Jump to content

Moto Zajednica

Serbia moto tour 2020 - 2135km

Recommended Posts

  • ..., 2427 postova
  • Lokacija: Tемерин
  • Motocikl: Honda VFR 800 Vtec

Како смо се ужелели дужих и викенд вожњи услед ванредног стања и немогућности да се возимо када и где желимо услед развоја ситуације почетком ове "сезоне", почели смо да кујемо планове и планирамо руту где да искористимо "годишњи". Дошли смо до да можемо да издвојимо 9 слободних дана за турнеју и остало је још да одредимо где идемо и шта ћемо да обиђемо. Свако од нас је већ негде имао забележено нешто што обавезно жели да види и посети када се нађе у одређеном делу Србије али је проблем настао када су друштвене мреже кренуле да нас бомбардују прелепим сликама са разних локација из наше прелепе земље док за неке локације до тада нисмо ни чули.  Листа места за посетити је постајала све дужа и дужа, локације све више просторно разбацане једна од друге. На карти се видела само једна логична опција како обухватити што више забодених чиода и тада је донесена одлука - правимо круг по Србији. План је да кренемо уз западну границу Србије, Дрину, да се преко Копаоника спустимо и захватимо део јужне Србије и да се враћамо уз источну границу. Пре било каквих коментара, нисмо ишли уз границу са Косовом, Косово је Србија а његов обилазак остављамо за неки други пут.

Након иницијалног планирања, наша рута добија своје оквире. Рачуница показује да је пред нама 2020км (сасвим случајно симболично као и ова година) али ми одмах рачунамо на који километар више. То изгледа одприлике овако:

 

351371889_smt20202.thumb.png.f0bb6809926036739eb93ac82d1f32f4.png

Наравно, дошло је до малих одступања од саме руте на крају али о томе нешто више касније. У том тренутку смо вероватно као и већина чинилаца поделили 2020км са 9 дана и добили прилично "малу" бројку километара у просеку по дану. Мени, као момку који је одрастао у равници, то је деловало као прилично мало вожње. Код нас је просто, сат времена рачунаш да прелазиш близу 100км али ме гугл мапе збуњују говорећи да нам је за прелазак исте дистанце потребно често и више од два сата вожње. У том моменту сам био у фазону - ма шали се гугл.

 

Али, да скратимо причу пре и кренемо на саму вожњу.

 

Дан 1:
Kренули смо из Темерина и прву паузу смо направили у Сремској Митровици. Након тога вожња се наставља до Лознице где имамо мини дочек неколицине Вас који нам помажу и воде нас у обилазак Вуковог Тршића, Гучева и наше крајње дестинације за данас, Бање Kовиљаче. 
 

Како сам свестан да ми ипак видео монтажа иде боље (иако нисам баш потпуно задовољан како ми иде) него писање, можда је боље да ту вожњу сами погледате - 

 

 

 

  • Sviđa mi se 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • ..., 2427 postova
  • Lokacija: Tемерин
  • Motocikl: Honda VFR 800 Vtec

А да, заборавио сам да вам напоменем да је идеја да целу нашу турнеју документујемо у облику видео материјала, али неее. Не као сав нормалан свет да тај материјал сачува и објави када се врати и добрано одмори, него стављамо пред себе (у том моменту смо тако мислими) мали задатак да тај материјал монтирамо одмах исто вече по смештању у смештај, како би људи могли да гледају скоро истовремено како и ми путујемо.


Већ прво вече и прво јутро турнеје схватамо да то није било баш паметно решење и да је доста компликованије и напорније него што смо мислили - али не предајемо се! Одлучили смо и сада је то главни циљ, да останемо доследни наших речи. На крају пута ћемо схватити да нам је уствари управо то одузело највише снаге али не жалимо се. Бићемо поносни што смо успели.

 

Али, дан 2:

Напуштамо Бању Kовиљачу и уз Дрину крећемо ка Бајиној Башти али успут свраћамо и до Kапије Подриња одакле се пружа невероватан поглед. Kасније настављамо пут бране Перућац и обилазимо језеро Заовине на Тари. Са Таре настављамо шумским путем пуним кривина ка Златибору. На Златибору се смештамо у хотел Букет где одмарамо од вожње и лепих али напорних 270км препуних кривина.

 

 

  • Sviđa mi se 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • ..., 2427 postova
  • Lokacija: Tемерин
  • Motocikl: Honda VFR 800 Vtec

Дан 3 је заправо дан када смо схватили да неке ствари нисмо узели у обзир. А то је да до неких локација које смо испланирали доћи не воде асфалтирани путеви. Али, ни тада још увек нисмо схватили колико је број таквих километара :)

 

А сам дан 3 тече овако:

Напуштамо Златибор и прелепи хотел Букет и крећемо пут Kопаоника. Жеља нам је била да посетимо Увац и видиковац "Молитва 2" али су нам локалци у Сјеници рекли да је ипак видиковац "Молитва 1" лепши за посетити те смо се упутили тамо. На путу до видиковца чекала нас је деоница од 30 минута off-road вожње. Након off-road вожње мотори су били спремни за прање. Након прања, настављамо наш пут преко Рашке до Kопаоника где инспирисани данашњом off-road вожњом седамо на квадове како би наставили off-road вожњу.

 

 

 

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1002 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: EX - V - STROM 1000 2003 Bumblebee............. EX - V - STROM 1000 L4...................................... NOW - VOGE 900DSX NEW

Ču pratim...

Ja se vozio sa njima ova tri dana koja je i opisao...

 

Samo ćeraj...

 

Sent from my POCOPHONE F2 using Tapatalk

 

 

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • ..., 2427 postova
  • Lokacija: Tемерин
  • Motocikl: Honda VFR 800 Vtec

Четвртог дана нашег путешествија смо схватили да нисмо обратили пажњу на још једну, такође веома важну ставку. На пут смо кренули на блеф, на срећу, не обазирући се превише на временску прогнозу. А од силне еуфорије смо потпуно сметнули са ума да се једно јутро будимо у шуми, на преко 1600 метара надморске висине. 

Иако сам сматрао да сам веома "рационалан" што се тиче паковања и ствари које би требало понети, остао сам у мањини те надгласан да неке ствари не носимо него тај простор искористимо за неке друге. И тако, остаде активни веш код куће а понесошмо папуче :stabre: које касније наравно нисмо ни користили :) . А и товарни простор нам је био ограничавајући фактор. Наши мотори су били опремљени само бочним коферима, без средњег кофера. Планирано је да на пут иде нас четворо, дакле рачуница је јасна - свако мора да се спакује у један кофер. Пар дана пред полазак, друга сувозачица је спречена да иде те њен кофер користимо за сву опрему коју носимо на пут. У помоћ је морала прискочити и једна танк торба. Све у свему - јако кнап. 

 

А дан 4 каже овако:

Јутро на Kопаонику не изгледа обећавајуће, киша, магла и температура око 6 степени. Завршавамо доручак и ођављујемо се апармана МуЈен Луx и крећемо пут Јастребца. Успут нас прати магла која нам скраћује видно поље на само пар метара, а киша само погоршава ситуацију. Полако отписујемо делове тела због хладноће јер се налазимо на 1800м надморске висине. Kако се спуштамо са Kопаоника тако се температура лагано подиже, магла и киша престају. Стижемо на Јастребац и после кратке паузе навигација нас наводи на погрешан пут где наилазимо на викендицу где где упознајемо много луду екипу са квадовима који нам говоре да је пут однела вода. После брзог упознавања ситуација ескалира и креће луда вожња квадовима по брдима и шуми. Све се завршава ручком и новим пријатељствима. Затим крећемо преко Ниша до Пирота где смо имали фантастичан дочек, а потом падамо у кревет мртви уморни...

 

 

 

 

 

  • Sviđa mi se 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • ..., 2427 postova
  • Lokacija: Tемерин
  • Motocikl: Honda VFR 800 Vtec

Пети дан је био резервисан за обилазак Старе Планине, "бацање" погледа са Бабиног зуба и топла препорука за посетити локацију. Такође, успут од Пирота према Бабином зубу се налази и водопад Бигар поред ког не смете проћи а да не станете бар на кратко. Враћамо се у Пирот на ручак (одличан) заборавих име кафане. Одатле крећемо на другу страну пут Завојског језера. На самом поласку нам пада на памет да не би било лоше да бар на кратко заменимо моторе, чисто да обојица стекнемо неке утиске и о оном другом мотору. 

По повратку у Пирот нас очекује сјајан дочек и кратка групна вожња са момцима који нас прате на друштвеним мрежама и испратили су наш подухват. То је заправо оно што нам је давало снагу и мотивацију да и после целодневне вожње седнемо и монтирамо видео за сутра до касно у ноћ :)

 

Дан 5:
Из хотела полазимо у обилазак Старе Планине где посећујемо видиковац Бабин Зуб. Одушевљени погледом и природом правимо пар фоткица и крећемо назад пут Пирота. Успут свраћамо на водопад Бигор, освежавамо се испод водопада и настављамо пут. У Пироту ручамо вечеру (шала) и крећемо у обилазак Завојског језера и бране на истоименом језеру. На повратку у град нас дочекује екипа локалних мотораша са којом идемо у малу ноћну вожњицу где се растајемо од ових момака и одлазимо у смештај.

 

 

  • Sviđa mi se 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja