Jump to content

Moto Zajednica

Od Austrije do Atlantskog okeana

Recommended Posts

  • Svrati ponekad, 148 postova
  • Lokacija: Modriča Republika Srpska
  • Motocikl: BMW R1150GS
17 hours ago, NedeljkoG said:

 

20180909_141707.thumb.jpg.c5383cdca6cb236cd1616c21dccfb062.jpg

 

 

 

 

 

Neđo, drago mi je da je mašina ponovo u akciji, ali ova slika gore me ostavlja bez teksta. Jasno mi je da si ga rasturio na ulici, ali po svemu sudeći posao nisi mogao završiti istog dana. Nagradno pitanje. Gdje je sva ova skalamerija bila preko noći? odnosno, koliko je noći provela tu?

Sve u svemu svaka ti čast, hrabro si to odradio.

 

E sad što se tiče tog lupkanja ili kuckanja u menjaču. Ja sam kod sebe primijetio da kada mi motor radi na leru i kada stisnem kvačilo, čuje se to neko blago lupkanje iz menjača (korpe, lamele) teško je precizno odraditi. Kuckanje se čuje samo kada je kvačilo stisnuto, bez obzira da li je motor u brzini ili ne. Ali zato čim pustim kvačilo više se ništa nečuje. Ja to predajem nekom nekakvom luftu u menjaču, koji predpostavljam da je normalan, pa kada stisnem kvačilo, vjerovatno se menjač ne zaustavi potpuno, nego ga korpa (lamela) još po malo trza i to lupka. To je moja predpostavka, a vidim da je i kod tebe slično.

 

I nakraju, ako sam dobro razumio, te si zamijenio kompletan sklop finalnog pogona ("karadana") za 200EUR-a, što i nije tako puno.

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 110 postova
  • Lokacija: Graz
  • Motocikl: BMW R1100 RT

Vidim da sam vas sokirao sa slikom rasklopljenog motora. Nisam vam to trebao tako saopstiti, nego polako, na tenane, hehe. Sliku po sliku...

Motor sam dobio 6. septembra, cetvrtak. I onda sam sa njim takvim otisao u prije isplaniranu nabavku alata i rezervnih dijelova (prije svega ulja, raznih potrebnih Loctitova za lijepljenje sarafa, te za sklapanje glave mjenjaca). U medjuvremenu mi je stigao i Staburags- poseban podmazivac za koji do neki dan nisam ni znao da postoji. Radovi su trajali tokom tri vikenda, sveukupno neka tri radna dana. I mogu vam reci, bas sam se nauzivao. Lijepo je otkriti cemu sluze neki kablovi, sta drze neki sarafi itd. Neke potpuno nepristupacne lezajeve i dijelove koje treba podmazati na svakih 60 hiljada kilometara vjerovatno nikada ne bih podmazao da nije bilo ovog kvara.

 

Nazalost, motor je morao biti svo vrijeme napolju (osim poskidanih dijelova, koji su cekali "reunion" u podrumu). Pale su dvije kise, ali pokrio sam ga prekrivacem, tako da to nije bio problem. Srecom niko ga nije ni dirao, mada bio je poprilicno stabilan, cak i onako copav. Svaki saraf koji sam odvrnuo sam ako je ikako bilo moguce posle skidanja dijela odmah navratao ili na motor ili na sam dio. Tako da sam imao svega nekoliko sarafa koji su ostali u zajednickoj kutiji. To je sklapanje ucinilo mogucim. Sve vezice i putanje kablova sam fotografisao, inace ne bih imao posle pojma kuda da ih provucem.

 

Literatura je bio BMW prirucnik od nekih 450 stranica i link koji sam postavio ovde. Bez te dvije stvari vjerovatno bih napravio vise stete nego koristi, ali sa njima i sa dozom srece, eto, sredjeno je. Da, uzeo sam rezervni dio preko ove stranice https://www.boonstraparts.com/. Dostava je ok, trajala je tri dana, a ima dijelova za razne motore.

Sve u svemu zanimljivo i neplanirano iskustvo, ali potpuno svojstveno ovom nasem hobiju :) Na kraju, kada je sklopis i ponovo pokrenes, samo se jos vise vezes za tu skalameriju. 

  • Sviđa mi se 4
  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 295 postova
  • Lokacija: Sombor
  • Motocikl: BMW F 650 GS

Veoma mi je žao što se lepo putovanje ovako završilo. To mi je noćna mora da mi motor, koji je takođe 20 god. star krepa negde u nedođiji. Iako sam član AMSS ne očekujem od njih nikakvu ozbiljnu pomoć. Želim ti više sreće iduće godine

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 110 postova
  • Lokacija: Graz
  • Motocikl: BMW R1100 RT

@z ivan: Ogromna zgrada, 160 stanova, a Austrijanaca ima samo u tragovima..., nema tu ko reagovati. Čečeni zavirivali, interesovalo ih šta radim, jedan pored mene počeo mijenjati neki lezaj na prednjem točku svog skutera.  Jedan crnac u prolazu zabrinuto mahnuo glavom i rek'o: "Ooo, fil arbajt". Žene sa kučićima me zaobilazile... Sve u svemu, dobro je prošlo. Sada sam ih navikao, sada mogu odraditi sezonski servis bez da se iko i okrene :P

 

@jovan.v: Nadam se da će biti više sreće nego kod mene. Treba reagovati na vrijeme. Moram priznati da sam neke "manje" probleme sa kardanom primijetio već u aprilu (komadići metala u starom ulju), ali nisam ih ozbiljno shvatio...Prešao sam onda nekih 5-6 hiljada sa njim i to me umirilo, nisam ni razmišljao o tome više. Moja greška.

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 2 postova
  • Lokacija: vojvodina
  • Motocikl: V strom 650

Svaka cast prijatelju lep putopis a takodje i resenje problema uzivaj u svom uspehu i narednim putovanjima sada ce biti jos lepsa a ti ces biti jos sigurniji. Pozzzzz

 

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 110 postova
  • Lokacija: Graz
  • Motocikl: BMW R1100 RT

Imao sam dva. Jedan od 4 do 24 Nm, a drugi od 24 do nekih 200 Nm. Louis ima sve :) Sve sam naravno dotezao po preporukama iz servisne knjige. Na odredjene sarafe sam nanosio i Loctite ljepilo 243, kako to u knjizi pise. Na nekim mjestima je navodno trebalo i 2701, ali je BMW naknadno rekao da ipak ne treba..

 

Za vikend smo bas bili u Bad Aussee-u (poznajes teren), penjali se na 1500 metara nadmorske visine i fino radi. 

  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • motoras, 2319 postova
  • Lokacija: PECINCI
  • Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500

Zasto se ovo desilo sa kardanom?

Neki komentar je da nije bilo mozda sklopljeno kako treba,da nisu zupcanici nalegali jedan na drugi kako treba... Ako je tako,sumnjam da bi se motor vozio tolike godine bez da se to raspadne.

Mozda je nesto drugo dovelo do te havarije?

Da nije nekada ostao bez ulja? Mozda kod prethodnog vlasnika? Mozda mu je stradao neki semering,pa neki lezaj,pa to razbucalo sklop? Mozda je vec radjeno nekad?  Ne verujem da je bio preopterecen… Koliko je to preslo?

Izvini,mozda mnogo pitanja... Ja vozim motor star 45 godina. Em malo konja,em malo kubika...spor,nejak...Stalno tu nesto meni kao cavrlja,ali se ja bez pardona upustam u voznju. Bez mnogo razmisljanja bi se usudio na put od par hiljada km,ali sad kad sam procitao ovo tvoje iskustvo sa BMW-om sve me neki strah prozima...

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 110 postova
  • Lokacija: Graz
  • Motocikl: BMW R1100 RT

Dobra pitanja, dobre i pretpostavke. Nije loše spomenuti par stvari koje znam o prethodnom vlasniku, a i o tome kako sam ga ja odrzavao.

Navodno ga je nabavio i promijenio mu ulje u kardanu 2016. na 87.600km. I onda ga je vozio nekih godinu dana i presao 5.000km i prodao meni 2017. Ja sam ga vozio na istom ulju i onda 2018 na 104.000km promijenio ulje i primijetio opiljke metala u njemu. Vibracije i poprvka se desila na 113.000km.

Ulje se treba mijenjati na svakih 20.000km ili jednom godisnje. To znači da mu ja nisam promijenio 2017., a trebalo je. Prethodni vlasnik ga je vozio jednu sezonu i odlučio da proda... Da li je i on u ulju primijetio opiljke? Moguće, ali ko zna.

Svaki kardan, felge, drzači nogara su kod svakog RT 1100 fabrički bez farbe, u boji aluminijuma. Na mome je sve osim crvenih plastika bilo crno, cak su mu i šajbu ofarbali u crno. Mislim da se to nije moglo tako detaljno ofarbati bez rasklapanja. Pitanje je koliko su daleko išli u tom raskalapnju.

Sto se tice ležajeva u samome karadnu, nisam primijetio nikakva oštećenja na njima. Nije puštao ni ulje.

 

Ako podloške nisu bile odgovarajuće (broj 1 na prvoj lijevo slici), može se desiti da zubi nisu nasijedali kako treba, kako je predviđeno. Meni izgleda kao da situacija na starom kardanu odgovara prvoj slici na desno, sto zanci da je trebala biti ubacena tanja podloška. One se kreću u rasponu od 0,05mm pocev od 1,5mm pa do 2,5mm. Znaci ukupno 21 razlicitih podložaka, a samo su jedna do dvije prave. Ako se neko upustio u njihovu zamjenu, morao je dobro znati sta radi. Da li je moguce da je fabricka greska? Tesko da bi izdrzao do sada.

 

2017837732_2018-10-0221_28_18-MicrosoftEdge.thumb.png.47ff1f6968094474da644257ae9bd10f.png

 

Eto, to su neke činjenice, a šta je povod problema, to bi baš bilo zanimljivo saznati.

 

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • motoras, 2319 postova
  • Lokacija: PECINCI
  • Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500

Dobro. Ipak ima indicija da se nije desilo samo od sebe. Pitanje je kako se prema njemu ophodio predhodni vlasnik,a i onaj pre njega. Jedna zamena ulja u kardanu ne može toliko da šteti, ali nemaran odnos prema celokupnom motoru može i te kako. Vrlo je moguće da je kardan radjen i da nije sklopljen poštujući sve parametre koje je propisala fabrika,te su se tako zupcanici glodjali i raspadali vremenom i kilometrima.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja