Jump to content

Moto Zajednica

Yamaha Drag Star 650 Custom

Recommended Posts

  • Svrati ponekad, 353 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Piaggio Free (sa dusom zmaja), Yamaha XVS 650 Drag Star
17 hours ago, srrdjan said:

Лепо напредује, држим фиге да успеш све да напакујеш, региструјеш и уживаш :takoje:

Tnx :) I ja se nadam da ce biti sve kako je planirano :) Pogotovo to sa uzivanjem :D Zasluzio sam valda da sada ona uzvrati tu ljubav sa dobrim voznjama :D

 

13 hours ago, bajker71 said:

Svaka čast, imaš neviđenu energiju!  :takoje:

Hvala :) Tu je energija, ali je dan kratak sve da se uradi :D 

 

11 hours ago, Crni_NS said:

Bice ovo brzo gotovo... Ali kakav je @NoX2SR verovatno vec smislja nove radove za sledecu zimu... :)

Bice posla i posle sklapanja :D Sissy bar, sredjivanje onog curenja na deklama i sat. Bez sata ne mogu videti nista od ovog sto sam ugradjivao :D 

 

Kad vec kuckam, da i napisem sta sam radio :)

Onaj regulator napona sam upakovao u termo buzire. Kupio sam dosta belih, pa reko i njih da iskoristim. Taman da znam koja je +, a koja -. :D 

KKiAg0Q.jpg

 

One plastike, od kojih u jednu ide taj punjac, a sa druge strane je bravica, pukle su na identicnim mestima. Nisam pretezao taj sraf, i ako to lici na mene. Moguce je da su kablovi drzali nategnute te plastike, pa je malo doslo do zamora materijala. Sta znam. 

SM0HhnK.jpg

 

Sraf mi je sacuvao tu plastiku, pa sam prislonio onako kako treba da stoji, zalepio trakom i namazao acetonom. Sam aceton je povezao to lepo.

EOH8F47.jpg

 

Zatim sam to malo pojacao lemilicom. 

5tZGBxS.jpg

 

Da, ovo je posao koji je bolje prepustiti nekom, nego raditi sam :D Prilicno je kancerogeno to sve sto isparava i smrdi. Ja koristim neki malo veci kuler koji se na 5V vrti  u blizini i duva kontra (uvlaci taj dim). Dosta pomaze i oseti se razlika, tj ne osetim toliko plastiku dok radim. I obavezno prozor otvoren.

Ako vas zanimaju temperature, lemilicu i duvaljku koristim na oko 200 tepeni. preko toga plastika gori. Na 200 se sa njom moze igrati ioblikovati kako 'os. 

Ovde se vidi malo kulera i vidi se vrh lemilice. Taj vrh koristim samo za plastiku. Ne trudim se da ga cistim posle. I vidi se kako sam sa parcetom druge plastike popunio rupe. 

LNNxkPK.jpg

 

Ima jedna stvar koju nisam fotkao, a ako neko bude gledao samo fotke, nece znati :D  Mesta, na kojima sam spajao dva dela plastike, dodatno "armiram" zicama. Najcise volim da koristim onu municiju za heftalicu ili seckam spajalicu ili tako nesto. Ovo je rezultat...

JQBRIUh.gif

 

Na kraju je sve to ugradjeno i popakovani su kablovi. 

xLO6b9X.jpg

 

Ne svidja mi se sto skripi kada pomeram korman i plastika se mrda i nateze. Ali jednostavno ne moze drugacije. Nisam ja tu nesto puno menjao. Dodao sam 3 zice u onaj crni buzir. On se savija lagano, ali nema mesta gde da se savije, pa zato nateze plastiku. Nadam se da nece puci opet. Ako pukne, napravicu donji deo od lima, pa cemo videti onda :D

 

Da, dao sam kontakt, pa je karburator rekao da je prazan i poceo da srce benzin. Tako da se sigurno pumpa ispraznila. Tako da sam zakacio rezervoar da dopunim sve to penzinom. Da ne strada pumpa zbog suvoce. 

 

Da li motor sme da se upali bez auspuha? Osim mnogo vece i lepse buke, da li mogu imati nesto sto ne zelim? :D Ili da vratim auspuhe sa onim starim dihtungom, pa kako bude? 

 

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Нек иде живот, 858 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Vulkan 800 некада био Keeway Supershadow 250

Боље ти је да их вратиш, знаш оно повратни гасови , пламенови, теже паљење итд.

  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 41 postova
  • Lokacija: Sremski Karlovci
  • Motocikl: Yamaha Virago 535

Super lepak i soda bikarbona je majka za opravku plastike. Staviš super lepak pa sodu, pa opet lepak pa sodu. Nagojis kolko oćeš, osmirglas I to je to

 

  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 353 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Piaggio Free (sa dusom zmaja), Yamaha XVS 650 Drag Star
3 hours ago, srrdjan said:

Боље ти је да их вратиш, знаш оно повратни гасови , пламенови, теже паљење итд.

Ma da. Nista me ne kosta da privrnem auspuhe. Taman i da ne ogluvim dok se vrtim oko motra :D 
 

 

34 minutes ago, dado_bojanic said:

Super lepak i soda bikarbona je majka za opravku plastike. Staviš super lepak pa sodu, pa opet lepak pa sodu. Nagojis kolko oćeš, osmirglas I to je to

 

Odlicna je to fora. Koristio sam vise puta i prezadovoljan sam. Lepio sam neke slusalice koje su uporno pucale. Posle toga nije bilo problema. 
Ovako sam izbegao farbanje jer bi plastika bila i bela malo. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 148 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: F650 GS
3 hours ago, dado_bojanic said:

Super lepak i soda bikarbona je majka za opravku plastike. Staviš super lepak pa sodu, pa opet lepak pa sodu. Nagojis kolko oćeš, osmirglas I to je to

 

Ovi prvi put cujem... Moracu da isprobam... :)

Ja sam koristio onaj dvokomponentni lepak u spricu, ima i u crnoj boji... 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 353 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Piaggio Free (sa dusom zmaja), Yamaha XVS 650 Drag Star
15 hours ago, Crni_NS said:

Moracu da isprobam...

Odlicna je stvar. Nemoj samo da namerno lomis neku plastiku da bi lepio :D Kul je sto mozes da pravis deo koji nedostaje. Pravio sam na laptopovima one drzace onih mesinganih matica. To se cesto zna da pukne, pa se posle plastika ne moze uklopiti. 

 

A ja sam se juce malo igrao sa tocilom :)
prodrljao sam malo, sa onom finijom pastom, rucicu kocnice i kvacila. Jedna je imala i neke udarce, pa sam i to prvo smirglao. Nisam se bas trudio da poravnam svaku "anomaliju" jer kontam da ce brzo to matirati pod prstima. Ovako sada izgleda. Na slici se i nevidi koliko stvarno sija. Prilicno sam szadovoljan i nadam se da ce potrajati. Ako nista, lako se moze skinuti pa dodatno polirati.

cUqri30.jpg

 

I reko aj da stavim jos tu sajlu i ja sam spreman za paljenje. Ne znam koliko smem da citiram Ramba i pesmu Halid Invalid Hari. Pa kad ga majka u glavu kispobranom opali i ljutito kaze: 'Oces ku$% sine. Sajla pravljena u NS na klisi ne ulazi jer je malo deblji taj zavrsetak. oko 1-1.2mm deblji. Kao da nemaju subler tamo.

ePr4Dvo.png 

 

I sta cu... Prvo opalim par dobrih psovki. Pomenem tu majsore, firmu u kojoj rade, tu je bila i majka, mis, puz i ker. Kako je lepo raditi sa pravim delovima, pa kad ga uzmes montirati, to cucne odmah na svoje mesto i ne razmisljas. 

Uzeo turpiju da se malo smirim i krenuo polako da turpijam. Tu se iznerviram jer gubim puno vremena, a to ne ide tako lako bas. Tada uzmem brusilicu i onu smirglu na njoj i resim to. Nije idealno, ali ulazi.

zuxY2Ax.png

 

Zasrafim sajlu i dole, povucem rucicu i najezim se od zvuka koji sajla pravi dok struze o ivicu tog navoja i ulaza u buzir. To nece bas dugo trajati. Pogledam original, a tamo taj ulaz gladak i lep. Zaobljen. Ovde naostren. Vidi se kako je seceno i bruseno.

gYOL5Uh.png

 

Reklamiracu ovo. Nije frka i da platim pravljenje nove sajle, ali da mi urade kako treba.Napravili su je i malo duze, pa je sada taj sraf skoro na maksimumu odsrafljen. Onaj deo koji sam brusio ce sigurno zardjati. I trazicu da ubace neku plastiku, bar na ulaz u taj buzir, gde je pocetak srafa. Ovo ce ga pretesterisati da nece celu sezonu izdrzati. 

 

Vrtim se po radionici i sve se plasim da vratim onu plastiku preko karburatora, pa posle i rezervoar. Sve imam neki trip da sam nesto zaboravio. Nadam se da je samo trip :D Nisam nasao nista od delova da je visak :D 

Tako da sam odlucio i to da stavim na motor, da zakacim "dijagnostiku" (USB to serial :D) i da ga upaliiiiiim :)

55K9Y4a.jpg

 

Ovaj put nsiam dirao auspuhe :D 

2fGYDXE.png

 

Upalio je prilicno lepo i brzo, bez dugog verglanja. Lepo je i radio. Sve se treslo okolo jer je na tom drvenom postolju. Nema guma da to malo ublaze. Lep osecaj kada se doda gas :D Da, vratio sam stari dihtung auspuha i deluje mi da dihtuje. Onaj novi cu onda cuvati kada budem sredjivao onaj sraf na dekli. 

 

I da, sada vas zanima kako radi ovo sve sto sam budzio? Ja sam se nadao da ce to na prvu da proradi, kao sto se nikad nije desilo da mi nesto proradi iz prve. :D Suvise je glatko sve ovo islo do sada (sto se elektronike tice) da bi tek tako proradilo. Mora malo da me jj...zeza.

Ovako izgleda to na kompu...

JFFodF5.png

 

Sta se desava? Kada pitam mikrokontrolere da mi kazu stanje, dok je motor ugasen, dobijam odgovore. Kako upalim motor, sve zacuti. Na serijskom niko ne odgovara kada ga pitam preko kompa. To me je malo zabolelo. Toliko truda da na kraju ne dobijem nista. Duboko disanje je vratilo koncentraciju i tu resim da otkacim mikrokontroler koji meri obrtaje. Ovaj drugi istog momenta pocne da slusa i odgovara. Reko tu smo. Zakacim ovaj nazad, opet tisina na serijskom portu. Mozda sam spomenuo ranije da te obrtaje mogu meriti na dva nacina i kroz dva optokaplera, pa sam napravio u onoj molex konekciji prostora za jumper koji bi to prevezivao i "birao". Izvadim taj jumper i pocne i ovaj drugi da odgovara. Odgovara, a sve nule salje. Ubacim u 1. brzinu i tu bi ocekivao da dobijem neke obrtaje za kardan, ali nista :( 

WDAg2hN.png

Tako da, za sada, radi samo merenje brzina i temperatura. Iz nekog razloga za pritisak ulja ne detektujem promenu signala. I ne mogu nikako da dobijem ni jdne obrtaje (kardan/bobina). Moram skapirati zasto pobrljavi serijski kada zakacim ovrtaje na ulaz.

A sve je tako lepo radilo sa test ulazima sa protoborda :/ 

 

Svo ovo testiranje je uradjeno bezbedno po agregat. Mislim da se nece pregrevati ako mu sa jedne strane "pirka" ventiraltor :D 

A8KU8Fx.png

 

Toliko od mene za danas. Nadam se da ce u narednim postovima biti nekog pomaka po pitanju problema sa mikrokontrolerima. 
 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 148 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: F650 GS

Ti kao da citas misli... :) 

Ja otvarao laptop da ocistim ventilator i stavim termalnu pastu i odvalio tu plastikicu sto drzi maticu od mehanizma ekrana.  Nisam to sad uradio da bih isprobao ovu metodu, nego mi se desilo pre dva meseca. :ups:

 

Sto se tice ovog tvog programiranja to nikad ne proradi iz prve. Vise vremena ide na debagovanje, nego kucanje koda... :) 

 

Ja sam ovde radio sajlu gasa i napravili su perfektno za nekih 800 dinara (ako se dobro secam)

metalproizvod

novi sad, djoke mijatovića 26

telefon: 021/419-210

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 353 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Piaggio Free (sa dusom zmaja), Yamaha XVS 650 Drag Star

Hehe.. Eto. Probaj onda. Uzmi onaj kineski super lepak. Bolje se poveze sa sodom jer je tecniji oni skuplji i gel zafrkancije nece tako lepo da natope sodu bikarbonu. 

 

16 hours ago, Crni_NS said:

Vise vremena ide na debagovanje, nego kucanje koda... :) 

To je cilj valda svakom programeru da to vreme debug-a smanji i da bude efikasniji. :) Sa C-om nemam nesto iskustva, tako da cu ja dosta ovde morati da debug-ujem. A nemam one programatore koji stvarno mogu da debug-uju i da pratim liniju po liniju koda. Ja spucam kod u mikokontorler i molim se da ce da radi :care: Srecom, imam diode na pinovima, serijski port, pa tako mogu da logujem da li je usao u neki deo koda ili ne. 

 

Al da se vratimo da ovu moju muku i debug :D Pozajmio sam osciloskop od kolege :) Da vidim ja sta se tu desava u zicama i kakvi to signali idu i ne idu kroz njih :D 

Sinoc je to sve bilo na frku. Bio sam nestrpljiv da vidim sta se desava, pa niam dobro iskalibrisao osciloskop. Tako da ne mogu odrediti frekvenciju signala, ali sam bar namestio napon da mogu tacno da vidim. Ostace osciloskop kod mene dok se ova prica ne zavrsi, pa cu imati vremeda da sve to lepo pogledam :)

 

ahlcEnf.jpg

 

Ono sto sam skapirao sinoc je sledece. Prvo sam proverio u konekcijama kakve signale imam. 
U osnosu na masu, A i B (RS485 komunikacija) su pune nekog suma i brljanja. Ono sto je kul je to sto izmedju A i B je idealna situacija i, kada nema komunikacije, napon je uvek 0 i nema suma.

Merio sam napon izmedju mase i one dve zice za bobinu. To je interesantno. One su odmah, jos kad je motor ugasen, na oko 1-2V  Izmedju je 0V. Neposredno pre "varnice", napon se spusta do 0, pa onda skace na 12. Jako je kul videti kako to radi tako da, evo i slike kako to izgleda :) napon je na 5 V/Div

 

nI0pLgv.jpg

 

Bez nekog zesceg racunaja, samo nekako logicki ako razmisljam, ovo sa podizanjem "nule" za par V, pa onda sa tim cimanjem do prave nule i vracanjem do 12V se simulira naizmenicna struja. Kontam da bi indukcija bila moguca i da se islo odmah od 0, pa do 12, ali mozda je ovako veca promena fluksa, pa i veca efikasnost bobine. Sta znam. Mozda neko moze bolje to objasniti :)

 

Zakljucak je da ja ovaj signal sa bobine moze da okine i jedan i drugi ulaz za merenje obrtaja. 

 

Sledece sam gledao signal izmedju A i B. zakaceni su bili komp i onaj mikrokontroler sto radi. Signal nisam mogao uslikati jer je jaaaako brz. Odusevio sa m se kako se brzo odigra ta komunikacija i koliko puno bit-ova se razmeni na tom protu. Jos uvek sam pod utiscima :D 

Kada sam video kako izgleda "zdrava" komunikacija, zakacio sam mikrokontroler koji zeza i probao opet. Opet sam dobio zdravu komunikaciju. Uzbudjenje raste. Osecam adrenalin kako pici i vec razmisljam da je ovo jedan od kvarova koji se sam resi bez ikakve najave :D Malo morgen. Zaboravio sam bio da stavim onaj jumper i da spojim signal sa bobine na mikrokontroler :D Kad sam to uradio, ocekivao sam neke smetnje izmedju A i B, ali nisam imao nista. Totalna tisina je bila. Jedan kotrljar je proleteo samo preko ekrana osciloskopa :D:D 

 

Zakljucak je da nemam neke smetnje, kao sto sam mislio. Taj signal sa bobine je kesa naspram onog u komunikaciji, tako da to nema sanse da smeta necemu. A i B su totalno bez suma i komunikacija preko njih ide odlicno. Problem je ocigledno u samom mikrokontroleru. 
Probacu da napisem neki glupavi kod koji ce, na pitanje, vracati neku zakucanu vrednost i nece obracati paznju na bobinu i kardan. Ako tada proradi, problem je u kodu. U suprotnom, ili ide razbijanje epoxy-ja ili pravljenje novog  :D 
I opet cu reci, tako je lepo sve radilo na protobordu :( 


Kul mi je ovo igranje sa osciloskopom. Oduvek sam zeleo da imam jedan i to je nekako uvek bilo nepristupacno za mene. Sada vidim da se ovakav moze naci za oko 200e. Sta znam, mozda se obradujem za 8. mart :D Ima i onih dzepnih, ali, kako vidim po netu, to su sve igracke koje hvataju neke redovne signale. Sa ovako nekom situacijom, kao sa bobinom, ne bi se znali snaci. 

 

Stigao sam i do Temerina po kocione celjusti. Sinisa je krenuo da polira ono, ali je odustao :( Kaze, nema tako male cetke. 

LteFNNW.png

 

Zbog toga nije zeleo da mi naplati nista. Castio sam ih jer mi glupavo bilo tek tako da uzmem. 

Lepo je to ispeskirano. Oni koriste tamo neku sitniju granulaciju, pa su te rupice od peskarenja sitne i trebalo bi lako da se poravnaju. Uzeo sam smirgle, pa cu gledati to sto pre da sredim, pa da saljem na hromiranje. Bilo bi kul ako bi nasao nekog da platim da mi ovo smirgla, pa da ja mogu da radim druge stvari. Brze bi bilo gotovo :)

lnKGOLq.png

 

Ove postovi su krenuli sada dnevno da se obnavljaju, od kako imam pristup imgur-u sa posla. Nadam se da mi nece sef samo jedan dan prokomentarisati ovde na temi :D 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Нек иде живот, 858 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Vulkan 800 некада био Keeway Supershadow 250

Свака част, одакле ти снага и воља да и даље све испратиш сликама и коментарима на форуму а у фрци си са временом, за респект :takoje:

  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • 8-bit, 1766 postova
  • Lokacija: Beočin
  • Motocikl: KTM690 Freeride 250R

U vezi RS485 klasičan problem, moguće da nisi stavio bias i terminalne otpornike. 

Vežeš: pullup 470 oma od A prema Vcc, pulldown 470 oma od B prema GND i 120 oma između A i B. 

 

  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 353 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Piaggio Free (sa dusom zmaja), Yamaha XVS 650 Drag Star
On 3/6/2020 at 2:24 PM, mradomir said:

U vezi RS485 klasičan problem, moguće da nisi stavio bias i terminalne otpornike. 

Vežeš: pullup 470 oma od A prema Vcc, pulldown 470 oma od B prema GND i 120 oma između A i B. 

 

Kada je sve jos bilo u fazi dizajna, stavio sam te otpornike i nije nista radilo. Tada sam video da ti moduli, sa MAX integralcima, na sebi vec imaju otpornike. Tako da je sve plug and play. Ovaj modul sam koristio. Cak ni diodu nisam skidao. Lepo je izgledalo kada sija u epoxy-ju :D  Mislim da je problem nesto drugo i mislim da ce ovaj mikrokontroler morati opet da se pravi :/ 

SpzlI0l.png

 

Da krenem redom, kako je i islo proslih dana :)

 

Otisao sam do Woby-ja, Uradi sam itd da probam naci one nastavke za Dremel sa kojima bih mogao osmirglati kocione celjusti. 
Nema toga nigde. Ima, ali celoh kompleta od 2-3 hiljade dinara u kojima se nalazi jedna rotaciona smirgla i brdo stvari koje vec imam i koje se nikad ne trose. Najfinija smirgla za busilicu koju sam nasao je bila 120 . To mi nema smisla. Kako ne prave nesto finije? 

j08ObDL.jpg

 

Dosao sam kuci i onda nasao komplet manjih rotacionih smirgli za Dremela. Kupio jos davno u Lidlu kada je bilo i zaboravio da imam. 

Ali to je jos grublje :stabre: Dremel, tako fin alat, a ne mozes naci fine smirgle. 

ngvyGNd.jpg

 

Ovo je vec nesto finije, ali se brzo trosi i kada se dodje do tog metala, moze se napraviti veci problem nego sto je bio.

NOL0o3l.jpg

 

Skocbrajt je kul, ali to je previse fino i ne moze mi ukloniti vece neravnine koje imam. 

pLy81H8.jpg

 

Ovo su oziljci od onog nastavka za veliku busilicu. Oni sa Dremel su tek pravili karambol. Tako da sam od te price odustao i uzeo rucno, sa 400 smirglom, da ravnam to sve dok mi ruke nisu otpale i dok nije dosao kraj dana. (To je bio petak)

 

e2oVyM1.jpg

 

U subotu se budim u jako losem stanju. Posledica, sada vec, visenedeljnog rada sa malim odmorom. Nisam popio casicu rakije vec jako dugo. O dve i da ne pricamo. I eto odmah problema. Uhvatio me je neki stomacni virus, temperatura, ludilo. Draga mi ima temperaturne senzore, pa sam i ja jedan dobio... :D 

BKhaHC0.jpg

 

U nedelju jos nisam imao snage za smirglanje, ali sam uspeo da se odvucem do radionice i bar sebi pripremim teren kada budem mogao da smirglam. Napravio sam sebi rotacione smirgle po mojoj meri. Koristio sam 400 i oko 200. Sve zalepio onim epoxy-jem sto izdrzava 200 kila po cm^2. Vidim da su tako i ove "fabricke" lepili.

fFme7LY.jpg

 

Malo sam se igrao i sa onom elektronikom. Uspeo sam npr da uhvatim signal sa mikrokontrolera. U jednoj ms on kaze sve sto mu je na dusi, tj u memoriji :D Jako mi je interesantno kada mogu da vidim kako to stvarno radi i "prica" preko serijskog. I nije greska u osciloskopu to sto je u isto vreme i 0 i 1. Tu je zgurana sva "prica" sa serijskog i ko zna koliko puta se u toj jednoj ms vrednosr promeni iz 0 i 1 i obrnuto. 

Nisam uspeo vise da razvucem signal i da dobijem cistu sliku. Tada bi se mozda videla cela povorka signala. 

 

qs904ff.jpg

 

 Uspeo sam da nastimam osciloskop. :stabre::lol3: Osciloskop-stimer :D :D Namincao sam ga da pokazuje tacnu frekvenciju i izracunao sam onu koju dobijam sa 555 kola koje sam koristio za testiranje onog za obrtaje. Zatim sam tu ucestanost izmerio preko onog mog koda i Arduina. 

Ovo je rezultat :)  Ja vise verujem kodu jer se na osciloskopu lako moze promasiti pola podeoka i dosta promasiti onda sa merenjem. 

KcfNY4l.jpg

 

A zatim sam probao da nadjem kvar na onom mikrokontroleru. Ukratko, nisam ga nasao i ubio sam ga ko zeca :D 

On je lepo odgovarao kada mu na ulaz nije dato nista. Lepo je i citao promene sa drugog ulaza (za hall effect sa kardana). Kada sam prespojio jedan optokapler da daje signal an ulaz i na njega zakacio 12V, mikrokontroler je prestao da odgovara. E sad, kada je to bilo testirano na motoru, on je dobijao impulse od 12V. Ovde dam mu ja dao 12 V konstantno i ocigledno je nesto u spoju jer se ubrzo cuo onaj windows-ov zvuk da je nesto otkaceno sa USB-a i posle toga se mikrokontroler poceo grejati :/ Slava mu. Mislim da sam pogresno zalemio nesto ili, posto sam testirao pre epoxy-ja, mozda se nesto spojilo tokom zaljevanja :stabre: 
Kako god, mora novi da se pravi. Ne jedim se. Motor ce raditi i bez toga jedno vreme.  A ja cu bez nekog pritiska i opustenije napraviti nesto malo robusnije i lepse. Sada mogu odmah testirati na motoru, pa mi ne treba ona varijanta sa prevezivanjem dva optokaplera i dve vrste ulaza. 

 

Juce sam se potrudio da dodjem sebi, dok imam kome :D Bio sam ok i da odem da smirglam i isprobam moje rotacione.

Zakljucak: Trebalo bi koristiti platnene smirgle jer ove papirne pucaju. Kada se povecaju obrtaji, samo sam osetio kako me tracice samaraju dok brusim. Imao sam zastitne cvikere :):)

rZ7M0gL.jpg

 

Ali prilicno sam zadovoljan kako to radi i trebalo bi predloziti Dremelu da tako nesto napravi :D Ili da sam se bar potrudio da nadjem kvalitetniju smirglu za to. 
Ali sve je ovo moje kao igranje. Strasno me je nerviralo kako to sporo napreduje i nazvao sam Aleksandra i zamolio da on zavrsi poliranje. Kaze da ce dati sve od sebe i tako da mu ja danas saljem sve sto imam da hromiram. To su oba dela celjusti, oni srafovi i kutijica za prekidace.

rKGBlH3.jpg

 

Ja sam onda uzeo da se bavim sledecim problemima koje imam. To su tockovi. Stavio sam zadnji tocak u onaj drzac i onda se setio da nisam kupio, a niti napravio nikakav drzac za komparatere :grr: Al kontam, drzati komparater u ruci koja stoji uz jednu cev tog stalka je svakako preciznije od drzanja srafcigera na par mm od felne i "ocenjivanja" razmaka. Tako da sam skapirao da je zadni tocak prilicno dobar. uspeo sam dosta cvrsto da drzim komparater i tocak seta levo-desno samo u delovima mm. Gore-dole je takodje skoro idealan (nije jajast). Ali zato nije balansiran. Kako god bih ga namestio, on bi pao na jednu stranu koju sam oznacio trakom. Posle sam se igrao sa tegovima i skapirao da na jednu stranu treba dodati par grama. Tako da sam njega skinuo sa drzaca i odnecu ga kod nekog vulkanizera da ga izbalansira. Oni tamo imaju nove magnete, da ja ne budzim neku dvostruku traku koja bi posle otpala. I posle cu ga oprati jer je jako prljav.

 

tsbrxdz.jpg

 

A zatim sam stavio prednji. On je takodje dobar po pitanju centriranja. Ne baca ni u jednu stranu. Da bi ga stavio u drzac, morao sam skinuti jedan semering, ali imao sam srecom vec takav spreman za zamenu :)

I sto se tice balansiranja, dobar je. Kako god da sam ga postavio, stojao je bez mrdanja. Sto me je iznenadilo. Imao sam vibracije na 60km/h i mislio sam da je prednji problem. Izgleda da je sve to od zadnjeg.

YzRfIna.jpg

 

A zatim pranje i brisanje :) 
Woow, kako sjajna felna. Jel nova? :D

9uiAVTR.png

 

Neee. Oprana je Wurth-ovim sredstvom za negu prohroma :D :jee:

41WbSKK.png

 

Nadam se da ce ovi iz Wurth-a videti moju reklamu i sponzorisati me svojim proizvodima :D:D 

 

Stari disk... Mislim da nisam kacio fotku pukotina. Evo jedne. Ima ih dosta. Sve povezuju te rupice.

hw0qx5r.jpg

 

Kapirao sam: Ako je na disku doslo do zamora materijala i puca tako sam od sebe, vrlo je moguce da se isto moze desiti i sa srafovima. Tako da sam iz og razloga narucio i nove srafove za disk. Tu je i thread lock, naravno :) Sve po propisima service manual-a :D 

PubfamT.jpg

 

Navoje sam ocistio od starog lepka.

yKozZkf.jpg

 

Zavrnuo srafove kako service manual nalaze. 

g7QAvAj.jpg

 

Iiii gotovo :)

Ovaj momenat sam jedva cekao. Da vidim kako ce disk izgledati na tocku :)

QUCVsrv.jpg

 

A i na motoru. Prislonio sam tocak uz moju dragu da vidim kako joj stoji novi disk. Lepa je sa njim, jel da? :D 

UsVnCnX.jpg

 

Toliko od mene za sada. 

Dok se Aleksandar budfe bavio hromiranjem, ja cu gledati da sklopim sve ostalo. Mogu opusteno uraditi gornji cilindar i sklopiti i zadnji deo motora i sve ostalo. Mozda se i pozabaviti i elektronikom, mada to nije bitno sada za registraciju. 

 

Uzdravlje :) 

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 353 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Piaggio Free (sa dusom zmaja), Yamaha XVS 650 Drag Star
13 hours ago, Blueser said:

Ponove sve pohvale. :takoje:

:care:Hvala :)

 

13 hours ago, Blueser said:

da li znaš gde mogu da se kupe žice (žbice) za točkove motorcikla?

Ako je tocak onaj koji je i fabrika stavila i propisala, kao kod mene npr, pogledao bih  kod ovlascenog dobavljaca.... u inostranstvu :) Jer nasi klepaju, a nemaju ni sajt :D 

I eto, po ovome, ceo set za prednji tocak je 85 GBP, dok je za zadnji 115 GBP. 

 

Ja se iskreno nadam da necu morati menjati zbice uskoro na mojim tockovima. Ovo je preskupo za celicne zice sa navojima.:lud:  Ne znam da li je dobro traziti neke jeftinije kopije. Opet, tocak je to.

 

Preko ebay-a sam narucio set dihtunga za levu i desnu deklu. Reko da bude spremno za onu intervenciju koju planiram i iznenadio sam se kako brzo je to stiglo. Neki nemci prave to. :) Ono sto cu se potruditi da uradim pre ugradnje je skeniranje njih i crtanje u CAD-u, pa cu podeliti i ovde. Ukoliko neko ima Drag Star-a, moci ce da isece dihtunge pre skidanja dekle. Da ne mora da prepisuje i precrtava, kao ja prosli put. Mislim da je koristno. A i meni ako bude trebalo za ubuduce, a nadam se da nece :D 

CCzgiPj.jpg

 

I Plattner je zvao da javi da je stigao dihtung auspuha :) Narucio sam par setova dihtunga za auspuh preko ebay-a. Nisu bas Yamaha, ali mi deluje da su kvalitetni. Koliko sam skapirao, od aluminiuma su, za razliku od org koji je od bakra. Cekam i njih da stignu, pa cu uporediti kvalitet i okacicu ovde da vidite kako izgledaju. 

 

Un8SXW2.jpg

 

Pregledao sam stari kocioni cilindar i video sam da ipak ima ostecenja. Mada mislim da to ne utice toliko na rad kocnice. Osim ako ti opiljci ne ostete gumice.

8LljiQQ.jpg

 

Po uzoru na njega, sklopio sam novi. Ova gumica, koja dodje na sredinu, bila je malo pain in the ass. Nije toliko komplikovano bilo istegliti gumicu i nabaciti tamo gde treba da stoji, koliko sam se sve vreme plasio da je ne pocepam. Ali, srecom, proslo je sve kako treba. Jaka je to guma, a i kosiono ulje je malo pomoglo da to lakse naidje :)

uhlEweO.jpg

 

I jos malo njakanja je bilo da se ubaci seger. Mesto, u kom se nalazi taj klip, sam predhodno dobro oprao. Mogla je i cetkica za zube da udje, pa su sve one naslage sisle.  

pO2s4il.jpg

 

I cemu li sluzi ovaj lim unutra? 

3gq6Mi7.jpg

 

Izdaaaajaaa! :D Opet me je onaj veliki moment kljuc izdao :D Srecom, dobijam malo i osecaja u rukama kada je nesto dovoljno zategnuto, pa sam stao. Malo sam jace zgnjecio ovu bakarnu platnu, pa se "izcurela" napolje. Kontam da sraf sigurno dobro dihtuje, ali mi se ne svidja sto se to uopste desilo. Taj moment kljuc mora da se drzi sa obe ruke i to da jedna bude blizu gornjeg dela ili za samu gedoru. Tada klikne kad treba. Ovde me je zezalo mrdanje kormana i samog creva koje sam morao da drzim dok zatezem.


Zna li neko gde mogu kupiti bakarne platne, pa da imam za sledeci put? Koristio sam sada stare koje sam presmirglao. Bile su ok oblika i debljine. Pre par nedelja sam presao ceo NS i nisam nasao. Bio sam u Srafku, Drapsinu, Pedali, Jos neke random gvozdjare... Svi su se izbecili kada sam rekao da mi treba bakarna platna :/ 

 

6xKyvNa.jpg

 

 

Zavrnut je i tovcak :) Kupio sam u Woby-ju neki silikonski sprej za zastitu gumenih delova. Svidja mi se kako guma izgleda posle prskanja :) Jel koristio jos neko ovo? Lepo i podmaze gumu, pa, kao u ovom slucaju, lakse namestim taj gumeni deo na mesto. (Pricam o crnom poklopcu preko srafa koji drzi tocak). Za sada sam ovaj sprej koristio samo za menje bitne stvari. Reko dok se ne pokaze kakav je :D

EkMjEN8.jpg 

 

Zakacio sam i sajlu brzinomera. Malo je drugacija od originala. Na org, buzir je savitljiv i nekako ziv. Ova sajla ostane onako kako je namestim. Videcemo kako ce i koliko ce raditi. 

xhlQ7pB.jpg

 

Crevo za kocnicu je isto na svom mestu. One gume koje ga drze sam morao da podebljam unutrasnjom gumom od bajsa, jer je crevo sada tanje. Lepo sam to umotao parcetom unutrasnje, pa preko stavio onu redovnu gumu i sve to uhvatio gvozdjem koje se srafi za vile i drzi crevo.

VOIQDgX.jpg

 

I kad ostane jos malo vremena do gasenja, pa ne mogu uzeti nesto vece da radim, odradim nesto sitnije :) kada sam uzeo da alkoholom obrisem srafove i magnete, skapirao sam koliko su mi ruke isecene od ovog posla :D Koristio sam onaj Bizonov epoxy, koji cu uskoro poceti i na 'leba da mazem :D :jee: Mislim da nisam mozda i morao da ih lepim jer sam ih jedva izvukao sa drugim magnetom, ali me je nerviralo to sto ima tu rupu izmedju i ne bih mogao da vidim da li je magnet nesto uhvatio ili ne. Sada ce biti kako sam zeleo :)

wIyJpDB.jpg

 

 

Sto bi rekao jedan moj drugar, 
U ljubavi.  :)

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Analog Man, 341 postova
  • Motocikl: ​​​Nisam član od 28.10.2022.
22 hours ago, NoX2SR said:

Ako je tocak onaj koji je i fabrika stavila i propisala, kao kod mene npr, pogledao bih  kod ovlascenog dobavljaca.... u inostranstvu :) Jer nasi klepaju, a nemaju ni sajt :D 

I eto, po ovome, ceo set za prednji tocak je 85 GBP, dok je za zadnji 115 GBP. 

Hvala na odgovoru. Moj motor je Suzuki GN250, 95 godište. Točkovi su kompletni, ali bih ih iscentrirao pred sezonu. Mislio sam da imam u rezervi po, barem, 5 komada, ako koja pukne. Našao sam i ja na netu napolju, ali komplet i papreno. Mislio sam ako slučajno znaš da li ih ima kod nas.

Pozdrav.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 353 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Piaggio Free (sa dusom zmaja), Yamaha XVS 650 Drag Star

Nadam se onda da nece puci kod centriranja :)  Ili naci negde neki slican tocak, pa skinuti zbice. Mozda i da su duze, pa skratiti i narezati navoj.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Analog Man, 341 postova
  • Motocikl: ​​​Nisam član od 28.10.2022.
1 hour ago, NoX2SR said:

Nadam se onda da nece puci kod centriranja :)  Ili naci negde neki slican tocak, pa skinuti zbice. Mozda i da su duze, pa skratiti i narezati navoj.

Snaću se već nekako. Debele su, vodiću računa, valjda neće pući ni jedna.

Poz... :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 353 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Piaggio Free (sa dusom zmaja), Yamaha XVS 650 Drag Star

Podmazi navoje i matice. Mislim da sam to video u nekom tutorijalu da covek radi pre samog centriranja.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2818 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Super Tenere 750
3 hours ago, NoX2SR said:

Zna li neko gde mogu kupiti bakarne platne, pa da imam za sledeci put

Kada se covjek upusti u takav poduhvat treba odma da kupi set o-ring gumica i bakarnih plata, a uvjek za nesto zatrebaju. Frustrirajuce je sto nema da se nigdje kupi na komad, znam da ima kod kineza ali ne i kakav je kvalitet, cini mi se da su bili i u Lidlu, a u Okovu ima sigurno.

Pisah vec par puta da se stare plate prije stezanja ugreju do usijanja, pa okale u vodi i tako postaju mekane, te se prilikom stezanja upiju u sraf i tako najbolje dihtuju.

  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 353 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Piaggio Free (sa dusom zmaja), Yamaha XVS 650 Drag Star
33 minutes ago, Bigor said:

Pisah vec par puta da se stare plate prije stezanja ugreju do usijanja, pa okale u vodi i tako postaju mekane, te se prilikom stezanja upiju u sraf i tako najbolje dihtuju.

:care:Tnhx za savet. Tako ce biti kada budem stavljao celjusti dolje. 

 

I bas cu potraziti u Okovu. Svakako ce mi trebati i za karter i kardan, kad budem menjao ulje. Kada sam jednom narucivao filter ulja preko ebay-a, dok nisam skapirao da me kod nas izadje jeftinije i brze dobijem, dobio sam ceo set. O-ring, filter i aluminiumska platna za sraf na karteru. Ako se prodavci bece na bakarne platne, ne znam kako bi reagovali da pitam da li imaju aluminiumske, kada vec bakarne nemaju :D 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 41 postova
  • Lokacija: Sremski Karlovci
  • Motocikl: Yamaha Virago 535
20 hours ago, Blueser said:

 Misluo sam ako slučajno znaš da li ih ima kod nas.

Pozdrav.

Imas ljude koji se bave točkovima na forumu. Djunta i PeterPan su ti koji ti mogu pomoći i dati savet

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 353 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Piaggio Free (sa dusom zmaja), Yamaha XVS 650 Drag Star

Blizimo se sklapanju i registraciji! :) 

 

Bio sam kod vulkanizera da izbalansiramo zadnji tocak. Ja sam poskidao stare tegove i oprao lepak, pa da covek moze da lepi nove.

Gume sam letos, a i sada radio u Subex-u. Oni su u Petefi Sandora, pa ako se sa Bulevara patrijarha Pavla skrene u Jozefa Atile, pa prva desno u Petefi Sandora, oni su blizu pocetka ulice, sa desne strane. Zavuceni su u dvoriste. 

Zadovoljan sam kako rade. Ne srljaju. Covek je prvo dobro pregledao tocak i gumu, pa tek onda upalio masinu da je zavrti. Objasnio sam mu da sam stavio tocak na onaj stalak da vidim da li treba da se centrira, pa sam primetio da pada na neku stranu. A i motor se tresao na oko 60 km/h. 
Sklonio sam se malo, da ne bude da mu stojim nad glavom dok radi. Ali primetio sam da covek pali i gasi masinu i da se cese. Prisao sam da vidim sta nije u redu. Upalio je masinu i pokazao mi je. Felna jeste bila ok i nije bacala, ali zao guma na njoj.... uzas. Guma je kriva po bocnim ivicama i jasno se vidi kako se one bacakaju dole-gore. Mislim na taj prelaz izmedju gaznog dela i bocne ivice. Par cm od  belog dela. 

To bacanje mozda moze da se izrazi  i u cm. 

Isto tako, i sam gazni deo je kriv i jajast. 

pNOymY8.png

 

65g sa jedne strane

rRsE28b.jpg

 

i 20g sa druge strane

bQ2AB9t.jpg

 

Kao sto vidite, stavio sam i ja posle tocak na stalak i proverio. Stvarno je lepo izbalansirano. Svaka im cast. Ali sta sa gumom raditi sada? :stabre: Kontam da se pod opterecenjem nece tako bas bacakati, ali verujem da cu osetiti to sve. 

Najvise me izjeda to sto je nisam jeftino platio. Mogao sam dve Mtzler 888 da uzmem za te pare.  Opet, mislim da Dunlop nije krs marka, al  eto. Uzeo sam je kod coveka iz Backe Topole. On uvozi stvari iz Louis-a. Pisao sam o svemu tome ranije, al da podsetim. Kupio sam dve ovakve gume, ali prednja nije odgovarala jer sam narucio po dimenzijama iz service manual-a. Mrzelo me je da odem do motora i jbg. I stvarno su stigle skoro nove gume. Zaboravio sam koja je nedelja u pitanju, ali pravljene u 2018. godini. Uzeo sam ih krajem Jula, pocetkom Avgusta. Obe su me izasle 445e. Ne znam koliko je svaka pojedinacno bila. Za te pare sam mislio da sam zavrsio sa gumama bar za naredne 3 sezone, a ova nije izdrzala ni jednu celu. Toliko o Dunlop-u. Sa njim sam zavrisio. Zvacu danas Akosa iz Topole, pa da vidim imam li neku garanciju. 


Oprao sam onu stranu koja se kaci na kardan i onu drugu, bitniju :D Onu gde ide kocnica. I na kraju celu gumu koja je bila isprsakana od onog Wurth-ovog za pranje kocnica.

yu1PmFY.jpg

 

Kardan i kocnica su bili vec odavno spreni za ugradnju. Podmazao sam sta treba. One polugice u kocnici sam podmazao, opet, Wurth-ovom mascu u spreju za kocnice. Izdrzava velike temperature, tanko moze da se nanese i nema sta da otpadne posle i podmaze pakne.

z6SCure.jpg

 

Sada ovo vec pocinje da lici na motor. Ostaje jos zadnja plastika, sedista i prednja kocnica da se resi. Onda moze registracija. Videcemo kako ce se guma ponasati kada ga provozam, mada mi je jos uvek ona slika bacakanja u glavi i mislim da su male sanse da ce ovi tegovi na felni tu nesto pomoci. 

 

Toliko od mene za sada.  

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 41 postova
  • Lokacija: Sremski Karlovci
  • Motocikl: Yamaha Virago 535

Moto guma ima određeno i obeleženo mesto gde se montira naspram ventila. Žutom linijom obično obeležena. Kad se.montira pravilno onda ide Balansiranje pod uslovom da je točak dobar i da nije kriv. Više ti Djunta može objasniti a ima i par tema o tockovima. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 353 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Piaggio Free (sa dusom zmaja), Yamaha XVS 650 Drag Star

Tocak je bio ok jos kod prvog montiranja. Eto, i sada sam proverio i nije kriv. Jel moguce da je zbog toga sto ta tacka nije kod ventila, guma toliko izdeformisana? 

XmUkpv7.jpg

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 488 postova
  • Lokacija: Smederevo
  • Motocikl: Harley-Davidson SuperLow 1200T

Sa tim gumam nešto debelo ne valja. I sam proizvođač preporučuje Dunlop 404 i fabrički se isporučuje sa tim gumama. Ja vozim isključivo Dunlop na Yamahi i nikad nije bio problem, pretvore se u plastiku posle nekog vremena ali to je normalno sa godinama. Reklamiraj ti ovo i traži da ti zamene, to se ne sme dešavati. 

Što se tiče tačke i ventila ne brini, ne može ti to toliko napraviti problem. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 353 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Piaggio Free (sa dusom zmaja), Yamaha XVS 650 Drag Star
12 minutes ago, Darko Floyd said:

Reklamiraj ti ovo i traži da ti zamene, to se ne sme dešavati. 

I ja verujem da je problem sa gumom, a ne montazom i tackom. 


Zvao sam coveka, ali se ne javlja. Probacu ponovo kasnije. 

 

Srecom, imam jos uvek staru gumu koja moze jos malo da gura. 

 

Ovo je sve sto moze da se nadje preko internet prodaje guma:

DX3YcAY.jpg

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja