima. Ne znam da li se to kvalifikuje kao "off road" jer je i dalje rec o voznji po putu (road) samo po losijem sumskom putu.

 

Odmah mi je bilo jasno da mi ne treba 200kg motor jer ga sam ne mogu lako podici, a pitanje je koliko bih i uzivao provlaceci ga kroz granje i slicno. Zahtev mi je takodje bio da ne moram da ga servisiram puno jer nemam vremena za to (jedva stizem i da vozim svaki treci vikend) dakle neka stara enduro masina u sumnjivom stanju nije dolazila u obzir. iz tih razloga poceo sam da razmatram opcije novog motora i odmah shvatio da za 5000e ne mozes uzeti nista sem CRF250L i slicnih slabijih 250 modela. Dakle ili nov slabasan ili polovan jaci/jos laksi motor koji ne znam ni da li umem da kupim a da mi ne uvale izrabljeno smece.

 

Istrazujuci po netu naisao sam na prilicno oprecna misljenja o tome da li je CRF250L dobar motor (sta god rec "dobar" znacila). Odmah su jasni odredjeni "problemi" odnosno osobine motora koje mogu da mi se ne svide. Mala snaga (posebno kad predjes sa ulice na off), nepodesivi amortizeri i slicno.. Imao je i neke prednosti a to je ABS, dug servisni interval, street legal je za voznju do sume bez prikolice a i za voznju do posla ponekad.

 

Resim jednog dana i kupim taj CRF. Prva voznja od NS do Sapca asfaltom. Prvi utisak je bio KATASTROFALAN. Vec na Iriskom vencu na usponu sam hteo da ga bacim u jarak i uzmem autobus do kuce. Uz brdo kao da ne ide. Samo da napomenem, motor je bio jos u razradi pa nisam smeo u vece obrtaje. A i da, presao sam sa 4x jaceg motora koji je bas bio namenjen za voznje po Vencu.

 

Na pola puta negde oko Velikih Radinaca resim da ga probam po prvi put na njivskom putu i iznenada, na moje odusevljenje, osecaj je potpuno suprotan! Jako mi se svidelo kako ti nepodesivi amortizeri i kako taj slabasni motoric zapravo sjajno zavrsavaju posao bas za takve voznje kakve sam imao u planu. U tom momentu mi je bilo jasno da ovaj motor bas JESTE za takve voznje kakve sam zamisljao. Sjajna zabava za nas pocetnike (koji nista ne znamo o podesavanju amortizera i slicno) u terenskijoj voznji. Snaga? Pa da jeste slab za asfalt, jedva da ide stotku, ali zato sasvim lagano oplete 60-70 po livadama a to je bar za mene vise nego dovoljno da mi ulepsa vikend!

 

Posle par meseci posedovanja, kada sam se malo ustosio sa osnovama voznje po terenu, napravio sam jednu cestu modifikaciju za taj motor. Zamenio sam prednji lancanik za jedan zub manje. Sada motor postaje stvarno upotrebljiv.

 

Za sad mislim da se nisam pokajao ali samo zato sto mi je zaista potreba da lagano vozim po sumskom putu. Za duza putovanja po asfaltu ili tezu enduro voznju mislim ipak treba uzeti nesto drugo. Iako su neki putovali oko sveta na CRF250L, za mene bi svaka voznja duza od sat vremena na asfaltu bila izuzetno dosadna i naporna. Dakle, najvaznije je za pocetak dobro proceniti gde cete zaista u realnosti voziti svoj motor pa tek onda ide odluka o kupovini. Ovo je motor namenjen vrlo specificnoj grupi vozaca sa posebnim potrebama (kojoj i ja pripadam :lud: ) i lako se moze desiti da vam ne odgovara.

 

O ekonomskoj isplativosti ne bih govorio jer je to veoma individualno pitanje sta kome koliko vredi kad ubacite sve u jednacinu : vreme, novac, fun-factor, tip voznje koju planirate...

 

Za kraj evo jedna slicica sa sumske voznje u kojoj je CRF izdominirao nad Stromom (sa asfaltnim gumama) po pitanju zabave i lakoce voznje po terenu. 

viber_image_2020-08-03_12-12-46.jpg

  • Sviđa mi se 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 448 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Suzuki V-Strom 650
On 8/1/2020 at 12:22 AM, robert.sabo0 said:

Jos jedna solucija je neki Suzuki VStrom650, a da li taj ispunjava uslov offroad voznje?

Mali Strom je motor koji radi sve (i ne buni se), a ni u jednoj kategoriji nije najbolji. Definitivno je vise orijentisan za asfalt i duza putovanja po istom, ali mu nije strano ni nesto lakog offroad-a. Naglasavam lakog. Ako bi da putujes asfaltom negde, pa da sidjes na neki poljski put do mesta za kampovanje/napustene crkve/uredjenog vidikovca, to radi sasvim zadovoljavajuce. Verovatno bi sa nekim agresivnijim (50-50 gumama) bio i bolji. Ako bi kojim slucajem da vozis sumskim putevima i prolazis kroz blato, Strom moze to, ali mu ni malo ne prija (cak bih rekao da je i borba).

Da se nadovezem i na sliku iz predhodnog post-a, s obzirom da sam ja upravljao tim Strom-om. Taj dan sam se bogme bas naradio i preznojao. Dok je CRF sa lakocom gutao put, sa Stromom je sve moralo dooosta opreznije (220+ kg nije lako). Bio je to uspesan adventure dan :) ali su takve avanture zanimljivije sa drugacijom masinom.

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 731 postova
  • Lokacija: Split
  • Motocikl: Honda CRF 250 L

CRF 250l, prihvačam sve pozitivno šta je Đole napisa jedino konačna brzina je meni 125km/h bez problema, najbrže 140(duga blaga nizbrdica), znači potrošnja i održavanje povoljno, motor za beskonačnu zabavu i na asfaltu i izvan.

Poslano sa mog Redmi 6 koristeći Tapatalk

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1091 postova
  • Lokacija: New Now
  • Motocikl: /
On 1.8.2020. at 0:22, robert.sabo0 je napisao:

...
Zagrejan sam za neke enduro motore koje bih mogao terati na duze staze ali i offroad. - svi. neki lakše, neki malo teže.


Problem mi je budzet ... Dakle gornja granica mi je 5.000e, ali idealno bi bilo nesto oko 4.000e - kakav prblm. Dovoljno je to.

 

Naisao sam na Apriliu Pegaso Trail 650 za 3.100e, sa 30.000km. - prelep motor. Ako je stanje dobro, i ako se tebi sviđa - kupuj. 

 

Da li mi je pametno to uzimati ili da cekam neki BMW F650GS (pozeljno Dakar)? - pametno je i jedno i drugo. 


Jos jedna solucija je neki Suzuki VStrom650, a da li taj ispunjava uslov offroad voznje? - možeš ga maltretirati, i verovatno će trajati, ali užitak neće biti potpun. Bolje nešto više hard. 


A Kawasaky Versys? - isto kao VStrom, jok za off. 

 

Mojih 5c - kupi Pegaso Trail ako je u dobrom stanju. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 9 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Apriliga Pegao Trail

Evo postavio bih i oglas, cisto da vidite o cemu se prica.
Mnogo hvala na savetima :)
 

7c6b71154f01-1920x1080.jpg
WWW.POLOVNIAUTOMOBILI.COM

Aprilia pegaso trail, 2006. godište, Enduro / Cross, vozilo prešlo 31200 km, Stanišić. Cena 3.150 € - Motori - Polovni Automobili

 

  • Sviđa mi se 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1425 postova
  • Lokacija: Niš
  • Motocikl: Yamaha XT660Z Tenere
On 8/2/2020 at 11:43 PM, malitomic said:

Imam Dakara od skoro, a prw nego cuu ga kupiti sam gledao i Pegaso Traila. Sta znam, voleo bih da Bmw ima masinu od Aprilije za koju kazu da nema greske.

Samo da dodam: konkretno ovaj model koji je Robert kaparisao ima Yamaha mašinu koja je išla na XT660 i mnoge druge modele. I tačno je da se izuzetno dobro pokazala.

 

Neka je sa srećom!

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 9 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Apriliga Pegao Trail

Preuzeo masinu, doterao je kuci.
Prvi utisak PREZADOVOLJNA
Da li je slab? NE. Definitivno ne. Stavise, ja bih naglasio da je izuzetno esplozivan. (Napomena: ovo mi je prvi veliki motor).

Apsolutno ispunio ocekivanja, off-road lagano. Stabilan. Udoban.
Jedino cime sam se iznenadio: ocekivao sam da je malo laksi, dakle neki brzi manevar pred samu rupu ne ide (kao sto to je to moguce sa pravim enduro motorom ili nekim skuterom, tomosom. Naravno, ocekivano je to, kad malo bolje razmilsim, ali eto zamisljao sam drugacije. To ne menja moje misljenje da je super motor i za atare, kaldrmu i slicno.

Brzina i snaga na asfaltu takodje nije u nedostatku (osim ako hoces da ides 250kmh). Jos se nisam usudio da ga stisnem do kraja (2 dana voznje). 
Konkretan primer mog odusevljenja snage: idem oko 115 iza auto, ajde da ga preteknem; stisnem gasu (on potegne), u levu traku, pogledam sat: 145. Dakle po meni i vise nego dovoljno za narednih XY godina.

2. dan isao do vikendica sa drustvom. 50km u jednom pravcu od cega sam 35km bio po poljskom putu. Zasto toliko poljskog puta?
1. da vidim kako mi se cini voziti ga po takvom putu

2. proces polaganja za A je jos u toku :D (imam samo A1)

Hvala svima na pomoc.
Nadam se da cu buducem citaocima doprineti nesto :)

Za kraj, evo par slicica:


 

20200822_150718.jpg

20200822_153810.jpg

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja