Jump to content

Moto Zajednica

KTM 1050 šaljivo poučna priča

Recommended Posts

  • Drug član, 4834 postova
  • Lokacija: Kosjeric
  • Motocikl: enduro

Vozio sam ktm 950 adv s 2004. Najvisi seriski motor. Kupio sa 18.000, prodao sa 45.000. 

Nikad nijedan problem osim menjanja semeringa na vilama. Masina zvuci cudno, ali uvek pali kao mina i ide kao zver. Koferi fenomenalni i maksimalno dobro pricvrsceni. Nisam mnogo vozio sa njima, ali koliko se secam vozio sam oko 150, i nisam osetio neki problem. Sa kramponima kada naglo ubrzavas pri vecim brzinama ume da leluja. Mislim da taj motor ne moze da ima tako dobre (najbolje u klasi) terenske mogucnosti, a isto tako i touring. Sta vise adv motori i nisu pravljeni za neko jurcanje 150+ po auto putevima. 

E sad, propiso semering, jebajga nije zakovo motor. Mozda je bilo dovoljno samo provuci onaj, ne pada mi na pamet kako se zove, limčić i ocistiti. Za diskove je bruka da se pokrive, tu nema dileme. I ta usluga servisa je mozda neprofesionalna.

Ali taj osecaj u voznji je jedinstven i definitivno se razlikuje od ostalih. LB iz hrvatske sto vozi relije sa njegovim adv 950 ga nebi menjao ni zasta. Pitam ga jel te nervira njegovo kvacilo koje ga dva puta prodalo, kaze da ga nervira ali da nema alternativu. Mnogo mu je veci problem da vozi pouzdani motor.

Mali KTM-ovi su se odlicni pokazali, 690 odlican motor, stari adv bez nekih vecih problema, osim u slucaju da ga vozis po gradu celo leto na 40 stepeni i upropastis zadnji cilindar zbog pregrevanja. Nebi se zvao adv, da je predvidjen da se vozi kreni stani na 40+. 

G3neralni moje iskustvo sa KTM - om je ok, samo ga treba kiristiti za sta je predvidjen. 

Vise ga ne vozim jer sam se resio za duze ture u dvoje, a 950 adv mi nije dovoljno dobar za to, a i ovaj sto sam uzeo za to,  nikad nece biti KTM.

  • Podržavam 6

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1430 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Ducati HYM950

Iz svega što je sada već bivši KTM-džija iz DE napisao imamo 3 problema koji su se javili, wobling na autoputu na 170km/h, curenje levog semeringa i vibracije prednjeg kraja (krivi diskovi). Tu sada može da se otvori kompletna priča, šta, kako i zašto se to desilo, da li je to izolovan slučaj ili masovna pojava i kako se pristupa rešavanju problema. Za sve postoji rešenje pa i za wobbling ako je to primarno, naravno nešto ćeš dobiti a drugo izgubiti. Mislim da je trik u pristupu.

 

Sve ostalo bez ljutnje je neka lična dramatrurgija, veš mašina sa blokadama, cena servisa u DE, nesporazum sa servisom i godišnjim odmorom od 4 nedelje itd. Možda i prevelika očekivanja iako si tresno 10-15K ojra.

 

Evo ja ću ispričati samo jedno iskustvo sa jednim od KTM-ova i drugačiji pristup, Kepo gore spomenuo SM690. Ne radi se o meni, o mom drugaru ali i ja sam upleten pa znam sve detalje.

Kupio sam nov SM690. Ima tu nekih gluposti koje se dešavaju ali to je skroz nebitno za kompletnu priču jer se to sve olako rešava (master i radni cilindar kvačila strada gumica pa vlaži ulje dok ne izgubiš kvačilo, rebraste gume na retrovizorima posle 1god pucaju (nov retrovizor 16eur), otpadaju neki šrafovi dok ne ukapiraš da treba malo da staviš Loctite 243, baterija uvek kora da je u top stanju) ali da nema toga svega kako bi našao razlog da uopšte uđem u garažu :)

Posle cca 20.000km ustupam motor drugaru koji mi je kao brat, evo ti vozi, pare kada budeš mogao. Motor ozbiljna zabava i tako to krene, osmeh uvek na licu. Jedan dan motor staje u nekom selu u okolini Uba i ni pomisli o paljenju. Stao je u pokretu bez ikakvog znaka da nešto nije u redu. Vergla normalno ali nema paljenja. Ostavljamo motor kod nepoznatog čoveka u dvorište, vraćamo se kolima u Bgd i sutra kombijem po motor.

Sve smo proverili šta se moglo prveriti sa znanjem i alatom koji više naginje elektronici i struji nego mehanici i sve kao lutka, status isti.

Zamenimo svećicu, sve isto.

Zovemo KTM servis u Bgd, dogovor da se dotera motor u 16h. Servis dobija sve inpute šta je bilo, mi odlazimo.

U 18h Viber poruke sa slikama da je motor izgubio kompresiju usled pucanja klackalice (usisnog ili izduvnog ventila) i da sve to raspalo u motoru ali da ništa nije oštećeno i otuda nema nikakvog čudnog zvuka. Klackalica ima jedan roller koji ide preko bregova i roller kada zariba pukne stub klackalice i sve se raspadne. Ok cena popravke sa delovima 400 EUR, tu sada ide klackalica, ulje, filter i još ponešto ali cena rada u tih 400 je 150 EUR.

22h motor očišćen, sve zamenjeno može da se preuzme.

Sutradan idemo po motor. 400 ojra nije bilo malo i ja zbog neke griže savesti kažem drugaru da podelimo trošak nije tu bilo nikakvog znaka da se to može desiti niti je bilo ko mogao da predvidi ali je izgleda poznat problem jer klackalica ima reviziju i novi part number, pri tome servis taj specifičan deo ima na lageru, znači troši se...

Ne znam koliko je 400 ojra u DE ali u SRB znam koliko je, bilo je malo kiselo kada smo vadili pare iz džepa.

Ode ovaj da proba motor i kada se vratio i otvorio vizir bio je kez od uva do uva i više niko nikada nije spomenuo tih 400 EUR.

 

Imam mnogo drugara koji voze taj motor u obliku SM, SMC, Duke 690 i ja nikada nisam rekao da je taj motor sranje samo zato što sam ja imao feleričnu klackalicu. Znamo za potencijalni problem ali niko ne priča o tome a svima se vrti točak.

I dalje taj motor mami osmeh na lice.

 

Da li mislite da na mojoj Yamahi Bucking Bronco iz 2015 nema fabričkih opoziva? Smešno...

 

 

 

  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 704 postova
  • Lokacija: Crna Gora
  • Motocikl: BMW R1200GS LC ADV

Evo citam i vidim kako bi pojedini da relativizuju problem. Vozio sam polovne japance, polovnu Apriliju... i NAVOZAO se bez problema. Nije bilo e samo malo semering e samo malo ovo malo ono. Nije bilo nista. Redovan servis i gas! Prvi put u zivotu kada sam dosao u situaciju da kupim novo - oplakao kupio. I novo da me jebe gde god da krenem!? Da me u garanciji zajebavaju na taj nacin??? Da mi neko kaze da je to NORMALNO? Nije normalno ni u Alisi u zemlji cuda. Jel normalno i to da ne mogu da sedim leti na sedistu na auto putu nego moram da svracam na pumpu da kupujem hladnu vodu da polivam po sedistu!? Nisam ga vozio onako kako su oni zamislili jel? Vozio ga divljacki-on me jebe, vozio polako-on opet... mozda da sam ga drzao na prikolici a ja u dzipu se vozao po svetu. Mozda sam vozio samo severnu hemisferu pa da mi greje dupe. Opisao sam deo muka. Ne sve. I nije moj slucaj usamljen. Idite na advrider pa pogledajte koliko ljudi se napatilo sa motorima iz te serije. I bas bih voleo da dozivite da Vam svaba kaze u servisu u aprilu mesecu-dodjite na servis 10juna... a dotle parkiraj motor. Jer nije skroz ispravan, a ako preteras kilometrazu-izgubices garanciju koja je i ionako za okaciti macku o rep.
A ona sranja kao kartica, pa dobijas drugi ako taj stane itd...
Pozovem servis kazem da je govno na putu pokrivilo diskove propisalo ulje, da nije bezbedan za voziti... ali gospodine nije stao. Ne mozemo Vam dati drugi motor da koristite...
Jedva cekam neki svetski sajam da ih vidim tamo. Bas cu im lepu reklamu napraviti.



Sent from my iPhone using Tapatalk

  • Podržavam 7

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 704 postova
  • Lokacija: Crna Gora
  • Motocikl: BMW R1200GS LC ADV
sila boga nemoli a srbin nemca hoće ili možda i neće-pogledaj kraj epizode gde komandant pita klinca ko je zapalio žito


Sale... to ie stoka koja apsolutno sve gleda kroz digitron. Kupac je jedan obican majmun kom su uzeli lovu i uzimace mu dok je ziv. Nemci kao narod su poslusan narod. Nema mnogo razmisljanja. Zato su uspesni. Ima 10 pametnih a ostalo je marva koja ce da radi kako im se kaze.
Daleko im lepa kuća.


Sent from my iPhone using Tapatalk
  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 4834 postova
  • Lokacija: Kosjeric
  • Motocikl: enduro

Zaboravih da sam i ja na 950 imao poblem sa aspusima koji definitivno ubijaju koliko se greju. Sto rece nik, ne mozes da vozis motor koliko je vruce sediste. 

Odmah sam ih skinuo i napravio dva obicna otvorena sa db kilerom, i od tada sve ok. 

U principu jeste los trip da das tolike pare i da te nova stvar tako zajebava. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6084 postova
  • Motocikl: GS1250Adv curi ulje na semering

Zanimljivo, imas motor kao ja , 20 godina, 11. kod mene, nije propisao ulje. Voznju po nasim putevima treba uzeti u obzir. I onda uzmes nov motor i propisa u garanciji. E moji Austrijanci, mogli ste to bolje napravit :D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 704 postova
  • Lokacija: Crna Gora
  • Motocikl: BMW R1200GS LC ADV

BMW? Bosanac vozio starog GSa... presao sa njim oko 60000 menjao samo ulje i filtere... sad vozi novi ADV, presao mongoliju i morao ga oprati kad se vratio. Od 8 komada sto voze moji prijatelji-na jednom zviznuo kardan-momentalno mu u servisu uzeli i zamenili.
Drugi ADV koji je isao s nama za Mongoliju - opalio felnu i napukao falc u Kazahstanu. Na Stromu obicna felna, iste rupe... nikom nista. Sve se kvari. Ali u BMW ti to rese. Rese i u KTMu ali pre toga dobijes vazelin podmazi se i opusti... i nadaj se !


Sent from my iPhone using Tapatalk

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1689 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic
pre 5 minuta, nik_sa015 je napisao:

BMW? Bosanac vozio starog GSa... presao sa njim oko 60000 menjao samo ulje i filtere... sad vozi novi ADV, presao mongoliju i morao ga oprati kad se vratio. Od 8 komada sto voze moji prijatelji-na jednom zviznuo kardan-momentalno mu u servisu uzeli i zamenili.
Drugi ADV koji je isao s nama za Mongoliju - opalio felnu i napukao falc u Kazahstanu. Na Stromu obicna felna, iste rupe... nikom nista. Sve se kvari. Ali u BMW ti to rese. Rese i u KTMu ali pre toga dobijes vazelin podmazi se i opusti... i nadaj se !


Sent from my iPhone using Tapatalk

Čovek dobije osečaj da si postao fan BMW-a (Bosnien Motor Wagen). Vidiš, kad sam ja napisao da ima BMW fenomenalnu servisnu podršku, neki ovde su me ispljuvali za medalju. KTM (Kicking Ten Minutes ili Kein Tousent Meter) i nije za Mongoliju. Eto prijatelj mi se vratio iz Mongolije sa 1090 Adventure i teškom mukom se dovukao do zlovenije. Pokrepalo i otpalo sve što je moglo na njemu. Ako se ne varam, još uvek je u zvaničnom servisu na opravci (više od pola godine), ali mu se ne žuri, jer je tu zima , a ima i GS-a.....

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 704 postova
  • Lokacija: Crna Gora
  • Motocikl: BMW R1200GS LC ADV
Čovek dobije osečaj da si postao fan BMW-a (Bosnien Motor Wagen). Vidiš, kad sam ja napisao da ima BMW fenomenalnu servisnu podršku, neki ovde su me ispljuvali za medalju. KTM (Kicking Ten Minutes ili Kein Tousent Meter) i nije za Mongoliju. Eto prijatelj mi se vratio iz Mongolije sa 1090 Adventure i teškom mukom se dovukao do zlovenije. Pokrepalo i otpalo sve što je moglo na njemu. Ako se ne varam, još uvek je u zvaničnom servisu na opravci (više od pola godine), ali mu se ne žuri, jer je tu zima , a ima i GS-a.....

Priznajem, jeo sam govna, bas tim recima, bio sam slep pored ociju :-D
Srao sam i ja po bmw-u (kajem se) ali...
Vreme je pokazalo da je za moje voznje on idealan motor. To sto sad nemam love da kupim novi GS reli pa da vozim... ne daje mi za pravo da kazem da je los.
Do GSa cu da vozim Yamahu i da ga sanjam.
A KTM...
Pa ja sad kad vidim komunalce na ulici dodje mi da ih podavim. Narandze su u mojoj kuci zabranjene.
Kad vidim KTMdziju ja se za njegovu srecu pomolim.


Sent from my iPhone using Tapatalk
  • Haha 1
  • Podržavam 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1689 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic

Ma druže, nema problema, nismo mi BMW-jaši zlopamtilo....mi smo neki fini ljudi koji se vozamo. Na kraju svi završe na BMW-ju, pa kao penzija,ovo-ono.....a ono napatili se ljudi pa hoče bar jednom da uživaju.....;)

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1689 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic
pre 19 minuta, bocca_bastard je napisao:

To se zove Honda Goldwing :takoje:

Možebiti druže, ali ne na teritoriji bivše juge, gde je dobra cesta u domenu misaone činjenice.....

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1118 postova
  • Lokacija: Mladenovo
  • Motocikl: KTM 660 SMC & KTM 1190 Adventure

Uh, teska srca prihvatam ovo sto sam procitao :jok:.

 

Ne bi to na mene uticalo pri odabiru mog sledeceg motora. Ako je servisna mreza problem onda je to kod nas vec reseno, imamo naseg Zextrem-a i kod njega se ne bi lose proveli.

 

A wobling?

Pa to je KTM, dodjes do 150, das gas i dignes na zadnji tocak ;).

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 704 postova
  • Lokacija: Crna Gora
  • Motocikl: BMW R1200GS LC ADV
Mozda je ipak trebao zameniti jos te semeringe i nastaviti da dere bemvejase na putu, sa kezom oko glave?

Tesko izvodljivo. Taman kad ubrza dovoljno da odere BMW uhvati ga vobling


Sent from my iPhone using Tapatalk

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 704 postova
  • Lokacija: Crna Gora
  • Motocikl: BMW R1200GS LC ADV
Uh, teska srca prihvatam ovo sto sam procitao :jok:.
 
Ne bi to na mene uticalo pri odabiru mog sledeceg motora. Ako je servisna mreza problem onda je to kod nas vec reseno, imamo naseg Zextrem-a i kod njega se ne bi lose proveli.
 
A wobling?
Pa to je KTM, dodjes do 150, das gas i dignes na zadnji tocak .


Ne poznajem nikoga u servisu u Srb, siguran sam da su kod nas serviseri vise ljudi nego sto je svabo... ali bilo gde da sam isto mislim o motoru


Sent from my iPhone using Tapatalk

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1430 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Ducati HYM950
pre 21 minuta, kepo je napisao:

Mozda je ipak trebao zameniti jos te semeringe i nastaviti da dere bemvejase na putu, sa kezom oko glave? :)

Pa kako kada se motor ljulja a trke se odrzavaju samo na autobahn preko 170?

Sala mala ali zaista sve sto je nas drugar Nik napisao nema dileme da se to odigralo ali nipodastavati jednu robnu marku zbog jednog izolovanog slucaja sa dodatkom licnog dozivljaja istog i spletom dogadjaja oko servisa je neozbiljno.

Ali zato je lepota u razlicitosti, ne moze svako ni KTM da vozi sto je potpuno ispravno.

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački
Pre 6 sati, nik_sa015 je napisao:


Drugi ADV koji je isao s nama za Mongoliju - opalio felnu i napukao falc u Kazahstanu. Na Stromu obicna felna, iste rupe... nikom nista. Sve se kvari.

Točak od BMW-a je naj jači serijski i kudikamo otporniji nego liveni Stromov, nije ga zadesio isti udarac, doduše, ima i fabričkih faula, ništa novo.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja