Jump to content

Moto Zajednica

Registracija motora - komplikacije

Recommended Posts

  • Svrati ponekad, 270 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Sprint Challenger

Kupio sam pre 20 dana Sprint Challenger 250 cc, 12.7kW. Kupljen je nov od uvoznika iz Novog Sada. Imam sve papire, ugovor, carina, potvrda o tehničkim karakteristikama, EC certificate of conformity.

 

Motor je proizveden 2008, ocarinjen 2017, a sklopljen i prodan pre 20 dana. Odem na tehnički da ga registrujem, ali da bi registrovao bez tehničkog pošto je nov, treba mi potvrda o tehničkim karakteristikama. Dobijem taj papir od uvoznika i odem opet. Papir je u redu, ali sad lik na tehničkom ne zna da li treba da se radi homologacija pošto je proizveden 2008 a ocarinjen 2017, i prodat pre 20 dana. Zvao sam uvoznika i pitao i odgovara mi da ne treba da se radi homologacija. Zatim opet odem na tehnički, a lik me ubeđuje da sad moram da radim tehnički pošto je vozilo staro 11 godina iako je novo. Pitam u mup-u, ne treba da radim.

 

Da li treba da radim homologaciju i ako treba kako ide procedura? I da li treba da se radi tehnički za novo vozilo?  Hvala unapred.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • moto merkat °°, 4776 postova
  • Lokacija: Šid
  • Motocikl: Yamaha TDM 3VD

Tvoje vozilo nije novo, samo do sada nikada nije registrovano (da bi izbegao tehnicki gleda se godina proizvodnje), homologaciju nebi trebao raditi jer nikada nije bilo registrovano, ona se radi za vozila koja se uvoze kao koristena, imas obrazac o saobraznosti (c.o.c.) znaci pravac tehnicki.

  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 270 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Sprint Challenger

990 evra + 7000 din prevoz. Motor je nov, proizveden 2008, dobijaju se svi papiri, ima COC, ocarinjen je. Prodaje se bez garancije

 

Odličan je iako je kinez. Odlično vuče, odlično izgleda. :) Ima dečjih bolesti kao svaki kinez ali to su sitnice. Kad sam ga dobio pre 15 dana ostalo je još 4 komada na stanju.

 

Evo pogledaj.

http://www.sprintscooters.com/

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • moto merkat °°, 4776 postova
  • Lokacija: Šid
  • Motocikl: Yamaha TDM 3VD
Pre 1 sat, qwerty12345 je napisao:

Da li mora da postoji osvetljenje tablica za tehnički? 

Mora, na tvom motoru je to katadiopter ispod pozicionog svetla a ujedno i osvetljenje tablice.

 

Izdvojen katadiopter je obavezan ako isti nije integrisan u pozicionom svetlu, u Ch je obavezan i mimo pozicionog pa to kolegu verovatno buni.

  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 327 postova
  • Lokacija: Banja Luka
  • Motocikl: 2017 Kawasaki Versys 650
On 2/17/2020 at 3:39 PM, Imeiprezime said:

Evo imao sam srece,katadioper koji je moj otac cuvao 40 godina je nasao upotrebnu vrednost. Mislio sam da ce biti prevelik ali se uklopio knap :cirka1:

Jel dozvoljen zadnji katadiopter narandžaste boje? Možda griješim, ali mislio sam da nazad mora biti crvene boje da asocira na štop svjetla. A da se sa strane stavljaju narandžasti kao što su bočni na kamionima i gabaritna svjetla takođe (a kod motora na viljušci).

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 327 postova
  • Lokacija: Banja Luka
  • Motocikl: 2017 Kawasaki Versys 650

Izgleda da si ipak siguran mada ne 100%. :D

Evo šta kaže ZOBS Srbije: :dil:

 

XV VOZILA

1. Opšte odredbe

Član 246

Vozilo u saobraćaju na putu mora da ispunjava propisane tehničke uslove, tehničke propise i da bude tehnički ispravno.

Vozilo je tehnički ispravno ako ima ispravne sve propisane uređaje i opremu i ako zadovoljava sve tehničke normative za vozilo.

Vozila u saobraćaju na putu ne mogu imati uređaje, sklopove i opremu čija upotreba može ugroziti, ometati ili izazvati zabunu drugog učesnika u saobraćaju.

Vozila ne smeju na prednjoj strani da imaju uređaje ili materije koje daju, odnosno odbijaju svetlost crvene boje, a na zadnjoj strani koje daju, odnosno odbijaju svetlost bele boje, izuzev uređaja i materija predviđenih propisima iz stava 6. ovog člana, kao ni trepćuće svetlo koje nije predviđeno odredbama ovog zakona.

Na vozilu se ne smeju nalaziti niti koristiti uređaji koji daju, odnosno odbijaju svetlost vidljivu učesnicima u saobraćaju u bojama koje nisu predviđene propisima iz stava 6. ovog člana.

 

 

ISPRAVKA

Ipak nisi siguran. :lol3:

 

PRAVILNIK
O PODELI MOTORNIH I PRIKLJUČNIH VOZILA I TEHNIČKIM USLOVIMA ZA VOZILA U SAOBRAĆAJU NA PUTEVIMA

("Sl. glasnik RS", br. 40/2012, 102/2012, 19/2013, 41/2013, 102/2014, 41/2015, 78/2015, 111/2015, 14/2016, 108/2016, 7/2017 - ispr., 63/2017, 45/2018, 70/2018, 95/2018, 104/2018 i 93/2019)

 

Član 64

Katadiopteri na motornim vozilima na četiri ili više točkova, osim na vozilima vrste Tm, i motornim vozilima na tri točka koja su šira od 1,3 m moraju biti ugrađeni i izvedeni kao dva zadnja katadioptera crvene boje, a na motornim vozilima na dva točka i motornim vozilima na tri točka koja nisu šira od 1,3 m - kao jedan zadnji katadiopter crvene boje i ne smeju biti trouglastog oblika.

Jedan ili dva, simetrično raspoređena prema uzdužnoj vertikalnoj ravni vozila, ne trouglasta katadioptera crvene boje moraju biti ugrađena i izvedena na zadnjoj strani mopeda, motocikla, motocikla s tri točka i četverocikla, a po jedan katadiopter žute ili narandžaste boje na svakoj strani pedale (s prednje i zadnje strane) za mopede sa pedalama.

Motocikli s tri točka i četvorocikli širi od 1 m moraju imati dva ne trouglasta katadioptera crvene boje, simetrično raspoređena prema uzdužnoj vertikalnoj ravni vozila, maksimalno udaljena od bočne ivice vozila 0,4 m.

Dva prednja bela katadioptera na priključnom vozilu i motornom vozilu sa skrivajućim farovima moraju biti ugrađena i izvedena tako da ne smeju biti trouglastog oblika. Sva ostala vozila mogu imati prednje katadioptere.

Dva zadnja crvena katadioptera na priključnom vozilu moraju biti ugrađena i izvedena u obliku ravnostranog trougla, sa vrhom okrenutim naviše i stranicom veličine najmanje 0,15 m.

Ako je na vozilu ugrađeno više od dva katadioptera, oni moraju biti u paru.

Katadiopter mora imati svetleću površinu od najmanje 20 cm2.

Katadiopteri na vozilu moraju biti postavljeni vertikalno na površinu puta.

Udaljenost svetleće površine katadioptera od površine puta ne sme biti veća od 0,9 m ni manja od 0,35 m, osim kod vozila na dva ili tri točka, kod kojih najmanja udaljenost od površine puta može iznositi 0,25 m.

Ako je ugrađen samo jedan prednji ili samo jedan zadnji katadiopter, on mora biti postavljen u uzdužnoj srednjoj ravni vozila.

Ako su ugrađena dva prednja ili dva zadnja katadioptera istog tipa, udaljenost spoljašnjih ivica svetlećih površina tih katadioptera ne sme biti veća od 0,4 m od bočno najisturenijih tačaka vozila, a udaljenost između unutrašnjih ivica mora iznositi najmanje 0,6 m.

Na vozilima vrsta T i C, kod kojih su postavljena dva para zadnjih katadioptera jedan par mora zadovoljavati zahteve jednoobraznih tehničkih uslova.

Prednji i zadnji katadiopteri mogu biti ugrađeni zajedno sa odgovarajućim prednjim ili zadnjim svetlima.

Na motornim vozilima čija dužina prelazi 6 m i svim priključnim vozilima, prvi put registrovanim u Republici Srbiji nakon 1. marta 2011. godine moraju biti ugrađeni bočni katadiopteri žute boje prema jednoobraznim tehničkim uslovima.

Katadiopteri na zaprežnim vozilima i motokultivatoru moraju biti ugrađeni i izvedeni kao dva katadioptera crvene boje, simetrično postavljena na zadnjoj strani vozila, tako da su noću, pri dobroj vidljivosti, vidljiva sa udaljenosti od najmanje 100 m kad su osvetljena dugim svetlom motornog vozila.

Reflektujuća površina katadioptera na zaprežnim vozilima i motokultivatoru ne sme biti manje od 0,3 m ni više od 1 m udaljena od površine puta. Međusobno rastojanje reflektujućih površina katadioptera ne sme biti manje od 0,5 m. Reflektujuća površina pojedinih katadioptera mora iznositi najmanje 20 cm2.

Reflektujuća površina katadioptera crvene boje na zadnjoj strani vozila iz st. 2. i 3. ovog člana mora biti najmanje 8 cm2.

Na bočnim stranicama prednjeg i zadnjeg točka bicikla moraju biti izvedena reflektujuća tela koja reflektuju svetlost bele ili žute boje.

Odredba stava 4. ovog člana ne odnosi se na vozila koja su proizvedena, odnosno prvi put registrovana pre 1. januara 1970. godine.

Odredbe stava 14. ovog člana ne odnose se na vojna vozila.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 327 postova
  • Lokacija: Banja Luka
  • Motocikl: 2017 Kawasaki Versys 650
1 minute ago, bdada said:

Od viska glava ne boli, bitno da kolege ne budu u zabludi i da misle kako ih neko cima na teh. :takoje:

Naravno, hvala na dodatku kolega. :) Bio sam uvjeren da mora crveno pozadi, ali nađoh u ZOBS-u da ne smije bijelo svjetlo pa rekoh ajde možda je drugačije u Srbiji. Međutim čitam dalje i vidim piše ovo:

 

Ministar nadležan za poslove saobraćaja donosi bliže propise o uslovima koje moraju da ispunjavaju vozila u saobraćaju na putu u pogledu dimenzija, tehničkih uslova i uređaja, sklopova i opreme i tehničkih normativa.

 

i onda shvatam da ima i dodatni Pravilnik koji to pobliže određuje i tu je onda sve jasno precizirano.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 10 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Yamaha R1

Samo jedno kratko pitanje, ko je registrovao skoro motor, da li prave problem za aftermarket migavce? Meni su na motoru stigli neki kineski a uskoro ide registracija. Takodje, ako neko ima original migavce za R1 2007, da se dogovaramo, jer zelim da ga vratim u 100% fabricki izgled. Hvala puno.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 327 postova
  • Lokacija: Banja Luka
  • Motocikl: 2017 Kawasaki Versys 650

@marksmann

Koliko je meni poznato, za žmigavce je samo pravilo da moraju imati frekvenciju od 60 do 120 treptaja u minuti.

I naravno, podrazumijeva se da su jasno vidljivi sprijeda i od pozadi. Ako je to ok, onda nemaš brige.

 

DODATAK

Evo nađoh i na BJB.

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja