Jump to content

Moto Zajednica

Naši video snimci vožnje NA STAZI

Recommended Posts

  • Drug član, 827 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Honda VFR 800 FI 2000.

Msm da sam video kad se ovo desilo, ali ne uzrok, već sam izlaz na travu. Ako si nastavio po travi dalje ka padocima, onda je to to što sam video.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • SC22, 423 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Kawasaki ZX10R
8 hours ago, Forsberg said:

Msm da sam video kad se ovo desilo, ali ne uzrok, već sam izlaz na travu. Ako si nastavio po travi dalje ka padocima, onda je to to što sam video.

Da to je to :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 4502 postova
  • Lokacija: Rotterdam, the Netherlands
  • Motocikl: Triumph Daytona 955i SE

31.08

 

na cak 180 km od mene iz Rotterdama, a, da se ne bi guralo ujutru rano sa svim ostalima sto idu na posao, pijacu itd itd a sa druge strane da ne bih morao jako jako rano da ustanem i potom ceo da da zevam, krenulo se dan ranije na stazu da bi se na kraju tog prethodnog dana popilo pivce i nazdravilo i bio spreman ujutru da se krene voznja na stazi.

 

Slika nekih sto su nas prethodili i svojom voznjom ipak postavili neke rekorde na ovoj stazi. Zasluzeno krase plocu na ulasku na stazu

 f4d13ea40c9e27fe9850670d2fbebaf9.jpg

 

 

A odmah po ulasku kroz kapiju su mi dali broj koji cu taj dan sa ponosom da vozim.

 

e031f865feaa0d89940751344d33098c.jpg

 

Kao sto se da videti na prethodnoj slici, vreme je bilo 'onako', trebala je kisa da pada celu noc i u 6 ujutru da zavrsi svoj nastup. Ocigledno da nemamo nikakvog uticaja na to i padala jetvrdoglavo sve do nekih 10h ujutru. Zato evo i prvi snimak solo voznje, upoznavanje staze, lagano i oprezno (TC lampica se nije gasila), turisticki:

 

A onda negde na trecem stintu je kisa vec uveliko prekinulo nastup a staza je vec bila onako solidno suva sa ponekom baricom. Do kraja dana je bila skroz suva i popravila je drasticno dozivljaj u pozitivnom smislu. TC je spusten sa 3 na 1.

 

 

 

A ukoliko nekome jos nije jasno o kojoj stazi se radi:

 

Circuit Zolder u Belgiji. :) 

 

 

 

 

  • Sviđa mi se 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 4502 postova
  • Lokacija: Rotterdam, the Netherlands
  • Motocikl: Triumph Daytona 955i SE

Idemo dalje, nije se sedelo mirno u kuci. Sledecu stazu cu pamtiti po tome sto sam se dosta neckao. Prvo sam je bio rezervisao, pa otkazao zbog nekih licnih okolnosti a potom kad je se crv vec dobro bio uvukao ponovo zakazao i organizovao porodicni izlet. Staza je na zaokruzeno 450km od mene i takodje sam krenuo dan ranije, tj u subotu rano ujutru da bi stigao tamo popodne. Drustvo mi je pravio drugar sa njegovom porodicom a bukirali smo smestaj u obliznjem gradicu gde smo provodili vecernje sate.

 

Da ne duzim puno, staza Ecuyers u Francuskoj, tehnicka staza sa mnogo krivina i malo pravaca.

 

f5a218a1de576815107316d9ce4782f0.jpgb8420a4ea1f4bac990c0e57874cb5511.jpg907fc09ce4bec5ec42f01621bcd5faf4.jpg

 

Vozilo se dva dana, nedelja i ponedeljak. Nedelja temp oko 25°C a ponedeljak 33°C. Na stazi je buka ogranicena sa max 95db a ujutru se vrsi kontrola pre izlaska na stazu. Na samoj stazi nemaju merace dinamicke buke tako da je ujutru trenutak 'biti ili ne biti'. Moj crni ljubimac voli da rezi i laje i u kombinaciji sa yoshimurom i maks prigusenjem ipak dodiruje 100dba na 5,5k obrtaja na koliko se testiraju litre, sto je 5 previse. Na momenat je izgledalo da cu dva dana voziti na lepom crvenom motoru koji pravi dosta manje buke i kojeg sam poveo kao back up ako stvari krenu po zlu. Ali organizatori nisu znali za to i smilovali su se na kraju i pustili me ipak da vozim na lepom crnom.. Tu se rodila nova ideja, nedelja na crnom a ponedeljak na crvenom! Kako sam u fazi orijentisanja sa kojim i kakvim motorom nastaviti karijeru ovakav momenat mi je odlicno dosao da mogu da uporedim dva rzlicita motora na istoj stazi pod slicnim okolnostima.

 

I evo lepog crnog, nazalost nemam snimak zadnjeg stinta jer sam stisnuo pogresno dugme na kameri i napravio samo sliku umesto snimka. Ali i 5 stint je bio ok:

 

[/url]  

I naredni dan:

 

 

Obratiti paznju na krivinu posle 50 sekunde snimka. Kad preambiciozno das gas u krivini pri dosta visokim temp okoline a pri tom na gumama koje nisu bas za to. Dobro je proslo ali ipak malo secne pa postanes oprezniji nakon toga.

 

  • Sviđa mi se 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Hajmo jos malo dok se sezona ne zavrsi.

 

Da ne bi kuburili s vremenom idemo tamo gde je suncano, naravno na jug.

 

Staza je Parcmotor Castelloli, 45 km severozapadno od Barselone, blizu cuvene planine Montserat.

 

Interesanta staza, koja svojim izgledom i mostovima podseca na malu Suzuku. Na prvi pogled izgleda spektakularno, ceo taj kompleks staza, motokros, karting.

 

castelloli-1.jpg

 

Sto se tice same voznje bila bi mnogo bolja da nema dzombi na tri mesta, koje kvare ugodjaj.

 

Stabilizacija na kameri to dobro ispegla, ali uopste nije prijatno prelaziti preko tih dzombi. Prve su u krivini 2, odmah posle prvog mosta, sledece, a i najteze za obuzdati motor je na zadnjem velikom pravcu na kocenju... em su dzombe em ima jedan deo od 20-30 metara gde asfalt naglo ulegne pa se opet vratite na dzombe. Tu sam se bas borio s motorom. I trece mesto je na kocenju pre krivine 7 gde motor skace ko magarac. Moze da se malo sredi podesavanjem ogibljenja i kompresije, ali svejedno je bas bezveze. Kada bi to ispeglali bila bi super tecna staza za voznju.

 

Prijavio sam se za voznju preko nekih Spanskih organizatora i nije nas bilo puno. U mojoj grupi nas je bilo max 4 (najbrza) tako da sam uglavnom vozio sam. Na ovom snimku sam kao pokusao da pratim trkace iz lokalnog tima i naucim stazu bolje, ali avaj nisam im dorastao. :)

 

Za siroke narodne mase standardan snimak

 

 

I VR 360° 5K

 

 

  • Sviđa mi se 9
  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Nova godina, nova/stara iskusenja. Nastavlja se naopako kao prosla, ali uvek ima nade.

 

Proslu sezonu sam hteo da zavrsim sa snimkom sa Mizana, ali nesu dali kamere uopste.

 

Mislim se sta ce biti ove godine i posto su vec otkazali stazu u novembru, bas sam bio zeljan voznje i preko nekih vratolomija sam uspeo za ovaj vikend da se spustim do Spanije i da odvozim Kartagenu.

 

Kartagena je tehnicki vrlo zahtevna staza i kao sto kaze Spike Edwards, jedino kocenje sa uspravnim motorom je ono posle pravca, sva ostala su pod nagibom. Dal' sto sam se otromboljio, ali sam crkao. Uspeo sam da popijem 5 litara vode za dan. Standard mi je 2,5 - 3 litra na dan dal' pocetak, dal sredina, dal' kraj sezone. Ovo je bio rekord.

 

Do sad sam stavljao 360° snimke, kao nesto zanimljivo, ali ovaj put promena je pala (iako sam snimio i 360). Uglavnom gde vozim je svuda zabranjena kamera na kacigi, ali eto ovde nije i iskoristih priliku da probam takvo snimanje. Imam utisak da je malo vise adrenalinski snimak kad se gleda, a i kad imam slusalice i slusam zvuk motora.. Mozda licni trip, mozda istina.

 

Evo da podelim sa vama voznju s juga Spanije, 21 stepen i sunce non stop u januaru.

 

 

 

  • Sviđa mi se 9

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Vlasnik sajta, 5340 postova
  • Lokacija: Beograd, Srbija
  • Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR

Super je snimak, još bolja vožnja! :)

 

Što je tako tamno, jesi li koristio neki ND filter? 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Opet se islo malo do Spanije i ponov snimak kamerom na kacigi, ovaj put sa Alkarasa. 

 

Prvi dan tako, tako, vreme je bilo bljak ujutro maglustina, ja uzeo kacigu bez pinlocka, bilo veselo... tek se pri kraju dana razvedrilo, otuda i snimak.

 

Drugi dan je bilo ceo dan oblacno, sto bi rekli "sucmurasto" uz par kapi kise, tako da nisam ni snimao, iako sam tada popravio vreme znacajno u odnosu 2019., kada sam bio sa Aprilijom.

 

Inace su kao krpili stazu na mestima da bude manje dzombi, no nije im bas uspelo. I bez toga stvarno tecna staza i uzivanje je voziti na njoj.

 

Mozda se vratim i treci put.

 

 

  • Sviđa mi se 7
  • Hvala 1
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Ходочашће по стазама се наставља. Кад човеку не да ђаво мира, он као да има пундравце... мора да нешто ради, да се креће, да путује, да вози.

 

Оно гледаш карту Шпаније па се питаш на којим то још стазама ниси возио, гледаш, гледаш и нађеш.

Још једна легендарна, али заборављена стаза мотоспорта - Харама код Мадрида.

 

Jarama-forum.jpg

 

autocine-madrid-race.jpg

 

Од свих трка још су актуелне само трке камиона, јер не одговара новим стандардима. Но нови стандарди на срећу не сметају да се возимо ми аматери.

 

С обзиром на општу ситуковидацију, резервисао сам и платио један дан преко неког локалног организатора, што ми је прихватљив губитак, ако не могу да одем због било ког разлога у овом тренутку.

 

Ризикујем па шта буде.

 

Да је нормална ситуација узео бих два дана, јер стаза заслужује да се вози два дана за редом.

 

Дописивао се с њим на шпанском користећи гугл и све средио.

 

Временска прогноза, како се приближавао дан за вожњу није обећавала, а пошто су Шпанци јужњаци осетљиви на воду, ако је киша онда отказују тај дан вожњу, а не као другде вози се па макар падао и снег. Ко је опремљен вози, ко није, нека гледа или не мора да дође. 

 

Но мени се баш и није ишло 1400км да пољубим улазну капију, а тамо су сви локалци па и нема везе да ли пада или не. Џаба ми и кишне гуме да носим, ако се не вози уопште.

 

Прогнозу сам гледао до дан пред полазак и изгледало је да ће да киша пада дан раније и евентуално тог јутра кад возим.

 

Пошаљем мејл да питам да ли се вози или не да не идем џаба 2800 км у оба правца. Овај ми ”на шпанском” одговори вози се. :)

 

Ништа, пут под ноге, пардон четири точка под ноге и долазак увече па шта ми Бог да.

 

Спавао на паркингу бензинске пумпе поред стазе, пошто због ситуковидације не може да се спава на стази.

 

Будим се ујутро, оно ромиња киша, гледам време на шпанској апликацији за временску прогнозу, каже разведравање, можда киша ту и тамо у току дана, али 16-17 степени па ће да се брзо осуши стаза.

 

Улаз на стазу је улаз у неки резиденцијални комплекс, има и рампу за улаз са све стражарима (не за стазу, већ за мало насеље са кућама богатуна). То још нисам видео у Европи. Подсећа ме на неке документарце које сам гледао о Латинској Америци.

 

Прва сесија стаза још влажна, размишљам се да ли да возим са сликовима или не. Ма рекох, иди не изгледа страшно, полако да упознаш стазу. Одвезао све било ок, било нас само пар на стази. После се осушила стаза, био мали пљусак око подне, али се поново осушило, тако да сам искористио цео дан.

 

И занимљивост, у Шпанији углавном нема нигде ограничења буке мотора, али ово сам први пут видео негде, због смањења буке после кривине 9 (Портаго) јер су куће неких богатуна близу, има жута табла на земљи од које је ограничење буке 90dB??, до зелене табле. Видим сви већином имају отворене ауспухе и питам типа како возе, неки успоравају, али се углавном решава шортшифтом, што можете да видите на снимку. Ако се правиш паметан црна застава једном, црна застава други пут и ћаос.

 

У сваком случају добро искуство, добра и занимљива стаза, штета само што сам био само један дан. Али боље и један него ниједан.

 

Овде је забрањена камера на кациги или телу, тако да се враћамо на стандардно снимање, као и раније.

 

360 степени снимак

 

 

и за обичан радни народ

 

 

  • Sviđa mi se 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • .., 1740 postova

8. мај се у Западној Европи обележава као дан примирја у Другом светском рату и на тај дан три мускетара с овог форума, моја маленкост, @Savan и @Gajo Sevojno су били да посете подручје које је у оном Првом светском рату било подручје великих погибија и битке код Вердана, што и успутна војничка гробља сведоче.

 

Ми смо се храбро борили, али смо се на срећу на крају сви живо и здраво вратили кућама.

 

Од јуначких рана, само смо завршили с упалом мишића и жељом да се понови наша битка за стазом Шамбле. Противничка страна је имала највише губитака у батаљону кобасица мергез и нешто у пуковима вина и пива.

 

Шамбле је бивша америчка авио база, коју су напустили 1967. када је Де Гол одлучио да изађе из НАТО-а и дао рок од годину дана да све стране трупе напусте Француску, сада аеродром за спортску авијацију и стаза за вожњу.

 

Највише личи на неки кривудави пут, који вас баца из једне лакат кривине у другу уз један правац и једну параболу (дугу кривину на лево).

 

Стаза на којој нема одмора и коју што више стискате, она и вас више стиска.

 

Народски снимак за на брзака.

 

 

 

 

и за оне са скупљим улазницама, који хоће све да виде из сваког угла и са јачим машинама које могу да сваре 360° снимке

 

 

Promenio član СајберГастарбајтер
ч ћ
  • Sviđa mi se 7

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • .., 1740 postova

Сви знају за чувени Нирбургринг, али мало њих зна и за гран-при стазу која је део комплекса.

Моје ходочашће по европским стазама се наставља и успутна станица је био и Нирбургринг стаза.

Као и у претходих пар излазака на стазу, а по свему судећи време је свуда променљиво, чак и на југу у Шпанији, није се знало да ли ћу возити по киши или по сувом. Понео сам и кишне гуме злу нетребало. Прогноза је била можда мало кише ујутро, али после разведравање. Увече је баш падала киша и обећавало је мокар почетак, али Швабо не би био Швабо, да не уради нешто по том питању. Ово још нисам видео, ваљда или треба да буде мокро или суво.. не може између.. па је ујутро изашао трактор и још једна машина да одува све што се накупило с кишом претходне ноћи и да осуши колико толико стазу на кључним местима.

 

 

 

У сваком случају је акција била успешна, изашао сам са сликовима и само је прва кривина на лево после правца била мокра, где сам био обазрив на гасу прву и другу сесију. Касније се помолило сунце, тако да се и стаза осушила.

 

Као и до сада у представљању, прво обичан снимак

 

 

 

и 360 степени за оне који воле да разгледају околину

 

 

Promenio član СајберГастарбајтер
  • Sviđa mi se 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • .., 1740 postova

Стаза Ано ду Ран, илити ”Круг на Рајни” народски речено.

 

Нисам се уписао у најбржу групу, први пут долазим на стазу... ух каква грешка. Најлошији ниво средње групе икад.

 

Опасно за мене и за људе у групи, као да сам упао у групу где су људи први пут на стази.

 

Добра брза адреналинска стаза, али нисам могао скроз да уживам јер сам се стално страшио да ми неко не искочи из грма, успори превише или промени путању.

 

Један лик је то и урадио, што се никад не ради и пар пута је било узрок незгода на неким стазама, а то је да чекаш другара на правцу на путањи где би требало да си на фул гасу. Мало фалило да се закуцам, јер нисам знао оће да оде лево или ће да остане десно.

 

По мени пропуст организатора на брифингу.

 

Нису користили транспондере и тражио да пређем у најбржу групу, али тип каже пуно к’о око нема места, не могу да те пребацим.

 

Ништа, возио сам како сам могао. Чак сам се размишљао да ли да уопште постављам снимак, али стаза је ипак добра и вреди. Џамо следећи пут ако долазим сигурно нећу са овим организатором, који иначе има скоро монопол на стази јер држи 90% термина.

 

За радни народ обична верзија, као по обичају

 

 

и за оне који разгледају околину

 

 

Promenio član СајберГастарбајтер
  • Sviđa mi se 6

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • .., 1740 postova

Још мало вожње у Дојчланду. Бивша ВСБК стаза Ошерслебен, која је требало да се врати у календар 2020, али због ”куроне” је отказали.

Ове године је нису ни ставили у календар и нису је возили ни Реј, ни Топрак,  ни Скот, ни Чаз, али је моја маленкост успела да је углави у мој календар за 2021.

 

За господу из Супербајка тје видјаме за 2022.

 

Код мене, стандардно борба са литрама.  Био сам мало неодлучан на претицањима и још несигуран на путањама за претицање, шта и где и кад, али боље сигурица него непотребан ризик.

 

Једна цебеерка ме успоравала, па ја успорио неког младића на 400 кубика чини ми се, па ме два пута обилазио споља због овог литраша. :)

 

Народска варијанта (кажу може да се гледа и на Нокији 5110)

 

 

И за љубитеље природе, зелениша и шљунка 360° верзија

 

 

Promenio član СајберГастарбајтер
дисграфија с годинама :)
  • Sviđa mi se 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja