Jump to content

Moto Zajednica

SLOVAČKA 2018

Recommended Posts

  • U prolazu, 62 postova
  • Lokacija: Rijeka Hrvatska
  • Motocikl: Gold Wing 1800

Slovačka je već duže vrijeme bila na listi želja, ali bi nekako u planiranju uvijek pala u drugi plan i bivala ostavljena *za neku drugu priliku*... Ta neka druga prilika napokon je došla na dnevni red. Imamo na raspolaganju četiri slobodna dana što bi taman trebalo biti dostatno za planirani đir. Rezervacije smještaja obavili smo unaprijed preko booking.com tako da tu brigu ne brinemo po putu. Prognoza vremena za slijedeća tri dana i nije baš nešto briljantna no uzdamo se u onu narodnu da sreća prati hrabre. 
Djelomično je tako i bilo...

DAN 1

Kreće se ranije ujutro, danas je pred nama 600-tinjak kilometara, a cilj je doći u Bratislavu što ranije u poslijepodnevnim satima da uhvatimo vremena i za jednu turističku šetnju centrom. U Pivki kratka pauza za otapanje krmelja kavicom i croasanom, te kupnju slovenske vinjete. Od Postojne nadalje karma nam je autoput što baš i nije neka dobitna moto kombinacija, pogotovo po Austriji gdje su kamere česte a ograničenja svako malo na 100 km/h. No što je tu je, ležernom vožnjom na tempomatu utopismo se u austrijskom i turističkom mnoštvu koje uglavnom poštuje ograničenja..... ništa jako puno ni za uslikati, ni za pamćenje, a bome ni za pričanje i pisanje....

slika

slika

Malu devijaciju sa rute i dodatno stajanje radimo ispred Beča gdje skrećemo na jezero Neusiedler See. Sudeći po gužvi i činjenici da je tek 20-ak kilometara udaljeno od Beča, očito im je ovo jedno od omiljenih izletničkih destinacija. A i dio je istoimenog nacionalnog parka. 

Ekologija u prvom planu 

slika

Skrećemo u mjesto Podersdorf am See, šetnja, osvježenje, nekoliko fotografija...Za austrijske gradiće na obalama jezera ne treba trošiti riječi. Vrijedi patnje po autoputu.

slika

slika

slika

Kako i priliči, po austrijski, sve uredno do bola 

slika

Palže se ne bi posramilo ni kakvo mondeno ljetovalište na moru. 
U oči upada niska ograda za kućne ljubimce koji nemaju pristup plaži.
Eto....u Austriji je sve uređeno do zadnjeg detalja, zna se red i što je najvažnije, isti se uredno i kulturno poštuje.

slika

slika

slika

slika

slika

slika

Lijepo bi bilo provesti vikend ovdje, no zacrtani plan i program tjera nas dalje.
Ubrzo stižemo na Austrijsko - Slovačku granicu.

slika

slika

slika

slika

S obzirom da je ispred nas desetak kilometara autoputa do Bratislave, na granici kratko zastajemo pitati treba li kakva vinjeta ili kakvo drugo čudo za sofisticirani drpež putarine na koji smo već gotovo pa navikli. Na tečnom engleskom dobivam odgovor da je u Slovačkoj autoput za motore besplatan te da nam žele sretan put i ugodan provod. Eto, zavolio sam Slovačku prije nego li sam i ušao u nju !! 
SLOVAČKA DON*T CRY....WE ARE COMMING !!

slika

Prvi miris Bratislave 

slika

slika

slika

slika

Odsjedamo u hotelu Blue, tek nekoliko tramvajskih stanica udaljen od centra. Uredan i solidan smještaj sa nevelikim ali dobrim restoranom za svaku je preporuku ako se zateknete u Bratislavi. 

slika

Taman lijepo ostalo vremena za šetnju bez presinga. Tramvajem se prebacujemo u centar grada koji je jako ugodno iznenađenje. Bili smo u Bratislavi neposredno prije pada željezne zavjese, negdje koncem 80-ih. Centar grada je pješačka zona i doslovno je neprepoznatljiv u odnosu na 80-e. Sve vrvi od restorana, odlično uređenih pubova iz kojih piči dobra glazba....sve u svemu i više nego pozitivan dojam u nadasve ugodnom okruženju.

Rolandova fontana, (poznata je i kao Maksimilijanova fontana), a legenda kaže da se kip na njenom vrhu u večeri sa Stare na Novu Godinu okrene na suprotnu stranu, kako bi pozdravio povijesne junake koji su u prošlosti branili grad :

slika

Idemo dalje u šetnju :

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

I njega smo pronašli...
Kaže priča da se zvao Čumil. Bio je gradski čistač ulica ili tako već nešto i jako je volio odmarati i prolaznicama zavirivati pod suknju. I eto, postao legenda te dobio svoje mjesto u modernoj povijesti....

slika

E mojoj ženi nećeš !! Naučit ću ja njega pameti....

slika

Slijedi solidna večera u hotelskom restoranu. Cijene nešto jeftinije nego kod nas, no ne baš nešto jako značajno....

slika

slika

slika


DAN 2

Nakon solidnog doručka spremni smo i napeti za napad na Tatre.
Iz Bratislave krećemo ravnicom prema Banskoj Bystrici. Landscape jako podsjeća na našu Slavoniju. Zemlja obrađena sve do ruba ceste, nema vidjeti zapuštene ili napuštene oranice. Prolazimo kroz niz manjih mjesta i sela. Upada u oči čistoća i urednost. Moram priznati da u cijelom điru kroz Slovačku nismo uočili bilo kakvo smeće. Po kućama na selima vidi se da je standard življenja podosta niži nego u gradu, ali sve su okućnice vrlo uredne i bez tragova bilo kakvog smeća, pogotovo onog glomaznog otpada koji tako često krasi naše kuće i okućnice po selima. Lokalne ceste su im dosta dobre, kvalitetom zadovoljavaju za ugodnu touring vožnju.

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

U Banskoj Bystrici stajemo za kratko osvježenje i protegnuti noge. Gradić sam po sebi nije ništa posebno ili ga barem tako doživismo.

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

Napuštamo Bansku Bystricu i krećemo lokalnom cestom kroz Niske Tatre prema Liptovsky Mikulaš-u.

slika

slika

I napokon :

slika

Slijedi vožnja kroz prirodu. Promet minimalan. Mjesec je Lipanj, sve friško zazelenilo i uživamo u mirisima proljeća i prirode.... Nije to atraktivno kao Dolomiti ili Alpe ali isto tako ima svoj poseban šumoviti šarm...

IMG]http://i65.tinypic.com/2zidaj7.jpg[/IMG]

slika

slika

slika

slika

slika

slika

Noćimo na popularnom skijalištu Jasna. Doduše nije sezona skijanja, no očito je popularna destinacija i u ostala godišnja doba jer gostiju u hotelu ne fali. 

slika

slika

slika

slika


Večeramo u restoranu hotela u prilično nekonvencionalnom ambijentu. No hrani nema prigovora. A i cijene su dosta povoljnije nego u Bratislavi tako da možemo reći da smo što se klope tiče prošli zaista povoljno. Solidna klopa + botilja vina = 200 kuna. Povoljnije ne može !!

slika

slika


DAN 3

Nakon jutarnjeg slijedovanja u obliku obilnog doručka nastavljamo prema Tatralandiji i Visokim Tatrama. 

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

Stižemo nadomak Tatralandije (neka vrsta zabavnog parka), no mi se idemo zabaviti na destinaciju pokraj parka, u već legendarnu naopako okrenutu kuću : Heliport. 
I tu smo se zaista lijepo zabavili...

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika


Dotaknusmo i Visoke Tatre

slika

slika



Slijedi laganini povratak....a nebo se gadno smrko i ne sluti na dobro. Na stranu prema Niskim Tatrama kuda smo planirali povratak srčano se zacrnilo pa mimo plana odlučujemo se za nastavak puta prema drugoj strani i Žilini koja djeluje tek malo vedrije. No ne zadugo. Kiša nas sustiže, kreće prolom oblaka....stajemo na prvoj benzinskoj. Napričasmo se i sa trojicom Slovaka na BMW-ima koji su se isto sklonili od kiše. Prošli su cijelu našu obalu pa smo imali i podosta zajedničkih tema. Nakon sat i pol kiša posustaje pa u kišnjacima krećemo dalje prema Bratislavi. Putem je kiša prestala i gotovo se razvedrilo. Stižemo rano poslijepodne pa ipak ostaje i lijepo vremena za planirani obilazak Bratislavskog dvorca.

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika


Nažalost, u sam dvorac ulaz za turiste nije bio moguć.
Pa uživasmo u zelenilu vrta i pogledu na grad....

slika

slika

slika

slika

Slijedi solidna večera u jednom restoranu malo izvan centra, tek nedaleko od rezerviranog apartmana. Usluga, kvaliteta i cijena vrlo pristojna tako da zadovoljno odosmo u krpe.

slika

slika

slika


DAN 4

Ništa jako puno za ispričati. Povratak iz Budimpešte dosadnom autocestom, srećom nema puno prometa pa tempomat odrađuje dobar dio posla. Kad smo već usput skrenusmo na jednu šetnjicu centrom Maribora, te uz još dva kraća stajanja uredno stižemo pred garažu...

slika

slika

  • Sviđa mi se 9
  • Hvala 4
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Vozac A kategorije :D, 897 postova
  • Lokacija: Beograd - povremeno Bijeljina,RS
  • Motocikl: Suzuki V Strom DL 650

Zanimljivo :) jedna od voznji za ovu godinu je i Slovacka :) ovaj putopis cu da uzmem kao reper za moje putovanje 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 5472 postova
  • Lokacija: Kraljevo
  • Motocikl: XT1200Z Super Tenere

Bio sam sa ekipom pre 2-3 godine na turi po Tatrama i veoma lepo smo se proveli. Sam region Tatri nije veliki, ali ima materijala za par dana vozikanja, malo sa Poljske, a malo vise sa Slovacke strane...i Visoke i Niske Tatre. Uz to je i sve solidno pristupacno.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 2783 postova

Slovačka je uredu.Nekako naši ljudi, ja pričam srpski a oni slovački i svi se razumemo.Takodje su nam bliski jer ih ima dosta po vojvodini.

Tatre savetujem odlazak žičarom gore.Može iz bilo kog ski centra.Iz ŠTrpske Pleso ide žičara i izvlaači te na najviši vrh Poljske.Planinari to obožavaju peške a naročito jer je na velikojvisini takozvani Lomnički štit par desetina kilometara dugačak plato sa gomilom ledničkih jezera i ugodnom šetnjom na velikoj visini.

Pre skoro 20 godina je predeo od jedno 10 kilometara na visini od 1500 metara pogodio uragan.šteta što nisam fotkao.Ogromni borovi i bukve svi,ali stvarno svi prelomljeni na pola na 2-3 metra od zemlje.Potpuno neverovatna snaga prirode.

  • Hvala 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • munZe konZa, 761 postova
  • Lokacija: Zemun
  • Motocikl: Honda Varadero XL 1000 V

Ako smem da pitam zasto je tekst uokviren plavom bojom? Neprijatno je za citanje,pogoto na telefonu.

Odlicna tura koju cu ove godine pokusati da izvezem

  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja