Jump to content

Moto Zajednica

Voziti i "uživati" sa BMW-om u Srbiji ili zašto ga više neću voziti!

Recommended Posts

  • Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori..., 3301 postova

Majstori ko mjstori, nema ga da nije sujetan. Kad mu kazes da obrati paznju na nesto naljuti se, kad mu kazes da nije uradio kao si zelio i dogovorio se sa njim naljuti se, kad kazes da nesto ne valja poslije rada naljuti se...Mislim da bi se naljutili i kad bi iz pohvalili uz opasku: Nemoj me zajebavati! Ja tjeram motor "majstoru" samo iz dva razloga: Prvi je da i on mora zivjeti od svog rada i truda, a drugi sto nemam uslova sam da radim sebi motor kada su u pitanju krupniji i slozeniji zahvati, jer ne posjedujem prostor ni alat za to. Ono sitnije - male servise radim sam. :kafa:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2830 postova
  • Lokacija: Beograd, Tresnja
  • Motocikl: CBR 1000F - Bedevija

Po meni, kompletan motociklista i iskreni ljubitelj istih mora dobro da poznaje svoj motor, da ume da popravi i održava makar ono najosnovnije (promena ulja, svećica, filtera, pločica, skidanje i vraćanje točkova), sve ono što može da bude potrebno na nekom putovanju. Ne mora da zna da uradi laku generalnu (izraz koji obožavam, a ne znači ništa :D:D:D ). Isto važi i za auto. Ako poznaješ dobro svoje vozilo, svakako ćeš i bolje razumeti šta ono može, kako da ga voziš bez oštećenja, koje kvarove moraš momentalno da saniraš, za koje ima vremena. Na šta treba obratiti pažnju pre svakodnevnog pregleda, nedeljnog... Tek tako je neko stvarno motociklista, a ne samo vozač koji nema blage veze s tim šta mu se i zašto  ispod dupeta dešava. 

 

Čime god da sam se bavio, kompjuterima, motorima, kolima, heklanjem, zanimalo me je i morao sam da znam zašto nešto funkcioniše tako kako funkcioniše, šta mogu da uradim da bih nastavio posao/uživanje/vožnju ako nešto ne radi kako treba. E, tek tada sam bio stvarni ljubitelj toga čime sam se zanimao.

  • Sviđa mi se 2
  • Hvala 1
  • Podržavam 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 5728 postova

Kako ste uspeli da izvucete da je poznavanje rada motocikla, informisanost o istom ili interesovanje za bilo koju temu pa i ovu jednako sa time da treba sam da popravljam.

 

Nisam totalno retardiran da ne bih umeo da zemnim ulje, plocice, ili bilo sta drugo ali mi za to treba slobodnog vremena koje u principu vise volim da trosim makar i na spavanje.

 

Motorom ne putujem nisam iz te price pa me te urgentne popravke u nedodjiji nisu pogadjale a ni nece. Razumem vas koji putujete da vam ti znaci ali ne prihvatam da me bilo ko smatra za ne znam kakvu budalu sto necu sam da odvrcem u zavrcem srafofe.

 

Sam biram delove koje cu ugradjivati na motor bilo da su u pitanju plocice, diskovi, ulje, filteri, gume... ali ugradnju prepustam onom ko to radi profesionalno ima alat i iskustvo. Veoma mnogo znam o opremi kako za sebe tako i za motor, vemo mnogo znam o kvalitetu afermarket delova i pomalo znam o principu rada svega toga. Ako mi kocnice ne rade kako ja zelim promenim plocice, diakove, kocionu pumpu, creva i ulje ako treba promenim celjusti kvalitetnijim i ne zn sta bi bilo koji majstor mogao bolje od toga.

 

Citao sam u raznim temema kako neki koji sami popravljaju motor izrazavaju spremnost da kupe diskove, plocice, creva na Aliexpress-u licno smatram da dzaba svo znanje ovog sveta ako kupis lose delove al ajde.

  • Zbunjen 2
  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 2223 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Honda NC700D Integra

Dobro, možda neko zna ali nema alat i prostor gde će se baviti svojim motorom. Možda je neko baš anti talenat za tehniku generalno. Ja stalno gubim šrafove i slično. Neko je npr. zubar ili radi u prodaji prehrambenih proizvoda pa ne može sebi da dozvoli da mu ostane ulje i masno ispod noktiju :)

Bez obzira, svako ima pravo na servis i da preuzme ispravno vozilo iz servisa. Konačno, čovek je video da kočnice ne funkcionišu kako treba, bez obzira što su ga stručnjaci ubeđivali da ne može bolje.

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1687 postova
  • Lokacija: valjevo
  • Motocikl: mali strom
Pre 3 sati, dvlns je napisao:

Ne znam i ne zelim da znam da popravljam motor, imam svoj posao i njega radim, zaradim pare i platim onoga kome je to posao

Pre 3 sati, dvlns je napisao:

kome je to posao

 

 

Pre 3 sati, zika56 je napisao:

slažem sa tobom da svako treba da živi od nekog svog osnovnog posla za koji je najstručniji,

Upravo tako,ja licno znam pomalo ili malo vise od skoro svakog zanata,i razumem se dovoljno da ne mogu majstori da me samaraju,ali ipak posao ostavljam profesionalcima i placam novcem koji zaradim na svom poslu.Vremenom sam shvatio da mi je isplativije da za neke poslove platim ljude nego da ih sam uradim.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 2783 postova
Pre 20 sati, Savan je napisao:

Nije to ništa sto sam ja izmislio, jednostavno je takva praksa.

Iz mračnog komunizma se ušlo u socijalizam sa malim tračkom svetla na kraju. Tu nas je snašla propast sa embargom i izolacijom gde su samo pojedinci vozili šta su vozili a za njihovo održavanje nije bila potrebna garancija jer su imali para i viska. Sad smo krenuli u neki kapitalizam gde se još nisu svi prestrojili na pravi način i dalje pokušavaju da mute u mračnom sa prijateljima zanemarujući taktiku :)

Primeri, majstor beše zvonko sto je otišao za Kragujevac beše jer je očigledno izgubio mušterije a sa druge strane imaš brojne druge majstore koji se preporucuju na veliko.
Imamo majstora za auspuhe koji je uradio auspuh satelisu i time sebi zatvorio radnju. A sa druge strane imaš roberta.

Sa ovlašćenim servisima će biti isto, stim da oni imaju podršku prijatelja sa svojim flotama koji ih potpomazu pa se to malo rasteze.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro

praksa pokazuje obrnuto.Mnogi, skoro svi majstori imaju putera na glavi, svi to znaju bar tako mi mislimo .Ali naši svi očigledno nisu i stvarni SVI .Jer ljudi opstaju ko majstori po 20-30 godina .

Mehanika baš i nije jednostavna stvar a još kombinovano sa elektikom i elektronikom naročito.Ali to je samo stvar prakse i uvežbanosti a ne neke velike mudrosti i pameti.Sećam je pre 15 godina oranž kauntija gde posle žučne svadje izmedju tate i sina kako mora da izgleda neki deo , tata kaže sinu ,,gde ti je diploma inžinjera,, na to sin naravno trajno zaćuti.

Za cenu rada mehaničara -i najeftiniji su skupi ,spram cene recimo njegove žene sa srednjom školom zarade su višestruko veće.Nezasluženo za naše uslove.Najekstemniji primer je štelovanje ventila za 140 evra ruke za bilo koji motocikl i ima mušterija.Poznati majstor sa ovog foruma.Za tu kintu treba da ti vrati motor koji peva pesme i raste cveće na njemu.

Još ekstremniji primer je da ostaviš motor kod majstora ,jedan ovlašteni i jedan neovlašteni -obojicu poznajem ,pa im dodju uterivači dugova i tvoj motor  odleprša u nepoznatom pravcu.

Isto tako poznajem jednog koji je išao u inostranstvo 11 puta o svom trošku po 400 km da reši problem a nije bio kriv nego nemac prizvodjač delova i sam je snosio sve troškove.Nikom nije morao da se dokazuje ,imao je i previše posla a imao je i poslovnu etiku.A ništa nije ni zaradio tih 11 dana jer ode ceo dan za put preko grane i popravku.

Znači sve je u stavu da neko ko ti plati nesme da bude ninakoji način oštećen.

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 2223 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Honda NC700D Integra

Hahahaha ovo je dobro za uterivače dugova!!!
Ipak je vozilo registrovano na nečije ime...

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 5728 postova
pre 4 minuta, sasa ns 1 je napisao:

 

Za cenu rada mehaničara -i najeftiniji su skupi ,spram cene recimo njegove žene sa srednjom školom zarade su višestruko veće.Nezasluženo za naše uslove

 

Jel moze neko da prevede makar ovaj deo ako ne ceo post

  • Haha 1
  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Narod koji bira lažove i lopove nije žrtva već saučesnik!, 1951 postova
  • Lokacija: Čačak
  • Motocikl: Yamaha XTZ 750 Super Tenere
Pre 4 sati, zika56 je napisao:

Kada sam ja polagao za dozvolu (pre četiri decenije) učilo se i poznavanje mehanike i na testu se i to polagalo.

A inače mi nije jasno kako neko sme da sedne na mmotor i da krene na neki dalji put, a da nema pojma ni o najosnovnijim stvarima oko mehanike. 

I nije mi jasno kako je moguće da neko godinama vozi motor i da ništa ne nauči oko osnovnih stvari oko održavanja i osnovnih poravki.

Pa nema servisera i majstora na svakom koraku pa bi trebalo naučiti bar osnovne stvari kako bi mogli bar da se dovučemo do prvog servisa (a ne da čekamo da nas neko spašava).

Slažem se sa tobom, ali kada smo ti i ja polagali vozački pod rezervnom opremom se podrazumevala svećica i paljena žica da se nešto vegne. Ovo danas je napucano elektronikom do besmisla tako da ti i ako imaš znanje ono ništa ne vredi ako te nešto zadesi u nekoj vukojebini. Jasno jke meni da se tu radi o pravljenju prometa proizvođačima elektronike, ali mi nikada neće biti jasno šta će sva ta elektronika na advenčr motociklima koji su, bar tako proizvođači tvrde, pravljeni da se voze po vukojebinama u kojima kada ti nešto rikne možeš samo da plačeš. Sve mi se više činoi da je ono advenčr mamac za lakoverne ili one za koji je vrhunska avantura vožnja makadamom par stotina metara.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2830 postova
  • Lokacija: Beograd, Tresnja
  • Motocikl: CBR 1000F - Bedevija

Meni je normalno da ono što volim poznajem do tančina i da mogu sam da utvrdim ispravnost ili da ga popravim ako mogu. Znači da volim to čime se zanimam, da ga volim "u celini i celosti". Odreći ću se koječega, spavanja, izlazaka, para, zarad svog hobija. A hobi je ono što me čini srećnim. Ako svaki problem mogu da rešim parama, a ne da uložim svoj rad, ljubav i pažnju, onda nisam zaljubljen u svoj hobi.

 

Nagledao sam se ljudi koji su prozujali kroz moto svet za nekoliko sezona, svi su oni bili "najveći zaljubljenici", vrsni poznavaoci (načitani), visili kod majstora za svaku sitnicu. Oni su bili korisnici motora, a ne pravi zaljubljenici u motore i motociklizam. Isto kao što je moja Ljilja korisnik računara koji bi jedva znao da instalira neki program, a kamoli da nešto sredi ako zabaguje. I baš je boli dupe da ona to radi, ima ko će :D :D. I bez obzira što ona perfektno zna da radi u programima koji su joj potrebni, ona ne voli računare kao takve, ne zanimaju je, sve se rešava kod majstora. Ja pričam o tome. O onima koji vole motore i podredili su im mnogo toga u životu i onima koji su korisnici, koje ne zanima da dublje uđu u materiju i ulože deo sebe u njih. 

 

Motoristika je bila sastavni deo polaganja vozačkog ispita. Delovi vozila, čak su auto škole imale i presek motora fiće, a neke čak i presek celog auta. Prva pomoć je bila solidno ozbiljan ispit za sebe, s praktičnim delom gde su "kandidati" umotavali i bandažirali jedni druge. I pored nezainteresovanosti, ipak je mnogo toga ostajalo u glavama budućih vozača. 

 

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 5728 postova
pre 17 minuta, Arso je napisao:

Slažem se sa tobom, ali kada smo ti i ja polagali vozački pod rezervnom opremom se podrazumevala svećica i paljena žica da se nešto vegne. Ovo danas je napucano elektronikom do besmisla tako da ti i ako imaš znanje ono ništa ne vredi ako te nešto zadesi u nekoj vukojebini. Jasno jke meni da se tu radi o pravljenju prometa proizvođačima elektronike, ali mi nikada neće biti jasno šta će sva ta elektronika na advenčr motociklima koji su, bar tako proizvođači tvrde, pravljeni da se voze po vukojebinama u kojima kada ti nešto rikne možeš samo da plačeš. Sve mi se više činoi da je ono advenčr mamac za lakoverne ili one za koji je vrhunska avantura vožnja makadamom par stotina metara.

U tome i jeste poenta. Ne treba zaboraviti da su se promenili i motocikli, promenili su se i vozaci, promenili su se i putevi a imamo i mobilne telefone i jnternet skoro u svakoj vukojebini.

 

U to vreme o kom pricate podvig je bio nocu otici recimo iz BG za LO ficom po kisi zar ne ;)

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • BJB Maxi Scooter Club, 5601 postova
  • Lokacija: Žabalj-NS
  • Motocikl: Aprilia Atlantic 500ie / CF Moto 450 MT-u dolasku

Ocigledno nas je zima iznenadila kao putare...  od garancije i servisa za automobile i kucnu tehniku do samoodrzavanja vozila. Cenim da sledi  samoodrzavanje kucevnih aparata...

 

Ova tema je odavno zrela za katanac od strane autora... :jok:

  • Haha 1
  • Zbunjen 3
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 5728 postova

@alexanto ne razumem zasto ti smeta bilo koje pisanje. Na kraju krajeva zakljucaj ti temu verovatno kao urednik to mozes.

 

Niti je neko vredjao nekoga niti se spominje politika. Razmenjujemo drugacije poglede na neke probleme. Inace mogao je postavljac teme da je ni ne otkljuca i da procitamo njegovo iskustvo i cao. Cemu onda forum?

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3477 postova
  • Lokacija: Niš / Donji Adrovac
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)
pre 20 minuta, dvlns je napisao:

U tome i jeste poenta. Ne treba zaboraviti da su se promenili i motocikli, promenili su se i vozaci, promenili su se i putevi a imamo i mobilne telefone i jnternet skoro u svakoj vukojebini.

 

U to vreme o kom pricate podvig je bio nocu otici recimo iz BG za LO ficom po kisi zar ne ;)

 

 

Ne! Nije to bio nikakav podvig niti je iko smatrao da je to podvig.

Putovalo se tada bez ikakvog problema (i uz mnogo manje priprema i briga) na mnogo duže destinacije nego što većina sada može i da zamisli. A vozili se mnogo veći krševi nego sada i to po mnogo lošijim putevima (i bez mobilnih telefona).

A sada čovek na forumu postavlja pitanje sme li motorom od 125 kubika da krene od Beograda do Niša i smatra da je to avantura?!

Jeste se očigledno mnogo toga promenilo zadnjih decenija.

  • Hvala 1
  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2013 postova
  • Lokacija: Pula
  • Motocikl: KTM 1290 SD GT
pre 20 minuta, dvlns je napisao:

Jel moze neko da prevede makar ovaj deo ako ne ceo post

 

  pre 23 minuta, sasa ns 1 je napisao:

 

Za cenu rada mehaničara -i najeftiniji su skupi ,spram cene recimo njegove žene sa srednjom školom zarade su višestruko veće.Nezasluženo za naše uslove

 

 

ja cu ti prevesti. nadam se da se prisutni mehanicari nece naljutiti a biti cu maksimalno realan. 

mehanicar, KV zanimanje-SSS, 4 god. škole 

ovdje u Puli je ovako. šta god da krene raditi i koliko to traje obracunska jedinica je 1 sat, ili 150 - 180 kuna, kako kod koga.

ti poslovi su oni koji imaju normirani uradak po normativima, ali ako treba zategnuti šeraf na karteru da ulje ne kaplje, a to je posao od desetak minuta sve sa natjeravanjem auta na dizalicu pa gore, šrafljenje pa dole pa skidaj sa dizalice. to je min. jedan sat ili 150 - 180 kuna ili cca 20 + eura.

da cjeli dan radi samo takve i slicne poslove za osam sati je zaradio cca 160 eura X 22 - 24 rad. dana iznosi 3680 eura.

poslovi generalke ili drugi složeniji idi onako po slobodnoj procjeni ali da jedan takav posao radi osam sati onda je zaradio min 160 ili više eura a obicno je više.

internista u bolnici, VSS plus specijalizacija, 4 god. srednje, min 6 god fakulteta , 2 - 3 godine specijalizacije, 12 godina škole od osnovne pa dalje, i konstantno nadograđivanje znanja usvajanjem novih trendova u medicini. mjesecna plata 12000 kuna + dežurstva 4000 kn. što iznosi 16000 kuna a to je 2162 eura.

e sad netko ce reci mehanicar radi privatno a ovaj xy doktor u bolnici pa nije cudno da je to tako.

kucni prijatelj mi je internista gastro enterolog i ima privatnu ordinaciju i otvoreno razgovaramo i o prihodima, mojim i njegovim. njegova su u razini gore pomenutog mehanicara. poražavajuce je to tko je koliko uložio u sebe i alat sa kojik radi. u ordinaciji mog prijatelja interniste je opreme u vrednosti 50000 eura samo u liniju za kolonoskopiju a ostalo x 2.

odgovornost u poslu prema klijentima, to nije ni za pricu jer mislim da svima je to jasno.

inace moja dnevnica u državnoj firmi kao Ing ZNR je 260 kuna ili 35 eura. kolege mehanicari nebi ni sišli u radione kada bi znali da ce im zarada taj dan biti 35 eura.

izvinjavam se svim kolegama bajkerima koji su se našli pogođeni mojim postom.

  • Hvala 1
  • Tužan 1
  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3477 postova
  • Lokacija: Niš / Donji Adrovac
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)
pre 14 minuta, mile fazer je napisao:

 

  pre 23 minuta, sasa ns 1 je napisao:

 

Za cenu rada mehaničara -i najeftiniji su skupi ,spram cene recimo njegove žene sa srednjom školom zarade su višestruko veće.Nezasluženo za naše uslove

 

 

ja cu ti prevesti. nadam se da se prisutni mehanicari nece naljutiti a biti cu maksimalno realan. 

mehanicar, KV zanimanje-SSS, 4 god. škole 

ovdje u Puli je ovako. šta god da krene raditi i koliko to traje obracunska jedinica je 1 sat, ili 150 - 180 kuna, kako kod koga.

ti poslovi su oni koji imaju normirani uradak po normativima, ali ako treba zategnuti šeraf na karteru da ulje ne kaplje, a to je posao od desetak minuta sve sa natjeravanjem auta na dizalicu pa gore, šrafljenje pa dole pa skidaj sa dizalice. to je min. jedan sat ili 150 - 180 kuna ili cca 20 + eura.

da cjeli dan radi samo takve i slicne poslove za osam sati je zaradio cca 160 eura X 22 - 24 rad. dana iznosi 3680 eura.

poslovi generalke ili drugi složeniji idi onako po slobodnoj procjeni ali da jedan takav posao radi osam sati onda je zaradio min 160 ili više eura a obicno je više.

internista u bolnici, VSS plus specijalizacija, 4 god. srednje, min 6 god fakulteta , 2 - 3 godine specijalizacije, 12 godina škole od osnovne pa dalje, i konstantno nadograđivanje znanja usvajanjem novih trendova u medicini. mjesecna plata 12000 kuna + dežurstva 4000 kn. što iznosi 16000 kuna a to je 2162 eura.

e sad netko ce reci mehanicar radi privatno a ovaj xy doktor u bolnici pa nije cudno da je to tako.

kucni prijatelj mi je internista gastro enterolog i ima privatnu ordinaciju i otvoreno razgovaramo i o prihodima, mojim i njegovim. njegova su u razini gore pomenutog mehanicara. poražavajuce je to tko je koliko uložio u sebe i alat sa kojik radi. u ordinaciji mog prijatelja interniste je opreme u vrednosti 50000 eura samo u liniju za kolonoskopiju a ostalo x 2.

odgovornost u poslu prema klijentima, to nije ni za pricu jer mislim da svima je to jasno.

inace moja dnevnica u državnoj firmi kao Ing ZNR je 260 kuna ili 35 eura. kolege mehanicari nebi ni sišli u radione kada bi znali da ce im zarada taj dan biti 35 eura.

izvinjavam se svim kolegama bajkerima koji su se našli pogođeni mojim postom.

Mile, lepo si izveo sve ove matematičke operacije, jedini je problem što to blage veze nema sa stvarnom situacijom (bar kod nas u južnom i istočnom delu Srbije).

Prvo, 20 evra po radnom satu kod naših mehaničara nije čak ni misaona imenica, a retko će te pare da zarade za ceo dan.

Drugo, uglavnom se kod nas voze motori koji su već mnogo puta rasturani i popravljani (prepravljani), pa su često i same matice i šrafovi u takvom stanju da treba sati rada samo da se neki deo odšrafi (ili da se izvade pokidani šrafovi). 

Treće, ne možeš ni da zamisliš koje su sve budževine prethodno rađene na motorima, pa je problem prvo "raščivijati" odakle uopšte krenuti sa popravkom.

A ti si još u svojoj računici predpostavio i da taj majstor ima svakog dana (kvalitetnog) posla puno radno vreme (svih dvanaest meseci) i da pri tome nema nikakve troškove i obaveze prema bilo kome (pa i prema državi).

Lepo bi bilo da je tako kao što ti napisa, ali nažalost ni približno nije tako.

Nisam mehaničar i nemam razloga da bilo kog branim, ali mi malo smeta kada se proizvoljno iznose "argumenti".

  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • 8-bit, 1759 postova
  • Lokacija: Beočin
  • Motocikl: KTM690 Freeride 250R
pre 14 minuta, SlobodanR1 je napisao:

Mene interesuje gdje je štelovanje ventila 140 eura 

Ja nazvao ovlašćeni servis za štelovanje ventila, računam oni će to najbolje i najbrže. Kažu dođeš za jedno mesec dana, mi rastavimo motor, vidimo šta treba od delova. Onda naručimo i treba jedno tri nedelje da stignu i...

Alo bre, jeste li vi čitavi.

Po preporuci nazovem čoveka, on kaže može odmah - 100E.

Pitam, a delovi i tako to - sve ima na stanju.

Nisam zažalio ni dinara.

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 2783 postova
pre 44 minuta, SlobodanR1 je napisao:

Mene interesuje gdje je štelovanje ventila 140 eura :staa3:

preko rače 140 km, ja sam platio 40 e doduše kod drugog majstora 3-4 sata posla i mislim da je to najpovoljnije

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • MotoDJIR.com, 1338 postova
  • Lokacija: Zemun
  • Motocikl: Honda Africa Twin AS 2022; Piaggio Beverly 300ie 2010: Vespa 300GTS 2015

Pozdrav svima,pošto vidim da se pozivate na mene u pojedinim postovima,ja dobijam i uvek pogledam ko navija za mene ili protiv mene.

Svejedno,svaki PR je PR,pa može i negativan.

Mislim na sebe,ne na brend.

 

Pošto je u prethodnih 12 strana ovog posta napisano svašta,ali baš svašta. I dobro i loše.(tada sam prestao da pišem)

I poučno i ono drugo,moram da Vas obavestim da nisam završio temu.

Čekam rasplet.

Naravno,ne zavisi sve od mene.

 

A do tada ova tema polako stiže "Devojku dana" po broju komentara.

 

I dalje mi je neverovatno da neko pljuje nekoga i nešto,a da to prethodno nije probao,vozio,bio,opalio, bar držao u ruci...

 

Moj trenutni izbor motocikla nema nikakve veze sa protestom prema prethodnom brendu već se tako zadesilo. Trenutna finansijska situacija,momenat ili jednostavno želja da se proba nešto novo.

Drugačije.

 

Za pojedine koji su me preko PP pitali zašto baš ovaj brend i model,odgovaram:

 

Imao sam tri opcije/želje u ponudi

 

1. KTM 1190 Adventure R 2015 (kupljeni)

2. Honda Africa Twin Adventure Sport 2018 (nije mi se svidela boja,a ima samo jedna i mnogoooo je šaren)

3. BMW R1200GS 2010-2012 mali GS ne ADV,sa žičanim felnama (nije bilo ništa pametno i dobro)

 

Iskreno,za sada sam oduševljen svojim izborom,a kako će biti dalje,videćemo.

Narednih godinu ili dve sam narandžast,a posle toga ko zna...trenutno razmišljam o Hondi.

Probao sam je i odlična mašina za mnogo manje pare od navedenog brenda sa početka posta.

 

Sve ovo navedeno,može da ima i naslov:

"Ništa ne prodajem,samo se hvalim!"

 

@mile fazer opet celo sledeće leto gostujem u Puli pa ćemo kao i ovog leta negde na obali da ogovaramo sve brendove,a možda me ubediš da pređem na FAZERA ili otvorim servis negde između Fažane i Rovinja. :)

  • Sviđa mi se 9

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Gost
Ova tema je zaključana za nove odgovore.


  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja