Jump to content

Moto Zajednica

Kupujem Biciklu

Recommended Posts

  • IF YOU THINK ADVENTYRE IS DANGEROUS TRY ROUTINE ...IT IS LETHAL, 986 postova
  • Lokacija: Bor
  • Motocikl: Honda ST 1100 Paneuropean
Pre 10 sati, Astral je napisao:

Ranije sam vozio biciklu. Puno. 

Prestao sam kada sam poceo da imam utrnula 00 . Iz nekog razloga od jednom su pocela 00 da mi trnu i kao da mi se onaj kanal unutar .!. Oticao i osecao sam neprijatnost u toj regiji. 

Kupi sediste kao sto Pony bicikl ima. Ova sedista sto ti udju u bulju kao tange nisu bas dobra. 

Ne znam kako ostali voze sa njima ali ja sam bas imao problem. Vozio zam oko 10-15 godina u kontinuitetu svaki dan. Sada imam problem sa donjim delom ledja, cesto se kocim, nesto je tu sabijeno i lose,valjda od milion vibracija i udaraca koje je kicma primila tokom tog perioda, a kada je krenulo to sa 00. Tad sam zavrsio sa biciklom. 

Eto mog saveta- siroko sediste.

image.jpeg.87722b898c73e624dd71e8f6283e548f.jpeg Ovo je resenje  "Selle  SMP" ili skuplja varijanta BrooksРезÑлÑÐ°Ñ Ñлика за bruks sediste za biciklu

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1173 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Suzuki SV 650 N

Gornje sedište je napravljeno da se perineum rastereti pogotovu kod amatera ( moguća je čak impotencija zbog pritiska i otežane cirkulacije).

Kod aktivnije vožnje i ugla otprilike 60 stepeni telo je nagnuto napred, optereceni su ramena i ruke, rasterecena zadnjica i veće je teziste na nogama, te prilikom pedaliranja nema tolikog “sedenja” .

Pazite samo kod ovakvog sedišta da vam jaja ne prehlade, duva odozdo a ako nemate blatobrane oće i da se pokvase ;)

 

  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 353 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Piaggio Free (sa dusom zmaja), Yamaha XVS 650 Drag Star

Preporucujem da bicikl opremis svetlom zbog svoje bezbednosti. :jee:

 

 

  • Haha 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Stari S.W.A.T., 975 postova
  • Lokacija: Kragujevac
  • Motocikl: crf1000

Za izbor bajsa bih se svakako raspitao na forumu cikloberze, a i potražio bih ga na istoj jer je tu jako velika ponuda.

Prvo odredi kakav ti bajs treba, odnosno za šta. Svakako je za grad najlogičnije da uzmeš gradski bicikl, ali ako hoćeš da se rekreiraš malo sa strane onda ta opcija otpada.

Mountain bike je kod nas najzastupljeniji jer je i najuniverzalniji. Može i po gradu, i van grada, i po brdu, njivi... To naravno ne znači da je najbolji na svim terenima. Po asfaltu jednom drumašu ne može da priđe, kao ni drumaš njemu van asfalta. Ustvari drumaš i ne ide van asfalta.

U svakom slučaju izbegao bih te integrisane menjače u glavi osim kod gradskog bicikla, baš kao što bih izbegao revo šiftere.

Što se veličine rama tiče tih 20' okvirno ide na tvoju visinu. Mountain može i broj manji. Ipak, moraš da probaš jer jedno su brojke, a drugo je praksa. I u okviru istog brenda, pod istom oznakom veličine, imaš ramove različitih geometrija što komplikuje stvari.

Sedište kad ti pritiska jaja obori malo na dole da rasteretiš, ali ga svakako valja naći po svojim merama. Ja sam se našao u onom gore SMP, koje je kolega okačio. Za duže vožnje obavezno gaće sa gel uloškom, a i dupe se s vremenom prilagodi pa ne boli kad uđeš u seriju.

Kad budeš kupovao bajs sa oglasa provozaj ga malo, testiraj kočnice, vidi kako se ponaša pri promeni brzina, krca li nesto. Možeš naleteti na bajs sa vrhunskom mehanikom (tipa XT), a da mu je izvađena duša. Proveri i vilu (ako ima amortizer) kako radi. Sabijaj je odozgo, vidi da li klizi ili seca, da li slini negde...

Šta znam. Ako se ne razumeš polovno je mačka u džaku - ako se razumeš sjajan bajs za sitne novce možeš naći.

Najbolje povedi nekog sa sobom da ti pogleda, a verujem da ima raspoloženih kolega na forumu. Za KG ili BG tu sam ako zatreba.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 458 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: kawasaki zephyr 550

prvo odluci za sta ti bajs treba. i ako nemas neke takmicarske aspiracije nemoj da dajes previse novca. neko moje iskustvo od pre 15-ak godina, kada sam trazio da kupim bajs. trazio sam savet od drugara koji je terao bajs za sve pare, ture od 200-300km za vikend mu nisu bile nista neobicno. istresao mi je brdo podataka sta treba, sta ne sme, sta mora i sta ne moze. problem je sto za njegovu verziju bajsa treba da se iskesira 500-600-700e. mogu reci da sam se bas zagrejao, ali sam onda skontao da meni bajs treba do posla i nazad, 10km dnevno i to iz dva puta. kupio sam obican capriolo, sa sirokim gumama i rev-o-shift menjacem. posle mesec dana sam menjac zamenio sa drugim, tzv. "okidacem" jer mi je nevidjeno isao na nerve. par meseci posle toga sam uzeo druge tockove i montirao uze gume. i to je to. izrabljivao sam ga godinama, stizao na posao na vreme i nisam potrosio ni blizu onih 500-600-700e sa pocetka.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 957 postova
  • Lokacija: New Now
  • Motocikl: Aprilia Shiver GT 750, Honda CB400N

ma meni ljudi treba bica da verglam sa cjerom i sinom po keju :)

2011te sam kupio nov meridin ram i 6 meseci sastavljao bajs...avid, xt, rockshock...bajs poneo 2012te u belgiju, 3 meseca tamo svaki dan, ceo dan verglao po Gentu i okolini, i pre polaska ga prodao nekom momku iz Brisela...mislim da sam tad po povratku imao najbolju liniju, najmanje kila i najvise snage....na zalost, od tad vise nisam verglao...od tad isparilo i moje znanje na tu temu, ne bih se opet upustao u sklapanje, niti mi treba treba mountainbike....sad mi treba nesto za po gradu, nemam nameru na Frusku, hocu da svavim dete na isti i idemo da se djiramo bez cilja...dace bog, sledeceg meseca, od sledece plate isto to ali za zenu, pa ona drugo dete na bicu, i da uzivamo!

 

znaci necu offroad, necu downhill,necu shumu, necu maraton do subotice na kafu, necu da dam 500e, hocu da je udubno, i da moze dete na njega... :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 752 postova
  • Lokacija: sokobajna
  • Motocikl: nekad

Bicikl je prava stvar. Nikad nije kasno da se krene u tu priču. Ja sam deset godina guslao na čeličnom kapriolu po gradu, i kad sam shvatio da mi je to u stvari osnovno prevozno sredstvo, sastavio sam sebi pravi city da se ne grbavim više ... Evo ga, moj  Kagu  :)

 

Onda se žena zarazila od mene, pa se sad vozamo zajedno kad je lepo vreme, a kad nije vozam se sam, meni sezona traje celu godinu ...

 

Nije bitna marka ni model. Oprema jeste, ali ni to nije presudno. Najbitnije je da kupiš bicikl koji ti odgovara po dimenzijama, od proverenog prodavca, da te ne boli glava posle ... evo, mislim da ovaj ispunjava sve što tebi treba ...

 

 

10847SlL81994437036_5c856f55965d7.jpeg
WWW.2BIKE.RS

Vaš vodič kroz biciklizam. Biciklizam, mali oglasi (cikloberza), takmičenja, vesti, vožnje, diskusije, vođenje dnevnika treninga,..

 

 

 

 

 

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 2783 postova
Pre 12 sati, Singularitet je napisao:

Za duže vožnje obavezno gaće sa gel uloškom,

da li ovo može i za vožnju motora ,posebno za leto.Kako ide sa ili bez  donjeg veša i je li toplo leti

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2810 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: CBF 1000

170 ako ti nije puno?

Dođeš pogledaš bez obaveza osim kafa piće...;)

0641433382

Slike pre prolećnog pranja koje ću danas da uradim

Muski-Durango-1.jpg

Muski-Durango-2.jpg

Muski-Durango-3.jpg

Muski-Durango-4.jpg

Muski-Durango-5.jpg

Muski-Durango-6.jpg

Muski-Durango-7.jpg

 

PS Ima još jedan ali o tome kad dođeš

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 4502 postova
  • Lokacija: Rotterdam, the Netherlands
  • Motocikl: Triumph Daytona 955i SE

Verobatno i pise na ramu koja je velicina

Verstuurd vanaf mijn Smart-Ex 01 met Tapatalk

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2810 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: CBF 1000

Znam kako se meri ram.:)

56 cm ali je nešto duži pa je osećaj drukčiji

Evo ga i druga (ženski) Mada je proizvođač nepopularan na moto forumu:jee:

KTM-Zenski-1.jpg

KTM-Zenski-2.jpg

KTM-Zenski-3.jpg

KTM-Zenski-4.jpg

KTM-Zenski-5.jpg

KTM-Zenski-6.jpg

 

I ovaj je 56 ali kraći pa se drugačije sedi.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 957 postova
  • Lokacija: New Now
  • Motocikl: Aprilia Shiver GT 750, Honda CB400N

na zalost (ili na srecu, jer je razlog fantastican) otvorio mi se neki put u Belgiju, koji je na frku morao da se resi....vodim malo zenu da odmorimo, te sam pukao pare za karte...moj soping ce morati da ceka aprilsku platu...ako imas kupca - slobodno, a ja se javim kad kinta bude opet u dzepu...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Skuteras, 3622 postova
  • Lokacija: Ivanjica
  • Motocikl: Suzuki Burgman 250

Ja bih prodao svoju biciklu, posto planiram da predjem na struju. 

Rixe Calais, Alfine 11 menjac u glavi. Najbolji menjac koji sam vozio na bicikli ( ima u nekoj temi o pedalanju pisano o tome). Menjaju se brzine bez okretanja pedala, moze i u mestu, pritom nikakav zvuk ne dolazi iz prenosa, niti se cuje ono zujanje kad ide bez okretanja pedala. Potpuno necujno. Dogovorio sam ovih dana servis kod jednog doktora, posto sam i sam bolesno precizan za ove stvari. Bice nove kocnice, upeglani tockovi, amortizer sredjen ako sta treba i imace novo SQ Lab sediste. Ima blatobrane, pak treger, svetla (bilo led pa sam zamenio za halogenu posto sire sija), ciklokompjuter, bravu za zakljucavanje, Velicina M (ja sam 180 i meni je taman). Ne bih je dao ispod 300 

CA447623-9B06-43FC-9442-BB98F3AA19D7.jpeg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja