Jump to content

Moto Zajednica

Yamaha Drag Star 650 Custom

Recommended Posts

  • Svrati ponekad, 152 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Keeway Cruiser 250
On 9/16/2020 at 10:15 AM, NoX2SR said:

. Ona je Draga, ljubav moja :D  Nije to gomila gvozdja za mene, a kontam, ako bi je prodao, vecini bi bilo iisplativije da je tako, na delove i rasproda. Ta me misao izjeda. Necu to dozvoliti :D

 

По мом искуству, свака фатална или фетишистичка љубав је пре свега нездрава, болесна и јако скупа. Но, у таквим случајевима као што је твој, не вреди причати, док сам не схватиш. Ја искрено желим да ти се то деси што пре, па кад већ имаш новца, да себи купиш неки добар мотор кога ћеш да возиш по цео дан и здраво да волиш.:takoje:   

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 295 postova
  • Lokacija: Sombor
  • Motocikl: BMW F 650 GS

Ne mogu a da se ne složim u svemu što je "jozamladen" napisao. Pročitao sam celu tvoju kalvariju i zaključio da je taj tvoj motor čisti krš. Pa na njemu baš ništa ne valja. Nije mi jasno kako se uopšte usudiš voziti tako "na kant". Pa to je opasno i za tebe i za druge. Koliko god da se trudiš od toga više neće biti ispravan motor. Nikad se ne bi upuštao u ispravljenje rama ili viljuške, jer to je nemoguće dovesti u fabričkostanje. Zamena ili ništa! Moja drugarska preporuka je da taj motor prodaš i kupiš nešto ispravno pa makar i Yamahu kao što je tvoja. Ako voliš da se baviš restauracijom motora, kupi neki pravi oldtajmer i obnovi ga. Tada ćeš na kraju ipak imati nešto vredno. Pozdrav

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 133 postova
  • Lokacija: Lion
  • Motocikl: NC700xd

Delimično bih se složio sa kolegama iznad. Razum kaže da je bolje to sve bataliti i uzeti neku drugu mašinu i "ćao đaci". Samo ja bih postupio kao ti, krpio bih ga i sređivao, jer nekako tada postaje deo mene.

Ja sam otišao možda i korak dalje, jer prvi auto koji sam dobio pre 10god i dalje ga čuvam u garaži i čekam neka bolja vremena da ga celog dolickam i srecim. Takvu sudbinu čeka i ovaj motor što sada vozim.

Tako da dobri naš kolega samo udri i sredi ga da bude kao nov.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • prisutan, 934 postova
  • Lokacija: Banja Luka
  • Motocikl: keeway cruiser 250,KLE 500,BMW K75, ZEPHYR 750,CBF 1000

Motor može da se ispravi,tj. ram.. Rade momci u Zadru,rade i po Srbiji,za ove u Zadru znam i da daju garanciju!! Košta,ali urade!!
Ja sam jednom sređivao motor,znači samo je estetika bila u pitanju,pa mi se na kraju , kad sam ga sredio i zgadilo sve,jer sam izgubio sezonu,i svašta nešto!! U suštini mogu se upustiti ponovo u takvo nešto samo pod uslovom da imam još jedan motor pride,svoju garažu i sav alat!! Ne da okolo čekam kao blesav da mi se nešto uradi,po mjesec dana!! I višak para naravno!! Šta ne umijem da dobro platim!!

poslato sa nove rupovke sa kurblom

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati Svaki Dan, 883 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: brm brm brm

@NoX2SR sta kaze majstor? Da nije masa :) Jedan motor me naucio da se ovo prvo proveri :) Cudno je sto ti je otpor veci na svim namotajima, nije da je multimer kinesko djubre pa da masi par desetih :)

 

Ne bi se slozio da je motor krs, ja sam sredivao mnogo vece krseve po 30 godina stare koji su okrenuli satove po 2 puta pa se voze i dalje. Danas sam tako i dosao na forum da pogledam slike motora kojeg sam radio pre 7 godina cini mi se, promenio je 3 vlasnika i vozi se i dalje, ja kad sam ga prodao imao je verovatno 190k. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 353 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Piaggio Free (sa dusom zmaja), Yamaha XVS 650 Drag Star

Pozdrav svima. 

Malo sam se udaljio od ove teme jer mi baca crve u mozak koji mi sada ne trebaju. :D Voleo bih kada bi se vratili na ono staro. Ja popravljam, vi gledate sta sam uradio i kao mapetovci, sa balkona, komentarisete i suflirate. I daleko od toga da to sufliranje zamara. Cak, uz to sufliranje smo i dogurali dovde sa motorom i ja sam "narastao" i stekao dosta iskustva. 
Da ne dubim ovu tamu koju bih zaobisao, reci cu ukratko. Mozda i jeste moja draga krs, al voleti nekog znaci prihvatati ga takav kakav je :) rado bih ja vozio nesto novije ali situacija je takva da se ne moze. Jeste, neki su procenili da ja imam kul platu. Rekao sam da sam se preselio od skoro i placam sada i stan i garazu i sve sto ide uz to. I par kredita i da ne spominjem. Uz to sve, kao da se i nisam preselio jer placam i mojima neke racune i sta sve jer... drzava nam je bolja od Nemacke, kako vodja kaze. Majka mi radi u zdravstvu, pa me je zvala skoro i zamolila da joj uplatim nesto para jer je dobila pola plate (10.000 dinara!)  I evo, sada je i koronu dobila na poslu i samo da da Bog da to prodje kako treba. 

Ne kukam, samo kazem da nisam u stanju da menjam motor. Ne vredjam nikog, samo cu citirati nekog naseg pametnog, koji je rekao: Lako je tudjim ku$%^ po koprivama mlatiti. :)

 

Sto bi Kesic rekao: Hajmo mi ono nase :)

 

Prvo, zahvalio bih kolegi @MrHyde na detaljnom objasnjenju. Posle prednjih vila i predpostavljao sam da nesto moze biti i do zadnjih. Primetio sam jednom prilikom da motor ide relativno ok, pa kad ga cimnem (pokusam da podignem za sissy bar), odna posle kao da se nesto nazad tu momeri i pocne da krivuda. Tako da cu pogledati sve nazad sta mogu. 

 

@Mind Resetting, da ne duzim, a verujem da i druge kopka sta je crklo, otisao je pickup. :/   Ja ga nisam ni proveravao. Zanemario sam to jer sam isao logikom: Ako motor upali i radi, pickup sigurno dobro ocitava polozaj radilice. I ja sam bas mislio da je masa, pa sam pokusavao da dotegnem onaj sraf, al je malo nepristupacan. tako da sam ga samo naprskao kontakt sprejom. Jer to je neko logicno razmisljanje, ako nesto malo radi, a malo ne radi, znaci da je neki hladan lem, kontakt neki zeza ili sta vec. Al eto, jedno je logika, a drugo je iskustvo majstora, koji je rekao: Kada motor ne radi na nizim obrtajima (ja sam na saugu morao da ga dovezem) tu je 100% senzor radilice. Imao je brdo kola sa tim problemom i odmah je tuudario. 

Ono sto se meni nije svidelo je njegov segrt, radnik, koji nije bas marljiv. Rekao sam da me zovu ako treba savet za rasklapanje jer znam gde se sta na motoru nalazi i kako najbrze da se dodje. Mogli su sa cetiri srafa da skinu kompletnu zadnju plastiku, oni su zakomplikovali  da je sissy bar ostao na plastici, ali odsrafljen, pa su ga zicama vezivali da ne padne i ne pocupa zmigavce. 

mHJqcVp.png

 

Uz sve to, grebao je onu plastiku i polomili su plastiku na prednjem delu, na kojoj mi se nalazi punajc. Toliko puta sam je skinuo i nista joj nije falilo, ovi su odmah iz prve polomili :/ Al ajde, sredicu to. Svaka cast coveku na pronalazenju kvara. 

 

Uglavnom, zvao me je da dodjem da vidim nesto, jer je skinuo deklu da vidi pickup. Ja dosao, a on kaze: Sedi Nemanja. Moze rakija? :D Odmah sam znao da nesto nije dobro :D 

Pokaze mi deklu i imam sta da vidim. Namotaji crni. I to objasnjava malo drugaciji otpor i to objasnjava zasto moram gasiti svetlo da bi napunio akumulator. Kaze on da to nije sveze. Vozim ja njega tako vec dugo. 

PmWEugR.png

 

Organizovao sam prevoz motora ubrzo do garaze jer je kod majstora guzva bila. I draga se nasla kod mene u garazi. Ljubi brat u prljav vrat :D 

SwUARtG.png

 

Pogledao sam koliko moze da me izadje to sve finansijski i pao na dupe. 300 GBP namotaji i 150 Pickup. Plus postarina iz engleske koja nije mala. Konsultovao sam se sa majstorom i kaze mi on, a i ja se slazem, i pickup i namotaji su obicni namotaji. Zica. I polovno, a dobro ocuvano je kao novo. Tako da sam poceo da trazim polovne delove. Malo se cak i cenkao i preko ebay-a uzeo za 200$ i jedno i drugo. po 3000 je bila carina (puuu... spavam im sa tetkom) I ubrzo sam imao oba dela u garazi. 

d1QWm1n.png

 

Sad, nisam pocinjao poravke jer nemam nikakav sto. Jos pre delova, zamolio sam clanove familije da mi naprave. Normalno, ponudio da platim, al nece familija da uzme pare. Al zato nece ni da urade odmah. Pa sam se nacekao. Metalurgija je zavrsena brzo, a stolarija.... nacekao sam se. I na kraju sam uradio. 

Ali sada bar imamo profi sto da cimer i ja mozemo servis da otvorimo :D 

hQn89zD.png

 

Cekajuci sto, gledajuci lepo vreme i delove koji su stigli, zao mi je bilo sto nismo mogli jos da se vozimo, a sve na gomili bi bilo u voznom stanju, al eto. I krenem ja jednom na fruskac i zakaci me fuzaster. Kao da me draga vuce i zeli da ide samnom. I zao mi bilo da je ne vodim i nije mi bilo tesko. Uzeo sam gedore i odsrafio taj fuzaster i eto.. bar deo nje je bio na fruskacu :)

tiJOfsb.png

 

Cak je taj deo i prosao kroz onu kolonu i festu prilikomz atvaranja sezone :)

00aSVFC.png

 

Cekajuci sto, razvukao sam struju po garazi :D Posto izdajem garazu, lepio sam one drzace za kablove i grla, pa da kod iseljavanja mogu lako da skinem, ako se gazda bude zalio. Lepljenje grla je islo rucno :D Nisam imao bolje resenje :D

lkScrfu.png

 

Kod drugog je malo utrnula ruka, pa je popustio lepak :D tako da sam popravio kada je dosao sto. Kako kaze cimer, nadam se da nismo podigli parket u stanu iznad :D

Hf81Y9W.png

 

Tako da je sada radionica fully functional i moze se raditi. Ponovo radi bioskop :D 

Gledajuci motor, nema tu puno problema za resiti.

1. Treba da provalimo sta je krivo na njemu
2. Moram naci odakle to curi ulje iznad karburatora

3. Staviti nove, polovne delove i videti da li je regler dobar i sta je to zeznulo kalemove (svaki savet je dobrodosao)

4. Sredjivanje srafova na dekli gde je filter ulja

 

Agregat je uzasno mas'an i necu ga prati dok ne vratim obe dekle nazad, da prljavstina ne upada unutra u agregat.

LOldtca.png

 

Karburatori su uzasni

8ZwQ9oO.png

 

I kad sam skinuo ovu plastiku, bilo je jasno odakle curi ulje.

kNvpinm.png

 

Karburatore sam brzo resio. to sam rasklapao vec.... koliko puta. svaki put su cisti unutra. Nije bilo potrebe pno unutra cistiti. Samo spolja. Te gume su top. Sve je odlicno na njemu.

SQY1G5o.png

 

Tako da su karburatori spremni za ugradjivanje

GGWYNwn.png

 

Na ovim plastikama nije puklo nista. samo je stari silikon otpao i odlepio se. Zadihtovao opet, predhodno oprao i odmasio....

6yzD2cS.png

 

Imao sam malu intervenciju na jednom od dva srafa koji drze filter vazduha. Tj to su rupe za srafove.

k0SyCxL.png

 

posle sredjivanja....

3esgyY3.png

 

Ubacio sam parce rascepke unutra i to sto je malo zakrivljen kraj, to je jer sam ugrejao fenom i opekao prst dok sam namestao na mesto taj deo :D 

 

Sa one dekle, gde su namotaji i pickup, skinuo sam one srafove koji su se cekali onoliko dugo da dodju sa hromiranja. Kako kaze lik: Nece biti jeftino, al ce biti kvalitetno. Evo kvaliteta:

v3ceuM1.png

 

Kalemovi su sisli, ali pickup... Nisam uspeo ni jedan sraf lepo da odvrnem. Oba su pukla na pola. 

yQqTkCS.png

 

Zamolio sam burazera da mi fiksira deklu na drvo i lepo je to uradio i reko sad cu ja to lagano da probusim, pa kontra konusnom burgijom da izvrnem

Bc1tMIX.png

 

 

Pocelo je busenje. Prvi sraf sam bas lepo po sredini probusio i krenuo kontra burgijom i prc. Puce burgija unutra. 

DtiehP0.png

Reko aj drugi sraf da probam i sklizne burgija i krene pored da busi. :/ 

msCLeRY.png

 

Tako da sam resio da napravim pauzu :) u ljubavi vam zelim :) 

HS9zHbm.png

 

Kupio sam nove, ulstra ostre HSS burgije i probao to da sredim. Onaj sto je krenuo ukrivo, prvo sam bijaksom poravnao i dobio ga na sredini. Poceo da busim i puce burgija unutra. Kad se nisam slogirao :grr:

Onaj drugi sam poceo da busim i skapirao da ne ide. Tvrd je celik ta kontra burgija i nece da se probusi :/ A isto je sada i sa onom redovnom burgijom. Nece ni ona da se busi i krenulo je opet u stranu. Toliko o mom seksualnom zivotu u poslednjih par dana. Dekla ceka da mi stignu glodala, pa cemo sa tim da probamo. 

0JRiKaH.png

 

Filter vazduha necu menjati odmah. Nije se nesto vozilo ove sezone. Opracu ga samo, tj vec sam ga oprao. Izlazila je neko vreme crna voda i posle je pobeleo skroz i verujem da je ok. 

dmYuWlL.png

 

Sve plastike i gume koje idu oko karburatora i filtera vazduha su oprane, popravljene i spremne za ugradnju. 

MAmdQ9u.png

 

Spremio sam nove kontra burgije, kad uspem da probusim one srafove.

ZQJvnJD.png

 

E sad, moj prvi rad sa helicoil-om. Popravka rupa za srafove iz kojih sam izvukao navoj.

gnBCAb1.png

 

To su dva srafa koji se odvrcu kada se skida filter ulja i jedan na koji se srafi i cevcica od AIS-a, pa sam jos tada to zezno. 

Prvo sto sam uradio, sve sam upakovao kao hirurzi pred operaciju :)

y5i07hC.png

 

Navoji su M6, pa se znaci busi sa 6mm burgijom. Stavio sam neki granicnik kao, da ne preteram sa busenjem, al ne moze se pretarati. Ide se dok ne udari u zid.

R7sMnaz.png

 

Urezao sam zatim M7 navoj

wnV7vwS.png

 

I iz prve uvrnuo svoj prvi helicoil i uz malo lupkanja odlomio ono perce. Jako lepo ide. :)

Ggw7WuW.png

 

Evo i da se vidi da radi :D 

SxxSmxj.png

 

I tako sam uradio i drugu rupu, pa i krenuo trecu i nece da se uvrne helicoil kako treba, pa da ga....

DhbSIFI.png


Preskako mi je unutra jedan korak i zeznuo i alat za uvrtanje i sve zivo. Mislim da je problem sa busenjem bio. Malo sam jace izbusio gore, pa je sa donje strane ostalo starog navoja ili tako nesto. Pa je to malo zezalo. Unistio sam 4-5 insert-a.

BECyBJV.png

 

Al na kraju sam uspeo i taj da resim

CxzZSGk.png

 

I toliko od mene za sada. Cekam glodala, pa ce se zavrsiti idruga dekla, spakovati, pa i oprati agregat. Posle toga cu pogledati zadnje vile i sklopiti sve i moze paljenje. Da vidimo kako regler puni i sta je to sto me muci sa strujom. 

 

Da, kako skinuti stari dihtung sa motora? Ona leva strana je tesko pristupacna i ne mogu nekim delovima prici, a ostalo ga je dosta i lepo je zalepljen. da je bar ostalo na dekli. To lako sredim skalpelom. 

 

haj, uzdravlje. :)

 

  • Sviđa mi se 7
  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Analog Man, 341 postova
  • Motocikl: ​​​Nisam član od 28.10.2022.
1 hour ago, NoX2SR said:

Pozdrav svima,

...
Da ne dubim ovu tamu koju bih zaobisao, reci cu ukratko. Mozda i jeste moja draga krs, al voleti nekog znaci prihvatati ga takav je

...

haj, uzdravlje. :)

Nije krš.

Ja te u potpunosti podržavam. :takoje:

Pozdrav.

Pratim. :takoje:

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 150 postova
  • Lokacija: Bački Jarak
  • Motocikl: Suzuki GSX 750 inazuma

Takodje pratim temu od početka. Čini mi se da imas znanja i volje da dovedeš posao do kraja. A kad završiš.....imaćeš nov motor

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 353 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Piaggio Free (sa dusom zmaja), Yamaha XVS 650 Drag Star

Hvala svima na podrsci :) Haj da ispricam onda sta se radilo u proteklih apr dana :) 

 

Kupio sam kobaltnu burgiju i 4 hss glodala sa cetiri pera u nameri da resim moju muku sa dva puknuta srafa. 
5UpQqyZ.png

 

U onaj sraf, u kom se nalazila kontra burgija, ova kobaltna je usla kao u sir. Lepo sam zapoceo sa onim HSS burgijama da to busim, pa nije pobegla rupa ni na jednu stranu. Imao sam srecce sa tim. 

qKQKmzj.png

 

Posle sam ubacio helicoil unutra, jer sam ostetio malo M6 navoj, pa je sraf malo landarao unutra. Kad vec imam set za reparaciju M6, sto to ne bi uradio kako treba :D 

MVtkutN.png

 

Koliko je lako isao ovaj prvi, toliko je drugi zezao. Stubna mi nije nekog kvaliteta. Ima lufta u onom drzacu busilice, a i lagana je, pa je prilazila, kako sam poceo da ravnam onaj komad srafa sto je vireo. Uspeo sam malo da je distanciram sa parcetom iverice :D Izgleda sasavo, ali.... uradilo je posao :D

CouVc3k.png

 

I uspeo sam da skinem deo srafa koji je vireo i da ga komplet poravnam. To je islo prilicno lako jer je taj celik meksi od HSS burgije. Onda sam uhvatio pravac i poceo da busim. E tu je doslo do muke. Isli smo po 1/3 mm po pokusaju busenja. Mozda i manje. Problem je u onoj burgiji koja je bila u srafu. Ona HSS, glodalo HSS, pa ko je jaci :D Dva glodala su pukla kod cimanja one stubne, a dva su se istupila. Normalno, po sredini, pa su pocela da buse i prave na dnu malu kupu. 

M9SwAEk.png

 

Taman kada sam mislio da odustanem, jer nisam vise imao ostrog i citavog glodala, burgija se isto istupila od pokusaja i nisam smeo da je koristim jer je bezala odmah u stranu, skapirao sam da sam na nekom petom-sestom milimetru dubine. Uporedjivanjem slomljene burgije i citave, sracunao sam da me 1mm deli od kraja muka. Tako da sam resio da dalje napadnem tupim glodalom i uradcima tackasem po sredini, koji bi rascvetao burgiju i "nabacio" je na onaj ostar deo glodala.

Ova glodala dobijaju orden i idu u invalidsku penziju :D A komad srafa se vidi u pozadini. Na kraju se zaglavio na glodalu i izvukao sam ga. 

TqrvoRV.png

 

Tu je morao helicoil da se zvekne jer je rupa malo razvaljena bila. Malo sam ostetio i okolo rupe, ali nije strasno.

i8cpzf3.png

 

Detaljnio pranje i ispiranje, da slucajnio ne ostane neki opiljak unutra. Nadam se da sam to lepo uradio :)

 

mNtEXWj.png

 

Sada, kada je ulje ispusteno, dobra je prilika da proverim i sredim anlaser. Dosta sam ga mucio dok paljenje nije radilo, pa da vidim da li ej preziveo to. Malo je bilo praha od trosenja cetkica, al on je idealan. I cetkice su jos top.

Dj41B6A.png

 

Stavio sam desnu deklu i oprao donji deo agregata sa te strane. Jako je lep osecaj kad svi srafovi mogu lepo da se uvrnu :)

XKkZBED.png

 

@Nele11, bas sam guglao ranije i pokusao da nadjem neku hemudzu koja ce skinuti dihtung i svi su preporucivali skalpel :D I vidim sada da postoji sprej za to. Nije nista radilo za vikend, pa da kupim, al gledacu danas da nadjem nesto.

Prilicno je nezgodno prici, kao sto se vidi,

gYFlaSA.png

 

Skinuo sam i zadnje vile. Ja mislim da tu nista nije u problemu. Ako se dobro stegnu ona dva srafa, ne mogu one da mrdaju, nema sanse. Gore amortizer moze da radi levo-desno, ali mu srafovi sa konusnim lezajevima nece dati nigde. Tako da jedini problem moze biti u tome da sam ja lose zategao te srafove, da lezajevi nisu legli lepo. Kod sklapanja cu malo jace dotegnuti to, al opet da ne bude pretegnuto, pa cemo videti sta cu dobiti. 

OUwmkBF.png

 

I sad imam jednu jako veliku dilemu i muku. Ona dva srafa koja sam busio, pise da tu treba da se stavi thread lock. A u helicoil ne sme thread lock :/ ako stavim, izvuci cu ga kad budem odsrafljivao to. Sta da radim? :/ Kako da obezbedim sraf da se ne odvrne u agregatu i ne napravi karambol? Ili da zalijem ja sve to sa thread lock-om, pa ne razmisljam dok vozim, pa cu se hvatati za glavu kad bude trebalo da se odvrce? :D 

 

Toliko od mene za sada :)

  • Sviđa mi se 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 223 postova
  • Lokacija: Novi Beograd
  • Motocikl: EN 500 1996

Pozdrav, ja da sam na tvom mjestu stavio bi jednu kap (bukvalno) thread lock i stegao malo jace. Helicoil je dobra stvar i drzi bas dobro. 

Ako nekad budes trebao odvrnuti te sarafe mozes da ih ugrijes i tread lock se istopi ( postane tecan) i lagano se odvrce.

Sretno sa daljim radovima.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 353 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Piaggio Free (sa dusom zmaja), Yamaha XVS 650 Drag Star
On 12/7/2020 at 9:34 PM, drazenye said:

Pozdrav, ja da sam na tvom mjestu stavio bi jednu kap (bukvalno) thread lock i stegao malo jace. Helicoil je dobra stvar i drzi bas dobro. 

Ako nekad budes trebao odvrnuti te sarafe mozes da ih ugrijes i tread lock se istopi ( postane tecan) i lagano se odvrce.

Sretno sa daljim radovima.

Gledao sam kako se to radi na avionima, jer se tamo helicoil koristi po default-u na nekim mestima. Ne ceka se da proklizne, zapekne ili sta vec. Bar mi je tako drugar rekao. Ako su lagali mene, i ja lazem vas :D Mada se cesce koriste oni kao inserti, malo deblji. Malo sam guglao i bas sam nasao neku kao dokumentaciju kroz slajdove za thread lock i helicoil u kombinaciji. U pozadini je bila slika aviona, pa je izgleda drugar u pravu. Da ne duzim, jaci thread lock bi trebao da se koristi za te inserte, pa se onda slabiji koristi za sraf u njima. Tako da se onda ne moze izvuci kada se odvrce. 
I jeste, thread lock popusta na toploti i zato su mi popucali srafovi, jer sa ja na hladno odvrtao. Nisam jos preselio brener u tom momentu, a nestrpljiv.... i eto, napravim sebi posla. Al bar nije dosadno :D 

 

Razmisljao sam da li da izvucem te helicoil-e i da uradim kako sam opisao ili da se igram sa necim sto jos nisam radio :) Odlucio sam se za drugu opciiju :)

Kupio sam 10-ak burgija od 1mm, ocekivajuci da ce mi pucati. One Womax burgije pucaju kao blesave, a ove Bosh-ove su odlicne. Nije ni jedna pukla. Ona koja mi je pravila problem u onom srafu je najverovatnije Womax. Tako da znate sta da koristite :)

7SvieGR.png

 

I probusio sam dva srafa :) Sada vec predpostavljate sta smeram :D 

2Daguh3.png

 

Ovako je to ispalo na kraju. Voleo bih da mi kazete da li valja jer prvi put to radim :)  Jos ranije sam imao prilike da zavirim "ispod haube" raznih aviona. Od naish Galebova, pa do Miga-29, F-15.... I primetio sam da je svaki sraf tamo obezbedjen na ovaj nacin ili osiguracem kroz navoj srafa, ako je matica provucena. Nekad je i matica busena i vezivana zicom. Posle sam primetio da se to ne radi samo na avionima. Video sam cak i ovde na forumu da ljudi to rade i jako lepo to zna da izgleda, ako se pedantno uradi i namota. 

RPOGa7a.png

 

Toliko mi se svidelo, da sam pozeleo tako i namotaje da sredim ovako, ali ne mogu. Tri srafa drze namotaje i dobio bih trougao od zice koji bi ulazio u onaj prostor u kom se nalazi kraj radilice i matica koja drzi magnet. Tako da sam odlucio da se ne igram i ne napravim karambol jos. Ovde je bezbedno da bude zica.  Nadam se :D Ako neko vidi nesto sto ja ne vidim, voleo bih da mi kaze, pre nego sto zasrafim deklu :D 

 

Stigao je i onaj sprej za skidanje dihtunga :) Joj, koja muka je bila doci do toga. Sednem na bajs i krenem jedan dan redom po radnjama u NS. Odem do CUBI-ja, jer je on valda uvoznik Loctite-a, bar u NS. Tamo su bar znali sta trazim, ali nisu imali. Problem sa uvozom zbog virusa. Prazni rafovi skoro. Guglao sam malo pre polaska i skapirao da postoji dosta proizvodjaca koji prave sprej za ovu namenu. Postoji cak i nesto sto se cetkicom nanosi. Tako da sam krenuo redom po radnjama (najvise u Temerinskoj ulici) i opisivao sta mi treba i stvarno sam mislio da cu naci negde. U 90% slucajeva su prodavci glumeli servisere i, uz onaj izraz lica: "Decko, nemas ti pojma, to se ne koristi",  govorili kako se dihtunzi skidaju skalpelom. Pa pitaju jel to ventil dekla i za koji auto ti treba? :D Kakve veze ima? Usao sam u jednu prodavnicu i kao da sam usao u kafanu :D Zapljusnuo me je jak smrad ustajalog i hladnog dima od cigara. Par ljudi me je namrgodjeno pogledalo, a dok sam opisivao sta mi treba, prodavac je samo odmahivao glavom. Opet, uz to namrgodjeno lice :D  na kupujem prodajem, brdo oglasa, al niko nema na stanju. Sta ih i drzite na oglesima onda? :grr: Al nasao se neki lik, jos je i jeftinije prodavao, nego sto je inace. Za 1500 sam ga uzeo.

vuVUewa.png

 

I kako radi? Kanda su oni svi prodavci u pravu. Nemam ja pojma. To se ne koristi :D Smrdi jako i gusi. I ne mogu reci da ne skida. Naprskao sam prvo na deklu i savekao malo. Posle sam bas lako skinuo one tanke ostatke dihtunga. Onda sam naprskao tamo gde mi je i najbitnije da uradi posao. Na agregatu, gde ne mogu prici. Primetio sam da se taj sprej nekako "uslinavi" kad se nanese. Postane gelast i rastegliv. Tako nesto sam vec vidjao. Isto tako se ponasalo ono strdstvo za skidanje boje. I posle nekih 15-ak minuta sam pokusao da skinem te krupnije delove dihtunka, koji su se lepo zalepili. Sto bi Rambo Amadeus rekao: Hoces qr#$% sine. Nije bas islo. Tako da sam ja to jos malo natopio sprejom. Kontam da je i hladno mozda, pa slabije deluje i ostavio da prenoci. Nisam bas lepo spavao jer sam razmisljao: Sta ako i boju podigne? :D Al jutros sam odmah otrcao do garaze i, na srecu, sa bojom nije nista. Nisam pokusavao da skinem dihtung. Pokusacu posle posla. Nek se jos "kiseli". Znaci, dobro to radi na onim tankim slojevima sto ostanu. Rastvori ih i uz malo guljenja "hiljadarkom" sve je brzo spalo. Kontam da bi i skocbrajt to odradio ili onaj sundjer, sto mu dodje na isto. Al za ove deblje komade cemo videti sada. 

qBFEp52.png

 

 

Toliko od mene za sada :)

  • Sviđa mi se 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 353 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Piaggio Free (sa dusom zmaja), Yamaha XVS 650 Drag Star

@Blueser, ako oni krajevi srafova ne smetaju, nece ni ova zica :) Da, jeste celicna, pocinkovana. 

 

Radilo se i danas. Reko, sada cu ja da slikam za forum kako uvrcem sraf sa thread lock-om i onda pogledam namotaje i razmisljam: Kako se magnet okrece, a ne pocupa ove zice? :stabre:

VlXkmIO.png

 

Ok, skapirao, okrenuo i zavrnuo sa loctite-om :D  Zamenio sam srafove. Izbacio sam one + i stavio sestougaone. To ce se lakse odvrtati, ako za tim bude potrebe. Nadam se da nece :)  Kad god vidim krstak ovako negde, najezim se. U 90% slucajeva proklizne.

LwVmpl4.jpg

 

Sto se tice onog sredstva za skidanje dihtunga, nemojte trositi pare kao ja :D  Stojalo je ceo dan da se natapa i nista. Na kraju je opet radio skapel, smirgla i sta sam sve imao. Nije nista odvojilo. Na nekim mestima mozda malo, al zanemarljivo. To zanemarljivo je bilo tamo gde sam mogao dohvatiti lako. :D Tamo gde sam prste isekao i izgrebao, tamo nista nije popustilo :D  Za te pare treba da sapere dihtung. Al takva hemudza bi sigurno saprala jos svasta nesto. Eto recenzije za taj "Henkel kvalitet". Al bar sam pokusao. Volim da eksperimentisem. Kao sto sam i sa onim za skidanje bolje probavao, pa eno pune boce kuci :D 

 

cvfLlY9.png

 

Nisam fotkao deo kada lepim onu kumu od kablova silikonom, al verujte da je uradjeno lepo :)
Stavio sam deklu. Nisam zakacio jos sajlu kvacila, al to cu sutra. 

yxyxQ6y.jpg

 

Pozurio sam da vratim dekle da bi mogao oprati agregat. Pogledajte kako se sija :D :)

nYK1KBa.png

 

A tajna je u ovome :)

Samo sam naprskao i malo cetkicom tamo gde je bas bilo jako prljavo. Prezadovoljan sam kako pere. Ne ostaje nikakva mast na delovima. Sve je sapralo. 

Kupio sam u Uradi Sam, ako nekog zanima. 

Imaju i ono za pranje kocnica. za 100ml je vece pakovanje od Wurth-a, a za 100 dinara i jeftinije, ako se ne varam. Eno prazne boce pored kutije sa smecem. Isto radi lepo :)

 0b6GA2K.png

 

Kupio sam i ulje. Filter je vec ugradjen. Ocekujem da uskoro i upalim motor i vidim sta kaze. 

vRt92sr.png

 

Od radova, preostalo je da se provuku kablovi od namotaja i pickup-a. Da vratim vile i zategne, bolje te lezajeve. I to je to. Vracanje karburatora i svega ostalog je rutina :D 

Ako bude dobro vreme za sledeci vikend, mozda se i provozam ulicama grada Novoga Sada. :D 

 

Aj, uzdravlje :)

 

  • Sviđa mi se 6

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 353 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Piaggio Free (sa dusom zmaja), Yamaha XVS 650 Drag Star

Da nastavim ja gde sam stao :)

 

Kod vracanja dekli i posle pranja agregata, jako me je zabrinulo to sto su posle masovno pocele bube da izlaze iz rebara. Bilo ih je 4-5 da sam video. To sredstvo im je zasmetalo, pa su pocele da beze. Ja se iskreno nadam da nii jedna nije ostala u agregatu. Moze to napraviti veci karambol ako se zapusi neka rupica za podmazivanje. Razmisljam, i agregat sam iznutra oprao, pre sklapanja. sapirao sam ono za skidanje dihtinga, pa i da budem siguran da nema prasine i opiljaka od busenja, ostataka dihtunga i sta vec. Tako da racunam da su izasle i ako su tu bile. Opet, nece valda ulaziti tamo gde ima ulja. Posle pranja sam malo naprskao to sve WD-om, da ne bude skroz suvo pre sipanja ulja. Koliko je dobro da se to uradi sa bas WD-om, vreme ce pokazati. 

PGUqPQ4.png

 

Kako je rekao Ljuba, komplikovano je provuci te kablove od pickup-a i namotaja, pa cemo staviti klemnu ispod. Video je moju facu u momentu kada je rekao klemna, pa se ispravio u lemljenje. :D  Razmisljam u momentu: Samo ti meni zapakuj motor da nosim kuci, pa cu lako ja to :D tako da sam poskidao malo plastike, koja je smetala i provukao kablove kako treba. Bez secenja novih i nastavljanja :)

KYrvv4u.png

 

Pregledao sam detaljno zadnje vile i resio da sklopim sve jer nisam video nikakav problem. Lezajevi su odlicni, sve je odlicno.

TBVuNiO.jpg

 

Ovi kao semerinzi, ili sta je vec, u samom amortizeru su se malo raspali, pa bi mogao videti to da li mzoe da se menja. Da ne ulazi voda u sraf. Lepo sam namastio sve, pa kontam da ce biti sigurno neko vreme.

eHs5po4.png

 

I veci deo motora je sklopljen. Kao sto se vidi, i karburatori su tu.  Iznivelisao sam ga lepo, pa sam mogao i kanap razvuci i premeriti kakvo je stanje :)

Wt79FZA.png

 

Nisam vratio fuzastere, niti bilo sta sto moze da smeta merenjima, pa je ovo parce drveta drzalo tocak, jer nisam mogao ubaciti u brzinu.

E12vjpP.png

 

Da vas ne drzim vise u neizvesnosti. Kontam da vas zanimaju rezultati merenja. Ukratko, odlicno je sve. :) 

Zbog mog posla, jako retko drzim olovku, pa nemojte zameriti na ruznom rukopisu :D Vidi se da je ram u mm simetrican sa kanapima koji su isli paralelno sa zadnjim tockom na 0mm. jedina razlika je u prednjem tocku od neka 3-5mm, al to se da zanemariti jer same vile su u mm jednake sa obe strane. To znaci da je ram i sve ok.

stm6x5O.png

 

Ta razlika u prednjem tocku moze biti u samoj onoj cauri sto ga odaljava od vila ili onom puzu za merenje brzine.

Vsz8nu8.jpg

 

Pa sta je onda bio problem? Zasto je prosli put imao oko 15mm razlike? 

Zbog ovog srafa na vilama. :) Ovaj put sam ga zategao do kraja. da su vile tesko pocele da se pomeraju, pa onda otpustio na nekih 7Nm, kako kaze service manual. Kod prvog zatezanja se culo krckanje i namestanje konusnih lezajeva. Pokusao sam vise puta da zategnem i otpustim, ali se svaki sledeci put to krckanje nije culo. Znaci namestili su se. Tu je moja greska. Prosli put, kada sam ugradjivao onaj senzor obrtaja kardana, nisam zategao konusni lezaj do kraja. Samo sam zategao na 7Nm, kako je service manual rekao. I ostao je luft :) Tacno to plesanje zadnjeg dela je bilo mrdanje zadnjeg tocka. Sada sam to eleminisao, nadam se. :) 

VOYLCmT.png

 

Vratio sam rezervoar, sipao ulje i motr je bio spreman za prvo paljenje. :) Da vidim da li smo mu nasli kvar :) 

M4cN7p1.png

 

Prvo mi je stalo srce kada je zaverglao na prazno, kao kada nije radio. Onda sam se setio da su karburatori prazni i da treba ostaviti koji momenat da se napune benzinom. Sledeci pokusaj i na prvi zub je upalio :)

Ovo su rezultati merenja napona :) Mislim da je sada sve ok :) 

Wakzk16.png

 

Uzeo sam da resim plastiku. Napravio sam nedostajuci deo one kopce koju je "majstor" polomio. 

sn02cLc.png

 

Zatim sam dodao malo vece parce plastike umesto dela koji nedostaje.

g15Asxd.png?1

 

I, kao vajar, sekao visak posle sve poravnao i osmirglao :) 

Rupu cu probusiti na licu mesta, kad prinesem plastiku.

y5kO52d.png

 

Motor je kompletan. Onu gore plastiku nisam jos namontirao. Cekam da vidim kako radi, pa da upakujem sve konekcije u izolirku i tako izbegnem ono sto se desilo letos (vodu u konekcijama i crkavanje svega)

o2ahm8n.png

 

Dosla je subota i 5 stepeni, ali suvo vreme :) Hocemo li se voziti? Da vidimo sta sam napravio.

 

x7fze9.jpg?Expires=1608992760&Signature=
STREAMABLE.COM

Watch "The last ride in 2020 Yamaha DragStar XVS650" on Streamable.

 

 

Predpostavljao sam da ce mi youtube ugasiti zvuk, pa sam okacio na ovaj sajt :) 

Voznja je prosla ok, i ako je kamera malo pala, pa nisam snimio lepo samu voznju :/ 

Nisam se nesto jako smrzo. Najvise su pocele ruke da se koce, pa sam tesko stiskao kvacilo. Tada sam resio da bezim nazad :D 

LaPMoUq.png

 

Al ubrzo sam se zagrejao. Prvo malo na agregatu, a posle i rakijicom, cekajuci da se snimci prebace :) 

cXYeqWB.png

 

Kako se ponasa motor? Odlicno. Ravan je kao strela. Cak sam i pustio korman da vidim da li ce se nageti na neku stranu. Sve je bilo lepo. Izgleda sam ga resio :) Sam zezno, sam i resio posle :D Napravio sebi muku da sam celu sezonu vozio na kant :D Al valda je tako moralo. Sada znam. Naucio sam. Mozda je i to kliknulo kod pada. Ko ce ga znati. 

Sam asfalt je jako klizav zimi. U svakoj krivini je motor klizao i gume nisu uopste prijanjale, i ako su nove i asfalt suv. Na poslednjem polukruznom sam cak i sutao asfalt da bi ispravio motor, jer je poceo bas da pada :D Tako da se sada konzervira sve do pocetka sezone :) Bice jos nekih radova, al o tom, po tom :)

 

Do sledeceg kuckanja, 

U zdravlje :)

  • Sviđa mi se 12
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • prisutan, 934 postova
  • Lokacija: Banja Luka
  • Motocikl: keeway cruiser 250,KLE 500,BMW K75, ZEPHYR 750,CBF 1000

Neka si ti njega ispravio,upalio,provozao!! Mislim da ti poslije ovoga ne treba majstor maltene nizašta!! Apsolvirao si!!  

  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 133 postova
  • Lokacija: Lion
  • Motocikl: NC700xd

E baš si me obradovao da je ram dobar. Znači ulepša mi dan.:jee1:

Mogao si da staviš da malo čujemo mašinu kako radi.

I da nabaciš koji kg :)

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 353 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Piaggio Free (sa dusom zmaja), Yamaha XVS 650 Drag Star
On 12/23/2020 at 3:42 PM, mali_zmaj said:

Neka si ti njega ispravio,upalio,provozao!! Mislim da ti poslije ovoga ne treba majstor maltene nizašta!! Apsolvirao si!!  

Jos samo agregat nisam otvarao, al nadam se da nece biti potrebe jos dugo. Kucam u drvo, pljuckam :):D

 

On 12/23/2020 at 4:01 PM, Blueser said:

Znao sam da ćeš uspeti sve da središ i to mi je izuzetno drago. :jee1:

Veliki pozdrav od mene. :takoje:

Vec sam se bio uplasio da necu naci muku. Al eto, sam sam je i napravio :) Hvala :) 

 

21 hours ago, goran-sm said:

Da li je bilo problema na tehničkom zbog naslona, korpe i odstojnika za bisage?

Za skidanje svega toga mi treba manje od pola sata. Toliko i za stavljanje. Tako da nisam otisao jos na tehnicki sa tim. Ako me bude mrzelo ove sezone, pitacu bas da li moze sa tim da se registruje :)

 

19 hours ago, Rašica said:

E baš si me obradovao da je ram dobar. Znači ulepša mi dan.:jee1:

Mogao si da staviš da malo čujemo mašinu kako radi.

I da nabaciš koji kg :)

Pao mi kamen sa srca jer stvarno je glupav pad bio da bi se bilo sta iskrivilo. Al eto, na kraju sam ja napravio problem :D 

Snimao sam time lapse, pa nije zabelezio zvuk. Svakako, tih mi je motor jer imam fabricke auspuhe. nemam nesto planove da menjam, i ako bih jako voleo da mi motor malo vise grmi, zbog komsiluka najvise. Uvece ako dodjem da uparkiram motor, pa ga okrenem auspuhe prema zgradi, gadjace me neko saksijom :D 

A za kilazu.. To je moja muka.. :D Ako pocnem da se gojim, izgledam ko africko siroce. Sve u stomak ide. Isao sam u teratanu pre dosta godina. To tek cirkus izgleda. Tanki zglobovi i tanke, duguljaste sake, pa kad pocne podlaktica da se duva, izgledam kao Popaj :D Tako da sam odustao od pravljenja karikature od mene i pomirio se da mi ovih 66 kila odgovara :D  

 

8 hours ago, Nele11 said:

Slatke muke! Drago mi je da si ga sredio.:jee1:

 

Bilo je mucno, ali i poucno :D 

 

Zahvaljujem jos jednom svima na lepim recima :) Ovo nije jos kraj. Secate se, zapoceo sam ugradnju one elektronike. To ce se zavrsiti. Moram prvo biti siguran da je struja resena. I moram preneti u garazu opremu za lemljenje i svu opremu, a za to je potrebna prvo organizacija. Da to ne zauzme puno prostora i da bude uredno. Onda mislim da cu biti kompletan da mogu sve raditi. Orvaramo servis cimer i ja :D 

 

U staroj radionici vise ne mogu puno raditi. Od tamo sa m izbacen. Onaj tumor, protiv koga sam se i borio godinama i na kraju odustao i resio da pobegnem, prosirio se tako da vise ja tamo ne mogu puno raditi. Ovako to sada izgleda...

OGB810v.png

 

Isti takav haos je zaposeo i garazu gde je nekad bio motor i gde je bilo mesta svasta nesto da se radi. Sada nema mesta igla da padne. Malo mi je tesko da gledam to sve, pa treba sto pre da izvucem i taj alat koji je ostao. Dok ga nije pojeo tumor. 

Pisem ovo jer imam jednu molbu. Zelim nesto jos da radim na motoru, al ce mi trebati aparat za varenje i prostor za tako nesto. To u ovoj garazi ne mogu. Ima li neko radionicu u NS, gde bi ja mogao bajsom da doverglam, i gde bi me neko pustio da je tako nesto privarim/obrusim? Svestan sam da aparat trosi struje i elektrode ili zicu, pa sam spreman to i da platim. Fazon je sto ja nemam sada gde da varim, zbog gore navedenog tumora, pa bi mi ovakva pomoc jako prijala :) Kao sto vidite, smeta mi haos, tako da isti necu ostaviti za sobom :) Unapred zahvalan :)

 

Toliko od mene za sada. Pisem opet kada dodju konkretniji planovi i realizacija svega :)

  • Sviđa mi se 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 133 postova
  • Lokacija: Lion
  • Motocikl: NC700xd

@NoX2SR kada vidim kako detaljno radiš, kako pristupaš problemu i posle sve to lepo pokažeš i objasniš dodje mi da ti krišom pokvarim motora pa da uživam kako ga slatko i pedantno sređuješ. Svaka čast:jee1:

Šalim se ja malo za kg, ja imam 95kg i kada obučem svu oprem i stavim devojče nazada sa sve bisagama virgo hoće da umre:)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja