Jump to content

Moto Zajednica

Moto Mongolija 2017

Recommended Posts

  • Drug član, 2069 postova
  • Lokacija: Borca - Greda
  • Motocikl: V-Strom 1050 XT

Veoma sam zadovoljan sto citam ovaj rukopis.

Kad neizdrz svrbi uvek ispadne bezveze. Ko ce ga znati sto je to tako? Za Makija +.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 580 postova

Auu brate moj kakav si ti pisac, pa to je opasno koliko je dobro. Sve pohvale ne znam ni sam koliko puta upuceno do sada.

Sto je neko gore rekao sa tvojim opisom slike nisu ni potrebne. Bukvalno kada si opisivao decu i njihova lica u glavi sam pravio sliku skoro pa identicnu uslikanoj.

Majstor si pisanja, ja mislim da definitvno razmislis o toj profesiji ili jos bolje da vozis pises a neko ti placa za to, uhh to bi takodje bilo odlicno :D

Zasto svako putovanje ti i bosanac morate da imate ista odela(boju) :lol2:

Aa  i ja pitam cuj mene zasto, pa tandem(ka) treba da bude u istoj boji :D 

Samo tako nastavi, nemoj da se uobrazis pa da nas ostavis na cekanju

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 704 postova
  • Lokacija: Crna Gora
  • Motocikl: BMW R1200GS LC ADV

Pesak Gobija

 

5 juli godine 2017

 

Naši italijani se spakovaše rano ujutru i odoše polako. Ispred nas je asfaltna deonica, tako nam rekoše. A posle toga nema puta do Bayanhongora. Google maps zna da je to oko 450km. I kaže da se stiže za 6h30min.

Pokušavamo doručkovati u Khovdu ali nam to nešto ne ide od ruke. Prodavnice oskudno i odevene i snabdevene. U restoranu se prvo pola sata objašnjavamo a onda shvatamo da kuhinja ne radi pre podne. Možemo samo piti čaj ! Jedemo neke keksiće i čokoladice, i krećemo.

Nadamo se da ćemo bar ručati kao ljudi.

Sunce već dobro prži. Asfalt nov. Sa planina silazimo u ravnice.

Ravnicu ne krasi ništa osim naših motora i poneke travke. Čak je i kamenja vrlo malo.

Glad me uništava ! Vrti mi se u glavi, malo se tresem i jedva čekam da nešto pojedem.

Tri keksića su Bosancu dovoljna da preživi dan i on ćuti. Stevu ne čujemo. A i da ga čujemo - čulo bi se samo mljac, kršššš, mljac... jer desnu ruku je ugurao u boks sa slatkišima i pretovara polako.

Bosanac traži zaustavljanje - radi istovara ! Pravac ispod puta u nekakvu cev...

Iz one cevi počinju bežati nekakve životinje. Ta prokleta glad !

Gledam, vidim male kengure kako beže niz ravnicu ! Kakav sad mini kengur, nismo toliko spali sa rute pa u Australiji završili. Sreća moja jedno živinče stade ! Podiže se na zadnje noge i gleda pravo u mene ! Ispitivački nastupa, zagleda i između prednjih šapa ili nogu drži nešto. Na moj najmanji pokret, smota ono što nisi i nestade ! Prepoznalo živinče moju glad izgleda, pa što je sigurno sigurno.

Mongolski skočimiš-Jerboa je bio pred nama. Skakuće kao kengur, ima velike uši i deluje pitomo. Sve i da je divlji, teško bi neku štetu naneo. On, kamila, konji i goveda, su jedine životinje koje srećemo.

 

9bf02ccdfddb770f2d528f98d961dc7a.jpg.99c45b39c6c90a1a42b478958dabf642.jpg

 

Nekako uspevamo voziti do 2 popodne a ne srušiti se. Gorivo smo sipali u Khovdu. Rezervu vode imamo. Imamo i hranu-ali moramo da se usidrimo kako bi spremili ručak.

Vidim u daljini italijane ! Odmaraju uz neki zid kraj puta. Kriju se od sunca tačnije. I mi se zaustavljamo i dogovaramo da sačekamo Stevu pa da se kraj zida usidrimo, podignemo tendu i spremimo ručak. Napravićemo međunarodni banket kraj Mongolskog naselja.

Preko puta nas prodavnica, koju prepoznajemo samo po natpisu SHOP. Da nema natpisa mislili bi da je to napuštena stara kuća. Iza nje se čuje beketanje koza. Ne zna im se broja. Mongolka ih čuva i zagonentno pogleda u nas.

Sa naše strane gerovi. Malo naselje. Ugledasmo devojčicu na biciklu. Radoznalo nas gleda i bori se sa biciklom. Uči da vozi ! Škripa odaje otvaranje vrata na jednom geru. Drvena i stara. Reza pravljena, pukla nekoliko puta. Zarđala odavno. Vrata ojačana limenim flekama. Da njih nema verovatno bi otpala. Rukohvat se klati. Otpao odavno.

Prag od dvadeset centimetara nije prepreka za malog mongola. Sa svojih 3-4 godine napušta sigurnost gera i ulazi u prašinu i pesak. U svom zelenom šortsu i patikicama potpuno je spreman da preuzme komandu nad kozama, i da se penje po motociklu. Njegovo lice je već ozbiljno. Preozbiljno za tako malo godina. Jer pesak ne mazi. Pesak para kožu i uvlači se u nos i pod nokte. Koža postane gruba začas.

Sunce prži do crvenila i opekotina. Majka nosi dete sa sobom i ide da čuva koze. Obroci su im oskudni.

Nekako zaboravismo da smo previše gladni. Voda nam je potrebnija.

Usne nam se suše i pucaju pomalo.

Pređosmo s druge strane zida, na spoljašnju stranu naselja.

Postavismo tendu, začas ugrejasmo konzerve i počinje uživanje u ručku.

Ala Gala Carnex pasulj uz luk i pivo - e ko to nije jeo u nedođiji on ne mora ni jagnjetinu na Braču probati. Italijani manđare poco poco... si si...

Malo sutra ! Poco poco, počistiše sto kao brezovom metlom ?!

Kanda bilo seksa prošlu noć mamicu Vam a ?! Potrošili ste se malo više pa sad poco poco po porciju ipo !

Blago kampu koji zaobiđete !

Steva uživa u spremanju, pranju, pakovanju... samo ne znam što psuje s vremena na vreme.

 

DSC01215.thumb.JPG.d1814acad142b9f72e51348862313ac2.JPG

 

Mateo nas pita mogu li oni u karavan sa nama pa da svi džumle prođemo Gobi i stignemo u Bayanhongor. A što ne bi mogli ? Ionako smo smatrali njihovu vožnju ludošću. Pretovareni u pesak Gobija, nije baš pametno.

Valentina i ja odosmo da popravimo naše zalihe vode i spakujemo u džipa. U onoj prodavnici preko puta uzimamo po paket vode od 9litara. Više nemaju.

Ukupne zalihe su nam sada oko 2x9litara i Italijani dodaše još 9litara.

Nema tu više moje tvoje, naše Vaše. Sva voda je naša ! Hrana je naša ! Problemi su naši ! Devojka je naša ! To se Mateu baš i ne dopada. On ipak insistira da bude devojka-moja. Mislim njegova.

Žabari cicije. Bosanac i ja se ljutnusmo, ali ajd sad šta je tu je.

Naš karavan krenu oštro, dok se još može oštriti po asfaltu. Svega nekih 5km. Kreće utabana zemlja pomešana sa peskom. Tlo nije rastresito i može da se vozi. Ljulja pleše ali ide.

Italijan koristi tehniku-Romeo pazi na đevojku, Bosanac vozi tehnikom hobotnica, a ja vozim kao da sam tri puta vozio Dakar i još dva puta osvajao.

Italijan gleda kako da ne padne sa Valentinom, Bosanac vozi advenčera ali sa niskim ramom i sedištem, raskreči noge i ruke i vozi polako da ne bi bilo lete evri lete novčanice kad oblajzne u teren. Jer BMW je poznat ko jeftin za popravku. Meni se vožnja po bespuću svidela i osetim sigurnost, pa shodno tome vozim kao lud.

Kako izgleda ova vožnja iz perspektive vozača mučenika ?

Sunce te prži.

Prašina i pesak te šmirglaju.

Puta nema. Ima samo bezbroj utabanih staza kojima je pejzaž išaran.

Gledaš u pravac na navigaciji i tako nišaniš.

Ako ti nailazi u susret veliki oblak prašine-to je Toyota LendKruzer V8, i bežiš levo ili desno od nje što dalje. I svako drugo vozilo koje ti dolazi u susret tako izbegavaš.

Ako ja kao prvi držim centralnu trasu - Vlada i Italijan koriste levu i desnu. Ako imamo samo jedan prolaz-usporavaju da se bar malo prašina raziđe pa idu i oni.

Steva iza nas na 500m. Nekada se desi da on krene široko da nas obilazi, kada mi se gegamo jer naiđemo na testere na primer, pa ode ispred nas 500m.

Tamo gde je u kišnoj sezoni prošao kamion-napravio je useke koji liče na testeru.

I mi i motor se raspadamo po njoj. Sporije ili brže isti đavo. Rašrafljuješ se sa sve motorom.

Kad naiđe pista mi po gasu ! Češće stajemo jer smo svo vreme u stojećem položaju i otpadoše nam i ruke i kolena !

Na pauzi skidamo sve što možemo sa motora i prebacujemo u džipa. Mateo vidi da je teren sve teži i ubeđujemo ga da Valentinu prebaci kod Steve u Pajera da se ne muče bez razloga.

Stevi društvo prija i začas raskloni sve sa suvozačevog sedišta.

Nastavljamo !

Mateo kreće da vozi GS-a, kao da beži od nas i da gleda da se otarasi devojke.

Vičem Bosancu na komunikaciju da uspori ! Možda nam je ostavi ?! Kad eto Steve obilazi širokoooo, oblaaak dima... Valentina maše i navija ! Bosanac dan ti jebem pun gas ! Pobeći će nam Steva sa Italijankom, možda će i Matea stići !

Imuna na ubrzanja, hobotnica gega svojim tempom.

Za Berlin, Moskvu ili Beograd postoji tabla. Kao najava, pa za 100, pa 50 pa 10km i stižeš.

Gobi nema najavu. Gobi te mami, i kad se najmanje nadaš ti si već u njemu a nisi ni svestan.

Prosto želi da te proguta.

Vidim Matea ispred sebe, Steva desno. U milisekundi GS i Mateo se katapultiraju i padaju levo u teren !

Steva to ne vidi od oblaka prašine i produžava, Nisam siguran jel hobotnica spava il je videla pad, napominjem mu i umalo i ja ne padoh ! Utabano tlo je prešlo u pesak. Oslanjam nekako motor i silazim. Mateo otresa pesak sa sebe, nije mu ništa ! Odlično ! Podižemo svetu kravu nazad u vertikalu i nastavljamo. Osetno smo umorni.

Ne znamo sad ni koliko smo udaljeni od Bayanhongora.

Posle pada italijanu se ne žuri. Vozi s moje desne strane, 50metara iza.

Gledaš u tlo i svuda misliš da je utabano.

A onda samo izgubim prednji i nađem se u pesku !

Motor na meni leži, Bosanac je stao, pričamo na komunikaciju, ali ne može da osloni motor jer propada ! Italijan oslanja kravicu na žbun i dolazi do mene. Ja uveliko ko krtica kopam i izvlačim se ispod motora. Podižemo japanca i pojavljuje se i Steva - snimio u retrovizoru pad.

Malo me boli ruka na koju sam pao ali nije ništa bitno.

Nastavljamo dalje !

Nas trojica, nalik lalama iz Banata, kad krenu kod Sose na kafu... pa cela ulica od 20 koraka im traje letnji dan do podne. Nema žurbe. Svi voze polako ! Steva je nestao u obliku prašine.

Još demonstrira Valentini sposobnosti Pajera.

Oko 7h uveče stajemo jer više ne možemo. Ruke nam se tresu.

Mesto za kamp gde ti volja. Pustinja.

Podižemo naš šator, italijani svoj, Steva sprema svoju Pajero sobu za spavanje, i onda konačno večera ! Italijani spremaju pastu, mi spremamo supu iz kesice i pečemo jaja usred ničega.

Stanje vode neverovatno ! Od 27 litara mi sada imamo samo 15 !? ko popi ovoliku vodu ?! Znam da smo svaki čas se nalivali...ali da smo toliko popili pa neverovatno ! Biće dosta do Bayanhongora nadam se.

Tepih je zamenio pesak, spušteni plafon zameni nebo, zvezde sijaju bolje od led sijalica.

Od kad je sveta, vatra je centar svih okupljanja i bez nje nema ni života, ni filma ni avanture.

Jedna krajnje topla i zanimljiva atmosfera ! Iako premoreni do krajnjih granica, ne nedostaje nam ni humora ni piva ni vode da bi uživali u ovoj oskudaciji od komfora doma.

Kratko pregledam motore sa lampom, nema nikakvih vidljivih problema. Konji su to spremni, izdržaće oni. Nego hoćemo li mi izdržati ?

Ovo je tek prvi dan u terenu a mi smo pocrkali ! Kad smo sišli s motora mi oznojeni ko porno zvezde !

Naš prvi banket u Gobiju razbi umor. Otera nas u šatore i u vreće.

Po danu pakao, noću frižider.

Osećaj lebdenja iznad kreveta je izražen posle ekstremnog umaranja. Osećam se ko aladin na ćilimu. Lebdim uveliko ! Dok me san nije odvukao, stotinu misli i pitanja se provlači kroz glavu.

Danas nismo dobili poruku od Makija i Vlade. Šta je s njima ?

Šta nas sutra čeka ? Da li ćemo preći Gobi ?

Vetar šiba po stranicama šatora. Čuje se pesak koji pada i spada s njega.

San se uvuče u misli. Postadosmo imuni na sve zvukove i zaspasmo u lebdećem stanju.

 

DSC01167.thumb.JPG.82c808c1a6bbf51d492798ffcc436e52.JPG

naše verne obožavateljke

 

DSC01175.thumb.JPG.9573fd3e0bbbabf7ad0986fe97dd8e69.JPG

gde god pođemo obožavateljke ! 

 

DSC01174.thumb.JPG.05e6404cdc5a35c52b22654a306bcf60.JPG

kakvi bi mi bili džentlmeni da ih ne propustimo

 

DSC01181.thumb.JPG.98c9ab95b6b2e99e0f833706183357c1.JPG

Mongoli na motociklu 

 

DSC01184.thumb.JPG.5e8fa96a698b004763b90ad5cc66d516.JPG

u zaklonu od sunca

 

IMG_20170705_165907.thumb.jpg.50ec791771e76bc78739b3f12c426af7.jpg

susret u prodavnici

 

IMG_20170706_110043.thumb.jpg.d949efcbe2cdfdd53d4e23671e5b4670.jpg

Selfiranje nego šta !

 

DSC01185.thumb.JPG.656cfb4ba8555b9c043f92d4b7d7b7f5.JPG

naselje

 

DSC01186.thumb.JPG.8164681e69fa7b1fdb5b7a3c0ed884d2.JPG

počeci na biciklu

 

DSC01188.thumb.JPG.ada1654e8d10415e7096bf65671e55bd.JPG

radni dan

 

DSC01191.thumb.JPG.9a93d3e2c85bc4b0ebbeaad638e9bc78.JPG

na pragu života

 

DSC01192.thumb.JPG.db4a354ce8be16cf68523e989d413a31.JPG

samo Vas posmatram

 

DSC01193.thumb.JPG.971dbdf02305af9d0a8a88f19b58b779.JPG

vidite deco...došle neke budale da nas vide čak ovde !

 

DSC01209.thumb.JPG.363bc5d1e657998158654798be5384e1.JPG

ručak

 

DSC01218.thumb.JPG.34a5cd002f89b7687d3b9fd8d06f0307.JPG

Pauza u Gobiju

 

DSC02632.thumb.JPG.80f53e0086165a85afff2fb343232fa9.JPG

Surovost pustinje

 

DSC02659.thumb.JPG.30df180317ca121d39915024a26917db.JPG

Mongolsanac - osvajač Gobija

 

DSC02668.thumb.JPG.1e27016929714a4379a655856b9e3e24.JPG

Bosansko Mongolsko Italijanski pejzaž

 

DSC02682.thumb.JPG.0c2ce543a316bd672da207508c0ba528.JPG

Ima i Steva dušu, odmara i pozira

 

DSC02677.thumb.JPG.ebfd4f68657f9c0c6905f56d25526379.JPG

Ne bira se mesto za predah

 

DSC02671.thumb.JPG.78f3b1d846222cf8a5316871122988f5.JPG

Nema za njega prepreka

 

DSC02673.thumb.JPG.39378ad76ae0776d5f2971886b058742.JPG

Mateo 

 

DSC02707.thumb.JPG.481bb5d1b8fa95671cfc12e4c1ee0c2b.JPG

put pred nama

 

DSC02685.thumb.JPG.4d669d5b4a111e66058a49a2ec90d329.JPG

Jedini zaklon od sunca

 

DSC02699.thumb.JPG.219147e3339b2388ba8ec0309d6c6ccb.JPG

Pisac sunča tank torbu

 

DSC02728.thumb.JPG.aedd42baec1b40d4960122318f358129.JPG

Kamp u Gobiju

 

DSC02740.thumb.JPG.f60fbe323661dc3d9441b779a39f6a9a.JPG

Kuvari iz uvoza - Mateo i Valentina

 

DSC02756.thumb.JPG.1e7a40c94cfa5635297aa8f55b1ecca0.JPG

konji naši mučeni

 

DSC02633.thumb.JPG.fa27909ab5ae4164a62589a126c67a77.JPG

u susret noći

 

DSC02774.thumb.JPG.ac920f91f17f913f327f0e40ee438cd3.JPG

Vaš pisac uživa u zalasku sunca

DSC02648.JPG

DSC02703.JPG

  • Sviđa mi se 22
  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 704 postova
  • Lokacija: Crna Gora
  • Motocikl: BMW R1200GS LC ADV
Vidim mlada taliljanka vam nije izlazila iz glave... Čudo su hladne noći u bespuću  
Ma to su neke tvoje insinuacije

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

  • Haha 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1109 postova
  • Lokacija: Sr.Mitrovica
  • Motocikl: Honda Africa CRF 1000
Pre 3 sati, Singularitet je napisao:

Vidim mlada taliljanka vam nije izlazila iz glave... Čudo su hladne noći u bespuću :) 

Cuti dobro je da su sreli italijanku pa mislili na nju,u toj pustinji mu se mogao i bosanac prolepsati:lol3:

  • Haha 8
  • Zbunjen 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 8 postova
  • Lokacija: Pančevo

Druže, ovaj putopis me naveo da napravim profil na ovom forumu, da ti kažem kako je ovo veoma zanimljivo i u nadi da ću naići na još ovakvih priča :D  Da li je film izašao već, nisam upućen?

  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 704 postova
  • Lokacija: Crna Gora
  • Motocikl: BMW R1200GS LC ADV
3 hours ago, piki said:

Cuti dobro je da su sreli italijanku pa mislili na nju,u toj pustinji mu se mogao i bosanac prolepsati:lol3:

Prijatelju, ne postoji tako ružna pustinja u kojoj bi Bosanac bio lep i prihvatljiv :jee:

  • Sviđa mi se 1
  • Haha 3
  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 704 postova
  • Lokacija: Crna Gora
  • Motocikl: BMW R1200GS LC ADV
3 hours ago, lalos_013 said:

Druže, ovaj putopis me naveo da napravim profil na ovom forumu, da ti kažem kako je ovo veoma zanimljivo i u nadi da ću naići na još ovakvih priča :D  Da li je film izašao već, nisam upućen?

Ima ovde još brdo odličnih putopisa, film je i dalje u mojoj glavi. A kada ću uspeti nešto da od njega napravim ne zna se. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 704 postova
  • Lokacija: Crna Gora
  • Motocikl: BMW R1200GS LC ADV

Teške boje

 

Rok kreće ! Prašti to samo tako ! Dok se osvestim šta me snađe slušam muzički napad.

"Jer ja ću pevati i evo pevam, ja ne svijetlim, ja sijevam"... Meni u glavi seva od alarma ! Kud ne stavih neku laganiju stvar a ne uzrok srčane aritmije.

 

Sedam sati. Hladnoćo ona najgora je prošla, ali je i dalje duks nepohodan ukoliko krenem van vreće i našeg Šeratona.

Čujemo vodicu napolju kako teče. Nikola, nećeš više majci piti ono ludo Legend pivo. Ko zna od čega ga prave. Kakva vodica u Gobiju u sedam ujutru ! Pripisujem zvuke priviđenju.

Pogleda mi pada na ono što je predstavljalo moje lepe održavane i uglancane čizme.

Sad je to nešto što ima sličan oblik, ali od prašine i blata je to oblikovano. Ona divna Italijanska koža se ne vidi. Srce me boli za mojim Forma čizmama. Kakav je to drug od čizama !

Nema vode, nema hladnoće, udobnija od najudobnije patike. Setih se da sam u sred Gobija...

Jebale te čizme ! Samo nek izdrže Mongoliju pa ću ih baciti sa Šabačkog mosta u Savu !

Odlične jesu, ali ja sam valjda bitniji ?! Ustaj !!!

Napolju vetrić, par skočimiša čisti ostatke naše večere. Ne obraćaju pažnju na mene sve dok nisam uključio foto aparat. Nestaše brzinom svetlosti. Kod džipa se čuje vodica...

Au jebote ! Hladnjak !!! Garant se probušio !!! Trk do haube, i ništa. Čučnem i vidim neke noge iza džipa. Steva veseli nije mogao spavati, i bavi se pranjem suđa !

Italijani već spakovali njihov malecni šator i spremaju kaficu.

Bosanac spava i ne misli na noge lagane. Posle kafenisanja i doručka na redu je sklapanje našeg šatora. Pola sata posla. Svi učestvujemo u demontaži-jer kako ga spustimo na zemlju moramo da ležemo po njemu da ga vetar ne podigne i ne odnese.

Pakujemo stvari u džipa, i taman da zalupim zadnja vrata, pogled mi se zalepi na načet paket vode. A ostalo ? Stevooo...gde je voda ???

Pa eto je kaže gledaš u nju. Ali kako samo jedan načet paket ?!

Pa morao sam suđe da operem ! Sve se skorelo od sinoć !!!

Stevo ! Pet duša u pustinji Gobi sa 6 flaša vode ?! Pa kud sad uze da pereš ?!

MORAO SAM PRATI ! NE MOŽE OSTATI PRLJAVO !

Zalupih vrata, upalih komunikaciju i sedoh na motor. Bez reči Bosanac, Mateo i ja krenusmo.

Bosanac se smeje kao lud, što smo se našli sa 6 flaša vode u pustinji. Mateo nema komunikaciju, ali Valentina je pitala gde je njihov paket s vodom. Rekoh joj da usput pita Stevu. Aqua ti dođe voda, pa ga pitaj blago meni.

Problem je što mi ne znamo kakav teren je pred nama danas. Nemamo predstavu da li će biti nekog naselja i prodavnice. Nema ga na vidiku nigde. Mi ne znamo da li ćemo doću i Bayanhongor danas, sutra ili za pet dana. I u toj situaciji 6 flaša vode može biti veliki problem !

Već je vruće kao u paklu. Od starta vozimo stojeći, umaramo se i dehidriramo brzo.

Osim te vode, sledeća tekućina je Motul 7100 ! A vala ni Bmw ni Suzuki ga nisu trošili a kamoli ja ! Ne znam kako izgleda to piti !

Šta činiti ? Ništa ! Prepusti se faktoru sreće, ne umaraj se previše i ne pij vodu - nego srkući po malo !

Nismo ni 20 minuta vozili, prvo pade Mateo u pesak i motor na njega, posle toga 5 minuta ja padnem ! Hobotnica ide toliko sporo da ne pada nigde. S njim je ko s Piroćancem i ajfonom.

Ajfon u džepu na guzici, i kad se naguzi da uzme alat ono nešto kvrcnu...on kaže: Uh! SAMO DA JE KIČMA ! E tako i Bosanac gleda da sačuva motor. Uh samo da je...nogica !

Nek je nama kardan živ i zdrav ! Bolje levo koleno - nego levi dekl ventila !

A pravi se vucibatina da je njega baš briga za motor, on to ne pere, radi servis kad mora i tako.

Meni motor dođe ko dete. Pazim, volim, čuvam, brinem... i ja padam ko lud.

Formula Off road vožnje za početnike je sledeća:

Brzina kretanja je srazmerna stabilnosti, ali i srazmerna sa bolom prilikom pada. Kad pukneš o zemlju sa 30 je ništa, ali sa 60 boli majku mu.

Posle svakog pada, očisti se od peska, podigni motor, i kreći opet. Dešava se da posle svega nekoliko metara opet nas dohvati pesak i obori. Nema šanse da očima razlikuješ utaban pesak od rastresitog. Oni što voze Dakar i lete po onom pesku - ono je garant video montaža !

Lete negde po studiju a iza im našaraju one dine ! Bem li ti holivud !

Prva pauza je već posle sat vožnje. Mi samleveni. Sunce nas prži i to na reš. Dođe mi da se skinem go i da vozim ! Sve je višak ! I kaciga i glava i sva oprema ! I koji đavo smo ovde pošli i došli ! Svi smo mrtvi, ali muka je što nema nazad. Nema ni napred. Nismo se pomerili maltene od jutros a mi spremni za veče i krevet ! U gornjem koferu imam vode u flašici od pre par dana, jest malo topla, al kažu zdravo je to. Ćuti i pij ! Ako mi Steva vidi-mogao bi s tim i šoferku oprati.

Energija nam se troši ko da smo na kineske baterije. Izgleda blizina Kine utiče na nas. Pojavi se i Steva. Uzimamo neke keksiće i po trunku čokoladice. Ne smemo više jer će nam izazivati žeđ.

Prikolica se smeška i samo čeka prvog koji će odustati ili ne daj bože upropastiti motor. Vala se neće usrećiti. Nema odustajanja ! Gas ponovo !

Opreznije se vozi, menjač radi prva-druga-prva-druga. Treća danas može na odmor.

Stotine situacija gde motor kreće da pada, i da ga hvataš na nogu i vraćaš. Kad ne uspeš, onda svi staju i prvo se bore da svoj motor postave da stoji na ćopavoj a onda da ti pomažu.

Dolazimo na deonicu kamene pustinje ! Knedlu u grlu gutaš svakog časa.

Lako je bubnuti u pesak ! Kao klinac sam sa trećeg sprata skočio u pesak, i eto nema većih problema od toga. Možda malo luđi za avanturom i putovanjem i to je sve.

Međutim...ako... voziš i izgubiš kontrolu, i bubneš o kamenje, polomio si telo i motor.

Na to me je dobri Mato upozorio više puta. Nekoliko motora skršenih bez vozača smo videli na kamiončićima i džipovima.

Gledamo da vozimo sredinom utabane staze, jer tu nema kamenja, i ako padneš, aterirao si na utabanu podlogu ili u pesak a ne na kamen. Ako odeš levo ili desno, e onda možeš završiti na kamenu. Metri sporo promiču. Voda se troši. Naselja nema. U nekoj od pauza vidimo rupu na zadnjim vratima od METKA !

Svi se skupili i gledamo ! Nema šta drugo biti nego metak !!! Ko je pokušao atentat na Stevana ?!

Kako on nije čuo ništa ?! Kako mi nismo čuli ?! Posred petih vrata gore u vrhu ! Jedino logično objašnjenje je zalutali metak !

Razgledamo celu galeriju na džipu i vidimo da je cela pukla ! Dva nosača su skroz pukla, a dva naprsla !!! U sred Gobija !

Španer je jedino rešenje, da se galerija drži španerom uz krov. Krov će morati da se popravlja kad se vratimo druge nema. Jer nemamo gde sa stvarima sa galerije. Jedino što možemo jeste da olakšamo je tako što ćemo gorivo iz kanti pretočiti kod nas-koliko stane, i ostatak u džipa. Nadamo se da ćemo naći nekog varioca u Bayanhongoru da skrpimo galeriju !

Šape od galerije su upale u falc na krovu, i ona neće ići napred nazad, ali bi mogla po neravninama skakati. Španer spašava situaciju.

Gorimo na suncu, udišemo isparenja benzina dok pretačemo. Gladni. Žedni !

Nadamo se da ćemo naići bar na neki hlad, bilo šta. Ako se ništa ne pojavi u narednih sat-stajemo i podižemo tendu. Opet se vozimo i padamo ponekad. U daljini vidim antenski stub na brdu.

Ako je tamo stub - može se desiti da je iza naselje ! Put nas vodi sa strane brda, pa preko njega.

I konačno pred nama Mongolsko selo ! Spašeni !!! Sa 4 litre vode dolazimo u selo !

Dve prodavnice, nekoliko koza, i dečica ispred. U obe prodavnice ukupno 12 litara. E s tim ćemo vala nekako preživeti. Ručak i restoran ovde ne postoji. Kupujemo keks, čokoladice, koka kolu i tako se hranimo. Jer na suncu i temperaturi preko 30 stepeni nećemo vala našu kuhinju aktivirati.

Sedimo pred jednom od prodavnicama i postajemo predmet za posmatranje. Što u svakom slučaju i jesmo. Da odemo iz civilizacije, iz jednog nama normalnog života na vežbe preživljavanja. Za posmatranje. Nego šta !

Kuće i krovovi različitih boja. Sve je to sklepano od daske, kartona, i poneke cigle.

Postoji neki kolorit. Ali boje, baš kao u pesmi. Nije to ona zdrava boja, boja jasnog tona i RAL koda. I boja je prenapaćena. Teške boje.

Pokušavamo ući u priču sa lokalcima. Šta god mi ili oni rekli - odgovor je samo smeh.

Ispitujemo ih za put do Bayanhongora, i tvrde nam da će uskoro asfaltni put ako ih dobro razumemo. Na pomen asfalta svi podigosmo umorne glave.

Karavan za posmatranje objavi polazak i nesta u oblaku prašine ! Sa željom i nadom da će uskoro ugledati asfalt ljubljeni ! Sanjamo krevet. Sanjamo vodu i kadu. Može i tuš. Sanjamo da ovo samo sanjamo. Želimo se probuditi kući. Ili bar u komšiluku, na Jadranskoj magistrali na primer. U Sarajevu ! Ma bilo gde samo da je CIVILIZACIJA !

 

IMG_20170706_111114.thumb.jpg.e04cafa7422af8e01adeef74231a5d0a.jpgIMG_20170706_111134.thumb.jpg.42561eb9c0edc66beadf890184c3df37.jpgIMG_20170706_153828.thumb.jpg.a1f999d3821234766a9e122c978d215c.jpgIMG_20170706_162553.thumb.jpg.664cb244dd867ce841ab1b1ab358cf81.jpgIMG_20170706_162557.thumb.jpg.5e473eab217f752b324adff4c3a76a13.jpgIMG_20170706_162559.thumb.jpg.8b3b1dfd2ba2f1a1f249c18c7cf1c737.jpgIMG_20170706_163841.thumb.jpg.4ece7307cbc2d5607f21c1fe3e0a5a90.jpgIMG_20170706_164749_1.thumb.jpg.1ee7717ff65373fe8359acd4f9e651e0.jpgIMG_20170706_164956.thumb.jpg.31a974f017b596c785f5c283432b7231.jpgIMG_20170706_165401.thumb.jpg.f3b5ee906ef34e2a31ee847d009ea1ee.jpgIMG_20170706_174352.thumb.jpg.8981648f311869f461b9e46cf4a6da5b.jpgIMG_20170706_174404.thumb.jpg.84c3693c7099d7d2f4735c13f15f7f42.jpgIMG_20170706_174422.thumb.jpg.919efc1b05ebbf5c618b4e98f820b1f3.jpgIMG_20170706_174525.thumb.jpg.66254d29de58914dcb725e9f722651ab.jpgDSC02738.thumb.jpg.3000f912c68acaee7caed283addb7289.jpg

  • Sviđa mi se 11
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • BJB Maxi Scooter Club, 1015 postova
  • Lokacija: Beograd, Rakovica, Skojevsko naselje
  • Motocikl: Yamaha Majesty 250

Ma niste se uopšte dobro provodili . Filmić je super samo da je malo duži

Sent from my SM-J500FN using Tapatalk

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 131 postova
  • Lokacija: MURSKA SOBOTA --- SLOVENIJA
  • Motocikl: YAMAHA FJR 1300A

Super avantura iako ste imali puno nevolja , volio bi ako moze , da malo preciznije nacrtas ruto koju ste provozali i kakav je put , da li ima asfalt i koliko ili ste vi isli zaobilaznm putevima .    lp milan

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 704 postova
  • Lokacija: Crna Gora
  • Motocikl: BMW R1200GS LC ADV
mislim da sam vaseg Pajera vidjao danima u Baosicima, septembra 2017., prekoputa plaze Tirkiz.
Da li gresim?
 
Ne. Po povratku Steva je bio sa porodicom na moru u Baosicima

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja