Jump to content

Moto Zajednica

Najčešće nesreće - "Izvini, nisam te video"

Recommended Posts

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Početak prošlogodišnje sezone je obeležen sa drastično više nezgoda sa tragičnim ishodom, na žalost i ova sezona je počela sa istim scenarijom koje svi inače doživljavamo  svakodnevno, „IZVINI, NISAM TE VIDEO“, pri očitom nepoštovanju prednosti, odnosno oduzimanju. Ovo je tipična i po statistici naj brojnija nezgoda između dvotočkaša i četvorotočkaša uopšte. Dešava se prilikom presecanja putanje motorcikla sa prvenstvom prolaza. Mnogi smatraju da je isključivi uzrok nekultura, bahatost i bezočno nepoštovanje elementarnih pravila saobraćaja. Međutim, u osnovi leži anomalija oka koju dodatno “pospešuju”  pomenute negativnosti.

Moć zapažanja je individalni fizički kvalitet ali  je svakako lakše i brže, odnosno ranije, uočiti nešto veće nego manje. U tom smislu je dvotočkaš malecan bez obzira koliko je velik il vozač visok, uočljive boje ala bela kaciga, fluo prsluk i jaka svetla tek nešto malo povećavaju uočljovost, obična bandera ili prst na vetrobranu zaklone bilo kakav motorcikl. Glasanost auspuha ne omogućava precizno određivanje pozicije ko buka aviona na nebu, negde tutnji,  pri glasnoj muzici i mobilnom telefonu sa zatvorenim prozorima pod klimom se čuje tek kad se priđe uz. Praktično, ne treba imati iluzija da sva ta pasivna poboljšanja koja činimo  značajnije utiču na bezbednost. Aktivnim činjenjem se donekle povećava uočljivost, ablendovanje, uključivanje migavaca, sirena, a nešto efikasnije je slalom vožnja levo desno jer bočni otkloni u vidnom polju mnogo se bolje uočavaju nago primičuća rastuća silueta.

Kad oko uoči sučelice bilo koje saobraćajno srestvo, ne daje odmah dovoljno informacija da li se ono kreće ili stoji, autobus stoji na stanici ili se kreće, a za određivanje brzine je potrebno znatno više vremena i ta procena je po pravilu pogrešna i oslanja se na analogiju predpostavljanja, autobus ide brže od kamiona, automobil još brže, motor još brže, a možda je moped koji mili na uzbrdici, a ne retko je rukovođenje šta je vozaču milo, valjda ide sporo pa ću moći da prođem.  

Fokus oka je najbolji u centru vidnog polja, gledanjej u stranu se naziva „PERIFERNI VID, PERIFERNO VIDNO POLJE“ i  postepeno uočljivost opada udaljavanjem ka bokovima, periferiji, i uočavanje  završava izvan   180°, kod nekih i ranije.  Očito, ukrštanje putanja pod 90° se odvija u perifernom vidnom polju.

Kad se ove specičnosti oka prihvate i uvaže, zaključi se da svako moguće ukrštanje putanja sadrži rizik, kad se tome pridodaju raznorazni nepovoljni spletovi okolnosti i moguća kombinatorika, a uz to i neizbežne bahatosti, nije teško razumeti da opasnost vreba na svakom ćošku, odnosno mogućem ukrštanju i presecanju putanja. Svako ko vozi motorcikl, a i 4 točka,  mora da prihvati ove činjenice bez obzira u šta veruje ili ne veruje, mislio ovako ili onako. Krivu Drinu niko ispravio nije, niti će, pa neće ni anomalije oka kao ni što neće bahaćenje, a na oslanjanje na sreću, uvek ima prvi put, il krčag ide na vodu dok se ne razbije.

Šta činiti, odgovor je u takozvanoj „defanzivnoj vožnji“  koja podrzumeva stav i način razmišljanja kojim se vozač trudi da predpostavi sve negativnosti koje mu padnu na pamet kao moguća buduća dešavanja ma kako bile sulude i nelogične i bez rukovođenja šta bi on da je na tuđem mestu, i da onda „predupredi“, učini radnje  kojima neće sebe dovesti u nepovoljnu i opasnu situaciju zbog tuđeg činjenja, nekad je i pasivnost činidbena, a ako ipak zapadne, da zna što više i bolje načina da se izvuče. Praktično, sve dok nema bukvalno fizičke prepreke presecanja putanja, mogućnost da se to desi je ogromna, ne važi se i ne treba se oslanjati na saobraćajna pravila, pravo desne strane, saobraćajni znak stop, trougao, obavezan smer, zabranjeno skretanje, jednosmerna ulica, crveno svetlo na semaforu, puna jednostruka ili dupla puna linija, pa čak ni manji trotorčići nisu prepreka za bahate.

 

1-Ovo je verovatno naj opasnija jer se dešava mahom iznenada i gotovo da nema mogućnosti da se iole blagovremeno primeti i predupredi, a sem toga  ostavlja malo manevarskog prostora za skretanje u cilju izbegavanja  već se sve svodi na oštro ili takozvano „panično kočenje“. 

 

5acb1ce226b88_UKRTANJE1.jpg.50be872e14822a98d5281d72aa9a33d3.jpg

 

2-Isto ali možda za nijansu malo manje kritično jer pozornost veća zbog nailaska na saobraćajnicu sa prvenstvom prolaza, bude tu neki mogući pešački prelaz a i boje se vozači da izlete u glavnu ulicu, ali u suštini je to minorno bezbednije.

 

5acb1d0d33c19_UKRTANJE2.jpg.46933d666d5a8d5dffc1ba44af3f99cf.jpg

 

3-Višestruka opasnost, pogotovu ako vozač iz bočne ulice skreće u desno, njihova pažnja je prvenstveno usmerena na međusobno kretanje i koga briga za dvotočkaš, ne retko se motorcikl nađe pod takozvanom “maskom” i vozač iz bočne saobraćajnice ne može da vidi motor zaklonjen vozilom koje mu preseca putanju, a takođe i vozač motorcikla isto tako zbog maskiranja može da ne vidi vozilo koje mu nailazi iz bočne saobraćajnice i ovakva sitacija nalaže dodatni oprez i naj bolje skroz usporiti ili propustiti oba vozila džentlmenski.

 

5acb1d2d26623_UKRTANJE3.jpg.97e95dd24641d29ff1b091da3ee9a783.jpg

 

 

Ovo sam davno naučio na kursu BJB-a, predaje se  i uči na svim dodatnim obukama bezbedne vožnje, ne treba biti isključiv i tvrdoglav već prihvatiti činjenice kakve jesu i sa svoje strane i za sebe, a i druge, učiniti što je više moguće da se prvenstveno ne uđe u vruću situaciju i naučiti kako se iz nje uzvući, pravilnim kočenjem i vežbama manevara izbegavanja prepreke, i imati što bolje kočnice, točkove i vešanje jer se kvalitet tih komponenti izražava u santimetrima kraćeg zaustavnog puta u ovakvim momentima, a ne kolka je trajnost, škripa, cena itd.

 

Srećna nam svima nova sezeno.

 

(Svi smo mi barem jednom imali ovakav kliše pa molim da se ne opisuju pojedinačna lična iskustva.)

............................

Dopuna posta:

 

Pre 8 sati, misa-pei je napisao:

Postoje i situacije (ne tako retke) kada me vozač kola gleda pravo u oči i ide na mene. Shvatio sam da me on uopšte ne vidi, da on gleda kroz mene. ili je jednostavno previše bahat.

 

pre 16 minuta, bokilic je napisao:

upravo do,uopšte vidi ,lud :tras2:

 

Možda nije dovoljno  razumljivo ili prihvatljivo i upravo ovo što je Miša napisao je  dešavanje sa mogućim posledičnim ishodom  zbog anomalije čovečijeg vida, okrenuta glava, gleda a praktično ne uočava, odnosno ne vidi iko su oči i oči bukvalno.  Ovo valja, ili mora, da se svesno prihvati i shvati kao nepromenljiva činjenica, aksiom.

 

Promenio član đunta
  • Sviđa mi se 3
  • Hvala 14
  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 274 postova
  • Lokacija: Beograd

Veoma poucan tekst. Pre neki dan odvozao Zlatibor Beograd. Ovi sa novijim automobilima , bmw, audi, da mogu 300 da voze malo bi im bilo. Pretice se konstantno BEZ OBZIRA KOJA JE LINIJA NA KOLOVOZU I KOJI JE ZNAK SAOBRACAJNI ! Pretice se u krivini,  pretice se kolona vozila, pretice se i kad ide vozilo u susret iz suprotnog pravca. Sve u svemu s**em vam sa na vas zakon.  Vodite racuna kolege osmoro ociju otvorite !

  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Vinyl rider, 781 postova
  • Lokacija: Зрењанин, хоме оф тхе ДАНИ ПИВА
  • Motocikl: VFR 800fi INTERCEPTOR the big red bee ; ДОНГО - руска машина - дрвена осовина

Bravo i svaka cast, OVO UVESTI U LEKTIRU ODMA PO RODJENJU - POSLE BUDE KASNO !!!

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Stari S.W.A.T., 975 postova
  • Lokacija: Kragujevac
  • Motocikl: crf1000

Đunta, svaka čast. Da takav pristup u glavi ima svaki jahač na drumu mnogo bi nas više bilo i mnogo bi nas više cenili (ovo drugo je manje važno).

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 2223 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Honda NC700D Integra

Ne znam kako sada izgleda obuka vozača, ali verujem da bi za veliku većinu koja zaista ne vidi ili ne zna šta treba da gleda, bilo sasvim dovoljno u obuci ukazati na rizike. Recimo da instruktor treba da kaže i pokaže da pored pešaka i drugih automobila vozač mora da uoči i bicikliste, motore, neobeležene traktore, električne bicikle i sl.
Električni bicikli nisu postojali kada sam ja polagao, a sada je regulativa za njih nejasna.

Takođe, verovatno je način obuke sezonski i ko sada prvi put sedne da vozi sa instruktor om verovatno će uočiti veći broj dvotočkaša i to će usvojiti kao tako i u buduće, trajno. Ko počne obuku u oktobru će imati drugačiji stav od samog početka koji će kasnije teško izmeniti.

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • munZe konZa, 761 postova
  • Lokacija: Zemun
  • Motocikl: Honda Varadero XL 1000 V

Ja sam skoro polagao za E kategoriju. Instruktor mi je desetinu puta govorio da vodim racuna i ne gazim belu liniju jer je tu mozda motociklista i moguca je nesreca. Odusevio me. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 246 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Yamaha XJ600 Diversion

Dragi prijatelji sve je to ok i svaka cast Djunti na tekstu ali prvo i osnovno je da se sami moramo cuvati i postovati saobracjane znake i ogranicenja brzine.

 

U oba slucaja ako je raskrsnica u gradu sa 50 km/s se lako zaustavljamo.

Ako je van grada opet vozaci koji skrecu ili menjaju pravac  po navici procenjuju nasu brzinu.Niko ne ocekuje da doleti motor sa brzinom kojom avioni polecu.

 

Cesto ovde citam kako je to put sa prvenstvom prolaza i booole mene.E pa nije tako, ako nesto ocekujete morate nesto i da pruzite.

Prvo i osnovno je postovanje ogranicenja brzine, vozimo po javnom putu i svako ima pravo da se krece po njemu a to sto ste na putu sa prvenstvom prolaza ne daje vam mogucnost da vozite preko ogranicenja brzine propisanog za taj deo puta.

 

Nisam nesto pobozan ali ko se cuva i Bog ga cuva.

 

 

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2830 postova
  • Lokacija: Beograd, Tresnja
  • Motocikl: CBR 1000F - Bedevija

Postoje i situacije (ne tako retke) kada me vozač kola gleda pravo u oči i ide na mene. Shvatio sam da me on uopšte ne vidi, da on gleda kroz mene. ili je jednostavno previše bahat.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • kojekude, 251 postova
  • Lokacija: nbgd
  • Motocikl: tražim, gledam, probam, biram..

Verovatno je prblm njihova percepcija jer nam ne vide lica zbog kacige i gledaju u vizir a ne vide oči, i otuda mu (im) delujemo kao marsovci iLi kiborzi, a svakako im je i bicikl, motor, skejt i trotinet "vanpametno" prevozno ..    

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 2223 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Honda NC700D Integra




U oba slucaja ako je raskrsnica u gradu sa 50 km/s se lako zaustavljamo.
Ako je van grada opet vozaci koji skrecu ili menjaju pravac  po navici procenjuju nasu brzinu.Niko ne ocekuje da doleti motor sa brzinom kojom avioni polecu.
 
Cesto ovde citam kako je to put sa prvenstvom prolaza i booole mene.E pa nije tako, ako nesto ocekujete morate nesto i da pruzite.
Prvo i osnovno je postovanje ogranicenja brzine, vozimo po javnom putu i svako ima pravo da se krece po njemu a to sto ste na putu sa prvenstvom prolaza ne daje vam mogucnost da vozite preko ogranicenja brzine propisanog za taj deo puta.
 


Ovo je upravo logika nekoga ko oduzima prednost. Saću ja da izletim na raskrsnici ili sa parkinga, pa će ovaj što dolazi da zakoči. To je nepravilan način.

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • :), 5943 postova
  • Lokacija: Nova Pazova!
  • Motocikl: Bicikl
Pre 8 sati, misa-pei je napisao:

Postoje i situacije (ne tako retke) kada me vozač kola gleda pravo u oči i ide na mene. Shvatio sam da me on uopšte ne vidi, da on gleda kroz mene. ili je jednostavno previše bahat.

upravo do,uopšte vidi ,lud :tras2:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6084 postova
  • Motocikl: GS1250Adv curi ulje na semering
2 hours ago, X8 Vračar said:


 

 


Ovo je upravo logika nekoga ko oduzima prednost. Saću ja da izletim na raskrsnici ili sa parkinga, pa će ovaj što dolazi da zakoči. To je nepravilan način.

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk
 

To je defanzivan pristup i ja ga koristim. Pa ako bude srece, ostacu ziv na nasim putevima.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Sinioć sam diskutovao sa sabratom koji je imao dva udesa sa ovakvim scenarijom, pri prvom je pretrpeo trajnu povredu i posledice će nositi čitav život. Mislim da nije do kraja prihvatio ovaj negativni fenomen iako je profi vozač, zato sam i učinio dopunu početnog posta potaknut Mišinim i Bokilićevim postom. Kao nekadašnji automobilista, imao sam oštar pregled igre fudbalski rečeno, nesvesno sam obraćao pažnju na svaku moguću sitnicu i detaljčić, ali svesno tek od kad sam na prvom kursu BJB-a saznao, shvatio i prihvatio  postojanje problema koji u osnovi proističe iz anomalije i ne savršenosti ljudskog vida.

 

Lane je bilo dosta nesreća sa smrtnim posledicama i invalidetima. Ova sezona je započeta pogibijom  u Čačku, jeste kamion izlazio sa pumpe u zabranjenom smeru ali sasvim sigurno nije namerno izazvao nesreću već vrlo verovatno nije uočio motorcikl zbog navedenog, što naravno da nije i ne može da bude  ni malo olakšavajuća okolnost. Da su postradali znali i predpostavili, možda bi predupredili situacije i ostali živi.

 

Može da se priča i savetovati o bezbednoj vožnji u nedogled i nikad se neće postići apsolutna sigurnost već samo umanjiti negativna verovatnoća. Ovaj scenario je naj učestaliji a posledice tragične u većini slučajeva i shodno tome se treba prilagoditi i ponašati. Ne bi da delim savete niti mogu da ih se setim jer ih je većina rutina stečena iskustvom i obukama, juče sam izvozao motor prvi put ove sezine uz naročit oprez prema sebi  i od sebe samog , zaustavljao sam skroz motor par puta nailizavši na ovakve momente, što je sigurno, sigurno je, uvek ima mesta par sekundi ili minuta kasnije da se eksponira i zadovolji adrenalin. Mnogi odbijaju ponašanje shodno činjenicama iako ih znaju pa nek se zapitaju koliko su doprineli svojim ne činjenjem da to preduprede, odnosno spreče. U tom smislu i važeći i za ovkve scenarije,  osnovno pravilo vožnje uopšte je da brzina kretanja treba da bude tolika da je moguće zaustaviti se dokle pogled seže, odnosno do predpostavljene moguće iznenadne prepreke. Nije to ni lako ni jednostavno jer proizvodi paranoju i strah, al takvim razmišljanjem i stavom se uveliko podiže bezbednost i vožnja biva lakša i sa zadovoljstvom na neki način jer ne dolazi do neželjenih stresova. Koliko god okolnosti bile nepobitne, to ne znači da će i pravo biti ostvareno, da je tako, ne bi se dešavale nesreće.     

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački
pre 13 minuta, bokilic je napisao:

BMW,Lele. .

pokvarices ga, BMW je to. 

:lol3:

 Moj BMW koči ko GP trkalica, zaziru malo i od njega i od mene kabastog, al je to značajno ko kap za plimu mora. A šta bi popravljao kad se ne bi kvario, moro bi na dijetu jer ne bi ni prihodovao.

 

Ovo što je Holanđanin snimio je smešno benigno u odnosu šta se sve i viđa i doživljava, sve je teže ostati čitav a za mentalno izluđivanje nije više ni bitno jer je postalo nenormalno normalno.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1542 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: XLV 1000
Pre 11 sati, dangubas je napisao:

Samo čitati, gledati, pamtiti i kopirati i "no problemo"..odlično !i!

 

Ne znam da li sam te dobro razumeo, ali ako jesam - da dopunim: treba i voziti, vežbati i primenjivati :) 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Slalom ljuljanje motora sam naučio od instruktora o primenjujem ga, ima još trikova na tu temu, ali spadaju u rizične pa ih ne bi spominjao. Šetanje motorm levo desno, ko na klipu, nije uvek bezbedno zbog loše podloge, rupe, kolotrazi i masnoća koja je skoro uvek prisutna po sredini, a otkloni  nisu ni mogući ili su jako mali pri većim brzinama, tad se vozaču motora više čini da ih je učinio nego što jeste i time se zavarao da ga je vozač četvorotočkaša uočio, sem toga, cik cak kretanje ni malo nije jednostavno i ko nije uvežban lako može da napravi kiks.

 

Na ovu temu, poboljšanja uočljivosti, jedna od zabluda je stavljanje glasnog izduva. Svi volimo bučniji auspuh, retko ko ne, to prosto mami da se odvrće gas i samim tim dolazi do povećanja brzine kretanja jer se  glasnost čuje na što višljim obrtajima. Neka američka istraživanja su pokazala da je glasan izduv kontra produktivan, stataistički je broj nezgoda povećan.

 

Sve što može da se učini u cilju pospešivanja viđenosti jeste delotvorno ali ne treba imati iluziju da je to i postignuto pa je naj bolje uvek polaziti od predpostavke da nećemo biti uočeni i ne oslnjati se na svoje želje.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja