Jump to content

Moto Zajednica

Punjenje Akumulatora.. MTX7A-BS

Recommended Posts

  • Zainteresovan, 407 postova
  • Lokacija: Petrovac na Mlavi
  • Motocikl: CBR 900RR

Je l ima mozda iskustva sa ovim Einhell punjacem. Sad mi drugar poslao da je na akciji u nekoj prodavnici alata, sa 30e na 20e. Kod nas sam video da je oko 4500. Vidim da ima dosta funkcija, a ima i displej sa prikazom napona. Jedino ne piše nigde da je za moto akumulatore, ali piše da je minimalni kapacitet akumulatora 3Ah. Sa druge strane struja punjenja je u opsegu od 2A do 4A (za 12V), što opet nije malo za moto akumulatore. Meni bi do duše ovaj koristio samo za akumulatore od 50-100Ah.

 

punjac-akumulatora-sa-mikroprocesorom-cc
WWW.ALATIIMASINE.COM

Punjač akumulatora sa mikroprocesorom CC-BC 4 M Einhell (prodato) - 018/576-705 - Poručite brzo i sigurno u Internet prodavnici AlatiiMasine.com

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 8859 postova
  • Lokacija: Beograd - M.M.Lug
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD
Pre 15 sati, Arakis je napisao:

Teško da je normalan napon napunjenog AGM akumulatora 13V? Veći je nego kod olovnog akumulatora koji bi trebao biti na oko 12.6 - 12.7V ali do 13V ne dolazi.

tesko ali oce Rajce....

nakon formiranja pa cele noci stajanja, ujutru je stanje vako

IMG-20190115-125525.jpg

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 130 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: JiaJue JJ50QT-3a
Baner AGM YTX12-BS na ovom punjaču ebc4000 već nekih 20tak dana. Jutros raskačim, izmerim i napon manji nego sto je bio. Pokazuje 12.70 a prikačen sa 12.89. Garaža, prijatnih 19 stepeni, prikačen direktno, bez skidanja klema.
 
Idem da ga upalim da vidim kako će da zavergla
 
 
Kako je zaverglo?

Sent from my BKL-L09 using Tapatalk

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 213 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Malaguti Madison S250

Pali ko mina. Na dodir. Provozo ga po ulici nekoliko puta tamo vamo, čisto da me mine želja i u garažu. Uhvatim odmah da Izmerim, kad ono 13.16. Kresnem ponovo i opet upali iz prve. To bilo jutros. Maločas ponovo izmerim, kad on na 12.96. Kapiram ili nije punio punjač ili me zajebava unimer. Sutra ću stavim novu bateriju, pa ću premerim ponovo napon. Kad podne ispod 12.8 staviću aku ponovo na ovaj ebc4000 ali ovaj put ga vadim iz motora. Možda mi negde vuče struju.

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 56 postova
  • Lokacija: Subotica
  • Motocikl: XVS 950A

Pozdrav svima,

 

potpuni sam laik, pa ću izneti samo činjenice:

 

- 12.11.2018. sam kupio IBC4000 na osnovu preporuke jednog zadovoljnog a daleko iskusnijeg korisnika,

- u korisničkom uputstvu za gore pomenuti punjač, piše da on pored nekih 8 koraka u održavanju akumulatora i još bla, bla bla.., uključuje punjenje kada napon padne ispod 12.8 V. Povremeno sam kontrolisao napon na displeju i on, definitivno, tako radi.

- motocikl sam "ušuškao" sredinom novembra a akumulator priključio na punjač. Napominjem da je akumulator na motociklu povezan na potrošače. 

Motocikl palim, odprilike, na svake dve nedelje. Zadnji put sam ga upalio u ponedeljak 14.01., s tim, da je to prvo paljenje u ovoj godini. 

Nikada nisam imao problema sa paljenjem. Pali kao "veseo". Čini mi se, mada je to možda posledica ovog teksta, da je zadnje paljenje bilo malčice duže.

 

- imam Yuasa YTZ14S akumulator, a na zvaničnom sajtu :

 

https://www.yuasabatteries.com/resources/battery-maintenance-storage/

 

između ostalog stoji i ovo:

"Recharge battery if voltage is below 12.4V.",

 

dok na adresi:

 

https://www.yuasabatteries.com/resources/battery-maintenance-storage/spring-start-up-guidelines/

 

što se tiče napona AGM akumulatora, stoji ovo:

"When servicing an AGM style battery, you obviously don’t need to inspect the electrolyte levels since the battery is permanently sealed and must never be opened. The cleaning method and charging methods are the same as for the Conventional style batteries. The one feature to note about the AGM battery is the battery terminal voltage. The full charge voltage should read about 12.8 volts. These batteries have a slightly different electrolyte, which influences the terminal voltage."

 

Pitanja za iskusne kolege:

1. Ako je punjač neispravan, molim za objašnjenje, korak po korak, kako da to utvrdim (jer se isti radi baš onako kako je opisano u korisničkom uputstvu a i u skladu sa savetima na sajtu Yuasa-e)? 

2. Da li su vrednosti napona kod svih AGM akumulatora  iste ili se možda razlikuju od proizvođača do proizvođača ( član N.F.S. je izneo druge vrednosti)?

 

 

Hvala unapred na odgovorima a i na utrošenom vremenu za čitanje teksta.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 8237 postova
  • Lokacija: Kragujevac
  • Motocikl: ---Honda---

Neko strucniji ce ti vec odgovor dati kolega a ja cu poredjenja radi kucnuti sledece...

ctek, kada akumulator napuni odrzava ga uvek na 13.2v i konstantno "gura" po 100-tinak mA u isti, to je taj "float" ili odrzavanje na 100posto kapaciteta...

Ebc4000 ne radi taj "float" (uputi koji dolaze uz njega kazu da radi) vec kada bateriju "napuni"  on prekida punjenje i ceka pad napona koji je predefinisan (12.8v a to merenjem bude 12.6v) pa krene u krug... Tu razliku kod zdravog akumulatora a ako struja nigde ne "curi"  moze cekati i preko mesec dana...

Tom logikom, ako ga sa punjaca "raskacis" posle 20dana, ne ocekuje te pun akumulator... Punjac je ispravan ali mu je logika cudno podesena (po meni).

Ako ti sve radi i ti si zadovoljan, ne citaj dalje... Ne treba ti taj nemir :D.

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 56 postova
  • Lokacija: Subotica
  • Motocikl: XVS 950A

Nemir je već tu...:grr:

 

Hvala na brzom odgovoru. Pratiću kako se akumulator ponaša. Nisam baš siguran šta još da se prati sem napona :zbunjen:, ali pratiću...:jee:

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3477 postova
  • Lokacija: Niš / Donji Adrovac
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)

Već sam pre par godina u sličnoj temi napisao da se suviše velika nauka pravi oko zimskog održavanja akumulatora i da uopšte nema potrebe za tolikim komplikovanjem proste radnje.

Znači, pre nego što akumulator ostavimo na "zimovanje" /bilo da smo ga skinuli sa motora ili je na motoru), treba ga potpuno napuniti električno (nekim odgovarajućim punačem). Ukoliko akumulator ostaje na motoru preporučujem da otkačimo klemu sa minus pla akumulatora. 

Nakon ovoga je dovoljno da jednom mesečno (kada je temperatura povoljna) odgovarajućim punjačem malo "osvežimo" akumulator.

Kada poželimo da na kraju zimovanja motor startujemo, trebalo bi akumulator ponovo dopuniti i to bi bilo to.

Sve ostalo što se preporučuje (recimo stalni boravak akumlatora na "pametnom punjaču") može da bude povoljno, ali niti je neophodno, niti takav postupak garantuje da će akumulator da bude u bitno boljem stanju nego bez toga.

Ja recimo nikada nisam držao tokom zime akumulator neprekidno priključen na punjač, niti sam ga ikada unosio da mi zimuje u toploj prostorij, a ipak su mi akumulatori (i na motorima i na automobilma) ispravno funkcinisali u dužem periodu.

Jedan extremar primer:

Tokom zime 1984-85 imao sam dva Mini Morisa, od kojih sam jedan vozio svakodnevno cele zime, a drugi je "neregistrovan" stajao u dvorištu. 

Na oba su bili akumulatori stari već po 7-8 godina i tokom zime ih nisam nijednom dopunjavao (a u tom periodu su se temperature spuštale i do -24 stepeni). 

Kada sam u proleće hteo da odem na tehnički (da bih registrovao ovaj auto koji mi je stajao cele zime) samo sam izvuka "saug" i okrenuo kluč i posle par sekuni verglanja auto upalio.

i još jedan "svežiji" primer:

Pre nego što sam kupio Transalp koristio sam jednu sezonu neki skuter (RIYO od 50 kubika) i kada je stigao Transalp taj je skuter završio ispod jedne šupe i tu stajao narednih tri godine.

I onda crkne meni akumulator na Transalpu i ja lepo odem u šupu i skinem akumuator od skutera (nikada dopunjavan u međuvremenu), dopunim ga i spakujem na Transalpa. I taj je akumulator kod mene služio sve dok je transalp bio kod mene, (još naredne dve godine) bez ikakvih problema.

 

Promenio član zika56
  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 130 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: JiaJue JJ50QT-3a

Evo paljenje AGM akumulatora posle punjenja sa EBC 4000, bio je i na održavanju par dana... Motor napolju stoji na hladnom... Samo prekriven ceradom....
Evo kako je upalio...



Sent from my BKL-L09 using Tapatalk

  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 2782 postova

ja imam einhel punjač 5-1o A ,po medernom-glupavi i sad sam zainterosovan za ovaj einhel .Kada sam pre 2 godine pokušavao da nekim skupim c-tekom kod autoelektičara oživim yuasu  staru 10 godina ,nisam uspeo.Nekako sa tim običnim einhelom sam uspeo i to zato što sam gurao napon  na 16,5v i to tri puta uzastopce sa rasponom od 2 dana.To se dešavalo u ovo vreme jer sam se malo vozao sa tim lošim akuom.Onda je zaladilo pa sam imao vremena da se igram sa njim.

Da je to bilo u sezoni sigurno bih yuasu odložio u stranu i kupio nov i ne bi ni znao da mogu za 2 godine da mu produžim život.

Moje iskustvo kaže da je NAJVAŽNIJI  žilav akumulator od bilo kakvog punjača.

  • Sviđa mi se 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 195 postova
  • Lokacija: Novi Beograd
  • Motocikl: Jaca 125

 Поздрав,

И ја сам власник Cars Pro EBC 4000, купих га пре три недеље и неки дан.

Акумулатор се испразнио на 11 v, за 5 сати се напунио као што 

пише и на самом акумулатору (Landport YTX7L-BS 12V 6Ah), наравно

напон је 12,8 v, те након 4 (четри) дана монтиран и успешно је покренуо 

агрегат након тромесечног мировања...

Дакле пуњач ради и слободно га користите...

:takoje::zdravo:

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 130 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: JiaJue JJ50QT-3a
 Поздрав,
И ја сам власник Cars Pro EBC 4000, купих га пре три недеље и неки дан.
Акумулатор се испразнио на 11 v, за 5 сати се напунио као што 
пише и на самом акумулатору (Landport YTX7L-BS 12V 6Ah), наравно
напон је 12,8 v, те након 4 (четри) дана монтиран и успешно је покренуо 
агрегат након тромесечног мировања...
Дакле пуњач ради и слободно га користите...
:takoje::zdravo:
Eto.. I moja preporuka.. Testirano... Možda je NFS imao neku lošu seriju nešto... Ne znam.. Al ja prezadovoljan... Mnogo jeftinije od ctek a radi posao...

Sent from my BKL-L09 using Tapatalk

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3477 postova
  • Lokacija: Niš / Donji Adrovac
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)
pre 15 minuta, bocca_bastard je napisao:

12.8 je premalo

Čovek napisao da se akumulator prethodno ispraznio na 11 Volti, a takav akumulator (još ukoliko je duže vreme stajao tako prepražnjen) nikada neće moći da postigne pun kapacitet.

Prema tome čovek treba da bude veoma zadovoljan i sa ovim što je postigao (što on očigledno i jeste).

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3477 postova
  • Lokacija: Niš / Donji Adrovac
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)
pre 45 minuta, croser je napisao:

Ne razumem, zašto je 12.8 premalo...?

 

"The full charge voltage should read about 12.8 volts. "

 

Podatak sa Yuasa sajta...

Kod AGM akumulatora je napon punog akumulatora 13 Volti (po nekim podacima), a kod kiselinskih je 12,6-12,7 Volti.

Kolega nije naveo koji je akumulator u pitanju (ali su kod motora uglavnom u pitanju AGM) pa je bocca na osnovu toga dao komentar.

A inače kada se akumulator "preprazni" nastaje oštećenje koje nikako ne može da se u potpunosti otkloni i ono je utoliko veće ukoliko je akumulator duže stajao u takvom stanju. 

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 8237 postova
  • Lokacija: Kragujevac
  • Motocikl: ---Honda---

Masi se poenta, ja sam komentarisao i rekao da punjac ne puni akumulator do kraja, tj. posle tretiranja istim baterija nije na 100 posto kapaciteta...

Naravno da ce motor paliti kada ga sa 11v dovedes na 70 posto napunjenosti, naravno da skutercic pali i sa preko pola punim akumulatorom ali punjac nije punio (kod mene) kako treba...

 

Ne preporucujem kupovinu... Nije dobar,  radi, ali kao kada bi kanisterom od 10litara punio rezervoar od 15L, puniji je od praznog ali opet nije pun! Autonomija smanjena.

Ko hoce shvatice...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 385 postova
  • Lokacija: Karađorđevo-Bačka Palanka-Kraljevo
  • Motocikl: Suzuki gsx 750f

Posle ove tri strane napisanih različitih iskustava, ima li neko da preporuči koji punjač uzeti  po razumnoj ceni, a da može da nam koristi da punimo akumulatore i za auto i za motor?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1193 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Suzuki DL 1000 2014

Ja sam kupio ovaj

M.LOUIS.EU

Set: ProCharger 1.000 incl. ProCharger comfort indicator - Louis80 at Louis. Secure payment ✓ Free returns ✓ 2-year right of return ✓ » Buy now!
lepo radi, a posle naleteh i na ovaj
WWW.AKUMULATOR-SHOP.RS

-Oznaka modela: IBC4000B -Inteligentni automatski punjač akumulatora sa Bluetooth konekcijom za punjenje svih vrsta akumulatora sa mogućnošću praćenja rada punjača preko "Check & Charge" interfejsa -"Check & Charge" interfejs je dostupan za iPhone i Android telefone i uređaje -Mogućnost punjenja Litijumskim baterija i akumulatora (LiFePO4) uz mogućnost punjenja i svih tipova olovnih akumulatora (konvencionalni, AGM, Gel, Stop-Start) -Za Litijumske (LiFePo4) baterije sa 4 ćelije i kapaciteta: 8 - 50Ah -Napon punjenja za olovne baterije: -(12V): 14.4V ; Maksimalna struja punjenja: 4A -(6V): 7,2V ; Maksimalna struja punjenja: 4A -Napon punjenja za Litijumske baterije (12V): 12,8V -Potpuno automatski rad, bez potrebe za nadzorom -Integrisane sve vrste zaštitnih sistema (protiv kratkog spoja, varničenja, prepunjavanja...itd.) -Funkcija testiranja baterija pre početka punjenja -Veoma laka upotreba -LCD displej za laku kontrolu i praćenje procesa punjenja -Radna temperatura: od 0oC do
ali bese kasno jer sam vec narucio predhodni.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3477 postova
  • Lokacija: Niš / Donji Adrovac
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)
pre 23 minuta, croser je napisao:

Hvala Žiko...,znaš ti zašto...:care:

Nema načemu (i uvek na usluzi).:takoje:

  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 5900 postova
  • Lokacija: Novi Sad - Cacak, Srbija
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator
Pre 3 sati, Vjeko je napisao:

Posle ove tri strane napisanih različitih iskustava, ima li neko da preporuči koji punjač uzeti  po razumnoj ceni, a da može da nam koristi da punimo akumulatore i za auto i za motor?

  Moja preporuka bi ti bila da kupiš pravi punjač - onaj normalni sa trafoom unutra ( mora biti težak bar 1 kg ) . Ja sam takav koristio dvadesetak godina, a onda kupio noviji ( isto sa trafoom ), samo što ima mogućnost regulaciju punjenja. 

  Ovi što su veličine pakle cigareta mi ne ulivaju poverenje, zgodni su za poneti na put za svaki slučaj, ali za kuću, garažu treba imati pouzdan punjač . 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 2782 postova
On 17.1.2019. at 23:22, bocca_bastard je napisao:

12.8 je premalo

već 15 godina koristim na 2 motora agm , i dok su aku noviji, recimo do 4-5 godina napon mi je posle punjenja bio 13 do 13,06 volti.Ova 2 stoje čitavih mesec dana i pre sledećeg punjenja opet iznad 13v.Oni koji su bili skoro 10 godina stari su bili padali na oko 12.8 v.

Sada imam 2 godine star unibat i lamport isto 13,06 V kad se ohladi posle punjenja glupim eijhelom sa 1a bez ikakvih regulacija.Gasim punjač kad stignem ,obično na oko 15 volti.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • ODUSTO OD DIJETE, 2461 postova
  • Lokacija: ZEMUN
  • Motocikl: GSX650F + NMAX155

Što reče Žika napravismo tešku nauku oko punjenja akumulatora.

Do skoro koristio  ruski punjač za kola, star bar 15 godina ima preklopnik kojim se reguliše jačina struje i ampermetar.

Uz ovo sam koristio, iz vremena dok sam se malo bavio elektronikom, spravicu na kojoj imam ampermetar i voltmetar gde mogu da podesim jačinu i napon struje. Pre par godina ovde na forumu kupih saito pametni punjač i njega sad koristim.

U poslednjih 30-tak godina sam toliko napunio akumulatora što sebi što drugima i nikakvih problema nije bilo.

Na kraju sezone ga dopunim i skinem, u februaru ih dopunim i pred vraćanje na motore ih opet dopunim.

Ovakvom metodom mi je kineski aku odradio 6 sezona a Yuasa gura deseti rođendan.

Za sve ove godine nisam imao potrebu da ih dopunjavam u toku sezone kad se vozim.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 8859 postova
  • Lokacija: Beograd - M.M.Lug
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD
Pre 11 sati, ZEMZEM je napisao:

Ovakvom metodom mi je kineski aku odradio 6 sezona a Yuasa gura deseti rođendan.

Za sve ove godine nisam imao potrebu da ih dopunjavam u toku sezone kad se vozim.

boldovano..... bese nekad :)

sad ce vidis kad treba da kupis kaki je kvalitet ;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja