Jump to content

Moto Zajednica

Ćaletova SFRJ Moto AvanTura - 2018

Recommended Posts

  • Samo nek je neki cirkus, 791 postova
  • Lokacija: Ljubljana, Slovenija
  • Motocikl: BMW R1250RS Triple Black

Snajka spremi doručak, spakujem se, ispozdravljamo se i ajmo. U prvoj fazi veselim se extra cesti između Čačka i Zlatibora preko Užica. Tud sam već prolazio kolima i zakleo se da ću jednom i motorom. Na početku nešto malo aktivnog preticanja kad pred menom konvoj žandarmerije. Džip, autobus, kombi pa džip. Naravno crveno plava svetla, nije baš za preticanje. Srećom staje se na delu ceste gde su bili neki radovi. Sve stade i čeka se. Iskoristim priliku i ono sa 3 na sat preguram se po levoj mimo konvoja na drugo mesto pred neki kamiončić. U tom žandar pali sirenu i zatuli s njom jedno 4 puta. Userem se. Sad će biti incident. Znam da se ne pretiče kolone sa crveno plavim al ajd rekoh stalo sve pa neću valjda da čekam. Nekako sagnuto dignem levu ruku kao neki »I'm sorry« i u retrovizoru isčekujem kad će neki rambo izaći da mi očita lekciju. Ništa. Smirim se za jedno 6 posto ali ipak oko u retrovizoru, čekajući na znak radnika da može da se krene. Ne sekiram se zbog kamiončića ispred, laku ću s njim. Radnik sa zastavicom sprema zelenu i naravno u tom trenu konvoj plave elitne jedinice po levoj polako kreće do radnika i nastavi kao prvi u redu. U tom momentu sve mi psotaje crno. Sad nema baš nikakve šanse da ih preteknem a ispred me čeka jedna lepših dionica. Ništa. Šta ću? Vozi izza njih i trpi donekle.

 

Autobus vozi brzinom negde oko 56. U dva kratka momenta uspeva na 73 al na kratko. Meni muka. Mislim si dali da se vratim nazad i Jovo na novo al nije rešenje. Ili da možda stanem, ispušim u glavi virtualnu cigaru i krenem za jedno 15 minuta. Mogli bi ipak da me puste ispred. Pa nije valjda iz inata? Mislim si dokle će ovako? Sve skupa traje jedno 15-20km. Vijugam levo desno sa 56 na sat. Vozim desnom rukom, levom odmaram. U nekom momentu džip ispred mene pali desni žmigavac i posle nekoliko bliceva gasi. Mislim si, jel to to? Dali ga proći? Dali je javio onom ispred ili onaj možda ne zna da ovaj pušta pa sam baš grdno najebao? Nisam siguran pa nastavljam vožnju na repu. Opet on pali desni žmigavac i ponovi isti manevar. E to bi moglo biti to. Aj da proverim. Onako sa 57 na sat približim se mu sa leve strane, pogledam ga za »potvrdu« kad mi mahne rukom u stilu »Ma piči, šta voziš iza nas!?«. Zahvalim se i ipak sa nekom normalnom brzinom preteknem ceo konvoj, sa ekstra pažnjom oko onog prvog. Sve prođe lepo i glatko. Žeži Mile! Grize me »potrošeni« deo puta al se veselim još onom koji dolazi.

 

...

 

 

  • Sviđa mi se 6
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Šumadinac, 1581 postova
  • Lokacija: Kragujevac
  • Motocikl: Yamaha xj 900S Diversion
Pre 18 sati, nemo je napisao:

Pećenje na pećenje... pa roštilj na roštilj... to se zove moto avantura... ;) Sad mi žao što nisam bio uz tebe, Ćale

Ne znam da li ti je Ćale preneo pozdrave, zamolio sam ga da tebe i još par ljudi koje poznaje, a koji su mi mnogo dragi, posebno pozdravi. Ako nije, duguje vam (a i meni) par tura pića. Kod mene imaš otvoren poziv, kao i jedan čovek koji voli domaći ajvar i njegov prijatelj, pa prođu blizu Kragujevca, a ne jave se. To im je bio žuti, sledi crveni karton.  

U junu i septembru sam sa suprugom na moto-turama, svi ostali datumi su  slobodni za vas.

 

Ćale, izvini na uzurpaciji teme, najmlađi si od svih nas, organizuj moto krstarenje do Kragujevca, sa nama dragim ljudima, bila bi to prava fešta, u kojoj bih uživao.:zdravo: 

  • Sviđa mi se 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • motoras, 2319 postova
  • Lokacija: PECINCI
  • Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500

Daaaaa...aaaa...aaaa miiii jeeee biti morski pas! Jedan dan,jedan sat,jedan tren...

Da mi je biti admin jedan minut da izbrisem sve one glupe teme sa tupim raspravama,svadjama,vredjanjima...

Ovakve teme su pravo blago ovog foruma. To je ono sto ga cini vrednim. Hvala Cale sto si podelio sa nama. Lepa prica,lepe fotke,avantura... Uzivam citajuci. Sve me mami da sednem na masinu i put pod tockove...

  • Sviđa mi se 2
  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • :), 5943 postova
  • Lokacija: Nova Pazova!
  • Motocikl: Bicikl
Pre 17 sati, nemo je napisao:

Pećenje na pećenje... pa roštilj na roštilj... to se zove moto avantura... ;) 

da da,avantura :care:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Samo nek je neki cirkus, 791 postova
  • Lokacija: Ljubljana, Slovenija
  • Motocikl: BMW R1250RS Triple Black

Na putu prema Višegradu nešto malo zapetljam koordinate i pičim pravo na Zlatibor. Prelepo. Možda čak lepše za letovanje nego zimovanje. Vraćam se nazad i skrećem na pravi put prema Višegradu. Usput planiram stati malo kod Kusturice al mašim. Stajem na kratak turistički ogled Šarganske osmice i nastavljam prema granici. Preguram se kulturno negde izza trećih kola. Prvi put sam morao na granici skidati kacigu, al OK. Nije mi toliki problem.

 

Iduća mi je destinacija Višegrad. Da slikam na Drini ćupriju a i da promenim jedinu novčanicu uz sebe u nešto sitnije, nebi li bilo možda nekih gladnih kolega u plavom. Vozim poprilično po ograničenjima, znači nešto iznad al ništa divljaški. Nije ni put takav, da bi to dopuštao a i bolje mi je potrošiti novac na šta bilo drugo nego plave anđele. Ovaj put bili su brži od mene. Ne stižem do menjačnice nego u nekoj nedođiji, znači niđe, iskače pred mene neatletsko službeno lice, dok drugo dalje snajperiše sa radarom. Namerio je on meni dosta više nego što je trebalo ali opet nikakav ekstrem. Bez ikakve sumnje, to je punkt stvoren baš za namere postavljanja radara i punjenja budžeta. Ali čijeg ;) .

Ograničenja 50 nisam video a i da je, smišljeno je umetno jer prekršaj nije imao baš nikakve veze sa ugrožavanjem saobraćaja. Malo popričamo, objasnim mu u šaljivom duhu da sa Ducatija na 50 kmh spadaš i da to ni ne može 50 al tu su interesi debelog skroz jasni. Da ne bi sada debeli imao problema oko objašnjavanja tog prekršaja svom šefu na poslu (koji bi znao čitati taj putopis), ja ni neću preduboko u detalje i kalkulaciju. Samo mogu reći, mi nije ostalo više šta da menjam u menjačnici, jer naravno nisam mogao da ga cimam za kusur. Možda sam mogao al nisam ni pokušavao.

 

Dali je za mene ili nas bolje, da sistem funkcioniše na taj način, ne znam. Svakako bi platio više, da je to išlo službenim putem. Dali bi u svakom slučaju narod, društvo i bilo ko imao šta više od toga, da sam platio celu kaznu, ni u to nisam siguran. Ajde, ovi će pojesti nešto dobro, ja sam kao dobro prošao i nikome ništa. Ali iskreno, u takvim slučajevima zrela i do uniforme i društva odgovorna službena lica kao prvo ne bi trošila vreme i zajebavala narod na smeštenom punktu i to iz svojih sopstvenih interesa. A kao drugo, siguran sam u to, da bi u sličnoj situaciji u nekim drugim okolinama taj »prekršaj« prošao sa upozorenjem i u razumevanju motoriste.  Ništa. Ljut više na sebe nego na debelog odlazim prema Višegradu, uslikam ćupriju i po ograničenju preko nebroj u kamen uklesanih tunela prema Sarajevu.

 

...

 

 

IMG_1496.JPG

IMG_1497.JPG

IMG_1498.JPG

IMG_1499.JPG

IMG_1501.JPG

IMG_1502.JPG

IMG_1503.JPG

IMG_1505.JPG

IMG_1506.JPG

IMG_1509.JPG

  • Sviđa mi se 8
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Samo nek je neki cirkus, 791 postova
  • Lokacija: Ljubljana, Slovenija
  • Motocikl: BMW R1250RS Triple Black

Bato, voziti tamo 50, 60, 50 i to sa motorom, pa to je kretenizam. Neviđeni. Al jebiga. Ode već jedan papirić a kartice im po terminalima neću vući. Ne dam.

 

Najkritičnije mi je bilo kroz tunele. Tuneli su još uvek neosvetljeni, što stvarno predstavlja rizičnu saobraćajnu situaciju. Ulaziš u tunel iz svetlog u skroz tamno, po mogućnosti sa sunčanim naočarima. Po drumu rupetavo a ne vidim ni crte ni krivine ništa. Kad bi svu lovu koju debeli i društvo pokupe za max 6 meseci namenili lampama u tunelima, tu bi bili svi na koristi. Jedino debeli bi možda malo smršavio al ako tako mora, neka tako bude. Putem prema Sarajevu nailazim i na stado krava koje lagano šetaju po sredini ceste. Ne uz put. Po putu. Nikome ništa. U to sam siguran i zbog toga, jer sam malo pre toga sreo vozeću patrolu u kolima, koja očito nije intervenisala. Jer je to verovatno skroz OK i bezbedno.

 

Srećem ih još, ne krava nego patrola ali mimo njih prolazim glupo polako. Stižem u grad i srećem se sa mojim dobrim Prijateljima, koji mi znače praktički više od neke familije. Ma u stvari oni su mi Familija. Krasni ljudi. Neopisivo dobri i meni dragi.

 

Provedemo lepo vreme zajedno, drugi dan iskoristimo za city tour gde vidim još nekoliko stvari, koje pre nisam obilazio. Novom žičarom popnemo se na Trebević. Nekoliko slika na nekadašnjoj olimpijskoj bob stazi. Iskoristim priliku i pogledam si unutrašnjost prenovljene vijećnice. S europskim donacijama lepo su je sredili. Kontra vijećnice preko Miljacke kampuju Sirijci. Šetaju gradom, video sam samo muškarce. Prošetamo Baščaršijom. Smažem nešto više ćevapa nego što je to u običaju i popratim ih sudžukicama. Zbog ramazanskog posta i iftara restorani su preko dana dosta prazni pa može da se nađe i mesto bez nekog uobičajenog čekanja. Sad se setih i ujakovog kulena, kog sam ostavio bratu u Čačku. Naime iz velikog poštovanja do mojih Prijatelja u Sarajevu, kulena nikada ne bih unosio u njihov dom. A uz sve te čaršijske i druge dobrote nije mi ni u momentu bio potreban.

 

Kao momenat za našu forumsku temu "stvari, kojih više nema" interesantan mi je kamen u dvorištu Begove džamije. Na tom kamenu su nekad barabama i lopovima sekli ruke. Danas bi bio red dosta duži pa bi možda bilo razmisliti o multipliciranju tih kamenova umesto šoping centara. 

 

Večerni pogled na Sarajevo, kad počne iftar i kad se popale minareti na Sarajevskim džamijama je bio predivan i nešto posebno.

 

 

...

 

IMG_1511.JPG

IMG_1523.JPG

IMG_1527.JPG

IMG_1528.JPG

IMG_1531.JPG

IMG_1539.JPG

IMG_1542.JPG

IMG_1554.JPG

IMG_1557.JPG

IMG_1559.JPG

IMG_1563.JPG

IMG_1573.JPG

IMG_1574.JPG

IMG_1580.JPG

IMG_1591.JPG

IMG_1592.JPG

IMG_1594.JPG

IMG_1598.JPG

IMG_1600.JPG

IMG_1601.JPG

IMG_1602.JPG

IMG_1605.JPG

IMG_1607.JPG

IMG_1610.JPG

IMG_1619.JPG

IMG_1631.JPG

IMG_1645.JPG

IMG_1643.JPG

  • Sviđa mi se 9
  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 3942 postova
  • Lokacija: CH-HR-BiH
  • Motocikl: 2002 K1200RS-1989 XTZ 750 Chesterfield- 1989 XTZ 750 FarawayBlue

Ćale, tisi mega-giga ljudina.

 

Ne poznam te, tvoj opis Sarajeva mi je to reka..

 

Koliko god mi ova tvoja motopriča bila lipa i mila za čitat, još lipši i miliji mi je tvoj opis Sarajeva i pažnja s kojom srećeš drage ljude u njemu....

 

Kad bi svi ljudi na svijetu ......

 

 

 

 

Vozim motor a nisam bajker.....

 

  • Sviđa mi se 1
  • Hvala 2
  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2013 postova
  • Lokacija: Pula
  • Motocikl: KTM 1290 SD GT

Cale nisam izdržao do ujutro, evo procitao sam sve tri stranice i šta poreci, kak......

treba jedna istarsko slovenska tura s pozivnicama i to možda za oktobar a za 2019 zasigurno. mi, znaš tko, smo za.

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2069 postova
  • Lokacija: Borca - Greda
  • Motocikl: V-Strom 1050 XT

Sto bi rekli sve u rok sluzbe. I dobro i lose.
Inace ta policiska hara dugi niz godina na potezu izmedju manastira Dobrun i restorana Timi. To je nekad bilo naselje i skola i ogranicenje je 40. Inace policija u Bosni konta da je ogranicenje 40 gde god se nalazi neki objekat pored puta.
Dobro pises samo napred

Sent from my SM-A530F using Tapatalk

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Samo nek je neki cirkus, 791 postova
  • Lokacija: Ljubljana, Slovenija
  • Motocikl: BMW R1250RS Triple Black

S mojim Prijateljima poželimo si sreće i da se uskoro opet vidimo i tako krenem prema Šamcu gde se srećem sa drugom po duhu i oktanima, »Forever banovanom« @Ausländer -u :D 

 

Veljko mi lično predaje poklon, koji mi znači više od materije iz koje je stvoren. Poseban je to bio gest. Poseban je to bio poklon. Neću mnogo da vam pričam o tome, al samo dvoje ljudi na ovoj kugli trebali bi u tom trenu znati šta se ono dešava u podrumu, čiščeći ga ;) Hvala Veljko! Upoznamo se kroz priču, podelimo iskustva, stavove i snove, ručamo i krećem dalje prema Srbcu, gde se srećem sa drugim bratom, kog nisam video mnogo predugo.

 

Emocionalno mi je to novo očekivanje susreta. Put od Dervente prema Srbcu je više nego katastrofalan. Bilo je tu i situacija gde može da se gine, jer opet plave patrole voze mimo a ne šmirglaju 5 posto što je Neko ostavio otkopan put ne da bi to označio. Neko koga je Neko naručio da Nešto odradi.

 

Srećem se sa bratom i sve je kao da smo se poslednji put videli jučer. Pričamo bez prestanka. Idemo u intimne teme. Srećne i bolne. Srećne i radostne u vezi sa ponovnim susretom, potomcima, zdravljem, novim ambicijama i druženjem ... Bolne radi bolesnog rata, koji je ostavio trajne i nepopravljive posledice. Gledamo fotografije iz detinjstva. Jer mi je pokojni deda bio fotograf, ima tu dosta materiala. Na jednoj od fotografija nalazim svoje bajkerske početke, za koje pa skoro da i nisam znao.

 

Prođe nam kratko druženje i sutradan posle doručka sa bratom toplo se ispozdravljamo i odlučim da ću kući ipak po autoputu. Umoran sam. Nije mi do celodnevne vožnje po vukojebinama a i dolaze nam gosti kući pa bih da se s njima kvalitetno podružim.

 

Derem ga po dosadnom autoputu i za slaba tri sata stižem svojoj najdražoj Ženi i mojim lepim Anđelima, kojih sam se poželeo neopisivo.

 

Malo posle toga stižu nam i dragi prijatelji iz Španije i kao i obično, pade flaša, dve, … uz gurmansko izživljavanje i samodestrukciju. Đe more bolje?

 

 

...

 

 

IMG_E1664.JPG

IMG_E1669.JPG

  • Sviđa mi se 3
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 3942 postova
  • Lokacija: CH-HR-BiH
  • Motocikl: 2002 K1200RS-1989 XTZ 750 Chesterfield- 1989 XTZ 750 FarawayBlue

Proša si mi zamalo pa isprid rodne kuće.

E taj fucking rat, toliko toga je uništio nepovratno, a raja nikako da skonta da ratuje za geostrateške interese svjetskih velesila i njihovog krupnog kapitala......

Neću više....

Tebi ćale svaka čast, kao autoru ovog lipog štiva, kao motoristi kolegi, ma kao ljudini....

 

 

 

Vozim motor a nisam bajker.....

 

  • Sviđa mi se 3
  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Samo nek je neki cirkus, 791 postova
  • Lokacija: Ljubljana, Slovenija
  • Motocikl: BMW R1250RS Triple Black

Srećan sam zbog toga. Srećan sam i što sam se proveo ekstra dobro u tih nešto više od 3000 kilometara. Što sam ponovo obišao a i na novo upoznao krasne ljude, za koje ne samo da se nadam, nego i znam, da će ostati deo mog života, tako ili drugačije. Na toj AvanTuri sam poslagao i neke kockice u svojoj glavi i doneo neke odluke.

 

 I obišao svih 6. Prvi put ;) 

 

 

.

 

 

 

 

IMG_E1686.JPG

IMG_E1689.JPG

  • Sviđa mi se 9
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1515 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Kawasaki Versys 1000 Grand Tourer

Bravo Ćale, i hvala ti za svaki napisan red. Posebno ti hvala za ono što se moglo pročitati između redova... Sad, neko će to pročitati, neko i neće, ali kako god. Nastavi da čuvaš svetlost u sebi, to nam treba, toga je sve manje.

 

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Online, 952 postova
  • Lokacija: Čačak
  • Motocikl: Kalkhoff

Svaka čast na prelepom putopisu. Prelepo si ovo putovanje preneo u slike i reči. :)

 

Inače, pre mesečak dana, u povratku iz Sarajeva ka Čačku, na 3-4km od granice u BIH, takođe vozio 74 kmh na dozvoljenih 50 i oprostio se od par desetina eura posle destominutnog cenkanja... :D

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 233 postova
  • Lokacija: Bled, Slovenija
  • Motocikl: Honda SH300i
Pre 2 sati, Ćale je napisao:

S mojim Prijateljima poželimo si sreće i da se uskoro opet vidimo i tako krenem prema Šamcu gde se srećem sa drugom po duhu i oktanima, »Forever banovanom« @Ausländer -u :D 

 

Veljko mi lično predaje poklon, koji mi znači više od materije iz koje je stvoren. Poseban je to bio gest. Poseban je to bio poklon. Neću mnogo da vam pričam o tome, al samo dvoje ljudi na ovoj kugli trebali bi u tom trenu znati šta se ono dešava u podrumu, čiščeći ga ;) Hvala Veljko! Upoznamo se kroz priču, podelimo iskustva, stavove i snove, ručamo i krećem dalje prema Srbcu, gde se srećem sa drugim bratom, kog nisam video mnogo predugo.

 

Emocionalno mi je to novo očekivanje susreta. Put od Dervente prema Srbcu je više nego katastrofalan. Bilo je tu i situacija gde može da se gine, jer opet plave patrole voze mimo a ne šmirglaju 5 posto što je Neko ostavio otkopan put ne da bi to označio. Neko koga je Neko naručio da Nešto odradi.

 

Srećem se sa bratom i sve je kao da smo se poslednji put videli jučer. Pričamo bez prestanka. Idemo u intimne teme. Srećne i bolne. Srećne i radostne u vezi sa ponovnim susretom, potomcima, zdravljem, novim ambicijama i druženjem ... Bolne radi bolesnog rata, koji je ostavio trajne i nepopravljive posledice. Gledamo fotografije iz detinjstva. Jer mi je pokojni deda bio fotograf, ima tu dosta materiala. Na jednoj od fotografija nalazim svoje bajkerske početke, za koje pa skoro da i nisam znao.

 

Prođe nam kratko druženje i sutradan posle doručka sa bratom toplo se ispozdravljamo i odlučim da ću kući ipak po autoputu. Umoran sam. Nije mi do celodnevne vožnje po vukojebinama a i dolaze nam gosti kući pa bih da se s njima kvalitetno podružim.

 

Derem ga po dosadnom autoputu i za slaba tri sata stižem svojoj najdražoj Ženi i mojim lepim Anđelima, kojih sam se poželeo neopisivo.

 

Malo posle toga stižu nam i dragi prijatelji iz Španije i kao i obično, pade flaša, dve, … uz gurmansko izživljavanje i samodestrukciju. Đe more bolje?

 

 

...

 

 

IMG_E1664.JPG

IMG_E1669.JPG

Rum iz Dominikanske Republike. Odličan

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja