Jump to content

Moto Zajednica

Parkiranje na mestu za osobe sa invaliditetom?

Recommended Posts

  • Ako nista ne ocekujes,nista te ne moze ni razocarati., 335 postova

Danas svratim na zelenu pijacu da kupim nesto u prodavnici i auto parkiram na mesto za osobe sa invaliditetom,mislim se danas je nedelja ne naplacuje se parking a i ostalo je jos par slobodnih mesta za vozila za invalide (nisam kreten pa da zauzmem jedino slobodno mesto).
Redovno vidjam kako se na mestima za osobe sa invaliditetom parkiraju raznorazni dzipovi i ostali luksuzni automobili pa mislim za desetak minuta necu ni ja napraviti stetu.
Kada sam se vratio posle 5 do maksimalno 10 minuta nadjem na brisacu zakaceno obavestenje od komunalne policije.
Da li komunalna policija ima prava da pise te kazne ili to radi samo parking servis i ako se nedeljom ne naplacuje parkiranje kako onda mogu da kaznjavaju,mislim ako ne vazi naplata onda je to povrsina kao i svaka druga i valjda ne bi trebalo da vazi ni to sto je obelezeno mesto za osobe sa invaliditetom?
Kolikoj kazni da se nadam i da li i tu vazi ono ako se plati u roku od 7-8 dana placa se polovina kazne ili ne?
Da odmah razjasnimo ako oznacavanje vazi i nedeljom kada se ne naplacuje parking onda znam da sam kriv i to ne negiram.

20180429_221338.jpg

  • Haha 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • "Trtl", 584 postova
  • Lokacija: Sabac
  • Motocikl: BMW K1600 GT

Naplata od strane Parking Servisa se ne vrsi na parking mestima za vozila za osobe sa invaliditetom, jer te osobe uz prilozenu zdrastvenu dokumentaciju dobijaju posebnu nalepnicu sa kojom dokazuju da to vozilo pripada osobi sa invaliditetom, shodno tome prica da je nedelja pada u vodu :) 
Osim sluzbenih vozila Vojske, Policije, Vatrogasne sluzbe, Hitne i Komunalne Policije niko drugi ne sme da zaustavi ili parkira vozilo na takvo parking mesto a da na vozilu ne poseduje vidno istaknutu nalepnicu.
Saobracajna policija ima pravo da ti ukloni vozilo uz asistenciju Parking Servisa gde tom prilikom Parking Servis naplacuju svoje usluge (cena varira od grada do grada, u Sapcu je 3.500din jer se ne radi po tezini vozila kao sto je slucaj u NS-u i BG-u) a Saobracajni Policajac ti sacinjava "kaznu" odnosno Prekrsajni nalog obrazac "PNS" gde je predvidjena novcana kazna od 5.000din a u roku od 8 dana je 2.500din.

Komunalna Policija takodje ima Zakonski osnov da preduzme odredjene mere i radnje za odredjene prekrsaje nepropisnog zaustavljanja i parkiranja kao sto je u ovom slucaju.
Po odredjenim odredbama Zakona dozvoljeno im je da vrse sacinjavanje zapisnika i pokretanje prekrsajnog postupka protiv lica koje je parkiralo vozilo na javnim povrsinama, parking mestima za vozila za osobe sa invaliditetom....
Koliko sam upucen, predvidjena kazna je ista kao gore pomenuta a to je 5.000din e sad da li moze da se u roku od 8 dana uplati pola to vec ne znam.
Sa tim resenjem mozes slobodno da odes u Stanicu Komunalne Policije i da se interesujes za sve sto ti nije jasno.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 947 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Cbf 1000

Kaznu si dobio za nepropisno parkiranje,a ne za neplaceni parking. 

Kada se ucilo za testove ,tamo ima o parkiranju.

Parking za invalide nije obican parking,kao sto to nije ni zelena povrsina.  Taj parking je predvidjen za osobe sa invaliditetom i on je kao takav rezervisan uvek za njih,jer oni su invalidi i nedeljom i ponedeljkom,tako i zelena povrsina je takva bilo kojim danom. 

Generalno,imao si srece sto ti auto nije odnesen jer bi ti kazna bila veca. Ovako vidi ako moze da se plati odmah da resis to da dobijes popust. 

Sto ce cene tice,mislim da je 5000,al nisam 100% siguran. 

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne glasam - ne ćutim, 395 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Kawasaki Ninja ZX-14R

Ahahaha parkirao si na mestu za invalide zato što je nedelja + drugi parkiraju sa džipovima + tebi se žurilo... Sram ih bilo komunalce, pokvarili ti vikend :) Parkiranje na mestu za invalide je zaista dno, bahatost i bezobzirnost bez presedana. Ta mesta nisu predviđena samo za invalide već i za hitnu pomoć, vatrogasce, policiju i druge službe koje ipak nešto rade 

  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 957 postova
  • Lokacija: New Now
  • Motocikl: Aprilia Shiver GT 750, Honda CB400N

upravo tako, kazna nema veze sa parking servisom, nego sa zauzecem mesta za invalide bez osnova (nemas karticu na kolima)...

 

" "Do sada smo kontrolisali da li je neko u prekršaju, odnosno da li se nepropisno parkirao. Ranije se dešavalo da, ako vozača ne zateknemo u vozilu, pokrenemo prekršajni postupak, a da on tek kada dođe kod sudije za prekršaje sazna zbog čega je pozvan", objašnjava Boban Rajčić, pomoćnik načelnika Komunalne policije.

Kako dodaje, uvođenjem obaveštenja vozača odmah informišu da je u prekršaju i da ima rok od osam dana da plati mandatnu kaznu za nepropisno parkiranje u iznosu od 5.000 dinara. U suprotnom, ako ne plati taj iznos, pokreće se prekršajni postupak kod nadležnog prekršajnog suda. kaznu može da plati i na licu mesta.

Rajčić ističe da se nadležnosti njihovih pripadnika i zaposlenih u JKP „Parking servis” ne poklapaju jer se tačno zna za šta je ko zadužen, što je, kada je reč o nepropisnom parkiranju, utvrđeno odlukom Skupštine grada i zakonom o komunalnoj policiji.

"Parking servis” kontroliše zonirana parking mesta, odnosno tamo gde je ugrožena saobraćajna komunikacija. On deluje u saradnji sa pripadnicima saobraćajne policije i komunalne inspekcije, koji imaju ovlašćenja da daju nalog za podizanje nepropisno parkiranog automobila. Komunalna policija reaguje ako je vozilo parkirano na zelenim površinama, pešačkom prelazu, parking mestu za invalide, kaže Rajčić. "

 

e sad, ovo je text iz 2014te, tako da treba proveriti da li su dizali cene kazne...skolu si naucio, sad znas da se ne sme ni na 5 min :)

 

 

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački
Pre 10 sati, alex1974 je napisao:

pa mislim za desetak minuta necu ni ja napraviti stetu.

 

Pre 10 sati, alex1974 je napisao:

mislim se danas je nedelja

 

Ovo je tipičan "rezon", odakle čuđenje za sankcionisanje uzurpiranja i uskraćivanja tuđeg prava i imovine. Komšija i ja imamo stalno problema sa parkiranjem ispred garaža pod takvim izgovorom, samo deset minuta, i tako ko zna koliko puta dnevno, a zaticali smo i vozila preko cele noći po "rezonu", noć je, niko ne izlazi ili ulazi u garažu, jednako ko nedelja. Prosto neverovatno koliko se čini ala pod upaljena 4 migavca samo da se udovolji svojoj stražnjici.

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 425 postova
  • Motocikl: Kymco Downtown 300i

Naravno da ne treba parkirati na mestu za invalide, nije sporno ništa. Ja lično to nikada ne radim, ni motor ni auto. Ali pobogu, pravila važe za sve ili ne važe ni za koga! Muka mi je kad vidim džipove i automobile od 50k EUR kako su non-stop parkirana na tim mestima ispred skoro svih tržnih centara i - ništa! A kad vide Opel ili neki "normalan" auto, onda policija trenira strogoću. Muka mi je da pravila važe samo za malog čoveka. Zato ćemo i ostati "balkan" (sa malim b) zauvek :(

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • "Trtl", 584 postova
  • Lokacija: Sabac
  • Motocikl: BMW K1600 GT
17 minutes ago, tomamega said:

A kad vide Opel ili neki "normalan" auto, onda policija trenira strogoću. Muka mi je da pravila važe samo za malog čoveka. Zato ćemo i ostati "balkan" (sa malim b) zauvek :(

Daleko od toga da nema propusta, ali zasto generalizovati!? Ako nisi video svojim ocima ne znaci da se ne preduzimaju mere i radnje i prema tim  vozacima "opasnih kola" :) 
Meni je prvom muka od tih pretpostavki, proslu nedelju sam radio bas na "Pauku" i zamisli sankcionisali smo vozaca Jagura F Pace.
Do skoro sam imao sliku u telefonu gde TRI VELIKA OPASNA ZLA DZIPA u zici Depoa  Parking Servisa cekaju svoje vlasnike :D
Jedini problem je Q7, tezak mamicu mu :) jedva ga digne "pauk", dok A5, 750li nisu toliko teski :)

I ja nekad udjem u pekaru gde me doceka nadrndana prodavacica, jel zbog nje jedne treba da kazem da su sve iste i da nista ne rade? :) 
 

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 425 postova
  • Motocikl: Kymco Downtown 300i

Godinama radim na Vračaru i gledam parkiranje u Njegoševoj. Ako imaš džipa, ferari ili neki luksuzan auto, slobodno ga možeš parkirati svuda. Čak i na trotoaru, raskrsnici. U stvari, takve automobile samo tako i parkiraju. Policija skoro da ne zalazi tamo. Nebrojeno puta sam zagrađen ja, koji parkiram propisno, trubim, i dođe čovek, još ću i batine da dobijem što hoću da izađem sa propisno obeleženog parkinga. 

 

Takođe, na obeleženim mestima za invalide ja lično nisam video papirić sa kaznama na tim besni automobilima, a vidjao sam ih često. Verujem da se ponekad i oni kazne, ali daleko od toga da je to pravilo. Svi se rukovode mišlju: "Ko zna čiji je to džip. Možda nadrljam zbog toga, bolje da kaznim onog s Puntom". :(

 

I posle svega ovoga optuživati nekoga ko je na 10 min parkirao neki Opel na parkingu za invalide, meni izgleda licemerno. Jer, ne mogu da se pravim da živim u Švajcarskoj, kad niko ne rešava mnogo bitnije stvari :popovanje:

  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6712 postova
  • Lokacija: Smederevo
  • Motocikl: TDM 900

Da bi invalid mogao da udje i izadje iz vozila, oko vozila ne sme biti prepreka. Njega pratilac mora da iznese ili unese u vozilo, vrata moraju biti širom otvorena, treba mesta i za kolica ili rampu ako je vozilo poseduje. Kazna je mala, treba da je od 15000 pa na gore. Jer je taj glup i bezobziran.

 

Niko ne gleda dalje no što mu je dužina od nosa do guzice. Prost i neprosvećen narod, nema šanse da ovo bude Swiss i neće nikada biti.

 

 

  • Sviđa mi se 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 425 postova
  • Motocikl: Kymco Downtown 300i

Nije štos u visini kazne, ne razumeš. I da bude 1000€, ovi bogatiji i bahatiji je neće plaćati. Problem je u primeni zakona koji ne važi za sve.

 

Jedini put je da svako od nas zove komunalce, inspekciju, policiju i prijavkjuje svaki taj nepropisno parkirani džip, luksuzan auto. Da se napravi gradjanski skup, protest zbog važnih tema u društvu, kao u Francuskoj recimo. Ali nema svesti o tone kod nas.

 

Bez toga, ovo pojedinačno osudjivanje malog čoveka ima funkciju da se pošten čovek oslobodi frustracija i iskaže svoju pravednost. Ništa više.

 

 

:mobilizator:

 

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 609 postova
  • Lokacija: Surčin
  • Motocikl: GSF 1200 S

To nikad neću razumeti... Po tržnim centrima su ta mesta za invalide stalno zauzeta "skupljim vozilima"... čak sam viđao i kad su ostala mesta za parkiranje slobodna "oni" i dalje koriste ta mesta, jer su najbliža ulazima... Sramota, njihova. Meni lično ne smeta ali takvi mi se gade posebno zbog toga...

  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 2782 postova

u novom sadu bar 50 % mesta je konstantno zauzeto sa nekim ko nije ivalid.U jedinoj  javnoj garaži u centru je bilo nekoliko godina 3 parking mesta za invalide.Prekonoći su nestala i postala obična za plaćanje.Sve u stilu kako vlast iskoristi prostor i ljude  a ne da im doprinese.

Komunalci i inspekcije već znaju da se nekim mestima koja nisu tolko frekventna parkiraju odredjene face i nece ni da dodju po pozivu.Iz njhovog ula su u pravu jer potroše vreme i gorivo a neko će posle to da skloni pa je bolje  i  da ne dolaze.Sad neznam ali decenijama su javna komunalna preuzeća imala plate kao da su komunalci u švajcarskoj.Direktori kulturnih institucija sa budzeta drzave su imali duplo manju platu od likova sto su prali pijace jer je pijaca bila na gradskom budzetu

 

Promenio član sasa ns 1
  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 2223 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Honda NC700D Integra
18 minutes ago, DonToni said:

To nikad neću razumeti... Po tržnim centrima su ta mesta za invalide stalno zauzeta "skupljim vozilima"... čak sam viđao i kad su ostala mesta za parkiranje slobodna "oni" i dalje koriste ta mesta, jer su najbliža ulazima... Sramota, njihova. Meni lično ne smeta ali takvi mi se gade posebno zbog toga...

Tržni centar nije javna površina, tako da nije u nadležnosti komunalne niti saobraćajne policije. Može i ne mora imati mesta za invalide, shodno odluci uprave/ vlasnika. Ovi sa boljim autmobilima, računaju, su bolji kupci pa ih niko ne dira :D 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 957 postova
  • Lokacija: New Now
  • Motocikl: Aprilia Shiver GT 750, Honda CB400N

to nisam  znamo, a majku mu - ima logike...jos se pitam sto ne dolaze da dizu, sigurna lova da ne moze da bude sigurnija...ceo dan bi samo mogli da dizu sa 4 mesta ispred uzlaza u tempo...kad ono ne dizu - jer nemaju pravnog osnova...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 425 postova
  • Motocikl: Kymco Downtown 300i

Mislim da PS ne može da diže, ali komunalna policija može da piše kaznu. Čini mi se da je bilo slučajeva na tu temu, kazne za parkiranje auta na mestu za invalide ispred tržnih centara. Isto kao i drvo u tvom dvorištu recimo. Bez obzira što je u tvom dvorištu, moraš da obavestiš Gradsko zelenilo ako hoćeš da  sečeš to drvo, radiš nešto sa njim itd. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Stari S.W.A.T., 975 postova
  • Lokacija: Kragujevac
  • Motocikl: crf1000

Kolega sa Vračara je lepo objasnio za TC. Van toga dižu i džipove, kao i sirotanska kola, video sam to X puta. Druga je stvar što nevaspitanog vlasnika Q7 zabole patak za 5.000 RSD, pa makar i na dnevnom nivou, dok ja kad bih se jednom opekao zaobilazio bih žuto obeležena mesta dok sam živ. Sva sreća pa posedujem određenu dozu gađenja prema parkiranim vozilima na mestima za invalide, bez obzira na marku, stanje, godište, te mi ne pada napamet da se svrstavam u tu felu.

Verujem da ima lokacijskih izuzetaka, tipa Strahinjića Bana, ali nije pravilo i tu bi i Punto prošao isto.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 94 postova
  • Lokacija: CH vise Srbija
  • Motocikl: imam ih vise

Vidim svaki put kad se napravi prekrsaj  uvek je neka teorija zavere, kako je onaj mogao da stane tako mogu i ja i onda svi su krivci samo nisam ja, jer svi smo stali na samo po 10 minuta. A teorija zavere  svugde i na zapadu uvek je protiv nas BALKANAC uvek je taj zakon okrenut protiv nas, i ovde policija nema razumevanja za nasa objasnjena.Navescu par primera gde sam bio direkni ocevidac dogadjaja,pa sami presudite.

 U Srbiji ima puno tih besnih automobila koji su registrovani i uvezeni na dozvolama  invalida, a vozi neko treci al negde imaju karticu ili nalepnicu za invalide.

U Soko banji dolazi lik sa polu raspadnutim jugom,staje ispred pekare nasred ulice, mada sdruge strane ulice ima slobodnih parkig mesta kolko hoces ulazi u pekaru kupuje i zapocinje  sa prodavacicama diskusiju koja traje 20 minuta.   Nailazi policiska patrola i staje policajac pita cije auto da se pomeri jer omata saobracaj a ima praznih parkinga da parkira. Onda baja pocinje kako oni njega jadnog jure koji nema para i vozi polu ispravan auto a tamo negde staje neki mercedes parkiran i niko ne reaguje, ood obicne opomene da pomeri auto doslo je spominjane familije uze i sire policajaca, tek onda je jedan uzeo ono blokce i napisao mu kaznu za nepropisno parkiranje.Tolko bahacenje ne mogu da razumem i onda se pitamo zasto se strogoca trenira prvo na nama malim ljudima pa onda na onim bogatima.

 

Juce decko koji je rodjen i odrastao u Svajcarskoj inace moj komsija,isterao je motor u trenerci bez kacige u ulici gde je ogranicenje 30 km. poceo je da divlja ubrzava tockari jedno 10 minuta. Dok nisu stigle 2 patrole neko je pozvao policiju,  e pocinje ona nasa teorija da on nije kriv, on je samo isterao prvi put sad motor posle zimske pauze, kako taj neko ko je zvao policiju ljubomoran na njega, zato sto je on stranac zato ga tu kontrolisu i milion jos nebuloza. Oduzeli mu dozvolu na licu mesta, i narednih minimum 2-3 godine pravi pauzu voznje svih vozila i kazna se meri u hiljadama franaka a izgleda po njegovoj prici da ima jos i uslovnu kaznu koja nije istekla. Na zapadu kazne za parkiranja na parkizima gde je to predvidjeno pogotovu za invalide, je mnogo veca. 

  • Sviđa mi se 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 94 postova
  • Lokacija: CH vise Srbija
  • Motocikl: imam ih vise
pre 29 minuta, tomamega je napisao:

Mislim da PS ne može da diže, ali komunalna policija može da piše kaznu. Čini mi se da je bilo slučajeva na tu temu, kazne za parkiranje auta na mestu za invalide ispred tržnih centara. Isto kao i drvo u tvom dvorištu recimo. Bez obzira što je u tvom dvorištu, moraš da obavestiš Gradsko zelenilo ako hoćeš da  sečeš to drvo, radiš nešto sa njim itd. 

To su ti EU zakoni  koji polako dolaze i kod nas, i demokratija koju ja mislim da 90% stanovnistva nije jos shvatilo sta to znaci

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1539 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: BMW R1250 GSA

Trzni centri u Beogradu: Usce, Merkator, Zira, Delta City... sva parking mesta za invalide su redovno zauzeta cak i kada nije guzva zato sto su najbliza ulazu/izlazu i nije se desilo da sam ikada na jednom od tih vozila video nalepnicu da se stvarno radi o invalidu. Vozni park je sarolik i takodje nisam video da ih iko dira i sankcionise.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • "Trtl", 584 postova
  • Lokacija: Sabac
  • Motocikl: BMW K1600 GT
Ko je naddlezan za parking mesta za invalide u trznim centrima, obzirom da nisu na javnoj povrsini?
Javna je povrsina, al razlog sto se ne dizu bar sto se tice Sapca, ne moze kamion da udje, prenisko, pa mi odemo i slikamo pa kaznu saljemo na kucnu adresu.

Sent from my SM-J530F using Tapatalk

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 2782 postova
Pre sat vremena, doktor je napisao:

Ko je naddlezan za parking mesta za invalide u trznim centrima, obzirom da nisu na javnoj povrsini?

u novom sadu odma pored ulaznih vrata u urgentni centar ima 3 mesta za invalide na koje staje kako ko hoce a obezbedjenje na kapiji sa rampom je odma pored   nikad ne reaguje.Može da zove pauka  a i nemora moze da neda da se tu parkira jer ionako pusta vozila unutra

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja