Jump to content

Moto Zajednica

Mjesanje ulja...

Recommended Posts

  • Svrati ponekad, 175 postova

Ne bi bilo pametno. Posto ce uskoro toplije vreme, odradis mu servis, izmenjaj ulja, antifriz, filtere, ocisti lanac i dotegni ga, ispregledaj sve i sredi sta ima, jer ko zna kada je prethodni vlasnik to uradio. A ujedno, i motor bi lepse trebalo da radi.

 

 

  • Hvala 1
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 4227 postova
  • Lokacija: Ванкувер, Британска Колумбија
  • Motocikl: Дукати '97 748, '08 848, '09 1198S, '12 1199С, 2020 РСВ4 1100 Фактори, 2021 РСВ4 1100 Фактори
Pre 1 sat, BikerBaja je napisao:

Kupio sam novi motor i neznam koje je ulje u njemu,pitam se smijem li pomjesati ulja i kako da ih razlikujem

Možeš sa sintetičko sa sintetičkim,  polusintetičko sa polusintetičkim i mineralno sa mineralnim. Ne preporučuje se merenje unakrsno. Naravno ovo je samo u slučaju nužde, najbolje je zameniti sa novim 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1424 postova
  • Lokacija: KLADOVO, KLADOVO, KLADOVO
  • Motocikl: Mali Plavi Zeka S '06., VFR 800 V-Tec '02., TL 1000s '97., FJR 1300 '02., Gillera Runner FXR '02., Peugeot Vivacity. Suzuki AY 50 Katana - za sada... I SVI LEPI!!!
Pre 2 sati, BikerBaja je napisao:

Hvala vam saznao sam u njemu je polusintetika

Onda mozes dolivati polusintetiku bilo koje gradacije, naravno, da je motorno ulje.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Dokle god mesas dva ulja koja su iste svrhe (motorna, a ne motorno i ulje za menjac) i kao sto rece Mali caca sint sa sint (mada mozes i dolivanje sintetike u polu) generalno neces imati problema. Samo je bitno da znas da ce kvalitet takvog ulja biti gotovo istovetan onom losijem od ta dva ulja ili ulju sa manjom gradacijom to jest ako imas 10w50 i dodas 20w40 ulje ce biti blize 20w40 karakteristikama.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1308 postova

Mesaj ulja slobodno. Ja kad mesam domaca vina bolje me radi. Cak I piva kad mesam ako su dobra, bude dobro. Samo nemoj fus, od toga glava boli al ovo ostalo sve mesaj slobodno. 

  • Haha 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 3827 postova
  • Lokacija: Kula
  • Motocikl: Honda VFR750 RC36

Litra kvalitetnog Elf polusintetičkog ulja je 630 din po litri. U TDM 4tx (ako si kupio taj motor sa avatara) ide oko 3,6 L ulja. Znači kupiš 4 litre ulja, to izađe 2520 din. Filter je oko 450 din. Znači ukupno je oko 3000. Ako nemaš 3000 din da lepo promeniš ulje i mirne glave se voziš, onda stvarno ne znam da li je kupovina tog motora i bila za tebe. Znam ja da pare ne rastu na drvetu (prvi ja kući imam male klince koji nedeljno useru pelena za te 3000), ali ako si kupio motor zato što to voliš, onda nećeš ništa ˝dolivati˝ nego uzmi izmenjaj sve što treba da se izmenja (pogotovo ulje u mašini, baš zato što ne znaš šta je ko sipao pre tebe i kad).

  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1538 postova

Pravilo kojim sam se uvek vodio prilikom kupovine nekog vozila je zamena svih filtera i svih tečnosti. Sve ostalo dolazi posle. Hoću reći, ne mešaj ništa. Nije to friteza za pomfrit pa da dolivaš ulje. Zameni!

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1013 postova
  • Lokacija: Kraljevo
  • Motocikl: Aprilia Atlantic 500 Classic

Kupio si motor, bliži se sezona, vreme je i prilika da se kvalitetno pripremi. Redovan servis nije skup.

Ja sam praktikovao da ispustim staro ulje, isperem mašinu sredstvom koje je za to namenjeno o onda sipam ono što servisno uputstvo zapoveda. Ostaviš litar za eventualno dolivanje, a ako ne zatreba imaš ga za sledeći servis. Naravno, zamena filtera za ulje i filtera za vazduh, zamena svećica, zamena antifriza, provera ulja za kočenje, ako ga fali onda nešto nije uredu - menjam i njega i proveravam sistem.
I spreman si, a mirna glava.

Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 32 postova
  • Motocikl: Tomos BT 50s,Yamaha Thundercat 600

Pozdrav i od mene.Samo polako sa novim motorom.Jedna stvar koju treba da uradis a ne moze da ti skodi to je da skines sa interneta servisnu knjigu ili prirucnik tj. "manual" za motor koji vozis...tamo ces naci sve informacije koje te zanimaju,procitaj .Rekose kolege pre mene pa ne bih ni ja da ponavljam isto ali drzi se te knjige i toga sto pise u njoj,nesto ces nauciti a smanjujes i sansu da te neko nauci pogresno .Svi znamo koliko sta kosta,znamo i kolika je zelja da sto pre sednes i da se vozis ali nemoj se opustati dok ne proveris motor.Bez servisa ne preporucujem voznju,takodje ni paljenje i turiranje u mestu.Znaj svaki izlazak na put bez uradjenog servisa ili nepregledanog motora moze da bude havarija.Za ulje moras imati novca znaci to se podrazumeva,nepisano je pravilo kad kupis motor radis mu mali servis ali opet kazem nismo svi isti,neko gleda predjenu kilometrazu od servisa do servisa a sa druge strane ne gledaju koliko je ulje staro.Kazem ti iz svog iskustva kada sam kupio motor vlasnik je rekao da nije presao ni 2000 km od poslednjeg servisa i da moze jos da se vozi bez problema,ali bez obzira ulje staro godinu i vise dana nema vise one minerale u sebi koji ce omoguciti adekvatnu zastitu i podmazivanje motoraxulje gubi i viskozitet a ja sam to znao.Ako cemo ici u krajnost onda bih ja rekao sve moze i sve je dozvoljeno samo je pitanje dokle ? Ja ti preporucujem da ne mesas nista,uradi to kako je Bog rekao a za slucaj nuzde a verujem da to nije sada... ljudi rade svasta pa i mesaju ulje ali to su bar za mene izuzetne situacije kada recimo bezis od erupcije vulkana a merac od ulja na motoru ti pokazuje minimum.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja