Jump to content

Moto Zajednica

Vodeno VS Vazdusno hladjenje..!

Recommended Posts

  • Enduraš, 6287 postova
  • Lokacija: Paracin
  • Motocikl: CRF300L

Jos za nekog ko se time nije previse zanimao... sistem vodenog hladjenja obicno sadrzi hladnjak, pumpu za vodu, tecnost za hladjenje i dva termostata. Jedan sprecava protok tecnosti za hladjenje u hladnjak dok je motor ispod radne temperature i obicno je mehanicki. Drugi termostat ukljucuje ventilator na hladnjaku kada prirodno strujanje vazduha kroz hladnjak nije dovoljno.

Termostat sprecava prodor vode u hladnjak, a termoprekidac ukljucuje ventilator. Na slicnom principu rade, ali nisu isto, pa se zato drugacije i zovu.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 953 postova
  • Lokacija: Bliski Istok

Druze Lalajko nemam bas nista protiv tvog misljenja i uvazavam ga. Nadam se da se neljutis ako ja napisem tvoje misljenje javno kao da je moje tj delim isto misljenje.

 

P.S.

Dugo te nije bilo, mogo bi da se provozas za praznik da castimo za r1 i na Ivanin cuveni pasulj. Samo javi kad.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 953 postova
  • Lokacija: Bliski Istok

Bez ljutnje al naravno da ima veze sa namenom! Po toj logici svi motori posle R1200GS bi trebalo da imaju vazdusno hladjenje...Hladjenje kao hladjenje je bolje vodeno, zbog svega sto su ljudi do sad nabrojali...e sad da ima mana ima, al i to je nabrojano pa da se ne ponavljamo

Stvar je u tome da ne mozes reci " ovaj motor je najbolji, on ima vazdusno, znaci vazdusno je bolje", nekom je najbolji motor R1 a on ima vodeno, nekom Harly, opet vazdusno... ne moze se tako gledati. ;)

 

Evo ja imam R1 i on je kao vodom hladjen. Da li mislis da 2.7 litara tecnosti koliko ima ceo sistem za hladjenje (sa svim crevima i hladnjakom i punim kanalima u bloku) moze da ohladi agregat koji iz 998 kubika proizvodi 150ks? Jedino ako je ta tecnost tecni azot  ;) Znas li koja je to disipacija toplote? Znas li da bi taj motor proizveo 150 ks korisnog dejstva on utrosi oko 350 ks koje odu na toplotu koja greje atmosferu? Jer stepen korisnog dejstva motora sus nije veci od 30 procenata jos uvek. Sto ce reci sta? On se hladi vazduhom, voda je tu da mu malo pomogne u ekstremnim situacijama. Ko je vozio motore velike SPECIFICNE snage on zna o cemu pricam i da se svi oni pregrevaju u gradu a na otvorenom putu rade normalno a neki cak i pothladjuju pri brzinama zadatim saobracajnim znacima.

Sto se tice moto industrije posle R1200GS... Svi motori ce jednog dana imati vazdusno hladjenje ja to odgovorno tvrdim!!!

 

P.S.

Ti motori bice elektro motori.  ;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 953 postova
  • Lokacija: Bliski Istok

 

Ko bas hoce da zna postoje knjige koje se mogu procitati o diletaciji fluida itd. Meni mrzi da citam pa mi je lakse ovako iz iskustva.

Mozemo i o tome da pricamo (citao sam te knjige), ali ne vidim kakve to veze ima sa vrstom hladjenja motora ?

 

Diletacija fluida ima veze sa vazdusno tj vazdusno uljno hladjenim motorima jer utice na karakteristike ulja sto opet utice na hladjnje takvog agregata itd

Ali posto ja o tome nista neznam tj kao sto sam vec napisao u postu koji si citirao, mrzi me da citam,pa nemozes da pricas o tome samnom  ;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 493 postova
  • Lokacija: NL / Bgd
  • Motocikl: Honda Vision

Vodeno hladjenje je uvedeno sa porastom snage motora, znaci vise goriva sagoreva koje oslobadja vise energije a samim tim i toplote. Za vazdusno hladjene cilindre se koriste kvalitetniji materijali (termicki otporniji), postavlja se i zahtev kvalitetnijeg ulja sto nije samo zbog temperature nego i obrtaja motora. I da bi se sve to ublazilo (pojeftinilo) jednostavnije je bilo ubaciti vodeno hladjenje koje dodaje malo tezine na motocikl ali resava problem. Uljno hladjeni su nesto izmedju ova dva. Koji je najbolji? ... pa onaj kome je fabrika sve to najbolje dimenzionisala, onaj kome je radni opseg temperature ujednacen a sve to ispraceno kvalitetom odabira materijala. Znaci prelaze velike kilometraze.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1261 postova
  • Lokacija: Beograd

Evo pročitak sve postove pa i ja nešto da dodam, pošto se na tom polju smatram samozvanim expertom.

Vodeno hladjenje ima prednosti ali ima i gomilu mana. Recimo jutro -3 stepena a meni se vozi motor, Koliko vremena treba vodeno hladjenom agregatu da se ugreje na radnu temparaturu i koliko vremena treba zejtinu koji je unutra da dobije idealni viskozitet, te motorcikl može da se vozi. Za vazušno hladjen motor maksimum je dva minuta, a posle toga ga ni beskrajni minus ne ohladi (ako mi neko ne veruje nek pipn cilindre posle dva minuta vožne na minusu). Glavni razlog uvodjenja vodenog hladjenja je smanjenje buke na motorciklu, a bogami i promena prihvaćenog dizajna motorcikala ( u oklopima malo šta može da se ohladi, a da ne izadje oko testisa vozača kao usijani vazduh), a moram da naglasim da su za to kruve i norme zagadjenja odnosno standardi. Inače tih čuvenih 180+ konja bih voleo da vidim na dyno -kočnici direkno na točku, a da ne zaboravimo da je fj 1100 imao 140 ks sa vazuhom hladjenim agregatom, gsxr1100 1984 140 sk sa uljno vazdušnim hladjenjem ( što zapravo znači jedan veliki hladnjak za ulje umesto malog koga je imao fj 1100). BSA je na modelu gold star 500 imala skoro 50 ks u jednom cilindru, na 7500 rpm. i obrtni momenat od beskonačno.

Sve je to uvedeno (kao i anlaser) da bi tatine devojčice mogle da voze motorcikl. Pravi trkači pale motor na gurku, motorciklisti na kurblu, a akumulator služi da bi radila svetla kad daš kontakt.

  • Sviđa mi se 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 156 postova
  • Lokacija: Novi Sad

Nema mi nista ruznije od kruzera sa onom budzom od vodenog hladnjaka, gubi na izgledu kad mu se ne vide cilindri

Kod ostalih tipova, pa svejedno je( i onako su ruzni  ;D )

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1308 postova

Posle skoro 12 godina da sumiramo utiske. 

 

Kako su se uljare/vazdusare pokazale do sada? 

 

 Zasto ih fabrika ponovo proizvodi i to  video sam za hard enduro i cross motore pogotovo?

 

Jel znate nekog kome se uljara  ili vazdusara pregrejala (ne racunam ostajanje bez ulja)?

 

Jel su zive jos uljare stare generacije?

 

Sta kazu oni koji voze vodenjake, zasto ih nikada ne bi menjali za vazdusaru?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1253 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Suzuki Bandit 600

Vreme je uvek najbolji sudija. Glavni adut pristalica vazdušno hlađenih motora je "najbolji motor koga je ljudska ruka napravila", R1200 GS. U međuvremenu je i on dobio vodeno hlađenje (glave motora).  :P

  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2722 postova
  • Lokacija: Zrenjanin
  • Motocikl: SV 650S, Simson SR50, Cagiva Mito, CBF1000

Vazdusno i vodeno hladjenje, tj posredno i nepostredno. 

Uljare su neka mesavina. 

Kod posredno hladjenih motora je ogromna prednost sto temp moze da se drzi u kontrolisanim uslovima. Kod vazdusare to nije moguce. 

Tolerancije a samim tim i efikasnost je bolja kada se temperatura drzi u nekom manjem opsegu. 

Te su vozdusare manje efikasne u smislu kw snage po jedinici potrosenog goriva. 

Prednost vazdusara je ta sto su dimenzionisane da se tesko pregrevaju cim pocne da struji vazduh oko rebara. Ali zato su u mestu u problemu. 

(npr, na defileima je to cest slucaj) 

Jos jedna mana vazdusare je to sto cilindri moraju da budu veliki da bi se hladili. 

(MZ 125/Aprilia RS 125)

Prednost vazdusare je ta sto ako zaptivac glave otkaze, uglavnom ne napravi stetu. 

Inace, da su bolje, vise bi ih bilo. Ne bi se porsche i BMW prebacivali na vodom hladjene glave, najpre, a zatim i cilindara. 

 

 

  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 405 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Ex GSX-750R
Vreme je uvek najbolji sudija. Glavni adut pristalica vazdušno hlađenih motora je "najbolji motor koga je ljudska ruka napravila", R1200 GS. U međuvremenu je i on dobio vodeno hlađenje (glave motora).  
E jbg sad cemo sve motore porediti sa GS-om. Gde to pise da je on najbolji? Ko je to utvrdio?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 3077 postova
  • Lokacija: Arandjelovac-Darosava
  • Motocikl: Suzuki GSF 1250 SA

Samo ukoliko je agregat dobar nemate problema ni sa jednim... imao Kawu vazdušaru-uljaru, bio skeptik kako će se ponašati po gradskim gužvama na vrućinama... kad stekneš poverenje tj. uveriš se da si kupio dobar agregat i uz neka mala pravila, tipa ugasiš gde crveno traje malo duže, ne možeš imati problema... a i sami ti agregati su pravljeni da izdrže te oscilacije temperaturne... 

Predjoh na apsolutnog vodenjaka... isto važi kao i za vazdušaru-uljaru... ako vam je sve ispravno, od agregata do cirkulacije antifriza, paljenje ventilatora i sl. nećete imati problema mada i njega gasim kad duugo stojim, ne volim da se često pali vent.... ipak se on greje... 

Zaključak: dobar agregat najbitniji

 

PS nikad ne veruj čoveku koji laže:)

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1308 postova

Pre par nedelja sam vozio izmedju ostalog deonicu Negotin - Kladovo. Bilo je 8 mozda i najduzih semafora ikad. Preusmeravanje tj radovi na putu. 50 minuta smo taj deo prelazili tj bar 35,40 minuta stajali u leru ja nisam gasio Katanu a pre toga ubili 300 km, drugar pored mene ima Hornet vodenjak i otisla mu kazaljka skoro pa ka crvenom. Izvukosmo se al ne znam zasto ih nismo gasili. Valjda cekali prvi u redu pa da krenemo al nikako...

 

Fora je sto je on video sta se desava sa njegovom temperaturom ja i da sam hteo nisam mogao. Kad smo stali agregati su bili tu negde iste toplote. 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1253 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Suzuki Bandit 600

Po mom mišljenju, vazduhom hlađeni motori su relikti prošlosti. Dok se krećeš bez obzira na vrućinu sve je ok a kada te uhvati zagušenje nastaje panika. Jednom kada se pregreje mašina to više nije to. Ranije nisu bile takve gradske gužve. Vožnja kroz Beograd je postala prava golgota u poslednjih nekoliko godina. Teži motocikli, vazduhom hlađeni, kada često moraju da kreću iz mesta stradaju. Izuzetak su skuteri sa prinudnim hlađenjem, ventilatorom. Lakši su, provlače se nekako a i imaju stalno strujanje vazduha.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 763 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: motora bez trenutno
Vreme je uvek najbolji sudija. Glavni adut pristalica vazdušno hlađenih motora je "najbolji motor koga je ljudska ruka napravila", R1200 GS. U međuvremenu je i on dobio vodeno hlađenje (glave motora).  
Presli su na vodeno da ustede a ne zato sto je bolje. Kad bi mogli da dodjemo do podataka koliko ih je kostala glava i cilindri na vazdusari a kolko sad sve bi bilo jasnije. Materijali koji se koriste za vazdusare su neuporedivo kvalitetniji mogu da izdrze vece temperature bez da ima stete i samim tim je proizvodnja istih skuplja. Kad ti kod vodenjaka "prokuva" boga molis da je otiso samo dihtung da se glava nije "izvitoperila" jer je "kvalitetna...
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1253 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Suzuki Bandit 600

Prešli su na vodeno hlađenje i radi snage motora. Može da priča ko šta hoće ali se iz vazdušare ne izvlači neka veća snaga upravo radi zagrevanja. Ekološke norme su sve strože. Nekada je bilo i automobila pa i kamiona hlađenih vazduhom. Više ih nema iz gore pomenutih razloga, jednostavno ih vreme pregazilo... Da ne pomisli neko da imam neki animozitet prema vazdušarama. Neki od meni omiljenih motocikala se tako hlade ( FJ 1200, R100 GS Paris Dakar, CBX 1000...) ali njihovo vreme je, na žalost, prošlo. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1461 postova
  • Motocikl: 2017 BMW R1200GS Exclusive
pre 33 minuta, stilgar je napisao:
Pre 3 sati, bajker71 je napisao:
Vreme je uvek najbolji sudija. Glavni adut pristalica vazdušno hlađenih motora je "najbolji motor koga je ljudska ruka napravila", R1200 GS. U međuvremenu je i on dobio vodeno hlađenje (glave motora).  emoji14.png

Presli su na vodeno da ustede a ne zato sto je bolje. Kad bi mogli da dodjemo do podataka koliko ih je kostala glava i cilindri na vazdusari a kolko sad sve bi bilo jasnije. Materijali koji se koriste za vazdusare su neuporedivo kvalitetniji mogu da izdrze vece temperature bez da ima stete i samim tim je proizvodnja istih skuplja. Kad ti kod vodenjaka "prokuva" boga molis da je otiso samo dihtung da se glava nije "izvitoperila" jer je "kvalitetna...

pa bice valjda da su sa vazdusnog presli na uljem hladen a posle vodom hladen zbog potrebe trzista za vecom snagom ??? ili ?

 

da su mogli sa starim glavama i materijalom da izvuku tu snagu koju danas izvlace ( ne samo GS ) , svi bi ostali na starom , pa nisu stare kvalitetne glave bile od zlata ... a plus toga motori svake godine skuplji ...

 

absolutno sam siguran da su stare glave kao rezervni deo bile jeftinije od ovih danas ( opet , ne samo GS nego 99 posto motora ... )

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1253 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Suzuki Bandit 600

Ne razumem to "prešli sa vazdušnog na uljem hlađen"?! Pa većina vazdušara je oduvek imala uljni hladnjak, nije to neko novije rešenje. Dok vazdušara ima iole snažniji motor uljni hladnjak je obavezan. Nisu uljare neko prelazno rešenje između vazdušnog i vodenog hlađenja nego najobičnije vazdušare sa malo poboljšanim hlađenjem.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 4303 postova

Jedina "prednost" vazdusare je to sto je jednostavnije za izradu, jeftinije i mogucnost kvara manja. Ako su to prednosti.

 

Sta je mana:

- manja snaga po zapremini
- mogucnost pregrevanja u guzvama
- kraci radni vek zbog istog 
- vodenjaci drze konstantnu temperaturu kada je postignu, sto znaci ravnomerniju potrosnju goriva kod ubrizgavanja

 

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 763 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: motora bez trenutno
pa bice valjda da su sa vazdusnog presli na uljem hladen a posle vodom hladen zbog potrebe trzista za vecom snagom ??? ili ?
 
da su mogli sa starim glavama i materijalom da izvuku tu snagu koju danas izvlace ( ne samo GS ) , svi bi ostali na starom , pa nisu stare kvalitetne glave bile od zlata ... a plus toga motori svake godine skuplji ...
 
absolutno sam siguran da su stare glave kao rezervni deo bile jeftinije od ovih danas ( opet , ne samo GS nego 99 posto motora ... )
 
 
Jeste zbog vece snage, al mogle su i uljare da budu samo sto bi tad blok i glava kostali. Ovako je jeftinije. Treba neko ko je u struci, masinac, da nam objasni koje standarde i temperaturne norme mora da ispune blokovi oba nacina hladjenja. Antifriz kljuca na 120 stepeni a ulje od 300-490 stepeni. ("Dakle, tačka ključanja motornog ulja dostiže 300-490 ° C, a za vodu 100 ...")
Zakljucak se namece sam. Vodenim hladjenjenjem su nabrijali 170 konja od kojih se koristi pola od kafica do kafica cist marketing.
Ako pogledamo opet bmweje stare po 30 godina ili neke suzuki uljare koje rade i dan danas zakljucak je da je mozda i dugovecnija masina. Kad se pomesaju ulje i voda kod vodenog hladjenja pa se malo "operu" lezajevi radilice, hilzne...mora i rdja da odradi svoje
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3477 postova
  • Lokacija: Niš / Donji Adrovac
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)

Smatram da je jedino veća snaga na strani vodenjaka (a verovatno i cena), a da je sve ostalo na strani vazdušnjaka (pre svega pouzdanost i dugovečnst).

Samo da napomenem da se u vazduhoplovstvu (kod klipnih aviona) već decenijama unazad koriste isključivo vazdušno hlađeni motori (uglavnom boxer) i nemaa izgleda da će u dogledno vreme da će tu nešto da s promeni, a valjda je svima jasno da je upravo pouzdanost motora na prvom mestu u vazduhoplovstvu.

Samo da napomenem da je upotreba vodenog hlađenja omogućilo da se u proizvodnji koriste materijali lošijeg kvaliteta, ali je isto tako omogućeno i da ulje može da bude slabijeg kvaliteta, što snižava cenu i u proizvodnji i u eksploataciji.

  • Sviđa mi se 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja