Jump to content

Moto Zajednica

Yamaha Drag Star 650 Custom

Recommended Posts

  • Svrati ponekad, 353 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Piaggio Free (sa dusom zmaja), Yamaha XVS 650 Drag Star

@Darko Floyd, jesam li malo preterao sa ovim losijim stranama, pa je ispalo kao da vozim, a neko da me puskom tera :D Hvala sto si istakao i te lepse strane. :)  Taj polozaj jeste prelep. Cesto znam da spustim i listove na fuzastere, pa bude jos lepse, kada to put dozvoli :) I stvarno zna da pruzi ljubavi i ispuni energijom :)

 

2 hours ago, Rašica said:

Znači ovo isto mogu reći i za moju mašinu. 

Vidim, imas starijeg burazera od moje drage :D Lep motor i bio mi je u planu za uzimanje, ali nagovorio me drugar da se stisnem vise i uzmem drag stara :D  I jeste zeznuto sto je nizak, pa ne mozes nekad kroz neke nepristupacnije predele. Sam polozaj sedenja jeste lep, 

 

2 hours ago, Rašica said:

A srce me boli sto je lepotica tako nastradala, baš šteta.

Samo veruje, da ne kažem siguran sam da ćeš ti to srediti da bude "ki nova".

Bice opet ona zategnuta ko pracka. :) Zao mi je samo sto vreme prolazi ovako. Takav nam je valda horoskop. Sta znam.

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 133 postova
  • Lokacija: Lion
  • Motocikl: NC700xd
Pre 1 sat, NoX2SR je napisao:

Bice opet ona zategnuta ko pracka. :) Zao mi je samo sto vreme prolazi ovako. Takav nam je valda horoskop. Sta znam.

Ma nema nimalo sumnje da će biti zategnuta, jer sam prošao celu temu i svaka čast na radu, strpljenju i pedanteriji.:)

Mogu samo da zamislim sta ćeš sve da mu doradiši nabudžiš dok ga budeš sklapao i rasklapao.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • 8-bit, 1759 postova
  • Lokacija: Beočin
  • Motocikl: KTM690 Freeride 250R

@NoX2SR odvezi ti to u Mitrovicu da srede. Imam i ja neki kontakt majstora u ZR, ako zatreba.

 

Polako kreni da listaš oglase, očigledno je vreme da nastaviš dalje i pređeš na neki enduro. 

  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 295 postova
  • Lokacija: Sombor
  • Motocikl: BMW F 650 GS

 Nisi ništa preterao sa opisom muka. Čitao sam supertest na 50.000 km i osim lepote malo što su dobrog o ovom motoru napisali. Istrošeni cilindri i prstenovi, slabe kočnice, korozija donjeg dela rama, istoršenost kardana itd. Loše prednje kočenje nije do tankih guma na prednjem točku već do slabih kočionih klješta. Kod moje bivše Honde Shadow 750 DT prednja kočnica je perfektno radila i bila je sasvim dovoljna u svim uslovima. Zadnju koristiš samo za stabilizaciju motora jer kod svakog kruzera lako blokira. Drag Star je za mene jako lep motor i to me njemu i privlačilo, ali tvoji iskreni komentari su mi pomogli da ne podlegnem srcu kao i ti.

Ako želiš putovati sa motorom toplo ti preporučujem Yamahu TDM 850 4Tx, kakvu i ja imam već 8 godina. Veoma je udobna za vožnju i po lošim putevima, odlično prati krivine. Do sada sam prešao 57.000 km bez ijednog kvara, uz redovno održavanje.

Pozdrav

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 353 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Piaggio Free (sa dusom zmaja), Yamaha XVS 650 Drag Star

@Mind Resetting pozdrav, 
I ima i nema. Malo mi je opalo zelje i volje da bilo sta radim jer vise popravljam motor, nego sto vozim. I taman kad pomislim koji ce mi motor uopste i kako je to samo trosak koji mi sada tako ne treba, onda sednem na njega i provozam se i skapiram da mi to taaaaako puni baterije i vraca me u normalu. 

Uz taj iskrivljeni ram, gomila se jos stvari za popravku i ne znam kako cu finansijski izgurati to sve. Od skoro sam se preselio u NS, da zivim sam, Ne zbog nekog bahacenja, nego zbog privatne neke muke, da vas ne davim sa tim. Uglavnom, ovakav zivot mi je resio dosta problema, ali imam vise troskova i sada je tesno malo iskombinovati i motor. Lako je bilo ziveti svojima na grbaci. Dobro, nisam bio parazit. Placao sam tamo dosta stvari. I sada placam, kao da zivim tamo, pa je to dodatna otezavajuca okolnost za moje finansije. 

Da ne duzim i ne gnjavim sa tim. Nije toliko crno, al me nervira to sto ne mogu finansijski da se skoncentrisem na resavanje drugih nekih stvari, koje su sada i prioritetnije i vaznije. 

 

Pa haj onda hronoloski da opisem sve sto sam zapazio na motoru kao problem. Da kazem sta sam sa ramom radio i tako, po obicaju. 

 

Skinuo sam vile sa motora  (drugi put) i zajedno sa kormanom odneo kod majstora Pere u Sremsku Mitrovicu. On je rekao da u svojoj karijeri nije sreo motor kome su vile ostale citave, a da je ram izduvao. Reko: slazem se da nema logike. I majstor je predpostavljao da su ona dva trougla kriva ili ona osovina sto prolazi kroz ram i ulazi u one vence i lezajeve. 

Opet, da ne duzim, sve je pregledao na moje oci. Stavljao u strug i cesao se kada bi skapirao da je sve ok. Iskreno, nadao sam se da ce nesto biti krivo i da cemo tako resiti problem. Sve je bilo ok. 
Pogledao je korman. Nisam ga bas dobro ispravio. Posle sam pogledao moj sto i skapirao da je on bio kriv dosta. Budala, nije mi palo na pamet da spustim na neki ravan beton, staklo ili sta vec. Majstor se bas potrudio da ga namesti da bude idealno simetrican. Usleo je da dobije to sve sa tolerancijom od milimetar-dva. 

 

Moram pohvaliti njegovu pedantnost i predanost poslu tada. Kod tog ravnanja kormana bi i ja odustao odavno. Kapa dole majstoru jer takvog jos nisam sreo. Uz ispravljen korman, dobio sam brdo saveta kako da pogledam gde je motor kriv. Moram priznati da sam se sa tim merenjem malo igrao i da sam vise vozio. Nisam imao zivaca da se zezam u garazi po lepom vremenu. I moram reci da je i to ispravljanje kormana malo ispravilo i motor. Nije i dalje idealan, ali manje sam savijen u stranu. Sada vidim desni stap do kraja kada vozim. Ranije sam bio toliko u stranu da ga nisam video. 

 

Za ispravljanje rama cu se jos cuti sa majstorom i nadam se da ce zeleti to da mi odradi. Kaze da izlazi iz te price jer mu nije isplativa. U ovoj temi sam i opljuvao dosta majstora jer su se ponasali neprofesionalno, pa cu isto tako i pohvaliti Peru iz Sremske Mitrovice jer je covek stvarno kvalitetan majstor. Prvo sto nije bio u fazonu: Aj se ti skloni, pa cu ti ja to resiti dok ne gledas. Cak sam mu pomogao kod drzanja kormana i ispravljanja. Tako da je dobio moje poverenje i uz to sam i ja dobio brdo saveta, koji su bili dobronamerni, u cilju moje srece i zadovoljstva na ispravnom motoru. Tako da se ovim putem zahvaljujem majstoru i nadam se da cemo uspeti i ram resiti, kada za to dodje vreme. Mislim na lose vreme, po pitanju temperature i padavina :D 

 

(Nemam slika iz radionice u SM jer nisam zeleo da slikam. Mozda covek ne zeli neki alat da se vidi ili sta znam)

 

Posle toga sam sastavio motor i vise nista na njemu nisam radio. Samo gaaaaas :D Planiram da krajem sezone napisem putopis sastavljen iz par kracih voznji koje sam imao ove sezone, jer duzih nije dozvolila korona i godisnji koji je firma uzela :/

Ukratko, za ovu  temu, mogu reci da su sve bile vikend voznje u kojima sam, tako na kant, otisao do Ravne Gore i tamo kampovao dok su okolo gromovi tukli. Perun me je postedeo muka tada :D Otisao sam i do Neuma, Sarajeva i Mostara.  Obisao sam i Golubac i kampovao pored vodopada Blederije. Fruskac i okolina NS je precesljana detaljno :D 

 

Pisao sam ranije da sam zamenio akumulator, jer je stari poceo da zeza tacno posle dve godine. Kampujem na Ravnoj Gori i vidim da mi je baterija pred kraj na telefonu. Sam sam u nedodjiji i resim d anapunim bateriju toliko da mi preko noci bude ziv telefon, za ne daj Boze. Zakacim ga na motor, jer tu je punjac, secate se. Racunam mAh akumulatora i koliko punjac trosi i skapiram da opusteno moze da se puni telefon 15-ak minuta, a da ne ostavi posledice. Nisam palio motor da puni akumulator. 

Detalje o kampovanju cu u drugoj temi. Ustajem ujutro, baterija na telefonu 2%, baterija na satu prazna skroz, gledam u motor i razmisljam: Aj samo ti bar budi ok i sve ce biti u redu. Kljuc u bravu, kontakt i pokusam da palim. Cuje se: Njaaa, njaaaa,  njaaa, klik, klik, klik.. Akumulator prazan :D Nisam dao da mi to kvari vajbic. Napakovao sam se i prosetao do puta. Izvadim aparat da slikam, jer je on jedini bio pun. Pokusao sam da poguram motor do puta, al sam i ja uradio isto kao anlaser: Njaaaaaa :D Motor ostao gde je :D 

sDoKHhx.png

 

Mislite blizu je motor? Ovo je tele objektiv. 200mm :D Probajte ga videti sada :D

9zA0kp5.png

 

Pogledam levo-desno.... nigde nikog. A brdo kola je proslo dok sam se pakovao. I srecom, naidjose neki dobri ljudi. Coveku nisam stigao ni  da objasnim sta je problem, a vec je skrenuo na taj putic i resili smo sve. 
Kazem, detalje cu pisati u drugoj temi jer ih ima dosta. Ovde cu truditi da se drzim motora i njegove muke. 

Posle toga nikakve probleme sa akumulatorom nisam imao dok nismo dosli na granicu i krenuli u Bosnu. Tada se jos jednom ugasio i nije hteo upaliti. O tome tek imam da pisem jer sam zaglavio carinski pretres i to bas detaljan. I motor posle redovno pali. Kao da je znao gde ne treba da zeza. 


U Bosnu sam isao sa drugarom i njegovom cerkom. Ona je slikala i snimala malo i evo kako ja stojim "na kant". Jeste da ide krivina tu, al tu jos vozim pravo. Vidite da sam nakrivljen na levo, dok motor vuce na desno. Neko ce reci da je zbog stvari, koje su naspanerovane, ali nije. Isto tako je bez icega na njemu.

OcZ3nY1.jpg

 

Mislim da je bitno spomenuti da sam u Bosni imao voznju od 20-30 km po blagoj kisi. A nekih 45km, tj tacno 45km voznje po provali oblaka. Nebo i zemlja se sastavili. Nismo stajali jer nije bilo gde, a i svakako je bilo sve mokro vec na nama. Meni je propustilo i kisno odelo. Sve stvari u rancu iza su bile natopljene. Iz cizama sam cedio vodu. 

Mislim da je bitno spomenuti i zbog motora. Isli smo u jednom momentu kroz vodu dubine 15-ak cm. Mozda i vise. Bila je do fuzastera. Ja nisam dizao noge tada jer su uveliko bile natopljene. 

Mozda je to malo uticalo na struju i problem koji sada imam. Mozda. A mozda je i mehanika neka. 

vBQuSwf.jpg

 

Uglavnom, problem je taj da poslednjih par dana motor na hladno jako tesko pali. Vergla besprekorno. Iznenadjuje me novi, krs akumulator. I onda u jednom momentu zna da s eponasa kao da se zaglavi klip. takav je zvuk. Ili jednostavno anlaser nema snage zbog akumulatora. I tu ga ostavim malo da dodje sebi i posle toga zna da upali. Ali jako se cudno, drugacije cuje kada pali. Nemam pojma sta to moze biti, al nadam se da nije nista jako opasno. Mozda je sve to i zbog ovih prljavih karburatora. Nemam pojma odakle toliko ulja tu. Imacu ja dosta posla ove zime :/ 

SP00HRN.png

 

I danas jos primetim ovo... Prska mi ulje dok vozim. Usr'o sam se izv. Al onda skontam daje to iz sajle za brzinomer. Prska jer sam prao buzir. Sajla se zaglavila bila u Bosni jer je kisa saprala svu mast i ulje iz buzira. Pa nisam iscedio svo ulje izgleda. 

 

I to je to za sada. Puno posla me ceka. Voleo bih ako neko zna zasto motor vergla na hladno i nece da pali nikako. posle, kad se ugreje, pali ko metak. Gledao sam svecice i ok su. Menjacu ih jer imaju sad vec km. 

Tolko od mene. Potrudicu se uskoro i putopise da pisem, a i da budem azurniji ovde.
Pozdrav.

  • Sviđa mi se 3
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Analog Man, 341 postova
  • Motocikl: ​​​Nisam član od 28.10.2022.

I ja sam se zapitao šta je sad. Verovao ili ne svaki dan sam svraćao na tvoju temu. Navikao sam na tvoj iskren način pisanja. :)

Rešićeš sve probleme. Siguran sam.

Pozdrav. :takoje:

 

  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 353 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Piaggio Free (sa dusom zmaja), Yamaha XVS 650 Drag Star

Pozdrav svima :)
Prosli post sam malo zbrzao jer sam zurio u neki izlazak :) Vidiim da sam zaboravio par fotki da okacim. 

 

Sto bi Kesic rekao: Ajmo mi ono nase :D Da kazem sta se sve radilo i konstatovalo na motoru. 

 

Ovo je muka sto sam spomenuo, al zaboravio okaciti...

H67UYeb.png

 

A ovo je uzrok. Nije iz agregata, srecom :)

83pt2cO.jpg

 

Sto se tice krivog rama, na onoj fotki gde vozim, vidi se i ranac da je nakrivljen. To sam pokusavao malo da ispravim i namestim teziste sa teretom. Nije bas uspevalo. Nema tu pomoci kada tockovi nisu u ravni, pa svaka na asfaltu nosi tockove na razlicite strane. Panter mu ne gine. Nisam se jos cuo sa majstorom. Nisam do danas znao sta sve ostalo muci motor, a mozda jos uvek ne znam, pa reko prvo da sumiram sve kvarove, pa da pooredjam po prioritetu resavanje i slobodnom vremenu koje majstor ima. 

 

Paljenje je sledeci gadan problem, al suzio sam kvar na dva potencialno neispravna dela. Govorio sam da klip kao da zakuca. To se desavalo jer se akumulator isprazni i anlaser nema dovoljno snage da savlada kompresiju u motoru. 
Mene je zato to zbunilo. Kada je prazan akumulator, znam da motor vergla tesko, cuje se da se muci i onda pocne da klikce glavni relej za kontakt uz isto tako treperenje lampica i to je. Al meni je verglao lepo i brzo, al uz malo cudan zvuk. moguce da je taj cudan zvuk bio jer je on usporavao u momentu kada treba da zvekne varnicu i da ga je to zezalo. Desilo se jednom da je izbacio benzin u auspuh. Covece, ala je to grunulo. Bio sam pored pistolja kad puca... Ovo je bilo jace :D Sad mozda puno slova trosim na opisivanju ovog problema, al sve u cilju skracivanja tudjih muka, jer ja nisam znao sta mu je. Gledao sam svecice i mislio da ne baca varnicu. Moguce i da nije, al sve to zato sto je akumulator bio pprazan, ali i u momentu kad zavergla, nije dobijao punjenje sa reglera. 

Zakacio sam akumulator na punjac, bez otkacivanja sa motora.On se punio neko vreme. Tada nisam imao unimer u garazi, ali punjac je pokazivao oko 12v na akumulatoru. Picio je svojih 14,5V u njega. I onda samo, posle dva sata punjenja, dao kontakt bez otkacivanja punjaca i upalio motor. Kresnuo je iz prve, na prvi zub, kao sto je palio i ranije. 

Zagrejao sam motor i otkacio punjac, kako je upalio. Ugasio ga da odlepim kvacilo i onda oipet upalio. Malo je verglao, al recimo da je upalio skoro odmah. Dok sam zatvarao garazu, slusao sam rad motora i nije mi se svidjalo. Trokirao je jako i kao da se desavalo da u nekom ciklusu preskoci onaj deo sa paljenjem, pa cilintar malo radi u prazno, pa nastavi sledeci krug. Kada bi se priblizio, u motoru se culo kao da nesto krlja, lomi i bas se culo da se muci. Check engine lampica je sijala. Dodao sam samo maaaalo gasa i motor je poceo raditi kako treba i lampica se ugasila. 

Uh. Malo sam oduzio ovo. Nadam se da nisam udavio. Uglavnom, voznja dalje je odlicna. Radi savrseno kad se da gas. Na semaforu se cuje mucenje, kad stoji. Dosao sam do drugara, ugasio motor i posle, kad sam zelo kuci, morao je ostati tu jer ga vise nisam mogao upaliti. Sledeceg dana (danas) sam ga upalio na kablove i tu je isto upalio iz prve i pravac jazbina i merenje napona.... Ovo su rezultati.....

 

Akumulator je imao oko 12.2V nakon 10-ak km voznje. 

 

Upalio sam ga i uzeo da merim. napon je isao od 13-13.8V U zavisnosti od gasa koji dajem :/ Tu bi trebalo ici bar od 14.1 do 14.8, al uporedicu posle sa service manualom. To me buni sada jos vise.

rC6gew7.jpg

 

Skinuo sam rezervoar i ispod se nalazi konekcija od namotaja. Otpor izmedju svakih je bio 0.8 Ohm 

B8OOwRk.jpg

8Wmlve1.jpg

 

U karburatorima je ostalo goriva, pa sam mogao na cas i da ga upalim i merim napone.  Dobio sam izmedju svih namotaja jednako. Oko 28.4 V AC. Da li je i to ok? 

uRdpvIa.jpg

 

U service manualu pise ovako....

92tOhqs.jpg

 

Meni su otpori veci, al da li je to jer sam merio na vruce? Kad se gleda da je napon punjenja 14V, onda mu 13.8 dodje blizu. Al nije to to. Ja bih ga przio na bat 14.5V. Oni tu napone iz statora ne spominju, al sam nasao da je za XVS1100 oko 48V. Da li sam ja onda u problemu sa namotajima? :/ 

 

Tako da on meni puni akumulator, ali kilavo. I nemam pojma da li je regler ili su namotaji. Ako imaju svi isti otpor, ne bih reko da su izgoreli. Da izgori koji namotaj, ne bi bili tako jednaki. Jedan bi se razlikovao. Al opet, regler kad crkne, on najcesce baci veci napon. Ovo nisam vidjao :/ 

 

Da, sada mozete pomisliti da je to zbog one moje budzevine ispod dekle fake menjaca. Al nije. To sam skinuo cim sam video da imam problem. Otkacio sam i punjac kod kormana. 

 

Pregledao sam sve konekcije. Ipak sam isao kroz potop i reko da vidim ima li negde tragova vode. I nasao sam. 

c8stdGW.png 

Ovo je konekcija od reglera kod kormana. Dole je, kod minusa i jedne faze popila vodu. Plus je goreo. Izvadio sam stopicu, vidi se i vlaga i gorenje. Ostale su ok.

nnaa5mx.jpg

 

Zalemio sam novu i bukvalno sve konekcije oprao sprejom za tu namenu. :)  Ali vlage nije bilo vise nigde.

qoHvusl.jpg

 

Ponadao sam se da sam resio problem, ali nisam :/ Posle paljenja, opet sam izmerio 13.8. A napon je padao i na 12.xx V pri niskim obrtajima. 

Sta raditi? Ako je regler, ja kontam da je bolje da napravim. To nije neka filozofija. Tri jake diode, tri tiristira ili cega vec i operacioni pojacavac sa jos par komponenti. Al da li se i zezati sa tim? 

Ako napon sa namotaja nije dobar, onda ce biti ta su oni izduvali :/ Svakako moram skidati tu deklu, ali ne daju mi se pare na namotaje. Moze li se to kod nas negde namotati, a da je opet kao Japanac da je radio? I da se malo mozda "pojacaju", pa da ne moram gasiti svetlo da bi punio akumulator :)

 

Ima li neko iskustva sa ovom mukom? Dosta bi mi znacilo :) \

 

Toliko od mene. Nemojte zameriti na onom gnjavljenu gore. Kao sto rekoh, sve je to da bi nekom olaksao dijagnosticiranje kvara :)

 

Uzdravlje :)

 

 

 

 

 

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Analog Man, 341 postova
  • Motocikl: ​​​Nisam član od 28.10.2022.
36 minutes ago, NoX2SR said:

Ponadao sam se da sam resio problem, ali nisam :/ Posle paljenja, opet sam izmerio 13.8. A napon je padao i na 12.xx V pri niskim obrtajima. 

Mislim da je 13.8 V ok, ali ispod nije.

Pozdrav.

  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 269 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Strom 1000

Za motanje namotaja Predrag Cetkovic iz Bg 0603434863.Decko radi namotaje bolje od Japanaca i cene su vise nego korektne.Meni uradio namotaje, koje niko nije hteo ni da proba da namota.

  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 41 postova
  • Lokacija: Sremski Karlovci
  • Motocikl: Yamaha Virago 535

Ja sam svojevremeno sam sebi motao stator. Problem je naci kvalitetnu zicu F ili H klase izolatora. Ako je ostecena izolacija na samom statoru moras i njega izolovati. Kad namotas (zuljevi na rukama) sve to moras dobro da zalijes lakom(ja sam koristio Dolph) lak i da zapeces. namotaji su radili do pre koji dan kada sam ja napravio glupu gresku i umesto da sam lemio zice, stavio kleme koje su se vremenom topile i napravile spoj 2 faze i tu je riknuo namotaj. Takodje sam pravio svoj regler sa nekim potenciometrima gde se moze stelovati od koje brzine obrtaja da krene da puni itd. On verujem da nije crko od spoja ali mi predstoji da ga skinem i testiram. Ako, zelis joska iz. temerina pravi reglere. jedino sto mi se. nije svidelo je sto nisu vodootporni pa smo kod kolege morali da trazimo gde cemo ga staviti. ali elektronika je odlicna i svaka cast joski. 

  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 41 postova
  • Lokacija: Sremski Karlovci
  • Motocikl: Yamaha Virago 535

takodje kada meris ac voltazu na oko 5000 obrtaja bi trebalo da bude oko 50-60v, na leru oko 16-20. ja kad sam motao moj stator meni, je otpor bio, 0.8oma na svakom

  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 353 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Piaggio Free (sa dusom zmaja), Yamaha XVS 650 Drag Star

@dado_bojanic, po ovome kako ti kazes, izgleda da je meni tu sve ispravno i da me zeza akumulator. :/ 

 

Juce sam bas sa cimerom otisao do garaze i uzeli smo da probamo punjac iz Lidla. Zakacili smo na moj akumulator i, kako on ima razne modove punjenja, izabrali smo motor. Punjac je poceo da puni sa 13V. Sto dalje znaci da je i moje punjenje ok, ako i ja imam tu oko 13V. Napunio je akumulator vrlo brzo, ja sam otisao do stana po opremu i vratio se za nekih pola sata. I motor tada nije mogao da upali. Morao sam moj punjac da kacim i da sacekam par minuta. Onda sam opet, kao sto sam opisao ranije, zaverglao sa punjacem (valda nece crci :D) i upalio je na prvi zub opet. 
Vozao sam se oko sat vremena i stao. Posle pola sata dosao do motora, prekstrio se i motor je upalio lepo. I onda sam se vozao jos oko sat-dva i parkirao motor. Akumulator je pokazivao 12.8V. 
Verujem da sada nece upaliti i da cu morati puniti. Bas cu izmeriti napon pre paljenja i koliko pada kod verglanja. Definitivno je onda on. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 41 postova
  • Lokacija: Sremski Karlovci
  • Motocikl: Yamaha Virago 535

zameni akumulator. ili ga odnesi na test u neki servis akumulatora. svakako akumulator odma posle voznje kad meris ima odredjenu voltazu i ona pada vremenom dok se elektrolit ne stabilizuje. izmeri posle pola sata-sat i videces razliku :)

  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 41 postova
  • Lokacija: Sremski Karlovci
  • Motocikl: Yamaha Virago 535
AKUMULATORI-DESULFATIZATORI.BLOGSPOT.COM

Sve o...

 

ovde imas sve o akumulatorima. covek sve lepo objasnjava. punjenje akumulatora ide do 14-15v. sve u, zavisnosti od stanja akumulatora i napunjenosti istog

 

  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 353 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Piaggio Free (sa dusom zmaja), Yamaha XVS 650 Drag Star
On 9/12/2020 at 6:58 PM, Darko Floyd said:

Zameni akumulator i punjač iz Lidla, ni jedno ni drugo ti nije ispravno.

I ja cenim da je akumulator. Sta znam, ovaj punjac je brzo ensto zavrsio, akko kaze. A inace ovaj koristim. Moze da puni sve zivo. Koristim ga i za LiPo baterije. Ima i ono odredjivanje kapaciteta sa praznjenjem i sta sve. Al nema to za Pb, inace bi koristilo. 

 

U5yqKb6.jpg

 

On 9/12/2020 at 11:54 AM, dado_bojanic said:

ili ga odnesi na test u neki servis akumulatora

Imam garanciju i odneo sam ga juce. Zovem danas i kazu da dodjem po njega jer je odlican. Reko kako vi to ustanovite? Jel merite pod opterecenjem? Ovaj mi je nesto izlupetao da ni sam nije znao sta je rekao. Kad sam dosao, pokazao mi je neku spravicu i to je. Taj lik, ajde, nije serviser tamo. Spravica, nesto malo veca od unimera, izbaci na papiricu stanje akumulatora, kao na racunu. I ja mislim da je to kerov.... rep. :D 

 

0YXINzF.jpg

 

Oni su ga tamo lepo napunili, pa sam, posle kratkog verglanja, upalio motor. Zatim, posle par minuta sam ga ugasio i vise noje bilo sanse da upali. 

 

I kako sada izvuci garanciju? Treba da odem u neku drugu radnju, uzmem lepo neku drugu marku i zavrsim sa Exide akumulatorima sada i uvjek i u vjekove vjekova.  A koju drugu marku uzeti? 

 

Posle, kada vise nije mogao da ugasi, pozajmio sam stolicu za pecanje od cimera @rapsa i na nju stavio osciloskop :) Nadam se da ne zamera :) I verglao sam i pratio napon na akumulatoru i bobini. Kad treba bobina da zvekne varnicu, tada napon padne da oko 8V jer valda anlaser taga povuce najvise struje jer je taad i najveca kompresija i otpor samog agregata. 

iJpR8ym.jpg

 

Opet, prolazi mi kroz glavu da nije analser popio vodu? Ja ga ne mogu otvoriti sada jer moram ulje onda da vadim iz agregata. Al sta ako je on malo korodirao unutra, pa sad zeza i vuce vise struje nego sto treba? Al secam ga se kad sam ga otvarao. To je sve tako jednostavno unutra, sve je zaliveno i napravljeno da traje. Kontam da su male sanse da je to. Sve mi smrdi na akumulator. 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 152 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Keeway Cruiser 250

Пријатељу, извини што се мешам, гледам како се мучиш, и једноставно морам да те пита, а зашто једноставно не продаш тај мотор и купиш нешто друго. Видим да радиш добар посао, па зар није боље прежалити, рецимо, и хиљаду евра губитка приликом продаје, зарадићеш их опет, а купити нешто што те неће мучити, а ни толико додатно коштати?   

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 353 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Piaggio Free (sa dusom zmaja), Yamaha XVS 650 Drag Star

@jozamladen, kapiram sta zelis reci. To je neki jednostavniji put kojim bi se moglo ici. 

Ne mogu da skontam da li sam ja mazohista ili sam se toliko vezao za ovaj motor. Sta god da je, ja ne zelim da odustanem dok ovo ne proradi kako treba. "ovo", sada se bas lose osecam sto sam je tako nazvao. Ona je Draga, ljubav moja :D  Nije to gomila gvozdja za mene, a kontam, ako bi je prodao, vecini bi bilo iisplativije da je tako, na delove i rasproda. Ta me misao izjeda. Necu to dozvoliti :D

B1Vk48i.png

 

Bas sam pricao sa cimerom, a i spomenuo sam u nekom od predhodnih postova da jeste ovo popravljanje naporno i deluje kao sizifov posao, jer taman kad sredim jednu stvar, druga pocne da zeza. I onda sednem na nju i zaplesemo na asfaltu, dupetom je zaljuljam lagano levo-desno pri izlasku iz garaze i tada, i ako joj punjenje nije kako treba, ona tako dobro puni moje baterije. Taj polozaj sedenja, gde su mi sve cetiri u vis, je nesto sto mi proteklih dana bas nedostaje. 

 

Tako da ce se resiti sve to, pa cemo vec sledece sezone, nadam se, biti i ispravljeni i sredjeni za prave opustajuce voznje dok dupe ne utrne. 

  • Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Analog Man, 341 postova
  • Motocikl: ​​​Nisam član od 28.10.2022.

Moja velika podrška za tebe. :takoje:

I ja osim vožnje skoro isto volim da "čačkam" po motoru.

Moj ima punih 25 godina pa ipak ga volim.

Pozdrav. :bicikl:

  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 353 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Piaggio Free (sa dusom zmaja), Yamaha XVS 650 Drag Star

Ima ona cuvena pesma od Ramba. Mislim sve su cuvene, ali ona jedna... Hipisizik metafizik :D Pa kaze: Ko ima i snage i pameti i zivaca, taj snima porno filmove. Do skoro sam imao i snage i pameti i zivaca, pa sam se, da izvinete, jeb'o sa ovom elektrikom. 

A sada vise nemam ni snage, ni pameti, a ni zivaca. Tako da sam ja po rambovoj pesmi pravi hipisizik metafizik :D 

Hipisizik metafizik iznad je realnog stanja stvari.

Logike celik sa lakocom reze, savija, pa ponovo vari. 

 

Drugim recima, motor je kod majstora, a ja cu na pivo dok on to ne pogleda, a posle i njega castim pivo. Jedva sam ga upalio i sada sam siguran da nije ni punjenje, jer daje oko 13V, mada moze vise. Sigurno nije akumulator jer je padao na 11 V kod verglanja. Namotaji su ok. Dalje ostaju bobine, svecice, ona CBT, BCD ili kako se vec zove elektronika sto sa pobude iz namotaja kapira kada da okine bobinu.... Sve sto je radjeno, rekao sam drugaru. Sve sto sam izmerio, rekao sam. Rekao sam i za 45km po kisi. Kaze on: Pa Nemanja, lebac mu poljubim, ne voziis vodeni skuter. Moras se sakriti. Tako da je glavna sumnja pala na vodu u instalaciji. Ostace par dana, pa ce mi javiti sta je nasao. 

Inace, imam poverenja u Ljubu. Dobar mi je drugar. Skolski drug moje majke. Bajker. Zena mu je opasna bajkerka. Novosadjani sigurno znaju Sladju na onoj zelenoj Yamahi sa akrepima. Jako je lepa njihova prica. On radi, a zena ide po delove. Cesto motorom, kada vreme dozvoli. Zato se cesto moze videti po gradu i bas dobro vozi. 

 

Nadam se samo da se nece i na moj motor na'vatati toliko prasine, kao na viragu pored :D

3cXkeMh.png

 

Javljam dalje sta je Ljuba skapirao. 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 487 postova
  • Lokacija: Smederevo
  • Motocikl: Harley-Davidson SuperLow 1200T
Pre 2 sati, NoX2SR je napisao:

Kaze on: Pa Nemanja, lebac mu poljubim, ne voziis vodeni skuter. Moras se sakriti. Tako da je glavna sumnja pala na vodu u instalaciji.

 

Ne bih da ti rušim sneška ali ako tvoj majstor misli da ti se motor pokvari kad voziš po kiši da li si baš siguran u njegovu stručnost? 

Motocikli su projektovani da se voze (a i da stoje) po kiši, tako da ako ti nisi nešto debelo sjebo u onom silnom rasturanju i budženju to nije moguće. 

Ja sam Dragstara vozio po kiši 6 sati pa mu nije apsolutno ništa smetalo, a ni ostalim motorima.  

 

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 270 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Sprint Challenger

Problem sa kišom može da bude što se pokvasi filter vazduha, ako filter nije zaštićen. Ja sam mog kineza isto vozio više puta po kiši i nikakav problem.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 18 postova
  • Lokacija: BGD
  • Motocikl: Aprilia RS 125, Malaguti 250, Kawasaki 750

 

Pre 19 sati, NoX2SR je napisao:

Ima ona cuvena pesma od Ramba. Mislim sve su cuvene, ali ona jedna... Hipisizik metafizik :D Pa kaze: Ko ima i snage i pameti i zivaca, taj snima porno filmove. Do skoro sam imao i snage i pameti i zivaca, pa sam se, da izvinete, jeb'o sa ovom elektrikom. 

A sada vise nemam ni snage, ni pameti, a ni zivaca. Tako da sam ja po rambovoj pesmi pravi hipisizik metafizik :D 

Hipisizik metafizik iznad je realnog stanja stvari.

Logike celik sa lakocom reze, savija, pa ponovo vari. 

 

Drugim recima, motor je kod majstora, a ja cu na pivo dok on to ne pogleda, a posle i njega castim pivo. Jedva sam ga upalio i sada sam siguran da nije ni punjenje, jer daje oko 13V, mada moze vise. Sigurno nije akumulator jer je padao na 11 V kod verglanja. Namotaji su ok. Dalje ostaju bobine, svecice, ona CBT, BCD ili kako se vec zove elektronika sto sa pobude iz namotaja kapira kada da okine bobinu.... Sve sto je radjeno, rekao sam drugaru. Sve sto sam izmerio, rekao sam. Rekao sam i za 45km po kisi. Kaze on: Pa Nemanja, lebac mu poljubim, ne voziis vodeni skuter. Moras se sakriti. Tako da je glavna sumnja pala na vodu u instalaciji. Ostace par dana, pa ce mi javiti sta je nasao. 

Inace, imam poverenja u Ljubu. Dobar mi je drugar. Skolski drug moje majke. Bajker. Zena mu je opasna bajkerka. Novosadjani sigurno znaju Sladju na onoj zelenoj Yamahi sa akrepima. Jako je lepa njihova prica. On radi, a zena ide po delove. Cesto motorom, kada vreme dozvoli. Zato se cesto moze videti po gradu i bas dobro vozi. 

 

Nadam se samo da se nece i na moj motor na'vatati toliko prasine, kao na viragu pored :D

3cXkeMh.png

 

Javljam dalje sta je Ljuba skapirao. 

 

Pa Nemanja odmori malo ... udri po pivu i nemoj da snimas pornice ... :lol3:  Procitah celu temu sve pohvale za tebe, tvoj trud i rad . .. sto se tice struje tu si  u pravu , struja punjenja  je od 13,2 do 15,6 V ,(zavisno od obrtaja) preko ne valja crkne regler  ... namotaji  od 4o do 70 V zavisno od snage namotaja magneta ... Napon na akomulatoru sme da padne do 10V prilikom verglanja,  ako elektropokretac (anlaser ) vrti normalnom brzinom i nema veceg pada napona od 10 V  akomulator i anlaser su ispravni. Ako slabo verlgla i pad napona biva veci,  moguci uzroci su : neispravan akomulator, luft u biksni anlasera (rotor naleze na stator, pravi kratki spoj i izvlaci struju) cetkice, bendix, relej anlasera.

Pod prvom predpostavkom da dobro vrti a nece da opali i ne javlja se na auspuhu (proveriti varnicu na svecici) nema varnice ili je slaba (neispravna bobina , senzor na radilici magnetu, upravljacka jedinica  - komutator  (kako ti zoves CBT, BCD, CDI sve neki polu-provodnici  cas oce cas nece da provode struju ..femkaju se... BAGRA belosvetska )... eee nekad bile "platinke" za fichka bog da te vidi ... :popovanje:

Dobro vrti javlja se na auspuhu e tu je igranka ... prvo treba pogledati sistem za gorvo ( smesa ,sauh,  filter goriva, filter vzduha, zagadjena smesa uljem u usisu i filteru vazduha  - riknule gumice ventila moguci uzrok kod tebe, pominjao si ulje na usisu ...

Idemo dalje... javlja se na auspuhu, znaci svecice bacaju varnicu ili jedna baca a jedna ne baca ( garava, masna, neispravna ) istegnut lanac, spaner, ventili (puca na auspuhu)  Ali to je sve sicha  to se da resiti... daj da vidimo ovo do cega zavisi glava       :grr:stajni trap

Prednji stozer (donji trougao sa vretenom volana) u 90% slucajeva je uzrok deformiteta u geometriji prednjeg trapa . Vreteno volana mora da bude strogo pod 90 stepeni( na sve 4 strane sveta) u odnosu na osnovu ( nosac stapova )... od razlicitog su materijala  napravljeni namerno da bas tu istrpi udarac i pokrivi se i preko lezaja  (2 kom) zastiti ram i vozaca ...:moto2::moto2:...

Ljudi to ispravljaju (to nikako NE treba raditi) ... odstupanje od par mm u gornjem delu daje katastrofalne rezultate u donjem delu. Isto tako luft u lezajevima (pojedene kuglice i kosulica puknuta ,istrosena )  luft je nevidliv zato sto stegnes gornji sraf ali lazajevi su nakrenuti (kuglice sa vencom su napravile putanju kakvu su one htele) i autmatski nakrecu vreteno volana odnosno ceo stozer, stapove prednji tocak. Ove lezajeve treba zameniti konusnim iglicastim, pogotovu kod tezih makina. Nije lako izbiti (spec. radapciger) stare kosuljice iz rama ali vredi se pomuciti, trpe vece opterecenje i mnogo duze traju po nasim putevima ( mogu i ti tvoji KOYO piju vodu ... :lol2:salim se odlicni su. Dobro premeri vreteno na sve 4 strane sveta, od navoja do podnozja (donjeg lezaja) metrom i uglomerom.

Ako  je vreteno krivo  u samoj osnovi (donji lezaj) treba ga zameniti, isto tako u sredini (to se direktno odrazava na prednji tocak) , a ako je krivo samo u gornjoj zoni (od gornjeg lezaja do vrha navoja) nema uticaja na PR tocak, nego samo na korman dakrivo stoji.   Sam volan (korman) ako je kriv nema nikakvog uticaja na geometriju , osim na geometriju tvojih ramena, bicepse, tricepse ... :dilema:

Sto se tice zadnje osovine... zadnji tocak poskakuje kad  je pretegnuta opruga amortizera (tvrda) treba popustiti oprugu da bude meksa   i kad je prepumpana guma.

Ako plese zadnji deo  uzrok je ispumpana guma, lezajevi zadnje osovine, vezivne tacke viluske sa sasijom u tvom slucaju 3 kolko sam ukapirao. Dole dve sa konusnim lezajevima i gore jedna sa amortizerom , proveri gore varove da nisu napukli (Led lampom i lupom) proveri celu vljusku od naprslina . Kad si stezao te donje konusne lezajeve cini mi se da si rekao 11 klia (po upustvu) pa  si vratio  cetvrtinu kruga ( to mi se ne svidja) treba popusti toliko samo da viljuska radi gore dole nikako levo desno Te luftve je  gotovo nemoguce ustanoviti rukama ili pomocu pajsera, nego samo sporom voznjom naginjanjem motora i prelaskom preko neravnina. Ako nema silen blokova kao dodirnih tacaka ponovo proveri te lezajeve  (skini mast, lupom i led lampom vidi da nema naprslina na kosuljici i kakve su iglice) .

Eto toliko ... ENDE

PS : Isprati ova dva strucnjaka  na YouTube-tu za finu stelku ...      :haha1::haha1:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

trap2.jpg

trap 4.jpg

trap 3.jpg

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja