Jump to content

Moto Zajednica

Moj prvi pad...

Da li se više pada zbog naše ili tuðe krivice?  

57 članova je glasalo

  1. 1. Da li se više pada zbog naše ili tuðe krivice?

    • Uglavnom zbog naše krivice.
      21
    • Uglavnom zbog drugih.
      11
    • Podjednako.
      15
    • Ne znam, nisam još pao.
      12


Recommended Posts

  • Drug član, 2247 postova
  • Lokacija: Beograd/Šumadija
  • Motocikl: Triumph Tiger 800xc
Put je kombincija mrkle noæi' date=' sitne kiše, krupnog šljunka, masnih fleka, samoniklog rastinja, kanala za vodu, naboranog asfalta, elektriènih stubova, èeliène oštre ograde, otvorenih šahtova, oštrih ivica šina, kao i uzdužnih dubokih rupèaga pored mokrih šina...[/quote']

 

:shock: Ti si još i dobro prošao... Zvuèiš kao da plašiš dete koje je poželelo da mu tata kupi motor.

 

najzli

 

Ima istine kad kažu: Budalu i bog èuva :D:D:D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1592 postova
  • Lokacija: Budva - MNE
  • Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Strada

Sjedis kuci uzmes daljinski i neceti se nista desiti.

 

Kada vozimo u dosta situacija smo totalno bespomocni, ali opet mozemo uticati donekle na svaku situaciju, preduprediti nesrecu...

 

Svi smo mi imali padove, ko nije imace, vjerujte. Ja sad ovdje necu prepricati moj pad, jednom prilikom sam ga ranije ispricao. Navescu nekoliko udesa u Budvi i okolini u zadnjih par godina koji su bili fatalni i gdje je doslo do greske.

 

1. situacija: Motocikl ide na kraju kolene od 5-6 vozila. Na pocetku kolone kamion. Kolona se zaustavlja, motociklista obilazi cijelu kolonu, ali nije uocio zasto se kolona zaustavila. Naime kamion je skretao lijevo u sporednu ulicu. Na taj nacin kamion je presjekao putanju motociklisti. Vozac i suvozac nisu imali kacige. Vozac je poginuo, suvozac u komi.

Zakon kaze da se kolona vozila ne pretice i da se nose kacige. U redu, i meni se desi da preteknem kolonu vozila, ali opet zakon nije bezveze pisan.

 

2. situacija: Parking ispred hotela, minimalne brzine kretanja. Autobus se okrece ne bi li se parkirao ispred recepcije da se putnici iskrcaju. Da bi to uradio sa puta (koji je opet sporedan, nema puno saobracaja) se mora iskljuciti i uci u ulicu koja ide pored recepcije. Iz suprotnog smjera nailazi skuter. Atobus se skoro poprecio po putu. Vozac skutera nastavlja da vozi i na taj nacin je mislio da obidje autobus. Vozac autobusa, posto je taj dio puta prilicno uzak, je gledao u retrovizor i nije primjetio skuter. Sudar pri maloj brzini, vozac skutera glavom udara u sofersajvnu autobusa. Nije nosio kacigu. Ovdje je po zakonu kriv vozac autobusa jer je presjekao putanju skutera. Da je vozac skutera imao kacigu posljedice ne bi bile fatalne.

 

3. situacija: Oko 15-ak km iznad Budve ima jedna ,,S'' krivina gdje je bilo kliziste. Prije te krivine iz pravca Cetinja (odatle je isao motocikl) put je vise nego odlican, blage krivine sa fenomenalnim asvaltom koji ulijeva poverenje, i onda ta ,,S'' krivina koja je sva u talasim zbog klizista. Motociklista je imao na sebi svu opremu (kaciga, jakna, protektori, pantalone, cizme). Vjerovatno ponesen odlicnim putem od Cetinja vozi prilicno brzo. I onda nailazi na tu ,,S'' krivinu. Kroz prvu i nekao prolazi, druga ga izbacuje. U susret je isao automobil i on direkno udara u automobil. Motociklista je davao znakove zivota. Ambulanta je stigla brzo (desetak minuta) ali je motociklista na putu do bolnice preminuo. Jedan doktor mi je objasnio zasto je poginuo (nisam strucan pa ne znam hocu li dobro prjeneti), naime, tjelo je zaistavio udarac u asvalt. Na taj nacin unutrasnji organi su inercijom nastavili da se krecu i doslo je do unutrasnjeg krvarenja. Da je nastavio da se kotrlja bar jos nekih pedesetak metara imao bi vece sanse. Oprema te cuva od lomova i momentalne smrti, ali isto tako i sva oprema ne pomaze ako se tjelo naglo zaustavi.

 

4. situacija: klasican primjer izletanja vozila iz sporedne ulice koje prekida putanju motocikla. Vozac prelece preko automobila. Imao je kacigu, ali nije je zakopcao, tako da se ona djelimicno skida sa glave. Zbog toga dolazi do loma vrata. Zakonski kriv je vozac automobila, vozacu motocikla kaciga nije pomogla zato sto je nije pravilno koristio. Zastitna oprema ne pomaze ako se pravilno ne koristi.

 

To su neki primjeri iz zadnje cetri godine. Zakljucak izvedite sami. Jesmo u dosta situacija bespomoncni, ali opet dosta toga zavisi i od nas samih.

 

Ipak mi je dosadno da sjedim kuci i drzim daljinski u rukama.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1592 postova
  • Lokacija: Budva - MNE
  • Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Strada

Znam da moj predhodni post nije vezan direkno za naslov teme.

Ali povelo me je pitanje na anketi do ovo gore napisem.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 15 postova
  • Lokacija: Kikinda

Padove sa automatika ne racunam,jer mi je od njih ostao samo jedan oziljak. :wink:

 

Vozio sam druga na Rs-u 50.Usli smo u jednu sporednu ulicicu,i od raskrsnice,jedno 300 m stoji zeleni jugo,na desnoj kolovoznoj traci.

Ja vozim nekih 30-40,gledam,nema uopste saobracaja(bukvalno,sem juga i mene).Ja vec ubrzao na nekih 40-50,pa se na jedno 20-30 m prebacim u levu traku,da ga obidjem,jer on stoji na putu,ne pomera se.I tako ja na jedno 20 m,kad on odjednom skrene u levo,da se parkira.Znaci bez zmigavca,samo tako,nabio gas i okrenuo volan.Ja legao na kocnice,bolje da klizim nego da ga udarim direktno,i tako drug i ja klizimo do auta,i na kraju udaramo.Ja ne znam kako sam uspeo da se izokrecem,sve zivo sem face sam izderao,da bi na kraju udario ledjima u prednja vozaceva vrata i ulubio ih.A motor, :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

Znaci suze su mi krenule.Naime,kako mi je on kasnije rekao(motor) on je udario u prednji tocak i zato se sav iskrivio,izderao,polomio...Ja,frka,bes,panika,ubilacki nagon,ne znam sta da radim.Baja izlazi iz juga,kao da ne zovemo pandure,daje mi licnu kartu,platice mi sve,da ga zovem sutra,ili dodjem do njega...Sve najlepse,dobro mi nije rekao da pozdravim kuci.Ja sta cu,mlad,neiskusan(magarac,debil,budala,kretencina...) prihvatim,pokupim delove koji su otpali i odem kuci.

Sta mislite da li je kasnije taj majmun na sudu rekao istinu i priznao da je kriv,kao to vece?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 159 postova
  • Lokacija: London

Pogledajte ovde jednu in-depth analizu bajkerskih nesreca:

http://www.dft.gov.uk/stellent/groups/dft_rdsafety/documents/page/dft_rdsafety_035422.pdf

 

Dokument sjajan, ima 69 strana i pisan je za UK, ali verujem da se mogu naci paralele sa Srbijom.

 

* Motorcyclists represent 1% of traffic but represent 19% of deaths and serious injuries

* Motorcycle riders are over 40 times more likely to be killed than car drivers

 

PS Nije mi cilj da nekom smucim voznju motorom, nego da vidite na koje fore nas najcesce skinu iz sedla i cega da se pazite ;).

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 19 postova
  • Lokacija: Banjica

:( Jao do sada sam bubnuo samo jednom i to fala bogu pri nekih 20tak na sat. Konjina iz Inðije sa pezejcem na auto putu kao ludak iz èista mira skreæe desno iz srednje u desnu traku a ja sa nekih stotinak koèim i taman kad sam mislio izvukoh se, glavim se izmeðu iviènjaka i njegovog krša, meðutim takao me je i tako sam bubnuo guzicom na asfalt da je to strašno.

Pantalone froncle, laktovi doviðenja jer sam bio u košulji kratkih rukava, levo koleno dobar dan evo ga otok,spoljni deo stopala ošmiglan,a motoru fala bogu skoro ništa, samo sam promenio levi dekli i ofarbao levu stranu i naravno levi migavac. Takoðe sam i glavom lupio o ledinu, ne mnogo ali je to pod kacigom puklo kao petarda.

Pouka- Miško da si imao opremu: laktovi ništa, kolenu i stopalu ništa, kacigu si imao, pa te glava nije bolela.

Od tada èim mrdnem negde, što više opreme na sebe, bolje da se znojim, nego da se asfalta bojim. :lol::lol::lol::lol:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja