Jump to content

Moto Zajednica

Slovenija i malo po okolini...

Recommended Posts

  • Drug član, 1515 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Kawasaki Versys 1000 Grand Tourer

Pozdrav drugari i kolege,

bliži se mesec Jun kada zaposleni, po Zakonu, moraju da potroše tzv. „stari“ godišnji odmor pa sam planirao da, pre tradicionalnog odlaska u Igalo, malo istražim Deželu i okolinu. Za razliku od prošlogodišnjeg „osvajanja“ TA i TF, ovaj put ne bih išao sam nego će mi saputnik biti moj buraz, koji se u međuvremenu uvozao na svojoj Hondi i stekao dovoljno iskustva da malo izađe iz „lokala“. Ideja je da se lociramo ispod Julijskih alpa, u Gorenjskoj, i da se naredna 3 dana malo provozamo kroz tri različite države uključujući i Sloveniju, vraćavši se svakoga dana na polazno odredište na večeru i počinak ("anestetik" se podrazumeva). Jedno te isto mesto, kao baza, mi zvuči privlačno i u smislu da kad stignemo skinemo višak prtljaga, da ga ne vucaramo sa sobom kada budemo vozili rute koje smo planirali, a u kofer može da stane sve ono što je nužno za jedan dan. Ima tu još nekih razloga zašto smo se opredelili da budemo u jednom mestu ali da se ne rasplinjujemo oko toga.   Inače, planirali smo da tokom dnevnih vožni prelazimo oko 300 km (sa mojom tendencijom da prošvercujem veću dnevnu kilometražu, i burazovu suprotnu nameru tj. da je smanji za 50-100 km). Naravno, u ovo se ne računa prvi dan predviđen za odlazak u SLO, i poslednji dan predviđen za povratak kući. Znači, ukupno bi to bilo 5 dana tj. 4 noćenja sa odlaskom i povratkom, od nedelje 09.06. do četvrtka 13.06..

Prvi pik za smeštaj je bio Bled ali smo odustali zbog slabog izbora koji nam se nudio u okviru zadatog cenovnog okvira (50e sa doručkom/soba/dan). Nismo smeli nešto ranije da bukiramo zbog privatnih obaveza i ovog ludog vremena. Na kraju smo, juče, rezervisali smeštaj u Kranju, B&B Valjavec.

 

Dakle, zamislili smo da to bude ovako:

 

I dan:

- polazak oko 8 časova iz Novog Sada pa autoputem  do Ljubljane i Kranja, ukupno 553 km;

 

II dan

- nakon doručka vožnja koju bih nazvao Sloveniaronda: polazište (Kranj - K. Gora - Soča - Mangart (sedlo) - Bovec - Žaga - Kobarid - Tolmin - Most - Cerkno - zatim cestom 403 do Zgornja Sorica - pa cestom 909 do Bohinjske Bistrice i jezera - pa cestom 209 (eventualno 905) u Bled i nazad u Kranj, ukupno 330 km; Dobrodošli su predlozi šta usput videti, gde se odmoriti, nešto pojesti i sl.

 

https://goo.gl/maps/CKmH6XMMEe3YnK2k6

 

Postoji opcija da se ovaj krug malo proširi na jugoistok, da prođemo Novu Goricu, Postojnu, Vrhniku, Škofju Loku do Kranja, ako vredi (ne bismo išli u Jamu)

 

III dan

- nakon doručka polazak za Kranjsku Goru – prelaz Podkoren – pa pravac Lienc (ili kako se već čita) – pa put 107 do Grossglockner-a, obilazak šta već ima da se vidi pa nazad, ukupno 380 km do tamo i nazad. Ako bude volje, produžili bismo do jezera Zell um See pa računam da je to onda blizu 500 km do tamo i nazad (previše?). Btw. izgleda da se ne može preko Gross-a, barem tako Gugl Mape kažu.

Da li iz Kranja pređemo u Austiju na Podljubelj, tunel Karavanke ili Podkoren? Vredi li otići do Franz Joseph Hoche kad smo već gore?

 

IV dan

- ovaj dan je predviđen za odlazak u Severnu Italiju... Tu sam u potpunom rebusu jer Dolomiti su priča za sebe i gre’ota je ne odvojiti par dana samo za njih, ali mi ovaj put imamo na raspolaganju samo ovaj jedan jedini dan. Čitao sam skoro sve putopise na Forumu u kojim se spominje Severna Italija (Dolomiti) ali je većina sa akcentom na Stelvio, Gavio i dr. pasove, Sella Ronda,  jezera Garda i Komo i dr. a to su tačke do kojih nećemo moći stići i vratiti se na polazište u danu. Znači, to bi bila jednodnevna vožnja od Kranja preko Furlanije do Veneta, možda malo da štrpnemo i Trentino-Alto Adiđe. Ovde će mi biti potrebna vaša pomoć u osmišljavanju rute a neka ovo bude neki, orijentacioni, predlog koji sam potpuno napamet iscrtao, ne znajući uopšte kakvi su putevi i šta se eventualno može videti usput a što izbeći - ukupno oko 500 km, ne bih preko toga...

 

 

 

V dan

- povratak kući istim putem kojim smo došli, ili eventualno preko Mađarske (600 km)

 

Dakle, problem mi je Italija a svaki savet za neki POI usput ova tri dana je dobrodošao. Hvala unapred! :zdravo:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 2223 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Honda NC700D Integra

Grossglockner je nacionalni park i plaćao se prolazak kroz Hochalpenstrasse. Sa druge strane ima autovoz prema Salzburgu. Proveri na njihovom sajtu pošto ne znam gde stea tačno planirali.

 

Mislim da ti je Italija predaleko, pogotovo alpski deo, možda do Trsta da odeš...

 

Podljubelj kroz Tržič je zanimljiv za vožnju, Karavanski tunel je autoput i plaćao se svojevremeno kada sam ja išao. Taj tunel na autoputu je dosta dugačak, pa ga ne bi preporučivao za motor.

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1515 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Kawasaki Versys 1000 Grand Tourer

Znam za plaćanje kroz Gross ali za tih 25 e imaš mogućnosti da i nešto vidiš, posetiš muzej, uzmeš neki suvenir... Nije problem plaćanje ako je "u funkciji" zadovoljstva, nisam u fazonu "što džabije" mada se ne razbacujem. Hteli smo da vidimo Gross, a ako može da se dalje prođe putem 107 (i ako bude volje kod obojice) da se spustimo do Zell um See jezera. Potom, zuruck, kad smo već platili za prelaz preko Glossa, da utvrdimo gradivo:jee:

U Italiju ćemo ići svakako, znam da su mi van domašaja najlepši predeli ali možda nešto i možemo postići. Za prelaze pitam jer moram da ekonomišem sa vremenom, da se ne zaglavim u neku gužvu ili da traje predugo, pa da mi zafali vremena za Gross. Tunel mi je poslednja opcija, još ako je autoput - bljak (imaćemo 7-dnevnu vinjetu, nije zbog štednje). Zapravo dilema je Podljubelj ili Podkoren.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 2223 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Honda NC700D Integra

Karavanski tunel i još neke veće tunele na autobahnu u Austriji plaćaš posebno na licu mesta, nezavisno od austrijske i slovenačke vinjete.


728e195c0577417ca1996e2da7db9ce2.jpg8e3475d389c0538c5284a73973eb5e7b.jpg

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 117 postova
  • Lokacija: Bec
  • Motocikl: BMW F800GS

imas super sajt za planiranje ruta:

KURVENKOENIG.DE

Planen Sie ihre nächsten Motorratouren mit dem Motorrad-Tourenpaner auf Kurvenkönig, inklusive GPX-Import und Export der Tourendaten für alle gängigen Navi-Systeme.

Postoje opcije da li da ides najbrzim putem ili naj krivudavijim. Sve mape se mogu skinuti i ubaciti u navigaciju.

 

Isto odlican prikaz svih prelaza preko Alpa po zemljama i regijama.

Sajt je na nemackom (neki delovi i na engleskom) ali daje odlican prikaz i specifikaciju ruta koliko su zahtevne, koliko krivina koliko vremena... 

 

Prelaz preko Grossglocknera je 35€ po vozilu.

 

Ako treba neka pomoc oko jezika na gornjem linku slobodno pisi. 

  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • ODUSTO OD DIJETE, 2463 postova
  • Lokacija: ZEMUN
  • Motocikl: GSX650F + NMAX155

Kao što znaš i ja sam planirao ali me kiša sprečila pa sam kolima obišao veći deo planirane rute sledeće godine. Tako sam jedino mogao ali planiram sa ženom ponovo ali na dva točka.

Jedino što ti mogu reći je da prvi dan teško ostvariv, bar po meni.

Ima toliko toga da se obiđe i vidi na tim lokacijama kuda vozite da vreme samo curi. Šteta bi bilo da ne obiđete Tolminska korita i Vintgar a prolazite pored njih. Svaki obilazak oduzima vreme, pogotovu gde parking nije baš blizu tih lepota.

Toliko toga ima zanimljivog da vreme samo curi.

 

blejski-vintgar-feat3.jpg?fit=1024%2C576
LEPOJEZIVETI.COM

Prvi uređeni kanjon za turističke obilaske u Sloveniji, a kako kažu i najposećeniji. Moram priznati da sam tek nedavno saznala za njega (iako...
WWW.SOCA-VALLEY.COM

Uradna spletna stran Dolina Soče: Bovec, Kobarid in Tolmin ponuja turistične informacije, online rezervacijski sistem nastanitev, informacije o naravnih in...

 

  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ako gledaš u pod nikad nećes videti nebo, 1376 postova
  • Lokacija: Vrnjacka Banja
  • Motocikl: K1600GT

Ja bi smestaj trazio oko Kraljske Gore. Uzaludno svakodnevno trosis kilometre i vreme na povratak do Kranja. Sa Jevtom kad sam bio predprosle godine smesteni smo bili u neko selo izmedju Bleda i Bohinjskog Jezera mislim da se zove Srednja Vas v Bohinj, dobra lokacija bila. 

Meni se lično prelaz Podkoren svideo zbog sanog uspona i spusta sa nenormalnim nagibom :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 5472 postova
  • Lokacija: Kraljevo
  • Motocikl: XT1200Z Super Tenere

Jeste Kranj malo podalje za bazu. Dosta dobrih destinacija je uskraceno zbog vecih dnevnih kilometraza...U Dolomitima sam bio nekoliko puta i tu se posebno misli na Sella group i deo oko Cortine...za dan podosta. 

Ovde bih na tvom mestu zaboravio na Dolomite i umesto toga odvozao cuvenu 69-ku u Austriji sa svracanjem u Route 69, poznatu kafanu i biker point. Uz to moze da se iskombinuje bas dobra voznja lokalnim putevima po Sloveniji, npr. preko Kamnika u povratku...

 

 

 

AF1QipOdB-vufmvPsoBOxuWyxvTh2qpKcoJMy06a
GOO.GL

★★★★☆ · Restaurant · Eichberg-Trautenburg 69

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1091 postova
  • Lokacija: New Now
  • Motocikl: /
Pre 12 sati, ZEMZEM je napisao:

...

Jedino što ti mogu reći je da prvi dan teško ostvariv, bar po meni.

...

Toliko toga ima zanimljivog da vreme samo curi.

Podržavam i mislim da je svaki dan baš na granici prihvatljivog. OK, svi mi imamo različite aršine ali 550, pa 350, pa 500, 500 i za povratak kući 600, kontam da ništa nećete kvalitetno obići i da će non-stop biti žurba da se negde stigne.

Naravno da sve to može ali dal' je kvalitetno...

 

Gurajte svoj plan ali bar napravite i backup opciju za svaki dan. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 238 postova
  • Lokacija: Bled, SLO
  • Motocikl: Stelvio. Još u proizvodnji.

1. Mangart 

13dab8926dbea0f36811-cesta-mangart.jpeg
SIOL.NET

Iz objema snega so pred dnevi začeli reševati tudi najvišjo slovensko asfaltirano cesto na Mangartsko sedlo, ki bi ji težko očitali sloves najbolj spektakularne ceste v Sloveniji.

 

možda  nece biti otvoren.

2.  Kranj ti je stvarno daleko. Do Kranjske gore, prelaza Koren ili granice sa Italijom  skoro jedan sat. Nikad ne traziti smestaj na Bledu ili u K. gori, jer je skupo u p.m 

Smestaj (ubuduce) traziti u selima na relaciji Bled - K. Gora - Zasip,  Ribno, Bohinjska Bela, Mojstrana, Žirovnica.......

3. Dan 2. Cesta Cerkno - Sorica - Bohinj u dosta je lošem stanju.

4. Za Avstriju koristi prelaz Podkoren.  Tunel Karavanke znači vinjeta SLO + vinjeta A+ platiš tunel. Podljubelj OK...ali kroz A recimo samo do Villacha selo iza sela..50km/h, pa 70, pa 50 pa opet 50.

5. Italija.  Tako zvana Sella Ronda je moguca. Iz K. Gore preko Tarvisia i Tolmezza u Cortini d. ampezzo si u tri sata i po. Odvoziš prevoje Falzarego, Giau, Pordoi, Sella, Tre crocci, za oko dva sata i preko Siliana, Dobiaca, Lienza...nazad. 600 do 650 km iz Bleda....nije nemoguce..ali traje od zore do mraka.

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • ODUSTO OD DIJETE, 2463 postova
  • Lokacija: ZEMUN
  • Motocikl: GSX650F + NMAX155

Evo ti mojih planova i saveta koje dobih  te 2016 pa pogledaj možda nešto i iskoristiš.

Sve ovo može da se izvoza ali uz jak tempo i nedostatak vremena da se vide sve lepote pored kojih prolaziš. Ako ste hteli samo vožnju uz minimalne pauze a u kondiciji ste za takav tempo onda može.

Po meni nedostaje ti bar dva dana za te planove. Ja sam shvatio koliko treba vremena za obilaske kad sam kolima odradio deo Slovenije i šta sve ima da se vidi.

Za smeštaj sam gledao buking i kao što rekoše povoljnije je u manjim mestima nego u blizini top destinacija ali sam recimo našao top apartman na Bledu za koreknu cenu, sreća.

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 644 postova
  • Lokacija: Vela Luka , HR, Stavanger, No, Dubai UAE
  • Motocikl: K1600GT SE 2016

ja ne znam odakle ljudi vade ove cifre koje savjetuju :-) Gross ti je 26.5 eura, evo ti link: 

Kao sto je doktor rekao tu gore, ruta 69 je mozda najbolji izbor. Italija ti je predaleko, a i tih 380km koji skacu do 500 tesko da ces u jednom danu, ipak su to Alpe, i nema prasenja 180kmh. A valjda mislite i stat i nesto i vidit i slikat. Tunel karavanke nije problem za motor ako znas pjevat ispod kacige , a cjenik je tu ' 7.40 eura za motor jedan smjer

WWW.DARS.SI

 

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1515 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Kawasaki Versys 1000 Grand Tourer

 

Evo, kolege, da javim da sam napravio reviziju plana koji je sada značajno izmenjen, uvažavajući vaše dobronamerne sugestije. Naime, juče popodne sam se čuo sa našim kolegom sa Foruma Jeftom koji je više puta vozio sličnu(e) rutu, i koji je bio ljubazan da me pozove svojoj kući gde su mi njegova supruga i on prezentovali obilje informacija garniranih fotografijama i klipovima koji su išli kao slide show na TV-u, gde je svaka fotografija imala neku svoju, propratnu priču. Ovim putem im se zahvaljujem na vremenu i strpljenju koje su izdvojili. Nije mi trebalo mnogo pa da shvatim da sam se zaleteo sve želeći da se obiđe što više, i da će se sve, na kraju, svesti na jurcanje prolaznog vremena do dnevno-zacrtanog cilja. Jefta mi je kopirao i neke svoje sačuvane rute od kojih ću odmah primeniti jednu, umesto odlaska na Gross. Takođe, ova izmena podrazumeva izmeštanje Mangarta iz slovenačke rute u austrijsku rutu, pa ćemo imati više vremena za prvi dan. Prelazićemo na Potkorenu. Najverovatnije će i Dolomiti sačekati da im se posebno posvetim, tako da će treći dan, najverovatnije, proteći onako kako je Doktor predložio (sa povratkom preko Kamnika).

 

 

2. dan

  https://goo.gl/maps/8waf7NR1SS8id5pt5  

 

3. dan

 https://goo.gl/maps/dwdnMJnN6cf7yqW1A 

 

4. dan

 

Google Maps

 

GOO.GL

 

Hvala vam svima na korisnim savetima i podršci, kanio sam se da otvorim ovu temu misleći da je sve već negde zapisano i opisano na Forumu, ali uvek nešto ostane da se dopuni i objasni, a ja ću vam se (kako je to ovde i red) odužiti slikom i rečju kada se vratimo. Živeli!

 

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • ODUSTO OD DIJETE, 2463 postova
  • Lokacija: ZEMUN
  • Motocikl: GSX650F + NMAX155

Evo i od mene kratak opis mog obilaska.

Jedva čekam da vidim vaš putopis i slike, pozdrav.

 

 

  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1515 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Kawasaki Versys 1000 Grand Tourer

TedyBear i ja smo nastavili da ćaskamo u pp u vezi sa njegovom sugestijom da je put oko Sorice u malo lošijem stanju... Zamolio sam ga da mi da neki predlog, i ovo je njegov odgovor koji prenosim, uz njegovu saglasnost, jer može i drugima biti od koristi:

"....od Mosta na Soči ( ne ocekuj neki most kao na Tari, do drugog rata to je bila Sveta Lucija) do straze ti je cesta SUPER. Onda ides na 912, od Davča do Zali log ti je opet ODLICNA ,(nova, posto je 2007 sve odnela voda). Onda na zapad na 403 i NASTAVI po toj, izbegavaj 910, jer ima neka rekonstrukcija. Dolazis na Petrovo brdo i tamo skreneš desno za Bohinj ( lako, sve je dobro obeleženo). U pocetku potpuno nova cesta, onda malo lošija....dolaziš do tacke, Sorica je desno izpod tebe (za Slovence jedno od najlepših sela). E tu počinje jedan kilometar stvarno loše ceste....i to je ono, što ne preporucujem. Samo taj dio. Onda dolaziš na Bohinjsko sedlo (skijaliste Soriška planina cca 1250 m iznad mora), i onda samo 15 minuta silazak u Bohinj.

Ima još jedna varianta...cesta 635, ali dolazis u Radovljicu, pa trebaš još pola sata nazad u Bohinj.

Tako...ako imaš još pitanja....evo...slobodno pitaj.

 

Iz Bohinja prema Bledu koristi 209, 905 ide preko Pokljuke, opet na 1200 metara, ali je zadnji deo pred selom Krnica (skoro Bled) od ponedeljka do petka zatvorena. Rekonstrukcija."

 

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 644 postova
  • Lokacija: Vela Luka , HR, Stavanger, No, Dubai UAE
  • Motocikl: K1600GT SE 2016

Kad bi ja ovako planirao kao ovaj zadnji post, ne bi nikad ni krenuo.(ne vrijedjam, samo konstatiram sebe). Ja u Vela Luci upisem Kalampaka ili Stelvio u GPS i krenem :-)

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • ODUSTO OD DIJETE, 2463 postova
  • Lokacija: ZEMUN
  • Motocikl: GSX650F + NMAX155

Nismo svi isti, ja recimo ne volim da vozim po kiši i izbegavam maximalno takvo vreme. Hoću da uživam a ne da kisnem i mokar vozim.

Ako me iznenadi negde OK, sudbina.

Ako ima najave za loše vreme odlažem, menjam destinaciju, vremena slobodnog imam a destinacija pobeći neće nigde.

Jedan primer, te 2017 sam odustao od Slovenije i odvozao Crnu Goru i malo se kupali uz vozikanje. Milina vreme, extra se proveli.:moto3:

Da sam otišao na silu u Sloveniju od 7 dana bih kisnuo 5-6 i to jaka kiša.

Pa sad meni je pametnije proveriti vremensku prognozu i uživati u vožnji pa ma gde to bilo.

Nekom kiša ne smeta, meni smeta. Nismo svi isti.

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1515 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Kawasaki Versys 1000 Grand Tourer

Vroc-Kapo, sve je to OK, ja zamolio a TedyBear se baš domaćinski potrudio do detalja (hvala mu još jednom). Ovde je u pitanju, ako sam dobro procenio, kapilarna mreža lokalnih puteva koja povezuje sela i korisno je da ti neko skrene pažnju da treba da malo re-rutiraš putanju da ne bi vozio 10-20 km po rupama i sl. Nije to baš takav atak na spontanost, niti sam ja takav lik koji se kreće kroz život strogo po planu, daleko od toga. 

Siniša, dobro si uradio što si tada odustao a sećam se i koliko ti je bilo krivo zbog toga. Nema veze, Dežela je tu gde je, i dalje te čeka... Btw. mrzim kišu, a tek na motoru! 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Samo nek je neki cirkus, 791 postova
  • Lokacija: Ljubljana, Slovenija
  • Motocikl: BMW R1250RS Triple Black

Dosta se već "ispredlagalo" pa da ne dužim ...  ali kad ste već smešteni u Kranju, grehota je ne skoknuti bar na kafu na Jezersko. Dobra vožnja, nije daleko a priroda magična. Sedneš uz jezero, popiješ jutarnju kafu, možda gricneš nešto slatko, napravite selfie sa jezerom i alpskim vrhovima u pozadini i onda pičite po svom planu. 

 

Eto jedna tek za utisak. Možda ti proradi ;)

 

Sa srećom i ako šta zatreba, tu smo ;)

 

 

 

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1515 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Kawasaki Versys 1000 Grand Tourer

Biće, biće, obećao sam a takav je i red! :aha:

Samo, sada moram da se malo posvetim porodičnim obavezama (trenutno smo na CG primorju) pa kad prođe godišnji... 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja