Jump to content

Moto Zajednica

Yamaha Drag Star 650 Custom

Recommended Posts

  • Svrati ponekad, 353 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Piaggio Free (sa dusom zmaja), Yamaha XVS 650 Drag Star
15 minutes ago, DedaSale said:

Čoveče, koliko dobrih ideja i korisnih informacija!

Svaka čast!

Sent from my Redmi Note 6 Pro using Tapatalk
 

Drago mi je da moje pisanje nije uzaludno i da jos neko moze da dobije na taj nacin neku ideju da svoju dragu/dragog ulepsa i poboljsa :)

 

11 minutes ago, N.F.S. said:

Vrh radovi, preko termo buzira a kao fizicku zastitu i estetike radi valja koristiti "snake skin" buzire...

Zahvaljujem :):takoje: A za snake skin, kul je ideja. Imam bar dimenzija kod kuce, pa cu u toku radova videti da li se negde uklapa. Moram samo paziti da nije blizu agregata jer je to plastika i moze da se istopi. Imam jos nesto sto moze jako lepo da ispadne. To cu fotkati kada krenenm da radim sa kablovima. Da malo drzim ovu temu u nekoj neizvesnosti :D 

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • 8-bit, 1759 postova
  • Lokacija: Beočin
  • Motocikl: KTM690 Freeride 250R

Imaš u Sprintelu bužir kao mrežica - čarapa, koja se sama skupi. Dosta lepo izgleda. Stoji im dole u podrumu.

Taj termo bužir koji si uzeo tako dobro dihtuje (lepi) da se koristi za nastavljanje kablova potapajućih pumpi.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 353 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Piaggio Free (sa dusom zmaja), Yamaha XVS 650 Drag Star

Aha. Pa mislim da opisujes bas snake skin, ako se nevaram. 
3AIkEIC.png

 

Znaci, sa ovim buzirima, mogu da vozim motor i pod vodom :D :moto3:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 8242 postova
  • Lokacija: Kragujevac
  • Motocikl: ---Honda---

Snake skin buzira ima dooosta vrsta, metalnih, polietilen/ naylon, pleteni, rastegljivi, kruti, termo otporni... Svi su fiz.zastita i kupuju se po prohtevima/nameni... 

Na motoru gde se "instalacija" vidi izgledaju lepo, sto je nama bitno :D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 353 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Piaggio Free (sa dusom zmaja), Yamaha XVS 650 Drag Star

Ovo mi sada daje neke nove ideje :D Neko chrome-look bi trebao potraziti :D  

Sve tako malo specificnije i sto nije u nekoj redovnoj upotrebi, nema kod nas i mora od preko da se narucuje. Mislim da i imam bas  na ebay-u u watch list dodat neki celicni, pa cinkovan/hromiran/niklovan buzir koji sam mislio da navucem na sajle i kablove na kormanu. Al nikako da narucim. 
Da, estetika je svima ovde jako bidna. U svakom od nas ima bar malo Steve Zigona iz majstorske radionice. :D U kombinaciji sa onim, zaboravi mu ime, sto ugradjuje kuvalo za kafu i pravi kucu od kola :D 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 145 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: F650 GS

Samo da se prijavim da pratim redovno. Nisam imao nista pametno da kazem pa zato ne ucestvujem aktivno... :) 

Svaka cast za temu, jer koliko posla ima da se nesto napravi na motoru, nista manja nema da se sve to uslika (narocito sa masnim rukama), pripremi, okaci, napise...  Ponekad je bas to smor, ali znas da ce nekad neko procitati, tj da ces pomoci nekome ili makar dati ideju...

Da skratim pricu, ovo je odgovor podrske... :) 

  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 353 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Piaggio Free (sa dusom zmaja), Yamaha XVS 650 Drag Star
On 2/22/2020 at 4:56 PM, Crni_NS said:

ovo je odgovor podrske... :) 

Zahvaljujem :) 

 

A posto je prosao jedan jako lep i suncan vikend. Bio je kao stvoren za setanje u prirodi, bila je odlicna prilika da se skupi drustvo i da se malo opusti uz neku pricu, pivo, rpostilj.... Ili, u mom slucaju, idealan da se ne izlazi iz garaze :D  

 

Pre nekih pet godina sam u Amerikama, tacnije na Aljsci, radio kao maintenance u jednom hotelu. Tada sam zaduzio radno odelo, izmedju ostalog i radne pantalone. Jak materija, ali tako dobar kroj da sam se ja odusevio kako leze na meni. Takodje, fasciniran sam bio polozajem raznih dzepova, koji su pravljeni da se po njima rasporedi najpotrebniji alat. Normalno, srpska posla, nisam vratio pantalone :D 

Ovo je jedna moja strana.

c1MUaiq.jpg

 

Ovo je druga. 

aZi7N9f.jpg

 

Kao nindza sam uleteo u garazu i iza mene su prstali komadi kabela i srafovi :D 

 

Skinuo sam amortizer da bi imao bolji pristup kablovima. Skinuo sam i "gepek". Malu kutijicu za alat i prvu pomoc. U jednom momentu su mi vile otisle na dole. Na polugu povukle ceo ram i u malo da dodje do katastrofe. Srecom, cigle i letve ispred su ostale nakrivljene, pa sam uspeo da vratim sve kako je bilo.

 

Ovo je konceptualno razbacana razna kablaza po motoru. Cisto da skontam sta sve i kuda treba da se vuce i razvlaci. Ona instalacija od pezoa je krs. Tanki su kablovi i jednobojni. Uspeo sam srecom da nadjem sta je meni trebalo. Trudio sam se da, ako nastavljam neki kabel, da to bude istom bojom. 

kXvlnJ9.png

 

Kad smo kod nastavljanja i spajanja kablova. Ovo je npr fabricka spojka za masu. Japanci nisu lemili i mislim da sa lemljenjem treba biti oprezan. Jak je to spoj i sigurno ga voda, korozija, pa i neko povlacenje, nece razdvojiti. Ali ako je taj deo kabela na mestu koje se savija, vrlo lako taj kabel moze puci pored tog spoja. 

lCxSPqz.png

 

Meni je bila potrebna masa, pa sam se nakacio tu :)

djWjslF.jpg

 

Pa i zalemio. 

vAwpDAJ.png

 

I navukao onaj jaci buzir koji ce ublaziti malo to savijanje oko samog spoja.

yO1NBbd.png

 

Pratio sam kablove i skapirao da najvise signala mogu pokupiti iz snopa koji prolazi iza amortizera. Tu je ujedno i najblize mikrokontrolerima, a i svi kablovi su tu. Zakljucio sam da je plava neutralna, ali koja plava? :D :stabre:

OLtTkNl.jpg

 

Tako da sam radio akupunkturu :D 

YoORi3s.jpg

 

Kad smo kod neutralne, mislim da neki hall effect detektuje neutralnu. Secate se da sam bio zbunjen kada sam skidao senzor neutralne, tj onaj plasticni poklopac, da mi ta zica nije bila spojena na masu, a ni na +? Moguce je zato sto ta zica ide posle na dve neke kutijice, koje nemam pojma sta rade, ali posle daju masu sijalici na tabli. Tako da sam ja tu masu "uzeo" :)

 

Kad smo vec kod cudnih stvari, evo jedne jos cudnije. Nemam pojma sta ovi kablovi rade tu, tj cemu sluze. Vidim da su u dve konekcije prevezane dve zice. Sve zice su crne, a samo u ovoj trecoj (najdesnijoj :D) imam dve mase. Prvo pomislih da to odsecem i zalemim to sto treba iti spojeno, a stopice iz konekcija iskoristim za stop svetlo, gde mi fali jedna za onaj blinker. Al reko necu da cackam kad ne znam sta je. I ako mi prilicno smeta ta dzomba koju sam dobio pakovanjem svega toga u izolirku. Sve sam to izbacio pored automata za zmigavce, glavnog releja za kontakt....Tako da sam dobio mesta za moj automat za sva cetiri i onu lelektroniku za blicanje kocnice. 

vRPqjzN.jpg

 

Ovo je stopica koja mi fali da bi u ovu konekciju dodao jos jedan kabel

ruUqQsd.jpg

 

Dok to ne nadjem, privremeno ce stojati ova treca bela konekcija (prva od gore). A mozda sam, eto, vec i nasao. Samo kad bi znao cemu sluze one zice. 

wcBEI7P.jpg

 

Aj malo da prevrtim snimak u nazad :D Ovo je situacija neposredno pre slaganja kablova. 
Onaj glavni vod od osiguraca, pa prema stubu gde se srafi amortizer, se malo udebljao, pa sam morao malo da grejem to da bi mogao da savijem i namestim na mesto. Ova plasticna kutijica na levoj strani je automat za sva cetiri. Tu sam pored ostavio 3 stopice na kablovima za stop svetlo (GND, Vin, Vout). Da, necu ugradjivati onu elektroniku sa zajednickim "plusom". Napravicu novu, gde ce se prekidati + i da izbegnem budzenje. Da to radi kako Bog zapoveda :D Ali cu ipak provuci jos jednu zicu, pa cu u svetlu moci da biram da li ce biti nakaceno na blinker ili direktno. 

 

TmZZ7OX.jpg

 

Sve te stopice ja najvise volim da lemim, pa navucem buzir na njih. Mozda zato sto ne znam da lepo stisnem i ako imam kljesta za to ili zato sto ne verujem hladnim spojevima :D 

kcDp57J.jpg

 

Da, vidim sa da na jednoj slici d anisam skinuo natpis sa buzira. :D Trudio sam se da benzinom skinem oznake sa buzira, pogotovo ako on ide na neko vidno mesto. Kao npr u ovoj prici... :)

 

Pre oko mesec dana sam uzeo senzor pritiska, ali sam ga izgubio dok sam ga nosao do strugara i nazad :grr: Tak oda je ovo drugi novi senzor pritiska :D Navrnut je na sraf i nadam se da ce fabricka platna uraditi posao i zadihtovati taj spoj tu :)

JVyg6US.jpg

 

Morao sam skinuti ukrasnu/zastitnu plastiku da bi mogao da ga navrnem. Nadam se da ce ista moci da se vrati posle bez potrebe za nekom obradom :D 

Lr3tZFf.jpg

 

I zatim sam razvukao kabel, namestio stopicu i to sve upakovao. :) Potrudio sam se da kabel bude sto dalje od bobine. Da ne bi pokupio neke smetnje sa iste i tako pobrljavio mikrokontroler. Mada, to svakako ide preko optokaplera, tako da nema sanse da dodje do mikrokontrolera. 

nX8KueZ.jpg

 

 

I onda ses :D Sav onaj snop kablova ide od amortizera prema kormanu, po gornjoj levoj ivici rama. Usput se odvaja sta treba, a veci deo nastavlja ka ovom mestu ovde. I tu se nalazi druga bobina, pumpa za gorivo, senozr temperature po kom valda oni grejaci karburatora zanaju koliko da rade, pa brava i sve konekcije od kormana se tu srecu i spajaju. Tu sam uglavio i moj USB punjac. 

Japanac ga je stisnuo tu da nema mesta da se dise. Prava muka me je hvatala oko pomisli da ja tu treba da ubacim jos par konekcija i da sastavim sve kablove na mestu gde nema vise mesta. 

I onda vidim ja jedan buzir tu. Nastavljao se od tog snopa i isao prema faru :)

Takoda sam ja izvukao + i - u jednu novu, vodootpornu, dzeksnu (za USB Punjac). I izvukao AB za RS485 u drugu (Za nesto sto jos nemam, al imam u planu :) ). ostale kablove odvukao do fara. 

ZVjqHgI.jpg

 

U faru je sada ovakva situacija. Treba uredno sloziti sve sto je potrebno. Svakako, to je privremeno, dok se ne resi sat. Tada cu veci deo prebaciti gore, u njega. :) A u faru ostaje mesto da se ubaci jedna mala kutijica, lao za blinker. Na nju bih kacio +, -, signal sa sirene i + od dugog svetla. Tako da bi ona radila blicanje na stisak sirene. 

mQuVtv4.jpg

 

Vecina ove sitne kablaze, sto se vidi u faru, je sa ona dva nova prekidaca. 

 

Tu sam razvukao malo vise kablova, pa da mi svetla u njima budu "pametnija". Ide mi GND i +, povratni signal (+) za sva cetiri i signal za mikrokontroler. I odvojeno plusevi za svetlo u prekidacima. 

 

Ovako izgleda taster za menjanje modova u mikrokontroleru. Sada je direktno spojen signal sa izlaza i osvetljenje. To nece imati smisla jer palac ce mi prekriti uvek taj taster i nikad necu ni videti da sija. Planiram da to drzim odvojeno i da mikrokontroler moze da pali to svetlo i tako mi daje neke signale. Nemam pojma sta jos. Smislicu :D 

uEVfprs.gif

 

Ovako rade zmigavci :)

Tu sada imam mali problem. Osvetljenje prekidaca sam spojio na jedan zmiugavac. Tako da ce mi se sada paliti kad dam sva cetiri, ali i kada skrecem u levo, npr :jok: To mi se ni malo ne svidja i ne znam kako da resim. Nisam razmisljao na vreme i iz onog automara izbacio odvojeno zicu za ovo. Razmisljao sam da ubacim neko logicko AND kolo, pa da mi sija samo kada oba zmigavca rade. Ili da nekako povezem da svetlo ne moze da sija ako prekidac nije pritisnut. To je mozda neka laksa varijanta sa nekim tranzistorom. Ima li neko ideju? :)

yhWoqKE.gif

 

Ostaje da nadjem neki beli buzir kroz koji bi provukao kablove na kormanu (od prekidaca do fara). Uz to, treba da dodam konekcije za temperaturne senzore. Kablove sam vec razvukao. Na jednu konekciju bi se kacio kabel sa cepa, a u drugu bih odmah ubacio NTC, pa da sama muska konekcija bude senzor. Zenske su na instalaciji na motoru, kako standard nalaze :D 

 

Treba i nalepiti magnete na kardan i dodati tamo jedan Hall effect. Da, vise  magneta zelim da lepim. Mozda cak 4, pa po 90 stepeni. Tako da cu dobijenu vrednost deliti sa 4 da bi dobio obrtaje. Sve to da bi merenje bilo preciznije, jer onaj mikrokontroler bolje meri vece ucestanosti :)

 

Onda treba jos zalepiti i senzor za brzine i magnet za njega. Da, i njega razmisljam da zalepim, uz zip vezice. Da se ne bi slucajno mrdnuo na gore-dole i tako prestao da radi. Mislim da ce ga epoxy lepo drzati. 

 

I na kraju sve te gablove sumirati u dve konekcije za ona dva mikrokontrolera. Njih pricvrstiti na onaj lim i prica sa kablovima je gotova. 

 

Posle toga ostaje malo jos mehanike i paljenje motora. Treba pozuriti jer mi je registracija za mesec dana :D 
Kad se motor upali, onda cu se posvetiti satu i ugradjivanju ekrana, programiranju toga itd... 

 

Toliko od mene za sada. Celjusti su jos uvek na peskarenju. Nadam se da ja necu morati puno da poliram, pa da bi mogao raditi ove druge stvari. 

Uzdravlje :)

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 353 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Piaggio Free (sa dusom zmaja), Yamaha XVS 650 Drag Star

Da, zaboravih napisati. 

Spojio ja zmigavce i onaj automat za sva cetiri. Rako ovo bar mogu probati odmah da li radi. Spojim akumulator i u tom momentu krene dim. Cela garaza pocne da se puni dimom. Meni se noge odsekle. Reko gotovo, sada ce se upaliti i od motora nema nista. Moracu celu instalaciju da prepravljam i nema sanse da to uradim kako treba. Vec mi svi scenariji prosli kroz glacu. I onda skontam da dim ima miris drva i cumura :D Cale je u dvoristu raspaljivao vatru za rostilj :D 

  • Haha 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 7 postova
  • Lokacija: Kikinda
  • Motocikl: Yamaha Dragstar 650

Koji senzor pritiska ulja si uzeo tj. na koji pritisak da otvara. Na mestu gde se meri pritisak Dragstara 650 pritisak na leru tj na 1200 ob/min (kada je ulje ugrejano) treba da bude 10 KPa tj 0,1 bar.  Prekidački senzor sa najmanjim pritiskom otvaranja ,bar ja nisam našao manji a da ima mesta lepo da se ugradi, je od Golfa 1 i 2 - 0,3 bar. I kada sam ga montirao gasio ga je jedino na leru kad je hladan. Palila mi se lampica i u toku vožnje pri nižim obrtajima kada je motor zagrejan. 

Možeš montirati senzor koji meri pritisak npr ovakav: 

 

Ja sam montirao manometar do 2 bar i montirao ga kao na slici.

 

 

20190402_185039.jpg

20190402_201414.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 353 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Piaggio Free (sa dusom zmaja), Yamaha XVS 650 Drag Star
11 hours ago, Robimisery said:

Koji senzor pritiska ulja si uzeo tj. na koji pritisak da otvara

Uzeo sam taj od 0.15 do 0.35. Ukoliko dobro kapiram, te vrednosti su tolerancija, tj opseg u kom, kako proizvodjac kaze, taj senzor treba da iskljucuje? To znaci da moze da me usssreci :D i da sam dobio neki koji ce iskljucivati na 0.15, a moze se desiti i da sam dobio neki na 0.3 ili negde izmedju. Jel da? 

Pa nista, ako ne bude radio kako treba, naci cu neki koji prekida na nizem pritisku. Mora da postoji tako nesto. Zamolicu kineze da ugrade slabiju oprugu :D  Videcemo kako ce se ovo ponasati.

 

A sto se tice ostalih radova....

Stigle su usisne lulice karburatora. Druge. Jer za prve sam javio prodavcu da nisu stigle i dobio pare nazad, pa su se pojavile posle par meseci. To su bile kineske za 10e, koje su i sada na motoru. Eto, 10e i izguraju oko dve sezone. Org je 120e komad. Koliko sezona moraju one da izdrze da bi se isplatile? :D  Ove sada sam platio oko 50e. Neka bolja kopija. I vidi se po njima. Ne moram da ih skalpelom cistim i sredjujem pre ugradnje. 

wF7yLWl.jpg

 

To znaci da sada mogu skidati karburatore, zameniti usisne lulice, mogu menjati i one sve o-ring-ove na deklama od ventila. I tako, dosta sam otkocen sada sa ovim. Ali sam zakocen sa drugim radovima :D  Treba da platim nekog segrta ili da uzmem par dana godisnjeg i sredim to sve :D 

Koliko sam odusevljen Loctite Thread Lock-om, toliko sam ga i psovao :D Koristio sam onaj najjaci sto imaju da zalepim srafove koji drze zanje vile. Da, dosao sam do zakljucka da mi je velika ginekologija od posla tamo oko kardana i moram da ih snikem da bi posteno napravio i stavio senzor obrtaja kardana. Ta dva srafa bi pre polomila kljuceve i gedore, nego da popuste. Morao sam da grejem brenerom. I to dobro da grejem. Onda je postalo lako. Da, skinuo sam i deo auspuha. Tu cu mozda morati da menjam jedan dihtung. Nadam se da ga u Plattner-u imaju. Ako ne, ici ce stari :D Nije puno ostecen. Pa dok ne stigne novi, radice posao. Ona varijanta sa debelim klingeritom na spojevima rama i auspuha je odlicna. Ram je ostao neostecen, a ranije se boja gulila od temperature.

q01SJNz.jpg

 

Ulavnom, sisle su vile, pa sam mogao skinuti ovu gumu...

PX6zutd.jpg

 

Njegovo velicanstno... Kardan :care:

Y4vcAYG.jpg

 

Papir, mast, makaze :D :lol3: Pa onda to sve na onaj, vec poznati lim :) 

fhpECdl.jpg

 

Malo turpijanja i smirglanja.  

Vt4joze.jpg

 

I ovako je to cucnulo na kraju :)

aqc1AAj.jpg

 

Zatim sam probusio dve rupice za dva mala srafa. Lim sam opao onim sredstvom za pranje kocnica. Odlicno je da razmasti bilo sta :)

kDk0XVv.jpg

 

I zatim sam napravio mali kalup za senzor od kartona i sline. Unutra sam ubacio dva hall effect senzora. Dva jer imam pljisnati kabel sa 6 zica, pa reko da ga iskoristim komplet. Sta znam, ako crkne jedan hall effect, mogu drugi da zakacim. A i stoje jedan do drugog, pa mogu oba iskorititi da gledam smer okreatanja, al koji ce mi to? :D  Magnet koji imam, okida ovaj hall effect na 14mm. Razdaljina od osovine do lima je 20mm. Magnet je 5mm visine. Tako da sam ja senzore spustio za oko 5 mm i siguran sam da ce se aktivirati :) I dalje kontam da stavim 4 komada na osovinu i tako dobijem vecu preciznost na manjim obrtajima. Na vecim svakako kontam da ce meriti dobro.YxM47K8.jpg

 

I onda katastrofa :besan: Samo sam mogao da gledam kako epoxy kaplje iz neke rupice koju nisam mogao naci 

Iudq6nF.jpg


Tako da sam ostavio da se to sve stegne i danas cu samo dosuti epoxy. Kontam da se ta rupica zacepila kada se ovo steglo. A nisam stedeo sline, al eto. Negde je ostalo da nisam primetio. A bas sam proveravao :'( Danas sam mislio da to vec pakujem. Tako da se to odlaze za sutra.

 

 

Toliko od mene za sada.

Uzdravlje :)

  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 458 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: kawasaki zephyr 550

Pratim ovu temu vec dugo, pocev od rasklapanja i sklapanja dragstar-a, odnosno faze rada na hardveru. Od kako je kolega poceo da radi na softveru, vise od pola napisanog ne razumem, ali mi se svidja u kom pravcu napreduju radovi :)

nadam se da ce buduci vlasnik uz motor dobiti i semu svih postavljenih  gedzeta, cisto da zna sta ima u posedu :takoje:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 353 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Piaggio Free (sa dusom zmaja), Yamaha XVS 650 Drag Star

Hvala @raps :) Da nije bilo tvoje pomoci, dosta komplikovanije bi se neke stvari resile :) 


A sto se tice sema, za sada crtam to sve rucno. I zbog sebe, jer se desi da vec kad sastavim nesto, nemam pojma kako sam to povezao :D  
Sto se tice kablova, trudim se da koristim iste boje koje su fabricke, a za moje upgrade-ove nesto smisleno. I to zapisujem sve, pa cu na kraju radova prebaciti u neki digitalni format i cuvati uz service manual.

I nadam se da taj novi vlasnik nece doci uskoro :D Da cemo ja i moja draga jos dugo uzivati :D 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Нек иде живот, 858 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Vulkan 800 некада био Keeway Supershadow 250

Браво :takoje: само да стигнеш све да одрадиш сезона лепог времена се ближи :)

  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 353 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Piaggio Free (sa dusom zmaja), Yamaha XVS 650 Drag Star

Daa.. Nadam se da hocu. Zato peglam svaki dan dok se ne ugasim od umora :D 

I registracija istice za koji dan i onda imam, ako se ne varam, 30-ak dana do vracanja tablice. To tek ne zelim :D 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 353 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Piaggio Free (sa dusom zmaja), Yamaha XVS 650 Drag Star

Kao sto rekoh, radi se bez prestanka da se ne bi probili rokovi :D Stizem i da fotkam, pa evo i dokle sam stigao. 

Prekjuce sam zalepio senzor brzina i magnet na osovinu. Senzor sam osmirglao na toj ivici koja ide uz ram i skinuo boju. Sve naspricao onim za odmascivanje i namazao epoxy-jem. Onim Bison-ovim sto izdrzava 200 kila po kvadratnom cm. Kad sam prislonio senzor na ram, toliko dobro je oblikovan da ga je sam vakuum drzao  uz ram. Toliko dobro sam napravio oblik cevi. Zategao sam ga vezicama i juce, kada sam probao da mrdnem ili odvalim senzor ili magnet, primetio sam da ce to biti prilicno tesko. Mislio sam da cu magnet slomiti, ali nisam bas uspeo. Trudio sam se jer sam u fazonu: ako treba da se odvali, nek to bude sada ili nikad :D I izgleda da ce biti nikad :D Jedino ako epoxy ne popusti od temperature, ali nije tu velika. Daleko je agregat. 

Nemojte mi zameriti sto je ovde malo prljavo. Bice pranje, icm ga sklopim :D

IRoGH4P.png

 

Isto, prekjuce sam dosuo epoxy u onaj kalup. Ono sto je curelo, zacepilo je sve rupice i sada nisam imao curenje. Izgleda je negde oko kabela pustalo. 

RZybthN.png

 

Skapirao sam da ovaj epoxy nije dobar za lepljenje vise materijala. Jos kod rastavljanja kalupa sam primetio kako s elim odvaja. Tako da sam odsrafio one srafove. Jedan je pukao, al nema veze. Odlepio lim skroz i tako mi je bilo dosta lakse da ocistim i lim i sam senzor. Krenuo rucno i vidim da mi je na brusilici vec stoji smirgla. :D 

Hps91tt.jpg

 

Probusio samjos dve rupe na limu i lupio tackasem da se upuste. Upustio sam i u senzoru, pa da to sve lepo cucne :) Nasao sam i lepe srafove

hn6j44Z.jpg

 

Sve sam onda prvo naprskao onim za kocnice, osusio i namazao epoxy-jem. Kontam da ce ovaj Bison-ov lepo povezati ovaj prvi epoxy i metal. Ako ne uspe, tu su i srafovi, koji su isto zalepljeni epoxy-jem :D 

ynnTzrz.jpg

 

I sve to sada izgleda ovako nekako: 

LPfYBXe.jpg

 

Cekam da se osusi, pa cu danas to malo i zafarbati. Kardan moram namastiti da ne rdja, jer sam zbog lepljenja morao da ga razmastim... Da, opet ono za kocnice :D 

 

Evo kako to i radi. Malo su slabije diode, ali nadam se da se vidi :)

vxvOTfL.gif

 

E sad, malo matematike :D 

Problem kada je kratak... metar, pa sam stavio ove plave trake na tocak i izmerio obim iz dva puta :D 

Merio sam obim tako, a i racunao preko precnika i dosao vrednosti od 208cm

 

qYd7f1L.jpg

 

Zatim sam brojao odnos u kardanu... Kardan mora da se okrene 32 puna kruga da bi tocak napravio 11 krugova.

MrLVGAr.jpg

 

Tako da sam izracunao sledece:

 

101 km/h:

- Obrtaji tocka: 809,29 RPM

- Obrtaji kardana: 2354 RPM, sto mu dodje 39.23 Obrtaja u sekundi (Hz)

 

150 km/h:

- Obrtaji tocka: 1202 RPM

- Obrtaji kardana: 3436.5 RPM, sto mu dodje 58.27 Obrtaja u sekundi (Hz)

 

-10 km/h:

- Obrtaji tocka: 88.141 RPM

- Obrtaji kardana: 256.41 RPM, sto mu dodje 4.27 Obrtaja u sekundi (Hz)

 

Posto je ucestanost okidanja senzora na malim brzinama bas mala, cetiri magneta ce to taman podici na oko 17 Hz i moci cu preciznije da citam. A i na velikim brzinama imam sasvim ok citanje. 
Takodje, mnogo lepse izgleda signal sa 4 magneta jer je ravnomerno rasporedjen momenat kada je senzor ukljucen i iskljucen.

 

Jos malo matematike, koja nije toliko precizno uradjena...

 

100 km/h:

Brzina kojom se magnet krece je oko 7.6 m/s

Njegova masa je oko 0.66g

Kineticka energija koju ima je oko 0.019 J

 

U poredjenju sa metkom iz kalasnjikova, koji ima pocetnu brzinu od 700 m/s  i malo vecu masu, magnet nece imati dovoljno energije da probije zastitnu gumu, a kamoli da mi se nadje u dupetu :D  Sve to u slucaju da popusti lepak, kao i sama magnetna sila koja drzi magnet za kardan. 

 

Toliko o kardanu. Danas cemo to zafarbati i moze sklapanje :)

 

Prevrnuo sam ceo NS da bi nasao bele buzire. Na kraju sam ih tek nasao u Nisu u M&G Electronics. Mislio sam da ce bolje cucnuti na korman od crnih. Sive nisam ni trazio jer toga tek nema. 

Na kraju, kad sam prislonio, skapirao sam da mi to ne treba. Jako sija i sljasti i sigurno ce se brzo urpljati. A crni je neprimetan. Kao sajla neka. Svakako, svi kablovi su ukupno oko 5mm.

lejdkbU.jpg

 

I veci deo kablova u faru je spakovan. Delovace to ok. Sada je jos razbaruseno jer su radovi u toku, ali moci cu sve to da lepo smotam iza i nece se ni videti :) Ovaj crveno-beli, za komunikaciju, najverovatnije necu seci, nego cu smotati nazad, pa cu ga posle samo izvuci napolje do sata :)

 

77XVRQb.jpg

 

Toliko od mene za sada. 

Uzdravlje :)

  • Sviđa mi se 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 353 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Piaggio Free (sa dusom zmaja), Yamaha XVS 650 Drag Star

Nisam rekao da je ostalo jako malo po pitanju kablaze. Jos oko dan-dva. Treba da povezem jos temperaturne senzore i mikrokontrolere. 

 

Onda ostaje menjanje sajli i O-Ring-ova, usisnih lulica i na kraju sklapanje. Za to isto verujem da mi ne treba puno vremena. 

Kocnicu mogu uraditi do celjusti, a njih cu brzo sastaviti kad dodju sa hromiranja. 

Auspuhe mogu vratiti na kraju. Dihtung stize za 15-20 dana od narucivanja (pre dva dana). 

 

Mislim da cu stici da pregledam i tockove, ali mislim da se ne trebaju centrirati. Problem je balansiranje. Kada ih stavim u onaj drzac, padaju na jednu stranu. On bi trebao da ostane onako kako ga namestim i da svaka strana bude jednako teska. Mislim da mi je to treslo. 

 

I sve te senzore sam ugradio, a nista necu moci da probam dok ne resim sad :D Al namesticu ja nesto samo da testiram kako radi, bar u garazi. A posle cu polako da radim sat. To moze da se radi dok je motor sklopljeni kad prodje ovaj pritisak oko rokova (registracija). 

 

Sissy bar nisam zaboravio, ali nikako da nadjem pola sata dok sam za racunarom i da sredim onaj crtez koji treba da se salje na secenje. Mislim na ona dva bocna lima koja su mi pukla kod Pirota. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1013 postova
  • Lokacija: Kraljevo
  • Motocikl: Aprilia Atlantic 500 Classic

Svaka čast na radovima i na odvojenom vremenu da to podeliš sa nama.

Jedva čekam da vidim kako će izgledati krajnji proizvod.

Послато са Mi 9T помоћу Тапатока

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 353 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Piaggio Free (sa dusom zmaja), Yamaha XVS 650 Drag Star
On 2/29/2020 at 10:39 PM, Bokes said:

Svaka čast na radovima i na odvojenom vremenu da to podeliš sa nama.

Hvala  :) Lepo ce biti ako nesto od ovih postova nekom i pomogne. 

 

On 2/29/2020 at 10:39 PM, Bokes said:

Jedva čekam da vidim kako će izgledati krajnji proizvod.

Iskreno, i ja  :D Pa da konacno ja i moja draga zaplesemo na asfaltu :D 

 

21 hours ago, stryker_026 said:

Kad se očekuje završetak radova :)

Registracija istekla juce, zvanicno. Imam 30 dana za vracanje tablica i do tada mora biti funkcionalan. Cujem jutros od drugara da je produzeno na 60 dana. Zvacu ove na tehnickom, pa cu videti. Svakako, mislim da ce i pre 30 dana biti u voznom stanju. Onda ostaje da se napravi sat, oko kog necu zuriti jer mora lepo to da izgleda :)

 

A sada da ispricam sta se radilo protekli vikend :)

 

Mozda sam rekao ranije da mi je crkao USB punjac. Ne znam da li je on kriv ili temperatura u Grckoj, pa mi se tada baterija naduvala na telefonu da je mogao ekran puci.

Narucio sam one integralce kakvi su napunjacu, pa reko da ga sredim i malo upgrade-ujem da ubijem sumove koji mu mozda smetaju. Al skapiram da nije problem u integralcu. Nema nesto puno komponenti jos okolo, ali nesto ga zeza. Radi normalno, ali posle par gasenja i paljenja, vise ne pali :D onda treba spojiti ulaze, da se isprazne kondenzatori, pa onda opet proradi. A zeleo sam to da sredim, pa da ne moram menjati onaj USB koji sam ugradio jer je lepo cucnuo tamo. 
Tada sam se setio onih regulatora napona. Koriste cak i integralac iz iste serije i istog proizvodjaca. Samo sto ovaj regulator ima jaci. Svidja mi se kako moze lepo da se namesti napon i struja na izlazu. Jedino sto ne volim taj PWM. Al ajd. Tako da cu ocistiti komplet plocicu od onog punjaca i spojiti na USB 5V sa regulatora, koji ce stojati nakacen redno na punjac. 

Evo kako to izgleda. Ovde sam merio struju.

wf38FHz.png

 

Ovde napon. Ta mala zelena plocica je od punajca. Plava je raj regulator. Ubacicu je u termo buzir i nadam se da ce biti mesta u onom dzumbusu od kablova.

Ovde je napon

v5pdQrH.png

 

Ovde je temperaturni senzor koji sam spremao da upakujem u konekciju. Posle sam produzio njegove nogice jer sam malo kratko zalemio, pa nije moglo da udje :grr:

z3VH9Nv.png

 

Posle je to upakovano u termo buzir i zakaceno na kabel. taj kabel sam vezicama pricvrstio uz ram. Pratio je kablove od prekidaca copave. I termo senzor je tacno stao pored onog fabrickog (negde kod pumpe za benzin). Kontam da je to lepa pozicija. 

 

Ovaj drugi, koji ce biti u cepu ulja, ce se kaciti iza AIS-a. Jel to u stvari onaj egr ventil? 

VX7fGsx.png

 

Senzor na kardanu je prefarban u crno, namesten na svoje mesto i kabel sam ugrejao i oblikovao da se lepo namesti gde treba. Preko kabela ide guma, koju je on sada malo deformisao i naterao da ne dihtuje vise. Tako da sam ja to sredio da dihtuje :D Stavio sam termo silikona ispod kabela, u onaj kanal, pa i preko i navukao gumu na to. Sada nema sanse tuda voda da udje.

K4TPcGH.png

 

Vratio sam i vile posle i sa kardanom i zavrsio :)

zbo3VJB.jpg

 

Zapakovao sam i kablove u faru. Prilicno lepo to izgleda. Ne mogu fotkati tako slozeno, dok je far otvoren, jer ce ispasti napolje :lol3:

QI7Zudv.jpg

 

I onda patnje i muke sa lemljenjem zica koje su koriscene za senzore. To je jako tanko i pucalo je dok sam ubacivao  u onu konekciju. Tako  da sam od toga odustao i resio da ih nastavim, na nekom sigurnom mestu, sa deblim kablovima. I tu sam imao muke kada bi zeleo da oblankujem taj kabel >:( Izvlacio sam ih iz buzira.

atL2bsP.jpg

 

Resenje je bio termo silikon (slina). Pa sam komadice toga ubacivao u termo buzir i tako lepio kabel da se ne mrda. Posle sam namestio konekcije i nadam se da nece biti muke sa tim.

 

Zatim sam povadio kablove iz onih konekcija sto idu u mikrokontrolere. Stopice sam sekao na onom delu sto drzi kabel za izolaciju, a potom cistio od viska zica. 

RcokiZv.jpg

 

I taj postupak ponovio vise puta... Dok nisam poludeo :D Bilo je i zeznutih stopica, ali imao sam jos konekcija iz kojih sam vadio.

7nrGREE.jpg

 

Sveze ofarbana dekla ventila je bila idealna za drzanje stopica dok ih lemim na kablove.

DiulVz2.jpg

 

Tadaaaaa... 

nf9Yf6T.jpg

 

Ove levo konekcije cu posle zakaciti da stoje kako treba. To su one, vec pomenute, od senzora brzina i onog na kardanu. 

 

Nisam mogao paliti motor, pa da probam bas sve. Ali ovo sto sam probao na ugaseno, radilo je. Nesto me zeza citanje senzora pritiska. Radilo je kada sam testirao u radionici, a sada nece. A lepo dobija napone na konekciji. To cu videti kako da resim. Probacu prvo  usoftveru da pzamenim mesta neutralnoj i senzoru pritiska, jer identicno rade, pa da vidim da li ce onda raditi. 

Da, update softvera je... pussy smoke  :D Napravio sam konekciju za programiranje i za minut je kod update-ovan. To mi se svidja :)

Ovo je fotka sa testiranja :) Sada mi treba i komp za dijagnostiku :D 

trcW12i.jpg

 

Kacio sam ga na ovu konekciju iz fara. Malo sam je izbacio napolje, pa cu e posle vratiti.

uKqqJ49.jpg

 

I 'bes majstora ako ne zna da sredi nered za sobom? Ovo sa kablovima je bas napravilo dzumbus u garazi.

Dc2SX31.jpg

 

Draga, dizi noge da pocistim ispod :D

Po3k4WK.jpg

 

A ovih ostataka vezica na sve strane :D Radio sam jedan dan praksu u jednom servisu. Jako poznas servis u NS i okolini. Ovlascen za razna vozila. I tamo su majstorima zabranili vezice da koriste. Valda su ih stavljali bas svuda :D Al svasta nelogicno sam tamo cuo, pa sam posle prvog dana i rekao.... so long suckers :D Cak mi je i sef prisao i rekao da necu ja bas moci da napredujem jer mi je frizura neuredna :D :D Moram se osisati na "kec-dvojku" ili neki krompir, kao svi majstori :D Svacega smesnog sam se naslusao taj dan. Mala digresija, al da se vratimo spremanju :D 

 

Done :)

I7mkncR.jpg

 

Kada je elektrika kompletirana, moze se raditi na ostalom poslu.

Skinuo sam karburatore i usisne lulice. Raspale su se. Unutra su dobrem ali eto, npr, ova cevcica je izletela vrlo lako kada sam pokusao crevo da svucem. Da je crevo nije drzalo, uletela bi mozda unutra :D 

voB6Aa3.jpg

 

O-ring-ove necu da komentarisem 

bdSkN2p.jpg

 

Ventile nisam stelovao. Samo proverio. Proveravam ih, sada vec, bas cesto :D Nema potrebe nista da se steluje :)

zcTkfhq.jpg

 

Zamenio sam gumice i na tim deklama. One su bile vec cetvrtase. Zato sam najvise i skidao te dekle. Znao sam da su ventili ok.

xTMGQrb.png

 

I onda jedan neplanski ses. Ispadne mi sraf koji drzi tu deklu. Donji na slici. I nema sanse da ga nadjem. Nije pao na pod. To je prednji deo motora i posle se ispostavilo da je upao u onaj ukrasni lim od auspuha, ali sa unutrasnje strane.. Prsti ne mogu da udju. Samo zicica. I sraf moze da udje/izadje samo pod nekim uglom i bas me us$%$ da uleti bas tako. I posle podugacke patnje i pomoci magneta, zica i srafcigera, uspeo sam ga izvaditi i zasrafiti. 

 

JchvyDs.jpg

 

Sada, na predhodnoj fotki se videla cevcica od AIS-a koju sam ranije jos odsrafio da bi skinuo ovu deklu. Da bi nju mrdnuo, morao sam odsrafiti jedan sraf na dekli gde je kvacilo. I tu dodje do sledeceg problema. Izvucem i navoj :besan: 

Kontam da ru nece biti problem i da nema srafa neko vreme. Gore je, pa nece valda cureti ulje. Videcemo. Da bi tu ugradio helicoil, moram skinuti auspuh komplet, ispustiti ulje..... Aaaa. 

Ali ne nerviram se puno. To je dan posla. Svakako, vidim da mi curka ulje na par mesta, pa cu sve u jednom naletu resiti. Vidim da je curelo na onoj manjoj dekli sto drzi filter. Moguce jer nisam zamenio onaj O-ring kod proslog menjanja ulja. Nisam imao. Sada imam :) 

I vidim da na drugoj dekli, gde su namotaji, isto ima trgova ulja na spoju sa motorom. Tu se nadam da je od cepa jer odatle krece, pa se sliva dole. 
Sve cu to oprati, sa zamenom ulja zameniti i onaj O-ring i praticu situaciju. Ako stvarno bude curelo na dekli gde su namotaji, onda cu i nju predihtovati. 

Necu to sada raditi. Kao sto rekoh, malo cu voziti da bih video kako se ponasa i gde bas curi. Za to vreme cu nabaviti sve dihtunge koji mi trebaju (auspuh i dekle), helicoil i zivce :D 

 

I pogledao sam sajle gasa. Kada sam ih prosli put cackao, ubo sam se na njih i zato sam pomislio da su pocele da pucaju. Od svih ostecenja, video sam ovo. Malo potrosena na jednoj strani i jedna mala zicica viri napolje. Mozda ima nekih ostecenja u buziru, koje ne mogu videti, pa ce svakako biti zamenjene.

HuqNJ1K.jpg

 

I to je otprilike sve sto se radilo za vikend. Ovo oko mehanike ide bas brzo i mislim da ce uskoro biti sklopljen. Jedino sto ne znam kada ce mi celjusti biti gotove :stabre:

 

 

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 353 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Piaggio Free (sa dusom zmaja), Yamaha XVS 650 Drag Star

Prilicno ofanzivno se ide :D Motivacija su ovi toli dani i jutarnja temperatura koja je sasvim ok za voznju.... uz duge gace, naravno :D 

 

Oprao sam i ocistio karburatore. I spolja  i unutra :) Sve polugice i osovine podmazao WD-om. 

DJOA6AL.jpg

 

Pregledao sam membrane. Deluju ok. Vidi se tu neka tackica na slici, ali mi deluje da to nije ostecenje. Sta zsnam. Videcemo ako pukne :D 

54vWohk.jpg

 

Nove sajle su zakacene. Nisam ih podmazivao pre ugradnje. Vidim da je i ovde bila tema o tome i kako se podmazuju. U service manual-u ne pise nigde da se trebaju podmazati. Vizualnim pregledom buzira, primetio sam da je moguce da je unutra plasticna cevcica. I stvarno, sajla jako lepo klizi i bez ulja. 

Ja sam prosle podmazivao i secam se da su sve lepo izgledale sajle, kada je motor dosao kod mene. Kako sam podmazao, prasina se zalepila i nikad vise nisam imao sjajne i lepe sajle. A i karburatori na tom mestu su bili ulepljeni prasinom. Ili ono mesto gde se kaci sajla kvacila. 

Tako da sam resio da ne podmazijem ove dve sajle, pa da ostanu lepe :) Verujem da nece rdjati ili prljati, ali i ako se to desi, lako mogu da ih operem benzinom.

wZ61pY8.jpg

 

Vise se nece videti iskustvo steceno kod Djavolje Varosi :) A nadam se da novog nece biti :)

KQMR19f.jpg

 

Zamenjen je i filter goriva. Sada prvi put. Onaj stari je bio prilicno prljav unutra, koliko sam mogao videti.

20tAtOR.jpg

 

Ne znam da li je tako na drugim motorima, ali ove plastike koje i du na agregat... Da sam malo nervoznija osoba, bile bi izlomljene odavno. Ou prednju stranu sam sada stavio dosta lakse. Odsrafio lim koji drzi bobinu i pumpu goriva i gurnuo na gore sve to. Radio sam to i ranije, ali nije moglo puno gore da ide. Sada sam jako lepo slozio te sve kablove, pa ima dosta mesta. Pripremio sam mesto za onaj regulator napona za USB punjac. 

rBvmVWs.jpg

 

A zatim sam izvukao gornji kocioni cilindar, koji pritiska rucica. Rekao sam da radim generalku kocnice jer, pored puknutog diska i potrosenih plocica, imao sam i "problem" da sam osecao kao da kocnica ima neke stepene dok je stiskam. Pola mm ide lakse, pa pola mm teze dok stiskam i onda kao neka vibracija se oseti. To se ublazilo menjanjem ulja, ali nije se skroz resilo.

Evo sta je definitivno bio problem. Nisam menjao redovno ulje i neki mulj se nahvatao tu. Ne znam zasto, ali sam odmah potegao ono sredstvo za pranje kocnica, kao da to mora brzo biti izvadjeno, pa se na fotki ne vidi kako je to izgledalo prvobitno. Tek posle sam se setio da fotkam, kada je veci deo izasao. Ali i ovo sto se vidi, nije dobro. Mislim na ove crne tackice koje su ostale unutra.

0Vm7XXm.jpg

 

A sam cilindar mi deluje skroz ok. Gumice neostecene u poredjenju sa novim. Kao i dole sto je bilo. Ali svakako stavljam nove, kad je vec rastureno.

 

LUF6iGt.jpg

 

Toliko od mene za sada. Svakoga dana, u svakom pogledu, sve vise napredujem. :)

  • Sviđa mi se 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Нек иде живот, 858 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Vulkan 800 некада био Keeway Supershadow 250

Лепо напредује, држим фиге да успеш све да напакујеш, региструјеш и уживаш :takoje:

  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja