Jump to content

Moto Zajednica

Sigurnost motora, sredstva zastite i kako smanjiti rizik od kradje

Recommended Posts

  • Svrati ponekad, 112 postova
  • Lokacija: Belgrade
  • Motocikl: Super Tenere XT1200Z

Zdravo svima, 
Ulazim u svijet motocikala (ispunjavam svoj san) ali sam malo zabrinut sto se tice sigurnosti motora najvise u vecernjim casovima. 
Zasto tako mislim: Zivim u zgradi koja nazalost nema svoju garazu, tacnije ja kao stanar nemam garazno mjesto osim parkinga koji je ispred zgrade u Zelezniku. 

Parking mi je bukvalno ispod prozora to je jedna olaksavajuca okolnost ali sam i dalje zabrinut kako se zastititi. 


Moje pitanje vama je kako postupate u ovim situacijama?

Korisni savjeti kako se nositi sa tim? 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • motoras, 2319 postova
  • Lokacija: PECINCI
  • Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500

Ima dosta priče na ovu.

Na tebi je da učiniš maksimalno da zaštitiš svoje vozilo. U tvojoj situaciji, kad je motor napolju bilo bi dobro da je uvek pokriven. Potencijalnom lopovu i to oduzima dragocene sekunde. Stavi neki dobar alarm,stavi neki skriveni prekidač koji samo ti znaš da postoji i naravno,neki dobar katanac. Pod ovim mislim na lanac ili šalju nekog renomiranog proizvođača zaštitne opreme koji ima dobar nivo zaštite. 

Najefikasnije je da ne skidas oka s njega!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 297 postova

Ne da mi se patiti s lancima pa sam na (dobar) alarm ugradio i dvozonski senzor koji se inače koristi za kabriolete;podesi se vanjski i unutarnji perimetar tako da se oglasi biper ako netko uđe u vanjsku zonu a alarm ako se aktivira unutarnja tako da nije potrebno da itko dira motor da bi se alarm oglasio.
Ima jednostavnih jednozonskih na eBay-u za nekoliko dolara ali pitanje je koliko će raditi;jedan testni je od prošle jeseni još uvijek bez lažnih alarma a vidjeti ću do kada..

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3477 postova
  • Lokacija: Niš / Donji Adrovac
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)

1. Obavezno cerada jer lopov uglavnom ne zna koji je motor ispod cerade (ukoliko ga već nije ranije "tipovao"), drugo je što mu treba vreme da skine ceradu i treće je što ne može odmah da vidi čime je motor zaštićen. Znači cerada mu uglavnom oduzima dosta vremena.

2. Dobar lanac (ja imam Kryptonite od 11mm debljine članaka) i dobar katanac. Lanac koristiš tako da motor njime vežeš za neki stub, ogradu, alku u građenu u beton, ....! Može lanac da se preseče, ali brusilica pravi buku i varniči pa privlači pažnju.

3. Neki alarm kao prevencija. Profi lopovi alarm vrlo brzo neutrališu ili motor jednostavno na brzaka ubace u kombi i odvezu, ali ukoliko imamo i lanac onda to usložava i komplikuje postupak.

 

Podrazumeva se da za ozbiljniju (ali ipak ne i za 100%) zaštitu obavezno koristimo sva tri sistema istovremeno.

  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1308 postova

Slazem se sa kolegama. Al dacu jos jedan savet.

 

Ukoliko nemas nesto za sta bi vezao motor ( a uvek se nadje) a nemas disk lock, vezi lancem zadnji tocak za ram motora ili sa prednje strane tocak za izduvne grane makar. 

 

Najbolje sto vise zastitnih mera u istom momentu. Sto vise to bolje, i sto kaze kolega ispod cerade - ne zna se sta te ocekuje. 

 

Samo jbg, nemoj ceradu na vruc motor. Zato mora ona varijanta neka zastita dok se ne ohladi + dodatna zastita kad se ohladi i kad ga stavis pod ceradu. 

 

Jos bolji savet - iznajmi garazu sigurnu u okolini pa unutar garaze smisljaj zastite (kamere lanci katanci itd). 

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1173 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Suzuki SV 650 N

Za početak promeni nik u lokot. :)

Zaradi pare, napravi kuću, digni oko kuce zid visine 4 metra od cigala a na vrhu bodljikavu žicu. Vrata ulazna na daljinac al opet pazi kad ulazis,oce bas tada ovi sto kradu. Imas dosta vakvih videja na jutjubu.

  • Haha 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6713 postova
  • Lokacija: Smederevo
  • Motocikl: TDM 900

Nema te zaštite koja ne može da se razbuca.

 

Najbolja zaštita je kombinacija dva sredstva. Lopov gleda da ukrade ono što mu je najlakše da pokupi u tom trenutku. Da li je to lanac od 1000 dinara ili 10000, kineski ili profi alarm, nije bitno. Bitno da je obezbeđen a ni jedan lopov neće da rizikuje.

 

Samo nemoj da bacaš pare na disk lok. Kombinacija anker, lanac, alarm je ok.

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 121 postova
  • Lokacija: Beograd

On-Guard u Moto landu, jedino sto moze da ti eventulano sacuva bajk.

Na zalost ja sam ga imao pa su mi bajk odneli sa sve lancem :). Sada iznajmljujem garazu (On-Guard katanac na vrata) + disc-lock na zadnji tocak i ponekad kada duze nisam tu Albus (Louis.de) lanac i vezem za anker na zidu.

Tako sma se resio panike da mi motor ponovo ne dobije noge :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3477 postova
  • Lokacija: Niš / Donji Adrovac
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)

ja inače uglavnom ničim ne štitim motor dok sam negde u gradu (ili selu), a najčešće mi i ključevi ostanu u bravi, međutim noću na nepoznatoj lokaciji ipak radi lanac i katanac.

Pre nekoliko godina u Beču ostavio motor parkiran noću ispred zgrade, pokrijem ga ceradom  i vežem ga lancem za neke stubiće predviđene baš za tu svrhu. Bila tu pored još dva motora (jedan samo sa bravom na disku, a drugi vezan i nekom sajlom za stub). Ujutru tu moj motor i policija koja pravi uviđaj jer su ona dva motora tokom noći maznuta.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • MUTHERFUCKER-ARTIST i MOTOCIKLISTA, 436 postova
  • Lokacija: Zemun
  • Motocikl: Super Tenere 750

Druze, procitaj pa odluci!

GPS lokatori su danas veoma jeftini a mali, 2x2cm. Kupis dva pa mozgaj gde ih mozes zavuci...npr. u cev kormana, ispod sedista, u kofer, ispod neke plastike itd... + tihi alarm, gde ce zapistati samo privezak od kljuca, cim ispravi motor!

Onda izletis sa ukljucenom kamerom na mobu, sa satarom u ruci (ali ne da je upotrebis pa se ogrebes kao ja za godinu ipo Zabele, samo ne zbog toga). Dok neko tvoj zove pubove, ti u auto i prati signal a ako ih samo zateknes, snimaj dok beze a satara je za odbranu ako pokusaju da se docepaju mobilnog fona. I da zapale, okolne kamere iz kvarta ce im dovesti inspektore na vrata!

Plus, kao sto su ostali clanovi napisali, otezati im i produziti boravak oko motora!

Kradu limitirane Ferarije, jahte, a skupe kamione svaki dan, obijaju vile i banke...a mi pisemo o zastiti motora!!!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 327 postova
  • Lokacija: Banja Luka
  • Motocikl: 2017 Kawasaki Versys 650

Veoma dobri prijedlozi od zike56, a evo nekoliko konkretnih prijedloga i od mene:

 

1) Alarmna kandža

Kandža sa ugrađenim senzorom pokreta koji aktivira alarm pri pomjeranju kandže iz mirovanja (veoma lako se aktivira pri uspravljanju motora sa nogare npr). Ne čuje se baš na kilometar ali ako ti je motor relativno blizu (a kažeš da jeste) čućeš ga sigurno. A da će uplašiti lopove to se podrazumijeva. I što je još bitnije - ne mogu podići motor u kombi ili prikolicu a da ne aktiviraju alarm. Ako hoće da je skinu, moraće prenosnom brusilicom koja je takođe veoma glasna. Dakle veoma teško se neutrališe ako se dobro postavi (naravno postoje načini smrzavanja i topljenja alarma međutim to zahtjeva dodatnu opremu i alat koji usporava krađu i povećava rizik, a konstrukcija dobro štiti unutrašnje komponente). Postoji nekoliko opcija na tržištu.

 

Ja imam ovakvu: ABUS Granit Detecto X-Plus 8077 (napaja se dvema AAA baterijama)

0XnufsO.jpg

 

2) Monimoto GPS tragač

U pitanju je GPS tragač koji radi na principu instant dojave putem SIM kartice ubačene u uređaj koji je sakriven negdje u motociklu. Dobiješ od Monimota internacionalnu SIM karticu čija je pretplata 3€ mjesečno (ili ako nećeš tu možeš da kupiš lokalnu pre-paid SIM karticu pa je dopuniš sâm, ali tu onda imaš problem sa roaming-om ako motor "otputuje"), ubaciš u uređaj i putem aplikacije na telefonu podesiš šta treba. I svaki put kad se motor pomjeri a tvoj privjesak (dongle) nije u neposrednoj blizini uređaja sakrivenog u motoru, Monimoto putem SIM kartice tebe poziva i šalje podatke u stvarnom vremenu o GPS lokaciji motora. Ovo trenutno nemam ali mi je definitivno na listi za kupovinu kad sve ovo prođe. Veoma dobre ocjene za relativno pristupačnu cijenu.

08Ll4N8.jpg

 

3) Još nekoliko opcija za fizičko osiguravanje (trenutno mi nije potrebno ali će vrlo uskoro biti)

 

- Pewag VKK14x52 lanac (težina 4,5kg po metru, debljina karike 14mm, ojačana legura čelika na Rockwell skali čvrstoće 63 - otporan na sjekače armature koji idu do max 62 HRC); postoje i tanje verzije od 12mm i 10mm po potrebi u zavisnosti od katanca

eVTwpnB.jpg

 

 

- ABLOY PL362 katanac (nivo zaštite 6 tj. max rejting, debljina omče 15mm, mislim da se može kombinovati sa Pewag lancem od 14mm)

o08PjW4.jpg 1QeXAy1.jpg

 

 

. MUL-T-LOCK NE14L katanac (nivo zaštite 6, debljina omče 14mm, isto mislim da se može kombinovati sa Pewag lancem od 14mm)

XSyQgml.jpg beCXt8e.jpg

  • Sviđa mi se 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 112 postova
  • Lokacija: Belgrade
  • Motocikl: Super Tenere XT1200Z

Hvala Vam svima na jako konstruktivnim predlozima a neke cu itekako da uvazim koliko je sjutra. 
Sta sam uradio:
- Nabavio ceradu za motor, 

- Oxfordov lanac za vezivanje, debljina alke 10mm ojacani celik otporan na sjecenje i na brusilicu,

- naravno nezaobilazni disklock. 
- Naravno da je motor direktno ispod mog prozora koji je na oko sve vrijeme.  

Pozvao sam u medjuvremenu Almaks Security systems u Beogradu da rezervisem ugradnju gps uredjaja u motor. 

Primijetio sam jednu jako intresantnu zastitu(trik) gdje se vidno napise na papir i zalijepi na ceradu da je motor pod alarmom i da se ne dira, u 90% slucajeva ce da ga zaobidju samo na taj natpis.

Hvala @filipfg, @stari roker, @croarcher, @zika56, @Pingvin37, @gox, @Alekre, @feelgod, @Panta Zemunac, @popovich 

  • Sviđa mi se 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 2223 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Honda NC700D Integra

GPS lokator mora imati na drugom kraju i software koji javlja ukoliko dođe do prekida komunikacije jammerom za GSM/GPRS inače ništa od toga (kao i kada je u garaži i sl.).

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 112 postova
  • Lokacija: Belgrade
  • Motocikl: Super Tenere XT1200Z

Znaci kad smo vec tu, ja sam blago je reci razocaran sa Oxford lancem za vezivanje koji imam na motoru, za manje od 5 minuta sam ga ja otvorio maltene bez alata ikakvoga, Jeste da je alka masivna i sve to stoji ali brate kako los sistem zastite pri vezivanju lanca za bravu za zakljucavanje. 
mogu misliti koliko je lako lopovu da ovako nesto izvede ako je meni tako recei lagano. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • MUTHERFUCKER-ARTIST i MOTOCIKLISTA, 436 postova
  • Lokacija: Zemun
  • Motocikl: Super Tenere 750

Imas moje lance i sajle u oglasima prodajem!

Ako otvoris ili iseces bonsekom za manje od 5 minuta pojescu ih pred tobom!

A cene su im po 2000d kom.!!

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 327 postova
  • Lokacija: Banja Luka
  • Motocikl: 2017 Kawasaki Versys 650
On 5/15/2020 at 6:20 PM, kokot said:

Znaci kad smo vec tu, ja sam blago je reci razocaran sa Oxford lancem za vezivanje koji imam na motoru, za manje od 5 minuta sam ga ja otvorio maltene bez alata ikakvoga, Jeste da je alka masivna i sve to stoji ali brate kako los sistem zastite pri vezivanju lanca za bravu za zakljucavanje. 
mogu misliti koliko je lako lopovu da ovako nesto izvede ako je meni tako recei lagano. 

Koliko para toliko muzike. Uvijek bilo i biće. ;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 2782 postova

od kog matirajala je anker u zidu ,obično viri i obično je armaturno gvoždje.Treba ga ugraditi U ZID da ne viri nego da se može samo provući lanac a da se ankeru nikakonemože prići nekim alatom.Najbolje je anker staviti u zid jer ako je na podu on je mnogo jači oslonac za lupanje po lancu a na zid je već nezgodno.

Kad se motor negde parkira da li preko noći ili kraće treba gledati da je to negde gde nemože da se pridje vozilom,neki stubići,žardinjere ,drva,žbunje ,ljuljaške......sve što može lopova da omete da pridje kombijem i samo ubaci vozilo.

Kao najbolje sredstvo preporučujem jedno od bioloških sredstava u borbi protiv neprijatelja.Pljuckanje korone po kormanu  i sedištu i tako to.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 327 postova
  • Lokacija: Banja Luka
  • Motocikl: 2017 Kawasaki Versys 650
6 minutes ago, sasa ns 1 said:

Kao najbolje sredstvo preporučujem jedno od bioloških sredstava u borbi protiv neprijatelja.Pljuckanje korone po kormanu  i sedištu i tako to.

I upozorenje pored motora "Ne prilazi, motor zaštićen koronom!" :lol3:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 5900 postova
  • Lokacija: Novi Sad - Cacak, Srbija
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Ja imam unikatno i jedinstveno osiguranje mog motora kad odem na vikendicu, jedino treba da nađem način da ga povežem sa motorom. Motor parkiram iza vikendice uz nju. 

  Iznad motora, a ispod krova su stršljeni napravili svoje gnezdo ( malo poveće ).  Treba samo da nađem način da motor povežem sa tim gnezdom, da ako neko pokuša da ga mrdne, gnezdo da se sruši pored motora, a lopovi nek vide šta će . 

  • Sviđa mi se 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja