Jump to content

Moto Zajednica

U Tirolu zabrana za sve motore bučnije od 95 dB na nekim cestama

Recommended Posts

  • Ne glasam - ne ćutim, 395 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Kawasaki Ninja ZX-14R
one prošle školske godine u širem gradskom području psiholozi radili test inteigencije kos dece od 1-4 razreda.To je period kad deca uče kroz čitanje a pre toga uglavnom kroz komunikaciju sa vršnjacima.
Rezultati katastrofa.Oko trećina imaju smanjeni koeficijent .Najmanje pametni ili ti najgluplji su iz centra beograda pa što se ide dalje u njivu su sve pametniji.
Problem je u gradskoj buci koja ometa konverzaciju a deca se razvijaju upravo na taj način posle druge godine tojest kad nauče da govore.Do druge godine uče podražavanjem-imitiranjem i glednjem šta drugi rade.
Buka je velika u centru,kao i zagadjenost vazduha i gomile automobila na sve strane.Smatra se da grad od 2 mliona gradjana mora da ima do 40% VLASNIČKIH AUTOMOBILA I TO DA SE NE VOZE SVAKI DAN NA POSAO.Ostali idu javnim prevozom.
Na prošlim gradskim bgd izborima jedna stranka se stalno hvalila da je beograd grad kranova ali jedna druga stranka je govorila da su kranovi na pogrešnom mestu i da treba da se grad širi kao što i ime kaže u širinu a ne ka unutra ko kancer.Ubedljivo pobedila stranka kranova pa su glupa deca postala još gluplja
Daj link na to istraživanje gde su deca iz Beograda gluplja? Šta znači gluplja? Koliko znam kognitivne sposobnosti zavise od neposrednog okruženja tj porodice i stimulisanja informacijama pa mi nešto neverovatno da dete koje raste u prostoj porodici okruženo ničim može da bude pametnije? Daj link

Sent from my SM-T580 using Tapatalk

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 2805 postova

pojma nemam za link,to sam gledo neku emisiju pre godinu dana.I nisu ta deca okružena ničim ako žive u železniku umesto na vračaru nego samo imaju manje stvari koje ih ometaju.To je bilo tako pre 50 godina kad su seoska deca imala samo prirodu a mi i pridrodu i sve ostalo.

Ja na pola ulica u Novom Sadu nečujem mobilni i baš sam pre neki dan pomislio da je bilo po moje zdravlje mnogo bolje kad sam pričao iz hodnika moje kuće sa fiksne linije.

Sad mi dodje da nekog prolaznika gadjam svojim mobilnim.

Što se tiče onog gluplja to je žargonski rečeno.Testovi nikad nisu 100% pokazatelj jer postoje razne vrste inteligencije ali onda smo i mi gradjani glupi jer neznamo da muzemo krave a oni seljaci to znaju.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3485 postova
  • Lokacija: Niš / Donji Adrovac
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)
pre 49 minuta, Miloš A je napisao:

pa mi nešto neverovatno da dete koje raste u prostoj porodici okruženo ničim može da bude pametnije?

Igrom slučaja znam za jedno selo u svrljiškoj opštini (koje se zove Kopajkošara), u kome je Bog odavno rekao laku noć, gde trenutno boravi svega tridesetak žitelja (niko mlađi od sedamdeset godina). Selo je do pre tridesetak godina imalo četvorogodišnju osnovnu školu, a u to selo je struja stigla tek osamdesetih godina prošlog veka. Tu se živelo isključivo od poljoprivrede i do šesdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka je u selu teško neko imao više od četiri razreda škole.

A sredinom šesdesetih i početkom sedemdesetih (kada je područje pokrivenoautobuskim prevozom) deca takvih "prostih" roditelja kreću na školovanje u Niš, Beograd, .... i onda završe fakultete, magistriraju, doktoriraju, postanu rukovodioci u firmama, profesori u srednjim školama i na fakultetima.

Iz samo jedne porodice (Stevanović) najstarija ćerka završila ekonomski fakultet i bila rukovodilac finansija u DIN Niš, njena mlađa sestra završila matematiku i mašinski fakultet i magistrirala, brat završio matematiku i radi kao profesor u gimnaziji. A roditelji bili "prosti" (polupismeni), a ovi osnovnu školu završili na petrolejsku lampu.

A takvih primera imam još koliko god hoćeš i takvi ljudi danas rade u Beogradu, Nišu, Boru, .... (i kao priznati stručnjaci po belom svetu).

A inače zanimanja koja se stiču po "naslednoj" liniji su uglavnom doktori i pravnici, (što nikako ne znači da je to nešto loše).

Prema tome, mesto življenja i okruženje samo mogu nekom da omoguće da se lakše opredeli i da ima više uslova i udobnosti za školovanje, a daleko od toga je da je takav obavezno pametniji i da ima veće psihičke predispozicije za sticanje znanja od onih koji takve uslove nisu imali. Naprotiv!

 

  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 642 postova
  • Lokacija: Valjevo
  • Motocikl: Versys vel'ki, onaj zeleni. HULK!
Pre 13 sati, el classico je napisao:

Njihova policija vozi multice 1200 koje serijski imaju 108db.
Pita se hoće li oni smijeti na te ceste...

Mislim da ce odgovor na to pitanje biti "Ne, nece smeti, morace druga vozila da nabave".

 

Prosle godine sam procitao neki tekst vezan za zabranu saobracaja u centru nekog grada za vozila ispod Euro 6 standarda. Policijska uprava tog grada nije na vreme sprovela nabavku vozila u tom standardu i ispao je skandal bas oko toga sto nisu imali nijedno vozilo koje je smelo da udje u centar. Zakon je vazio i za njih.

 

Malopre naleteh i na neku peticiju u Nemackoj gde se bajkeri bune sto imaju zabranu saobracanja na nekim putevima samo vikendom i praznicima, ali ne i preko radne nedelje.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1538 postova

Au jbt al' se brzo rasplinete i odete u neke skroz druge teme. Kakve veze ima školovanje, obrazovanje ili čak inteligencija dece po Srbiji sa zabranama vožnje motorom po Nemačkoj ili Austriji? Opustite se ljudi.

  • Haha 2
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2070 postova
  • Lokacija: Borca - Greda
  • Motocikl: V-Strom 1050 XT

Ja bi se na neki nacin vratio malo na temu. Sta je bilo bilo je a sad da vidimo sta ce biti.

Moze li neko da navede brend ili jos bolje gde mogu da se kupe "tihi" izduvi?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • abc, 886 postova
  • Lokacija: Pula
  • Motocikl: BMW GS 1250 Adventure
Ja bi se na neki nacin vratio malo na temu. Sta je bilo bilo je a sad da vidimo sta ce biti. Moze li neko da navede brend ili jos bolje gde mogu da se kupe "tihi" izduvi? 

 

Savki proizvođač bi trebao imati taj podatak. Recimo   

 

WWW.AKRAPOVIC.COM  

 

 

 

 

Ili daju izjavu da je u skladu sa EU regulativom vezano za buku.

 

 

 

 

 

 

e0a44fbb1de5b5f7afc21f7f2f84bf74.jpg

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Aktivirao se na času, 3277 postova
  • Lokacija: Suburbia, blok 45
  • Motocikl: 1 Litar Honde

Uvodimo novu kategoriju na forumu , a to je dramska pauza. Tema će biti pauzirana dok se ne steknu uslovi za neometani nastavak. Hvala na strpljenju.

 

edit

Stekli su se uslovi, jedan manje u temi, idemo dalje....

  • Sviđa mi se 1
  • Haha 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2070 postova
  • Lokacija: Borca - Greda
  • Motocikl: V-Strom 1050 XT

Postoji aplikacija Sound Meter PRO za pametne telefone i sa njom se moze izmeriti DB izduva.
Naravno da postoje pravila, nemoj da neko prinese blizu.
Terbalo bi meriti oko 1 m od ili u stranu i oko 3 - 5 m iza. Ako se ne varam.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Sto se tice merenja, ta aplikacija je tako tako. Ja sam zbog staza gde je ogranicenje 95dB kupio na Aliju neki dB metar koji tacno meri. U svakom slucaju standard bi trebalo da si na 1m pod uglom od 45 stepeni od samog izduva i na 2/3 max obrtaja. A sto se tice putnih motora, uglavnom svi imaju napisano na plocici koliko dB sa fabrickim auspuhom i na kojem broju obrtaja. To sto su Austrijanci uveli kapiram, ali svi ti motori su vec prosli homologaciju EU. No dobro, imaju svoje razloge i tako je kako je.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 477 postova
  • Lokacija: Sarajevo, Bosnia-Herzegovina
  • Motocikl: BMW K1100RS

Ne čitate prvi post. Fino piše da se zabrana odnosi za motore: "To se odnosi samo na motocikle koji u saobraćajnoj dozvoli pod točkom U.1 imaju unesenu stacionarnu buku - njem. "Standgeräusch" - veću od 95 decibela" (radi se o njemačkim dozvolama). To znači stacionarna buka koja je izmjerena sa originalnim auspuhom s kojim se motor prodaje, pod standardiziranim uslovima kada se dobija homologizacija za prodaju i sigurno negdje ima spisak koliko ta stacionarna buka iznosi za sve moguće motore koji su sad na tržištu, ili su bili u zadnjim godinama.

 

Sa bilo kojim auspuhom od nezavisnih proizvođača teško da će motor biti TIŠI i tako zadovoljiti ovaj uslov, ako već ne zadovoljava sa originalnim.

 

451fd6b4-266f-4e1f-9b6e-fcf57e02f3e3-jpe

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 477 postova
  • Lokacija: Sarajevo, Bosnia-Herzegovina
  • Motocikl: BMW K1100RS

Kako se mjeri buka pri statičnom motoru tokom provjere?
Mjerenje je 50 cm iza kraja auspuha pod kutom od 45 stepeni pri u polju U.2 zadatom broju obrtaja. Da bi se to postiglo, motor se brzo dovodi do ove brzine i tada oduzme gas. Srednja vrijednost se formira se iz prosjeka tri mjerenja. Ako je polje U.2 prazno, vrijedi vrijednost ¾ nazivnog broja obrtaja; ako je nazivni broj veći od 5000 o/min uzima se sa samo polovina nazivnog broja kao vrijednost.

 

Koje tolerancije vrijede?
Na izmjerenu vrijednost statične buke tokom provjere postoji tolerancija od +5 dB (A) za istrošenost mašine. Ako su unesene vrijednosti iz starih metoda mjerenja (D ili N), također se dodaju za motocikle +17 dB (A) ili +21 dB (A). Vrijednost buke smije biti premašena unutar ovih tolerancija. Odstupanja za stare izmjerene vrijednosti mogu se izostaviti samo ako su u skladu s tadašnjim smjernicama za mjerenje: do 1952. 20 m, a nakon te godine 7 m iza kraja auspuha.

 

Što znači unesena vrijednost buke?
Vrijednost je uvijek u skladu s propisom koji je vrijedio za godinu proizvodnje (EZ). To je mereno u zavisnosti od decenije prema različitim specifikacijama i u različitim jedinicama:
- DIN Phon ili "D" (do oko 1965.)
-nacionalna metoda mjerenja u dB ili "N" (do otprilike 1975)
-EU metoda mjerenja u dB (A) ili "P" ili "E"

 

Prijevod sa ovoga - Je li move motorno vozilo prebučno? https://www.tankstelle-brandshof.de/gtu/tipps.html?file=files/tb/pdf/Ist mein Kraftfahrzeug zu laut.pdf

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 327 postova
  • Lokacija: Banja Luka
  • Motocikl: 2017 Kawasaki Versys 650

Ja baš danas pogledao pločicu na mom i stacionarna buka na 3,500 4,250 obrtaja iznosi 90dB. Imam još 5dB lufta.:jee::na_glavi:

Promenio član popovich
89dB sa A2 restrikcijom (35kW) je na 3,500 obrtaja

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 2805 postova

što se tiče povezanosti preterane buke u srbiji i nemačkoj je očigledna jer i nemci i srbi imaju slušni aparat i mozak koji to registruje pa nastaju problemi.

Tek sam se sad setio da su u Novom sadu merili 80 tih buku na mororima i biciklima sa pomoćnim motorom.Postojo je neki pravilnik ali uslovi za merenje nisu bili dobri jer su nas dovodili u sup gde jedno 100 metara dugačka zgrada betonska sa jedne i druge strane pa kad upališ motor sve odjekuje.Mene su nekolko puta merili i kaznili.Imao si obavezu da promeniš auspuh ali to niko nije radio pa je Sava Polovinski poznati ns pandur na bmw-u - debeo,velik i brkat kad te vidi da nisi promeno odma staje nogom na auspuh .Ako mnogo prigovaraš privodi te i šiša na nularicu pa se ti žali kome hoćeš.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 3962 postova
  • Lokacija: CH-HR-BiH
  • Motocikl: 2002 K1200RS-1989 XTZ 750 Chesterfield- 1989 XTZ 750 FarawayBlue

Zabrana u austriji je uvedena na osnovu podatka o glasnoći vozila koji je upisan u kjižici istog.

Znači na terenu nitko nikakva mjerenja buke ne radi nego provjerom podatka iz knjižice se vidi tko smi a tko ne smi vozit.


Vozim motor, nisam bajker.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 4392 postova
On 6/2/2020 at 12:41 AM, sasa ns 1 said:

što se tiče povezanosti preterane buke u srbiji i nemačkoj je očigledna jer i nemci i srbi imaju slušni aparat i mozak koji to registruje pa nastaju problemi.

Tek sam se sad setio da su u Novom sadu merili 80 tih buku na mororima i biciklima sa pomoćnim motorom.Postojo je neki pravilnik ali uslovi za merenje nisu bili dobri jer su nas dovodili u sup gde jedno 100 metara dugačka zgrada betonska sa jedne i druge strane pa kad upališ motor sve odjekuje.Mene su nekolko puta merili i kaznili.Imao si obavezu da promeniš auspuh ali to niko nije radio pa je Sava Polovinski poznati ns pandur na bmw-u - debeo,velik i brkat kad te vidi da nisi promeno odma staje nogom na auspuh .Ako mnogo prigovaraš privodi te i šiša na nularicu pa se ti žali kome hoćeš.

Dobro je da nije stavljao koleno na vrat.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 477 postova
  • Lokacija: Sarajevo, Bosnia-Herzegovina
  • Motocikl: BMW K1100RS
On 6/2/2020 at 10:59 PM, el classico said:

Zabrana u austriji je uvedena na osnovu podatka o glasnoći vozila koji je upisan u kjižici istog.

Znači na terenu nitko nikakva mjerenja buke ne radi nego provjerom podatka iz knjižice se vidi tko smi a tko ne smi vozit.


Vozim motor, nisam bajker.

A šta se radi kada dođeš tamo ti, kome u saobraćajnoj ne stoji taj podatak? Ili moraju imati dostup u bazu podataka gdje to stoji navedeno za sve motore, pa da po tome vide hoće li te pustiti dalje, ili rebnuti kaznu i reći "vrati se nazad", ili izmjeriti po navedenom postupku - sa navedenim tolerancijama zavisno o tome koji su propisi važili u doba kad je motor proizveden

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 3962 postova
  • Lokacija: CH-HR-BiH
  • Motocikl: 2002 K1200RS-1989 XTZ 750 Chesterfield- 1989 XTZ 750 FarawayBlue

Mjerit sigurno hoće kod nekih slučajeva, ne sve odreda.


Vozim motor, nisam bajker.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 327 postova
  • Lokacija: Banja Luka
  • Motocikl: 2017 Kawasaki Versys 650
On 6/5/2020 at 7:45 AM, FFBikerSar said:

A šta se radi kada dođeš tamo ti, kome u saobraćajnoj ne stoji taj podatak? Ili moraju imati dostup u bazu podataka gdje to stoji navedeno za sve motore, pa da po tome vide hoće li te pustiti dalje, ili rebnuti kaznu i reći "vrati se nazad", ili izmjeriti po navedenom postupku - sa navedenim tolerancijama zavisno o tome koji su propisi važili u doba kad je motor proizveden

Zašto mora biti upisan u saobraćajnu kad taj podatak stoji na vidnom mjestu na samoj šasiji motora u vidu pločice/naljepnice?

Zapravo, koliko ja znam naljepnica sa tim podatkom se nalazi i na zadnjoj viljušci, odn. swing armu (ako nije skinuta ili oštećena).

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 327 postova
  • Lokacija: Banja Luka
  • Motocikl: 2017 Kawasaki Versys 650

Ako takvu pločicu ili naljepnicu nemaš nigdje na samom motoru, onda ćeš vjerovatno biti podvrgnut provjeri. Mada, osim u slučaju da budeš išao baš tom rutom i to baš onda kad tu bude patrola policije, mislim da nemaš puno razloga za brigu. :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 3962 postova
  • Lokacija: CH-HR-BiH
  • Motocikl: 2002 K1200RS-1989 XTZ 750 Chesterfield- 1989 XTZ 750 FarawayBlue

Ova zabrana se odnosi na saveznu državu Tirol, Austrijanci i Njemci u prometne upisuju količinu buke, dok u CH to nije praksa.

 

Znači, provjeravanje prilikom zaustavljanja gledanjem prometne dozvole.

Ako nema upisane vrijednosti onda mjerenjem buke na licu mjesta.

 

Tako da tko misli motorom kroz Tirol razloga za brigu ima dovoljno.

 

 

Vozim motor, nisam bajker.

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja