Jump to content

Moto Zajednica

KTM 1050 šaljivo poučna priča

Recommended Posts

  • Ne silazi, 6713 postova
  • Lokacija: Smederevo
  • Motocikl: TDM 900

Meni treba motor koje sipam kvalitetno ulje, servisiram na vreme a između toga ne trebaju mi specijalizovani mehaničari, alati, mađije, vračevi, teleskopi, sonde i mašinski fakultet.

  • Haha 1
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1430 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Ducati HYM950

Nemoj da vas Đunta plaši, opušteno, fokus je ponajviše bio na točkovima koji se ugrađuju na BMW motocikle iako se priča odnosi i na druge žičane točkove.

Kod Đunte ideš na preventivni pregled ili zbog problema sa točkom pre toga nikako :)

A što se tiče alata tu nikada kraja jer te novi modeli guraju u to hteo to ili ne od najbanalnijih alata da skineš točak npr a da ne pričamo za ozbiljnije zahvate

Nikada (iako sam ih skidao mnogo) nisam skidao točak sa nasadnim ključem 60 i prihvatnikom 1" i cevkom 5/4 od 2m radi poluge jer je matica na 250Nm ali eto juče to prvi put uradih a da je motor ostao na točkovima.

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1430 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Ducati HYM950
Pre 8 sati, bocca_bastard je napisao:

matica zadnje osovine na 250Nm?? :ups:

Znam ja da ti ta dimenzija srafa trebala teoretski da gura tu silu pri zatezanju ali sve preko 120-130 mi je mnogo iskreno. Nisam cak ni vidjao po manualima. Ne kazem da nema.

A i da ima, stegnuti na 250 rukama nekim obicnim kilo kljucem... treba malo truda... I mnogo vise paznje

Ima Bocco

424360945_Nuttorque.thumb.jpg.8f0fb900f1d17bf37b032e65193a489b.jpg

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Odosmo u of, pored moje teme o žičanom točku, al ajd. Sagovornik sam u temi stavši na stranu KTM-a, pokušavši da obrazložim da neka banalnost, točak,  ne treba da inicira generalni zaključak. Skoro je bio momak iz KTM-a, reko, daj upali ga da mi pipnem gas, predivna simfonija. Pobogu, nije sve crno, da je tako, red za točak bi bio od Berlina do Singidunuma i od Denvera do Ontaria, ko što reče Simon69, o čemu se radi, on dugo i oštro arči KTM.

 

Na žalost, današnja masovna hiper proizvodnja ne može da obezbedi pun kvalitet u svakom delu, možda je to i svesno, tako da imamo ne retko nus pojave. Povremeno natrčim na  Aameričku agenciju, kamara naloga za opozive, nema firme u auto industriji koja ne čini propuste. 

 

Savremini inženjering sve više sužava polje u post eksploataciji, meni bratanac studira relativno novi fakultet u Nemačkoj, ja bi nazvao, "ekonomsko mašinstvo", paralelno se uče obe oblasti da bi se kao rezultat dobilo maksimum za minimum, mnogo para za malo tehnike, a u to spada kupovina rezervnih delova i održavanje u specijalizovanim servisima kojima sve više i više trebaju specijalizovani i alati i osoblje. Nema više Alekre čekić i šrafiger, uzmeš onda Jawu "Pandurku", šaka ključeva i ništa više.  Sakupio sam kamaru alatića za BMW, prošle nedelje sam uradio jedno desetak, kopiram originalne ali ih modifikujem da budu multifunkcionalni, inače bi se zatrpo i potrošio kamaru para, a i onako me koštaju. Nisu mi neophodni mžda svi, al se onda gubi vreme i muči, a naravno da postoji i rizik ako ništa drugo, da nešto neće trajati kolko bi moglo, meni nije sve jedno dal je 30.000 ili sto i kusur recimo. 

 

Sve mora da se održava pa i žičani točak, da bi on imao punu performansu i prvenstveno bezbednost i izdržljivost koja je na znatno višem nivou od livenog. Ne treba svaki čas, ali svakako posle niza godina, kad primi osetan udarac, a ako se oslanja na neki lični osećaj da postoji problem, skoro sigurno je da je beć duga pojava i stanje lošije nego što bi inače bilo. Osim Yamahe, nema predviđenih preciznih intervala, za model HTZ 1200 navedeno je na po 5.000km, kod ostalih marki samo stoji da se kontrolišu. Englezi po zakonu rade kontrolu na tehničkom pregledu za registraciju, pridržavaju se fabričkih normativa. Po meni je logično pri zameni pneumatika jer se tad točak skida, naročito je dobro skinuti zaštitni pojas ispod unutrašnje gume, tu je leglo. Ne treba ništa specijalno, zavrti se točak na motoru, osloni rukom nešto mekano, flomaster je dobar i na oko, uz napomenu da se obično čini da je veće odstupanje nego merno, presviraju žice i to je dovoljno da se uoči barem gruba razlika, ima dovoljno  YT klipova na kojima sam jasno ilustrovao šta je loš a šta dobar točak, a naravno da postoji i neka razumna tolerancija u karakteristikama, nije razumno za nekoliko umereno šaroliko zategnutih žica raditi točak, ili isterivati dlaku u geometriji, granica za koju ja smatram da je zadovoljavajuća je 1,1mm po obe ose, fabrički podaci idu i do 2mm i to je neki limit u bezbedenosnom smislu, a i tehnički, jer preko toga će se obruč trajno deformisati i po navodima fabrike je onda za zamenu,  što nije sasvim tačno jer zavisi od rasporeda anomalije, ali to već zalazi u usku specijalizovanu procenu, po iskustvu je to retko potrebno.

 

Spomenuo sam gore unutrašnju stranu, ispod zaštitnog pojasa unutrašnje gume. Tu se zadržava vlaga i đubre, korozija zalepi niple za žicu i onda nema otpuštanja bez oštećenja, a nov set košta, blagovremenim servisom se i to sanira i znatno produžava trajnost. Korodira i sama legura aluminijuma, često se ne vidi kolko je zahvatila, a može biti tolika da se materijal drobi i to već nije sigurno za vožnju.

 

Debo of, al da ne ostane neiskazano.

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1091 postova
  • Lokacija: New Now
  • Motocikl: /

Nista ovde nije off s' obzirom da je i tema pokrenuta zbog vise razlicitih problema sa motociklom ali prevashodno sa postprodajnim tretmanom kupca... Da, bio je KTM u pitanju, ali to vise nije bitno, meni licno veoma korisna tema. 

 

On 7.12.2019. at 17:50, đunta je napisao:

 

Hmmm, kad je žičani točak u pitanju. Pri pravolinijskom kretanju, oslona površina pneumatika je mala i zaokretanje točka levo desno po vertikalnoj osi sprečava samo grip, odnosno trenje, da ne uzimamo u obzir sad predtrag i žiroskopsku silu i relativno lako može da pomera. U vožnji pod nagibom, u zavoju, točak leži većom površinom i praktično je ona kao neka vrsta stope opterećena težinom motora i koja svojim krakom sprečava da točak rotira levo desno olako. Ako sve žice nisu dovoljno čvrste, ili samo neki broj, dolazi do uvijanja u njima samim pod terećenjem, sam obruč se vrlo malo pomera, kolko dozvoljava elastičnost gume, ali zato dolazi do pomeranja u samom vešanju, viljušci, a samim tim i ceo motor ulazi u neko kretanje, odnosno nemirnoću. Učestalost nije visoka niti toliko, kao da se prelazi preko neravnina ili mestimično klizavije podloge ili prebrzo za grip pneumatika i tako se tumači i vozač refleksno reaguje pokušavajući da izvrši korekciju, a praktično se točak relativno stabilno drži sve vreme za podlogu, kontra, rekontra... kormanom i to destabiliše potpuno motor sa posledicom koja je obično pad. Obično se misli da se nešto desilo iz čista mira, da je bilo nešto masno il klizavo na putu,... te da se cepalo ala GP.

 

Ako je motor podložan nestabilnošću u smislu woblinga, mora se preduzeti sve da se eliminiše uzrok bez obzira da je čak i fabrička konstrukcija tome podložna.

 

Pitao sam te bio za misljenje samo na osnovu napisanog ali si mi napomenuo da je nemoguce komentarisati bez pregleda i kontrole (sto nije izvodljivo posto sam ja taj motor prodao bas davno) ali svakim tvojim uopstenim pisanjem ja dodatno shvatam da sam bas taj problem imao... Lose 'ispleten' zicani tocak (prednji). 

Pored woblinga na velikim brzinama, upravo ovo gore boldovano sam imao u prilikom brze voznje po krivinama. Motor se uvijao kao zmija preko prednjeg tocka. Kad sam jurio SM na karting stazi, svaka krivina je bila rodeo  :moto3:

 

Sad mi je u glavi kao sto je neko vec napisao gore, blaga fobija od zicanih tockova koje inace estetski obozavam.

 

On 7.12.2019. at 19:35, GixxerK6 je napisao:

... SMT ima Marchesini odlivke a wobling se na velikim brzinama 180+ km/h javlja iz drugih razloga.

... 

... baš me zanima kako će PremieRacing doživeti njegov SMT.

Prvo, najlepse hvala na lepim zeljama a za drugo - def. cu pisati ovde kako sam se snasao sa SMT-om :ljubav:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1430 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Ducati HYM950

Pošto je ovo šaljivo poučna priča sa evidentiranim problemima na KTM 1050 i doživljaj istih zabibereno servisima i njihovom uslugom evo i ja da postavim moje otkriće od sinoć kada je po prvi put skinut zadnji točak sa KTM SD1290 GT.

Nema iznenađenja ali jer je rešenje sa mono viljuškom kilavo u smislu drenaže vode (moj motor ima fabričku doradu na rear hub-u, rupica za odvod vode) ali ovo je druga strana gde je osovina.

To za mene nije party breaker svakako ali samo konstatacija na šta mora da se obrati pažnja a možda i za to napravi rešenje.

Nije nepoznat problem.

Izgleda odvratno kao boginje da su ga napale :) dobro je znati

Rear Axle_1290GT_Resize.jpg

  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 70 postova
  • Lokacija: Zvornik Bosna i Hercegovina
  • Motocikl: KTM superduke 1290 GT

Secam se kada smo menjali prvi set guma, jedva smo nasli tu 50-ku gedoru , moj na svu srecu jos nema ove probleme...


Sent from my iPhone using Tapatalk

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1430 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Ducati HYM950

Ova osovina kao da je bila u Dunavu 20god ali tačno znam sta je razlog, puška za pranje...
Nisam bio ja
Mislim da znam rešenje a levo tek treba otvoriti pa videti ležajeve ali tu očekujem da je ok zbog drenaze na rear hubu

Sent from my SM-G975F using Tapatalk
 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1118 postova
  • Lokacija: Mladenovo
  • Motocikl: KTM 660 SMC & KTM 1190 Adventure
pre 57 minuta, GixxerK6 je napisao:

Ova osovina ko da je bila u Dunavu 20god ali tačno znam sta je razlog, puška za pranje...
Nisam bio ja
Mislim da znam rešenje a levo tek treba otvoriti pa videti ležajeve ali tu očekujem da je ok zbog drenaze na rear hubu

Sent from my SM-G975F using Tapatalk
 

Puska za pranje nam unistava i motocikl i auto, iz licnog primera. Kad se dohvatim ne znam stati..:grr:

 

"GixxerK6", kad ce izmena profila, mislim na to koji motocikl vozis?;)

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 8859 postova
  • Lokacija: Beograd - M.M.Lug
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD
pre 46 minuta, GixxerK6 je napisao:

 osovina ko da je bila u Dunavu 20god ali tačno znam sta je razlog, puška za pranje...

Ne bi pusci prepisao krivicu.

 

Tacan razlog pojave rdje sa slike je od pogresno uradjenog nultog servisa.

Kada su ti sklapali motor, tockove..... obavezno su trebali zastiti osovine oba tocka, moze biti u vidu masti il nekog silikon spreja pa tek onda montaza.

 

nazalost praksa kod vecine ovl. kuca, ovako je moja izgledala 

prva demontaza tockova zarad zamene guma

IMG_20180414_160427.jpg.9a3be8282e1e7da30bfe607df338c67a.jpg

 

ocovine i lezajeve obavezno treba zastiti

IMG_20180414_154230.jpg.d56de846caa6e5274e2972e7f28f975a.jpg

 

za tu namenu koristim bakarnu mast u spreju

IMG_20180414_155540.jpg.ed200ab115e42b1070cc6e983f159af6.jpg

 

Otporna je na tolpotu, tesko se skida. voda/korozija nema sanse da pridje.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1430 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Ducati HYM950

@Satelis
Naravno da je bilo fabričke masti ali ovde je puška radila dan/noć
Središte točka je takođe podmazano ali tu korozije nema zbog legure felne

 

Problem je u rešenju sa mono viljuškomi tu nije afektiran samo KTM, Ducati takođe.

Ovde je vidim problem da voda koja odozgo dođe središte felne na spoju flanšne sa ovih 5 pinova i same felne nema gde da ode nego dole prema osovini i da se sliva preko nje u središte felne.

Ako se ne koristi puška i ako se malo bolje izoluje spoj flanšna/felna biće to ok.

Ležajevi su srećom levo odatle u delu koji se zove Hub koji je takođe afektiran vodom ali ne sa gore opisanog spoja pa i to treba tek proveriti

Ima mnogo na netu napisano oko toga, nije ništa novo

Naravučenije:

To što mono viljuška i točak izgleda mnogo lepo ne mora da znači da je sa tehničke strane bolje rešenje od klasične viljuške.

Ali dobro novi trendovi nas guraju u novotarije i u probleme koje to nosi sa sobom.

Bitno je da nije dosadno :)

 



Sent from my SM-G975F using Tapatalk
 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1091 postova
  • Lokacija: New Now
  • Motocikl: /
pre 38 minuta, Satelis je napisao:

...

... pogresno uradjenog nultog servisa.

Kada su ti sklapali motor, tockove..... obavezno su trebali zastiti osovine oba tocka...

 

nazalost praksa kod vecine ovl. kuća...

 

Nikada, ikada mi neće biti jasno... A iz ličnog iskustva pošto sam bio i vlasnik i radnik u ovlašćenim auto-moto kućama znam da većina tako radi. Ne konkretno samo ovu operaciju podmazivanja, već svašta nešto vezano za pravilno i propisno sklapanje/održavanje vozila.

Jednostavno moj mozak ne može to da procesuira. Znam da je tako, ne shvatam i ne razumem uopšte mogućnost da mogu tako.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 8859 postova
  • Lokacija: Beograd - M.M.Lug
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD
Pre sat vremena, GixxerK6 je napisao:

Naravno da je bilo fabričke masti ali ovde je puška radila dan/noć

Probaj bakarnu mastu u spreju, nanesi na obe povrsine u tankom sloju.

Bolesno sam pedantan sto se motora tice, minimum 1 nedeljno sam u perionici, 4-5 zetona pranja..... nikad vise tragova vode/hrdje nije bilo.

 

@PremieRacing

Nazalost tako je, losa slika.... knjiga bi se mogla napisati o celom procesu poslovanja.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1430 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Ducati HYM950
Pre 2 sati, Simon69 je napisao:

"GixxerK6", kad ce izmena profila, mislim na to koji motocikl vozis?;)

Stoji jedan primarni koji se najviše vozi Yamaha MT-09 gde sam ga prekrstio u Bucking Bronco zbog karakteristike takvog "lošeg" neumerenog odziva na gas (ON/OFF throttle), ovi drugi uglavnom skupljaju prašinu. Činjenica je da sam delom naklonjen na KTM zbog karakteristika koje nisam pronašao na drugim brendovima počev od SM. Sa SM je sve počelo i to je zaista motor koji nikada do starosti ili ne daj bože nemoći ne treba prodavati

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1430 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Ducati HYM950

Možda bude korisno ovo pisanje nekom sadašnjem (Aćim Zvornik) ili nekom drugom vlasniku SD, SDR 1290 oko osovine zadnjeg točka.

Zato i hoću to da napišem, moj zaključak posle neočekivanog otkrića korozije zadnje osovine posle skidanja točka iz totalno drugog razloga.

Iako je KTM brend koji u neku ruku gotivim, imao sam i imam više modela, ove fabričke ludorije ne menjaju u korenu moj stav ali ako je nešto propust treba reći da je tako. I Mattighofen će morati nešto da kaže na to. Za sada ćute ali ćemo pričati telefonom ako se ne oglase drugačije.

To ništa neće promeniti ali ako tako velika fabrika dobije neki upit najgore što mogu da urade je da se nikada ne oglase.

 

Na 1290 počev od 2014 zadnja osovina i sama felna je prošla već kroz nekoliko reinkarnacija jer je bilo problema. Ja imam novu verziju a potencijalnog problema ima i dalje.

Prvo je kućište (rear hub) koje je ispod ekscentra za podešavanje udaljenosti točka dobilo rupu za drenažu vode. Moj motor to ima. Zamenjena je felna i način oslanjanja felne na flanšnu osovine levo i matice sa podloškom desno. I to moj motor ima.

 

Osovina točka je podeljena ako tako možemo da kažemo na 2 dela. Levo je "smart" deo gde je sve što je važno, specijalni ležajevi, semerinzi, ekscentar, disk sa ABS, Brembo kočiona klješta. I to sve ostaje tako kada se skine točak koji je na desnoj strani osovine. Sve drugo desno je samo gvožđe ako je tako lakše objasniti.

Barijera je flanšna koja na sebi ima 5 "trnova" kao vođica kada se nabaci felna (kao na kolima točak) preko osovine, to se stegne maticom M50 i to je to.

Gde je potencijalni problem:

Ako voda zbog pranja motora crevom, puškom ili vožnje po kiši nekako uđe u središte felne preko osovine i to na spojevima felna-flanšna ili felna-matica ta voda je unutra je kao u kavezu, tu nema drenaže u središtu felne (jedna rupica 4mm bi bila kao lutka) i ta voda može samo da ispari i otuda korozija osovine. Nije jedini slučaj. Ako je ima više ona se baš lepo bućka preko osovine u tom malom zatvorenom prostoru središta felne.

Osovina nema razloga da se podmazuje niti je bila podmazana već treba sprečiti ulazak vode.

To je suština.

Tako da jedno od rešenja je ono što je rekao @Satelis

bakarna mast ili bakar u spreju jer je on poprilično water resistant i to na ove spojeve felna-flanšna, felna matica tj podloška sa obe strane gde voda može da uđe.

Može i neka druga mast, ja imam Bel Ray Marine water resistant treba da pije vodu.

 

Informativno nova osovina sa novim part brojem košta preko KTM Versand 345 EUR, dok dođe do nas i ako ti ovlašćeni servis to sve menja i vadi iz kućišta/prepakuje ja mislim da smo blizu 500 EUR.

 

Možda bude korisno nekom sadašnjem ili budućem vlasniku KTM 1290 SD SDR ili SD GT u smislu provere svoje osovine zadnjeg točka.

A KTM vozimo i dalje sa kezom od uha do uha :)

  • Sviđa mi se 3
  • Hvala 1
  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1430 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Ducati HYM950

@bocca_bastard
Ima pitinga u obliku sitnih tačkica po celoj površini. Očišćeno fino i ofarbano grund bojom u spreju.
Nisam skidao piting jer se ne vidi a stanjio bi osovinu i teško da bi je pravilno obradio po celom obimu.
Grund boja u više sloja je to delimično pokrila.
Hvala na savetu.

Sent from my SM-G975F using Tapatalk

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 8859 postova
  • Lokacija: Beograd - M.M.Lug
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD
Pre 2 sati, GixxerK6 je napisao:

Ako voda zbog pranja motora crevom, puškom ili vožnje po kiši nekako uđe u središte felne preko osovine i to na spojevima felna-flanšna ili felna-matica ta voda je unutra je kao u kavezu, tu nema drenaže u središtu felne (jedna rupica 4mm bi bila kao lutka) i ta voda može samo da ispari i otuda korozija osovine. Nije jedini slučaj. Ako je ima više ona se baš lepo bućka preko osovine u tom malom zatvorenom prostoru središta felne.

Ako ces praviti rupucu za drenazu, imaj na umu poziciju iste zbog centrifugalne sile prilikom voznje, svu vodu terace ka spolja.... pitanje je koliko ce i dal ce u opste biti svrsi shodna a mozda i bidne kontra efekta.

 

Bakarna mast je fantastik stavr.... bice to sve Ok.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1430 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Ducati HYM950

Čudno mi je da u središtu felne nema te rupice jer bi to rešilo sve probleme imajući na umu kako se montira taj točak. Pitanje za Mattighofen.

Ovako mora da se spreči ulazak vode da ne bi stradala osovina koja ovde radi ozbiljan posao levo od flanšne a ako strada nije baš jeftina.

Ne bih za sada otvarao tu rupicu na felni.

Ako bi se otvorila nema tu lošeg efekta (osim efekta potencijalnog slablenja središta felne) zbog drenaže vode jer tu nema mnogo vode ali kada se mesecima skuplja onda to bude neka količina koja isparavanjem/vlagom u maloj zatvorenoj zapremini središta točka nagrize osovinu koja je od čelika.

To se desilo ovde.

Biće to sve ok, ali moram da priznam da je bilo neočekivano za motor star 3god koji je prešao 9000km

 

Dole je slika koje su te tačke gde može da uđe voda jer je kontakt metal-metal suvo na suvo nema šta da dihtuje.

 

Axle painted_1.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački
On 10.12.2019. at 0:34, PremieRacing je napisao:

a samim tim i ceo motor ulazi u neko kretanje, odnosno

 

On 10.12.2019. at 0:34, PremieRacing je napisao:

Pitao sam te bio za misljenje samo na osnovu napisanog ali si mi napomenuo da je nemoguce komentarisati bez pregleda i kontrole (sto nije izvodljivo posto sam ja taj motor prodao bas davno) ali svakim tvojim uopstenim pisanjem ja dodatno shvatam da sam bas taj problem imao... Lose 'ispleten' zicani tocak (prednji). 

Pored woblinga na velikim brzinama, upravo ovo gore boldovano sam imao u prilikom brze voznje po krivinama. Motor se uvijao kao zmija preko prednjeg tocka. Kad sam jurio SM na karting stazi, svaka krivina je bila rodeo  :moto3:

 

 

Kolko god da se razumem u točak, a razumem, očigledno ne umem dovoljno razumljivo  i da prenesem neko objašnjenje. Odlična ti je sinonim komparacija, upravo tako i to vzača može vrlo lako da zbuni što je uvod u potencijalni gubitak kontrole. Prejudicirati napamet, nije uputno, pregled je jedini siguran način.

 

On 10.12.2019. at 0:34, PremieRacing je napisao:

Sad mi je u glavi kao sto je neko vec napisao gore, blaga fobija od zicanih tockova koje inace estetski obozavam.

 

Razumljivo, al ne treba generalizovati. Danas sam gledao udaren točak, golim okom se vidi, a prilično i star i zapušten, međutim, uprkos toj anomaliji od oštećenja, potpuno je funkcinalan i bezbedan, svega nekolko žica u zoni udara nešto mekše od ostalih, ljuljka malo al sve u svemu dobar i  doneo sam odluku da nije još vreme za servis niti je uboj preko potrebno ispravljati. Stručnim pregledom se eliminiše sumnja, a kad se izservisira kako treba, tek tad nema mesta bilo kakvoj bojazni. Ponovo napominjem, žičani točak je puno izdržljiviji na udarce od livenog, samim tim i bezbedniji i pouzdaniji, a po voznoj karakteristici ne sme da bude razlike, odnosno, nema uvijanja i zmijanja motora ako je pravilno spregnut, elastičnost dolazi do izražaja tek kad dođe do jakog udarca pri kom bi se liveni dobro deformisao i čak pukao. 

 

Gledam slike korodirane osovine. To je generalno opšti problem, kroz godine se nivo zaštite srozao svuda. Sve više se koristi takozvani "prljavi liv", recikliraju se materijali koji sadrže neki udeo nečistoće. Galvanska zaštita je krajnje jeftina da bi imalo smisla štedeti, verovatno su ekološki zahtevi razlog jer svi ti elementi podpadaju pod otrovne suptance pa ih smanjuju, cink, nikl, hrom, olovo, fosfor,...ni same boje nisu više dugotrajne i jedini način je da se predupređuje zaštitnim nanosima i kontrolisanjem. Kad dođe do prevelike erozije, pojavi se i neki zazor što dodatno degradira, nije čak ni voda nije tolko pogubna iako načinje.

 

Ovo je moja prednja osovina i šaka šrafova, nije zahvatila korozija al sve onako musavo, bude i gore na novijim godištima,  posebnim galvanskim postupkom se izvrši revitalizacija i to bude trajno, dok se fizički ne ošteti:

 

20191101_101606.thumb.jpg.986fd668f022461feff22a11b8bc61ef.jpg

 

 

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja