Jump to content

Moto Zajednica

Evo koliko treba da izdvojite novca da bi imali moto opremu koju koristi Valentino Rossi

Recommended Posts

@dvlns Gledaj, ovaj model je bas pravljen za stazu, a drugi model "turtle" (koji je i jeftiniji) je za ulicu. Za argument za tumbanje, mozda, a mozda i ne, jer su da bi upravo izbegli to, bas specificno napravili ovaj model sa spoljasnjim prednjim i zadnjim "oklopom" preko airbag-a. Airbag je ispod, tako da kad se naduva ti imas s prednje i zadnje strane cvrstu ravnu podlogu kojom klizas po stazi, umesto "balona" koji bi uticao na "odskakanje".

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 5733 postova

E ok nisam bas jako gledao, sigurno da nije losa stvar a imamo i tebe koji si ga na zalost isprobao. Ja sam pobornik da treba dati pare za opremu samo treba znati sta od opreme trazis i ocekujes

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 775 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Bandit 1250S

Kad smo na ovoj temi secam se da sam se dopisivao sa Helitom pitao ih jel ima planova za razvoj airbag-a za donji deo tela od struka na dole, i napisali su mi da razvijaju isto nesto, tako da eto bice i tu pomaka sasvim sigurno.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1260 postova
  • Lokacija: Staze i planine
  • Motocikl: Suzuki gsxs1000, kawasaki zx6r, Beta 350rr

Imam helite ugradjen u tekstilnoj jakni, kao i onaj spoljni koji nosim preko kozne jakne, nema sanse da se aktivira prilikom silaska sa motora, potrebna je sila od 250kg, pre ce motor pasti nego sto ce se aktivirati airbag. Srecom jos nisam aktivirao sa padom, ali sam radi probe aktivirao onaj ugradjen u tekstilnoj jakni i dao sam zeni bejzbol palicu da me opali sve snage po ledjima. Nista nije bolelo :jee:Posle 20-25 s pocinje lagano da se ispumpava, odvrne se ampula i stavi druga i opet spreman za palicu..:)

  • Sviđa mi se 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1260 postova
  • Lokacija: Staze i planine
  • Motocikl: Suzuki gsxs1000, kawasaki zx6r, Beta 350rr

ovaj u jakni ugradjen, zajedno sa odlicnom held turing jaknom sam platio na moto sajmu oko 450e sa nekim popustom, ovaj spoljni sam kupio pre mesec dana, vodi se kao held prsluk ali je sve helite tehnologija, placen 650e. Evo link

WWW.RAD.EU

Geen verzendkosten boven €25 ✓ Snelle levering ✓ Veilig betalen ✓ 30-dagen retourrecht ✓ Alle grote merken en nu vele promo's!

 

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2478 postova
  • Lokacija: Zemun
20 hours ago, milje80 said:
glavna1.jpg
BUSINESS-MAGAZINE.BA

Moto GP šampionat počeo je 18. marta u Kataru i trajat će do 18. novembra, a u aktuelnoj sezoni koja se sastoji od 19...

 

i skuplje od miliona.....

 

To je cena proizvodnje motogp prototipa + rezervne komponente i potrošni delovi. U rezervnim komponentama je zaliha agregata za sezonu.

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 240 postova
  • Lokacija: Banja Luka, BiH
  • Motocikl: BMW 1600 GTL, Vespa PX 200

U prilogu piše: Budući da je cijena jednog motocikla sa svom pratećom opremom oko tri miliona dolara  – svaki pad i oštećenje ekipu košta dodatnog novca, ali i vremena.

 

Da li je tačno ili nije ne ulazim, ali ne piše da je protptip u pitanju. Uostalom i da jeste, sve je to trošak koji ulazi u jednu sezonu i cijenu motora (radna snaga, proizvodnja, održavanje, projektovanje).

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2478 postova
  • Lokacija: Zemun

Prototip - opšti naziv za motore koji se takmiče u motoGP šampionatu.

 

U svakom slučaju poenta je da se ne zna tačno koja je cena jednog jedinog motora kao gotovog proizvoda, ali svakako nisu u pitanju milioni.

 

Ako se priča u milionima onda je u toj ogromnoj cifri:
novac uračunat u izradu i razvoj delova agregata, rama, aerodinamike
+ sve što se zašrafi od (da kažemo) retail delova (Ohlins, Brembo, elektronika)
+ komplet rezervnih delovi, komplet rezervnih agregata itd

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • motordzija opste prakse, 700 postova
  • Lokacija: Novi zaSad
  • Motocikl: Tomos, Sprint (Jonway) Explorer 150, Yamaha TDM 850

Kosta prijatelji, kosta najstrasnije. Najskuplji od svega je razvoj, pomislite samo koliko kosta jedan razvojni institut u kome nema (izvinite) dileja. Pojedinacna proizvodnja je uzasno skupa, sklopite vozilo od unikatnih delova odnosno serija je 1-10 komada, zavisi koji je deo. USLOV DA UOPSTE NASTUPAJU U MOTO GP JE DA MOTOCIKLI NEMAJU NIKAKVE VEZE SA SERIJSKIM PROIZVODIMA I MORAJU BITI PROJEKAT ZA SEBE, ALI PO UTVRDJENIM PRAVILIMA. Za MotoGP sve se razvija posebno i nesme biti iz slobodne prodaje. Ovo se ne odnosi u potpunosti na Moto 2 i Moto 3, koji imaju nesto manje ogranicenja nabavke i obaveze sopstvenosti od MotoGP zbog pojeftinjenja, na primer unifikacija agregata u Moto2, ali su i oni daleko od serijskih i slobodne prodaje. Na primer polovna Honda 600 iz bivse (proslogodisnje) Moto 2 nikako nesme da se takmici u SuperSport 600 zbog drasticno razlicitih stepena prerade.

    Superbajk su serijski motocikli, kupovni na slobodnom trzistu, sa nesto malo dozvoljenih izmena za trke. Superstok su isto serijski motocikli kupovni na slobodnom trzistu ali sa vrlo-vrlo malo dozvoljenih izmena. MORAJU BITI SA OSNOVOM IZ SERIJSKE PROIZVODNJE I SLOBODNE PRODAJE, SA VRLO MALO DOZVOLJENIH IZMENA, UZ OBAVEZNU KVOTU GODISNJE PROIZVODNJE ISTOVETNIH JEDINICA U FABRICI. Tu imamo nesto slobode izbora delova, ali opet takvog izbora da su fabricki odobreni kao zamenski.... to se kupuje (takozvano) slobodno. Ti motocikli kostaju na primer 18.000-22.000e kao sirovina, a pripremljeni za trke recimo 100.000 e. ili cifra tog reda. IMAJU TIM KOJI MOTA I SKLAPA ono sto se sme, za pare koje se sakupe. NEMAJU SOPSTVENI RAZVOJNI INSTITUT i tajne delove koje u seriji 3 komada umotaju u cebe da drugi nevide. Ni vozaci, ni zasrafljivaci delova nemaju basnoslovne zarade. Nisu nista izmislili, ni nesmeju to, samo zasrafljuju izmisljeno u fabrici a proizvedeno serijski. Tu su razlike.

    Tako isto i odeca. Za trke je razvijena odeca za dugotrajno klizanje a BEZ KAPITALNIH UDARA ili bar sa manjom verovatnocom primanja takvih udara. Trkalista vise nemaju bankine, ograde, bandere, zidove i sl. Imaju polja sa sljunkom i peskom u ocekivanim zonama izletanja. Trkalista koja ne eliminisu opasne prepreke, ELIMINISU IZ KALENDARA. Na ulici i na drumu je upravo suprotno, vremenom rastu verovatnoce za povredjivanje. Zato sam pobornik koriscenja maksimalne zastite odecom i pozdravljam sve one koji su vec nabavili vazdusne jastuke.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja