Jump to content

Moto Zajednica

Shoei X-spirit III iskustva

Recommended Posts

  • Drug član, 4502 postova
  • Lokacija: Rotterdam, the Netherlands
  • Motocikl: Triumph Daytona 955i SE

Bio sam ubedjen da nema bolje do schubertovih kaciga. I danas kad sam se već zadesio u moto radnji odlucih da probam kako mi odgovara kalup i koju veličinu da uzmem. Probah S2 sport u XL veličini i oduševih se na prvu. Rekoh, znao sam da je schubert pravi izbor. Probah još i obican S2 i zahvalih se prodavcu na ljubaznosti. Medjutim kad ono hoće da ide kako ono hoće a ne kako si ti zamislio...klinac koji je bio sa mnom me pozva da mi on pokaže kacigu koju je on odabrao za mene i tako prodjosmo pored sarenila od HJC i stigosmo i do shoei odeljka. Tu se pojavi neki novi prodavac koji se ponudi da me usluzi a kako sam već napravio neki neformalan definitivni odabir pokušah da ga skratim u njegovoj nameri da mi počne hvaliti shoei da ne gubim uzalud vreme. Jbg, naturio mi na glavu shoei gt air i čeka reakciju pitajući kako mi se svidja. Istine radi, već sam je i ranije probao ali ipak je schubert mi nekako lepše ležao. Schubert mi je nekako delovao solidnije i popunjenije oko cele glave.

Izvinuh se trgovcu i otrčah nazad po schubertovo kacigu kako bi probao ponovo odmah jednu iza druge i tako imao najbolje poredjenje. Kad je video koja je schubert kaciga brzo je vratio gt-air i uzeo NXR sa police. Rezultat...prodavcu nisam priznao već sam tvrdio obrnuto ali istina je da mi nxr za dlaku lepše pasovala. Sav onako u čudu kako je to moguće trgovac je uvideo svoju šansu i stavio obe kacige na pult i krenuo priču o razlikama.

Schubert ima 2 kalupa, shoei 4 kalupa.

Schubertov vizir je klasičan gore dole, shoei ima neki dzidzi midzi patent sa oprugicama koje još bolje dihtuju. A ujedno i vidno polje je daleko veće kod shoei. A i ventilacija je u korist shoei. Ukratko, schubert ga je izduvao po prodavcu. I dalje u čudu šta me je snašlo i pomalo iznerviran sto više nemam jasno definisanu odluku koji kacigu da uzmem, upitah ga jel to-to i nema ništa bolje da ponudi od shoei?

 

Naravno da je imao i tri koraka dalje stojala je izložba shoei kaciga u zatvorenoj staklenoj vitrini. Unutra je nekih desetak x-spirit 3 kaciga a na jednu je upro prstom da i sam koristi. Zamolih ga da kad sam ga već toliko izmaltretirao da probam i tu ‘najbolju’. Momenat kako sam je navukao na glavu bilo je instantno jasno kao dan. Schubert ga je ispusio! Moja već skoro 15 godina hvaljena marka kao najbolja bez premca je pala sa broja 1 na broj 2! Priznadoh naglas trgovcu, možda ne toliko namerno koliko bejah zatečen, ova je bolja, vidno bolja..

 

Učini mi se da trgovcu nikoše djavolji rogići u momentu i on krenu dalje da priča. Očigledno da je odlucio da sahrani schuberta - ‘Schubert, jednom su izbacili kao najtisu kacigu, i ..so what?’.

Podjoh da mu se suprostavim kako sam ja zaista izuzetno zadovoljan sa mojom starom schubertovom kacigom i kako je zaista izuzetno tiha.. Trgovac je očigledno kivan na shuberta i nastavlja da igra kolo po svežem grobu - ‘izbacili su kao neke cifre u decibelima da podrže svoju samoproglašenu najtisu kacigu, nijedan drugi proizvodjac nije izrazio to u decibelima jer je to nemoguće. Svaki čovek drugačije dozivljava neku kacigu jer mu drugačije lezi na glavi, a i izbor motocikla nije za zanemariti pa sve to u odnosu na visinu vozača tj onog koji nosi tu kacigu...’. Klimnuh mu glavom da ne treba dalje, jasno mi je, muzika neka odahne malo i neka stanu sa cupkanjem po grobu.

 

Ali trgovac nastavlja, nije završio, odlučan je da će da protera plug preko groba i da će da prekopa schuberta. Uzima shuberta i stavlja je međju kolena, kaže gledaj sad ovo, i gura rukom na mesto gde su sunčane naočare integrisane. Kalup se udubljuje kao da je od kartona. A onda isti test sa shoei bez integrisanih naočara, kalup se ne menja, ne može da ga stisne, a trgovac je brat-bratu gromada od jedno 120kg sav u mišićima. Znao sam za tu cinjenicu ali sam uvek mislio da je to samo teorija a da u praksi to nije tolika razlika, medjutim ovako slikovito prikazano, ne ostavlja trunke sumnje da su te integrisane naočare neprihvatljiv kompromis sigurnosti u korist prakticnosti. Kao da mi čita misli, valjda je video da nosim naočare za vid i jasno mu je koliko su te integrisane naočare praktične za nas koji nosimo dioptijske naočare jer kad je sunčano ne možemo da nosimo i dioptrijske i sunčane naočare istovremeno. Lopata je zabodena u svež grob i krenuo je da otkopava schuberta - za shoei kaže ima poseban vizir, nešto tipa foto grey, na suncu se zatamni sasvim dovoljno a noću je providan. Zvuci idealno ali sad dok ovo kucam sinu mi pitanje koje sam zaboravio da ga pitam a to je šta se dešava kad sa sunca udjes u tunel. Na poslu koristim jedne foto grey naočare i ume da bude neprijatno jedno pola minuta dok se stakla ne prilagode tamnijoj sredini.

 

Na trenutak mi se učinilo da je trgovac otkopčao šlic kako bi se i popišao..ostavio je najbolje za kraj. Iako sam potvrdio da mi je kaciga sela kao dupe na nošu, on konstantuje da napred oko predla cela ima za nijansu više lufta nego sto bi on voleo da ima jer će to vremenom da se poveća još za pola mm pa će onda da bude previše. Pustio sam ga da sam da odgovor a on glasi, shoei nudi namestanje kacige tj unutrašnjosti po meri. Izmere glavu i prave po meri, doduše uz doplatu! Sa 2m’ dubine začu se neki cinični osmeh koji se pretvori u ropac kad trgovac izusti kolika je ta doplata...€30,-. Kao da je to shoei namerno tako izrežirao da bi prvo isprovocirao a potom dotukao konkurenciju do kraja. Za tu banalnu cifru shoei već perfektnu kacigu personalizuje samo za tvoju glavu.

U momentu bejah opet srecan jer sam schuberta u pola h i sahranio i izdao daću i četresnicu i presaltao se na shoei. A onda dođje momenat otrežnjenja, cena stoji diskretno na maloj etiketici, skoro neprimetno, €839,- + €30,- + vizir..

Trgovac ne voli nedovrsene poslove, kaže shoei svake godine svrati jednom kod njih gde vlasnici mogu sa racunaju na besplatan servis kacige, očiste, dezinfikuju, podmažu nešto, promene ulje, filtere...

 

Gledam u trgovca, rek’o - da ne poznaješ ti slučajno roberta V.? Mog kolegu sa posla takodje motoristu sa kojim sam proveo sve trenutke prilikom odabira novog motora, koji me je i uputio na dilera gde sam kupio motor, itd itd..jer svo vreme dok sam gledao u trgovca on me je podsećao na tog mog kolegu. Pitanje mi je toliko bilo nelogično i bez pokrića jer ima milion stanovnika u Rotterdamu i okolini ali jbg bilo je jače od mene. Kaže trgovac, znam! Ako mislimo na istog roberta, crnac, krupan.. Bio je juče i prodao sam mu istu ovu sa vrha staklene police. Koliko god sam bio iznenadjen svojim spontanim pitanjem, još 10x više me je iznenadio odgovor!

 

Još uvek u neverici, dodjoh kući i šaljem sliku (sa neta skinutu) od x-spirit 3 Robertu, sa komentarom da sam kupio novu kacigu kako bih dobio od njega ni po kom osnovu isprovociran odgovor. Odgovara on, i ja sam isto, takodje shoei!

 

 

I šta sad čovek da kupi :D

 

 

 

Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro

  • Sviđa mi se 8
  • Hvala 1
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 2223 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Honda NC700D Integra

Sjajna priča, lepo sam se zabavio :)

Nedostaje još jedino poređenje da je SHOEI ručno rađena u Japanu (ima na yt pa pogledaj i to ako se nisi definitivno odlučio, verovatno odatle i customizacija), a da je Shubert "master piece of German engeeneiring".

Šalu na stranu, samo SHOEI ima flip up kacige koje su prošle ne znam koji test koji flip up inače ne može da prođe.

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 5728 postova

Kao vlasnik Sheoi X spirit 3 vec dve godine a i ujedno sam je testirao o asfalt mogu samo da ti kazam da trgovac zna sta prica ;)

 

Sa jedne strane srecan sam da konacno sa nekim na forumu mogu da polemisem o zaista KACIGI.

 

Ima jos jedna kaciga koja je na mene ostavila odlican utisak a to je Bell ali sam ipak prednost dao Shoei-u. Ako imas gde probaj Bell pro star ili race star.

 

Lazem setio sam se da je i X802RR od X lite isto oslican sada imaju 803 ali kvalitet skoljke na shoei zaista uliva poverenje 

 

Probaj i ove dve i kupi X spirit 3 ;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 4502 postova
  • Lokacija: Rotterdam, the Netherlands
  • Motocikl: Triumph Daytona 955i SE

Važi. Javiću ti čim saznam nešto.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 294 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: BMW R1200GS "13 LC

У последњих пар година,променио сам три кациге,прва је била Scorpion EXO 750, следећа је била  HJC Rpha 10+ и сад неких пар месеци користим Shoei NXR , могу да кажем да кацига вреди сваки еуро,нема померање главе ни на брзинама преко 200kmh,вентилација одлична,лежи на глави као да је по мојој глави прављена,о самом механизму визира да не причам.

Могу само да замислим каква је X-Spirit III ,тако да колега,купи Shoei,нећеш погрешити. :takoje:

 

  • Haha 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Ima moj prijatelj X-Spirit i generalno Shoei su odlicne kacige. Ja sam imao NXR sa slike (na avataru) koja je odradila posao juce, mada moram da proverim da li jos moze da se koristi ili je za bacanje, posto je dobro zagrebala po sljunku. Spolja izgleda dobro, ali da ne rizikujem, narucio sam na nekom snizenju X-lite 802R, da vidim kakva je, posto ovi sto ih nose na track days imaju samo reci hvale.

Sto se tice Shoei, NXR je 50/50 putna/staza dok je X-spirit rasna trkacka za stazu. I jedna i druga imaju odlicnu ventilaciju i aerodinamiku.

@SavanNapravio si odlican izbor, sad jos samo da odes u Assen da je probas u prirodnom okruzenju.:takoje:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 4502 postova
  • Lokacija: Rotterdam, the Netherlands
  • Motocikl: Triumph Daytona 955i SE

Imao sam zakazano za 28 maj u Assenu, neki kurs bezbedne voznje. Medjutim, osiguranje moje ne pokriva a organizatori nemaju nikakvo drugo jednodnevno osiguranje.

 

Pa sam zakazao preko druge organizacije (druga staza takodje) koja ima osiguranje za (tek!) 01 juli. Svi termini popunjeni jbg, spica.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 4502 postova
  • Lokacija: Rotterdam, the Netherlands
  • Motocikl: Triumph Daytona 955i SE

Jos koja reklamna slicka o PFS personal fitting system od shoei. A na zadnjoj slici 'namrgodjeni' ljubazni trgovac od 120kg. Uzivo je bar za pola veci, valjda kad stoji :D A iza njega staklena vitrina sa x-spirit 3.

shoei1.jpg

logo1.jpg

shoei-helmet1.jpg

shoei-pfs1.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 4502 postova
  • Lokacija: Rotterdam, the Netherlands
  • Motocikl: Triumph Daytona 955i SE

Jeste i meni su na pancericama pravili po meri mada je drugaciji bio postupak. Sa pancericama si se smestao (noge u pancericama)u neku toplotnu kutiju na jedno sat vremena i onda su to vakumirali da bi se pancerice oblikovale. Ne znam koja je marka, nikad nisam obraćao pažnju ali vrlo lako moguće da je fischer.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 5728 postova

Mislim da je AGV to prvi uveo kod Piste bar sam se ja tada prvi put susreo sa tim. Isto kao sto su obi uveli M velicinu u dve kategorije MS i ML jersu uvideli da je M verovatno najosetljivija velicina najveceg broja ljudi.

 

U svakom slucaju podrzavam kupovinu premium kaciga i drago mi je da se siri moda kastomizacije istih.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 2223 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Honda NC700D Integra
Shoei NXR u kantu. Mala pukotina na sastavu, koliko da se stavi nokat. Mozda izdrzi slabiji udarac, ali za neki veci karambol bolje da ne rizikujem. 

 

Nemoj u kantu. Ja bi ovo svakako sačuvao kao suvenir  

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 4502 postova
  • Lokacija: Rotterdam, the Netherlands
  • Motocikl: Triumph Daytona 955i SE

Odlučim u subotu da odem po kacigu. Odlucio sam se na papiru, sad samo da ih pogledam uživo i da je uzmem/narucim.
Slučajno pogledah ponudu kod konkurenta kad tamo sniženje..100€razlika za istu kacigu.. Jbg, jesam zadovoljan sa uslugom prošli put iako ništa nisam kupio ali stoja je Stoja!

Odlučim da ne ispadnem skroz baraba pa ih nazovem i pitam kako stoje stvari. Do tada jako ljubazni momak se malo iznenadio mojim direktnim pitanjem i kao i oni bi dali neki popust, ali nekako to preko one stvarke izgovorio. Odlučim da odem kod konkurenta, daju lep popust, nem laži nema prevare. Medjutim željenu kacigu nemaju u XL a ako bi je naručili tek u septembru stiže. Jbg..

Nedelje je bio neki praznik. U ponedeljak idem tamo gde sam i odmah trebao i tako i bi. Jutros krenem sa sincicem na max verstappen dogadjaj i usput svratimo po kacigu. Medjutim, septembar je i tamo za dotični semu. Ali onaj ljubazni prodavac je odlučan prodati. Kaže jesi li čuo da izlazi nova sema, još je nema nigde a mi smo je naručili i dolazi nam sledeće sedmice ili one druge..

84321182a8a6d3739151173c82ff10f9.jpg


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 775 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Bandit 1250S

Ajoj koliko je dobra ova fora da prave po meri tvoje glave. Ovaj moj panj spada  u onaj najredji oblik koji proizvodjaci prave, uska a duguljasta... kad bi imalo negde u okruzenju to da se uradi odmah bih isao...

 

Evo zanimljivog klipa mogu ljudi da pogledaju prvi par minuta prica o realnim stvarima sta bi najbolje bilo da kaciga poseduje:

 

 

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 4502 postova
  • Lokacija: Rotterdam, the Netherlands
  • Motocikl: Triumph Daytona 955i SE

Ako si iz Srbije, ako ništa bliže, Beč sigurno.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 775 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Bandit 1250S
54 minutes ago, СајберГастарбајтер said:

@filipfg Za tvoj tip glave su LS2 kalupi. Bas takvi kako si opisao.

 

Da, moj oblik je takozvani "long oval" proklet bio. Na revzili ima da se izdvoje npr sve kacige za taj oblik i izbaci nekih 90 modela od brendova su Arai, Icon i ove sto ti spominjes LS2, ja koliko znam ni jedan od ova 3 brenda niko ne radi u Srbiji?

 

54 minutes ago, Savan said:

Ako si iz Srbije, ako ništa bliže, Beč sigurno.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro

 

Pa evo poslah Loisu mail, sa pitanjem da li imaju to i da li rade u radnji u Becu pa da vidimo.

Inace na tog prodavca entuzijastu sto si naleteo je super stvar da vidis kad covek bas hoce da se iskida da proda neku stvar, kapiram da je dobra plata ili bonus od prodaje tog brenda :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja