Jump to content

Moto Zajednica

Svecice

Recommended Posts

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Ja sam zaboravio da imam  te 2 svećice i nisam ih probao. Kod svećice je boljitak ako ima bolju masu, ne toliko kad su nove već vremenom. Problem je u geometriji varnice, školski, sa po jednom elektrodom je to naj bolje ali zato i najkraće traju, multi elektrode vremenom vitopere ali se to ne primeti mada se vidi na klipu. Svojevremeno sam čitao neku analizu, možda i posledičnu sa Briskom, kolko se sećam, zamerka je bila da ima koncentrisanu varnicu i da strogo mora da se vodi računa pri kupovini za određeni agregat jer može doći do oštećenja klipa, al to uzmi sa rezervom jer dosta davno je to bilo. Ako te zanima, dođi da ti dam pa izvozaj malo, baš i mene zanima, a mogu i da pitam takmičare dal ko ima neki verodostojan zaključak il preporuku.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 153 postova
  • Lokacija: Batajnica
  • Motocikl: Plovim drugim vodama

Hvala na predlogu,uzecu u obzir.Presao sam sa onih Champion svecica sto si preporucio na Autolite 3923.Rano je jos za zakljucke.Stigao mi je desni tb koji je kao nov,pa cu zameniti moj koji ima blagi luft u osovini.Onda cu doneti neki zakljucak,a svakako bi valjalo probati i Brisk.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 4 postova
  • Lokacija: MK , CH
  • Motocikl: BMW R1100 GS

Ne preporucujem Brisk iz ovog razloga:

 

1457128463_ZndkerzenBriskDOR14LGS_Zndkerzendefekt.thumb.jpg.d662701ba670f8d00776b6c609dcbd28.jpg

 

Moze da se procita ovde:

 

WWW.POWERBOXER-FORUM.DE

 

A evo i videa:

 

 

Imao sam Brisk unutra, i kad sam ovo video odmah skinuo i vratio se na Bosch FR6DDC kao sto BMW preporucuje. Nisam osetio nikakvu promenu kod rada motora. Kod Boksera je najvaznije da je dobro nastelovan, i onda radi dobro i ova Bosch svecica, a dzaba su i gromovi ako smesa u jednom ili obadva cilindra nije zapaljiva, zato sto je presiromasna ili prebogata.

Problem kod R1100 seriju je sto su dva cilindra, dva TB-a (Drosselklappe) a samo jedna Lambda sonda, pa tako ona meri samo prosek od obadva cilindra, sto znaci ako motor nije dobro nastelovan i sinhronizovan, trese, prdi, puca, a vlasnik misli sad cu da probam druge svecice i bice bolje.

Ja mislim da netreba eksperimentisati sa svecicama jer je to radio BMW dugo, dok nisu nasli pravu.

Sam Bosch je rekao da za ovaj agregat, Elektroda Mase (onaj deo sto ulazi u cilindar i zavaren je za telo svecice) treba da bude sto kraca tj. da bude stranicna kao kod FR6DDC , a ne tavanska (odozgo) kao kod FR6DP1. Sve ovo zato sto kod Boksera zbog visokofrekventnih vibracija moze da dodje do kidanja Elektrode Mase (onaj deo sto je zavaren) i eto ti veselja.:maloljut:

To moze da se procita ovde: 

WWW.POWERBOXER.DE

Zündkerzen für die 4-V

 

Brisk DOR14LGS sam imao bas, i samo iz ovog razloga jer kod njih Elektrode Mase nisu zavarene nego je to izfrezano iz jednog komada, ali kad sam video i procito ovo ... :lud:

Neki preporucuju NGK BKR7EKC (sto isto ima dve stranicne elektrode) a drugi njenu Iridijumsku varijantu NGK BKR7EIX. Iridijumska varijanta za mene otpada jer ima tavansku elektrodu sto znaci dugacku. Stavio sam NGK BKR7EKC i Bosch FR6DDC jedna do drugu i video da kod Bosch FR6DDC Elektrode su krace iako obe imaju stranicne Elektrode. Ko neveruje neka proba sam.

 

Ja ostajem kod Bosch FR6DDC a drugi kako im volja. :zvizduk:

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Dešava se da se razglavi centralna elektroda, masa da se odlomi teško, da dođe do topljenja elektroda, to može. Postoji BMW instrukcija sa spiskom "alternativnih" svećica za niz modela motora, a što se tiče NGK, napravili su jedan jedini mogući tip za poslednju seriju vazdušnjaka, M10, koštaju 4 komada 72€, a ne traju koliko bi trebalo, zazor na oko prevelik i razroka geometrija, već se vidi pojedenost, a prešle su 32.593 km, sa novim motor ko preporođen: 

 

20190329_122517.jpg.4a686105d1276d64f88e86a24ad85596.jpg

 

Lično, koristim jeftine Denso standardne bakarne svećice, motori rade fino meko, naravno, preduslov je perfektna podešenost i simetričnost kroz ceo opseg obrtaja, tad Lambda sonda radi svoj posao, kod 1.2 modela sa dve, nema razilike sa i bez kontrolera između cilindara. Ne volim višestruke sveće jer im se ne može ništa kad se vidi da zazori nisu simetrični, a iridijum ima manju provodljivost ali deklarisanu dužu trajnost od bakra, ne smatram komfor prednošću u tehničkom smislu, al je u redu, pogotovo za donji par svećica.

 

Što se tiče podešenosti, ni malo jednostavno nije usaglasiti cilindre i onda se projktuje kako je Sunger naveo, možda je najproblematičniji model S koji ide u rangu savremenog 12.50, ali ima deklarisano veću potrošnju pa kad nije dobar, troši nemilisordno, međutim, lepo skockan, troši ko i svaki BMW a ide ko što je i projektovan.

 

Nekad davno, sa autombilskih takmičenja, ubedljivo najbolju performansu je imala Bosna svećica namenski izrađena, ali je bila kratkotrajna, nije mogla da izdrži kružnu trku već samo kvalifikacije i brdsku trku što je baš kratko. Tu osnovi leži problem, performansa ili trajnost, niz kompromisa gde spada i pomenuti Brisk i raznorazne kreakcije. Klasična svećica je deklarisana na 15K i tad je za zamenu, međutim, na po deset K Denso nema vidljivih deformacija a zaor bude nemerljivo pomeren, sa tvrdog na meko, bez problema traje 20K a košta smešno.

 

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3477 postova
  • Lokacija: Niš / Donji Adrovac
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)

Na mom motoru (kada sam ga kupio) bile su Brisk svećice (valjda sa tri pipka). Motor radio dobro, ali bila neka "rupa" u ubrzanju na oko 2800-3000 obrtaja. Sa njima prošao oko desetak hiljada kilometara. Nakon toga mi Mile (Đunta) poslao na probu Auto Lite i motor veoma lako palio i radio izuzetno fino i "mekano", a ova "rupa" se prilično smanjila. I taman sam pomislio da je to dobar izbor, kad ono potrošnja katastrofalna. Nije uopšte logično, ali imam izuzetno preciznu evidenciju potrošnje i nema greške. Nakon 2.000 km svećice skinute. 

Sledeće svećice su mi bile NGK iridijum i motor malo teže pali (u odnosu na Auto Lite), ali se "rupa" u obrtajima skoro izgubila i potrošnja je prilično manja (i u odnosu na Brisk, a posebno u odnosu na Auto Lite). Sa ovim svećicama sam do sada prešao bizu 40.000km i ne pokazuju bilo kakav nedostatak i dalje izgledaju kao nove.

Sledeće svećice koje ću da montiram biće Denso Iridium (da vidim kakve su uu odnosu sa NGK iridium). 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 4 postova
  • Lokacija: MK , CH
  • Motocikl: BMW R1100 GS
Pre 8 sati, đunta je napisao:

Postoji BMW instrukcija sa spiskom "alternativnih" svećica za niz modela motora

Voleo bih da vidim taj spisak, ako nije problem, i iz koje godine je taj spisak ?

 

Pre 8 sati, đunta je napisao:

a ne traju koliko bi trebalo, zazor na oko prevelik i razroka geometrija, već se vidi pojedenost, a prešle su 32.593 km, sa novim motor ko preporođen

32.593 km nije uopste malo ako su obicne a ne Iridijum. Ne vidim problem. :neznam:

 

Pre 6 sati, zika56 je napisao:

I taman sam pomislio da je to dobar izbor, kad ono potrošnja katastrofalna. Nije uopšte logično, ali imam izuzetno preciznu evidenciju potrošnje i nema greške

Posto kazes da je sa tim svecicama motor radio izuzetno dobro onda stvarno nije logicno da je potrosnja porasla zbog njih. Potrosnja zavisi od puno faktora ali najmanje od svecica ako motor radi izuzetno dobro kako si napisao, pa se verovatno kod tebe istovremeno promenilo jos nesto sto nisi primetio a sto je uticalo na potrosnju, kao na primer hladnije vreme, veca tezina (tovar, suvozac), agresivnija voznja, losije gorivo (voda u benzinu) itd. Ja na primer kad dodjem dole i meni pocne motor da trosi vise, a kad se vratim opet normalno. :Joska:

Ja mislim da svecica ili pali smesu ili ne. Sredine nema u smislu upali ali samo pola, ali sredine ima u smislu ne upali svaki radni takt nego neke preskace. E tad motor ne radi kako treba, a to se oseti i primeti. A ne upali svaki radni takt zato sto vremenom zazor izmedju Elektroda se povecava (Elektrode se trose) i iskra pocinje da slabi jer mora da predje veci put.

 

A sad da se nadovezem na moj prethodni post. Brisk je Ceska firma i ne bih da izvlacim neke zakljucke iz toga, ali izgleda da kontrola kvaliteta nije bas na visokom nivou. Brisk DOR14LGS se preporucuje za BMW R1100xx seriju i tu sam svecicu imao u motoru a izgleda ovako:

 

776632191_ZndkerzenBriskDOR14LGS.thumb.jpg.65e95340b0b1e9841f78f0591ddb6069.jpg

 

Napisao sam sta mislim o njoj u prethodnom postu pa necu da se ponavljam. Samo cu da dodam da su ljudi morali da kupuju nove kablove jer su se kablovi zasvajsali za svecicu.

Napravio sam jos jednu sliku da potvrdim ono o cemu sam pisao u prethodnom postu. Obratite paznju na duzinu=tezinu Elektrode Mase. Znam da je Bosch svecica malo manja na slici i nemojte me stavljati na kolac zbog toga, jer nije mi bila namera da napravim opticku varku, nego jednostavno nisam uspeo da ih spojim sa istim velicinama, ali i pored toga moze lepo da se uporedi.

Ovo su svecice koje se preporucuju za BMW R1100xx seriju, ima jos ali mislim da je dovoljno.

 

694122080_ZndkerzenBoschFR6DDC_DENSOK22TNR-S_NGKBKR7EKC_NGKBKR7EIX_Vergleich.thumb.jpg.4265be176a8fed5b19e2d6e1e147655b.jpg

 

Da me neko ne shvati pogresno, ne reklamiram nista jer ne radim za nikoga, ne prodajem nista niti imam neku materijalnu korist od ovoga. Jednostavno zelim da pomognem i upozorim da drugi ne plate istu skolu sto su neki drugi vec platili.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački
Pre sat vremena, sunger je napisao:

32.593 km nije uopste malo ako su obicne a ne Iridijum. Ne vidim problem. 

 

Mislim da nisi pažljivo pročitao, za poslednju seriju vazdušnjaka postoji jedna jedina svećica, M10, NGK iridijum, koja bi trebala bez problema da traje 40K. Spisak pokriva sve do modela 2010 kolko se sećam, kad ga nađem na kompu, postaviću. Inače je NGK nedavno objavio o plagijatu njihovih svećica, nije moguće vizuelno utvrditi razliku kolko mi je preneto, a pucaju u motoru.

 

Gotovo cela Amerika vozi Auto Lite, većina običnu bakarnu, tek po neko neku boljšiju i nema ni jednog minusa već samo superlativi, tako da je Žika izuzetak koji potvrđuje pravilo. Imam još par, nisam probao da bi komentarisao, ali korostim pandam Šampion i u poslednje vreme Denso, svi motori imaju donju regularnu potrošnju zaključno sa modelom 1.2 do 2010 godine.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3477 postova
  • Lokacija: Niš / Donji Adrovac
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)
Pre 1 sat, sunger je napisao:

Voleo bih da vidim taj spisak, ako nije problem, i iz koje godine je taj spisak ?

 

32.593 km nije uopste malo ako su obicne a ne Iridijum. Ne vidim problem. :neznam:

 

Posto kazes da je sa tim svecicama motor radio izuzetno dobro onda stvarno nije logicno da je potrosnja porasla zbog njih. Potrosnja zavisi od puno faktora ali najmanje od svecica ako motor radi izuzetno dobro kako si napisao, pa se verovatno kod tebe istovremeno promenilo jos nesto sto nisi primetio a sto je uticalo na potrosnju, kao na primer hladnije vreme, veca tezina (tovar, suvozac), agresivnija voznja, losije gorivo (voda u benzinu) itd. Ja na primer kad dodjem dole i meni pocne motor da trosi vise, a kad se vratim opet normalno. :Joska:

Ja mislim da svecica ili pali smesu ili ne. Sredine nema u smislu upali ali samo pola, ali sredine ima u smislu ne upali svaki radni takt nego neke preskace. E tad motor ne radi kako treba, a to se oseti i primeti. A ne upali svaki radni takt zato sto vremenom zazor izmedju Elektroda se povecava (Elektrode se trose) i iskra pocinje da slabi jer mora da predje veci put.

 

A sad da se nadovezem na moj prethodni post. Brisk je Ceska firma i ne bih da izvlacim neke zakljucke iz toga, ali izgleda da kontrola kvaliteta nije bas na visokom nivou. Brisk DOR14LGS se preporucuje za BMW R1100xx seriju i tu sam svecicu imao u motoru a izgleda ovako:

 

776632191_ZndkerzenBriskDOR14LGS.thumb.jpg.65e95340b0b1e9841f78f0591ddb6069.jpg

 

Napisao sam sta mislim o njoj u prethodnom postu pa necu da se ponavljam. Samo cu da dodam da su ljudi morali da kupuju nove kablove jer su se kablovi zasvajsali za svecicu.

Napravio sam jos jednu sliku da potvrdim ono o cemu sam pisao u prethodnom postu. Obratite paznju na duzinu=tezinu Elektrode Mase. Znam da je Bosch svecica malo manja na slici i nemojte me stavljati na kolac zbog toga, jer nije mi bila namera da napravim opticku varku, nego jednostavno nisam uspeo da ih spojim sa istim velicinama, ali i pored toga moze lepo da se uporedi.

Ovo su svecice koje se preporucuju za BMW R1100xx seriju, ima jos ali mislim da je dovoljno.

 

694122080_ZndkerzenBoschFR6DDC_DENSOK22TNR-S_NGKBKR7EKC_NGKBKR7EIX_Vergleich.thumb.jpg.4265be176a8fed5b19e2d6e1e147655b.jpg

 

Da me neko ne shvati pogresno, ne reklamiram nista jer ne radim za nikoga, ne prodajem nista niti imam neku materijalnu korist od ovoga. Jednostavno zelim da pomognem i upozorim da drugi ne plate istu skolu sto su neki drugi vec platili.

 

Znam da potrošnja zavisi od mnogo faktora i da nije baš jednostavno strpati povećanu potrošnju samo neodgovarajućim svećicama, ali ipak je kod mene bila potrošnja bitno veća za tih oko 2.000 km koliko sam imao Auto Lite svećice na motoru u odnosu na prethodno stanje, a isto tako i na stanje nakon zamene svećica novim.

Gorivo već desetak godina kupujem skoro isključivo na MOL pumpama (isto se tako pokazalo da mi je sa tim gorivom potrošnja niža za oko 8%  u odnosu na NIS i na ostale). A najbolje mi je motor radio i ubedljivo najmanje trošio sa gorivom kupljenim u makedoniji (MAK petrol pumpe).

Vrlo je moguće da su drugi uzroci imali uticaj na bitno veću potrošnju goriva za ta dva meseca (i 2.000km) ali ništa nisam bitno menjao u načinu vožnje, niti se vreme bitno menjalo, niti sam nešto oštrije vozio, niti sam oko motora nešto radio, niti je opterećenje nešto bitno menjano, ali opet ne tvrdim da nije moglo da bude i drugih uzroka. a testiranja nisam vršio u laboratorijskim uslovima pa da garantujem da je moj zaključak apsolutno ispravan i tačan. Opet kažem da je nelogično da motor odlično radi, a da je potrišnja bitno veća, ali je rezultat kod mene bio takav i nisam hteo dalje da eksperimentišem.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Vidi bata Žile, ti si jedan jedini uzorak sa svega 2.000km, ne sporim to što si izeneo naravno, već sučeljavam stotine hiljada pređenih kilometara na ko zna koliko motora, doduše, ne sa Auto Litom već sam pomenutim pandamima koji su po tehničkim karakteristikama isti, da prenabregnem masu zadovoljnih po Americi gde su i 4 sveće kupljene, sad, postoji verovatnoća da su na ebay.com u bile lažne, ali i verovatnoća lošeg goriva, ili brojčanika. Ako se ne varam, u nekoj od tema si pomenuo povećanje za 2 litre, što je praktično oko 40-tak procenata na nekih oko 5 litara +/- kolko 1100 troši u nekom režimu iznad takozvanog švaler gasa. Tehnički to nije moguće zbog svećice, kad je ona potrošena a radi, rast ne može preći više od 20% jer dalje rast nije moguć jer svećica crkava i motor ne radi, tako da uzrok je verovatnije nešto drugo.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3477 postova
  • Lokacija: Niš / Donji Adrovac
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)
Pre 7 sati, đunta je napisao:

Vidi bata Žile, ti si jedan jedini uzorak sa svega 2.000km, ne sporim to što si izeneo naravno, već sučeljavam stotine hiljada pređenih kilometara na ko zna koliko motora, doduše, ne sa Auto Litom već sam pomenutim pandamima koji su po tehničkim karakteristikama isti, da prenabregnem masu zadovoljnih po Americi gde su i 4 sveće kupljene, sad, postoji verovatnoća da su na ebay.com u bile lažne, ali i verovatnoća lošeg goriva, ili brojčanika. Ako se ne varam, u nekoj od tema si pomenuo povećanje za 2 litre, što je praktično oko 40-tak procenata na nekih oko 5 litara +/- kolko 1100 troši u nekom režimu iznad takozvanog švaler gasa. Tehnički to nije moguće zbog svećice, kad je ona potrošena a radi, rast ne može preći više od 20% jer dalje rast nije moguć jer svećica crkava i motor ne radi, tako da uzrok je verovatnije nešto drugo.

Mile, ja nisam ni tvrdio da je takvo povećanje potrošnje zasigurno uzrokovano isključivo zbog vrste svećica (verovatno je bilo i drugih uzroka). I ne sporim uopšte dobra iskustva drugih korisnika, nego sam izneo svoja lična iskustva za određeni period i ta iskustva su takva kakva jesu i nisam ni ulepšavao niti pogoršavao, niti imam bilo kakvih razloga da neki proizvod pljujem a drugi da hvalim. I uz to ne sučeljavam moje iskustvo sa bilo čijim drugim, niti mi je to namera.

Jednostavno se kod mene desilo to da je posle postavljanja ovih svećica došlo do bitno veće potrošnje, a nakon zamene ovih svećica se ova potrošnja opet vratila na neku "normalu" i to je to. Da li je bilo i nekih drugih uzroka (koje ja nisam mogao da primetim), pojma nemam, ali su se razlike u potrošnji poklopile sa periodom korišćenja svećica, pa sam to i napisao.

Uostalom ja nisam institut koji vrši ispitivanja i testiranja, nego samo korisnik koji je u nekom periodu nešto pokušao i koji ima jako ograničena sredstva da bi nastavio neka dalja testiranja radi potvrđivanja (ili demanta) onog što je primetio u kratkom periodu korišćenja). Ko ima želju, sredstva i vreme da se dalje bavi ovim problemom, ja nemam ništa protiv i prihvatiću ono što bude o tome napisao, ali ja bih da se vozim motorom a ne da pregledam sitna crevca na svakom detalju vezanim za motor. Suviše mi kratak život (i plitak džep) da bih sve to postigao, a uz to imam i druge vrste "zabave" na koje se dangubim i trošim.

Promenio član zika56

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Lista koju sam našao, sadrži alternativu ali samo NGK i možda 2-3 Denso, a tu na kojoj ima više opcija nemogah jutros da nađem.

 

1.2, do 10K pređenih, nema podatka o potrošnji:

 

474541495_BOJANADVSTARE.jpg.5568cc7c954a128e20c7a28994a0cb79.jpg

 

Jedna od te 4, vidi se leva elektroda kako se otvorila i pomerila u vis:

 

1235773099_BOJANADV-STARA.jpg.f1c24d84080b9ce3d9319282d7df9f30.jpg

 

Klasična posle 10,2K, leva je gornja, desna donja, ona mora da bude čađavija jer prevshodno pali već sagorelu smešu, potrošnja 5,00-5,2 na drumu tečne vožnje:

 

114990284_BOJANADV10K-GORNJAIDONJA.thumb.jpg.ef6865ece11b1f90251b4bb2087fee71.jpg

 

624664847_BOJANADV10K-GORNJE.jpg.9a2365ef0c10286ba55be22377731312.jpg

 

Donja jedna očišćena, zazor mek umesto tvrd:

 

1460607787_BOJANADV10K-DONJAOIENA.jpg.97eff6356f3e5d00e0fc0d68307038f8.jpg

 

1.2, nema podataka:

 

1175051700_DANKOPRVE.jpg.09fb3429ba54aeaf3434c4afc6c7e1d5.jpg

 

Klasična posle ravno 10K, zazor pomern u meko, potrošnja 6 pod teretom 3 kofera u sa punim gasom na auto putu:

 

322855567_DANKO10K.jpg.39bde5d6c53a0c4a2620c458ea24cf48.jpg

 

1.2, nisu podaci relavantni, vidi se pomeranje pipaka sa jedne strane na obe svećice, gornji par:

 

748249234_IKA1.2.jpg.f0094480f99f8e7972a22f31466afca7.jpg

 

donji:

 

1672462174_IKADONJE1.2.jpg.311c7cd5d0fcffcd1355cfb1a7ae9617.jpg

 

Stavljene nove i uz naravno pun servis, preliminarna potrošnja ispod 5,5 i osetno bolja performansa, što svakako nije isključivo do sveća:

 

20190304_104214.thumb.jpg.9b1379de28cb22d8b2efaca46a03e5d8.jpg

 

11.50 RT, nema podataka:

 

1657501620_SLOBAPRVE.thumb.jpg.3f1283ac6f33307472b100c60cf85a9f.jpg

 

klasična posle 10K, brdovit teren, ispod 5,5:

 

664006759_SLOBA10K.jpg.2182f506d77b7b6044c07e7eccba2416.jpg

 

1.1 S: oko 4K, uvećana potrošnja ali zbog drugog razloga:

 

704311296_NIKLOASSAYMON.JPG.84c241757f080c628b5de99dd4c13182.JPG

 

Posle 3K i urađenog servisa, potrošnja 6,4-7, mešano periferija Beograda i drum :

 

111283411_NIKLOASDUPLE3K.thumb.jpg.2a10a6681ede5a2ccc2f19029cb79bab.jpg

 

Klasične, 5,5, doduše pretežno drum ali brzo, fabrički podatak za ovaj model je 6,2:

 

681004783_NIKLOASNOVE.thumb.jpg.a897c43082bcec1aa8c26a55029395af.jpg

 

11.50GS, 4,5K mešovito grad put 8:

 

885328479_OMLASTARONOVE4K.jpg.7ac0446eeebd91e59333361b63ccd470.jpg

 

Klasične posle 7K i urađenog servisa, drum 5,5 pod teretom, 90% ostale kilometraže sam centar Beograda, Dorćol-Vračar, 7, svećice su po skidanju i bez čišćenja, namerno malo posnija smeša podešena:1339483586_OMLAPOSLE7_000.jpg.efd473b3b8e12ac1e5e1e1cc6919d920.jpg

 

Moj motor sa klasičnim svećicama, prosečnapotrošnja delom na poligonu, a veći deo oštre instruktoraže na Avala ringu i još malo naokolo:

 

MOJ.jpg.1f12f82771798f3153bca6b86c6e19ec.jpg

 

I ovo je vrlo dobra karta izgleda svećica:

 

spark_plug_chart.jpg.c2f4bc9656e5f203b830dbd6e858fdeb.jpg

 

 

 

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

@Žile- Iznošenje iskustava je sasvim u redu i dobrodošlo, ali uvek valja da se iznese i neki zaključak, a iz tvog pisanja jedina indikacija je da svećice koje sam ti poklonio kao simboličan Božićni dar dok se još nismo poznavali, nisu dobre, a to po tehničkim karteristikama svećica nije moguće jer one pred otkazivanje obično troši gorivo uvećano za petnaestak procenata ako je sve ostalo kako treba, crkavaju i nema dalje. Ima niz postova na adv-u sa isključivo pozitivnim iskustvima, naveo sam i svoja kroz praksu sa pandam svećicama što je svako neuporediv skup informacija u odnosu na tvoj usamljeni. Naveo sam nekoliko nasumičnih primera uključujući i sa svojim "novim" motorom, a na predhodnom, istom ko tvom, pri poslednjoj vožnji sa suprugom i 3 kofera u brdskoj vožnji, sa klasičnom svećicom anolgnoj Auto Litu, čep do čepa je tik ispod 5,2, drugar sa RT-om bez malo identično, vožnja jedan iza drugog, ista svećica ali druge marke. Jedan par gore postavljenih svećica, klijent probi glavu kako mu motor troši pa troši, a znam da je to do njegovog režima vožnje, pa kad sam mu na njegove oči izvuko obe svećice i pokazao besprekoran izgled i reko, "ako koza laže, rog ne laže, nećemo više da pričamo o potrošnji, olabavi malo ruku i prebaci ponekad u viši stepen prenosa", tako i bi i sad je uhvatio režim sa uobičajenim trošenjem goriva. Jednostavno neke stvari nemaju logiku ko što si i sam rekao, ali sasvim sigurno postoji nešto prikriveno kao objašnjenje, naveo sam lažnu svećicu na aneričkom Ebay-u od prodavca sa 100% pozitivnim ocenama kao jednu od mogućnosti, a nisam akcentovao drastično velike potrošnje o kojima si mi pričao, sipajući gorivo na pojedinim pumpama, a tu mogućnost nisi uzeo u obzir. Usput, drugar je skoro naveo potrošnju ispod 4,5l, našta sam ja rekao da je to nemoguće iako sam ja servisirao taj motor, doduše, jedan 1.1 ima verodostojnu evidenciju jednako ko ti, silazi mu na 4,6l, ne uvek, ali je pretežno bio ispod 5 litara. Ja imam vremena još manje, ali na neki način moram da se udubim u tematiku kad zaključim da je van okvira, delom i za sebe a delom i zbog auditorijuma, što je to suprotno, podkrepljujem argumentacijom kao što su fotke recimo.

 

Slično je bilo kada si proglasio menjačko ulje uzetim od mene, lošim, a nisi uzeo u obzir propalo kvačilo koji si tek sad reparirao, previdreo si tehničku osobenost, sa erodiranim kvačilom nema dobrog šaltanja i sve drugo je privid, no, da ne ofujemo temu.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3477 postova
  • Lokacija: Niš / Donji Adrovac
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)
Pre sat vremena, đunta je napisao:

@Žile- Iznošenje iskustava je sasvim u redu i dobrodošlo, ali uvek valja da se iznese i neki zaključak, a iz tvog pisanja jedina indikacija je da svećice koje sam ti poklonio kao simboličan Božićni dar dok se još nismo poznavali, nisu dobre, a to po tehničkim karteristikama svećica nije moguće jer one pred otkazivanje obično troši gorivo uvećano za petnaestak procenata ako je sve ostalo kako treba, crkavaju i nema dalje. Ima niz postova na adv-u sa isključivo pozitivnim iskustvima, naveo sam i svoja kroz praksu sa pandam svećicama što je svako neuporediv skup informacija u odnosu na tvoj usamljeni. Naveo sam nekoliko nasumičnih primera uključujući i sa svojim "novim" motorom, a na predhodnom, istom ko tvom, pri poslednjoj vožnji sa suprugom i 3 kofera u brdskoj vožnji, sa klasičnom svećicom anolgnoj Auto Litu, čep do čepa je tik ispod 5,2, drugar sa RT-om bez malo identično, vožnja jedan iza drugog, ista svećica ali druge marke. Jedan par gore postavljenih svećica, klijent probi glavu kako mu motor troši pa troši, a znam da je to do njegovog režima vožnje, pa kad sam mu na njegove oči izvuko obe svećice i pokazao besprekoran izgled i reko, "ako koza laže, rog ne laže, nećemo više da pričamo o potrošnji, olabavi malo ruku i prebaci ponekad u viši stepen prenosa", tako i bi i sad je uhvatio režim sa uobičajenim trošenjem goriva. Jednostavno neke stvari nemaju logiku ko što si i sam rekao, ali sasvim sigurno postoji nešto prikriveno kao objašnjenje, naveo sam lažnu svećicu na aneričkom Ebay-u od prodavca sa 100% pozitivnim ocenama kao jednu od mogućnosti, a nisam akcentovao drastično velike potrošnje o kojima si mi pričao, sipajući gorivo na pojedinim pumpama, a tu mogućnost nisi uzeo u obzir. Usput, drugar je skoro naveo potrošnju ispod 4,5l, našta sam ja rekao da je to nemoguće iako sam ja servisirao taj motor, doduše, jedan 1.1 ima verodostojnu evidenciju jednako ko ti, silazi mu na 4,6l, ne uvek, ali je pretežno bio ispod 5 litara. Ja imam vremena još manje, ali na neki način moram da se udubim u tematiku kad zaključim da je van okvira, delom i za sebe a delom i zbog auditorijuma, što je to suprotno, podkrepljujem argumentacijom kao što su fotke recimo.

 

Slično je bilo kada si proglasio menjačko ulje uzetim od mene, lošim, a nisi uzeo u obzir propalo kvačilo koji si tek sad reparirao, previdreo si tehničku osobenost, sa erodiranim kvačilom nema dobrog šaltanja i sve drugo je privid, no, da ne ofujemo temu.

Moj motor u proseku (za pređenih 51.000 km koliko je kod mene) prosečno trošio 5,56l/100km (min. zabeležena 4,74, max. 8,2) i smatram da je to sasvim prihvatljivo (sa mojim načinom vožnje i u uslovima u kojima ga koristim). 

Što se ulja Silkolene COMP 4 za mašine tiče, smatram da je izvanredno (najbolje koje sam ikada koristio), a što se ulja za menjač tiče bilo je kod mene katastrofalno i tu sa moje strane nema nikakve sumnje. Jednostavno, dok je motor bio hladan (posebno u zimskim uslovima), uopšte nije bilo moguće prebaciti ga iz prve brzine, a kada se dostigne radna temperatura situacija je bila bolja.

Sa zamenom ulja (naliveno Castrol MTX 75W-140) menjač je opet radio izvanredno u svim uslovima (a zamena lamele je usledila dosta kasnije). I ulje nisi ti proizveo (pa da se osećaš prozvanim i povređenim), nego FUKS i to što se nešto kod mene pokazalo lošim uopšte ne znači da će i kod nekog drugog isto tako da se pokaže.

Samo pokušavam da budem objektivan u onome što pišem iz ličnog iskustva i uopšte mi nije cilj da budem pred bilo kim u pravu, niti da bilo kog ubedim da sluša moja iskustva niti da negiram tuđa iskustva i mišljenje. Naprotiv, poštujem svačije mišljenje i iskustvo (posebno od onih za koje znam da imaju i znanje i iskustva i da nemaju razloga da lažu, a gde i ti zasigurno spadaš). 

I još samo sledeće:

Meni motor služi za svakodnevnu vožnju (u svim uslovima) i shodno tome ne može da bude stalno u idelnom stanju. Trudim se da bude funkcionalno ispravan i siguran tokom vožnje, a da li je baš sve na njemu (i u njemu) "pod konac" ne obraćam pažnju, pa shodno tome i moja iskustva koja sam izneo mogu bitno da odstupaju od iskustva onih koji motor održavaju drugačije (bolje).

Uostalom, isto se tako ponašam i prema sebi i svom zdravlju, pa i pored toga trajem već prilično dugo (i prilično sam upotrebljiv još uvek), pa što bi neko tehničko sredstvo imalo bolji tretman u odnosu na mene?

 

  • Sviđa mi se 3
  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1689 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic
Pre 9 sati, zika56 je napisao:

Meni motor služi za svakodnevnu vožnju (u svim uslovima) i shodno tome ne može da bude stalno u idelnom stanju. Trudim se da bude funkcionalno ispravan i siguran tokom vožnje, a da li je baš sve na njemu (i u njemu) "pod konac" ne obraćam pažnju, pa shodno tome i moja iskustva koja sam izneo mogu bitno da odstupaju od iskustva onih koji motor održavaju drugačije (bolje).

Uostalom, isto se tako ponašam i prema sebi i svom zdravlju, pa i pored toga trajem već prilično dugo (i prilično sam upotrebljiv još uvek), pa što bi neko tehničko sredstvo imalo bolji tretman u odnosu na mene?

 

Amin....i da potraješ i ti i tvoj motor još 100 godina.....

  • Sviđa mi se 2
  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački
Pre 22 sati, zika56 je napisao:

Samo pokušavam da budem objektivan u onome što pišem iz ličnog iskustva

 

Prervideo si tehničku karkteristiku opet, svako mazivo ima svoj opseg radnog učinka a temperatura je tu od velikog učinka. cSt40°C kod Kastrola je 179, kod Fuch-sa 427, 2,5 puta gušće, što se i golim okom utvrdi pri sipanju, ko med je, jedno od najgušćih, na nula i minus 10°C,  praktično  van upotrebnog opsega dok se ne zagreje, a menjaču treba znatno duže vremena nego agregatu i pitanje je da li uopšte u takvim uslovima može da dođe do normale. 

 

Pre 22 sati, zika56 je napisao:

Jednostavno, dok je motor bio hladan (posebno u zimskim uslovima), uopšte nije bilo moguće prebaciti ga iz prve brzine, a kada se dostigne radna temperatura situacija je bila bolja.

 

Davati ocenu kvaliteta o proizvodu pri neadekvatnom režimu je pogrešno, jer mu je pogrešna upotreba, ti si izuzetak koji vozi motor po ciči zimi, osim tebe, ne znam nikog.

 

Kvačilo kod BMW-a je jako, jako robusno i dugotrajno, pojavi kvara, bez obzira šta je zaključeno da je neposredni uzrok, predhodi kraći ili duži period uvoda u kvar koji se zanemaruje ili neprimećuje i pitanje je kada je počeo da tinja, tako da je opravdana sumnja u ispravnost spojke a bez dobrog odspajanja menjača i pogonskog agregata, nema dobrog prebacivanja brzina.

 

Jednako ko za svećicu, ti si usamljena jedinka naspram XXXX zadovoljnih uključujući i mene lično. Verovatno veliki broj padobranca koristi isti padobran, pa kad se nekom ne otvori, ne kaže se da ne valja padobran kao taj tip ili proizvod, zna se zašto se to dešava.

 

Pre 22 sati, zika56 je napisao:

Meni motor služi za svakodnevnu vožnju (u svim uslovima) i shodno tome ne može da bude stalno u idelnom stanju.

 

Meni služi da prehranjujem porodicu i mora da bude u što idealnijem stanju.

 

Pre 22 sati, zika56 je napisao:

Naprotiv, poštujem svačije mišljenje i iskustvo (posebno od onih za koje znam da imaju i znanje i iskustva i da nemaju razloga da lažu, a gde i ti zasigurno spadaš). 

 

Znam da si od poštenja, nije nepošteno izneti bilo kakvo mišljenje, po meni je čak i poštenije izneti nepovoljno nego dodvornički prećutati ili zaviti u oblandu, tu sam i ja vrlo nemilosrdan pri iznošenju konstatacije o stanju motora bez obzira što se to vlasnicima ne sviđa, ali usamljen slučaj nije razložan za generalizaciju.

 

Pre 22 sati, zika56 je napisao:

I ulje nisi ti proizveo (pa da se osećaš prozvanim i povređenim),

 

Nisam, kao ni svećice, ali sam jako detaljno prostudirao problematiku, mnogo kosultovao sa kompetentnim inženjerima, isprobao lično, na stranu  iskustvo. Takmičarski agregat koji je nasviran do pucanja, da bi se izvukla puna performansa zahteva drugojačiju svećicu sa kojom uopšte ne može da se upali kad je hladan, znaš li kolko je potrebno da se nađe pravi izbor i to ne na subjektivan osećaj nego na štopericu i nađe pravilno podešavanje, kao što se delimično vidi po uparenosti izgleda leve i desne svećice na par slika, a svećica ima svoje lice i naličje zavisno od položaja u usisovodu. Auto Lite nisam probao jer sam zabo pandam i dobio željeni rezultat, tolko o brendomaniji, boli me uvo za bilo koji uključujući i BMW, kilo gvožđa. Bio sam jednom na demonstraciji skoka padobranom sa punim prikazom od prostiranja padobrana na sto, da pričam o tome  bi bilo neumesno, a nije da ne bih mogao baš. Jednostavno, nekoliko dešavanja nisu referenca a ne retko se prvo i jedino predstavlja kao takvim i to mi smeta generalno, ne sad konkretno nego uopšte i to je globalni problem, jedna lasta ne čini proleće,  što se može zaključiti pogledom kroz prozor ovog jutra.

 

Pre 12 sati, bmw je napisao:

Amin....i da potraješ i ti i tvoj motor još 100 godina..

 

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3477 postova
  • Lokacija: Niš / Donji Adrovac
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)
pre 20 minuta, đunta je napisao:

 

Prervideo si tehničku karkteristiku opet, svako mazivo ima svoj opseg radnog učinka a temperatura je tu od velikog učinka. cSt40°C kod Kastrola je 179, kod Fuch-sa 427, 2,5 puta gušće, što se i golim okom utvrdi pri sipanju, ko med je, jedno od najgušćih, na nula i minus 10°C,  praktično  van upotrebnog opsega dok se ne zagreje, a menjaču treba znatno duže vremena nego agregatu i pitanje je da li uopšte u takvim uslovima može da dođe do normale. 

 

 

Davati ocenu kvaliteta o proizvodu pri neadekvatnom režimu je pogrešno, jer mu je pogrešna upotreba, ti si izuzetak koji vozi motor po ciči zimi, osim tebe, ne znam nikog.

 

Kvačilo kod BMW-a je jako, jako robusno i dugotrajno, pojavi kvara, bez obzira šta je zaključeno da je neposredni uzrok, predhodi kraći ili duži period uvoda u kvar koji se zanemaruje ili neprimećuje i pitanje je kada je počeo da tinja, tako da je opravdana sumnja u ispravnost spojke a bez dobrog odspajanja menjača i pogonskog agregata, nema dobrog prebacivanja brzina.

 

Jednako ko za svećicu, ti si usamljena jedinka naspram XXXX zadovoljnih uključujući i mene lično. Verovatno veliki broj padobranca koristi isti padobran, pa kad se nekom ne otvori, ne kaže se da ne valja padobran kao taj tip ili proizvod, zna se zašto se to dešava.

 

 

Meni služi da prehranjujem porodicu i mora da bude u što idealnijem stanju.

 

 

Znam da si od poštenja, nije nepošteno izneti bilo kakvo mišljenje, po meni je čak i poštenije izneti nepovoljno nego dodvornički prećutati ili zaviti u oblandu, tu sam i ja vrlo nemilosrdan pri iznošenju konstatacije o stanju motora bez obzira što se to vlasnicima ne sviđa, ali usamljen slučaj nije razložan za generalizaciju.

 

 

Nisam, kao ni svećice, ali sam jako detaljno prostudirao problematiku, mnogo kosultovao sa kompetentnim inženjerima, isprobao lično, na stranu  iskustvo. Takmičarski agregat koji je nasviran do pucanja, da bi se izvukla puna performansa zahteva drugojačiju svećicu sa kojom uopšte ne može da se upali kad je hladan, znaš li kolko je potrebno da se nađe pravi izbor i to ne na subjektivan osećaj nego na štopericu i nađe pravilno podešavanje, kao što se delimično vidi po uparenosti izgleda leve i desne svećice na par slika, a svećica ima svoje lice i naličje zavisno od položaja u usisovodu. Auto Lite nisam probao jer sam zabo pandam i dobio željeni rezultat, tolko o brendomaniji, boli me uvo za bilo koji uključujući i BMW, kilo gvožđa. Bio sam jednom na demonstraciji skoka padobranom sa punim prikazom od prostiranja padobrana na sto, da pričam o tome  bi bilo neumesno, a nije da ne bih mogao baš. Jednostavno, nekoliko dešavanja nisu referenca a ne retko se prvo i jedino predstavlja kao takvim i to mi smeta generalno, ne sad konkretno nego uopšte i to je globalni problem, jedna lasta ne čini proleće,  što se može zaključiti pogledom kroz prozor ovog jutra.

 

Mile, pre nego što si odgovorio trebalo je da dobro pročitaš ono što sam ja napisao, a napisao sam da se ulje za menjač kod mene loše pokazalo U USLOVIMA U KOJIMA SAM GA JA KORISTIO. Takođe sam i za sve ostalo naveo i naglasio da su to moja lična iskustva i DA TO UOPŠTE NE ZNAČI DA JE TAJ PROIZVOD LOŠ I DA BI KOD DRUGIH KORISNIKA I U DRUGIM USLOVIMA VOŽNJE I ODRŽAVANJA BIO ISTI REZULTAT. 

Prema tome nisam ja ništa generalizovao niti bilo kog popljuvao (kao što ti tvrdiš) nego sam tačno i konkretno izneo šta se kod mene pokazalo i u kojm uslovima.

Izvini Mile, ali ovo je moj motor, ja ga koristim kako mi odgovara i kada mi odgovara i na osnovu toga vršim i izbor svega što motoru treba da bih mogao da ga koristim na takav način i izneo sam iskustva ZA TAKAV NAČIN KORIŠĆENJA (što sam već u ovoj prepisci mnogo puta naveo, a što ti uporno zanemaruješ).

A upoređivanje ove prepiske sa padobranstvom je ipak neumesno (najblaže rečeno), jer ti nisi nikada to isprobao, a ja sam ipak vozač (motora, automobila, aviona, .... ) već duže od četiri decenije i ja sam (sa svojih dvadesetak godina) "budžio" sve i svašta (abartovim bregastim, duplim oprugama, poliranjem svega u usisu, ...., isto tako sam i svog Triumpha održavao sam (i rastavljao i sastavljao mnogo puta), a isto tako i Mini Kupera i Jugiće koje sam kasnije vozio, tako a nisam baš laik i neznalica (kavim oćigledno želiš da me prikažeš). Nikada ni jedno moje vozilo nije otišlo kod drugog majstora i nikada me ni jedno moje vozilo nije ostavilo na putu, ali daleko od toga da sebe smatram nekim velikim majstorom (a posebno ne za perfekcionistu kakav si ti). 

Ni u jednom momentu nisam stavio u sumnju ono što radiš i ono što pišeš niti sam pokušao da se oko toga sa tobom raspravljam i ubeđujem prepiskama, a ti to redovno činiš. 

Ne bih da se dalje ubeđujem sa tobom jer je (kao što sam već ranije napisao) život suviše kratak da bih ga proćerdao na sujetu i bezvezne diskusije oko ničega.

Eto toliko od mene.

 

  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Naveo sam tehničke parametre na osnovu kojih se rukovodi, podkrepio bezbrojnim i tuđim i svojim iskustvima uz ilustracije. Ti jesi napomenuo da je lično iskustvo, kako se to čini formalno u ugovorima sa mobilnim operatarima recimo, ali je konotacija tvog izlaganja za onog ko površno i čita i ne poznaje tehničku suštinu, da se radi o uvaljivanju neispravog i lošeg. " Ulje je katstrofa, nikad više"..., jasno je upiranje prstom bez obzira na napomenu,  umesto da se krivnja iznese činjenično, pogrešan način upotrebe ili pogrešan izbor za nužnu upotrebu, minusna temperatura, uvek je kriv neko drugi. Ulje za agregat recimo, Motul 5100, nikad nisam  etiketirao kao ti, već kao neadekvatnim za visokotemperaturni motor, a više puta  istakao, znači ne lošim iako bi se i tako moglo predstaviti što bi bilo krajnje nekorektno. Koristio si jedan jedini put i to u neregularnim uslovima, spomenuo sam padobranstvo kao komparaciju, moje izlaganje o tome bi bilo neprimereno jer bi bilo neutemeljeno, prvo i  nedovoljnom saznanju, a komparativ kao takav, ne može biti neprimeren. Navođenje, da svećica ne može da uzrokuje enormnu potrošnju jer jednostavno nema šanse  da dođe u priliku za to jer crkava, nije kao činjenica sama po sebi, prestavljanje neznalicom, "errare humanum est". 

 

Vidi, ne sumnjam ja u tebe ni malo, naprosto je naš način izlaganja i dobrim delom logike, nekako iskrivljen, nesvesno je to, nisam ni ja izuzetak, sve više smo izloženi teskobi da ne razaznajemo šta je dan a šta noć.

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Нек иде живот, 858 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Vulkan 800 некада био Keeway Supershadow 250

Ал се издувасте , лагано из прве у другу и мањи гас ;)

  • Haha 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja