Jump to content

Moto Zajednica

Strujni udar!

Recommended Posts

  • Drug član, 4502 postova
  • Lokacija: Rotterdam, the Netherlands
  • Motocikl: Triumph Daytona 955i SE
On 7/13/2020 at 3:25 PM, Savan said:

Zero Motorcycles

 

11742816ca7e66c87567b96fb283842a.jpg

 

d681248c790b1f2b329c864ba3cdc1a0.jpg2c6bed6495873b9ebf66ab56bd6d89c2.jpgb1861f6213c54bee24a1f074bd6c7cb3.jpg76acb7595f3b233e61ad788b7a9fff51.jpg

 

 

Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro

 

 

On 7/14/2020 at 10:33 AM, mitri said:

@Savan 

 

Jel si vozio taj SR/F ili si ga samo slikao? Daj neke utiske ako si ga vozio.

 

On 7/14/2020 at 10:38 AM, Savan said:

Jesam, vozio sam ga i sve hocu da napišem kratak review i da okacim snimak ali me podosta zeza kamera. Svaki upload traje dugo i nekoliko puta dodjem ujutru da vidim jek završio i svaki put mi izbacivao neku gresku da nije uspeo ovo ono...

Elem za sad, ajde da krenem contra hronološki, 3 dana kasnije sam još više oduševljen i već sam uveliko u razmatranju nabavke. Ostaju razna pitanja da se rese ali to je otom potom. Utisak je znaci jako pozitivan.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro

Evo sad u medju vremenu je proslo i 3 nedelje i dalje sam odusevljen. 

 

Uspeo sam i snimak da prebacim pa cu okaciti ispod link. U medjuvremenu sam se malo zadubio i u tehniku i moguce opcije na motoru prilikom narucivanja. Na samom sajtu je malo nejasno opisano, bar za laike poput mene pa sam kontaktirao uvoznika jer kod dilera osoba koja je zaduzena za prodaju je bila na godisnjem. Ukratko, dve vezije su u ponudi. Basis (€21.140,-) sa ugradjenim punjacem od 3kw i Premium sa ugradjenim 6kw punjacem, doplata od €2.240,- Sustinska razlika je da se duplo brze puni, ima grejace u rucicama i jos neke sitne detalje.

Dalje je moguce birati izmedju jos dodatnih 6kw punjaca ili dodatnog apaciteta baterije, nekih 20% extra rejndza. Doplata je nekih €3k a caka je da mozes samo jedno ili drugo jer se i jedno i drugo smesta u gepek u rezervoaru. Znaci biras izmedju ukupno 12kw punjenje ili za 20% produzenog rejndza sa 6kw punjacem(ukoliko u startu odaberes premium). Dodatni kapacitet zvuci primamljivo ali distributer ipak predlaze brze punjenje jer je produzetak autonomije neznatan a brzina punjenja smanjena duplo tako da za nkih 1h si opet on the road i spreman za novih 200km lagane voznje. U slusaju da odaberes uvecanu autonomiju, 2h si na jednom mestu a svega si dobio 20km. Svako gleda svoju situaciju i sta mu vise odgovara jer neome mozda znace ih 20km a svakako posle toga ima vremena na pretek i ne igra mu ulogu sto ce punjenje duze trajati. Kabal za punjenje se dodatno kupuje. Ja ga imam od automobila pa mi to nije potrebno ali ako nemas elektricni auto, par stotina evra valja rezervisati za kabal. Ukupna cifra za premium model sa dodatnih 6kw punjacem, i kablom, fali par € za okruglik 27K. Pretspostavljam da bi to sa ozbiljnim pregovorima mogli da zaokruzimo bar na €26k i da pruzimo ruku jednom drugom.

 

Sama voznja, ajde da krenemo od starta, kojeg zaravo nema, jer kljuc ubacis u bravicu i kaobejagi ga okrenes ali za iste pare to je moglo da bude neka sifra na ekranu ili otisak prsta, sken oka.. Valjda nisu hteli previse da inoviraju u prvom modelu da bi napravili prag prelaska nizim tako sto ce razlike biti minimalne. Generalno, ceo motor je kao i svaki drugi motor, cak i kill switch mu je na istom mestu, nogostupi i jedino sto nedostaje je poluga menjaca i kvacilo. Mislim 'nedostaje' - ne bas ali ajde :D Ocekujem da ce u buducnosti skorijoj sav visak da se otese i motor napravi korisnijim. Gledao sam primer toga na menjacu tj rucici menjaca kdo mog proslog auta. Kako je to obican microprekidac vise nema svrhu da stoji centralno izmedju sedista i pomeren je kod volana do rucice migavca.

 

Onda sam bio spreman da krenem, ubacio u prvu, pardon, trazio rucisu kvacila, ustvari, samo dao gas. Pored prodavca koji me je ispratio stojao je drugi muusterija koji je takodje posedovao zero sr/f a tu se zatekao zbog nekog servisa. Bilo mu je zanimljivo da me isprati i on mi je napomenuo da ne zaboravim da ne menjam brzine :D

 

Evo snimka ispod dok ja iskuckam jos nesto malo za sledeci post.

 

 

 

 

  • Sviđa mi se 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 4502 postova
  • Lokacija: Rotterdam, the Netherlands
  • Motocikl: Triumph Daytona 955i SE

Znaci, gas i vozis se... tako jednostavno. Sam displej i meni u njemu je malo komplikovaniji i zahteva ipak neko vreme da se prostudira gde se sta nalazi. Uglavnom par modova za voznju se lako menja i mozes da biras izmedju street, sport i eco. Krenuo sam u street kao neka zlatna sredina i dobra polazna tacka za upoznavanje. Vec na drugom semaforu sam sreo kolegu na GS-u koji me je samo kraickom oka pogledao. Na zelenom svetlu motor mu se zakasljao i poceo da stuca i prdi, dok je moj Zero odzujao, kakva elegancija :D

 

Ako zanemarim onaj wow factor da se vozis bez da si 'kresnuo' motor, sledece prvo sto sam zapazio je nepunih 5 minuta kasnije, da mi je kapacitet baterije opao za 5%. Blagi napad panike dokle mogu da stignem i kako da se organizujem. Nista, sta je tu je, valjda nece stati nigde! A sta sad i ako stane okrenem dilera telefonom i neka dodje po nas. Motor sam dobio na 1h pa sam nabrzaka preracunao da mora biti dovoljno baterije, svaki minut po 1% i ostace jos 40 kad se vratim.

Samo ubrzavanje i voznja je nesto posebno, skroz je ispeglano i prva rec koja mi pada na pamet da opisem osecaj pri voznji je 'gospodska' voznja. Ne tandrces, nema limitera, ne smrdis, ne stekas prilikom menjanja brzine, vozis se skoro inkognito.. U trenutku sam prosao pored ogradjene livade gde su se nalazila dva konja (11.50 na snimku) a nijedan ni usima nije mrdnuo, bar ne zbog mene, a takodje ni dvoje starijih koji se se setali sa kucetom. Cak ni pas me nije pogledao... A inace da sam prosao sa gsxs-om sa yoshimurom bila bi susta suprotnost, nemoguce je proci da neko nesto ne pomisli, pozitivno ili negativno ali svakako ces biti prisutan kao nekakav faktor na tom mestu i tog momenta.

 

Imam i nastavak snimka ali jos uvek se muci YouTube da ga svari pa cu ga okaciti kasnije.

 

U nastavku voznje sam odlucio da vidim sta nudi sport mode. Street mode je sasvim ok i zadovoljava sve aspekte normalne voznje. Znaci ubacjem u sport i onda krece osmeh, znaci tu si se krila maco!! Malo je tesko mozda videti na snimku, sem sto uveliko prekoracujem ogranicenje, samo ubrzanje je wow gas i peglaj do kraja. Na gsxs cak i sa QS je osetno saltanje ako nista po zvuku obrtaja i blagom trzaju a sa ovim...samo gas i samo daj. Sad kad gledam snimak sramota me kako sam na nekim mestima projurio ali ajde, bila je testna voznja, necu nikad vise.

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 4502 postova
  • Lokacija: Rotterdam, the Netherlands
  • Motocikl: Triumph Daytona 955i SE

A da, eco mode! Prisutan je na motoru, toliko. Posle sport moda sto se mene tice mogu i da ga izbrisu. Ali ajde potpunosti radi, u njemu imas manje snage rekao bih nego cak i u street modu i plus, svaki put kad pustis rucicu gasa on koci 'motorom'/ 'magnetima' cime god, i time regenerise deo energije koji se vraca u baterije. Sem ako zivis u alpama i spustas se nizbrdo, rekao bih potpuno beskorisna stvar jer svakako ovaj motor nije sprava koja ce da guta kilometre i kilometre pa tih dodatnih 2-3km mi nista ne znace. A u NL gde je najvise brdo nekakav nadvoznjak, slicno kao i u Vojvodini, mozda ako bi se zakacio za neki kamion da me slepa neko vreme dok mi se ne napuni baterija u tom modu.

 

A nesto sasvim drugacije, motor bi trebao da poseduje i cruise control. Pomenuto mi je to ali kako je voznja trajala svega 1h nisam se toga setio da prbam jer sam se bavio aktivnom voznjom umesto da pasivno sedim na njemu.

  • Sviđa mi se 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 4502 postova
  • Lokacija: Rotterdam, the Netherlands
  • Motocikl: Triumph Daytona 955i SE

evo drugi deo. Moze se gleda ali kaze YT da ce biti bolje kasnije

 

 

 

A evo usporedbe radi na istoj putanji, isti dan, isto naked, jedan zagadjivac, bucni krestavac sa smrdljivim izduvom

 

 

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • GRASKO.N, 108 postova
  • Lokacija: Bezanijska kosa
  • Motocikl: BMW 650 CS- BIVŠA LJUBAV

Kada je izmisljen SUS motor, svi su govorili da je parna masina nesto najbolje na svetu i da SUS nikada nece biti na nivou parne masine....

 

Kada je izmisljena parna masina, ljudi su rekli da je konjska zaprega do jaja....

 

Tehnologija se menja i to je činjenica a elektro motori ce definitivno biti nasa buducnost....

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6284 postova
  • Lokacija: Vrmdža, Sokobanja
  • Motocikl: konzerviran

Pobediće onaj ko bude uspeo da svojom filozofijom izrade približi dva (ili koliko već) elektro točka širokom krugu ljudi.

Super ekstra koncepti, ljute performanse i sve u superlativu...to je sve ok, ali to mora da bude i ekonomski prihvatljivo. 

Super je ekologija, svesnost u tom smislu...ali to mora i da se plati. Dokle god rešenja i pomalo elitistički nastrojeni prozvođači sve svoje izume prodaju kao suvo zlato....to u širem smislu zaživeti neće.

Kao i svaka novotarija na početku, normalno, ne bude baš pristupačna  svakome...ali, kako rekoh...dok se ne pojavi Ford T, Nokia...ili slična priča, u tom novom svetu mobilnosti, sve će ostati samo blistava epizoda..

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Lovely jubbly, 895 postova
  • Lokacija: Liguria
  • Motocikl: CB 1300

@Savan Koje kablove koriste za punjenje, iste kao i kod elektricnih automobila?

 

Ove godine sam isao na letovanje u Toskanu sa novim Renault Zoe. Vozio sam se i u Tesli. Zanimljivo iskustvo.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 4502 postova
  • Lokacija: Rotterdam, the Netherlands
  • Motocikl: Triumph Daytona 955i SE
@Savan Koje kablove koriste za punjenje, iste kao i kod elektricnih automobila?
 
Ove godine sam isao na letovanje u Toskanu sa novim Renault Zoe. Vozio sam se i u Tesli. Zanimljivo iskustvo.

Na koje vozilo mislis? Zero?


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6284 postova
  • Lokacija: Vrmdža, Sokobanja
  • Motocikl: konzerviran
Pre 5 sati, mitri je napisao:

Možda ipak treba da zaključam ovu temu :rolleyes: 

 

Kakvih crnih 50000...dodaju nule.

Nemoj da gasiš ništa, samo malo istraži, pre nego što podeliš nešto. Ne prebacujem, već predlažem ...zapatilo se to deljenje po automatizmu

Ja sam malo potražio.

U pitanju je Hype Taxi, koji već ima 100 takvih vozila...i stvara se saradnja, projekat i prostor da se ubaci još 500...dve nule manje. U planu bilo za kraj ove godine.

To će ipak biti hidrogen-električni...tako da će budućnost, ipak morati da bude, ako ne skroz...a ono delimično elektrifikovana.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Lovely jubbly, 895 postova
  • Lokacija: Liguria
  • Motocikl: CB 1300
3 hours ago, Savan said:

47a20ffe34d4737550398e02ae0d1a70.jpg


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro

Da @Savan mislim na Zero. Koliko vidim na slici prikljucak je isti kao kod elektricnog automobila.

 

Letos smo presli oko 5000 km sa elektricnim automobilom po Toskani, Lombardiji, Trentinu i Venetu. Sazet zakljucak je da Italija jos uvek nije spremna za elektricna vozila (uklucujuci Veneciju i mondemska letovalista na Jadranu). Ukoliko imate mogucnost da ga svakodnevno dopunjavate kod kuce to je prihvatljivo, u suprotnom zaista ne bih preporucio.

 

Najveci broj Tesli ovde je na vase tablice. Dalo bi se zakljuciti da ste vi na daleko visem nivou po pitanju mreze za punjenje. Prijatelj je poseduje i ponudio mi je da je provozam ali nisam zeleo da budem odgovoran za vozilo od 400 KS koji kosta preko 60.000 EUR sa GT paketom. Da ide ludo to je neosporno, tipa auto koje testira Clarkson dok urla POOOOOOOWEEEEEER.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Lovely jubbly, 895 postova
  • Lokacija: Liguria
  • Motocikl: CB 1300
7 hours ago, mitri said:

Možda ipak treba da zaključam ovu temu :rolleyes: 

 

Te gorive celije su prica iz sezdesetih, tada su ih Rusi probno ugradjivali i u traktore. Devedestih sam radio neki seminarski rad na tu temu. U tom perioudu su bile aktuelne kod raznih proizvodjaca automobila ali je elektricni pogon ipak preuzeo inicijativu. U tom periodu najveci problem je bio skladistenje vodonika.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 161 postova
  • Lokacija: Futog
  • Motocikl: Qingy sm200 SV650N

Sada je jedan od najvecih problema transport i skladistenje vodonika. To nije tehnicki problem vec ekonomski. Kompresovanje znacajno podize cenu.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 4502 postova
  • Lokacija: Rotterdam, the Netherlands
  • Motocikl: Triumph Daytona 955i SE

Izadje mi reklama, nekakav clanak o novim elektro pogonjenim motorima.

 

Damon-Graph-SEO-min2.jpg
WWW.DAMON.COM

Manufacturer of high performance, all-electric motorcycles with award-winning advanced safety technology, CoPilot™...

 

Izgledaju bas zanimljivo i daje se mogucnost nekog tipa lizinga. Sad, nije mi jasno jos kako ce to izgledati u praksi i gde ce se sve nuditi u kojim zemljama.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Rashodovani bajker, 1731 postova
  • Lokacija:
  • Motocikl: SunRa Shino

Nudi se za sad valjda samo u Severnoj Americi, tj u Kanadi i USA. Taj Damon je kanadski start-up, pa bih ti pre preporučio Zero, oni se već desetak godina bave električnim motociklima a i prisutni su u Evropi. Ovi Damoni sa slike se prodaju u rasponu od 16-17 hiljada $ za najslabiji SE pa do skoro 40 hiljada za Premier.

IMG_20201124_234818.png

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja