Jump to content

Moto Zajednica

Moj prvi pad...

Da li se više pada zbog naše ili tuðe krivice?  

57 članova je glasalo

  1. 1. Da li se više pada zbog naše ili tuðe krivice?

    • Uglavnom zbog naše krivice.
      21
    • Uglavnom zbog drugih.
      11
    • Podjednako.
      15
    • Ne znam, nisam još pao.
      12


Recommended Posts

  • Drug član, 1192 postova
  • Lokacija: Bg
  • Motocikl: Dominator

Verujem da svako od vas ima neko svoje mesto. Neko voli ulice kojima vozi, neko voli da parkira na odreðeno mesto... Moje mesto je Zvezdarska šuma. Volim da odem tamo, napravim trasu, stazu i onda vozim do iznemoglosti u krug... Èini mi se da time sav umor iz glave prebacim u mišiæe. Mišiæi se brže odmaraju.

Elem, tada sam vozio Kawasaki KLR250. Napravio sam stazu, odnosno sam vežbao jednu krivinu... Zaletim se u drugoj, koèim, vraæam u prvu, noga ostaje na koènici, lagano zanosim motor u levo, spuštam nogu sa menjaèa na zemlju, kada se dovoljno iskosim, puštam kvaèilo, izvlaèim krivinu.... I sve je to bilo kul... Motor se zanosi taman koliko treba, ja dižem u drugu i to je bila vežba... Kada sam bio zadovoljan kako sve to izgleda, odluèujem da probam sa desnom krivinom... Zaleæem se, kvaèilo, spuštam u prvu, prilazim krivini, koèim i kreæem lagano da se zanosim, meðutim, kako sam išao prebrzo, motor se naginje na desno, ja instiktivno spuštam desnu nogu kao oslonac a koèenje prebacujem na ruku, prednji toèak proklizava i ja preleæem motor ali grèevito držim volan, motor se istrgne i ja padnem preko njega i roknem u neko granje. Prileti mi buraz, ja ustanem, sve kul, ok. Nosio sam opremu, tako da sam prošao bez ogrebotine. Nakon desetak minuta, poèinje da me boli rame... Nakon pola sata, poèinju da mi idu suze, a nakon dva sata se vraæam sa Banjice u mumija fazonu. Istegao sam neki mišiæ levog ramena i bio sam dve nedelje u zavojima.

Pouka je da postoje situacije kojima ne možemo da vladamo, ali je tih situacija daleko manje nego onih kada ih kontrolišemo. Da bi što bolje prošli u lošim situacijama, treba da nosimo zaštitnu opremu, a da bi takvih situacija bilo što manje, treba da se pridržavamo osnovnih principa bezbednosti u saobraæaju (zvuèim kao moj æale). Ne zaleæi se, drži odstojanje, ne zveraj pod suknje devojaka koje šetaju pored puta, uvek misli o tome kako oni koji nikada nisu vozili motor ne znaku kako je motoristima u saobraæaju...

Preterao sam, niko neæe èitati ovoliki post. Ako je neko, ipak, stigao do ovde, neka mi se javi na pp i dobije Bonžitu ako se nekada sretnemo.

 

najzli

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 837 postova
  • Lokacija: Mladenovac

Sto kaze Vasa, bolje pivo! :wink:

 

Iskreno da ti kazem, stvarno si preterao sa ulaskom u krivinu a i motor ti nije bas napravljen za sportsku voznju i velikog obaranja po krivinama.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1571 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: BMW R1100RT

Dobro si to napisao. Dobro iskustvo. Ja sam imao slicnu situaciju sa proklizavanjem sa velikim enduro motorom na extremno mokroj travi i stiskao prednju kocnicu umesto zadnje.... prednji tocak je u delicu sekunde proklizao, a ja na travi sa skocnim zglobom ispod massine! E sad opet dolazimo do tvoje pouke...imao sam cizme. Malo je bolelo 10 ak dana posle toga ali sam dobro prossao....

 

Uteha je da su profi vozaci ovakvih padova imali na stotine i da su lomili mnogo kostiju dok nisu postigli rezultate..sta reci za rekreativce.... iskustvo sa stiskanjem prednje po mokroj podlozi, travi i sljunku nauceno za male pare:) Sliccno i kod tebe:) To od BABE ne moze da se naucci.....

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1542 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: XLV 1000

E ovo za cice pored puta... malo mi je falilo danas da se ukucam u auto ili kombi ispred sebe...

 

Idem lepo kulturno onom džadom pored strava centra, i nailazim na dve curice u nekom SUVu sa moje leve strane... i ne vidim da su likovi ispred stali na crveno. Išao sam nekih 50-60, i jedva stao izmeðu tog auta i kombija, uz zanošenje bulje i škripu koènice...

 

Moram da priznam da sam iznenadio sam sebe time što sam ostao pribran i iskontrolisao situaciju koliko toliko (ipak nikog nisam udario, niti pao), èak mi se èini da je izgledalo kao da znam šta radim :shock:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 296 postova
  • Lokacija: Velika Krsna

ceh,ja sam iznenadjen kako si mogao zaborawiti na SEMAFOR??? Mora da su bile bash neke extra cice... :) najzli,ima neshto dobro u tome shto si pao- jedno iskustwo wishe, sad znash za sledeci put :D Ja sam pre mesec-dwa wozio polako po nekom blatu,i shta mi je bilo da odwrnem gas-nemam pojma! Sreca je shto je bila 125-icainache da je bila FZRka.... Ostatak wec mozete zakljuchiti :cry:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 5348 postova
  • Lokacija: Trebinje
  • Motocikl: Honda Varadero 1000 ABS

A desi se covjeku da se zagleda,samo sto to neki plate,a neki ne!?

Meni je neki dan jedna "primadona" u Grande puntu presjekla put i jos da je kad je vec krenula prosla,nego stala i jedva sam zakocio iako sam vozio 30-40 na metar od vrata i kad sam onako zagranao sa rukama i svasta nesto samo meni razumljivo ispod vizira govorio,ona onako mrtva ladna " ja stvarno ne znam u cemu je problem" i mrtvo ladno prosla,pa doslo mi da je oderem,ali da je ona jedini kriza vozac to bi bilo super,lik dava desni zmigavac i malo skrece u lijevo a zatim iznenadno polukruzno u lijevo,ja iza njega sreca na odstojanju,od tada dok ne vidim da je "obavio skretanje gdje njemu srce iste ne krecem i jos jedno milion njih koji su voljni da dodju glave onima na dva tocka,pa sta smo mi tako lose uradili????

 

Usput ja jos cekam "vatreno krstenje" i nadam se da ce me Gospod pogledati,posto sam polozio vozacki prvo,pa oprema,pa tek motor,a i nisam divljak,ali to nista ne znaci,jer nekad neko najmanje zasluzan plati ceh!?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 44 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: GSX-R 750, Fazer600, ZR7

Prvi pad.

Kupim motor Suzuki 125ts i sav nalozen vozio sam ga i zimi(a bese hladna i klizava),udjem malo ostrije u krivinu i naravno kao pravi dzentlmen ublazim pad motoru i mojoj devojci.

Prvi pravi pad.

Pijani lik zaspi za volanom i da prostis naguzi me,sva sreca pa se odma probudio(oderana ledja itd).

Svaki put sam imao KACIGU!!!!!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 45 postova
  • Lokacija: Lapovo, Kragujevac

Moj prvi i jedini pad motorom, naravno, je:

Vozim se ja sa ortacima i sad put je doduse bio malo vlazan ja se zaletim nekih 70 km/h(nije neka brzina, ali 'ajde) i ja budala hteo da ga podigem na prednji, legnem na prednju kocnicu tocak mi prokliza i u delicu sekunde ja sam vec lezao na putu! Motor mi je pao preko desne noge tako da sam sje*ao skocni zglob ali nista ozbiljno! Ortaci su prisli, podigli motor pomogli mi da ustanem stali par minuta da se stabilizujem i nastavili dalje...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • In memoriam, 783 postova
  • Lokacija: Ottawa, Canada

Moj prvi pad je bio na na granici Bosne i Srbije(sad bi to bio medjudrzavni incident:) ) na mostu u Bosutu kod Kuzmina, na putu Kuzmin-Bijeljina. Prednji tocak mi je upao u sinu (voz koristi isti most), pa sam pri brzini od nekih 20km/h zavrsio na zemlji. Par godina kasnije, moj rodjak pada na isti nacin na istom mestu i ako sam ga upozorio da, ako prugu ne predje odmah, da sidje i pregura motor preko. Nesto kasnije je i nas drugar pao na identican nacin i ako smo ga obojica upozorili na moguci problem. Stvar je u tome sto put sece prugu pod uglom od mozda 70 stepeni i onda se izravnava s prugom, tako da se onda ugao prelaska smanjuje na nekih 20-30 stepeni.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 273 postova
  • Lokacija: Beograd, Slavija

Ja kao 15-godisnji vozach automobila, pre par meseci, resio da kupim skuter za pocetak. I sada znajuci da sam mali i slab, i da smetam automibilima. Ja se uredno sklanjao u stranu kad god procenim da ne ugrozavam sebe time. I tako se ja vozikao, taman se opustio. Poceo da se lepo naginjem u krivini itd. I penjem se mi (moj motor i ja ;-) ) od topchiderske chesme ka t. zvezdi, iza mene kolona. Prilicno brzo prodjemo sve krivine. Prodjemo lakat u desno, i onda ide jaka krivina u levo. Ja onako neiskusno kurazzan, pred teme krivine, procenim da mogu da se pomerim skroz desno i propustim kolonu. 8) I krene tip u kecu da me obilazi, a ja vidim prebrzo idem. Levo ne mogu od auta, desno ivicnjak... :shock: Oduzem gas, po malo kocim (da ne proklizam), ali kod variomata nema kocenja motorom, bar ne osetnog. I ja vidim da mi nema izlaska iz krivine na tockovima. :shock: :shock: Pocnem da snaznije kocim, cekam da tocak udari u ivicnjak i pokusavam da strchim s motora. Naravno to ne radim preterano uspesno i padam na desno rame i lakat. :evil: Srechom samo sam se ugruvao i odrao koleno. Motoru malo pukao oklop, malo ogulio rep. Ali sve u svemu obojica smo u voznjom stanju... A zahvaljuci nesebicnosti Mr. Shmajsera, ne idemo okolo razvaljeni. :-)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 296 postova
  • Lokacija: Velika Krsna

He he he,swe je owo bilo zanimljiwo chitati,i iz swega mogu wam reci jednu, werujem swima nama poznatu rechenicu: Bikeri se dele na one koji su pali i na one koji ce da padnu,samo gledaj kakaw ce ti pad biti.

Al' sam filozof,a :wink:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 77 postova
  • Lokacija: BG

Evo da i ja, iako nisam bajker buduci da jos nemam motor, ipak svojim predjasnjim "ne-iskustvom", dopunim temu, koliko vidim vec zastarelu.

Proleca 2003. uzmem nocu od drugara skuter NRG, da se malko provozam po gradu, taman posle pranja ulica. Prazan grad, ja onako zujkam, i u ruti od zgrade Albanije, skrenem desno, ne bi li se levo kod Moskve ukljucio u Balkansku. Na izlasku iz krivine , naletim na mokru zebru, i motoric samo klizne; ja ga drzao koju stotinku ne bih li ublazio pad tudjeg motorcica, ali na kraju pri zemlji sam morao da ga ispustim. Njemu skoro nista, mala ogrebotina povrsinska, a meni podlaktica odrana. Imao sam neku goretex jaknu, kojoj apsolutno nije bilo nista, ali ispod ruka izgrebana, koja je pekla u pm.

 

p.s. Cak sam tada uslikao svoj "pehar" tj izgrebanu ruku, i hteo sam da uploadujem fotku ovde, ali nisam znao kako :roll: ...[/img]

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1249 postova
  • Lokacija: underlittleforest
  • Motocikl: nekakvo motokros sokocalo

e ja sam na moped sjeo druga od sto kila ishli smo 30 u krivinu punu shljunka i mozete misliti shta se sve desilo posle toga hehehehehehhe al nije loshe prave vjeshtachke i ruke i noge danas a tek shto moze plastichna hirurgija ne biste vjerovali dok me ne vidite

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • bez čvaraka, 1212 postova
  • Lokacija: na severu
  • Motocikl: Naked u najavi

Jako davno je bilo kad sam prvi put pao. Situacija vrlo slicna: NS ulice polumokre od pranja, poznata krivina i moj debeli drugar iza mene. E, sad, nisam uspeo da ustanovim da li je i on doprineo brisanju zebre, jer je bas u toj krivini cesao guzicu o sediste. Neka, posluzio je i asfalt.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 49 postova
  • Lokacija: NBGD- Blokovi
  • Motocikl: Kawasaki KLX650
... ... Zaleæem se' date=' kvaèilo, spuštam u prvu, prilazim krivini, koèim i kreæem lagano da se zanosim, meðutim, kako sam išao prebrzo, motor se naginje na desno, ja instiktivno spuštam desnu nogu kao oslonac a koèenje prebacujem na ruku, prednji toèak proklizava i ja preleæem motor ali grèevito držim volan, motor se istrgne i ja padnem preko njega i roknem u neko granje. [/quote']

 

Sreca pa se sve zavrsilo OK. Samo, kod svakodnevne voznje nikada nisi siguran da li ces zateci ulicu u istom stanju kao kada si prosao prosli put. Kod nas voze svakakve "naprave i paklenske machine", pa mogucnost da bas sutra u toj krivini naletis na ulje.... djubre.....par cigli ili blokova sa nekog kamionceta ....sljunak i pesak nekog baje koji gradi kucu....tako da mislim da je to stvar paznje i prilagodjene voznje prvenstveno, a delom srece itd.....

pametno, i uz dosta srece :D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 528 postova
  • Lokacija: Novi Sad

Evo i ja da se pohvalim svojim padom pre jedno 8 godina imao sam tomos ATX(bar je tako pisalo u saobracajnoj :twisted: ) i nama deci brzine nikad dosta nasvirali mi masinu vise se i nesecam sta smo sve uradili al dobra stvar stavili smo napred neznam od cega prednju vilu i tockove od CTX sa sve diskom napred a nazad smo na CTX-ov tocak stavili dobos od elektronika sve u svemu kocio je motor ko u zid da udaras. I naravno bing-ov karburator nebi bio bing a da nije sranje i krene da preliva osim ako ga vozis pun gas(sta milslite dali je to bio problem) kad sam konacno krenu do drugara da srdimo taj karburator peglam ga ja kad baja iz sporedne ulice oce,nece,oce,nece i ipak je hteo izleti mi ispred i sto je najgore video muriju posle raskrsnice i malo prikocio(mislim da je ovo kocenje bilo za slucaj da sam pomislio da mogu da ga promasim :) ) i spustim ja motor jednu nize kocnice prednja zadnja drz nedaj vidim ja nema sanse se zaustavim tako da sam ko kreten nabo prednju pa je bilo i malo atraktivne voznje na prednjem tocku kad sam video da mi nema spasa pustio prednju nabo zadnju i ajmo svi na pod motor je izleteo ispred mene a ja sam odlucio da ga pratim reko mozda se izgubi ko zna i tako prednji tocak udari u njegov zadnji i motor se zarotira prem meni al sreceom na mene je naleteo sedistem pa smo tako zajedno napravili skoro ceo krug. Srecom nista strasno nije bilo malo sam izdrao koleno(al su farmerke postale bermude) i lakat sam u zavojima odmarao jedno par dana od savijanja :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • bez čvaraka, 1212 postova
  • Lokacija: na severu
  • Motocikl: Naked u najavi

Sve smo mi to mogli da izbegnemo. U fotelji, sa daljinskim. Ili da smo savladali hormone, tako da se vracamo na gore vidjene rezultate glasanja.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 76 postova
  • Motocikl: Honda CM125, Honda CBR 900 (919) RR

Ja pre nekih mesec dana pao...neznam ni ja tacno sta se izdesavalo..ali najvise je uticao sljunak na putu..ja i drug se samo ugruvali...ali bukvalno su nam kacige spasile glave..prvo smo se u letu skucali glavama(postoje tragovi boje njegove kacige na mojoj), a ja bih sve izrendao lice po asfaltu da je nisam imao...prednja strana kacige je sva izgrebana...naravno mnogo bi smo gore prosli da nismo imali ni jakne..ali jedino se kajem sto nisam ima rukavice..sve sam sake iscepao..pali sa brzine od neki 50-60 na sat :?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 150 postova
  • Lokacija: Beograd

Hm...davno bese....idem lokalnim putem sirine pa oko 3 metra...Skuter Runer 125vx lepo ja jezdim 30-40 posto ogromna uzbrdica kad odozgo ide covek, hvala Bogu pijan(merili mu panduri 0.7 alkohola u krvi), sa Golfom III i pravo u mene. Ja sam poceo da kocim, kako sam kocio zadnji tocak je proklizao i udario ga u tablicu a sredisnjim delom motora sam udario u njegov levi far, a ja se otkotrljao na haubu i kacigom(glavom;)) probio soferku. Bilans hauba otisla,soferka prsla. Meni sve sto je imalo u motoru je iscurelo, plastika popucala, opravka i kupovina plastike bila ~ 900e! Bilans drugi. Covek nista mu nije izasao iz kola i poceo da se dere:" a pogledaj bre sta si mi uradio od kola", ja sam bio u jakni sa kacigom. Izgrebane noge, podlivi na nogama duzine 15ccm, katastrofa bol i nisam mogao desnu nogu da podignem preko 20 cm od zemlje jedno mesec dana. Zalkjucak 1- cetvorotockasi uopste ne obracaju paznju na motoriste. Zakljucak 2- UVEK, ali uvek treba nositi kacigu!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2247 postova
  • Lokacija: Beograd/Šumadija
  • Motocikl: Triumph Tiger 800xc

Moj prvi pad je bio letenje Supermen stilom i pad na glavu, preko volana suzukija DR350 enduro.

Naime, vraæam se sa posla negde oko pola jedan u gluvo doba noæi, i idem tramvajskim mostom pored hipodroma ka B.Brdu. Kreæem da se penjem i ide blago krivudanje. Put je kombincija mrkle noæi, sitne kiše, krupnog šljunka, masnih fleka, samoniklog rastinja, kanala za vodu, naboranog asfalta, elektriènih stubova, èeliène oštre ograde, otvorenih šahtova, oštrih ivica šina, kao i uzdužnih dubokih rupèaga pored mokrih šina, da ne kažem æelavih guma...

 

I tako... pred zadnju krivinu pomislim kako extra vozim i osokolim se po gasu u pokušaju da predjem preko otvorenog odvoda za kišu, ali izgubim ravnotežu i prednji toèak malo skrene i naðe se na mokroj tramvajskoj šini. Sledeæe mesto mu je bilo u rupi duž šine koja savija u levo. Kao da me je ripilo magare, Letim ja, leti motor. Tup, tras!!! Padnem ja prvo na glavu, pa onda na sve ostalo, i klizam, klizam.... a motor iza mene na boku ide i varnièi po podlozi. Nadam se da neæe da me stigne. I nije. Uh dobro je...Ustajem sav mokar, iscepan i ošamuæen, i razmišljam kako je lep zvuk udarca full face kacige u beton, jer u protivnom ne bi više imao èitavu donju vilicu. Minut posle toga èujem tramvaj koji se zaleæe odozdo i koji nema šanse da me vidi u onome mraku... Skaèem na noge lagane i izderane, i brzo pomeram motor na sredinu izmedju dva koloseka. Uh, dobro je nije me zgazio :)

Ripao sam posle po kurbli dok nisam upalio motor kao kreten, jer se prosulo svo gorivo iz lonèeta karburatora, a plovak verovatno zaglavio...

 

A posle sam kuæi lagao, kao progoreo sam pantalone cigarom, itd... A rame i ruka na koju sam se doèekao me je posle toga 6 meseci bolela svaki put kad se u snu nezgodno okrenem....

 

Ko je kriv? Pa beograd put ili gsp, jer ne održavaju puteve - možda...

A ko je sigurno kriv, pa šampion na suzukiju, hehehe:)

 

ps. Padanje po šumi u Košutnjaku se ne raèuna.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1192 postova
  • Lokacija: Bg
  • Motocikl: Dominator
Put je kombincija mrkle noæi' date=' sitne kiše, krupnog šljunka, masnih fleka, samoniklog rastinja, kanala za vodu, naboranog asfalta, elektriènih stubova, èeliène oštre ograde, otvorenih šahtova, oštrih ivica šina, kao i uzdužnih dubokih rupèaga pored mokrih šina...[/quote']

 

:shock: Ti si još i dobro prošao... Zvuèiš kao da plašiš dete koje je poželelo da mu tata kupi motor.

 

najzli

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja