Jump to content

Moto Zajednica

SICILIJA u godini nautike

Recommended Posts

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV

Sledeća četiri dana meni su prošla u borbi sa Francuzima, da završe što smo dogovorili.

Posada je to vreme iskoristila za upoznavanjem sa Melau, proverili smo sve fitinze, štopere, vinče, jedra, pričvrstili / zategli čvorove… proverili smo funkcijonalnost kuhinje, rad fridižera…

 

EZbCGU.jpg

 

OK8UQH.jpg

 

fXs1dj.jpg

 

PTxllU.jpg

 

DvDMkG.jpg

 

sbF63g.jpg

 

fmb8Qt.jpg

 

TtfqfT.jpg

 

lyLRep.jpg

 

DWODJY.jpg

 

lkNXok.jpg

 

0DpECk.jpg

 

 

behunH.jpg

 

7ENIeq.jpg

 

Posada je glumila photo session zezancije na temu bibavice

 

iG5y46.jpg

 

LdAs6N.jpg

 

KFZMif.jpg

 

YMQqFT.jpg

 

bAPsHG.jpg

 

0xd8dE.jpg

 

t5h2JY.jpg

 

jwgiZx.jpg

 

kgY10S.jpg

 

rućak za vreme oseke

 

29Sgh0.jpg

 

U "slobodno vreme" posada je dobila nagradni izlazak u Brest...

 

dMKern.jpg

 

X85HbO.jpg

 

rcv5Ke.jpg

 

fNbZlz.jpg

 

C7pg6E.jpg

 

s0UG9P.jpg

 

ibFzhT.jpg

 

MEC9GA.jpg

 

2Jhg0e.jpg

 

mNzQsu.jpg

 

LvrUA3.jpg

 

Ec70HV.jpg

 

obl0Ql.jpg

 

1CQi7e.jpg

 

7hbtOF.jpg

 

lvqfcq.jpg

 

yQPgvT.jpg

 

z1Tmmm.jpg

  • Sviđa mi se 3
  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV

Petak, 14.april

 

Uspeo sam ležerne Francuze naterati da su završili (skoro) sve što je bilo dogovoreno. Najbitniji mi je bio dokument o plaćenom PDV. Nije bio baš takav kao što bi trebao biti (T2L), nego so samo na ugovor opalili žig carine. Sa dosta nepoverenja uzeo sam ga.

 

Udubio sam se u vremensku prognozu i na moj Asus iskopirao slike vetra za sledećih nekoliko dana, kada ćemo biti odsećeni od bilo kakve komunikacije a time i mogućnosti praćenja prognoze vremena. Treba naglasiti, da smo imali Iridium, satelitski telefon, da bi eventualno mogli zatražiti pomoć u zonama bez mobi signala i na udaljenostima van dometa VHF stanice. Na sreću nije bilo potrebe da bi ga koristili.

 

Prognoza vetra je izgledala ovako (aplikacija Windy):

 

subota 15.april: Biskaj je potpuno miran, vetar NW (severo zapadni. Pravac vetra znači pravac odakle vetar duva) do 10 kn (čvorova). Čvor je oznaka za brzinu, 1 čvor znači brzinu vetra 1 nm (nautičku milju = 1,852 km) na sat. Znači, u "čvoru" kriju se dve veličine: brzina i vreme. Stoga se brzina vetra označava samo u čvorovima a ne u čvorovima na sat, kako je inače uobičajeno za brzinu u km/sat.

 

Dakle, prognoza vetra 10 kn, pravac NW. Zapadno od Iberijskog poluostrva formira se ciklonalno područje koje će uticati na vreme  u narednim danima. Na NW rtu  Iberije prognoziran je pojačan NE vetar, jačine 20-30kn.

U Mediteranu na području Marseja duva NW (mistral) jačine preko 30 kn.

 

NrzvXf.jpg

 

nedelja,16.april: Na srednjem i južnom Biskaju duvaće pojačan E vetar 

 

7g05QY.jpg

 

ponedeljak, 17.april: U Biskaju je E vetar u smirivanju, mistral prestaje

 

tLLbt1.jpg

 

utorak, 18.april: NE vetar u Biskaju biće u pojaćanju

 

Lb6dUc.jpg

 

sreda, 19.april: NE vetar biće u pojačanju, pogotovo u kanalu La Manche, 40+ kn

 

8c07T9.jpg

 

četvrtak, 20.april: Glaiciju će zahvatiti olujni NE vetar, ispod rta Finstera, prema portugalskom Vigu i Portu, situacija bi se trebala smiriti

 

YYF5Zc.jpg

 

Znači, subota, nedelja i ponedeljak bi trebali proći relativno mirno, nakon toga je bilo prognozirano pojačanje vetra. Dužina Biskaja po dijagonali (Brest - A Coruna) je cca 340 nm, do rta Fistera cca 380 nm. Uzimajući u obzir polaru Melau, po prognoziranom vetru trebali bi stići u A Corunu za otprilike tri dana. To bi značilo, da bi trebali izbeći olujni vetar iznad Iberije u sredu i četvrtak.

 

Pogledao sam također aplikaciju MeteoConsult. To je sajt francuske meteo agencije. Za subotu 15.aprila prognoza bila je ugodna. Izvadio sam prognozu za deo NW francuske obale od Bresta do Luke Loctody. Kao što se vidi iz slike, prognoza ima faktor pouzdanosti 85%. Jačina vetra je bila prognozirana između 10 i 12 kn, pravac NW, sa udarima (gusts) 12 - 16 kn. Na udare je potrebno biti jako oprezan, jer oni lome jarbole i cepaju jedra. 

Dalje, iz slike vidi se visina valova (do 0,8 metara) i pravac.  Sledeći podatak je "swell". To su valovi koji potiču od neke udaljene oluje, vetra više nema, a valovi su u smirivanju. Kod nas se ta pojava imenuje "mrtvo more" ili "mareta". Na plovilo ima neugodan učinak, pošto se ono ljulja i nema oslonac u vetru. Dakle mareta iz pravca zapada (W, 270 stepeni), visina do 0,8 santimetara, perioda oko 10 sekundi, dužina vala do 140 metara, visina plime do 6,3 metara, temperatura mora 12 stepeni, oblačno, verovatnoča oluje nula.

 

6Yb0ko.jpg

 

mdGK3t.jpg

 

Za naredne dane prognoza vremena sajta MeteoConsult za nas nije bila relevantna pošto nam je plan bio da prečimo Biskaj direktno do Galicije a ne da plovimo uz obalu Francuske.

 

Aplikacija Squid pokazala je da trebamo do A Corune 3 dana.

  • Sviđa mi se 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV

Znači, vremenska prognoza bila je dobra, mi smo bili na visokom tonusu… samo da prođe noć i krećemo. Većera je bila u stilu, dva sanpijera, dobro vino i zezanje.  

 

WQxerU.jpg

 

3sEqLV.jpg

 

qhirwZ.jpg

 

vsb6s1.jpg

 

yXwVuO.jpg

 

O558xi.jpg

 

zbJwZi.jpg

 

2P99zv.jpg

 

cfN9se.jpg

 

YNfFcc.jpg

 

OVffYR.jpg

 

pnVZuH.jpg

 

  • Sviđa mi se 6

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV
pre 37 minuta, bocca_bastard je napisao:

Hvala Pavle (ne smem da napisem gospodine :ups::P ). Oba putopisa prelepa i puna informacija, ali ovaj nauticki... to mi je veliki san. Od malena sam bio ubedjen da cu zivotnu karijeru zavrsiti na nekom ostrvu u Hrvatskoj, na jednoj takvoj jedrilici.

 

 

Inace ono sto prozima sve tvoje putopise i sto meni veoma prija je odsustvo brige i nerviranja. Valjda to ide sa godinama i brojem sedih u bradi, ali uvek kad citam imam osecaj da je odnos prema problemima nekako prijateljski. Lepe stvari dozivljavas kao i lose. Tu su, dosle su, treba i njih da bude - pa lagano. Ne vidja se to cesto na ovom forumu

 

Jedva cekam da vidim sta nosi okean (osim 4 penzionera na jedrilici, koji se po svoj prilici sjajno provode)

:)

 

Kako sam napisao, bilo bi mi drago da taj putopis zagreje nekoga za nautiku... nikada nije kasno...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV

Subota, 15.april

 

Konačno je stigao taj 15.april. Probudili smo se u 5, stigao je Bruno. Proverili smo Melau, sipali gorivo. Za rezervu poneli smo dve kante po 20 litara nafte. Vreme je bilo tmurno, oblačno, temperatura 10 stepeni.

 

AnylWC.jpg

 

FPrHOS.jpg

 

JnoOfQ.jpg

 

TzI9Gg.jpg

 

v7kd6y.jpg

 

VHXzVv.jpg

 

U 7.30 isplovili smo iz marine Moulin Blanc i zauzeli kurs 255 (SW) prema izlazu iz zaljeva. Plovili smo pomoću motora, vetar je bilo slab (do 5kn).

 

Izlaz iz zaljeva je impozantan. Sa obe strane obale raztežu se odbrambeni zidovi još iz starih vremena. Ima dosta plićaka, sve je dobro obeleženo.

 

Vojna luka sa jedne strane zaljeva je druga najveća u Francuskoj. Zaljev Brest joj daje dobar zaklon.

 

GaV425.jpg 

fZPQOM.jpg

 

1EHUSG.jpg

 

lUUjHT.jpg

 

EY1G5L.jpg

 

zwDDgi.jpg

 

Ku2RyY.jpg

 

3iktMd.jpg

 

ygRt2F.jpg

 

ErlP1F.jpg

 

HbcRqu.jpg

 

goZMDO.jpg

 

pBS0Ff.jpg

 

d97r4t.jpg

 

qIs83I.jpg

 

Polako smo okrenuli na jug, kurz 195, prema prolazu Raz de Sein. To je prolaz između ostrva Sein i rta Pointe du Raz (Finistère), u Bretaniji. To je plimni deo mora koji koriste brodobi za plovidbu između Atlantika i kanala La Manche. U principu je to dosta opasno područje pogotovo zbog jakih plimnih strujanja, koji dostiži brzinu i do 6 kn.

 

OGb2R3.jpg

 

y6G4rA.jpg

 

JBwCN0.jpg

 

Andrej i Bruno u zajedničkoj temi: ribolov

 

7BK2xy.jpg

 

DkmHrt.jpg

 

fqgRzk.jpg

 

PXJqUt.jpg

 

QBEKWp.jpg

 

BW4sGW.jpg

 

U vreme kada smo mi plovili tamo, more je bilo dosta mirno. Pokazalo se da nam pratnja Bruna nije neophodno potrebna pa smo se dogovorili da se iskrca u obližnjoj lučici a mi da št opre okrenemo na jug i na taj način izbegnemo olujni vetar prognoziran za utorak i sredu.

Bruno je napustio »njegovu« Melau u lučici Sainte-Evete. Dugo je ostao na valobranu i pratio nas kako se udaljavamo prema horizontu. Sigurno mu nije bilo lako…

 

ff0vOQ.jpg 

Rastali smo se u 13.30, a mi smo okrenuli u kurz 210, pravac prema španskoj luci A Coruna. Podigli smo jedra, Melau je lepo legla na levi bok. Nakon dva sata nestala je obala Francuske, polako je počeo da pada mrak.

 

8fBCcj.jpg

 

b7eChk.jpg

 

xxH9gq.jpg

 

QCV95H.jpg

 

RhhZVf.jpg

 

TjQAcb.jpg

 

qglWfh.jpg

 

Dogovorili smo kako čemo dežurati. Jedna ekipa smo bili Andrej i ja, druga Jože i Slavko. Tokom noći menjali smo se na tri sata.  

  • Sviđa mi se 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV

Nedelja, 16.april

 

Tokom noći vetar je popustio i morali smo upaliti motor, da se poveča brzina i napune akumulatori. Prema jutru podigao se je istočni vetar od 10-15 kn. Nosio nas je ceo dan, održavali smo kurz 210. Dan je bio vedar i osetno topliji od prethodnog.

 

AnZefN.jpg

 

UW2xI8.jpg

 

ZthU6X.jpg

 

khgVio.jpg

 

lckAI9.jpg

 

zJRGSu.jpg

 

SklrvZ.jpg

 

Prema ploteru bili smo negde na sredini Biskaja, daleko od kopna i mobitel signala. U subotu kada smo se počeli udaljavati od kopna, javili smo svojima, da nas ne zove na mobitel jer ćemo biti van signala. Mi smo također isključili naše telefone da  se jadnici ne muče traženjem signala...

 

U ovo moderno doba telekomunikacije, dosta je neobično naći se u situaciji, da nema signala. Ako je to usred mora, osećaj odsečenosti još je jaći. Ako se tome doda vetrovita i talasna noć...

 

84RXFu.jpg

 

4X9BWb.jpg

 

HlAQ4T.jpg

 

HXoV6Y.jpg

 

XUxmwl.jpg

 

Prema kraju dana vetar je pojačao na konstantnih 15+ kn, talasi su bili od 2-3 metara.

Druga noć bila je za mene dosta naporna. Sa Andrejem sam dežurao do jedan ujutro i jedva čekao da me zameni Slavko. Vetar je pojačavao na 20+ kn, valovi su ljuljali Melau. Vetar je okretao na NE tako da sam teško održavao pravac 210. Jedrio sam na krmu što znači da je bum bio celo vreme na granici preletanja preko krme. U jakom vetru nekontrolisani prelet buma može da pocepa škotu (konopac kojim se zateže glavno jedro) ili napravi neku drugu štetu da ne govorim o opasnosti da odbije glavu neopreznom jedriličaru.

 

Jože je došao da me zameni za kormilom ali mu nikako nije uspevalo održavati kurz 210. Dvaput mu je bum preleto preko krme, video sam, da nešto nije u redu sa Jožetom. Nije video kompas, pala mu je koncentracija… Nije mi preostalo drugo nego da produžim na kormilu do jutra. Bila je teška noć, malo mi je laknulo kada se je izza oblaka pojavio mesec i bar malo osvetlio uzburkano more.

 

Ujutro Jože je opet bio fit. Ja sam legao dobro iscrpljen.  

  • Sviđa mi se 6

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV

Ponedeljak, 17.april

 

Prvo na redu je bilo čišćenje unutrašnjosti Melau. Visoki noćni valovi uradili su svoje, sve što nije bilo vezano letelo je po kabini. Dobro što u inventaru imamo usisivač...

 

faWEIP.jpg

 

Ujutro bili smo na 2/3 udaljenosti od Bresta. Vetar je pojačavao sa udarima do 25 kn. Na Jadranu to nije mnogo jer nema dovoljna dužina za formiranje talasa. Tu u Biskaju situacija je drugčija. U sredini Biskaja prema istoku obala je udaljena minimalno 150 milja što omogućava relativno blagom vetru da stvori relativno visoke talase. Pri vetru 25 kn, povečali su se na 3-4 metara, a vetar je ceo dan pjačavao zbog približavanja severnoj obali Španjolske gde se vetar kanalizuje i samim tim povećava brzinu i snagu. Sklonili smo glavno jedro i jedrili samo na skraćenu genovu (prednje jedro). Melau je uprkos skraćenju jedra plovila konstantno između 6 i 9 kn. Lepo je savladavala talase koji su nas dostizali po krmi i u intervalima ubrzavali nas nizbrdo...

 

T9XdQX.jpg

 

2VxN5A.jpg

 

q6vDnI.jpg

 

UV9XRa.jpg

 

d3Vhed.jpg

 

g9houX.jpg

 

nPKAOR.jpg

 

dp8xxR.jpg

 

qTGNdR.jpg

 

W0Xm65.jpg

 

PLlNSg.jpg

 

gJW5PC.jpg

 

LoLwE9.jpg

 

Pred noć obišli smo rt Cabo Prior i sklonili se od jakog vetra i visokih valova. Tu u zaklonu vetar je popustio. Biskaj je bio izza nas, što je za nas znaćilo etapnu pobedu. Pošto smo se nalazili u Španjolskom teritorijalnom moru, podigli nsmo španjolsku zastavu.

 

Razpoloženje bilo je odlično, posmatrali smo divan zalazak sunca i usput odlućili, da produžimo dalje bez zaustavljanja u A Coruni. Sledeći cilj bio je Vigo ili Porto u Portugalu

 

OsVKY6.jpg

 

FN23gC.jpg

 

isdnPZ.jpg

 

  • Sviđa mi se 3
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV

Utorak, 18.april

 

Plovimo prema jugo-zapadu, kurz oko 230. Sa leve strane prati nas Španjolska obala. U dometu smo mobi signala, javljamo se svojima… Negde oko pola noći sa leve strane ostavili smo svetionik Faro Touriñana, ujutru stižemo do rta i svetionika Finisterra, impozantnog tornja na pećini 238 metara iznad mora. Nalazi se jednoj od najzapadnijih pozicija Iberijskog poluostrva. Ime dolazi iz latinskog Finis Terrae – kraj kopna.

 

Tu smo menjali kurz na 180 – jug. Temperatura se konstantno penje. Od 10 stepeni u Brestu, tu je oko 20 stepeni. Relativna vlažnost vazduha pala je od 100% u Brestu na 80%.

 

Polako napuštamo španjolsko teritorijalno more, skidamo španjolsku zastavu i podižemo portugalsku. Neverovatan osećaj ovo menjanje zastava…

 

Plovimo u visini Viga, Brage i odlućujemo da produžimo do Porta. Tamo bi trebali stići negde prema jutru sledeći dan.

 

Raspoloženje je na visokom nivou. More (u stvari to je Atlantik) je relativno mirno i omogućava nam da posle dva dana aktiviramo kuhinju na nivou 100%

 

dKJTdj.jpg

 

YG5BQk.jpg

 

2u9KUL.jpg

 

5o7sZV.jpg

 

p4B0AG.jpg

 

G7x0pE.jpg

 

I5YpiR.jpg

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV

Sreda, 19.april

 

Ujutru oko pola četiri uplovili smo u Porto. Etapa Brest – Porto duga je bila 560 nautičkih milja, trajala je 110 sati, znači više od četiri dana. To smo osetili prilikom skoka na kopno. Ljuljalo se…

 

yPq8T3.jpg

 

Vezali smo se u marini ispod velikog vijadukta.Tu se reka Douro sljeva u Atlantik. Bili smo srećni i ponosni da smo prevalili toliku daljinu bez nekih većih problema. Otvorili smo vino i proslavili etapnu pobedu. Adrenalin nije nam dao, da odmah tonemo u san. Trebalo nam je više od sat vremena, da se iskuliramo…

 

88GGqF.jpg

 

BbQoRs.jpg

 

6wfJ3l.jpg

 

QZUur7.jpg

 

iSrl0I.jpg

 

KDE9ER.jpg

 

Do jutra padala je kiša. Ujutro smo uz pomoč marinskih mornara premestili Melau na pontonski vez unutar marine. Kišno jutro pretvorilo se u divan, topao dan, temperatura se popela na 25 stepeni. To je bio pravi balzam u poređenju sa prethodnim danima, vetrovitih, hladnih. Celo prepodne izležavali smo se na palubi, malo čistili Melau, malo pijuckali hladno pivo, malo vino… opušteno skroz.

 

blvG9x.jpg

 

4KJt8D.jpg

 

DciwKY.jpg

 

WK5IkM.jpg

 

0B1sie.jpg

 

TgfpfP.jpg

 

r0eJDY.jpg

 

TDJNhu.jpg

 

4nwXsp.jpg

 

E3ch6K.jpg

 

V1rOe2.jpg

 

xcoozX.jpg

 

R3VMMC.jpg

 

7gIEKk.jpg

 

EFzQpw.jpg

 

4WCH0U.jpg

 

qwZuen.jpg

 

Marina je mala i simpatična. Iskoristili so konfor tuševa, WC-a, čak smo mogli da koristimo veš mašine. Marinska ekipa je vrlo ljubazna, recepcionerka nam je dala instrukcije šta pogledati u Portu, gde kupiti čuveno portsko vino…

 

Poslepodne krenuli smo peške u Porto, prijatna rekreacija od 30 minuta uz reku Douro.

 

Prošli smo staro ribarsko naselje Afurada. Uličice i kučice lepo su obnovljene, na svakom koraku je kafana sa roštiljem i jasno sa vinom.

 

6jpcHD.jpg

 

E4sHZj.jpg

 

qjPnKk.jpg

 

RvYZ67.jpg

 

E1E9ZW.jpg

 

TD2p8i.jpg

 

OKOYnm.jpg

 

UM0SnZ.jpg

 

dlIYrV.jpg

 

Yohb0m.jpg

 

2a5Y3a.jpg

 

Prošetali smo Portom, kupili onoliko flaša vina koliko smo mogli da ponesem i taksijem se vratili u Marinu.

 

qwTAh1.jpg

 

W53kZm.jpg

 

XHbNKA.jpg

 

CyFQZp.jpg

 

6B5f6M.jpg

 

avPsfi.jpg

 

A73DFy.jpg

 

HyBQIR.jpg

 

TltmKs.jpg

 

5UZfcV.jpg

 

9t4OWt.jpg

 

WnfOk0.jpg

 

KMfP1V.jpg

 

gelEn4.jpg

 

LDFr8t.jpg

 

fgj0er.jpg

 

pZSTRZ.jpg

 

z543ZZ.jpg

 

NnmowR.jpg

 

BsMDCr.jpg

 

qLM51o.jpg

 

sckLrh.jpg

 

PSouW8.jpg

 

FCA5Wv.jpg

 

Xf7wk4.jpg

 

vT6iv5.jpg

 

N0BlgT.jpg

 

QpqDxz.jpg

 

6oTIni.jpg

 

SujRc0.jpg

 

pFPxwN.jpg

 

vU2e01.jpg

 

U Portu budio sam uspomene na moto putovanje po Portugalu na rt Cabo da Roca u 2014. Tada sam se zaustavio u Portu i razgledao ga u detalje. U kofere motora uspeo sam strpati 4 flaše Porta.

 

HsGhzY.jpg

 

Ja2Kzh.jpg

 

666mZ4.jpg

 

SeZgyL.jpg28CWEq.jpg

 

w48MtN.jpg

 

j5pPJx.jpg

 

s7m0Ro.jpg

 

Nakon povratka u marinu otišli smo ponovo u Afuradu na večeru. Na svakom koraku je kafana, bife, miriše ribe sa roštilja. Razpoloženje je opušteno, često umesto stolica tu su vatrogasne klupe uz dugačke stolove. Mešaju se društva za istim stolom… stvarno opušteno. Jože je porućio »sardelas«, pridružio mu se Andrej. Meni je prijala orada sa roštilja… Za desert uzeli smo Port počeli smo sa ruby i produžili sa tawny.

 

Pešaćenje u marinu bilo je nešto otežano pa smo pre nego smo se popeli na Melau, u marinskom baru probali njihov ruby i twany. Kasnije na Melau ponovili smo vežbu. Nismo se mogli složiti koja je runda bila najbolja…

 

Lep i topao dan završio je noćnim neverinom iz Atlantika. Mi smo čvrsto vezani spavali kao bebe.

 

3RLasa.jpg

 

DFrwaI.jpg

 

  • Sviđa mi se 2
  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV

Četvrtak, 20.april

 

Probudili smo se u vedro jutro. U kokpitu pronašli smo vrećicu sa toplim kroasonima. Baš ljubazno od marine.

 

To jutro proveli smo Slavko i ja u recepciji marine skoro sat vremena i proučavali vremensku prognozu. Taj dan u Gibraltaru duvao je jak istočni vetar (preko 40 kn). Windy je prognozirao, da će istočnjak prestati u ponedeljak  uveće. Tempirao sam da bi u utorak prošli kroz Giblartar za vreme promene pravca vetra u zapadnjak, što bi nam olakšalo plovidbu. Svakako trebamo uhvatiti taj vremenski prozor pošto je već za sledeći dan prognoziran  jak istočni vetar. Čeka nas etapa od cca 600 milja do Malage.

 

ICX9qe.jpg

 

nZCFeP.jpg

 

Drugi deo posade je za to vreme otišao u nabavku nekih sitnica i proverio ponudu riba.

 

I9xOfP.jpg

 

8H15ls.jpg

 

MhK6ap.jpg

 

ywTCFB.jpg

 

85EWvK.jpg

 

Dotočili smo 86 litara nafte i krenuli prema Lizboni, cca 200 nm južnije.

 

JrnwJz.jpg

 

9yjOTM.jpg

 

Xob7Gx.jpg

 

0LZx2P.jpg

 

oRTUTu.jpg

 

Atlantik opet je bio miran pa smo mogli da se izživljavamo u kulinarici. Chef bio je Jože

 

PMlK5C.jpg

 

O9wVgU.jpg

 

QrOYsV.jpg

 

aHbZDY.jpg

 

2pq3UD.jpg

 

rNi5Pj.jpg

 

Usledio je desert - palačinke... deo pripreme obuhvatio je i procenjivanje umetničkog dojma ...

 

3lWl8n.jpg

 

zRWiaJ.jpg

 

76Owrq.jpg

 

7EvUGl.jpg

 

PgsYQH.jpg

 

DVY42B.jpg

 

T2txAq.jpg

 

WDzJ7b.jpg

 

I tako prođe još jedan prijatan dan na Melau

 

P2D15F.jpg

 

CPZgZe.jpg

 

wt5Xol.jpg

  • Sviđa mi se 3
  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 707 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Lucifer

Sjajan tekst i fotografije, skoro kao da plovim sa vama !

Zalazak sunca je očaravajući.

Izgleda da si majstor i u kuhinji, ne samo za kormanom i kormilom. Ove palačinke deluju baš primamljivo :)

  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Samo nek je neki cirkus, 791 postova
  • Lokacija: Ljubljana, Slovenija
  • Motocikl: BMW R1250RS Triple Black

Extra.

 

Jedno tehničko pitanje Nemo: Dali je u navici ili dozvoljeno, da se barka preimenuje? Recimo, ne sviđa ti se ime barke, jer te podseća na neku bivšu, ... pa bi ti da je preimenuješ u neku novu, mlađu. Znači, kako je s tim oko tehničkog dela (dozvole) i kako je oko tradicionalnog?

 

I ko nam je bio onaj zemljak sa beemveom ;)

 

 

 

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 893 postova
  • Lokacija: Skoplje
  • Motocikl: Honda CBR 1000f

Jos jedno tehnicko pitanje, ako moze?

Naime, kada stanes u neku luku, verujem da to kosta. E sada, kako ide ta cena? Po velicini plovila? Po danu? Pomenuo si i kroasane, jel to znaci da neke luke nude i dorucak? ..... Ovakve stvari su verujem za sve nas novina, tako da ako moze da nam dolovis i taj deo ...... i na kraju i cene naravno.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV
Pre 2 sati, Ćale je napisao:

Extra.

 

Jedno tehničko pitanje Nemo: Dali je u navici ili dozvoljeno, da se barka preimenuje? Recimo, ne sviđa ti se ime barke, jer te podseća na neku bivšu, ... pa bi ti da je preimenuješ u neku novu, mlađu. Znači, kako je s tim oko tehničkog dela (dozvole) i kako je oko tradicionalnog?

 

I ko nam je bio onaj zemljak sa beemveom ;)

 

Ime plovila može se menjati neograničeno, nego u pitanju je sujeverje, da promena imena donosi nesreću. Ako menjaš ime neke bivše sa imenom neke mlađe, to definitivno donosi nesreću (bivše znaju biti zločeste ;))

 

Ja sam ime promenio van pomenutog okvira, a vreme će pokazati...

 

Dokument broda je knjižica poput saobraćajne dozvole u kopnenom saobraćaju. U knjižici upisani su podaci o plovilu (registarski broj, ime, broj motora ako je ugrađen, maksimalni dozvoljeni broj putnika/posade, ogranićenje područja plovidbe - priobalno more, teritorijalno more, međunarodno more, bez ogranićenja,  ...). Tehnički pregled vrši se na četiri godine ili nakon (popravljene) havarije. 

 

Zemljak zove se Marjan (Mac)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV
pre 57 minuta, vortex4borg je napisao:

Jos jedno tehnicko pitanje, ako moze?

Naime, kada stanes u neku luku, verujem da to kosta. E sada, kako ide ta cena? Po velicini plovila? Po danu? Pomenuo si i kroasane, jel to znaci da neke luke nude i dorucak? ..... Ovakve stvari su verujem za sve nas novina, tako da ako moze da nam dolovis i taj deo ...... i na kraju i cene naravno.

Vezanje plovila na kopno po pravilu košta. Ako je upitanju marina, to je najskuplija opcija. Marina nudi priključenje na struju, vodu, korišćenje sanitarija (WC, tuševi), ponegde veš mašinu... Od tehničke sfere (po pravilu, ali ne svuda) postoji mogućnost podizanje plovila, servis trupa plovila i motora, šivanje jedra, ...

 

Naknada za boravak u marini naplaćuje se po danu, ako je plovilo u tranzitu, postoje opcije vezanja za nedelju dana, mesec dana. Plovila mogu unajmiti godišnji vez, ugovor se produžuje na godišnjem nivou. Postoji opcija "suhi vez", znaći držanje plovila na kopnu (postoji stalak na koji se postavi plovilo).

 

Cena boravka u marini zavisi od dužine plovila. Okvirno je to za brod dužine 10 metara oko 50+€. U tu cenu uključen je vez, struja, voda. Na nekim otocima (Piškera...) struja i voda nije na razpolaganju celo vreme.

 

U sklopu marine može biti restaurant, kafić... ali to ne ulazi u cenu veza. Oni kroasoni što sam ih spomenuo, bili su simpatičan (i uslovno besplatan - sve se negde pretvara u cenu) gest marine u Portu. 

 

Vez u marini je po pravilu najskuplija opcija. Marine su po pravilu ograđena područja, sa obezbeđenjem i sa pružanjem pomoći prilikom pristajanja.

 

Plovilo može se vezati također na komunalni valobran, tu se obično plaća taksa, vreme vezivanja je ograničeno na jedan dan ili kraće ako je u pitanju valobran na koji se vežu putnički ili ribarski brodovi.

 

Na Jadranu su svi veći zaljevi oprmljeni sa plutajučim bojama. Vezanje na boju preko noći varira od 0 - 40€ (u zavisnosti od sposobnosti cenkanja  :))

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV

Petak, 21.april

 

Oko podne plovili smo uz rt Cabo da Roca, najzapadniji kopneni deo Evrope. (Koordinate: širina  N 38°47'  dužina W 9°30'), višina 140 metara iznad mora. Na pećini je svetionik iz godine 1722.

 

Od te tačke celo vreme smo plovili prema istoku (od zapadno 09 stepeni do istočno 15 stepeni). Dobar je osećaj kada stalno smanjuješ longitudu in približavaš se konačnom cilju.

 

Usledeo je photo session za neka buduća pokoljenja, ipak je to jedna od četiri tačaka koje graniće stari kontinent.

 

mFc3gX.jpg

 

HDSrfi.jpg

 

TznHL4.jpg

 

0sFCLt.jpg

 

QMToN8.jpg

 

iEaaeo.jpg

 

KDDVRZ.jpg

 

lwIGev.jpg

 

Kako Cabo da Roca izgleda s kopna imao sam priliku da vidim u proleće 2014

 

1PLzvW.jpg

 

KqsP5c.jpg

 

YITPep.jpg

 

ZK7oo8.jpg

 

KMotI3.jpg

 

M4KpCf.jpg

 

4nk99i.jpg

 

DRf6HD.jpg

 

Plovili smo dalje prema jugu. U mislima bila nam je vremenska prognoza za Gibraltar pa smo odlućili da ne uplovimo u Lisabon nego da produžimo u pravcu juga i što više  približimo se Gibraltaru i na taj naćin uhvatimo povoljan vetar za prolaz.

 

Produžili smo do luke Sines. Tamo smo stigli u dva posle ponoći. Time smo završili drugu etapu jedrenja, dužina 248 nm, trajanje 38 sati.

 

JZ9qsc.jpg

 

  • Sviđa mi se 2
  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV

Subota, 22.april

  

Sines je rodno mesto čuvenog moreplovca Vasca da Game. Istovremeno je Sines najveća luka u Portugalu.

Vezali smo se u marini na ulazu u zaljev. Marina je mala i čista i što je najbitnije, jeftina, 15€ za jedan dan. Personal veoma ljubazan. Uopšte, na svakom koraku Portugalci su se pokazali veoma ljubazni, spremni pružati pomoć, dati informaciju... Osećali smo se dobro među njima.

 

Opet smo iskoristili marinski raskoš tuširanja…

 

Melau je dobila dodatno gorivo i vodu, uradio sam kontrolu motora, trebalo je zategnuti klinasti remen alternatora, nivo ulja OK.

 

 Posle podne otišli smo u razgledanje grada. Simpatično mesto, jednostavno, čisto. Iznad plaže Praia Vasco da Gama postavljen je spomenik čuvenom moreplovcu.  

 

Dopunili smo zalihe piva i nabavili portugalsko (stolno) vino za svakodnevnu upotrebu.

 

U nekoj konobi probao sam kuvane puževe, izgledalo je da je to specialitet konobe, svi su poučili to. Slavko je nakon ubeđivanja probao i dopalo mu se, Jože je uporno odbijao da proba…

 

Kasnije smo u drugoj konobi večerali, menu bio je piletina na žaru, riba na žaru. Bilo je prijatno opet osetiti miris roštilja.

 

jW4f65.jpg

 

bhqBDb.jpg

 

pnnNP4.jpg

 

xixJOJ.jpg

 

WOBuAj.jpg

 

9gsWpQ.jpg

 

bBdA8O.jpg

 

g3ZEQZ.jpg

 

Uj53Rl.jpg

 

Slavko je brzo pronašao kolege ronioce - ribolovce

 

GbU9Tv.jpg

 

Ja sam sklopio prijateljstvo sa jednom Portugalkom...

 

boMqYx.jpg

 

5jPa4c.jpg

 

1LUO1e.jpg

 

ZUROAz.jpg

 

cyQprF.jpg

 

A2OGcQ.jpg

 

wlIYIl.jpg

 

ssfWqj.jpg

 

DCuYWy.jpg

 

taV5E0.jpg

 

wdcG6p.jpg

 

qo0GMc.jpg

 

3ZGu9Q.jpg

 

uqHcvZ.jpg

 

o6xl5R.jpg

 

Ispraznili smo zalihe piva...

 

h9bCdX.jpg

 

tgRnFC.jpg

 

AcL9Kj.jpg

 

pa0DWs.jpg

 

lJIGoX.jpg

 

YdcMlB.jpg

 

f0iiBf.jpg

 

jVxMnn.jpg

 

LGe9fd.jpg

 

dAk2fa.jpg

 

CdpfHs.jpg

 

akMlj1.jpg

 

nL72Zl.jpg

 

6bMMf3.jpg

 

yPqsc7.jpg

 

ZOAHOL.jpg

 

Ph9lzv.jpg

 

I5XI8A.jpg

 

m48RLL.jpg

 

b2GqkK.jpg

 

6yYnLg.jpg

 

VwW20A.jpg

 

Nakon povratka na Melau proverio sam vremensku prognozu. Krećemo ujutru, cilj je Malaga, Costa del sol.

vPlfuP.jpg

 

  • Sviđa mi se 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV

Prema Gibraltaru i dalje….

 

Ujutru opet sam proverio vremensku prognozu. Za narednih nekoliko dana slika je bila: 

Nedelja, 23.4.: niz portugalsku obalu, N vetar do 10kn, u Gibraltaru pojačan E vetar oko 30kn

 

0lNHYh.jpg

 

 

Ponedeljak, 24.4.: Atlantk bez promene, u Gibraltaru istočnjak je u popuštanju (20-25 kn)

 

zotiWb.jpg

 

Utorak,25.4.: istočnja u Gibraltaru menjaće pravac u zapadnjak, 10kn – povoljno za nas. Uz obalu Galicije u pojačanju je NE vetar.

 

mxeL3o.jpg

 

 

Sreda, 26.4.: N-NE vetar dobija uz portugalsku obalu olujnu moć, kroz Gibraltar još uvek duva umereni W vetar, prema istoku do kraja španjolske obale pojačava do 25kn. Ispod Alpi kod Marseja duvaće olujni mistral.

 

BkP11Z.jpg

 

 

Četvrtak, 27.4.: kompletna obala Atlantika biće pod olujnim vetrom N-NE. Izuzetak je jugozapadna obala Španije (Faro – Cadiz), tamo je bila prognoza blagi severni vetar. Gibraltar bi trebao biti pod zapadnjakom 10kn, jugoistočna obala Španje pod jakim severnim vetrom.

 

3FDvdm.jpg

 

 

S obzirom na prognozu vetra, etapa do Malage trebala bi potrajati nešto više od tri dana. Aplikacija Squid predlagala je optimalan kurz kako se vidi iz slike:

 

Start u nedelju, 23.4. u 10.45, plovidba uz obalu Portugala, napuštanje blizine kopna prema SW i kasnije skretanje na SE do visine Gibraltara. Od tamo dalje kurz 90 (istok) i pravo kroz Gibraltar. Nakon prolaza Gibraltara polako skretanje prema severo-istoku. Cilj bila je Malaga. Prema izračunu plovidba bi potrajala tri dana, dužina idealne etape bila bi 341nm.

 

zBkgok.jpg

 

U svakom slučaju trebali smo proći Gibraltar najkasnije u roku tri dana dok je prognoza vremena ugodna za naš pravac.

  • Sviđa mi se 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV

Iz marine Sineš krenuli smo oko 10 pre podne i pridržavali se planiranog kurza. Kada smo stigli do rta Sao Vincence, nismo produžili prema SW, kako je predložio Squid, nego smo okrenuli Melau direktno prema Gibraltaru. Taj pravac odgovarao nam je pošto je vetar okrenuo južnije nego što je bio progoziran.

 

E4kZYe.jpg

 

shKbo1.jpg

 

KqVtCg.jpg

 

RvfhO8.jpg

 

XZGRbl.jpg

 

Naredna dva dana ništa izuzetno nije se dogodilo. U međuvremenu prešli smo u teritorijalno more Španije, spustili smo portugalsku zastavu i podigli španjolsku. 

 

Nekoliko reči o zastavi.

Plovilo na krmi nosi zastavu države registracije. Mi smo plovili pod francuskom zastavom pošto je Melau bila registrovana u Brestu. Ispod francuske zastave imali smo podignutu zastavu pokrajine Bretanije. Ta zastava nije obavezna. Uz jarbol podignuta mora biti  zastava države u čijem teritorijalnom moru se plovilo nalazi. Sa time se oznaćava, da je kapitan broda svestan gde se nalazi i da se pridržava propisa države u čijem teritorijalnom moru se nalazi. Inače plovilo samo, bilo gde se nalazi, predstavlja teritorij matične države i na njemu važi legislatura matične države. Kapitan je taj koji predstavlja autoritet matične države i taj koji snosi odgovornost za sve što se dešava na brodu.

 

bbExto.jpg

 

hAJWSW.jpg

 

6QiNX2.jpg

 

uqgslJ.jpg

 

nAz8vY.jpg

 

U utorak, 25.4. ujutru približavali smo se rtu Trafalgar. U čast admirala Lorda Nelsona otvorili smo novu flašu Jamesona, njegov omiljeni viski. Znao je, šta valja… U dobrom razpoloženju približavali smo se Gibraltaru…

 

mQObaU.jpg

 

qCSCBU.jpg

 

LsGHo5.jpg

 

pjYe74.jpg

 

9bfBa3.jpg

 

z8CCwj.jpg

 

vAKHcM.jpg

 

5GWND9.jpg

 

Da, Gibraltar, opet značajna tačka našeg jedrenja. Plovili smo mimo najjužnijeg dela Evrope, more je bilo mirno, pogodili smo bonacu između promene vetra, prognoza od  dva dana ranije pokazala se tačnom. Napuštamo Atlantik, ulazimo u Mediteran. Osim u Biskaju, Atlantik nas je prilično poštedeo. Imali smo sreću. 

 

Spomenuo sam već, da sam se pred polazak na put, sastao sa dvojicom iskusnih jedriličara, Andražem i Juretom. Kako smo obrađivali pojedine planirane etape, ja sam u jednom trenutku rekao, da kada pređemo Gibraltar i uplovimo u Mediteranu, teži deo plovidbe biće iza nas. Andraž je odmah odgovorio da tek u Mediteranu počinje "ono pravo...". Kako se pokazalo kasnije, bio je u pravu...

 

U Gibraltaru je opet krenuo photo session, vredelo je obeležiti taj događaj...

 

MBpES8.jpg

 

2jaWYB.jpg

 

biJY9J.jpg

 

MJZzut.jpg

 

nmz9NA.jpg

 

0VurX8.jpg

 

IDGaeI.jpg

 

vLjGID.jpg

 

Y95iAF.jpg

 

S7Qlnm.jpg

 

MBAlwN.jpg

 

Temperatura bila je 23 stepena, vedro. Sunce nas je dobro ugrejalo pa smo se osvežili u Mediteranu (18 stepeni). Slavko i Andrej bacili su udicu, ništa.

 

asbTGG.jpg

 

HZH3x9.jpg

 

AfMQc0.jpg

 

MB9mPQ.jpg

 

Kasnije podigao se je vetar oko 20kn, jedrimo punim jedrima prema istoku.

 

NAeJZB.jpg

 

ubAR9K.jpg

 

gNCz1r.jpg

 

Počeo je padati mrak pa smo odlučili, da skratimo etapu i umesto u Malagi vežemo se u marini Benalmadena, nedaleko ispred nas

 

Jk2ox1.jpg

 

  • Sviđa mi se 3
  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV

Pao je mrak, marina Benalmadena bila je ispred nas na 10, znači nešto levo od pravca prema Malagi. Okrenuo sam Melau u kurz 0 (N). Ulaz u marinu na karti je izgledao prilično jednostavan, video sam beli blesak na kardinalnoj oznaki plićaka ispred ulaza, malo dalje na ulazu zeleno svetlo koje treba ostaviti desno.

 

kFWj4B.jpg

 

More bilo je umereno valovito, belu oznaku ostavio sam desno, također prvu zelenu i plovio u pravcu drugog zelenog svetla. Nakon nekoliko metara, osetio sam kako je Melau dotakla dno, očito pesak, pošto nije se osetio udarac. Bezuspešno pokušavali smo izvuči Melau, nije pomoglo naginjanje jedrilice na bok, nije pomoga motor. Valovi su se lomili na plićaku i gurali nas prema valobranu.

 

QDdDmx.jpg

 

Bela linija oznaćava naš pravac, koji je završio na plićaku označenom sa križićima. Slika prikazuje situaciju, kako je na karti označena sada. Oznake, okružene crvenom, tada nisu postojale. Osvetljene su bile dva zelene boje, one koje sam ostavio desno. Pravilna linija trebala bi biti ona označena zelenom bojom. 

 

Trudili smo se maltene sat vremena, bezuspešno. Marina nam je bila na dohvat ruke, a nedostižna. Naše nasukanje primetili su u marini i pojavio se gumenjak Guardije Civil. Bacili su konop, mi smo ga vezali na pramac i nakon nekoliko pokušaja izvukli su nas sa njihovim jakim motorom. Vukli su nas u pravcu suprotnim ulazu u marinu. Kada je Melau »proplivala«, pokazali su nam znak da ih pratimo. Vodili su nas okolo boje koja nije bila osvetljena. Znaći zelena boja ispred marine prevarila nas je u pravcu.

                                          

Vezali smo se uz ulaz u marinu, ja sam odmah proverio ima li vode u dnu broda. Srećom, sve je bilo suvo.

U razgovoru sa policijom koja je doša da nas spasi ispostavilo se da na onom mesti beleže po nekoliko nasukanja mesečno. Akcija Guardije Civil bila je besplatna, pošto mi nismo zvali, nego su došli na njihovu inicijativu. U znak zahvalnosti poklonio sam flašu dobro rashlađene Radgonske penine.

 

Guardija je napravila zapisnik o udesu, proverili su naše dokumente.

 

Tako je završila treća etapa, duga 382 nm, plovili smo 69 sati.

 

KzpgPM.jpg

  • Sviđa mi se 1
  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV

Ujutro otišao sam na policiju po zapisnik o spašavanju. Napisan je bio veoma neutralno, ništa u vezi svetionika koji nije radio.

 

Kada sam napuštao policiju primetio sam čamac marinskih radnika kako plovi prema defektnoj boji. Pridružio im se i mali servisni brod. Na »spornoj« boji i drugim zadržali su se prilično dugo. Očito su otklanjali kvar. Ja sam to sve lepo fotografisao/dokumentovao.

 

00d9rq.jpg

 

cSNDVL.jpg

 

tbqbCL.jpg

 

ItT5q2.jpg

 

Pokazao sam fotografije direktoru marine i zatražio zapisnik o nasukanju sa naglašenim kvarom navigacionih svetla. To mi je trebalo za nadoknadu eventualne štete pošto je Mealu bila kasko osigurana. Direktor marine nekako nije bio raspoložen za izdavanje takvog zapisnika pa je predložio, da u marini izvadimo Melau i pregledamo dno trupa. Meni je to rešenje bilo OK.

 

Dizanje Melau pokazalo je ogrebotine na kormilu i pukotinu na osovini kormila. Dogovorili smo, da sledeći dan otklone štetu. Vratili su Melau u more i mi smo se uputili na vez koji su nam dodelili.

 

VsZb2u.jpg

 

YeOis2.jpg

 

5fJxKt.jpg

 

rYyUNn.jpg

 

QR9jYM.jpg

 

pDB9oD.jpg

 

0pRiCh.jpg

 

hCFo8I.jpg

 

  • Sviđa mi se 4
  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV

Marina Benalmadena kao i ceo grad, u celosti je okrenut turizmu. U sklopu marine je apartmansko naselje na veštačkim ostrvima, međusobno povezani so mostovima, sve malo podseča na Veneciju. Tu je mnoštvo trgovina, suveniri na svakom koraku, kafići i restorani. Iako je bio tek april, turisti su bili svuda. Slikovito ali meni ne baš privlačno…

 

PiFiRQ.jpg 

i5E8oV.jpg

 

2Ew0FC.jpg

 

I1gfPv.jpg

 

Tu sam našao Diani letnji komplet ...

 

BYl6Uk.jpg

 

Vezali smo se u jedino slobodno mesti u Marini. Naš komšija bio je »malo poseban« jedriličar iz Finske. Bio je jak na rečima i sa mnogo komercijalnim pristupom. U kokpit doneo je gomilu stvari za prodaju. Jože se »zapalio« na električni vanbrodski motor komplet sa automobilskim akumulatorom. Počelo je cenkanje, oko cene 100€  brzo su se složili, na kraju je ostalo otvoreno samo pitanje da li uz posao ide još jedna ili dve pice. Taj deo pregovaranja je bio najteži, a za nas posmatrače, najzabavniji.

 

KT5Y9d.jpg

 

xXTa6d.jpg

 

YIhNI6.jpg

 

PoeiSK.jpg

 

rnDAZE.jpg

 

FjXkBa.jpg

 

 Finac je nastavio komercijalnu aktivnost i Slavko je zagrizeo za baterijski alat u kompletu, cena 30€. Opet je najzanimljiviji deo bilo cenkanje koliko piva i pica ulazi u posao.

 

Mni1Bo.jpg

 

Transakcija završila je u obližnjoj piceriji.

 

Na Melau smo se vratili dobro raspoloženi za priču dugo u noć. Finac, jak na jeziku, prepričavao nam je njegove doživljaje, nisam mu baš sve verovao ali u svakom slučaju bilo je zabavno…

 

  • Sviđa mi se 6
  • Hvala 1
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja