Jump to content

Moto Zajednica

Moto Mongolija 2017

Recommended Posts

  • Zainteresovan, 704 postova
  • Lokacija: Crna Gora
  • Motocikl: BMW R1200GS LC ADV

Nazad u veliki beli grad

 

DHL na moja vrata stiže svaki dan.

Frau Dostavljačica mi je sad gutte frojnde i ako me nema kući za vreme pauze od 12:30 do 13:15 ona ili ostavi komšiji paket ili ga nosa sa sobom pa je ja jurim po kraju da abholen majne libe paket.

Jeden svaki paket mi je vrlo vihtig. Stiže svašta. Štitnici hladjaka za Bosančev motor, Patike Solomon sa podignutim đonom bar 15mm za mene-da bih lakše dohvatao tlo sa Stroma, escajg za prijatelja u Bgu, koferi za Vladu. Azbestne ploče nekakve za nešto umesto tank torbe. I DHL nekada omaši.

Majne DHL frojnde Frau Dostavljačica kaže da ću biti kandidovan za beste kunde jare. A njena koleginica u korisničkom servisu hoće da me kandiduje za najgoreg. Jer kad mi izgube paket, ili kad ga nema...njoj moram sve sa nebesa da skidam.

Kao i svaki dan eto je. Pola kombija zauzeo moj paket. Filen dank majne libe frau, daj bitte ovamo paket i to je to.

Polako i nežno kao i uvek polako otvorim od gore paket... BMW Motorrad papiri od gore, ispod njih u zaštitnoj foliji  alu koferi bočni novi novcijati... Vlada će se obradovati.

ekipa.thumb.jpg.fded49e7fe75836fed14d3c124f9fb85.jpg

EKIPA MOTO MONGOLIJA 2017, gore levo Mongolsanac,desno pisac, dole s leva na desno Maki, Steva, Vlada

 

Zatvorim paket. Ubacim ga u Q5 od prijatelja. I čekamo nedelju. Dan kad se nalazim s kombistom i vršimo primopredaju paketa. On meni tradiconalne Serbiše natural produkte, ja njemu sve ono za čim plačemo u Srbiji, ili ono što oplačemo ako moramo u Srb kupiti.

Dok ja radim međunarodni šverc komerc... Bosanac kao i obično lelemuda.

Steva radi od jutra do mraka. Posle mraka uhvati vremena da operiše Paju. Menja ispravne delove novim, ono što super radi on detaljno proveri, nekad i pokvari, pa opet novo. Celog jednog Pajera u delovima je uzeo od našeg drugara Dražena. Kaže nek se nađe. Ali Pajero je to neće da izda. Nek se nađe.

Motor ko nov, ali ipak malo ležajeve da operišemo...

Enterijer napolje... i pozadi začas stolar napravi za 3 meseca boksove za stvari i rasklapajući krevet.

Maki je koncentrisan na nabavku novih delova, izradu galerije za krov, nabavku metalnih kanistera za gorivo, i da bude Stevina desna ruka prilikom sređivanja transportnog sredstva.

Vlada kontaktira sponzore. Bosanac isto. Borba za svaki euro svaki dan.

55% od ukupnih sredstava za put (čitaj keš) Vlada je namaknuo. Oko 43% Bosanac. Ostali 2% keš. Steva i Maki su dosta love dali na džipa i opremanje. Trošak za gume smo zajedničkim snagama izgurali.

Sponzorima smo davali po parče džipa za reklamu, a generalnom sponzoru celu haubu.

Vlada dogovori generalnog sponzora ! Stiltec Sremska Mitrovica. Hvala do neba !

Gume za motore dobismo od Opštine Šabac i od Marka Konjevića, Vladinog drugara iz Mitrovice.

Polako se to počelo kompletirati. Kao što se i dogovoreni datum za start približavao.

Datum smo morali pažljivo iskalkulisati. Da Bosanca ne bi žena ostavila, da Vlada se vrati na vreme da se još negde odveze, da Stevi radnik u servisu ne sruši i servis i kuću, da Maki 3 avgusta vodi ženu i decu na more.

Mediji rade za nas punom parom ! AV lično par puta intervenisao jer zamalo da i njega prešišamo po opsedanju televizora i novina. Kaže momci dosta bre ! Zna se čiji su mediji u Srbiji, idite u tu Mongoliju s milim bogom samo što dalje od mog televizora ! RTS, Pink, lokalne televizije, internet portali, fejsbuk gori, podigli smo grupu Moto Mongolia 2017 i zavrteli je. Logo putovanja kreiran. Kreće tu i nervoza, i panika, i rekla kazala i sve što mora da prati ovakve poduhvate, gde se nađe 5 potpuno različitih ljudi a sa jednom zajedničkom misli. Mongolija. Idem, vidim, vratim se.

Svaki dan me kontaktira neko-daj tekst, daj video, daj prilog... Vlada radi kao radio stanica. Gde god stane i dođe on marketing vrši. Vulkanizeri, mehaničari, pekari, lekari, mlekari, policajci, lopovi i sav vaskoliki živalj u Mitrovici i okolini zna da Vlada ide u Mongoliju 15 juna ! I da se sprema što bi on rekao “kao za rat” !

Inače pripreme su stvarno bile potrebne i bile su vrlo ozbiljne.

Bosanac-igra fudbal jednom nedeljno. Kažu da dobro igra. Jednom nedeljno i u teretanu.

Nije još savladao potpuno ove androide mape i nove tehnologije pa nešto previše mapu i ne gleda.

Steva-svaki dan radnika juri, gađa ključevima, diže kola rukama kad ga ovaj valjda namerno priklješti...šta će mu teretana da bezveze muči tegove. Njima tamo nije dosadno. Raspituje se kod mene za prohodnost, za broj potoka, reka, jezera na putu kao i njihovu dubinu. S obzirom da od mene ne dobija tak odgovor obraća se Makiju.

Maki-ne silazi s telefona, kao hrčak skuplja lovu, pomaže Stevi i vrši satelitsku ekspertizu rute sa stanovišta mogućeg prolaska sa X teretom i Y dužinom po Z kvalitetu podloge a sve to po najvišim svetskim standardima.

Vlada-ide na daleke ture biciklom, čak do Fruške gore ! Ponekad ode i u teretanu (ako im je pun frižider hajnekena). Od seansi na kojima je bio radi sveukupnog psiho-fizičkog blagostanja mislim da samo nije išao na jogu. Da on sedi prekršenih ruku 10 minuta ?! To je nemoguće ! Jer bi zaspao posle minute.

Nekakvom strujom su ga mučili, masirali ga na 87 načina, remontovali mu sve kosti i mišiće, Đoković ga lično savetovao kako da izdrži sve. Nismo ga ni smeli pitati – možeš li Vlado. Kad dođemo do slova moŽ... on već hoće da nam pokaže svoju snagu koncentrisanu na bacanje postavljača pitanja u najbližu reku. Obično je to bila Sava.

Moje pripreme-uplatio teretanu godinu dana. SVAKI dan išao ! 2 nedelje ukupno. Od silnog šarafanja po motoru, i nosanja paketa osećao sam se kao supermen ! Psihički poluuništen od pripremanja ekipe, koordinacije sa svima i komuniciranja sa medijima.

Obuku za prvu pomoć svi izbegavaju sa različitim izgovorima. Naš drug član iz kluba Radukić-dogovori mi u Crvenom krstu obuku...obavim to i postanem doktor primarijus PRIZNAT U SVETU al ne i kod nas. I to za dan ! Nisam hirurg al mogu da pogledam.

ck.jpg.b40f58788a9a2b1d1b5249052de93a6b.jpg

ekipa koja je napravila Dr.Primarijusa od mene - Šabački Crveni krst

 

 

Steva ima po ženinoj liniji titulu Dr. Njegova žena radi u Šabačkoj hitnoj, i obezbeđuje nam za put torbu sa opremom koju nosi i hitna. Nisu mi dali samo defibrilator. A baš bi mi bio zgodan da ujutru budim Bosanca i Vladu.

 

Konačno zadnja karika – Vladini koferi stigoše u Srbiju. Odneo mu Bosanac u Mitrovicu da montira.

Zove Vlada... Grmi na telefon... šta je ovo kako zašto to nije to...Koliko sam skapirao – koferi koji su stigli jesu BMW. Jesu aluminijumski. Ali nisu za R1200GSA vodenog ! Vlada dupli popizditis dobio. Što je najtužnije on ljut na mene, a ja poručio i isporučio. Gledam porudžbinu-dobro sam poručio.

Operacija zameniti kofere počinje.

Iz Mitrovice u Šabac, iz Šapca u Berlin, iz Berlina u online šop...al ne lezi vraže. Kako i gde ne zna se-ali koferi više nisu novi nego su izgrebani ! Čim su stigli ja vidim... treći popizditis je dobio. Jer sad ima da plati kombistu 3 puta umesto jednom. Ima da plati opet poštarinu. Švaba neće da vrati nazad jer je izgrebano. Jedva sve to nekako ishendlujem rešim, al džaba. On na mene ljut ! Bosanac kao mirotvorac daje 50eur da ublaži Vladine muke i patnje. Stižu pravi koferi i počinje primirje.

Na svu muku na mom Stromu lupa korpa. I to lepo lupa ! Izliv krvi na mozak umalo da mi se desi. Para ni odakle, sad još se zezaj i sa korpom ! Rasturim sve da vidim gde je muka-i isti problem kao na staroj hiljadi. U Nemačkoj remont korpe košta toliko da mi je bolje da promenim ceo agregat u Srbiji. Uzmem sam da uradim-završim 99% posla... i da samo malo rastegnem opruge...i jedna puče. Pobeže Niko - džek rasel moja mala džukela i veliki prijatelj ! Kad me je video kako sam popizdeo, skapirao je da mu je bolje da se sakrije pod krevet i imitira kartonsku kutiju kakvih ima milion pod krevetom.

Opruge u ovoj galaksiji nema. Kupi novu korpu. Sklopi. Sipaj ulje. Sipaj antifriz.Zaboravio si majstore nakucati maticu na osovini. Istoči ulje. Istoči antifriz. Rasklopi. Nakucaj. Sklopi.Sipaj... zapali i motor i korpu i sve po redu. Poludeh! Bar da imam psa kao Roki Rogošić. Njegov pas alat nosi i dodaje ! Valjda bi me avav podsetio na to nakucavanje.

5a80839872f9a_rokidog.jpg.15fd36559b95c44c427c6680a820f4a4.jpg

priručni pas za motocikliste 

 

Sve to radim u dvorištu ispred kuće. Komšije švabe većaju šta da rade. Nisu sigurni da li da zovu policiju, ordnungsamt (komunalna) ili nekog moto mehaničara, možda doktora, veterinara...

Ah grose šajze ! Cvaj kapatki alte olle na grune travici ! Katastrofi ! Očistim, uklonim tragove. Uklonim travicu-6cm2. AHHH još zer grose sajze kajne travica ! Lude dok im se samo malo ne podvikne-a onda beže kao ludi u svoj vonung. Boje se Srba i Rusa kao zmije. Što si bolji sa njima – više će te maltretirati. Što god si lošiji – više te poštuju. E takvi su DDR-ci (stanovnici istočnog Berlina). Čudan narod. Zid im srušen a oni i dalje ne idu na zapad, jer kažu: šta ćemo mi tamo ?

Soko zove orla ! Orao prijem ! Nema odgovora. Da li ova Yaesu stanica radi majku mu ? Iz ruke slušam nekog engleza na UKT bendu. Ali moj vapaj se kod njega ne čuje. Bitno je da je stanica tu i da krči šušti. Uostalom ona je samo sredstvo utehe. Ako se negde nešto desi gde nema GSM signala...da pomoću nje tražimo pomoć. Kao titanik. Jest baš tako.

Tih dana se potrefi i da noćni vukovi dolaze u Berlin. 9 maj dan pobede. Fotografišem našu ekipu iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore... Upoznam ih sa planom i dobijam obećanje da ćemo imati punu podršku na putu.

Roki Rogošić. Željko Vukčević. Nenad Djole. Peja. Saša Savić-Švaba... i svi ostali... daju vetar u leđa i obećavaju potrebne kontakte.

Ipak imam jedan problem koji moram sam da rešavam odmah i sad. Jer samo meni je iznad glave. Vlasnik firme i šef mi obećali odmor i neplaćene dane. Kako se polazak približava tako oni dobijaju amneziju.

Ne mogu da dobijem 45 dana odsustva. Neće oni da mi daju otkaz-tako bih dobijao najmanje 60% plate godinu dana.

Na prevaru mi zakidaju i nekih 10 dana što imam preko radnih sati uštekanih. Nema evrića za te dane.

1000 misli tutnji kroz glavu. 5 ljudi-ekipa, imamo svakakvih momenata. Došlo je par puta i Vladi i meni i Bosancu da sve batalimo  i odustanemo. Ali i to smo prošli.

Jer najlakše je odustati !

Sada da odustanem imao bih razlog pred njima. Jer egzistencija je u pitanju.

Ali nikada ne bih oprostio sebi, jer sam uvukao još četvoro ljudi u priču, zavrteo je, čekamo samo 15 jun i da ja sada odustanem ?! To ne biva.

Gazda me baš ucenjuje... što bi mi rekli *ebe.

Tada, maja meseca 2017 godine, definitivno odlučujem da raskrstim sa Nemačkom. Bogu hvala, za radnika je vazda posla bilo. Neću biti gladan. Šta bude biće. Kad se vratim iz Mongolije bez prebijenog dinara snaći ću se-valjda.

Dajem otkaz. Cepam njihov usrani vertrag i objašnjavam da sam OBEĆAO DA ĆU IĆI.

Kombista tovari motor, pakujem 2 godine života u Q5 koji koristim kao transportni kontejner, Niko i moja devojka sa mnom i nazad.

U prestonicu Srbije – Zemun kraj Beograda.

 

5a8083c43be93_MONFINALNILOGO.thumb.jpg.2a2a7c8fe8d27a0af262bd8aca4c72a0.jpg

Zvezda je rođena !

 

  • Sviđa mi se 7
  • Podržavam 26

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 15 postova
  • Lokacija: Uzice
  • Motocikl: nekad bili GSXR i Ninja

"Gazda me baš ucenjuje... što bi mi rekli *ebe.

Tada, maja meseca 2017 godine, definitivno odlučujem da raskrstim sa Nemačkom. Bogu hvala, za radnika je vazda posla bilo. Neću biti gladan. Šta bude biće. Kad se vratim iz Mongolije bez prebijenog dinara snaći ću se-valjda.

Dajem otkaz. Cepam njihov usrani vertrag i objašnjavam da sam OBEĆAO DA ĆU IĆI."

 

Veliki naklon, do zemlje.

Ja sam istu stvar uradio pre tacno 10 godina kada sam imamo dosta bolji posao nego danas.

A danas mi dodje ta zuta minuta 100 puta, psujem i sebe i sve redom, al nikako da mi pukne film i da dam otkaz.

Da li je prag tolerancije pomeren ili su se muda smanjila, pitanje je veliko.

Dosadilo mi je vise da sebi i drugima godinama pricam kako mi je pun k... posla.

Valjda da bi nasao drugi posao prvo moras da rascistis sa govnarima na trenutnom, jer sve dok trpis i ides na trenutni, ti ustvari novi ne trazis na pravi- potrebni nacin.

Moje postovanje za stav - ko ga j...,, sta bude bice, gladan necu biti

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 704 postova
  • Lokacija: Crna Gora
  • Motocikl: BMW R1200GS LC ADV
19 minutes ago, trailer said:

"Gazda me baš ucenjuje... što bi mi rekli *ebe.

Tada, maja meseca 2017 godine, definitivno odlučujem da raskrstim sa Nemačkom. Bogu hvala, za radnika je vazda posla bilo. Neću biti gladan. Šta bude biće. Kad se vratim iz Mongolije bez prebijenog dinara snaći ću se-valjda.

Dajem otkaz. Cepam njihov usrani vertrag i objašnjavam da sam OBEĆAO DA ĆU IĆI."

 

Veliki naklon, do zemlje.

Ja sam istu stvar uradio pre tacno 10 godina kada sam imamo dosta bolji posao nego danas.

A danas mi dodje ta zuta minuta 100 puta, psujem i sebe i sve redom, al nikako da mi pukne film i da dam otkaz.

Da li je prag tolerancije pomeren ili su se muda smanjila, pitanje je veliko.

Dosadilo mi je vise da sebi i drugima godinama pricam kako mi je pun k... posla.

Valjda da bi nasao drugi posao prvo moras da rascistis sa govnarima na trenutnom, jer sve dok trpis i ides na trenutni, ti ustvari novi ne trazis na pravi- potrebni nacin.

Moje postovanje za stav - ko ga j...,, sta bude bice, gladan necu biti

 

Kada oslobodis mozak od budala, i das 100% fokus na ono sto trazis... pojavice se.

Ni sekunde se nisam pokajao veruj mi

 

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 580 postova

Svaka cast Nikola, jos jednom si pokazao da imas odlican smisao za pisanje. Prosto sam odusevljen, otac i ja smo bas prokomentarisali da posao rezije bolje radite nego ekipa sa RTS-a (necu ove privatne televije da pominjem) :D

Cekamo dalje svi :Mina:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Beograd- Cerak
  • Motocikl: Tracer MT09

Kako ti ovo pišeš....(hoću reći nemam reči)

Opisuješ ideju i pripreme za put više nego neki koji obiđu pola Evrope.

Sada zima može i do Jula, da slatko čitam ovo.

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 704 postova
  • Lokacija: Crna Gora
  • Motocikl: BMW R1200GS LC ADV
7 minutes ago, djolji said:

Kako ti ovo pišeš....(hoću reći nemam reči)

Opisuješ ideju i pripreme za put više nego neki koji obiđu pola Evrope.

Sada zima može i do Jula, da slatko čitam ovo.

 

Ako tako kaze brat po proizvodjacu (Yamaha) onda reci imaju dodatnu tezinu ! Hvala :)

Neki detalji iz priprema će se pokazati kao vrlo bitni u nastavku price.

Jer kad krenemo zajedno na put, brzo ce vreme da teče... ostajaće samo opisani upečatljivi i bitni momenti.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 149 postova
  • Lokacija: Montenegro-Bar
  • Motocikl: Bmw r1200c Independent , Suzuki DR 800 Big
On 2/12/2018 at 13:27, trailer je napisao:

"Gazda me baš ucenjuje... što bi mi rekli *ebe.

Tada, maja meseca 2017 godine, definitivno odlučujem da raskrstim sa Nemačkom. Bogu hvala, za radnika je vazda posla bilo. Neću biti gladan. Šta bude biće. Kad se vratim iz Mongolije bez prebijenog dinara snaći ću se-valjda.

Dajem otkaz. Cepam njihov usrani vertrag i objašnjavam da sam OBEĆAO DA ĆU IĆI."

 

Veliki naklon, do zemlje.

Ja sam istu stvar uradio pre tacno 10 godina kada sam imamo dosta bolji posao nego danas.

A danas mi dodje ta zuta minuta 100 puta, psujem i sebe i sve redom, al nikako da mi pukne film i da dam otkaz.

Da li je prag tolerancije pomeren ili su se muda smanjila, pitanje je veliko.

Dosadilo mi je vise da sebi i drugima godinama pricam kako mi je pun k... posla.

Valjda da bi nasao drugi posao prvo moras da rascistis sa govnarima na trenutnom, jer sve dok trpis i ides na trenutni, ti ustvari novi ne trazis na pravi- potrebni nacin.

Moje postovanje za stav - ko ga j...,, sta bude bice, gladan necu biti

 

"sto se ne hce u lance vezati,
to se zbjeza u ove planine".....

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 237 postova
  • Lokacija: Beograd,Knjazevac
  • Motocikl: Yamaha MT09 Tracer 2017

U zivotu vise knjigu necu procitati :) ako ne budem polomio ''F5'' evo gde sam :)

i na bih najjradije do Mongolije ali mi je rizik usuditi se sam,naravno bez nekog teskog off road a...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 704 postova
  • Lokacija: Crna Gora
  • Motocikl: BMW R1200GS LC ADV
U zivotu vise knjigu necu procitati ako ne budem polomio ''F5'' evo gde sam
i na bih najjradije do Mongolije ali mi je rizik usuditi se sam,naravno bez nekog teskog off road a...

Nisi sam. Ima mnogo vise ljudi oko tebe nego sto sanjas... nego odluci se i gas


Sent from my iPhone using Tapatalk

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja