Jump to content

Moto Zajednica

Najbolji enduro trekovi po Srbiji

Recommended Posts

  • Drug član, 997 postova
  • Lokacija: Svud po malo..
  • Motocikl: Brdo i šuma..

Čudno vreme.

Vreme opšte panike i ksenofobije od nevidljivog protivnika gde se ne usuđujuješ da priđeš blizu sopstvenoj rodbini i najbližima (a kamoli jako zagrlim kako sam navikao), nervoze na poslu i u kući, neizvesne ekonomske budućnosti jer je sve stalo i ne znaš čime ćeš hraniti porodicu u narednim mesecima, vreme digitalnih medija koji te iz sata u sat zastrašuju stravičnim ciframa i neukusnim političkim marketingom i samo-promocijama, ipak ima i po nešto dobro.

Zadnjih dana mnogo više vremena provodim sa svojom porodicom. Pa čak i kada ne pričamo, nekako sam mirniji gledajući ih pored sebe u nemirnim vremenima. Skoro da se ne sećam kada smo ranije ručali zajedno. U vreme kada se sve meri minutama i sekundama, to je blagodet.

Imam i više vremena za svoje snove. Iako sam mator, planiram još puno putovanja. Čini mi se da sam ostao dužan sam sebi neke daleke „mistične“ destinacije. I stalno istražujem, popravljam i crtam tanke crvene i plave linije po lokalu gde bih mogao da provedem koji dan u prirodi van asfalta.

Nekako sam lenjiraški tip. Dobra priprema mi je jako važan deo putovanja. To mi je manje u prirodi a više kao obavezna navika i procedure iz aktivnosti kojima sam se bavio kada sam bio mlađi i koji su vukli znatno veći stepen rizika. Te procedure su me dosta puta spasile ozbiljnih nevolja.

Trenutno sam u reviziji svih trekova koje sam planirao da vozim ovih godina a nisam iz raznih razloga. Najviše po Srbiji i okruženju. Neke od tih terena dobro poznajem iz ranijih planinarskih aktivnosti, neke sam okrznuo u prolazu sa obećanjem sebi da ću se vratiti da malo bolje sagledam lakalna brda i doline a ima i onih (doduše retkih), koje ne poznajem.

Ovako odprilike izgledaju neki od trekova u kojima sam do sada uživao. Dosta njih i više puta u raznim varijantama. Neki moji, neki Icini.

 

Srbija-trek.jpg

 

Stara ideja se nekako nanovo vraća: Napraviti izbor najboljih, najlepših, naj naj...  enduro trekova po raznim osnovama i kategorijama (za male, srednje, velike motore), i kroz njihovu promociju privući više „enduraša“ da iste vozimo, popularizujemo hobi kojim se bavimo a možda malo poguramo i lokalne ekonomije trošeći kod njih po koji dinar.

Igor (na forumu „Icatenej“), i ja smo već jedno godinu dana u projektu pravljenja pregledne inter-aktivne web strane sa trekovima po ugledu na neke slične za planinare ili biciklističke. Možda u narednim nedeljama taj posao i završimo. To u neku ruku dođe ko anti-stres aktivnost.

Pišite svoja mišljenja i predloge, šta god da ste vozili „van asfalta“ i što mislite da vredi posebno izdvojiti za sadašnje i buduće enduraše.

 

  • Sviđa mi se 10
  • Hvala 4
  • Podržavam 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 997 postova
  • Lokacija: Svud po malo..
  • Motocikl: Brdo i šuma..

Makedonija ima iznenađujući broj visokih vrhova do kojih se jako visoko može doći motorom. Kajmakčalan je jedan od njih za koji smo uglavnom zainteresovani zbog istorijskih bitaka i žrtava naših predaka.

Ali samo npr zapadna makedonija je obilje visokih terena koji su jedinstveni. Motorom možeš još na Solunsku Glavu (skoro do vrha, na vrhu je vojska..), a ni Jakupica nije onda daleko ali to bi moralo peške, Galičica, Pelister, celu Mavrovsku visoravan (inače popularno skijalište), gde hvataš i lokalne vrhove sa lakšim motorom...

Ima i dosta vrhova gde se može "skoro" do vrha. Npr Ljuboten, pa gomila vrhova iznad Popove Šapke. Znaš li da ima poljski put koji izohipsom vodi na 200 m ispod Titovog Vrha?, sve za lakše motore naravno. Onda put koji izohipsom vodi do bivše vojne karaule jugo-istočno do pod najvišeg vrha Makedonije i Albanije (Korab 2.764 m). Od lokacije bivše kasarne ima još 2-3 h peške do vrha.

Da bi obišao npr planine zapadne Makedonije, treba ti 7 do 10 dana.

To je jedna od tura (povezati 5-6 vrhova zapadne Makedonije motorom), koju sam planirao za leto. ;)

Da li će se ostvariti? Ne znam, ovog momenta ne mogu da planiram ništa više od 2 dana unapred.

Sanjaj. Planiraj. Uradi!

  • Sviđa mi se 6
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 997 postova
  • Lokacija: Svud po malo..
  • Motocikl: Brdo i šuma..
Pre 6 sati, profesorkosmosic je napisao:

Fenomenalna ideja, svaka čast na uloženom trudu da se ovo ostvari. Raco hvala ti na tome i tebi i Igoru. Jedva čekam da vidim kako to izgleda.

Hvala, ali nemojte očekivati ništa spektakularno.

Da bi baza podataka (trekova), bila pregledna, mora biti jednostavna i prilično restriktivna sa više različitih načina pretraživanja (geografski, težinski, po lepoti itd..), inače se pretvori u kakofoniju podataka koje je teško pronaći kada ti trebaju. Jednostavno ih ima puno.

Da bih to lakše obrazložio, evo kako izgledaju trekovi koje trenutno imam na jednom računaru (kućnom), u Deliblatskoj Peščari:

 

1541440319_Peara.thumb.jpg.b51d9b7948373428a323e8b63550d7d6.jpg

 

I to nisu svi, na jednom računaru. A gde su ostali?

A kada ti se nešto svidi, moći ćeš da pogledaš i širu priču (ili više priča o tom treku), na npr BJB forumu.

Ja o tome ne znam skoro ništa a Igoru je to prva baza ovog tipa, pa malo štucamo. Ali pošto se neće sama napraviti, mi ćemo uraditi sve što znamo kako bi je napunili podacima koje imamo.

Kad zaglavimo, tražićemo pomoć.. ;)

 

  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Duh Bez Sekire, 1037 postova
  • Lokacija: Beograd - Miljakovac, Ljubovija
  • Motocikl: Yamaha XJ600N, Cagiva Canyon 600, Husqvarna TE 250

Raca (Alp) je započeo ovu temu i najavio ovaj projekat, a meni je dopalo da sada projekat predstavim širokim enduro masama Balkana i okoline :)

Gospodo enduraši, posle nekoliko meseci od začetka ideje, pred vama je

 

logo_03.jpg
WWW.ENDURO-BALKAN.COM

Enduro Balkan - šuma, kamen, blato - na dva točka. Mesto za početak Vaše avanture.

 

Trenutno je u bazi nešto preko 100 trekova raspoređenih po regijama i po raznim karakteristikama (uglavnom Alpovih, jer je on punio bazu, dok sam se ja bavio tehnikalijama oko web sajta, programiranjem itd...). Sad, kada smo sajt pokrenuli, krenuću i ja da ubacujem svoje trekove... Nije na sajtu još sve optimizovano (na primer tek treba da se projuri kroz sve postavljene tekstove i odradi SEO optimizacija), ali to ćemo cinculirati "u hodu"...

Ovim putem pozivamo SVE ENDURAŠE iz Srbije, BiH, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Rumunije, Bugarske itd., koji bi želeli da doprinesu razvoju ovog sajta deljenjem svojih trekova ili drugih korisnih informacija, da nam se jave preko kontakata na sajtu. Svi trekovi i sav ostali materijal koji na sajtu bude bio dostupan je BESPLATAN i ne zahteva nikakvu registraciju da bi mu pristupili.

Svi vi koji bi želeli da stavite svoj materijal na sajt, potrebno je da se registrujete i da nas kontaktirate kako bi vam dali uputstva za postavljanje materijala. Imali smo veliku dilemu da li da dozvolimo slobodno postavljanje materijala bez moderisanja, ali smo, gledajući u kakvo stanje su došli neki drugi sajtovi slične koncepcije (poput "staze i bogaze" i nekih drugih) ipak odlučili da je bolje da upoznamo autore, damo uputstva, ako je potrebno i pomognemo oko postavljanja materijala, nego da za mesec dana dobijemo raspad od sajta, sa materijalom nabacanim bez reda, urušenom pretragom itd...

 

Šta nam je potrebno od enduro zajednice Balkana da bi ovaj sajt postao ono što smo zamislili, a to je ultimativna "baza znanja" za endurisanje po Balkanu? To je sledeće:
- Trekovi :) - to je ujedno i najveće bogatstvo ovog sajta. Svi vi koji vozite enduro i beležite svoje vožnje - nemojte da vas mrzi da podelite trekove i opise tih vožnji sa drugima. Registrujte se, javite nam se i podelite svoj materijal. Siguran sam da mnogo vas vozi neke zanimljive ture po svojoj okolini i šire. Ovde posebno molim drugare enduraše izvan Srbije da podele svoje trekove sa nama... Sve vrste trekova su potrebne - i za lake motore i za srednje i za teške enduro motore... Ako ste organizovali ili ste vozili i zabeležili i posedujete trekove sa bivših (hard)enduro trka, podelite i to - mnogo enduraša bi ciljano išlo da vežba neke detalje, ali kako, ako ne zna gde?

- Korisne/servisne informacije - ovo je trenutno segment koji uopšte nismo počeli da punimo, ali je po našem mišljenju jako bitan. Šta podrazumevamo pod korisnim informacijama? To mogu biti, na primer, preporuke za smeštaj, kontakti enduro klubova i/ili pojedinaca na nekom području koji mogu u lokalu pomoći endurašu "u nevolji", kontakti moto servisa, kontakti grupa, firmi ili pojedinaca koji organizuju enduro vožnje, enduro škole, iznajmljuju motore i/ili opremu i slično.

- Ostale informacije i sadržaji - na primer, koristili ste neku opremu pa želite da podelite sa enduro zajednicom pozitivna ili negativna iskustva...

 

Interfejs na sajtu i do sada uneti trekovi su na srpskom jeziku, pisani latinicom (moguće da ponegde promine neki ćirilični tekst u inetrfejsu što ćemo ispravljati u hodu). Želja nam je da u nekoj doglednoj budućnosti sajt bude višejezični, a sve buduće autore ohrabrujemo da na svom maternjem jeziku postavljaju materijal...

 

To je to drugari... Nadam se da ovim predstvaljanjem projekta ne narušavamo pravila BJB foruma. Projekat je potpuno nekomercijalan i na dobrobit enduro zajednice. Mislim da je Alp čak na većinu trekova koje je postavio, na kraju stavljao i link do teme odnosno posta na BJB forumu gde je u prethodnim godinama "izveštavao" o svojim avanturama...

  • Sviđa mi se 7
  • Hvala 6
  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Bravo momci, svaka cast. 

 

Sto se tice visejezicnosti to zahteva dosta posla, a video sam da neki sajtovi ubace google tranlate dugmence koje prevede ceo sajt. 

 

Kako se i google translate popravio to ni ne izgleda lose na kraju, narocito za sajtove koji nemaju dovoljno "ljudskih resursa" za prevodjenje.

 

Mozda mozete tako za pocetak, a kako dobijete kvalitetan prevod na neki od jezika, njega iskljucite iz google translate, a zadrzite ostale za koje nemate prevod.

 

Posle strendzerima mozete da nudite linesman usluge za neke pare.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 161 postova
  • Lokacija: Srbija
  • Motocikl: Ktm exc-r 450

Fenomenalno,bravo,nemam reci,pitanje za iskusne,koju aplikaciju koristite,da li fon zadovoljava,koliko je bolja opcija kupiti gps?

Da li je potrebno kupiti pro verziju npr gps tracker ili osnovna sljaka?

Bas sam srecan :jee1:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 177 postova
  • Lokacija: Kosjerić
  • Motocikl: Enduro
Pre 2 sati, Prašinar je napisao:

Fenomenalno,bravo,nemam reci,pitanje za iskusne,koju aplikaciju koristite,da li fon zadovoljava,koliko je bolja opcija kupiti gps?

Da li je potrebno kupiti pro verziju npr gps tracker ili osnovna sljaka?

Bas sam srecan :jee1:

Za android uglavnom se koriste aplikacije OsmAnd+ ili OruxMaps. To je jeftino rešenje a vrši posao uz odgovarajući nosač za telefon i pametno rešeno punjenje u toku vožnje. Ja koristim QuadLock nosač, a kabal za punjenje sam integrisao u instalaciju motora lemljenjem jer svi drugi džekovi i sl. na off-u se raspadaju. Profi GPS je verovatno bolja opcije jer mu je to i osnovna namena ali je pitanje koliko je ulaganje opravdano za vikend vožnje po Srbiji, možda za neke ozbiljnije ture.

  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Enduraš, 6293 postova
  • Lokacija: Paracin
  • Motocikl: CRF300L
Pre 15 sati, Prašinar je napisao:

Fenomenalno,bravo,nemam reci,pitanje za iskusne,koju aplikaciju koristite,da li fon zadovoljava,koliko je bolja opcija kupiti gps?

Da li je potrebno kupiti pro verziju npr gps tracker ili osnovna sljaka?

Bas sam srecan :jee1:

Ja koristim oba. Lakše i zgodnije mi je da koristim telefon i Google maps. Kod nekog skretanja stanem izvadimo tel iz džepa i proucim mapu na telefonu. Imam i Garmin Dakota uredjaj koji je na nosaču, njega koristim za praćenje tracklogova ili ako sam izrutirao neku putanju, inače za traženje necega po mapi je nezgodan zbog malog ekrana i spor je. 

Mada iskren da budem retko koristim i jedno i drugo, naučio sam sve puteve u okolini gde stalno vozim pa mi više i ne trebaju. 

Jedino redovno koristim aplikaciju Strava zbog trackloga i analize puta (max/min visina, prosečna/max brzina, ukupan uspon itd) i lako je da podelim sa drugima gde sam bio.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 161 postova
  • Lokacija: Srbija
  • Motocikl: Ktm exc-r 450

Hvala na odgovoru,vidim da uglavnom koristite razlicite aplikacije znaci nema neka da se istice.Jos samo neki bolji nosac za tel,slobodnog vremena i zabava moze da pocne :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja