Jump to content

Moto Zajednica

Nova pravila prilikom vrsenja Tehnickih pregleda od 5.7.2018.

Recommended Posts

  • Zainteresovan, 537 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Honda CBF 1000

Malkice sam se udubio u propise u vezi sa pričom za odobrenje proizvođača za kuku i ovo je moje viđenje stvari.

 

Nigde u propisima nisam našao da je neophodno izričito i pojedinačno odobrenje proizvođača za priključni uređaj. Ako je neko našao, molim da okači i zanemari ostatak ovog posta :).

 

Drugo, spisak iznad koji se odnosi na zahteve za kuku i obavezu dostavljanja odobrenja proizvođača je  sa sajta Fakulteta tehničkih nauka iz NS, koji se (prema njihovom sajtu) bavi ispitivanjem vozila - a ne tehničkim pregledom, pa će pre biti da se odnosi na smernice za ispitivanje a ne tehničku ispravnost qke.

http://mehanizacija.ftn.uns.ac.rs/wp-content/uploads/2017/02/Ispitivanje-vucnog-uredjaja.pdf

 

Treće, fakultet nema pravo da određuje koja se dokumentacija podnosi prilikom tehničkog pregleda.

 

Četvrto, tehnički uslovi za kuke su propisani Pravilnikom o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, gde u članu 83 stoji:

Uređaj za spajanje vučnog i priključnog vozila mora biti homologovan i ugrađen prema jednoobraznim tehničkim uslovima. 

Uređaji za spajanje vučnog i priključnog vozila, osim kod motocikla sa bočnom prikolicom, moraju biti postavljeni u uzdužnoj simetričnoj vertikalnoj ravni vozila i izvedeni zglobno tako da omogućavaju pokretljivost uređaja u svim pravcima u prostoru. 

Osovinica uređaja za spajanje vučnog i priključnog vozila, pomoću koje se spaja vozilo, mora imati osigurač koji onemogućava, pri normalnoj upotrebi, razdvajanje spojenih vozila. 

Uređaji za spajanje vučnog i priključnog vozila moraju biti pričvršćeni za ojačani deo vozila. 

Vertikalna simetrala kugle uređaja za spajanje putničkog vozila (vrsta M1) do 3,5 t najveće dozvoljene mase i priključnih vozila ne sme biti postavljena na udaljenost manju od 70 mm od zadnjeg dela vozila. 

Horizontalna simetrala kugle uređaja za spajanje priključnog vozila i putničkog vozila i vuču priključnih vozila do 3,5 t najveće dozvoljene mase ne sme biti postavljena bliže od 350 mm od horizontalne podloge posmatrajući vozilo opterećeno do svoje najveće dozvoljene mase. 

Uređaj za spajanje vučnog i priključnog vozila, na vozilima vrsta M1 i N1, koja su prvi put registrovana u Republici Srbiji nakon 1. jula 2011. godine ili je naknadno ugrađen nakon tog datuma, kada ne vuče priključno vozilo i kada se rastavi na pričvrsnom mestu, ne sme da premaši dužinu gabarita vozila. 

Uređaj za spajanje, vučnog i priključnog vozila vrsta N2, N3, O3 i O4, promenljive geometrije, mora biti homologovan i ugrađen prema jednoobraznim tehničkim uslovima. Uređaj za spajanje, vučnog i priključnog vozila, promenljive geometrije mora obezbediti sigurno spajanje vučnog i priključnog vozila s tim da u slučaju gubitka napajanja ovog uređaja on automatski zauzme položaj najvećeg rastojanja između vučnog i priključnog vozila. 

Odredbe ovog člana ne odnose se na vozila koja imaju ugrađene uređaje za spajanje vučnog i priključnog vozila, a koji su ugrađeni pre 31. decembra 1989. godine.

 

Peto, u obrascu zapisnika koji popunjavaju tehnički pregledi (i koji je sastavni deo famoznog pravilnika) jasno piše šta se proverava kod ispravnosti uređaja za spajanje priključnog vozila (ni ovde ne piše da treba odobrenje proizvođača). Printscreen ispod.

 

Molim da me neko ispravi ako grešim, jer nisam u materiji niti me nešto interesuje preterano :) ali pojedinačno odobrenje proizvođača vozila za ugradnju kuke na vozilu je apsolutna nebuloza i nema veze sa ispravnošću/neispravnošću kuke koja se kontroliše na tehičkom pregledu.

 

Čak i da tehnički pregled ima pravo da to traži (a čini se da nema) sigurno se ne radi o pojedinačnom odobrenju nego je negde u nekim tehničkim karakteristikama/bazi podataka ABS/sertifikatu o saobraznosti uneto da može na taj auto da se montira kuka, a saobraznost kuke se utvrđuje homologacijom.

 

Sad, treba sve to objasniti majstor Peri sa tehničkog. Ako ništa, kad budem registrovao i kada se budu pozivali na ovaj spisak sa sajta fakulteta NS ja ću da se pozivam na ovaj post jer imaju istu pravnu snagu - nikakvu :)

Capture.JPG

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan ko mlad majmun!, 894 postova
  • Lokacija: Ljubiš Donji.
  • Motocikl: Uvijek Japanski!

Nista briga, nista stres...Imate  agencije za registraciju motornih vozila, njihovo je da vam registruju sve zivo i mrtvo, a vase je samo da date pare. Pare nisu problem, jer para nema. :lol3:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Stari S.W.A.T., 975 postova
  • Lokacija: Kragujevac
  • Motocikl: crf1000

@bdada Kuku imam, a pojma nemam da li ju je ko spazio prilikom uvoza i zabeležio negde. Fabrička je i spušta se sa sve instalacijom pritiskom na namensko (fabričko) dugme u gepeku. Da se brinem realno ili ne?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • moto merkat °°, 4776 postova
  • Lokacija: Šid
  • Motocikl: Yamaha TDM 3VD

Hacky ispade da niko nema pravo nista da trazi i kako musterija kaze- tako je,zato smo i dospelu dovde.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2829 postova
  • Lokacija: Beograd, Tresnja
  • Motocikl: CBR 1000F - Bedevija
3 hours ago, bdada said:

Ja bih pre savetovao kolegama da (a od toga nema nista)  se zahteva,trazi,protestuje,mitinguje ... pojednostavljenje procedure koje je moguce i izvodljivo.

Ostavljene su nam dve solucije:

1. Puni djubradima dzepove prazneci svoje

2. Krsi nelogican zakon i dovijaj se kako znas

 

E , upravo to je dokaz uspešnog procesa dresure koji je primenila naša vlast. Niko neće da se buni, pošto nema svrhe. Niko ne sluša. A ako i obrate pažnju na to što se narod buni, svima zapuše usta idiotskom floskulom da je to "u cilju povećanja bezbednosti i uvođenje reda na naše puteve". Dižu cene, izmišljaju kojekakve zakone, birokratija jaše punom parom. Samo mozga nema. 

 

Pritom, svi su maksimalno zaplašeni famoznom "bezbednošću". Nema to nikakve veze sa realnošću. Dopuštaju da ljudi odlaze, da umiru od gladi, penzioneri se ubijaju jer su gladni, cela nacija je u dužničkom ropstvu, a mi se sad plašimo i to nam je najveći bauk ako se desi desetak nesreća godišnje zbog svega onoga što su oni smislili za povećanje bezbednosti saobraćaja. Naravno da je neprijatno (strašno) kad se desi nesreća, ali ako pogledate statistički koliko je života na ovaj ili onaj načlin uništila svaka od ovih vlasti (da se ne vraćam na '45. već samo da kažemo od '91.), broj stradalih koji će se smanjiti je zanemariv, a maltretira se čitav narod (što je izgleda osnovna svrha svake vlasti).

  • Hvala 1
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 537 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Honda CBF 1000
Just now, bdada said:

Hacky ispade da niko nema pravo nista da trazi i kako musterija kaze- tako je,zato smo i dospelu dovde. 

Upravo suprotno. Tehnički pregled ne treba da izmišlja toplu vodu nego da vrši tehnički pregled i utvrđuje tehničku ispravnost vozila na osnovu propisanih kriterijuma, a ne toga šta mušterija kaže ili šta piše na internetu.

 

Baš da vidim direktora predstavništva BMW-a koji će da šalje zahtev u Nemačku da centrala BMW-a (jer predstavništvo/diler BMW-a sigurno nema takvo ovlašćenje) odobri stavljanje kuke u Srbiji jer majstor na tehničkom tako tumači nešto što je objavljeno na sajtu fakulteta u Srbiji.

 

Uostalom, kao što napisah, to da li neko vozilo može ili ne može da nosi kuku se ne utvrđuje na osnovu izjave predstavništa nego u tehničkoj dokumentaciji/sertifikatu/rezultatu ispitivanja vozila.

 

Ne pokušavam da budem težak i nemam ništa protiv tebe, naprotiv. Samo i iznosim svoje tumačenje. Tu smo gde jesmo jer su tehnički pregledi puštali kojekakve kante godinama i sada kad je krenula inspekcija svi su veći katolici od pape.

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Integrisan, 8120 postova

Hacky, mislim da nisi razumeo - onaj spisak je potreban za atest kuke, a tehnički ti bez atesta neće dati prolaz. Bez obzira na homologaciju kuke, kao i sve ostale papire.

  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 5900 postova
  • Lokacija: Novi Sad - Cacak, Srbija
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Vidim ja da će biti isplativije voziti pik ap ili karavan. Dok sakupiš sve papire i atestiraš kuku - proći će toliko vremena da će trebati da se pazari noviji auto, pa onda sav trud pada u vodu !

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 4502 postova
  • Lokacija: Rotterdam, the Netherlands
  • Motocikl: Triumph Daytona 955i SE

Nekako mi je logično da kupis kuku ili pak treger ili auspuh koji je već atestiran za odredjeno vozilo. Znaci, kupis gotov i ispravan proizvod. Umesto da kupis nešto sto neće da odgovara ili možda i hoće ali nema niko da to garantuje.

Ako dobro vidim razvoj, sad su trenutno jebene stranke konzumenti sa postojećim kukama ali kako vreme bude odmicalo tih divljih kuka će nestati a potražnja za atestiranim će porasti. Biće skupe u početku možda ali posle će konkurencija da odradi svoje i da spusti cene.

A možda i grešim. U svakom slučaju je politika - ne lipsi magarce do zelene trave. Ali jbg narod je uvek taj koji nešto mora da pretrpi / izgura / plati ceh. Nema ko drugi.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2810 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: CBF 1000

Grešiš

I oni koji imaju fabričke kuke i tako uvezena vozila,a to nije upisano od strane Agencije mogu da sednu da plaču pošto nemaju pečat.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 4502 postova
  • Lokacija: Rotterdam, the Netherlands
  • Motocikl: Triumph Daytona 955i SE

Znaci samo sveže kupljena kuka sa svim atestima zadovoljava?

 

Ako bi došlo do toga, daj negde da se te(bar originalne) kuke skupljaju pa da ih vratimo na zapad jer ovde nisu gadljivi na takve kuke. Koliko god da se dobije biće više od cene starog gvozdja.

 

 

Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 8239 postova
  • Lokacija: Kragujevac
  • Motocikl: ---Honda---

Registrovao, tacnije produzio registraciju prijatelj kome f4 prodadoh, isao sa njim da vidim proceduru...

Isto kao i pre plus slikanje... 

Pogledali brojeve i kocnice na valjcima, nista drugo gledano nije niti je motor paljen zarad nekog merenja gasova itd...

Ni signalizacija, ni svetla... Porasla je ukupna cena sa 19000 koliko ja platih prosle godine na 21000din (sa sve tehnickim, ne pitah koliko je samo on)

Bez zakazivanja, svratili i zavrsili za 15min...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 881 postova
  • Lokacija: Južna Bačka
  • Motocikl: Honda VT750 ACE

Pa eto ima i normalnih TP a tamo gde su usrani od novih propisa i ne znaju da ih protumače vraćaju i za izbledelu boju na krovu i naravno ftjp.

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 2223 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Honda NC700D Integra

Od Evrope za sada imamo skupu struju, skupo gorivo, plastične kese za 5 dinara i ovaj haos oko registracije vozila.
Knez Miloš, kao najveći protivnik prosvećivanja Srbije, a pristalica velike sprdnje, bi bio zadovoljan.

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 4502 postova
  • Lokacija: Rotterdam, the Netherlands
  • Motocikl: Triumph Daytona 955i SE

Struja u Srbiji je izuzetno jeftina. Bolje ne prizivaj tu propast. Ovde je 0,20€ po kw i nema jeftine struje, tj ima je košta 0,195€.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne glasam - ne ćutim, 395 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Kawasaki Ninja ZX-14R
43 minutes ago, X8 Vračar said:

Od Evrope za sada imamo skupu struju, skupo gorivo, plastične kese za 5 dinara i ovaj haos oko registracije vozila.
Knez Miloš, kao najveći protivnik prosvećivanja Srbije, a pristalica velike sprdnje, bi bio zadovoljan.

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk
 

A bez Evrope nećeš imati ni struju ni gorivo ni kese :) 

  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 881 postova
  • Lokacija: Južna Bačka
  • Motocikl: Honda VT750 ACE
Od Evrope za sada imamo skupu struju, skupo gorivo, plastične kese za 5 dinara i ovaj haos oko registracije vozila.
Knez Miloš, kao najveći protivnik prosvećivanja Srbije, a pristalica velike sprdnje, bi bio zadovoljan.

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk



To te vučić i co. ubedjuju da je to od Evrope da bi je još više zamrzeo jer njima odgovara ovakvo stanje i sve se radi da se ne približimo standardima iste jer će onda i glasači početi da razmišljaju glavom a ne stomakom što njemu i društvu oko njega znači kraj.

Sent from maj el dži ge-2 manji

  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6713 postova
  • Lokacija: Smederevo
  • Motocikl: TDM 900

Država u ovim oblastima pokazuje koliko je jaka. Meša se u sve i svašta, pokazuje snagu a tamo gde treba da je ima i da postoji, tamo je nema. 

 

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja