Jump to content

Moto Zajednica

Sudbina ADV klase i moto industrija ovih godina

Recommended Posts

  • prisutan, 967 postova
  • Lokacija: Banja Luka
  • Motocikl: keeway cruiser 250,KLE 500,BMW K75, ZEPHYR 750,CBF 1000 BENELLI TRK 702

Odustao od ADV-a odavno! Razlog visina!! Ne prave ih za niže ljude!! Imao malu avanturu sa KLE-om 500. I shvatio da je to samo smaranje!!  Uz svu želju da imam motocikl koji može da upije naše loše puteve,i sa eventualnim izletima na makadam,da se dođe do neke lijepe livade,vodopada itd..  

Što se tiče vječitog rata između Gs-a i Africe.. Šta reći.. Jedno je postalo pomodarstvo,drugo hoće da uzme dio kolača. Samo "goli" GS je "jeftin",meni i dalje skup,čak i polovan,al takvog ga niko neće. I naravno moraš biti visok.. Africa nova,sjeo na nju na sajmu u Briselu,i prstima dirao zemlju. Iznenadio se nisam to očekivao!? Ona je više orijentisana off-u,ali na cesti ok,barem kako čitam,probao nisam!! Ali na kraju krajeva nije ni to rješenje za mene zbog visine !!  Ali pošto nisam mušterija za novo,eventualno nekad za polovno,možda nekad neki Tiger 900,kad mu polovnog spadne cijena na nešto prihvatljivo,i sa nekim modifikacijama da se spusti,ako bude moguće!?  

Zašto Japanci malo kaskaju za tehnologijama nikad nisam shvatio,ali mogu da pretpostavljam. Kalkulišu i sve recikliraju!! A mogu ako žele!! Eventualno malo unapređuju!!  Taj njihov grč,su iskoristili Nijemci i Talijani!! Mada je rezultat toga preskupi motocikli! kad sam na moto festu u B.Luci vidjeo da GS košta 42 000 maraka,a ima od toga par godina,i to go ko pištolj,rekoh zajebite?? Dodaš 10 000 maraka možeš kuću naći i kupiti gotovu, i par hektara njive!!  Opozivi i GS,oko kojih je bilo trvenja ovdje!! Ko ga je i uzeo,taj ima novca,kad ga servis zove vrati ga na opoziv,oni to riješe i teraj dalje!! Ktm-ovi isto.. Sva industrija tako i moto,pati od iste stvari,daj da uštedimo,da prodamo što skuplje a da u proizvodnji bude što jeftinije,pa se malo oprže.. Al sviđalo se to nama ili ne GS i dalje najprodavaniji!! 

Uvjerenja sam da definitivno ima sve za svakoga,samo kad odlučiš šta hoćeš i želiš! Hoćeš asfalt,sa malo izleta na makadam imaš motor,hoćeš off,imaš,hoćeš cestu imaš i to,staza ima i za to!! Full Touring ima ,i na kraju Cruseri,Čoperi..  

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 4401 postova

Fali moto industriji vecih iskoraka u proizvodnji motora, vecih i smelijih a ne samo iz godine u godinu lickanje, dotezanje, remapiranje, elektronika... Nesto kao kada su se japanci utrkivali ko ce napraviti najbrzi motor ili kada je Yamaha oduvala sve sa prvom Yamahom R1... Toga danas nema.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 3974 postova
  • Lokacija: CH-HR-BiH
  • Motocikl: 2002 K1200RS-1989 XTZ 750 Chesterfield- 1989 XTZ 750 FarawayBlue
Ti si baš doslovno shvatio Adv. Mislim da proizvođači ipak imaju na umu više šminkere s lovom. Isto kao i kod SUV vozila novije generacije. Ima onih koji mogu i uz masnu banderu, ali velika većina je čist pozeraj.

Ovo su mi najveće nebuloze koje postoje, predradusude a’la Balkan style.


Gesendet von iPad mit Tapatalk
  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 4401 postova

Da se utrpam ovde, da ne otvaram novu temu.

 

gsx1300rrqm2-action-14-risultato-1612513
WWW.GPONE.COM

Il motore resta di 1340 cc, ma con una potenza di 190 cv e un’erogazione impareggiabile ai bassi e ai medi regimi e una coppia massima di 150 Nm a 7.000 giri. La velocità massima è...

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 4401 postova

Vidim da je Yamaha rekla baj baj R6 modelu za USA i Evropu. Isto i Honda za Evropu.

 

Ostadose samo Kawasaki 636 i valjda Suzuki? Ode jedna klasa u zaborav.

 

Svi na adv motore.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 303 postova
  • Lokacija: Šid
  • Motocikl: biće

Pročitah temu „u dahu“ što se kaže...interesantna sučeljavanja mišljenja.

 

Od svih mišljenja, msm da je Kepo dao najbliže viđenje ADV modela kada je naveo da po njemu odlika ADV modela treba da bude pozdanost, jednostavnost, nosivost i univerzalna sposobnost na svakom terenu.

 

Međutim, to proizvođače jednostavno ne interesuje...kod njih ADV klasa znači i označava nešto sasvim drugo – njegovo visočanstvo – PROFIT. Naprosto, magovi marketinga osetili su u kom pravcu je krenula ova stihija započeta serijalom dvojice Engleza ( a N. Pašić je odavno rekao da dete od malena treba naučiti da mrzi Engleze …. ) koji je u vidu nuklearne eksplozije doveo do rađanja jedne nove klase motora ( kao da do tada nije bilo Long Way putovanja mnogih entuzijasta na daleko slabijim motorima ).

 

I da se ne lažemo, da je KTM tada odlučio da im sponzoriše motore, isto bi dočekali kao i danas. Međutim, loša procena austijanaca dovela je do ekspolozije Bavaraca i etabliranja njihovog proizvoda kao „most wanted“ moto proizvoda današnjice...mogao je to da bude i KTM, ali avaj. Dok jednom ne omrkne, drugom ne osvane...ali ne vidim da je KTM tu nešto mnogo izgubio imajući u vidu uspehe na Dakar reliju, gde su oni drugim putem došli do svoje slave.

 

Međutim odavno ova klasa dobija svoje podklase, po meni tri...veliki ADV motori u kojoj se nalazi rodonačelnik ove klase, kao i njegovi ljuti suparnici ( Honda i KTM ), srednje klase, gde se opet trvu BMW i KTM sa svojim vedetama, uz prisustvo Tenere i Guzzi-ja, kao i Tigera, ali i manje klase ADV motora, da ne kažem A2 ADV motora koja postaje sve interesantnija jer je konkurencija u njoj brojna: TRK 502X, Himalayan, KTM 390, CB 500X, mali Versys, CRF 300…

 

E sad, postoje i tu varijacije na temu, pa imamo u tim klasama motore više orijentisane na put nego na off road ( blagi ili grubi ), pa onda u zavisnosti od toga tu se nalaze Multistrade, Super Tenere, veliki i srednji Versys, Strom veliki i srednji...itd.

 

U suštini, kao po Kepu, i po meni odlika ADV modela treba da bude pozdanost, jednostavnost, nosivost i univerzalna sposobnost na svakom terenu, a takvih motora je po meni danas jako malo, jer su prepuna elektronskih pomagala za ovo ili ono, a realno je najpotrebniji ABS, možda, ali samo možda kontrola proklizavanja i to je to.

 

Kad prosejemo kroz sito i rešeto, obrni-okreni, po meni pravi predstavnci ADV klase su, od novih motora Yamaha 700 Tenere, RE Himalayan, Honda CRF i generalno motori operisani od elektronike u raznim vrstama i oblicima. Možda sam još nekog zaboravio, ali u suštini jako ih je malo.

 

Ali da budemo realni...Adventure putovanje danas nije ono što je nekada bilo, i na kraju krajeva, svako od nas ima drugojačije poimanje adventure putovanja. Nekome je to vožnja po svakakvim terenima i putevima, kombinacija on i off roada, a nekom samo vožnja po putu, sa blagim silascima na makadam, ali u dugačkim turama od po nekoliko hiljada km...nekom je to odlazak u Grčku na more motorom, nekom vožnja ( oranje ) po obližnjoj šumi i livadi…

 

Za mene je sinonim avanture ono što je nekada bio „Camel Trophy“ i u skladu sa tim vožnja u moto svetu, a toga je danas jako malo, takoreći u tragovima jer je sve manje takvih avanturista koji su spremni da se otisnu na jedan takav put. Sve više se vozi po drumu, eventualno makadamu, a za to je dobra i dovolja većina današnjih motora, pa onda nije ni čudo zašto je ta klasa motora danas u ekspanziji.

 

Promenio član ficha007
  • Sviđa mi se 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja