Jump to content

Moto Zajednica

1150 ili 1200 gs

Recommended Posts

  • I have limited knowledge to make room for faith..., 435 postova
  • Lokacija: Padova, Italy
  • Motocikl: R1200GS

Pozdrav svima. 

Tema za malo iskusnije forumase ili one koji su citali po netu. 

Kupujem moped, budzet mi je oko 4500, za EU motor, sto me svrstava u kategoriju 2002 1150 gs ili 2005 1200 gs. 

Da li je neko vozio i odrzavao (licno) oba modela? 

Iskreno, 1200 mi je lepsi, ali me plase price oko flansni, kardana, abs i ostalih cuda.

Da li je estetska razlika zaista vredna rizika? Da li je rizik zaista manji sa prethodnim modelom?

Da napomenem, koji god motor da uzmem gledam iskljucivo primerke sa preko 60-70 hiljada. Ja sam jedan od onih blesavih ljudi koji misle da motor ne moze preci 20 hiljada za 15 godina. Sa druge strane, ako ima kilometara, to znaci da vecina stvari koje se desavaju na 20, 30 i 40 su vec pokazane i otklonjene. 

Mozda gresim...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Postavljao si slično pitanje:

 

https://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/117817-gs-1200-04-06/&tab=comments#comment-1958037

 

a saga se nije onako završila al nije u redu da ja pričam iz treće ruke. Samo ću da korigujem sebe malo, model 2007 nema servo ABS pa je samim tim suprotan onome što sam izneo za model 04-06, ali takođe i nekoliko primeraka tog modela sa evidentnim problemima rešeno uspešno i rade kako treba.

 

Kroz godine, BMW je menjao spoljni dizajn uspostavljen sa modelom 1.1GS koji se smatra ružnjikavim, iako su se  odmah pojavili  kitovi za redizajn, Revam i Deserto, očigledno je to bilo tendenciozno i sa ciljem da se razvije propratni program dodatne opreme što je rezultovalo visoko uglednim Turatekom. Nesporano je ulepšavanje modela i zahvaljujući tome je BMW dostigao naj prodavaniji model u istoriji motorciklizma, R1200GS a trend se nastavlja i sa modelom LC uprkos obrnutom kvalitetu kroz godine i modele, verovatno što i svi ostali slabe kvalitet svojih proizvoda a oni nekako opstaju bolji uporedno. Očigledno je dizajn presudan, škloski dizajner bi uvek stavio dva simetrična fara, pa je fenomen uspešnosti asimetričnosti, našli su nešto čemu se teško odupreti bez obzira na sve, ustalom i ja sad imam 1.2-07 GS iako sam primarno orjentisan na kvalitet i po mom zaključku je 1.100 naj bolji i naj pouzdaniji iako ni on nije savršen, 1150 je još nešto nesolidniji, dok 1.2 po meni je osetno problematičniji, no tako je kako je i džaba priča o onome čega više nema.

 

Godina proizvodnje nije bitna kao kod automobila, mada  tehnološki gledano, kvalitetnije je na 1.1 od pre 24 godine nego danas zbog oštrih ekoloških normi ali i oborenog kvaliteta izrade koji se recimo jasno vidi po šrafovima koji nemilice rđaju na 1.2. Kilometraža takođe ne igra neku značajnu ulogu, agregati na 1.2 već postoje sa preko 340K, doduše, još uvek drži rekord 1.1 sa 800K, što na kraju krajeva nije ni bitno, ko ima prilike i mogućnosti da toliko vozi. Naravno, sa povećanjem kilometraže se svakako mora računati na povećanje troškova i tu je 1.2 hendikepiran u odnosu na stariju braću, vratilo kardana već na četrdesetak hiljda ume da otkaže, ali prelaze i preko 125K i mogu još bez obzira na prisutne zazore, trošak reparacije sa polovnim ili remontovanim nije enorman i ne treba ga preterano uzimati kao odlučujući faktor, već jednostavno uračunati u normalno održavanje iako kvar kardana na 11.xx je izuzetak. Jednako važi i za ležaj zadnjeg točka, kod 1.2 ranije i češće strada pre svega zbog lošeg sklapanja u fabrici i kasnijom neveštom zamenom glavčine zbog opoziva, kad se sklopi školski, trebalo bi da traje jako dugo jer je konstruktivno bolje rešen ceo FD nego na 11.xx, trošak reparacije je tu negde, možda  skuplje i svakako problematičnije na 11.xx. Praktično, samo je bitno stanje koje pretežno zavisi od ruku. Kod modela 1.100 je kvačilo mehaničko, osim S modela, i to je velika prednost, 1150 ima DOT 4 hidrauliku i reparacioni setovi postoje, 1.2 koristi mineralni fluid i ne postoji nikakav set za popravku, bar ga ja nisam izbunario,  niti je održavanje predviđeno po fabričkom uputstvu, što nije ni tačno ni dobro, tako da se opravka svodi na zamenu oba cilindra, jako dugo traju ali umeju da otkažu bez najave.

 

Ergonomija i pogotovu ciklistika, su kod 11.xx isti, dok kod 1.2 ima bazične razlike, LC se takođe donekle razlikuje od predhodnika, ali  različitosti potiču i od podešavanja konkretnog primerka i samo na osnovu jednog ili više probanih, ne može se doneti validan sud da li paše ili ne, ali je u osnovi 1.2 optimizovaniji, što ne znači da se bilo koji model ne može prilagoditi ili degradirati. Samo vešanje, na oba kraja, je atipično i potrebno je neko vreme da se usvoji, meni konkretno bilo petnaestak dana voženja istom svakodnevnom relacijom, enigmatično i osim neke opšte analize parametara nema instrukcija za podešavanje, čak ni iskustvenih, u osnovi je jako dobro i univerzalno, ali za podešavanje i prilagođavanje svom nekom ukusu komplikovano i kritično. Moj 1.1, koji je sada u prodaji, sam mukotrpno isterao u konac, sad se ne usuđujem  sa 1.2 već planiram da krenem sa drugarom od koga sam ga uzeo, da mi prenese početne parametre da bi skratio  slatke muke, a fali mi u pojedinim trenucima nešto malčice al dovoljno da ću hteti da se zezam. Nužno probam sve motore i tačno znam na koji mi se seda ili ne posle par okreta i umeju da budu velike razlike po mom osećaju, nekad neko izjavi primećeno pa prepodesdim, inače prećutkujem jer nemam pre svega dovoljno znanja a ni vremena da se bavim GP rukovođenjem. Drugim rečima, možda bi bilo uputno da se rukovodiš osećajem pri probi primerka, lagodnost ili ne, neki eventualni osećaj  neprijatnosti se teško posle suzbija podešavanjem.

 

Primetio sam da 1150 ima veliku potražnju, otuda i visoke cene što smatram neopravdanim na neki način, visoka lepota i približni kvalitet 1.100 se izgleda baš vrednuju, tvoj je izbor čemu ćeš se opredeliti. Nadam se da sam ti pomogao sa svoje tačke gledišta, imaoca dva modela paralelno, a uz to svakodnevno neki od modela mi je pod rukama, vrlo sam kritičan prema BMW-u iako ga neizmerno volim, možda baš zato, ako budeš imao isti osećaj, sve negativnosti padaju u vodu, a novac se troši pa troši, bolje za nešto što je voljeno.

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6712 postova
  • Lokacija: Smederevo
  • Motocikl: TDM 900

Od kada sam rešio da sa "ER5" pređem na veću mašinu, "BMW" se uvukao kao želja i bez obzira što sam prezadovoljan "TDM"-om i zaista ne postoji jedan jedini razuman razlog da ga promenim, redovno pratim "BMW" na oglasima. Kako naše tako i strane. Dosta toga sam iščitao i istraživao pa mogu potvrditi Djuntino mišljenje.

 

Model R1100GS i R1150ADV su klasici i tu će u nedostatku istih da se promuva R1150GS. Nažalost mogu da potvrdim da je R1200GS iako odličan motocikl u standardnoj varijanti nema baš puno prednosti u odnosu na konkurenciju i jeste po kvalitetu komponenti iza R1100GS koji čak šta više sa maglenkama, gornjim i dodnjim crashbarovima, čeličnom mrežom preko fara izgleda fantastično i bolje od 1.2 sa alu felnama. No dobro, to je subjektivni utisak pa otuda nije čudo zašto su se neke žene udale.

 

Nema kod "BMW"-a rezona, ceo je specifičan na svoj način uz mane i prednosti koje nosi i traži vlasnika koji to prihvata i pre svega razume mehaniku. Taj može da uživa i siguran sam da će biti zadovoljan jer, većina toga što mi na japance kupujemo kao dodatnu opremu, "BMW" to već ima. Na primer ja sam se oduševio kada sam provalio da "K1200RS" ima blatobran koji se povuče i produži po potrebi. Mislim da je najveće neodumica stvara inicijalna fascinacija i idealizovanje da za te pare i taj brend SE NE KVARI, i ne sme da se kvari, da ne mora da se čačka oko njega i samo se vozi oko sveta. Nije baš tako, čak šta više mislim da u tom smislu su japanci bolji ali nemaju tu unikatnu čudnovatnost.

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 417 postova
  • Lokacija: Mladenovac
  • Motocikl: kavasaki kle, BMW K 1200RS

Molim da ne zbunjujete čoveka pominjanjem K 1200 rs  (to vozilo nema skoro nikakve veze sa vozilima iz teme posta ) , a ALEKRE je dobro opisao zablude koje se vrte oko marke BMW . Sretna kupovina i još više vožnja .

k 1200 rs --.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Teoreticar ..., 12089 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

1150 ili 1200 je trilema koju i ja pokusavam da resim. Kazem trilema, zato sto je u jednacini i 1100GS kao poznata velicina, ali koja ipak otezava nalazenje resenja. 

 

Elem, izvodim neke finansijske kombinacije, pa razmisljam o mladjem motoru. Naravno, samo GS ADV dolazi u obzir - za moj nacin bavljenja motociklizmom u smislu nacina putovanja, destinacija i odrzavanja. Kao prvo, moj GS. Da imam bilo kakav problem, uhvatio bih se za to i ubedio sebe da zbog toga moram da promenim motocikl. Na zalost (na srecu u stvari) takvog problema, ni najmanjeg, nema. A tu dolazi onaj osecaj da trazim hleba preko pogace. Taj osecaj nije dobar i retko kad sam prosao dobro ignorisuci ga. Mozda bih mogao da se vadim samo na to  da kupovinom dobijam mladji motocikl, gabaritno veci, sa hidraulicnim kvacilom (ne volim sajle, ma sta Djunta rekao). Tu je i sesta brzina, lepsi prednji kraj, bolje integralne kocnice, noviji ABS i veca mogucnost izbora novijih motocikala.

 

1150GS Adv: na mobile.de prilicno skup, od 5500 pa do 8500e prosek. Za te pare vec moze da se nadje 1200 GS ADV. Prednosti (za mene): jednostavnija i mislim poudzanika tehnologija, nesto sto mogu sam da odrzavam. Kroz 1100 sam upoznao BMW filozofiju, naucio da zmureci uradim osnovni servis, na srecu, nisam imao potrebe da se bavim kardanom i menjacom. Skidanje kardana, zamenu lezajeva i slicno bih znao sam da odradim, ali oko menjaca se ne bih bavio ni u kakvoj kombinaciji. Naucio da zamenim osovine i biksne leptira, da sve usaglasim i sinhronizujem i da to radi (nedavni put >1000km, tri kofera plus torbe, maks opterecenje sa nultom aerodinamikom, prosek 5.3 l/100km). Dakle, na 1150GS Adv poznat teren, minimalni troskovi odrzavanja. Sa druge strane, taj model je najtezi u celoj seriji, ali me niko ne bije po usima da vozim sa punim rezervoarom od preko 30 litara. Kazu da je sediste neudobno za suvozaca, koji plus visi vozacu na ledjima sve vreme. Opet, u 99% slucajeva vozim sam. Izgled - mocan, meni je taj motocikl najlepsi u celoj seriji, zakljucno sa famoznim LC-om. Kocnice - strahovite, ko je probao integralne kocnice sa servom zna kako to koci. Mislim da su medju najboljima na svetu. Zamena ulja u takvom sistemu - nepoznanica. U Klajmer manualu  koji pokriva sve, pise samo "Obratite se ovlascenom servisu". I jedna velika dilema - menjac. 1150GS Adv dolazi sa dve verzije menjaca, drumski i enduro. Ono sto sam procitao je da su prenosni odnosi na drumskom, narocito prva brzina, predugi. To znaci veliki napor za kvacilo u slucaju kretanja sa opterecenim motociklom na strmom usponu. Po iskustvima sa neta, to zna da ubije lamelu posle 70000km. 1150GS Adv je dosta teze naci sa enduro menjacem, sem toga, imaju i visu cenu.

 

Evo lepog teksta o menjacima: http://www.zeebulon.de/Mot/bmw_allg.htm#UebersZusammenfassung

(opet sa zakljuckom, u smislu prenosnih odnosa, 1100GS menjac je najbolji)

 

Namece se i zakljucak da je takav motor imao dosta terena, sto sigurno utice na stanje konkretnog primerka. Uspeo sam da nadjem nekoliko dobrih, svi su oko 7000e. Da li to vredi ili ne, ne znam...

 

1200GS Adv: mozda najpametniji izbor, ali za najvece pare. U obzir bi dosli modeli posle 2007-me, sa 105KS i ESA-om. Oni krecu od oko 8000e pa na vise, plus dazbine. Sa te strane, mozda je najbolji izbor Monahov 1200 za 12500e - poslednja generacija uljnih glava, sva moguca i nemoguca oprema. Ali srce me zaboli kad pomislim da dam 12500e za motor, za nesto sto je hobi. Sa druge strane, ja sam mator, imam jos nekoliko godina voznje, a zeleo bih da ostvarim neke svoje zivotne zelje (Portugalija, Nordkap, Rusija, Grcka, Albanija...) pa u penziju i Santa Fe-a. Kad dotle dodje, proda se motocikl i eto veceg dela novca nazad, GS slabo gubi na ceni... Nisam pominjao da i 1200GS Adv moze da se nadje sa enduro menjacem, ali od te kombinacije me vec boli glava i nisam jos ni ulazio u sve to.

 

Eto, to je moje vidjenje problematike, i nekako sam najblizi 1150GS Adv sa enduro menjacem. Jos samo kad bi neko od Nemaca odgovorio na mejlove koje saljem, vec bih nesto znao :) Videcemo.

$_57 23.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 4834 postova
  • Lokacija: Kosjeric
  • Motocikl: enduro

Dobro je da nismo uzeli u obzir za razmatranje i R100GS. Verovatno bi ispao najbolji.

Vreme leti, stvari se menjaju kao i ljudi. Pitanje ko sta sebi moze da priušti. Ne moze motor star 20 god biti bolji od novog. Jeste pouzdaniji, ali nije sigurniji, energicniji, udobniji i povoziti. Da bi sve to dobio, proizvod mora da bude složen a samim tim i kvarljiv. 

Ako imam mogucnost da biram, pre bih vozio sigurniji i povoziti nego pouzdaniji motor.

 

 

  • Sviđa mi se 3
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Teoreticar ..., 12089 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Eto, lep primer. Meni je pouzdanost na prvom mestu (ne znam sta bih sa povoznim a neispravnim motociklom u Kucaju, 50km daleko od bilo kog asfalta). Zato mi 1150 i jeste maksimum do kog cu ici. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3477 postova
  • Lokacija: Niš / Donji Adrovac
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)
pre 43 minuta, kepo je napisao:

Dobro je da nismo uzeli u obzir za razmatranje i R100GS. Verovatno bi ispao najbolji.

Vreme leti, stvari se menjaju kao i ljudi. Pitanje ko sta sebi moze da priušti. Ne moze motor star 20 god biti bolji od novog. Jeste pouzdaniji, ali nije sigurniji, energicniji, udobniji i povoziti. Da bi sve to dobio, proizvod mora da bude složen a samim tim i kvarljiv. 

Ako imam mogucnost da biram, pre bih vozio sigurniji i povoziti nego pouzdaniji motor.

 

Kad već spomenu.:jee1:

Meni upravo 1100GS najbolji jer nemam mogućnosti (para) da adekvatno održavam nešto novije i komplikovanje, ovo što imam mogu da krpim i održavam sam.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 4834 postova
  • Lokacija: Kosjeric
  • Motocikl: enduro
pre 23 minuta, lalajko je napisao:

Eto, lep primer. Meni je pouzdanost na prvom mestu (ne znam sta bih sa povoznim a neispravnim motociklom u Kucaju, 50km daleko od bilo kog asfalta). Zato mi 1150 i jeste maksimum do kog cu ici. 

Nisi ti Lale polizao asfalt kako valja, cim tako zboris :)  salim se naravno.

Da idem sam na daleki istok, sigurno bi bila Africa.

Kucaj je previse urban da bi mi pravio problem ako stane. 

GS sam kupio da se vozim sa zenom i tu se trudim koliko je u mojoj moci da voznju ucnim sto sigurnijom.

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Teoreticar ..., 12089 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Hteo sam da kazem bas to - svako ima svoje razloge. Destinacija, nacin putovanja, suvozac ili ne, asfalt ili ne, svako od nas ima svoje vidjenje putovanja. Ti si svakako za svoje uslove uzeo ono sto smatras da je najbolje.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački
Pre sat vremena, kepo je napisao:

Dobro je da nismo uzeli u obzir za razmatranje i R100GS. Verovatno bi ispao najbolji.

 

On je već ispao, ne može dvaput.

 

Pre 3 sati, lalajko je napisao:

sa hidraulicnim kvacilom (ne volim sajle, ma sta Djunta rekao).

Probao si oba tipa kvačila na mojim motorima, mekše je na 1.1 nego na 1.2, to su inače zaključci svakog ko stisne na mom 1100, nije na drugima al nije ni previše kruće od hidraulike, a istinski meko je tek na LC-u. 

 

Pre 3 sati, lalajko je napisao:

I jedna velika dilema - menjac. 1150GS Adv dolazi sa dve verzije menjaca, drumski i enduro.

 

Jeste, a svaka prepravka prenosnih odnosa je diskutabilna, ne samo skupa i komplikovana jer revizija menjača nije ni malo bezazlena. Danas sam imao potrebu da đirnem dva identična 1150, jedan sa vučnom šestom a drugi sa E, oseti se slabost overdrajva u vožnji i posledično po samo kvačilo. Na 1.2 imam drugi FD, ne znam koji i već na 6 banki vuče bez problema u šestom prenosu.

 

Pre 9 sati, Alekre je napisao:

Dosta toga sam iščitao i istraživao pa mogu potvrditi Djuntino mišljenje.

 

Kolko god da imam zastranjenost perefekcionizma, možda i više kritikujem ili se sve to odnosi na neke finese kao razlike u vešanju koje velika većina ne primećuje niti ima uticaja na njih.

 

Pre 9 sati, Alekre je napisao:

Mislim da je najveće neodumica stvara inicijalna fascinacija i idealizovanje da za te pare i taj brend SE NE KVARI, i ne sme da se kvari, da ne mora da se čačka oko njega i samo se vozi oko sveta. Nije baš tako, čak šta više mislim da u tom smislu su japanci bolji ali nemaju tu unikatnu čudnovatnost. 

 

Ja pa mislim da si se ti malo previše poveo za mojim kritizerstvom. Primerice, prenos snage sa na pogonski točak ide lancem i kardanom, kaiš je treća opcija. Sve tri su habajuće, ali se lanac i kaiš svrstavaju u potrošne elemente koji se moraju menjati u relativno kratkim intervalima, a lanac dodatno traži malte ne stalno prljave ruke ako bi se pridržavalo fabričkih uputstava, podmazivanje na 500km, pranje i mazanje na hiljadu, izuzima se briga kad se ima neki vid automatske mazalice. Kad kardan crkne, onda je to kvar a popravka se tumači skupom i niko to neće da prihvati da je to  potrošni sklop jednak lancu, kad se uzme pređena kilometraža, matematika je na strani kardana, a zezanje i troškovi za sprejiće mu dođu kao dodatni bakšiš. Ništa drugo ne postoji što nije isto ili slično ko za druge motorcikle, čak šta više, prednje vešanje uopšte ne propada niti iziskuje intervalno održavanje po fabričkoj listi, mada valja da se radi ali jedno 3 puta ređe nego na klasičnoj viljušci. Učestalija je potreba za podešavanjem ventila, na 10K, jednako je i kod ostalih motora koji imaju takve klackalice, ali uraditi to na nekim motorima je vrlo komplikovano i kod mase ih ni vlasnici ni majstori ne rade i to se tako tera. Kod poslednje generacije na 1.2 su pločice, polusfere tačnije, interval je na 30K, a toliko i kod ostalih modernijih motorcikala  ali opet je jednostavnost nepurediva na BMW-u. Upotrebna trjanost kojom se vrši neko poređenje je obično sa jednom nulom više na satu BMW-a, kod drugih motorcikala je to pre izuzetak nego pravilo, koje važi za svaki BMW koji je u iole normalnim  rukama, što je relativno svakako.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački
Pre 12 sati, lalajko je napisao:

Kocnice - strahovite, ko je probao integralne kocnice sa servom zna kako to koci. Mislim da su medju najboljima na svetu. Zamena ulja u takvom sistemu - nepoznanica. U Klajmer manualu  koji pokriva sve, pise samo "Obratite se ovlascenom servisu".

 

Ja se bukvalno zaključavam  i isključujem u tišini dok sam na hidraulici samog modula, držim svoju radnu listu ispred očiju i svaki put je prelazim ko što piloti svaki put rade pred poletanje, kad se jednom opeče, nastoji se da se ne ponovi. Imaš nekoliko yt klipova o zameni, ja spucam oko 5 časova i unapred se ograđujem od mogućnosti otkazivanja sistema jer to je jednostavno tako, šta god ko mislio. Zamena je obavezna na 12 meseci vozio ne vozio.

 

Efikasnost kočenja je jednaka bilo kom modelu jer su radne komponente iste, razlika je što servo nadomešćuje snagu prstiju pa je subjektivni osećaj povoljniji, pogotovu kad je sistem zapušten. Doziranje sa servom je problematično zbog indirektnosti, neću da kažem nemoguće, ali bih ga skoro tako okarakterisao. Zbog niza nus pojava po netu koje datiraju od samog izlazaka modela sa tim sistemom, na prvu anomaliju treba reagovati, a izbacivanje iz serijske proizvodnje modelom 1.2-07 govori dovoljno.

 

Integralni sistem jeste komforan, al za ovo malo što sam uspeo da provozam svoj 1.2, jednostavno mi smeta kako radi i u potrazi sam rešenja da ga neutrališem razdvajanjem. Obučen sam da koristim zadnju kočnicu uvek i do pune efikasnosti, a sistem ne omogućava. Kočenje samo zadnjom je slabunjavo, daleko ispod 1.1, što može da bude i zbog drugih razloga iako su disk i crveni Brembo novi, ali aktiviranjem prednje komande se učinak zadnje menja pa je praktično moj doživljaj da ja ne kontrolišem situaciju već neko drugi. Većina se navikla i zadovoljna je kako to radi, ja za sad nisam iako vidim da motor stabilno koči zadnjim točkom stiskom samo prednje ručice.

 

Pre 19 sati, kepo je napisao:

Posle tvog pisanja sve ove godine, kupovina BMW-a u Srbiji ce rapidno da opadne. 

 

Smatram sebe nekim poznavaocem BMW-a i iznosim opšte poznato, iz svog tanjira, za razliku od mnogih koji misle da više znaju čime se drugi hrane a ne vide šta sami jedu. Era kvaliteta, sinonim Glofa 2 kod nas, je prošla na žalost i našu štetu kao kupaca. Da ne ulazimo u kilometarske rasprave opet, ono vs ono, spomenuo si Afriku. Vrlo brzo po izlasku dugo očekivanog modela, počele su reklamacije na koroziju žica i  na snazi je fabrički opoziv koliko sam doznao i menjaće se, a cinkovanje je toliko banalno i jeftino da je prosto neverovatno  da bi to moglo da se dogodi bilo kome a kamoli gigantu kao što je Honda. Jednako, na mom BMW-u 1.1 nisu neki šrafovi al nisu nešto bili korodirani već samo ispošteni, dok na 11 godina mlađem 1.2 mislim da  svi koji su iole izloženiji imaju vidljivu rđu, na novom LC-u korizija zahvata još više. Na 1.1 sam sve zamenio inoxima, a na 1.2 su  toreksi koje da nađem u prohromu ima debelo da se pomučim i to me toliko nervira kod BMW-a da nemam reči.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 123 postova
  • Lokacija: CH
  • Motocikl: R1250GSA / R1150GS

Prelazak na 6 brzina na r1150 modelu je imalo i negativnu posledicu, obzirom da spojnicka osovina nije u potpunosti bila usaglasena sa lamelom. Mislim da je taj problem bio izrazeniji na RT modelima, mada postoji dosta primera da se ovo desavalo i na ranim 1.2 serijama iako je tu ova neusaglasenost ispravljena. Ovo svakako nije pravilo, obzirom da sam bio prisutan kada se ovo desilo na 1100gs modelu, i to u sred Karpata pa je bilo...  :moto1: .  Ovaj problem se u Srbiji resava lako, brzo i jeftino (manje od 100e ukoliko covek sve sam uradi).

5 brzina na 1100 modelu ume da bude jako frustrirajuce ukoliko se dugo vozi na auto putu nekom malo vecom brzinom. 1150 nisam vozio auto putem pa ne mogu da kazem, ali 1.2 serija nema taj problem.

Ono sto je meni ostavilo najveci utisak u razlikama 11xx vs. 1200 je menjac.  Menjac na 1.2 seriji je kao puter u odnosu na traktorski menjac koji je na 11xx serijama ( ovo se odnosi na menjac na mk2 koji sam vozio 5 sezona). 

Menjac na tim serijama 1.2 (2008-2013) mi je daleko privlacniji u odnosu na integrisani menjac na LC modelima, gde ukoliko se brzine ne menjaju u tzv. "sweet spot" rezimu, menjac prilikom svake promene brzine zvuci kao da ce se raspasti. Mislim da je to glavni razlog zbog cega je bmw brze bolje ubacio shift-assist opciju u kasnije modele.

 Ono sto pravi razliku izmedju 11xx modela i 1200 je i tezina, tako da i to moze dosta uticati na osecaj upravljivosti.

Ako bih morao da biram izmedju 1100 i 1150, to bi svakako bio 1200 ;) .

 

 

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 4834 postova
  • Lokacija: Kosjeric
  • Motocikl: enduro
Pre 1 sat, đunta je napisao:

 

Ja se bukvalno zaključavam  i isključujem u tišini dok sam na hidraulici samog modula, držim svoju radnu listu ispred očiju i svaki put je prelazim ko što piloti svaki put rade pred poletanje, kad se jednom opeče, nastoji se da se ne ponovi. Imaš nekoliko yt klipova o zameni, ja spucam oko 5 časova i unapred se ograđujem od mogućnosti otkazivanja sistema jer to je jednostavno tako, šta god ko mislio. Zamena je obavezna na 12 meseci vozio ne vozio.

 

Efikasnost kočenja je jednaka bilo kom modelu jer su radne komponente iste, razlika je što servo nadomešćuje snagu prstiju pa je subjektivni osećaj povoljniji, pogotovu kad je sistem zapušten. Doziranje sa servom je problematično zbog indirektnosti, neću da kažem nemoguće, ali bih ga skoro tako okarakterisao. Zbog niza nus pojava po netu koje datiraju od samog izlazaka modela sa tim sistemom, na prvu anomaliju treba reagovati, a izbacivanje iz serijske proizvodnje modelom 1.2-07 govori dovoljno.

 

Integralni sistem jeste komforan, al za ovo malo što sam uspeo da provozam svoj 1.2, jednostavno mi smeta kako radi i u potrazi sam rešenja da ga neutrališem razdvajanjem. Obučen sam da koristim zadnju kočnicu uvek i do pune efikasnosti, a sistem ne omogućava. Kočenje samo zadnjom je slabunjavo, daleko ispod 1.1, što može da bude i zbog drugih razloga iako su disk i crveni Brembo novi, ali aktiviranjem prednje komande se učinak zadnje menja pa je praktično moj doživljaj da ja ne kontrolišem situaciju već neko drugi. Većina se navikla i zadovoljna je kako to radi, ja za sad nisam iako vidim da motor stabilno koči zadnjim točkom stiskom samo prednje ručice.

 

 

Smatram sebe nekim poznavaocem BMW-a i iznosim opšte poznato, iz svog tanjira, za razliku od mnogih koji misle da više znaju čime se drugi hrane a ne vide šta sami jedu. Era kvaliteta, sinonim Glofa 2 kod nas, je prošla na žalost i našu štetu kao kupaca. Da ne ulazimo u kilometarske rasprave opet, ono vs ono, spomenuo si Afriku. Vrlo brzo po izlasku dugo očekivanog modela, počele su reklamacije na koroziju žica i  na snazi je fabrički opoziv koliko sam doznao i menjaće se, a cinkovanje je toliko banalno i jeftino da je prosto neverovatno  da bi to moglo da se dogodi bilo kome a kamoli gigantu kao što je Honda. Jednako, na mom BMW-u 1.1 nisu neki šrafovi al nisu nešto bili korodirani već samo ispošteni, dok na 11 godina mlađem 1.2 mislim da  svi koji su iole izloženiji imaju vidljivu rđu, na novom LC-u korizija zahvata još više. Na 1.1 sam sve zamenio inoxima, a na 1.2 su  toreksi koje da nađem u prohromu ima debelo da se pomučim i to me toliko nervira kod BMW-a da nemam reči.

Djule, nemo da mi diras Africu! Kad smislis jos neki nedostatak osim zastite na zicama, zadrzi za sebe. 

To je posebna filozifija koja je tebi jako dosadna. :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1461 postova
  • Motocikl: 2017 BMW R1200GS Exclusive
Pre 6 sati, đunta je napisao:

Jednako, na mom BMW-u 1.1 nisu neki šrafovi al nisu nešto bili korodirani već samo ispošteni, dok na 11 godina mlađem 1.2 mislim da  svi koji su iole izloženiji imaju vidljivu rđu, na novom LC-u korizija zahvata još više. Na 1.1 sam sve zamenio inoxima, a na 1.2 su  toreksi koje da nađem u prohromu ima debelo da se pomučim i to me toliko nervira kod BMW-a da nemam reči.

 

 

da te nervira to se slazem ,

ali pun je internet tih srafova bas zbog naseg nerviranja ...

 

verovatno ima i jeftinijih , ali ovi su mnogo dobri sto se izbora tice ... ima i titanijumskih ako ti prohrom nije dobar ;)

 

https://raceboltuk.com/product-category/motorcycle-kits/bmw/r1200gs-08-09/

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1518 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: V-STROM

Ja posmatrajući sa strane ovo pisanije sam stekao utisak da je generalno za preskakanje :D

 

Kud i Skohajm pomenu ono riknjavanje usred Karpata, nije trebao nikako :D

 

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • IF YOU THINK ADVENTYRE IS DANGEROUS TRY ROUTINE ...IT IS LETHAL, 986 postova
  • Lokacija: Bor
  • Motocikl: Honda ST 1100 Paneuropean
Pre 10 sati, đunta je napisao:

 

Ja se bukvalno zaključavam  i isključujem u tišini dok sam na hidraulici samog modula, držim svoju radnu listu ispred očiju i svaki put je prelazim ko što piloti svaki put rade pred poletanje, kad se jednom opeče, nastoji se da se ne ponovi. Imaš nekoliko yt klipova o zameni, ja spucam oko 5 časova i unapred se ograđujem od mogućnosti otkazivanja sistema jer to je jednostavno tako, šta god ko mislio. Zamena je obavezna na 12 meseci vozio ne vozio.

 

Efikasnost kočenja je jednaka bilo kom modelu jer su radne komponente iste, razlika je što servo nadomešćuje snagu prstiju pa je subjektivni osećaj povoljniji, pogotovu kad je sistem zapušten. Doziranje sa servom je problematično zbog indirektnosti, neću da kažem nemoguće, ali bih ga skoro tako okarakterisao. Zbog niza nus pojava po netu koje datiraju od samog izlazaka modela sa tim sistemom, na prvu anomaliju treba reagovati, a izbacivanje iz serijske proizvodnje modelom 1.2-07 govori dovoljno.

 

Integralni sistem jeste komforan, al za ovo malo što sam uspeo da provozam svoj 1.2, jednostavno mi smeta kako radi i u potrazi sam rešenja da ga neutrališem razdvajanjem. Obučen sam da koristim zadnju kočnicu uvek i do pune efikasnosti, a sistem ne omogućava. Kočenje samo zadnjom je slabunjavo, daleko ispod 1.1, što može da bude i zbog drugih razloga iako su disk i crveni Brembo novi, ali aktiviranjem prednje komande se učinak zadnje menja pa je praktično moj doživljaj da ja ne kontrolišem situaciju već neko drugi. Većina se navikla i zadovoljna je kako to radi, ja za sad nisam iako vidim da motor stabilno koči zadnjim točkom stiskom samo prednje ručice.

 

 

Smatram sebe nekim poznavaocem BMW-a i iznosim opšte poznato, iz svog tanjira, za razliku od mnogih koji misle da više znaju čime se drugi hrane a ne vide šta sami jedu. Era kvaliteta, sinonim Glofa 2 kod nas, je prošla na žalost i našu štetu kao kupaca. Da ne ulazimo u kilometarske rasprave opet, ono vs ono, spomenuo si Afriku. Vrlo brzo po izlasku dugo očekivanog modela, počele su reklamacije na koroziju žica i  na snazi je fabrički opoziv koliko sam doznao i menjaće se, a cinkovanje je toliko banalno i jeftino da je prosto neverovatno  da bi to moglo da se dogodi bilo kome a kamoli gigantu kao što je Honda. Jednako, na mom BMW-u 1.1 nisu neki šrafovi al nisu nešto bili korodirani već samo ispošteni, dok na 11 godina mlađem 1.2 mislim da  svi koji su iole izloženiji imaju vidljivu rđu, na novom LC-u korizija zahvata još više. Na 1.1 sam sve zamenio inoxima, a na 1.2 su  toreksi koje da nađem u prohromu ima debelo da se pomučim i to me toliko nervira kod BMW-a da nemam reči.

Kad se kaza "Afrika"misli se na RD04

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • IF YOU THINK ADVENTYRE IS DANGEROUS TRY ROUTINE ...IT IS LETHAL, 986 postova
  • Lokacija: Bor
  • Motocikl: Honda ST 1100 Paneuropean

 Da li voznja BMW motora podrazumeva uslov masinski fakultet ili ETF sa SI usmerenjem:na_glavi::grr:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja