Jump to content

Moto Zajednica

Jadranska magistrala

Recommended Posts

  • Samo nek je neki cirkus, 791 postova
  • Lokacija: Ljubljana, Slovenija
  • Motocikl: BMW R1250RS Triple Black
On 1.5.2019. at 20:14, Ćale je napisao:

Vidim da ću morati i ja :D

 

Momci, dajte koordinate ;) 

Evo, odradio.

 

 

E3066194-9C31-4653-A8E6-D4F7296B6373.jpeg

  • Sviđa mi se 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Teoreticar, 334 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: V strom 650 2008-2013,

Hvala na informacijama!

Ovaj put je propala kombinacija da se uklope i moranje i zadovoljstvo!

Jadranska ce biti zadovoljstvo prvom prilikom!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • munZe konZa, 761 postova
  • Lokacija: Zemun
  • Motocikl: Honda Varadero XL 1000 V

Prosle godine sam proveo dva sata u koloni ulaska u Split. 7km je bila kolona,to smo prosli za sat vremena. Od ulaska u grad,do trajekta,jos sat vremena,na 35 stepeni u kompletnoj opremi. Sem preko trotoara,nije se moglo provuci nigde. U luci nas je radnik uputio na celo kolone trajekta za Brac. Kartu smo kupili na licu mesta,cekanje 6 minuta

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Hronični Motociklopata, 7031 postova
  • Lokacija: Severna Bačka
  • Motocikl: Banditos 650

Ja sam bio u slicnoj situaciji na jadranskoj magistrali, ne secam se koji grad je bio u pitanju, mislim da je bio Omis, bio neki karneval ili nesto tako, guzva kilometrima na ulazu i izlazu grada,  ali imao sam srece, naisao neki lokalac na Beverly skuteru i dao mu ga po gasu izmedju kolona, a ja za njim i prosli celu onu guzvetinu :D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1016 postova
  • Lokacija: Zemun
  • Motocikl: Hornet 600

Ova tema zaslužuje jednu noćnu a moćnu priču, na koju me je podsetio moj brat a i nasmejao do suza.

Jedino nismo mogli da utvrdimo da li je bila '79. ili '80. godina.

 

"Krenuli smo iz Zemuna u povećoj grupi motora, uglavnom MZ-a, Tomosa i Jawi, ali je zvezda putovanja bio potpuno novi Triumph koji se kvario u proseku na svakih 45 kilometara", počinje priču.

"Na svu sreću njegov vlasnik je bio i veoma vešt mehaničar koji je to rešavao taman dok bi mi popušili po cigaru i malo odmorili. Na jednom stajanju za popravku naš drug i komšija je rešio da se opruži na ogromnoj livadi pored puta i legao je pravo u govno. Ljudsko. Ej, od onolike livade on legne pravo u govno"...

 

"Posle silnih popravki Triuph-a i popušenog boksa cigara stignemo u Dubrovnik, gde je bio cilj za karavan, a ja i Branka (tada devojka, sada bivša žena) ćemo ostati par dana sa njima i onda nastavljamo na Mali Lošinj.

Već sutra ja odlučim da ne časim časa i u pet popodne odlučim da krenemo".

 

"Sve mi se namestilo. Pošto je bilo vrelo popodne ja krećem u tankoj jakni, a moja kaciga nije imala vizir, pa menjam sa drugom za njegovu koja je bila dva broja manja i imala tamni vizir što sam što sam primetio kad je pala noć.

Kaciga me je toliko stezala da sam imao utisak da mi krivi zube u vilici. Vizir držim odškrinut tek toliko da vidim gde vozim, dok vozim... Iskusno sam krenuo na MZ 250, bez ključa za svećice, a i bez svećice". 

"Kako je pala noć počeo je da duva ledeni vetar sa mora, toliko hladan da sam morao da stajem i da ležim na asfaltu koji je bio vruć, a preko mene duva hladan vetar. Tako, ležim na drumu i pušim."

"Onda su krenuli neki krupni tvrdokrilci da dobuju po kacigi i po meni u tankoj jakni, kao da me neko usput gađa kamenicama. Hladnoća je sve nepodnošljivija i stajemo pred svaku kafanu pored magistrale da popijemo nešto toplo. 

Neverovatno... Gde god smo ušli bio je ili fajront ili tuča. Ili oboje. Nas niko nije dirao i svuda smo dobili bar kafu".

 

"Kaciga je postala nepodnošljiva, ozbiljno sam se kajao što nisam stavio neke naočare makar i sa dioptrijom, samo da sam zadržao svoju kacigu pa i da sam oćoravio do Lošinja bilo bi mi lakše".

"Jednom mora i da svane. Stignemo na trajekt i ukrcamo se, a ja ne mogu da pričam. Samo krčim, ko da nisam izvukao antenu. Pravo sa trajekta kod doktora, on kaže injekcije"...

"Odemo do smeštaja odnesemo stvari, i vidim da je zadnja guma ispustila skroz. Smučilo mi se sve. Dođe Dragan (naš na žalost pokojni drug) koji se zatekao u Puli, uzme motor, samo naduva gumu i vrati se u Zemun bez ikakvih problema. I ta guma više nije ispustila"...

 

Epilog.

 

"Dve nedelje kasnije, ja sa stvarima u rukama se po vrelom danu ukrcavam u voz i gledam ljude kako se u kolonama voze na motorima. 

Bilo mi je žao što sam poslao moj kući, ali nisam bio siguran da li ću uopšte preživeti"?

 

I onda izvadi prastaru auto kartu SFRJ sa daljinarom koji pokaže da je ta noć trajala uključujući trajekt 794 km.

 

Desi se to čoveku kad su mu mahnitost i nepromišljenost karakterne osobine... Ni danas nije bolji. 

 

Specijalno posvećeno @Vroc-Kapo, gospodaru magistrale.

 

 

  • Sviđa mi se 11

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 40 postova
  • Lokacija: Velika Plana
  • Motocikl: Kymco Xciting 300R

U subotu rano sam u Dubrovnik, kolima idem.Treba mi savet gde parkirati auto a da nije 10e za 1h.Svaki savet dobrodosao... Hvala

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2013 postova
  • Lokacija: Pula
  • Motocikl: KTM 1290 SD GT
jadranska magistrala
OPASNE CESTE SVIJETA

Business Insider objavio je popis 15 najopasnijih cesta širom svijeta, a na njemu se našla i Jadranska magistrala.

Naveli su da su tražili najstrašnije, najopasnije i najsmrtonosnije ceste na kojima se možete voziti i sukladno tomu su sastavili popis od 15 najopasnijih, prenosi Index.hr.

Jadranska magistrala našla se na popisu jer je poznata po uskim cestama s dva traka kojima nedostaje sigurnosnih barijera, ali i zato što je puna slijepih kutova i oštrih zavoja uz litice, piše Insider.

Pogledajte koje su se ceste, uz hrvatsku magistralu, našle na popisu najopasnijih cesta na svijetu:

1. Autocesta Dalton u Aljasci
Autocesta Dalton proteže se na 640 kilometara kroz tundru, šume i rijeku Yukon. Iznimno je opasna zbog poteza od 386 kilometara bez ijedne benzinske postaje, restorana ili hotela. Osim toga, na njoj su česte i lavine.

2. Atlantska cesta u Averoeyju
Ova cesta u Norveškoj toliko je zaobljena da se iz određenih kutova čini da jednostavno nestaje, piše Insider. U danima kada su jaki vjetar i valovi, obilni valovi zapljuskuju automobile koji se voze tom cestom.

3. Autocesta sjeverni Yungas u Boliviji
Ova bolivijska "Cesta smrti" opasna je jer ima samo jedan trak i napravljena je uz sam rub planine. Put do podnožja poprilično je dugačak, a svake godine oko 300 vozača i biciklista pogine na njoj padom od preko 3.5 kilometara do podnožja planine.

4. Prolaz Stelvio u Italiji
Prolaz Stelvio ide uzbrdo po talijanskim Alpama duž 2.7 kilometara ceste s čak 48 oštrih zavoja. Osim zbog zavoja, opasna je i stoga što vozače od opasnog pada dijeli samo mala betonska barijera.

5. Tunel Guoliang u Kini
Mala skupina seljana ručno je napravila prolaz planinama Taihang prije 40-ak godina, danas poznat kao Guoliang tunel. Trebalo im je pet godina kako bi završili tunel dugačak 1.2 kilometra. Nadomak te ceste nalazi se "cesta koja ne ostavlja mjesta za pogreške".
 

6. Cesta "The Widow Maker" u Velikoj Britaniji
Cesta A537 nosi nadimak "The Widow Maker", a 2010. godine proglašena je najopasnijom cestom u toj zemlji. Iako je okružena prekrasnim okolišem, prepuna je opasnih zavoja koji je čine smrtonosnom.

7. Most na rijeci Vitim u Sibiru
Radi se o drvenom mostu koji je tako uzak da preko njega jedva može proći jedan automobil. Gotovo cijele godine je zaleđen zbog iznimno niskih temperatura, a prelazak preko njega veliki je pothvat kojim se oni koji ga uspiju ostvariti hvale na društvenim mrežama, piše Insider.

8. Skipper's Canyon Road u Novom Zelandu
Ova cesta je toliko opasna da motoristi moraju zatražiti posebnu dozvolu da bi vozili istom, dok se osiguranje za rent-a-car ne isplaćuje ako osiguravateljska kuća sazna da ste se vozili tom cestom.

Radi se o šljunčanoj cesti bez ikakvih barijera koju su napravili rudari krajem 19. stoljeća. Toliko je uska da se dva automobila jedva mogu mimoići.

9. Prolaz Zoji u Indiji
Prolaz Zoji nalazi se na više od 3 kilometra nadmorske visine, a na njemu su jako česti odroni. Radi se o cesti napravljenoj od zemlje kojom se vozi u jednom traku.

10. Autocesta Karakoram između Kine i Pakistana
Na gotovo 5 kilometara nadmorske visine, autocesta Karakoram je jedna od najviših asfaltiranih cesta na svijetu. Oko 900 radnika je poginulo za vrijeme izgradnje ceste koju se spominje i kao "osmo svjetsko čudo".

Radnici su poginuli tijekom eksplozija kojima su se razbijale stijene da bi se napravila cesta ili pri padu.

Naslovnu fotografiju je snimila Zrinka Maček

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 476 postova
  • Lokacija: Sarajevo, Bosnia-Herzegovina
  • Motocikl: BMW K1100RS
On 7/14/2019 at 3:27 PM, nemo said:

Split - Omiš, možda čak do Makarske, treba ići autoputem

Od Žrnovnice do Omiša ima paralelna cesta, divan pogled pri spuštanju u Omiš. Isto od Omiša do Zadvarja, kroz kanjon Cetine, siđe se u vruje prije Brela

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1684 postova
  • Lokacija: BG-LE
  • Motocikl: Tracer 900

Krecem sutra rano za Sarajevo, planirao sam i Mostar, a u meni se uvukao i crv sumnje da se jedan dan spustim do mora i brčnem, kad vec nisam pre mesec dana kad sam prosao celu magisttalu nakvasio ni noge.. Gde je najlepse okupati se brzinski, a da nije predaleko od Mostara, recimo do 150km.. ?

 

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

 

 

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 3942 postova
  • Lokacija: CH-HR-BiH
  • Motocikl: 2002 K1200RS-1989 XTZ 750 Chesterfield- 1989 XTZ 750 FarawayBlue

Neum definitivno.
Ostaješ u bih, ne prilaziš granicu, izbjegavaš guzvu..


Vozim motor, nisam bajker.

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV
On 8.8.2019. at 9:15, mile fazer je napisao:
jadranska magistrala
OPASNE CESTE SVIJETA

Business Insider objavio je popis 15 najopasnijih cesta širom svijeta, a na njemu se našla i Jadranska magistrala.

Naveli su da su tražili najstrašnije, najopasnije i najsmrtonosnije ceste na kojima se možete voziti i sukladno tomu su sastavili popis od 15 najopasnijih, prenosi Index.hr.

Jadranska magistrala našla se na popisu jer je poznata po uskim cestama s dva traka kojima nedostaje sigurnosnih barijera, ali i zato što je puna slijepih kutova i oštrih zavoja uz

litice, piše Insider.

 

 

Vozio sam tri od nabrojanih "najstrašnijih, najopasnijih i najsmrtonosnijih cesta" i ... preživeo.

 

Insajder se (IMHO) nije baš stručno poprimio posla. Ako su možda njihovi prilozi iz poslovne sfere kvalitetni i stručno argumentisani, u opisu "najstrašnijih, najopasnijih i najsmrtonosnijih cesta" nedostaje mi definicija tih reći. Da li je to tek "vizualni utisak" ili pozadi stoji bar jedan mali deo statistike (npr. broj ozleđenih/mrtvih na 1000 motociklista koji su vozili pojedinom cestom...). 

 

Za Jadranku, Stelvio i Atlantic road mogu da tvrdim, da su (opet IMHO) fenomenalne ceste za uživanje u vožnji, sa puno predivnih pogleda na okolinu.

 

To što "u danima kada su jaki vjetar i valovi, obilni valovi zapljuskuju automobile koji se voze Atlantic road" samo znači da tada ne treba voziti tamo. Jadranka se zatvara za motocikliste za vreme bure, a Stelvio za vreme snega, ali to ne znači, da su zbog toga te ceste "najstrašnije...

 

Sve nabrojane ostale ceste nisam vozio pa ne mogu suditi koliko su strašne i opasne. Mogu samo reći, da je već samo to što motociklist ispred kuće sedne na motor i krene na vožnju, vezano uz određeni rizik. To znamo svi i spremni smo preuzeti to, a biranjem naših puteva određujemo stepen našeg avanturizma.

 

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1260 postova
  • Lokacija: Staze i planine
  • Motocikl: Suzuki gsxs1000, kawasaki zx6r, Beta 350rr

Lupaju gluposti, Jadranska je za mene jedan od  najboljih puteva za motor koje sam vozio, a vozio sam ih puno. A nista nije opasnija od bilo kog alpskog puta, naprotiv... Eto mene za 20 dana na Jadranci :jee:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2013 postova
  • Lokacija: Pula
  • Motocikl: KTM 1290 SD GT

magistrala na vecem svom dijelu ( hrvatskom ) ima odlicne predispozicije za brzu vožnju ( sportsku ) to što joj daje te uvjete su kombinacija svih mogucih krivina od kratkih brzih, dugih i još bržih i kombinacija svih zamislivih krivina. pored toga na velikom djelu je odlican asfalt koji pruža dobar grip pa time i potice vozace na brži tempo. 

zašto je opasna? pa sa navedenim i u kombinaciji kada nema turista ( mart, april i pocetak maja ) onima kojima nije do blejanja u otoke, more, vrulje i ostalo pored puta daju si oduška u brzoj vožnji i cesto precjenjuju svoje mogucnosti pa dolazi do izletavanja, sudara pred krivine, proklizavanja i sl. zadnjih godina postavljeno je XY kilometara zaštitnih odbojnika i tako donekle smanjilo mogucnost izletavanja ali i sami kontakt sa tim odbojnicima je pogubeljan. 

cesto se na traci naiđe na odrone kamenja po krivinama pa onaj tko o tome ne razmišlja nađe se u lošoj situaciji.

opasna je i kada se nađeš na jednom kraju i u povratku najave iznenadu buretinu a nemaš izbora pa napred. tada bi vas volio vidjeti. naravno za komentae nekih od gore da nije opasna znam i da su na njoj u turistickoj i opuštenoj vožnji, da slikaju svako malo i uživaju što osobno i podržavam ali oni nisu ti koji mogu reci da, sudeci po svojoj vožnji, jadranska nije opasna. posebno je opasna, za nas sa motorima, u vrjeme sezone. turisti zastaju radi ....., okrecu se na cesti da bi se vratili, nekontrolirano koce, izlecu iz kolone dok smo mi u preticanju ......

jadranska magistrala je opasna na ovakav nacin a na onaj drugi, pomalo, gledaj slikaj ne pretici ne juri meni niti je opasna a još manje interesantna dragi moji bajkeri.

 

Promenio član mile fazer
  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1260 postova
  • Lokacija: Staze i planine
  • Motocikl: Suzuki gsxs1000, kawasaki zx6r, Beta 350rr

Mile, slažem se takodje u potpunosti sa tobom. Jeste opasna ali ne toliko da se nađje u top 10... Pa jedna Ibarska magistrala od Čačka do Užica je bar 100 puta gora od jadranske... Ja se tamo ne usudjujem da vozim.. Poznaješ me i znaš da mi je bezbednost na mestu br.1... 

Nego kakvi su ti planovi pocetkom Septembra? Onaj dolazak u Maju sam zamenio za Španiju, sad je red za Balkan. Nadam se da će u septembru biti manje turista na deonici Karlobag-Maslinica? 

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2013 postova
  • Lokacija: Pula
  • Motocikl: KTM 1290 SD GT

Gajo za Ibarsku se zna šta te ceka na svakom metru za razliku od jadranske pa je zato ona opasnija. Jadranska te sve ono mami i navlaci tipa još, još i u trenutku se sve vrti oko tebe.

11.9. krece ekipa i BGD ( upoznao si ih na Sardiniji ) i to preko jadranske magistrale za Pulu. spavace u neumu zbog .... pa cemo ja i e-mayl ( zoran ) otici pred njih i onda zajedno do Pule. bice vožnji po Istri a planiramo Sloveniju a mozda i Alpe pa ti vidi kako možeš. bilo bi nam drago.

sa njima smo vozili i od Stona Jadranskom samo si ti tada otišao solo zbog nekog privatnog posjeta cini mi se

uglavnom ljude poznaš. spavace se u Puli i ??????

Promenio član mile fazer
  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja