Jump to content

Moto Zajednica

"Srednja brzina" i poštovanje iste

Recommended Posts

  • Ne silazi, 6284 postova
  • Lokacija: Vrmdža, Sokobanja
  • Motocikl: konzerviran

Popis kaže da nas ima manje...ali zato automobila ima više. Gradovi, ulice, putevi uopšte, isti su kakvi su i bili pre 30 (i više) godina...isti je i narod. Pa kada sve to izmešate dobijete paklenu mešavinu.

Polako stižu "zapadne" problematike, naučiće raja lekcije sa autoputa. Već se dešava da ima po 5, 6 šlepera u koloni sa desne strane...toga nije bilo. Možda neki krivi Fap sa jednim fenjerom (još nisu izumrli skroz). Broj vozila u tranzitu se povećava, naročito u ovom periodu, pa će loših vesti sa autoputa da bude sve više. Naravno da to nije moja želja, ali je to logična posledica promena koje su u toku.

Saobraćaj je jedna zajebana kategorija u životu. Pravila su pravila, a nedostatak zdravog razuma veliki hendikep u životu...pa i u saobraćaju.

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 2782 postova
51570_speedlimit-130_f.jpg
INFORMER.RS

Prosečna srednja brzina na auto-putevima u Srbiji izračunava se posebnim softverom koji dužinu pređenog puta deli s...

dobar tekst,ja bi dodao jedno zapađanje koje ranije nisam čuo.Naime prošle godine kad su digli na 130 dozvoljeno na autoputu govorili su mediji da se mora poštovati 120 dok se ne promene znakovi na autoputu.POTPUNO NETAČNO-NEODGOVARAJUĆI ILI ČAK ODGOVARAJUĆI ALI POGREŠNO POSTAVLJEN ZNAK-tehnički gledano visina od ivice puta .....i razne druge stvari odredjuje pravilnik o postavljanu saobraćajne signalizacije,zobs i srps standard -deo o saobraćajnoj signalizaciji.Ako taj znak bilo šta od ta tri zakonska akta ne ispunjava ON JE NEVAŽEĆI.

tAKO JE I BILO NETAČNO  TO DA SE JOŠ UVEK MORA POŠTOVATI to opšte ograničenje od 120 jer je novo 130 i znak nije uskladjen sa zakonom i tim je nevažeći jer taj znak po projektu autoputa ne označava neko sniženje na 120 sa opšteg od 130 nego upravo opšti propis o brzini vožnje po  kategorisanom putu-konkretno autoput.A opšte ograničenje više nije 120 nego 130 i prema tome znak je neispravan i po njemu se nemože niko kazniti.Ova logika se može primeniti na bilo koji signalizaciju horizontalnu ili vertikalnu pa kad budete imali problem sa pandurima i sudom prvo dobro proverite na osnovu kog opšteg propisa ili signalizacije hoće da vas kazne .Ako znak ne ispunjava bilo šta od tri zakona nemogu da vas kazne jer niste vi krivi zbog znaka nego onaj ko upravlja putem.

E sad idemo na novo ograničenje od 130 a princip je isti kao i na 120-130 nedoumicu.

NIJE NA CELOM AUTOPUTU DOZVOLJENA BRZINA DO 130 NA SAT.TO NETVRDIM SAMO JA NEGO I SAOBRAĆAJNI ZNACI I TO NARAVNO SAMO ONI KOJI SU PO PROPISIMA.A ovi koje sad pomenem to i jesu.

Sigurno ste primetili da u Beogradu bez obzira što se na toj deonici nemeri prosečna brzina postoji na autoputu ograničenje koje je ispod opšteg koje je 130.Takodje van Beograda prilikom nailaska na neko odvajanje -izlazak van autoputa i malo kasnije na ulazak na autoput postoji ograničenje obično od 100 na sat sve do možda 50 metara posle tog uključenja.To ograničenje je sigurno po propisu jer u takozvanoj stacionaži puta projektant odredjuje smanjenje maksimalno dozvoljene brzine radi bezbednosti--isključenje,uključenje.

Tu deonicu od 100 na sat nisam nikad čuo da je država računala u odredjivanje vremena predjenog puta i po tome i prosečne brzine po kojoj te mogu kazniti.To znači da prosečna maksimalna izmedju 2 rampe mora biti manja  a ne 130 ako postoji neko takvo sključenje a verovatno postoji .Jedino ne ako se jako brzo isključiš sa autoputa .A čak i ako se uključuješ sa strane verovatno nije dozvoljeno odma 130 nego tek kad udješ na sam pravac isto tako i kod isključenja -PROVERIti OVO JER NISAM SIGURAN DA LI OVDE POSTOJI OGRANIČENJE.

Kako bilo ,nije svugde 130 ,pa samim tim i vreme predjenog puta .A KOLIKO JE ONDA ,

Ja nisam pravnik ali pošto to predjeno izračunato vreme nije tačno,  a sigurno nije ,po njoj nemože da se kažnjava.To je moje mišljenje ali očekujem i pomoć pravnika jer ovo je opšta stvar prekršaj-norma -kazna.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Enduraš, 6287 postova
  • Lokacija: Paracin
  • Motocikl: CRF300L

Auu koliki tekst si ti napisao, a nista nisi rekao. Inace ja se ne slazem sa tekstom iz novina, to je teranje maka na konac. Merenje

 prosecne brzine treba da postoji, narocito od kad su povecali ogranicenje na 130, sto znaci da komotno mozete voziti 140 po km satu i necete imati problema. Nas autoput i nije bezbedan za veće brzine.

  • Sviđa mi se 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 5472 postova
  • Lokacija: Kraljevo
  • Motocikl: XT1200Z Super Tenere

2012. godine sam u Engleskoj vozio putem gde postoji merenje prosecne brzine. Sigurno su nasli nacin da sve to postave u zakonske okvire, tako da se ima od koga prepisati.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 2782 postova
Pre 5 sati, aca-pn je napisao:

Auu koliki tekst si ti napisao, a nista nisi rekao. Inace ja se ne slazem sa tekstom iz novina, to je teranje maka na konac.

pročitaj malo pažljivije,a to teranje maka je primenjljivo i neophodno u sudnici a u kuhinji nema veze.Zakonodavac da bi precizno piše zakone kako bi kaznili prekršioca a i kako ne bi onog kog netreba a i ne trošili pare na nepotrebne postupke.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 220 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Ducati Multistrada 1260S GT / KTM SXF 350

Svi naši noviji "Zakoni" su prepisani od nekih"europejaca" da i mi budemo deo te"napredne civilizacije", neke stvari su dobre neke ne. Nije samo prepisati neke zakone ili propise, treba ih konsolidovati i sa ostalim zakonima i propisima, ali tu uvek škripi.

Evo kao primer Turci-kamiondžije, po Evropi manji od makovog zrna ali kad uđu u Srbiju...ludnica...voze kako hoće.

To sam primetio i poslednji put kad sam se vraćao iz Minhena, svi voze normalno nema tenzije...Austrija, Slovenija, Hrvatska...ali kad se uđe u Sbiju ti isti automobili sa kojima sam se usput susretao odmah po gasu...te leva te desna...migavac kao da ne postoji.

A najčudnije mi uvek da kad se iz Hrvatske uđe u Sbiju, taj deo auto puta je katastrofa, ja idem 100, žao mi da drkam auto nepotrebno...ali zato "strane table" pun gas, valjda im se smučilo poštovanje propisa po drugim zemljama pa ajde kod nas da malo živnu.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1817 postova
  • Lokacija: Beograd

Aco, nisi u pravu

 

sasa ns1 je napisao dosta toga veoma bitnog, a sve ovo može da znači razliku između kažnjavanja i oslobađanja.

 

sledeće, vožnjom od 140 ćeš, ako odbaciš odbranu koju smatraš teranjem maka na konac, imati kaznu sasvim sigurno jer se prosečna brzina ne meri od naplatne rampe do naplatne rampe nego po sektorima na protočnim mernim mestima, tako da lako može da ti se desi da od rampe do sledeće rampe ti imaš brzinu koja je manja od 120 ali te je brz sektor zeznuo i eto kazne. 

Isto tako ako u okviru puta postoji niže ograničenje brzine tvoja prosečna treba da bude manja od 120 tako da i to treba imati na umu.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2329 postova
  • Lokacija: Wien/Požarevac
  • Motocikl: MZ ETZ 250, Suzuki GS 450L
On 25.6.2018. at 19:56, lomitelj je napisao:

Svuda postoje saobraćajni propisi koji se moraju poštovati

ZAKON O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA
("Sl. glasnik RS", br. 41/09, 53/10, 101/11, 32/13 - US, 55/14, 96/15 - dr. zakon, 9/16 - US, 24/18, 41/18, 41/18 - dr. zakon, 87/18, 23/19)

 

  • Kretanje vozila po putu (čl. 34. do čl. 40.)

3. Kretanje vozila po putu

Član 34

Za kretanje vozila vozač mora da koristi površinu namenjenu za saobraćaj one vrste vozila kojim upravlja, osim u slučajevima predviđenim ovim zakonom.

Vozač vozila koji se kreće površinom koja nije namenjena za saobraćaj te vrste vozila, ako je ovim zakonom to dozvoljeno, obavezan je da upravlja vozilom sa naročitom pažnjom.

Član 35

Vozilo se kreće desnom stranom kolovoza u smeru kretanja.

Vozač je dužan da vozilo u kretanju drži što bliže desnoj ivici kolovoza i na tolikoj udaljenosti od nje da, s obzirom na brzinu kretanja vozila, uslove saobraćaja i na stanje i osobine puta, ne ugrožava druge učesnike u saobraćaju i ne izlaže sebe opasnosti.

Na putu u naselju sa najmanje dve saobraćajne trake za isti smer, vozač može da se kreće vozilom saobraćajnom trakom koja se ne nalazi uz desnu ivicu kolovoza, ako time ne ometa vozila koja se kreću iza njegovog vozila.

Odredba stava 3. ovog člana ne odnosi se na vozača teretnog vozila čija je najveća dozvoljena masa veća od 3.500 kg, vozača vozila koje na ravnom putu ne može razviti brzinu veću od 40 km/h i na vozača vozila koje nije motorno vozilo, osim na delu puta ispred raskrsnice ili drugog mesta na kome vozilo skreće ulevo, odnosno kada vrši preticanje ili obilaženje.

U slučaju zastoja saobraćaja na putu gde postoje fizički odvojene kolovozne trake, vozači su dužni da ostave slobodan prostor za prolaz vozila pod pratnjom i vozila sa pravom prvenstva prolaza, na taj način što će vozači koji se nalaze u desnoj odnosno srednjim saobraćajnim trakama zauzeti položaj uz desnu ivicu saobraćajne trake, a vozači koji se nalaze u levoj saobraćajnoj traci zauzeti položaj uz levu ivicu saobraćajne trake, tako da ostavljen prostor mora biti dovoljan za nesmetani prolaz ovih vozila.

Član 36

Na putu za saobraćaj vozila u oba smera na kome postoje najmanje četiri saobraćajne trake, vozač ne sme vozilom da se kreće, odnosno prelazi na kolovoznu traku namenjenu za saobraćaj vozila iz suprotnog smera.

Na putu za saobraćaj vozila u oba smera na kome postoje tri saobraćajne trake, vozač ne sme vozilom da se kreće saobraćajnom trakom koja se nalazi uz levu ivicu puta u pravcu kretanja vozila.

Na putu na kome su kolovozne trake fizički odvojene jedna od druge, vozač ne sme vozilom da se kreće kolovoznom trakom namenjenom za saobraćaj vozila iz suprotnog smera.

Na putu za saobraćaj vozila u jednom smeru, vozač ne sme vozilom da se kreće u zabranjenom smeru.

Ukoliko je na putu sa više saobraćajnih traka za kretanje u istom smeru onemogućen saobraćaj na jednoj od traka ili se traka završava, vozač koji se kreće u istom smeru, u saobraćajnoj traci pored, dužan je da omogući uključivanje jednog vozila u traku kojom se on kreće.

Član 37

Vozač ne sme da se kreće vozilom unazad.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, kretanje vozilom unazad dozvoljeno je isključivo na kratkom delu puta, onom stranom kolovoza kojom se do tada vozilo kretalo unapred ako se time ne ugrožavaju niti ometaju drugi učesnici u saobraćaju.

Kretanje vozila unazad nije dozvoljeno na nepreglednom delu puta, pri smanjenoj vidljivosti, u tunelima i na prelazima preko železničke pruge.

Član 38

Vozač ne sme naglo da uspori vozilo, osim u slučaju izbegavanja neposredne opasnosti.

Vozač koji znatno usporava vozilo dužan je da to učini na način kojim neće ugroziti, odnosno ometati vozače koji se kreću iza njega.

Član 39

Tramvajskom bašticom, odnosno saobraćajnom trakom namenjenom za kretanje vozila za javni prevoz putnika, dozvoljen je saobraćaj vozila sa prvenstvom prolaza i vozila pod pratnjom, kao i saobraćaj vozila kojima se vrši održavanje puta ili radovi na putu, za vreme vršenja tih radova.

Član 40

Za vožnju bicikla, gde ne postoji posebna staza, odnosno traka, sme da se koristi kolovoz u širini od najviše jedan metar od desne ivice kolovoza, osim na delu puta ispred raskrsnice ili drugog mesta na kome vozilo skreće ulevo, odnosno kada vrši preticanje ili obilaženje.

Za kretanje bicikla po pešačko-biciklističkoj stazi shodno se primenjuju odredbe ovog zakona o kretanju po biciklističkoj stazi, pri čemu vozač bicikla ne sme da se kreće brzinom većom od 10 km/h i dužan je da postupa sa naročitom opreznošću prema pešacima, tako da ne ometa kretanje, odnosno ne ugrožava bezbednost pešaka.

 

 

Ovde u Zakonu nigde ne pise da je na auto-putu ZABRANJENO voziti levom kolovoznom trakom. 

Cak pise da se u naseljenom mestu na putu koji ima vise od jedne trake u istom smeru SME voziti levom trakom sto mnogi od vas tvrde drugacije a pozivaju se na propise.

 

Nije mi cilj da se prepirem sa nekima kojima se ovo nece svideti nego da ukazem na cinjenice i da pojedini pogresno tumace ili ne razumeju Zakon.

 

Savetujem da se procita pazljivo ovo o kretanju vozila i to da se procita vise puta...

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 2782 postova
pre 13 minuta, Sr3ck0 je napisao:

Na putu za saobraćaj vozila u jednom smeru, vozač ne sme vozilom da se kreće u zabranjenom smeru.

da li ovo znači da nesme da se vozi u rikverc u jednosmernoj ulici

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • veloce come un proiettile , 728 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Vespa Primavera 50

Kategorija: Zakon o bezbednosti saobraćaja

Član 102.

 

Autoputem i motoputem dozvolјeno je kretanje samo motocikla, putničkih vozila, teretnih vozila i autobusa, sa ili bez priklјučnih vozila.

 

Autoputem i motoputem ne smeju se kretati vozila iz stava 1. ovog člana čija je najveća konstruktivna brzina manja od 50 km/h.

 

Odredba st. 1. i 2. ovog člana ne odnosi se na policijska i vojna vozila.

 

Član 103.

 

Na autoput, odnosno motoput, vozač može da se uklјuči, odnosno isklјuči samo prilaznim putem namenjenim za uklјučenje na taj put, odnosno isklјučenje sa puta.

 

Vozač koji se motornim vozilom uklјučuje u saobraćaj na autoputu ili motoput dužan je da:

 

1) koristi saobraćajnu traku za uklјučivanje, kada takva traka postoji u produženju priklјučnog puta i da se u saobraćaj na taj put uklјuči dajući znak pokazivačem pravca, na način kojim ne ugrožava saobraćaj vozila koja se kreću po tom putu,

 

2) propusti vozila koja se kreću po tom putu, ako na mestu na kome se

 

uklјučuje u saobraćaj na autoputu ne postoji posebna traka za

 

uklјučivanje.

 

Vozač koji se vozilom isklјučuje iz saobraćaja sa autoputa ili motoputa, dužan je da svojim vozilom blagovremeno zauzme položaj na krajnjoj desnoj saobraćajnoj traci i da što pre pređe na saobraćajnu traku za isklјučivanje, ako takva traka postoji na ulazu u priklјučni put.

 

Član 104.

 

Na autoputu i motoputu sa više saobraćajnih traka namenjenih kretanju vozila u jednom smeru, vozač motornog vozila mora se kretati krajnjom desnom saobraćajnom trakom, osim ako nije zauzeta vozilima koja se kreću u koloni, kao i prilikom preticanja.

 

Zaustavnom trakom zabranjeno je kretanje vozila.

 

Izuzetno od stava 2. ovog člana, vozila pod pratnjom i vozila sa pravom prvenstva prolaza, mogu se kretati zaustavnom trakom kada su ostale saobraćajne trake zauzete vozilima.

 

Na autoputu i motoputu sa tri ili više saobraćajnih traka, namenjenih za saobraćaj vozila u jednom smeru, vozači teretnih vozila čija je najveća dozvolјena masa veća od 3.500 kg i skupova vozila čija je dužina veća od sedam metara, smeju da koriste samo dve saobraćajne trake koje se prostiru uz desnu ivicu kolovoza.

 

Vozač vozila iz stava 4. ovog člana, na autoputu i motoputu sa dve saobraćajne trake namenjenih za kretanje vozila u jednom smeru, mora se kretati krajnjom desnom saobraćajnom takom, osim prilikom preticanja.

 

U slučaju zastoja saobraćaja na autoputu, gde ne postoji zaustavna traka, vozači su dužni da ostave slobodan prostor za prolaz vozila pod pratnjom i vozila sa pravom prvenstva prolaza, na taj način što će vozači koji se nalaze u desnoj saobraćajnoj traci zauzeti položaj uz desnu ivicu saobraćajne trake, a vozači koji se nalaze u levoj saobraćajnoj traci zauzeti položaj uz levu ivicu saobraćajne trake, tako da ostavlјen prostor mora biti dovolјan za nesmetani prolaz ovih vozila.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 2782 postova
pre 18 minuta, Skyrunner je napisao:

jer se prosečna brzina ne meri od naplatne rampe do naplatne rampe nego po sektorima na protočnim mernim mestima, tako da lako može da ti se desi da od rampe do sledeće rampe ti imaš brzinu koja je manja od 120 ali te je brz sektor zeznuo i eto kazne. 

ovo nisam znao ,prvi put čujem .To onda znači da se meri vreme parcijalno a ne od rampe do rampe.Da li je to tačno ili spin vlasti.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Enduraš, 6287 postova
  • Lokacija: Paracin
  • Motocikl: CRF300L
Pre 8 sati, sasa ns 1 je napisao:

ovo nisam znao ,prvi put čujem .To onda znači da se meri vreme parcijalno a ne od rampe do rampe.Da li je to tačno ili spin vlasti.

I ja za ovo prvi put cujem, mislio sam da se meri od rampe do rampe.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 297 postova
  • Lokacija: Miljakovac
  • Motocikl: Bio nekad Yamaha FZ6 Fazer S2
On 5/15/2019 at 2:13 PM, Skyrunner said:

Aco, nisi u pravu

 

sasa ns1 je napisao dosta toga veoma bitnog, a sve ovo može da znači razliku između kažnjavanja i oslobađanja.

 

sledeće, vožnjom od 140 ćeš, ako odbaciš odbranu koju smatraš teranjem maka na konac, imati kaznu sasvim sigurno jer se prosečna brzina ne meri od naplatne rampe do naplatne rampe nego po sektorima na protočnim mernim mestima, tako da lako može da ti se desi da od rampe do sledeće rampe ti imaš brzinu koja je manja od 120 ali te je brz sektor zeznuo i eto kazne. 

Isto tako ako u okviru puta postoji niže ograničenje brzine tvoja prosečna treba da bude manja od 120 tako da i to treba imati na umu.

Možda u Italiji, kod nas sigurno ne! Kod nas je od rampe do rampe, kad se uključiš pokreneš štopericu i dok se stigneš na rampu se računa vreme za srednju brzinu. Zato i zaustavljaju posle rampi, jer se gleda vreme ulaska i izlaska sa neke deonice. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Stari S.W.A.T., 975 postova
  • Lokacija: Kragujevac
  • Motocikl: crf1000

Čitavo proleće Putevi Srbije najavljuju ugradnju kamera na nekoliko desetina mesta na autoputu i sa tim će se srednja brzina meriti po deonicama. Nema više štekanja vremena uz espreso na pumpi.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 2782 postova

setih se još nešto.Treba da kad dobijete prekršajnu prijavu prekontrolišete sve podatke iz nje.Recimo često van grada omanu broj i kilometar puta.Odma tražite obustavu postupka zbog toga što ste utvrdili bitnu pogrešnu materijalnu činjenicu.Ako je neki manji prekršaj  sudija sigurno neće tražiti veštačenje koji je put ili kilometar.Druga varijanta je da uzmete stacionažu puta i priložite da na tom mestu koje su oni naveli nepostoji taj znak što je moguće i po kom vas terete-ako tako ispadne i stvarno ne ne postoji i ako niste išli brže od kategorije puta ako je u pitanju brzinja.Proverite i datum kad je učinjeno delo i kad je pokrenuta prijava pošto se može desiti da su panduri zakasnili jer oni imaju ,,mislim,, 10 dana -proveriti.

Ovo mi je jako sumnjivo oko vremena potrebnog za prolazak izmedju 2 rampe .nEPOSTOJE TAČNE MATERIJALNE ČINJENICE O TOME KOJE JE VREME PROLASKA AKO SE NE UZMU U OBZIR SVA OGRANIČENJA.

aKO NE POSTOJi tačno vreme na osnovu kog vremena da vas kazne,bez obzira i što je vaše vreme veće,al od kog vremena veće kad tačno vreme ne postoji.Mislim da je moje tumačenje ispravno al dajte nekog pravnika.

 

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 5900 postova
  • Lokacija: Novi Sad - Cacak, Srbija
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Ovo mi se sviđa, daje mogućnost protestne vožnje za Tomos automatike i APN - ce, da se skupi pedesetak mopeda, pa da krenu negde auto putem i zaglave saobraćaj. Niko im ništa ne može, država kaže da idu 50 i više km/h, registruje ih tako i sve po zakonu ! 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 5900 postova
  • Lokacija: Novi Sad - Cacak, Srbija
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Saša ns 1 -@  - kako god okreneš - kazniće te. Meni su komunalci pre desetak godina pisali prijavu što mi je auto stajao neregistrovan na javnom parkingu ( ispred moje zgrade ) .  Odem u sud i kažem im da to nije tačno, izvadim ZOBS i pročitam im šta je " javni parking" ( površina predviđena za parkiranje motornih vozila, obeležena sa horizontalnom i vertikalnom signalizacijom ) , pokažem im slike slikane sa moje terase gde se vidi da nema ničeg od toga ( horizontalna signalizacija ), slike koje sam napravio na dva ulaza na parkibg gde se vidi da ne postoji ni vertikalna signalizacija ( znakovi za parking ). Sudija pogleda slike, pokaže ih nekom šefu iz komunalne inspekcije koji je bio došao, on pogleda, kaže da ne zna ništa o tome jer nije bio na licu mesta da izvrši uvid terena, ja im predložim da sad odemo do parkinga jer je na 50 metara od suda, al sudija ne može da ide. Ja im predložio da sud odbaci optužbu jer ne postoje svi bitni elementi. Saslušali me, kažu dobiću poštom rešenje.

  Posle mesec dana dobijem rešenje da platim nekih 1‚500 dinara za ne sećam se više ni ja šta, ili mogu da se žalim na tu presudu i da žalbu pošaljem njima sa uplatnicom od 950 dinara ( taksa na žalbu ). 

 Onda sam im platio tih 1500 dinara, samo da se ne vučem po sudovima i plaćam kojekakve takse, a ako ja pobedim da mi oni moj novac vrate kroz nekoliko godina. Takav su sistem napravili ! 

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 2782 postova

meni se slično 2 puta desilo ali oni veruju službenom licu koji je navedo sve podatke a ne tvojim slikama kolko god bile prave.To je zato što nemogu da znaju da li su to  ,,prave,, slike a ti bi to mogao da dokažeš tako što odeš kod upravljača puta i tražiš projekat i to je validni dokaz ili da veštačiš.

Mene je sudija peder kaznio jer je na ulasku u pešačku zonu u NS kod hotela putnik po znaku koji je nepropisno postavljen -bio je od ivice puta po horizontali udaljen-donja ivica manje od širine samog okruglog znaka.A ti znakovi su prečnika 60 cm što je automatski dokaz da je on nepropisno postavljen jer je minimum ako je samostalan na jednom stubu 120 cm ako se dobro sećam.Sudija je odbio moj dokaz-sliku jer ,,kao nezna gde je slikano a iza se vidi katedrala i ulica.Rekao je da ako hoću uzmem veštaka koji je onda bio oko 200 maraka pa kad odbije zahtev policije za kažnjavanjem ja tražim povrat novca od države.To mo se nije isplatilo jer je kazna bila recimo ko sad da platim 500 dinara.

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 297 postova
  • Lokacija: Miljakovac
  • Motocikl: Bio nekad Yamaha FZ6 Fazer S2
1 hour ago, Singularitet said:

Čitavo proleće Putevi Srbije najavljuju ugradnju kamera na nekoliko desetina mesta na autoputu i sa tim će se srednja brzina meriti po deonicama. Nema više štekanja vremena uz espreso na pumpi.

Najavljuju, ali ih nisu ugradili. Prvobitno merenje vremena potrebnog za prolaz između dve napratne rampe mislim da je radio Institut Mihailo Pupin, i da su po tom merenju pravili sistem kažnjavanja. Što je metoda štap, kanap. Mada trenutno ne znam ni da li je aktuelno merenje između naplatnih rampi, pošto sam čuo da ih je neko oborio na sudu i za to. Verovatno su zato najavili kamere, pošto taj sistem sa vremenom između naplatnih rampi skoro da ne može da funkcioniše pošto uvek imaš neke radove na putu... 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 2782 postova
pre 21 minuta, drumskalisica je napisao:

Saša ns 1 -@  - kako god okreneš - kazniće te. Meni su komunalci pre desetak godina pisali prijavu što mi je auto stajao neregistrovan na javnom parkingu ( ispred moje zgrade ) .  Odem u sud i kažem im da to nije tačno, izvadim ZOBS i pročitam im šta je " javni parking" ( površina predviđena za parkiranje motornih vozila, obeležena sa horizontalnom i vertikalnom signalizacijom ) , pokažem im slike slikane sa moje terase gde se vidi da nema ničeg od toga ( horizontalna signalizacija ), slike koje sam napravio na dva ulaza na parkibg gde se vidi da ne postoji ni vertikalna signalizacija ( znakovi za parking ). Sudija pogleda slike, pokaže ih nekom šefu iz komunalne inspekcije koji je bio došao, on pogleda, kaže da ne zna ništa o tome jer nije bio na licu mesta da izvrši uvid terena, ja im predložim da sad odemo do parkinga jer je na 50 metara od suda, al sudija ne može da ide. Ja im predložio da sud odbaci optužbu jer ne postoje svi bitni elementi. Saslušali me, kažu dobiću poštom rešenje.

  Posle mesec dana dobijem rešenje da platim nekih 1‚500 dinara za ne sećam se više ni ja šta, ili mogu da se žalim na tu presudu i da žalbu pošaljem njima sa uplatnicom od 950 dinara ( taksa na žalbu ). 

 Onda sam im platio tih 1500 dinara, samo da se ne vučem po sudovima i plaćam kojekakve takse, a ako ja pobedim da mi oni moj novac vrate kroz nekoliko godina. Takav su sistem napravili ! 

ovo tvoje i moje je tolka povreda sudskog postupka da ako odlučiš da platiš ili neplatiš sveledno,treaba da odeš kod predsednika suda  i tražiš izuzeće sudije i to pre nego što donese odluku u toku samog sudjenja jer vidiš da namerno hoće da te kazni.

Ja sam se tako jednom izvukao jer sam sudiji napomenuo da ću tražiti izuzeće jer je počeo da ,,komentariše,, presudu -to je ustvari ovo naše naklapanje tamo vamo.On je sudija i to nesme da radi a tebi pošto si ,,laik,, nisi pravnik je dužan da pomogne da artikulišeš svoje stavove i da ih prihvati na ispravan način jer si laik i neznaš da ih objasniš.A ne da ti uteruje i kažnjava.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Stari S.W.A.T., 975 postova
  • Lokacija: Kragujevac
  • Motocikl: crf1000
31 minutes ago, Clyde said:

Najavljuju, ali ih nisu ugradili. Prvobitno merenje vremena potrebnog za prolaz između dve napratne rampe mislim da je radio Institut Mihailo Pupin, i da su po tom merenju pravili sistem kažnjavanja. Što je metoda štap, kanap. Mada trenutno ne znam ni da li je aktuelno merenje između naplatnih rampi, pošto sam čuo da ih je neko oborio na sudu i za to. Verovatno su zato najavili kamere, pošto taj sistem sa vremenom između naplatnih rampi skoro da ne može da funkcioniše pošto uvek imaš neke radove na putu... 

Da, da, napisao Sam da će se meriti. Nije to odrađeno još. Trenutno uredno radi merenje od rampe do rampe. Dobio sam pisamce skoro, a i još par ljudi koje znam.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1817 postova
  • Lokacija: Beograd
14 hours ago, Clyde said:

Možda u Italiji, kod nas sigurno ne! Kod nas je od rampe do rampe, kad se uključiš pokreneš štopericu i dok se stigneš na rampu se računa vreme za srednju brzinu. Zato i zaustavljaju posle rampi, jer se gleda vreme ulaska i izlaska sa neke deonice. 

Pouzdano znam da je napravljena infrastruktura a nije baš samo za prekršaje i brzinu.

 

To što još nisu počeli da kažnjavaju za brzinu je potpuno vanpravna kategorija.

 

Nije ni važno

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 297 postova
  • Lokacija: Miljakovac
  • Motocikl: Bio nekad Yamaha FZ6 Fazer S2
10 hours ago, Singularitet said:

Da, da, napisao Sam da će se meriti. Nije to odrađeno još. Trenutno uredno radi merenje od rampe do rampe. Dobio sam pisamce skoro, a i još par ljudi koje znam.

Stiglo ti je za prekoracenje srednje brzine? Na kojoj deonici? Kad si napravio prekoracenje? Auto ili motor? Daj podeli malo detalja, da znamo...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja