Jump to content

Moto Zajednica

SICILIJA u godini nautike

Recommended Posts

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV

Nešto posle pola noći uplovimo u luku Ibiza. U isto vreme isplovljavala je sestra nasukane Coste Concordie, Costa Fantasia.

 

Tražimo marinu, ima ih više, uplovimo u jednu, bilo je nešto slobodnih vezova. Približavamo se slobodnom vezu, na gatu već nas čeka mornar i pita da li smo prvi put na brodu. Nisam znao šta da mu odgovorim, nego smo mu bacili konope za vezivanje. Ujedno pitao sam ga za cenu veza preko noči. On je mirno spustio konope i otišao u recepciju da pita za cenu. Nisam mogao da poverujem da je prosto bacio konope bez da bi vezao brod. Kada se vratio ja sam ga pitao da li je prvi put u službi mornara. Nego, dao je informaciju o ceni, 100€. Hvala, ne. Za 5-6 sati spavanja u luksuznoj marini, između brodova ne manjih od 20 metara. Ne, hvala.

 

Isplovili smo prema unutrašnjosti zaliva, prema centru Ibize i vezali se na gat lokalnog jedriličarskog kluba. Napunili smo vodu, opalili nekoliko noćnih fotografija i, Ibiza adio, idemo mi dalje.

 

tMiw8R.jpg

 

OsVptw.jpg

 

mmmHue.jpg

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV

Prilikom uplovljavanja u luku Ibiza, bili smo umorni i radovali se mirnom snu u bezbednoj marini. Ali celo dešavanje u Ibizi razsanilo nas je i novom energijom krenuli smo dalje. Nosio nas je lagani W vetar od 20 kn, kurz je bio 91, što znaći da smo svakom miljom bili za milju bliže domu.

 

Preko dana bilo je vedro, vetar je tek malo pojačao. Levo od nas prema severu u daljini smo videli konture Baleara, ostrva Mellorce i Menorce. Da je tamo Tavullia, okrenuli bi da posetimo 46… ali pošto nije, i dalje plovimo kurz 91, prema jutarnjem suncu...

 

KmdBhr.jpg

 

AxYiyu.jpg

 

mSyfBq.jpg

 

tDT9Cc.jpg

 

Brzina 9,2 kn, vetar između 25 i 30 kn, udari preko 40kn, idealno 

 

csjupi.jpg

 

tfNVUT.jpg

 

 

 

 

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV

Preko noći sreli smo nekoliko teretnih brodova i nekoliko kruzera. Oni su preko dana vezani u turističkim lukama, navećer isplove i putnici se sledeći dan probude na nekom drugom mestu, spuštaju se na kopno i u grupi obilaze novu okolinu. I tako u krug, svaki dan…

 

Pošto je bila vedra noć imali smo priliku da pratimo izlazak meseca (u ono vreme bio je skoro pun) i njegov put sve do zalazka u more negde prema jutru. Jedinstvena predstava koja se pruža samo na otvorenom moru. Nezaboravno. 

 

urncOS.jpg

 

Ujutru vetar je pao skoro do bonace. Upalili smo motor da ne plutamo i da napunimo akumulatore. Bila je i prilika za osveženje.

 

PpNI64.jpg

 

CnceIW.jpg

 

Usput smo nudili besplatan prevoz lastavici koja je doletela od negde, putovala sa nama skoro pola sata i opet odletela svojim pravcem. Nahranili smo je mrvicama keksa.

 

fOXa7c.jpg

 

lY65tm.jpg

 

ZAOahZ.jpg

 

Taj isti dan videli smo kita na sto metara, meni je to bio prvi put. Očito nije bio raspoložen da se druži sa nama. Samo je uzeo vazduh i zaronio. Izronio je daleko od nas, videli smo samo šmrk.

 

Često smo viđali kornjače kako plutaju na površini. Čim smo se približili na oko 20 metara, zaronile su.

 

Na NW još uvek su nas pratili Baleari kao da ih teglimo. Nikako da se izgube na horizontu. Da bi nešto jaće osetili pomak prema istoku simbolički sam skinuo španjolsku zastavu i izvukao taljansku. Trik je delovao, odmah smo se osećali bliže domu.

 

YZDXpi.jpg

 

pSWKel.jpg

 

 

  • Sviđa mi se 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 141 postova

Konacno nastavak.

Bravo Pavle, rasterao si sive oblake svojim pisanjem, cak i ovde u kisovitoj Belgiji.

Spremas nas fino za odmor i odlazak na more. Hvala ti :takoje:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV

Pred noć vetar se opet podigao i omogućio da ugasimo motor i uživamo u šuštanju valova.

 

Zaboravio sam zašto ali tu noć smo menjali turnus. Andrej i ja obično smo dežurali od 21 do 24 i predali kormilo Joži i Slavku do 3 ujutru. Te noći preuzeo sam kormilo u ponoć. Noć je bila delomično oblačna tako da je mesec koji je tada bio skoro pun povremeno osvetljavao površinu mora. Nije bilo brodova. Odjednom na istoku, u našem pravcu ugledam belo svetlo. Pogledam na ploter, ne pokazuje brod spred nas. A ono svetlo sve bliže. Čak me Andrej pitao da li gledam onaj brodi ispred nas. Da. Obojica pratimo svetlo koje uporno ide na nas. Pošto smo bili pod punim jedrima ja za svaki slučaj okrenem 90 stepeni desno da izbegnem bliži susret. Ali »ono« svetlo opet na nas i sve višlje je, sve bliže je. Gledam neko vreme i shvatim da obojica gledamo Veneru kako izlazi na horizontu. A mogli bi se zakleti da smo ispod »svetla« videli konture broda. Noć stvarno ima svoju moć.

 

Vratio sam jedrilicu u naš kurz i sa zanimanjem gledao kako nas Venera opet prati. Za sve je bilo krivo to što smo menjali turnus dežurstva i ja nisam bio spreman na iznenađenje izlaska Venere.

 

Ujutru pričao sam Joži šta mi se desilo tokom noći i doživeo sam novo iznenađenje. Naime, Jože i Slavko dva su puta pali na istu foru a nisu to rekli da se ne blamiraju. Hvala na iskrenosti… Eto imali smo novu foru za zajebanciju.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV

U ponedeljak 8. maja ujutro ugledali smo Sardiniju, Baleari su konačno nestali u daljini.

 

xsZ8k2.jpg

 

boJD7I.jpg

 

Vetar mistral bio je 20-25kn u pojačavanju. Čim smo stigli u područje GSM signala proverio sam vremensku prognozu. Što se jačine vetra tiče bila je prilično zastrašujuća, mistral konstantno 35-40kn, udari preko 45kn. Ali je pravac vetra bio idealan, polu krma. Odlučili smo da iskoristimo to i da produžimo do Sicilije.

 

Jože i ja krenuli smo sa skidanjem genoe i nameštanjem olujnog floka. To je jedro veličine cca 12 kvadrata, material je izuzetno jak. Olujni flok ne razapne se na prednji štraj (prednju sajlu gde je inače pričvešćena genoa), nego postoji posebna sajla koja se nalazi otprilike metar bliže jarbolu. Tu sajlu tek je trebalo namestiti jer u normalnim prilikama ona bi (nameštena) ometala genou prilikom menjanja pravca broda.

 

Jože i ja vezali smo se na brod onim trakama koje smo još u Brestu probavali kako sistem radi. Tada je to bilo u kabini, uz nekoliko čaša vina, veoma opušteno.

 

Sada je situacija bila sasvim druga, ozbiljna. Da je neko pao preko ograde, nema mu spasa. Vetar od 30+kn stvara vodeni sprej iznad površine mora i uz nekoliko uzdaha pljuća su puna vode…

 

Cela operacija trajala je oko 15 minuta. Savijanje genoe (zamotao se konop zbog udaranja jedra), pričvršćivanje baby štraja posebnim zatezačem, vađenje jedra pazeći da ga vetar ne odnese, upinjanje kvakica jedra na štraj, vezanje škotina i podigaća…

 

Kada je sve bilo namešteno, jedrilica se smirila i stabilno »letela« niz vetar. Shvatio sam da smo pravili grešku što olujni flok nismo koristili već u Biskaju.

 

Dok smo još bili u polju GSM signala krenula je opšta telefonijada. Svako se javio svojima posle tri dana da javi da smo OK.

 

Jože se javio njegovom drugaru koji nas je inaće pratio putem GSM trekera. Drugar mu je javio da ćemo nočas imati »rodeo«. I imali smo ga. Mistral je sa 35-40 kn stvorio ogromne talase. Oni su nas dostizali po krmi i izgledalo je da će se srušiti u kokpit. Ali Melau je dobro podnosila uzburkano more. Dok nas je talas dostizao, Melau je bukvalno glisirala u dolinu talasa, u momentu kada nas je talas podigao na svoj vrh, Melau je usporila brzinu puzeči po leđima odlazećeg talasa. To se ponavljalo u razmaku od 15-20 sekundi. Biće duga i naporna noć.

 

Da bude situacija još komplikovanija naš kurz je vodio po sredini NATO konvoja. U ono vreme spremala se konferencija G7 na Siciliji pa su mere bezbednosti bile povečane. A područje između Sardinije i Sicilije svaki dan su prečili čamci izbeglica iz Tunizije.

 

Brodovi NATO su patruljirali područjem, bilo ih je različitih vrsta, leteli su i helikopteri. Samo sam čekao da do nas priplovi neki čamac i u tom olujnom vetru počne pregledavati. Na sreču prošli smo bez kontrole.

 

JZkEBW.jpg

 

JMdVW4.jpg

 

kt51uV.jpg

 

A8EBKg.jpg

 

qhVU8h.jpg

 

1QnH4f.jpg

 

Hs8ctN.jpg

 

ODB4Zh.jpg

 

tmiZe5.jpg

 

  • Sviđa mi se 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV
pre 20 minuta, vortex4borg je napisao:

nemo, kitove u sredozemnom? nikad cuo .......

nego, jesi video veneru? ;)

Whale Watching in the Mediterranean Sea. TheMediterranean Sea is home to 8 different species of cetaceans, including some large ones such as the Finwhale (Balaenoptera physalus) and the Sperm whale(Physeter macrocephalus).  

 

 

Whale Watching in the Mediterranean Sea

The Mediterranean Sea is home to 8 different species of cetaceans, including some large ones such as the Fin whale (Balaenoptera physalus) and the Sperm whale (Physeter macrocephalus).

In order to provide you with a highly valuable Whale Watching experience, both in terms of encounters and education, Whale Zone has partnered with Tethys Research Institute - a very well known NGO that has long been leading scientific research and conservation in the Mediterranean Sea.

We are happy to offer you the opportunity to join two long-term field projects, one in Italy (North western Mediterranean Sea) and one in Greece (Eastern Ionian Sea).

 

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 893 postova
  • Lokacija: Skoplje
  • Motocikl: Honda CBR 1000f
pre 8 minuta, nemo je napisao:

Whale Watching in the Mediterranean Sea. TheMediterranean Sea is home to 8 different species of cetaceans, including some large ones such as the Finwhale (Balaenoptera physalus) and the Sperm whale(Physeter macrocephalus).  

 

 

Whale Watching in the Mediterranean Sea

The Mediterranean Sea is home to 8 different species of cetaceans, including some large ones such as the Fin whale (Balaenoptera physalus) and the Sperm whale (Physeter macrocephalus).

In order to provide you with a highly valuable Whale Watching experience, both in terms of encounters and education, Whale Zone has partnered with Tethys Research Institute - a very well known NGO that has long been leading scientific research and conservation in the Mediterranean Sea.

We are happy to offer you the opportunity to join two long-term field projects, one in Italy (North western Mediterranean Sea) and one in Greece (Eastern Ionian Sea).

 

Hvala, covek uci dok je ziv ........ ja mislio da ih ima samo u Atlantiku, Pacifiku ...... i Juznom polu

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV

Kasno posle podne na horizontu ugledali smo Siciliju. Bio je utorak, 9.maj. Svet je slavio Dan pobede! Slavili smo pobedu i mi.

 

eOBDeV.jpg

 

R8GWp6.jpg

 

555IUw.jpg

 

jY8Gcy.jpg

 

EgTGjm.jpg

 

ZLzgm3.jpg

 

SuMzJo.jpg

 

UJHnii.jpg

 

YaHiDw.jpg

 

6rMXIZ.jpg

 

Mesec iznad Sicilije

 

3oIHS9.jpg

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV

Od trenutka kada smo ugledali Siciliju pa do Palerma trebalo nam je još pola dana. Oko 4 ujutro uplovili smo u marinu blizu Palerma. »Tražili« smo ulaz pošto nijedno signalno svetlo nije radilo. Pomoču plotera i napinjanja očiju uspeli smo da se vežemo na slobodno mesto na gatu. U jednom potezu plovili smo 750 milja, na moru smo bili neprekidno pet dana.

 

6cvqY3.jpg

 

 

Bili smo sami na gatu, srećni što smo prevalili dugu i napornu etapu.

 Iz »ratnih rezervi« izvučem dve butelji vina koje nam je poklonio Bruno pred odlazak.

 

s7fD6p.jpg

 

bKBtOO.jpg

 

Napunimo rezervare vode iz karnistra pretočimo 20 litara dizela koji smo vozili sa sobom kao rezervu.

 

Uz izlazak sunca krećemo iz marine prema Palermu. Trebamo obnoviti zalihe hrane a pogotovo piva. Već dva dana nam je nestao, a žedž sve veća.

 

N3sx5i.jpg

 

dw6bNc.jpg

 

aUhvJz.jpg

 

jOu6vW.jpg

 

2Rui6N.jpg

 

c3u6jj.jpg

 

qR01Z8.jpg

 

  • Sviđa mi se 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Samo nek je neki cirkus, 791 postova
  • Lokacija: Ljubljana, Slovenija
  • Motocikl: BMW R1250RS Triple Black

Ma extra.

 

Pojačavaj malo gastronomski deo. Šta se kuvalo, šta se jelo, čime se sladilo ;) 

Znaš ti mene :D 

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV

Nakon 15 minuta vežemo se u marini Palermo. Pored nas je simpatičan Englez. Otvorio nam je vrata gata da sta Jože i Andrej mogla otići u nabavku. Vratila sta se otovarena kao magarca. Meni je pripala čast da sam »čuvao« Melau. Za to vreme malo sam popričao sa Englezom. Na jedrilici je sam skoro celu sezonu. Ne jedri mnogo jer ga muči morska bolest. Baš šteta. Pokazao sam mu kartu Jadrana i preporučio da uplovi jednoga dana. Englez je stvarno simpatičan, stalno se smeje. Ne verujem hoće li se usuditi ikada u Jadran.

 

kfAbEc.jpg

 

5reZG7.jpg

 

Zl4li2.jpg

 

OcB7Jg.jpg

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV

Brzo nakon isplovljavanja počeo je istočni vetar. Opet smo udarali u talase, oni su se vidno povečavali.

 

Odlućili smo da sačekamo u obližnjoj marini da vetar okrene ili popusti.

Oko 18h uplovimo u marinu Cefalu. Vremenska prognoza nije dobra, sledeći dan očekuje se istočni vetar do 45kn.

 

KGerGG.jpg

 

wMuOEZ.jpg

 

RA64hO.jpg

 

Marina Cefalu nije baš nešto. Vežemo se na pontonski gat, dosta je izložen talasima. Uz to, nema ni WC ni tuševa, sve što nama mnogo znači. Ali marina ima dobar WiFi a password mu je bahati »the best marina«.

 

I82htQ.jpg

 0KZdsn.jpg

 

Dužina etape bila je 37 milja, plovili smo 7h

 

RlzKOB.jpg

 

Pošto smo u Palermu obnovi zalihe hrane, čekala nas je odlična večera. Jože je baš pravi master chef, spremio je punjene inčune, pečene u rerni, šparuge i malancane, sve ukusno, pogotovo uz vino.

 

i9Yf9I.jpg

 

5sOidB.jpg

 

RN5NOT.jpg

 

ffaIL2.jpg

 

EjIX8n.jpg

 

Yr36o9.jpg

 

4rUnA8.jpg

 

  • Sviđa mi se 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV
Pre 2 sati, Ćale je napisao:

Ma extra.

 

Pojačavaj malo gastronomski deo. Šta se kuvalo, šta se jelo, čime se sladilo ;) 

Znaš ti mene :D 

 

 

Kao prvo, nismo pravili roštilj niti pećenje.

Iz Ljubljane poneli smo dosta suhomesnatih proizvoda, masti, slanine čak i čvarce.

Na putu smo kupovali sve ostalo. Jelovnik je bio veoma raznolik, to se može videti iz fotografija, jer u kulinariku se u tekstu ne udubljujem mnogo. Na brodovima obično preovladavaju makaroni, špageti i slična hrana. Kod nas to nije bio slućaj. Naš jelovnik obuhvaćao je povrće, krompir u svim mogućim oblicima, pasulj, meso, palentu (kuvanu i pećenu). Slavko je bio dežurni pekar.

Nadali smo se i ribljom hranom. Na žalost to nam je uspevalo samo u Brestu (okreni nekoliko stranica unazad). Od Gibraltara dalje vukli smo panulu koja bi trebala izdržati ribu do 20 kilograma. Pukla nam je negde ispod Mallorce, mora da je zagrizla neka velika riba.

 

Ja sam se nadao da ću na jedrenju izgubiti koji kilogram. Nisam. Također ostala trojica zadržali su svoju "polaznu" kilažu. 

 

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV

Noć u marini bila je »klimava«. Talasu su udarali direktno u ponton na koji smo bili vezani. Pošto je prognoza bila loša za taj dan, odlučili smo ostati još jedan dan.

 

Slavko je iskoristio dan za ronjenje i lov. Moram naglasiti da je Slavko strastveni (početnik) ribolovac na dah. Iako sam ga pre polazak na put upozoravao da je taj put prvenstveno namenjen transferu jedrilice ipak je poneo tri kompleta podvodne opreme. Celo vreme je (bezuspešno) tražio da se usidrimo da bi on mogao u lov. Želja da zaroni ispunila mu se u Cefaluju. Ali samo to. Želja da nešto ulovi svela se na dve ribice od 10cm. Jože je uspeo od njih napraviti odličnu supu.

 

Posle podne otišli smo u razgledanje grada.

Cefalu sam dosta detaljno opisao u delu koji se odnosi na putovanje motorom po Siciliji pa ću na ovom mestu staviti samo nekoliko fotografija našeg obilazka grada.

 

eQMtGE.jpg

 

crgaM2.jpg

 

fbUs1e.jpg

 

uBlJvl.jpg

 

AlvUan.jpg

 

lovn5E.jpg

 

TW8XDz.jpg

 

K3eixQ.jpg

 

Bdsuur.jpg

 

s6qr7M.jpg

 

T2n7In.jpg

 

wnP7py.jpg

 

FuR5X9.jpg

 

S3AndE.jpg

 

zSDe5J.jpg

 

qxIShl.jpg

 

JgLv7h.jpg

 

0aMJNx.jpg

 

wdB6NC.jpg

 

FS3zQT.jpg

 

IMTVc6.jpg

 

8Rc6Vt.jpg

 

xl5B5B.jpg

 

 

  • Sviđa mi se 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Sreca i osmeh su kljuc svega ..., 367 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: ... Pčelica :) ... FZ6 N...

Sicilija je definitivno jedna od mojih najdrazih destinacija, i svim silama cu se potruditi da je posetim  :ljubav:

 

Svaka cast momci :)

 

46.gif.428f551cc78c022151072547172e1e09.gif

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 609 postova
  • Lokacija: Surčin
  • Motocikl: GSF 1200 S
On 25.6.2018. at 10:52, nemo je napisao:

pošto nam je bio plan ploviti do (daleke) Ibize.

Nemo, prvo da izrazim veliko poštovanje svemu što radiš, a onda i da postavim jedno pitanje u vezi sa planiranom rutom plovidbe:

Iz ranijih priča sa moreplovcima znam da je "dalje" kad se ide blize ekvatoru iako na kartama to izgleda drugačije,...

Mene interesuje da li ste razmišljali o opciji rute uz afričku obalu do Tunisa pa onda ka Siciliji?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV
On 6.7.2018. at 10:03, DonToni je napisao:

Nemo, prvo da izrazim veliko poštovanje svemu što radiš, a onda i da postavim jedno pitanje u vezi sa planiranom rutom plovidbe:

Iz ranijih priča sa moreplovcima znam da je "dalje" kad se ide blize ekvatoru iako na kartama to izgleda drugačije,...

Mene interesuje da li ste razmišljali o opciji rute uz afričku obalu do Tunisa pa onda ka Siciliji?

Hvala DonToni!

 

Nismo razmišljali o plovidbi uz afričku obalu, plan nam je bio da plovimo čak severnije tamo do Mallorce in zaustavimo se. Pošto je vetar bio povoljan produžili smo direktno u pravcu Sardinije.

 

Afrička obala verovatno je lepa ali ko će da izbegava čamce i brodove krijumčara jadnih izbeglica. U nekom momentu ipak smo bili bliže Tunisu nego Siciliji.

 

Inače u moreplovstvu često najkraći put nije i najbrži. Pogotovo jedriličari biramo kurz povoljnijeg vetra, povoljnijeg kurza na pravac valova...

 

  • Sviđa mi se 1
  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1249 postova
  • Lokacija: underlittleforest
  • Motocikl: nekakvo motokros sokocalo

ja sam bio mornar od majorke do azoresa smo vodili jahtu, a onda iz azoresa iz horta marine isli na terceru da ja uzmem motor i vezali ga za palubu i vozili nazad ;) ocekivao sam da vidim gs na jedrilici i avanturu toga tipa, 

 

ovo je legendarno i predivno i kapu vam skidam!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja