Jump to content

Moto Zajednica

Moto Mongolija 2017

Recommended Posts

  • U prolazu, 15 postova
  • Lokacija: Uzice
  • Motocikl: nekad bili GSXR i Ninja
On 12.2.2018. at 13:47, nik_sa015 je napisao:

Kada oslobodis mozak od budala, i das 100% fokus na ono sto trazis... pojavice se.

Ni sekunde se nisam pokajao veruj mi

 

Verujem da nisi.

Ako imas neki dobar biznis predlog ili trazis poslovnog saradnika za UE i ovaj deo Srbije, ja sam tu... :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 704 postova
  • Lokacija: Crna Gora
  • Motocikl: BMW R1200GS LC ADV

Ciklon događaja

 

Ne poznajem nikoga ko ima apsolutno sređen život. Da nema ama nikakvih problema.

Da mu posao ide ko u američkom filmu, da ima ženu lepoticu i još da zna kuvati jagnjetinu u mleku a da nije spavala u 100 kuća pa parohiji pritom. I da sve to živi u državi lepšoj od naše a uređenoj bolje od DANKE Dojčlanda.

Žudim ga upoznati. Da mu kažem prijatelju jebo te život. Dosadno ti je to.

Savršenstvo nesavršenstva, kraljevstvo apsurda, pun tor ludaka. A hteli ne hteli to je Srbija. I iz Danke Dojčlanda ja se vratim. Neko kaže “vidi budale” , neko kaže “nostalgija”... ja kažem “nisam primoran dozvoliti švabi da me jaše”.

U tom našem toru očekujem da je brendiranje džipa gotovo, da je okićen nalepnicama, da su majice gotove i da sve ide pod konac.

Očekivanja su jedna a realnost kaže ovako...Zvoni telefon zove Bosanac...

Rođooo... Radukiću je nešto se mašina pokvarila i ne može da otvori tvoju pripremu za majice pa otiđi časom do njega reši ti to.

To časom je trajalo 4 dana. Popravi našem Radukiću dobrom, poštenom, blesavom, mašinu, sedi za računar koji ne radi (zatim prenesi svoj komp kod njega) spakuj džipa na 80cm širine folije a džip ko kuća.

Štampaj to sve, zatim lepi po džipu. A u pozadini sa timom dogovaraj dizajn i veličine. E to su muke Tantalove. Meni treba velika hladnjača da bih njihove želje u dizajnu i veličini mogao odraditi. Na kraju kad sam spakovao džipa niko tu nije bio skroz srećan. Svi su imali neku zamerku a niko nije imao pametnije i bolje rešenje.

Steva je do dana polaska bukvalno sređivao i budžio spravu. Sve što je bilo u njegovim rukama-mehanika i struja, urađeno je odlično. Planiramo da 2 dana pre polaska se nađemo kod Steve, donesemo stvari i natovarimo džipa. Da imamo dan rezerve da bi uočili nedostatke i da bi to rešili. Plan pao u vodu jer su majstori koji prave galeriju i stolar koji malo kasni i električar koji malo kasni svi malo više kasnili i nismo imali džipa na raspolaganju.

Vlada odlazi za Austriju i po dogovoru ide u Luis. Nabavlja nešto opreme za sebe i dogovor je da se javi kad bude tamo. Naravno po dogovoru se ne javlja i ne kupuje sebi shoei set za komunikaciju za kacigu i ne kupuje dodatne fuzastere za noge koje želi montirati na rolbar kako bi se odmarao usput... zeza ga kaže koleno.

E onda ajd budžiraj njemu kacigu a bez shoei seta. Kaže to je skupo. Kupimo jeftino i moj prijatelj nam to pošalje iz Beča. Vidi kaže pa ovo se ne čuje kao kod tebe i Bosanca ?! Baš me čudi otkud to. Bosanac dao 80eur za Shoei set a mi nabudžili za 20.

Maki je dobio obuku i vatreno kršenje za ulogu snimatelja na Šabačkom moto skupu i odradio je odlično. Ima jaku desetku kao ocenu. Ubeđen sam da će odlično snimati i na putu.

5 dana pre polaska stižu majice. Podelimo ih po veličinama i razdelimo. Imali smo majica za sebe i imali smo za deljenje. Dizajn originalan i upečatljiv. Naš logo napred, i stilizovana mapa sveta sa označenom Mongolijom i Srbijom pozadi.

Sve usluge štamparije Radukić ne naplaćuje. Love što fali pred put da zakrpim se skroz, Radukić dodaje. Jeste i blesav i neozbiljan ali je ipak i velik. Bio i biće. A kako vreme prolazi i blesaviji. Dobro je to što to ide uz njega i njegov stajling.

Dva dana pre polaska organizujemo druženje sa medijima i prijateljima. Prvi deo druženja pravimo u Šapcu na splavu kod Voje. Tu će doći RTS, Kopernikus, Pink, AS, i još nekoliko televizija nisam ih sve ni popamtio. Draga naša Mica iz Glasa podrinja i njena ekipa takođe su tu. Brana Stojisavljević, bez obzira što je u penziji naša je glavna spona u medijskoj predstavi. Brana scenski to organizuje i pomaže u kreiranju slike. Pomaže u planiranju filma koji želimo napraviti, a Rade Čokanlija našu priču servira u medije.

Bosanac, Steva, Maki... svi na broju, Vlade nema a novinari čekaju u redu.Kasni. Idemo bez njega  jer novinari neće da čekaju. Kad dođe došao je nema druge. Na kraju prvog bloka snimanja za RTS, čuje se zvuk BMW-a. Doleće kao đavo na motoru ! Ubacujemo i njega u kadrove, daje izjavu i idemo dalje.

Voja spremio vrhunsku klopu za sve, roštilj stiže dozirano-da se ne hladi, nego kako se pojede eto nove ture.

Pivo teče paralelno sa Savom, i to hladna Stela ! Kako da ja odbijem popiti pivo sa dragim prijateljima ? Ne ide ! Družismo se, spakovasmo se i pravac na nastavak kermesa u Mitrovicu !

U Moto klubu Srem bure piva pred nama pa toči sam, nije red da toliko mučimo konobara. Novinari iz Sremske Mitrovice su tu, sevaju opt blicevi, crvena lampica na kamerama se ne gasi. Tri puta pogađajte ko je bio najveseliji ?! I ko je verovatno bio najpijaniji ?! Pa moja persona je taj teret ponela ! Bogu hvala što postoji kafetin, inače drugi dan bih glavu u buretu s hladnom vodom držao !

Dan pred polazak tenzija opasna.

Galerija i tenda na rasklapanje na galeriji-dan pre polaska kad smo krenuli nabaciti galeriju vidimo da je tenda montirana na pogrešnu stranu. Na desnu umesto na levu. To zahteva rotiranje galerije. Nisu isti rasponi šapa za kačenje napred i pozadi. To zahteva čekić. To zahteva još veći čekić. Cev galerije tankozidna. Tankozidna cev+direktno varena šapa+čekić=ne dopada mi se rabota. Vidim da se ne sviđa ni Stevi. Ali ćuti. Kasno je sad za tu priču. Galerija će nositi 5 kanistera sa rezervnim gorivom. Plan je bio da se gorivo sipa na polasku u količini oko 50 litara i da se to nosi kao zlatna rezerva do pred Mongolsku granicu. Zatim da se pred granicom natoče svi kanisteri u maksimum i rezervoar od džipa. I da tako natočeni u maksimum upadnemo u Mongoliju i da rezerve koristimo samo kad moramo. A da čim dođemo u mogućnost za dosipanje-vratimo rezerve u maksimum.

Steva i Maki u akciji pakovanja stvari u džipa. Trebao je i ostatak ekipe tu da bude da pomogne u sortiranju i pakovanju ali...

Oko 11h stižem kod Steve da se pridružim Pajero timu u pakovanju. Moje stvari-jedna mala urolana torba iz Luisa i jedna čvršća kesa sa majicama.

Maki usta ne zatvara. Nešto mrmlja. Razaznajem da pominje i Bosanca i Vladu i putovanje i neke majke i neke seksualne radnje i koješta... Popizdeo je jer ih nema. A posla ima i previše. Dešava se i da dan pred polazak shvatamo da neke stvari fale. Hajde sad juri i to. Bosanac jurca nešto po gradu, dolazi u nekom momentu i ostavlja svoje stvari da se ubace u džipa. Jedna malko deblja torba, i jedna kaciga za rezervu. Njega šaljemo u akciju kupovine šrafova za pričvršćenje gopro i sajlica za pecanje... već psuje i meni skida sve sa nebesa što hoću da pecam u Mongoliji. Kako Bosanskoj glavi objasniti da sajlica za pecanje ima ulogu u obezbeđenju GoPro kamere od otpadanja i nestajanja?

Gume za motore su tu.  Sve osim Vladinih. Nema ni njega ni guma. Ne možemo da ih pakujemo i povežemo na prikolici. Tovarimo veliku dizalicu za podizanje džipa na krov na galeriju. Instaliram radio vezu između džipa i nas. Jedna Baofeng stanica i magnetna antena na džipu, pomoćna komunikacija kao interfejs i Yaesu radio stanica kod mene na motoru. Kada je ekipa iz džipa na predaji-pomoću četvrte komunikacije dobijamo mi zvuk u kacigama. Kada ja pritisnem dugme za predaju na Stromu oni čuju mene-nas. Na Stromu radio stanica ide sa štap fabričkom antenicom.

Alat, delovi, video i foto oprema, vreće za spavanje, šator i još hiljadu čuda treba da se upakuje. Tako veliki Pajero postaje sve manji i manji.

Stiže nam i Vlada iz Mitrovice. Mislili smo da je rešio da se seli u Mongoliju. Veću torbu od njegove nisam nigde video. Ona će morati na galeriju u plastični boks. Gume zaboravio, i neće da se vrati po njih. Nego sutra kad krenemo da razvežemo gume i da njegove dodamo u Mitrovici, jer ćemo preko Mitrovice ići. Ostavi stvari, progovori koju reč i ode opet na pripreme. Valjda masaža ili struja ne znam.

Maki besni, tutnji, puca samo. Kasno uveče završavamo pakovanje i razilazimo se.

Oko 21h poziv. Maki zove da kaže kako nema nigde navigacije Garmin za džipa.

Kako nema, znam da sam je doneo ??? Nema.

Bio bi to ozbiljan problem da ja nemam broj telefona od Marka Markonea. Zovem čoveka u 21h i začas dogovaram i navigaciju i spakovane mape, da je pokupimo ujutru kad budemo prolazili kroz Novi Sad – ukoliko ne nađemo našu.

Ispostavlja se da je navigacija kod štampara u autu-jer sam ja koristio ta kola dok sam jurcao po gradu i odlazio da lepim džipa. Ujutru ću je uzeti i u 6h je dogovor da se krene.

Start će biti sa pumpe Sava most u Šapcu. Na startu će biti svi osim Vlade. On će se pridružiti u Mitrovici.

A sada !

Dan pred put se dešava da budemo ispaljeni za jednu GoPro kameru. Ne bi bio problem da nas je ispalio neko koga slabo znamo i poznajemo. Nego to radi moj prijatelj. Bar se tako predstavljao. Objavljujem poziv na fejsu da nam neko pozajmi gopro, jer nemamo vremena ni love da sad kupujemo.

Eto Aladina-Mato Kovačević ! On je smislio sve.

Da mi iz Dojčlanda pošalje u Moskvu pa da usput pokupim celu njegovu opremu za snimanje ! Dji Osmo, GoPro i još nekih sitnica... borim se sa njim i odbijam u strahu od ruske carine i procedura. Da smo bili koji kilometar bliže, seo bi aladin na motor i doneo to. Nema tu sumnje ni malo. E to je Mato. Objavljujem tu noć pred put link za aktivno praćenje našeg kretanja. Jedna osoba to prati bez prekida. Šta lupate džaba glavu ko ? Pa Mato.

Nastupa ona besana noć pred put. Ona tiha jeza, pa nervoza, pa spava ti se al ne bi spavao. Gledanje na sat. Da se ne kasni na start. Ma lakše je Mark Komi ili Petrhanselu pred Dakar nego nama ! Taman mislim au nisam dobio od vukova kontakte u Rusiji... kad eto poruke od junačine Crnogorske – Željka Vukčevića ! Poruka za srećna puta i samo jedno ime i broj. S jednim imenom polazimo u onoliku zemlju. Aleksandar Šmakov.

Okrećem se u krevetu bezbroj puta. Još večeras sa devojkom. Još večeras je i Niko tu. I znajte, psi nekom magijom sve znaju. Ceo taj dan je tugovao, kada sam došao na spavanje držao je glavu na mojim grudima i tako zaspao. Nisam mogao ni na piš pauzu bez njega. Tek oko 2 sam malo zaspao. U 5 skočio na noge bez alarma. Još jednom očistio kacigu. Ja krpom kacigu čistim a Niko me liže, iako nema običaj da to često radi. Nabacujem brzo stvari u kofere, oblačim se i sedamo na motor. Dragana ide sa mnom u Šabac na start pa će se vratiti s nekim kući.

Čudo jedno što se može dlakavo, klempavo, četvoronogo, proždrljivo živinče zavoleti. Moram brzo izađi iz kuće i ostaviti ga samog. Steže mi se i grlo i srce. Čujem ga kako cvili i grebe po vratima. Ko da sluti mali baksuz nešto ne daj bože...pu pu đavole pseći u vodu ! Beži tamo ! Strom spreman kao zapeta puška, prede Two Brothers... agregat podiže temperaturu. Start je silovit jer kapija se ne otvara. Ruši se. A ja nisam ni ušaltao još !

Davno je ta odradila svoje. Šarke pojela korozija davno.

Pravim se lud, izbegavam i priču i pogled Draganin. Šta ona mora i znati da je neko voli. Bolje ovako.

Gde da to skapira, pa se zaplače, pa da mi se opet stegne grlo...

pa da moram vaditi vodu da pijem s dna levog kofera ! Bolje ovako, da da...

Sedamo i gas...pokupimo navi za džipa i pravac pumpa Sava most ! 

 

24957839437_4a63d5e864_z.jpg.b7b63992801d3e5c9aed8e09a2c301cb.jpg25955150048_038ff9784d_z.jpg.f2cfb86a477cfedf7c8495674a76256a.jpg25955159838_cfb2c3a94b_z.jpg.38638ff47ad535a9132808f4a0596792.jpg28049516609_dc8e52a763_z.jpg.5b16975199b698a316314e8ffa389eb3.jpg39828058541_ac3c426c51_z.jpg.b77648722ad08f513a827deec5045ae5.jpg

  • Sviđa mi se 2
  • Podržavam 20

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Stari S.W.A.T., 975 postova
  • Lokacija: Kragujevac
  • Motocikl: crf1000

Stani momče polako! Nemoj još da krećete! Pripremni deo je ekstra, pa ti rastegni još malo!

Stvarno imaš dara za pisanije...

 

Nego gde je tu neka Matotec nalepnica?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 704 postova
  • Lokacija: Crna Gora
  • Motocikl: BMW R1200GS LC ADV
Stani momče polako! Nemoj još da krećete! Pripremni deo je ekstra, pa ti rastegni još malo!
Stvarno imaš dara za pisanije...
 
Nego gde je tu neka Matotec nalepnica?

Nije Mato poslao ! Ali donece ih na leto i idu na novi motor :-)


Sent from my iPhone using Tapatalk

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 16 postova
  • Lokacija: Švabija
  • Motocikl: Sve Skupa oko 15000 ccm

Nidzo respekt kako pišeš ,

Kad bude premijera filma dolazim ma gdje god  bilo a i ja bio samo javi na vrjeme posto si me nameracio da ću biciklom da dodje !

a naljepnice cu ti poslati i od mate i teca i njih dvoje i od ovog trecega  

 

 

91CD3A15-805F-4225-92EF-B0AE568FC900.jpeg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • MK Obrenovac, 519 postova
  • Lokacija: Obrenovac
  • Motocikl: Yamaha TDM 850

Ime kao i uvek odlican putopis a jos nije ni poceo (hahahaha).

Naslusao sam se raznih prica o vasem poduhvatu ali ovako iz prve ruke je uvek i najbolje.

Samo cepaj, pisi redovno i sto opsirnije da nam uz ovaj putopis i ovo malo zime prodje sto pre.

Jos jednom svaka cast na poduhvatu i radujem se i sledecim avanturama za koje ne sumnjam da su vec u planu ako ne i u pripremi !

Pozdrav

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1186 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Yamaha FAZER 8 - Race Blue 2014

Imenjace, Svaka Cast za tekst i slike. Pratim!

 

A, ovo je MATO. Veliki Prijatelj, Drugar, Avaturista, Ljubitelj Motora i putovanja. Meni velika Cast sto se poznajemo i mogu da kazem da smo prijatelji. 

 

mato.jpg

  • Hvala 1
  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 57 postova
  • Lokacija: Sokobanja
  • Motocikl: Yamaha ybr Honda Transalp

Toliko razlicitih a opet istih ljudi na jednom mestu . Sigurno vam je trebalo mnogo "sitne pameti" da sve izgurate do kraja :) Srce ko kuca vam nije falilo :care:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja