Jump to content

Moto Zajednica

honda cbr1100xx

Recommended Posts

  • , 1322 postova
  • Lokacija: Zagreb,Umag HR
  • Motocikl: Harley Davidson Chicano custom

evo ti jedan stari MOTO PULSOV tekst iz 1999 godine koji je napisao Boris Pušcenik

 

 

Dosje XX

 

Prizor je sličan onome kada kraljica ljepote predaje svoju krunu novoj miss. Dolazak nove "rakete" na dva kotača po imenu Suzuki Hayabusa ne ostavlja nikakvu mogućnost kompromisa. Takav siloviti napad konkurencije naveo je Hondu, koja nikad nije težila egzibicijama, da svoj CBR 1100 XX ponudi u nekoj "zemaljskoj" varijanti. No, neka bude odmah jasno, gotovo 300 km/h koliko postiže i dalje ostaje dijelom njegova genetskog nasljeđa.

 

Ovaj osnovni podatak koji je donedavno mnoge očarao, a neke malo i prestrašio, ostavlja dovoljno prostora i za neke druge, daleko zanimljivije osobine. Težina i dimenzije otklanjaju svaku sumnju: Super Blackbird nije čisto sportski motocikl (u stilu CBR 900 RR, GSX-R i YZF-R1). Već i oblik sjedala jasno pokazuje kako i eventualni suputnik uživa u sasvim pristojnom komforu. Položaj vozača u sjedalu i dalje ostaje sportski, ali ne čisto racing. Koljena besprijekorno stežu spremnik goriva, a dobro postavljeni oslonci za noge ne prisiljavaju noge na neki neprirodni i zamorni položaj.

 

Oblik upravljača je nešto drukčiji a ručica kočnice je tanja. Kao što smo već spomenuli, suvozaču je ostavljeno dovoljno prostora da uživa u vožnji. Ali, ipak izvjesna ograničenja postoje jer su oslonci za noge prilično visoko postavljeni radi krupnih ispušnih topova. Za upravljačem je sve O.K.: komande su odlične, a instrumenti sa okruglim skalama vrlo su pregledni u svim vremenskim uvjetima. Tu su i brojna kontrolna svjetla. Ostavimo li estetske detalje po strani, glavna novost u verziji ?99 je napajanje elektronskim ubrizgavanjem PGM-FI umjesto 4 Keihin potlačnih rasplinjača od 34 mm.

 

Ovo ubrizgavanje koje je u prvoj verziji odbačeno, prvenstveno zbog visoke cijene, neposredni je plod razvoja sustava koji se ugrađivao u modele RC45. Vrijednosti okretnog momenta i snage na kotaču pokazuju kako verzija 99 raspolaže sa 5 KS manje, dok se odlikuje nešto većom vrijednošću okretnog momenta. Zbog ugradnje sustava elektronskog ubrizgavanja povečan je prostor usisavanja zraka, koji je pod visokim tlakom usmjeren kroz prednje otvore.

 

Zahvaljujući novom automatskom čoku, CBR besprijekorno pali na hladno i ostaje pri nešto povišenom broju okretaja kroz nekoliko minuta: čim dostigne temperaturu od 40 _C broj okretaja rada motora se spušta na normalnu razinu. Mekoća komandi uvelike olakšava vožnju. Štoviše, ručica spojke sada se lakše koristi zahvaljujući intervencijama na hidrauličnom sustavu i smanjenju diskova sa 9 na 7. Sljedeće ugodno iznenađenje je rad mjenjača koji sada radi daleko tiše kod mijenjanja brzina u mirovanju. To je omogućeno postavljanjem jednog gumenog elementa na glavnu osovinu mjenjača. Smanjenje buke itekako je primjetno u vožnji. CBR jednostavno tiho klizi cestom.

 

Feeling vozač-stroj uspostavlja se odmah, po čemu je Honda zaista jedinstvena. Upravljanje je iznenađujuće agilno pri vrlo maloj brzini kretanja a velik zakretni kut upravljača pomaže u guranju kroz prometnu gužvu. Čovjek bi pomislio kako su sigurno promjenjene dimenzije ciklistike i nagib upravljačkog sklopa, unatoč tome što su deklarirane vrijednosti iste kao i za verziju s rasplinjačima. Razvijanje snage je još fluidnije, mada niti na starom modelu nismo imali primjedbi. CBR s elektronskim sustavom ubrizgavanja ne pokazuje nikakva kolebanja pri bilo kojem broju okretaja motora.

 

Naprotiv, dokazuje izvanrednu elastičnost i spremnost reagiranja na komandu gasa počevši od 2.000 okr./min. Poznata krutost rasplinjača do 4.000 okr./min., nakon čega slijedi osjećaj "gušenja" ako se doda gas do kraja u najvišem stupnju prijenosa, sada se pretvara u puni zvuk i konstantno razvijanje snage. Vbracije i buka su ono što nas najviše oduševljava. Naprosto promjene režima rada motora se ne osjećaju, bilo na upravljaču, bilo na osloncima za noge. Karakterističan osječaj da motor naglo povuče, na otprilike polovici broja okretaja, i ponekad Vas iznenadi ovdje ne postoji.

 

Eksplozivnost ubrzanja nešto je smanjena da bi se dobilo na elastičnosti. Ako CBR 1100 XX s rasplinjačima ostvaruje gotovo dvije desetinke bolje vrijeme pri ubrzanju na 400 m (10,321 sec. naprama 10,510 sec.), verzija s elektronskim ubrizgavanjem odnosi pobjedu u ubrzanju od 50 km/h u šestoj brzini na istoj udaljenosti (12,851 sec. naprama 13,170 sec.).

 

Dakle, želja za uživanjem u krajoliku je pojačana: ubacujemo u šestu brzinu na bilo kojoj regionalnoj cesti i vozimo bez mjenjanja brzina bez problema. Čak niti sigurno pretjecanje nije problem. Vjetrobran dobro ispunjava svoju zadaću pod uvjetom da se ne vozi preko 180 km/h. Iznad te brzine vozač je prisiljen nagnuti se na spremnik goriva. Udobnost ovjesa je vrlo dobra na ispupčenjima i valovitim dionicama, jedino na uzastopnim poprečnim nepravilnostima na asfaltu odgovor je još uvijek malo "tvrd".

 

Vilica, koja je olakšana upotrebom nekih aluminijskih elemenata, ponaša se nešto mekše od one na prethodnom modelu. Novi XX postao je vrlo poželjan sport-tourer. Okretni moment, rezerva snage, lakoća upravljanja, dovoljna prostranost i više nego zadovoljavajuća udobnost čine ga sasvim spremnim za sve turističke namjene. Osim toga, lako je montirati plastične kofere na bokovima i nešto višu vjetrobransku masku.

 

No, najviše zbog svojevrsnog "genetskog pamćenja", često dolazimo u napast da dodamo gas. A tada, pripremite se na polijetanje. Vozač stječe dojam da je toliku snagu mnogo lakše iskoristiti nego što je to možda očekivao. Ne događa se nikakav nagli trzaj, jer je potisak pun i kontinuiran, iako ono najbolje dolazi tek kada se prijeđe granica od 6.000 okr./min. pa sve do prorade limitatora, na nešto više od 11.000 okr./min. Vozač zapravo i nije svjestan brzine kojom vozi dok mu pogled ne padne na brzinomjer, tolika je lakoća kojom CBR povećava broj okretaja i brzinu. Mjenjač je precizan, a šesta brzina je sada prilično duga. Maksimalna brzina je neznatno povećana.

 

Stabilnost je odlična. Nikakvih problema nismo imali na grubom i rupičastom asfaltu. Težina od gotovo 240 kg se gotovo i ne osjeća. I na kratkim zavojima CBR se vrlo dobro snalazi, no nemojmo očekivati previše. Ovo je ipak klasa sport-tourer. Neutralan je i lako silazi u nagib, precizno slijedi putanju, a lako korigira i poneko pretjerivanje u vožnji. Sve je to znak odličnog balansa između okvira i ciklistike. Nažalost prednji ovjes nije podesiv za čime će žaliti vozači malo sportskije naravi. Ali, moramo spomenuti da pri svakom ekstremnijem nagibu oslonci za noge dodiruju asfalt iako su sada nešto uži i lakši. To će osobito smetati onim vozačima koji vole "skoknuti" do Grobnika, ali za njih, uostalom, i nije sport touring motocikl.

 

Integralni sustav kočenja Dual-CBS uglavnom je isti kao i na prethodnom modelu, s time da je razdjelni ventil raspodjele kočenja drukčije podešen radi povećanja osjetljivosti prednjeg kraja. Sustav osigurava snažno i dobro uravnoteženo kočenje, što osobito dobiva na vrijednosti pri brzoj vožnji u dvoje. Sila kočenja na motocikl djeluje jednolično, a stražnji kraj ostaje miran bez poskakivanja i blokiranja stražnjeg kotača čak i pri snažnim kočenjima.

 

Od ostalih novosti spomenut ćemo kapacitativnije hladnjake ulja i rashladne tekućine. Spremnik goriva je povećan sa 22 na 24 litre. I na kraju, tu je kodirani ključ protiv krađe kojim su od ove godine opremljeni neki hondini modeli.

 

TEHNIČKI PODACI

Motor: četverocilindrični u liniji, četverotaktni, promjer x hod: 79 x 58 mm, obujam 1137 ccm, odnos kompresije 11:1,

razvod: dvoosovinski s 4 ventila po cilindru, hlađenje tekućinom, elektronsko paljenje,

napajanje: direktno ubrizgavanje PGM-FI, spojka s višestrukim diskom u ulju, mjenjač sa 6 brzina.

Okvir: dvostruka aluminijska greda, kut upravljača 25_.

Ovjes: sprijeda teleskopska vilica Showa od 43 mm, hod 120 mm; straga oscilirajuća vilica Pro-Link s monoamortizerom, hod 120 mm.

Gume: prednja 120/70-17, stražnja 180/55-17.

Kočnice: sustav Dual CBS, naprijed dva plivajuća diska od 310 mm s 3 klipića, straga disk od 256 mm i 3 klipića. Dimenzije (u mm) i težina: duljina 2.160, širina 720, visina sjedala 810, osovinski razmak 1.490.

Spremnik goriva 24 litare (4 rezerve).

Suha težina: 223 kg.

Deklarirano: snaga-164ks pri 9.500 okr., max.okr. moment-12,7 pri 7.250 okr.

 

Prednosti

snaga, elastičnost, udobnost, osjećaj u vožnji, tiha mehanika, sigurnost pri većim brzinama

Nedostaci

nemogućnost reguliranja prednje vilice, oslonci za noge lako zastružu

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1592 postova
  • Lokacija: Budva - MNE
  • Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Strada

Ovo je tekst iz 1999  ??? Nije mi jasno jer moj prijatel je imao 2000 godiste i bila je sa karburatorima (rasplinjacima). Jesu li se jedno vrijeme uporedo pravile  ???

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • , 1322 postova
  • Lokacija: Zagreb,Umag HR
  • Motocikl: Harley Davidson Chicano custom

Ovo je tekst iz 1999  ??? Nije mi jasno jer moj prijatel je imao 2000 godiste i bila je sa karburatorima (rasplinjacima). Jesu li se jedno vrijeme uporedo pravile  ???

pise - objavljeno 1999 g.u 21.broju MOTO PULSA

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1592 postova
  • Lokacija: Budva - MNE
  • Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Strada

Ok,  ;) nebitno, ajde ovako, ja na toj hondi (iz 2000-te sa karburatorima) imam iskustvo najvise kao suvozac.

 

Meni sa 191 cm nije bilo problema da se smjestim, udobna...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Free rider, 814 postova
  • Lokacija: Beograd/Borca
  • Motocikl: 2014 BMW R1200RT

Znam da je stara tema, ali bolje nego da pocinjem novu.

Molio bi vlasnike XX da napisu koji komentar iz iskustva, tipa dobre i lose strane, kako se pokazao, ima li kvarova itd.

Sveo sam XX u uzi izbor pa me interesuje, unapred HVALA !!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 11 postova
  • Lokacija: Beograd

Vozim XX 2000 g. sa ubrizgavanjem zadnje dve godine (oko 20000km). Za ne verovati je koliko je motor povozan, s obzirom na gabarite. Ne umara me, nemam opterecenje na sakama (visok sam 185cm). Koci feenoomeenalnoo. Mozes da krstaris 6-om 60 bez da stucne ;), a mozes i 305 (po satu ;D). Do 180 ne moram da se saginjem, a preko toga mora da se zalegne. Neko je na forumu rekao da jede zadnju gumu. Sa sadasnjim gumama sam presao 16000km (Michelin Pilot Road), bez problema ce izdrzati i sledecu sezonu, sto je stvarno za pohvalu s obzirom na tezinu motora, a i nisam bas uvek tako nezan sa gasom. XX je napravljen za auto put i velike putne brzine. Mozes da je vitlas i kroz kratke krivine (ne bas kao neku 6-cu ili klasicnog R-a), ali ako si svestan njenih ogranicenja prouzrokovanih masom, nece biti problema. A u dugim i brzim..... ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D Uzivancija! Ako treba da svedem pricu u dve reci, rekao bih da je precizna i ugladjena masina. I ono sto je najbitnije, uzivam sa njom kao i prvog dana i nemam nameru da je menjam ;). Svaka preporuka!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 413 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Vfr 750

XX mi se kao koncept izuzetno, izuzetno dopada. Retko izuzetno. Ispravite me ako grešim, XX kombinuje punokrvni putni motor i jurilicu. Retko na koji motor mogu da se ukalupim zbog dugih nogu, ruku i ostatka, osećaj na XX-u je prirodan. Praktično mi ne pada na pamet ni jedan drugi motor za koji bih bio spreman da zamenim ovo što trenutno vozim.

 

Zna li neko koliko bi bila registracija za njega preko u Brčkom?

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja