Jump to content

Moto Zajednica

Pumpanje amortizera azotom

Recommended Posts

  • Svrati ponekad, 451 postova
  • Motocikl: ZRX 1100

Pozdrav, planiram remont amortizera pa me interesuje gde je moguce napuniti ga azotom? Generalno bi mi znacilo da me neko uputi kako se to radi posto znam da bi trebalo da se pumpa lagano kao i prednja viljuska (noznom pumpom itd), ali kako to izvesti azotom? Verujem da je to vec neko radio. Ako znate gde bi to moglo da se zavrsi u Timockoj krajini, jos bolje. 

 

Hvala unapred.

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 651 postova
  • Motocikl: XTZ 750

Za pneumatske viljuske i amortizer Kawasaki ima specijalnu rucnu pumpu (0-4 bar) sa jednosmernim ventilom pomocu koje mozes precizno da napumpas vazduh.

Pumpa

Nije preporucljivo da koristis kompresor jer moze doci do ostecenja ventila i zaptivke amortizera zbog jacine upumpavanja vazduha. Viljuska je osetljiva i polako se puni, rucnom pumpom, precizno na 0,5 bara a zadnji amortizer najvise do 3,5 bara. Tako je kod mene. Ja nemam tu Kawasakijevu pumpu pa kao i ti koristim noznu pumpu - kompresor nikako!

 

Sa cistim azotom ne znam sta dobijas - vazduh je otprilike 80% azot i 20% kiseonik. Mozda ce se amortizer samo malo manje zagrevati i bice manje podlozan unutarnjoj koroziji zbog odsustva kiseonika. Neki kazu da i vremenski drzi duze pritisak od vazduha.

 

Azot bi mogli da ti napumpaju vulkanizeri koji imaju bocu i inace pumpaju azot u automobilske gume, samo vodi racuna da ti ne produvaju ventil na amortizeru ako ga prejako cepnu.

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 451 postova
  • Motocikl: ZRX 1100

Pa nemam pojma, ja sam se takodje vodio tom logikom da u vazduhu ima 78% azota, ali sve racunam da ovi koji se time bave, koriste azot sa razlogom.

 

U svakom slucaju, hvala na odgovoru, u principu je to bio i moj stav tako da mi je sad lakse :)

Taman sam pomislio da niko nece da odgovori.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

 

Jedan konkretan slučaj, ne znači da je tako i generalno. Amorizer, zadnji, koji se puni gasom i sa pritiskom do 5 bara, spada u tipove u kojima taj gas ima relativno malo uticaj, za razliku od onih gde ide preko 10 pa do iznad dvadestak i za koje je to krucijalno. Između svih gasova, nema razlike pod dejstvom temperature, kod vazduha je problem što sadrži određeni procenat vlage i pri zagrevanju se javlja vodena para i efekat parne mašine, što može izazvati defekt, "hidro šok", naravno i da sam kiosenik pospešuje oksidaciju samog ulja.  Ima niz takozvanih "plemenituh " gasova, ali je to sve uglavnom šarena laža, azot je kako treba po svim parametrima.  Pojedine vulkanizerske radionice imaju mašine za punjenje azotom, one vrše i izmenu unutrašnjosti, ali ne mogu više od 6, ili, 7 bara, kamionske idu do 10. Što se tiče punjenja oba medijuma generalno, ako ne postoje fabrički podaci, potreban je preračun i ispitni test na osnovu koga se zaključi da li su odnosi i kriva pravilni, sve ostalo je kvazi dobro, kad je amortizer potpuno ispustio dušu, iole radni učinak se tumači kao vauu, a u suštini nije ni blizu od onoga što može.

 

pre 5 minuta, Nightrider Z je napisao:

Taman sam pomislio da niko nece da odgovori.

 

Ja se suzdržavam, delom što je masa već napisana, samo treba koristiti pretragu, a delom, što opet masa ne voli da čita opovrgavanje iako to proističe iz egzaktnih stvari, kao što je recimo kakvoća vazduha, mislim na naizbežnu vlažnost čak i kad je vreme toplu i sa malom relativom vlažnošću.

 

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački
pre 45 minuta, Marko81 je napisao:

U sustini ispravno i podeseno ogibljenje, tockovi i kvalitetne gume su esencijalna stvar u motociklizmu.

 

Točkovi i oslanjanje, to su jedine dve komponente koje drže motor na putu, a izuzetno malo se posvećuje pažnja tome. Velika većina ne vozi ko Rosi ili Markez, ali ne retko se upada u situacije zbog drugih mahom, kad se od vozača zahteva vrhunsko vozeće umeće i tehničke performanse kao na takmičarskom motorciklu. Kad čujem pitanje, "koje pločice ne troše diskove", takve ne postoje, a te što manje "jedu", jednostavno ne koče dovoljno dobro, za stani pani pogotovo.

  • Hvala 1
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja