Jump to content

Moto Zajednica

SICILIJA u godini nautike

Recommended Posts

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV

Sicilija – u godini nautike

 

zmPwE9.jpg

 

 

Moto sezona 2017 bila je duboko ispod proseka poslednjih nekoliko godina. Samo 20.000 km u poređenju sa konstantnih 30-50K km godišnje tamo od 2008 dalje. A evo zašto:

 

Kako proizlazi iz mog »nick name« kao i iz avatra (uvala Lovište na Pelješcu), jedrenje je moj hobi više od 40 godina. Davne '74 krenuo sam izradom wind surfa pošto je tada to bio jedini način, da plovim uz pomoć vetra. Sledeće plovilo bila je sportska jedrilica Fire ball, dvosed engleskog dizajna prikladna za samogradnju od šper ploće. Ona me je zarazila jedrenjem doživotno…

 

U nastavku nešto bliže objašnjavam godinu nautike, jer je tema jako vezana za putopis po Siciliji.  Prepliću se utisci vožnje motorom i jedrenja. Pogotovo utisci vezani na putovanje po Siciliju i utisci na putovanje po Portugalu u 2014.

 

Godina nautike je podnaslov teme putopisa po Siciliji. Sa razlogom.

 

Naime, u maju 2017 jedrio sam uz severnu obalu Sicilije pa mi je kasno u jesen bila želja, da obiđem Siciliju motorom i budim uspomene na neponovljivu plovidbu.

 

Sa još tri drugara plovili smo od Bresta (Bretanija, Francuska) do Visa, 35 dana, 3.000 milja (cca 5.400 km). Plovili smo preko Biskaja, niz zapadnu obalu Portugala i Španije, prolazili Gibraltar, plovili uz južnu i istočnu obalu Španije, mimo Ibize i Malorke do Sardinije pa dalje do Sicilije. Prošli smo Mesinski kanal, jug Italije do Brindisija i severno na Vis.

 

He33cW.jpg

 

PS: ako admin proceni da je ovo moje pisanje »off topic«, slobodno neka me upozori pa ću preskoćiti nautički deo.

 

  • Sviđa mi se 2
  • Podržavam 23

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • moto merkat °°, 4776 postova
  • Lokacija: Šid
  • Motocikl: Yamaha TDM 3VD

Pisalo se o putovanjima camcem,biciklom ... samo neka se putuje i prolaze razni krajolici,sve je to usko vezano sa motociklizmom,cekamo nastavak.

:takoje:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Stari S.W.A.T., 975 postova
  • Lokacija: Kragujevac
  • Motocikl: crf1000

Uh, uh, zainteresovan!

Još kad bi otvorio jednu ekskluzivnu jedriličarsku temu u odgovarajućem podforumu (opšte teme), pa da okupiš poklonike, a i zaraziš i mnoge druge. :takoje:

(otvorio bih ja al' nisam baš toliko iskusan moreplovac)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 59 postova
  • Lokacija: AUGSBURG,De
  • Motocikl: suzuki v- storm 650

Ajde nemo požur jer mi je dosadno sve putopise sam pročito na ovom forumu, pa na slovenskom i hrvatskom sad nemam šta više čitati ubi dosada

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV

Pa da krenemo istorijatom mog hobija:

 

Krajem 70-ih godina krenuo sam u samogradnju jedrilice od stakloplastike dužine 6 metara. Bilo je to upoznavanje sa tehnikom poliester laminata, za mene (a i za druge u to vreme) potpuno nova tehnologija. Sve je išlo po planu dok nisam krenuo sa montažom nameštaja. Ako je trup bio »velik« kada je izašao iz kalupa, sa svakim komadom nameštaja bio je sve manji. U to vreme naša »posada« brojala je tri (sin manje od godinu dana sa izgledom da ne bude jedinac) što je u perspektivi znaćilo, da će da bude gužva u kabini…

 

Pala je odluka o prodaji »skoro dovršene jedrilice« i o pripremi za izgradnju nove, veće. Početkom 1980 krenuo sam u izgradnju GibSea26, francuski model, čiji kalup je postojao u Sloveniji. Momci su skinuli kalup po originalnom brodu… zlatno doba ignorisanja intelektualne svojine. Entuzijazam u pogledu gradnje nove jedrilice opet se sudario sa realnošću: sve komponente za izgradnju, sem poliestera, trebalo je nabaviti u Italiji, najčešće u Trstu. Nešto stariji čitaoci lako će da se sete svih prepreka koje su stajale ispred samograditelja u onim godinama: depozit za svaki prelazak granice, nestašica benzina (bonovi, par – nepar dani vožnje, stroga carina…). Pojavilo se također nagađanje o posebnom porezu na nova plovila pa je trebalo požureti sa izgradnjom. Svaki slobodan sat i svaki dinar bio je ugrađen u jedrilicu kako bi ona bila završena što pre. Bila je velika volja, našao se put. Jedrilica bila je završena u manje od godinu dana. Služila nam je 15+ godina, suprostavljala se olujama i izdržala. Ja kao mladi mornar bio sam u dobrim odnosima sa Eolom i Pozejdonom. Oni su me postepeno ćeličili da bi tek nakon tri godine bio suočen sa prvom ozbiljnom olujom usred Kvarnera. Sam na kormilu, boreći se sa valovima i oljunim vetrom razmišljao hoće li jadna jedrilica izdržati sve sile mora i vetra. Izdržala je. Izdržao sam ja, izdržala je posada (supruga i dva sina od 3 i 6 godina) zatvorena u kabini.

 

Dugi niz godina plovili smo Jadranom, uživali sidreni u usamljenim uvalama, provodili nezaboravne dane…

 

Sinovi su rasli a jedrilica nije. Rastanak sa njom bio bi težak da nije došla u ruke brižnog jedriličara. U mojim mislima već je bila nova, nešto veća jedrilica. Elan je tada lansirao novu 295, dužine 9,3 metara. Za kupovinu sam se dogovorio na nautičkom sajmu u Portorožu 1996 godine. Ponuda je bila povoljna pošto je bio u pitanju sajamski eksponat a »paket« je obuhvaćao povremeno korišćenje jedrilice od strane Elana u komercijalne svrhe.

 

Ponovila se priča: jedrenje Jadranom, sidrenje u nešto ograničenom smislu pošto su se mnoge uvale pretvorile u marine, mnoge u sidrišta na bove. More je ostalo isto plavo. Sinovi su počeli da jedre (optimist i laser), da plove regate i na taj naćin smo uz zajednički hobi idealno pregurali njihov pubertet.

 

Nakon punih 20 godina opet nam je jedrilica postala tesna. U 2017 upustili smo se u »udruženi zločinački poduhvat«, prodali našu jedrilicu u Italiju i kupili veću u Francuskoj.

 

Dakle, 2017 godina stvarno bila je godina nautike.

  • Sviđa mi se 3
  • Podržavam 14

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 100 postova
  • Lokacija: Pirot
  • Motocikl: Honda Africa Twin RD04

Samo udri sa tim "off topic-om" kapetane Nemo.

Odličan uvod u priču.  Naročito za nas koji se razumemo u nautiku ko Marica u kriv džojstik..:jee:

Slobodno više detalja.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV
pre 43 minuta, NotEqu je napisao:

Uuu, još jedan jedriličar među bajkerima  :jee1:

Ništa lepše nego motorom ići na jedrenje. Ovde smo ja i moj mali brodić: https://youtu.be/dyJb9nmfBH0

 

Pratim...   :)

Lepo. Vidim, ti si već zaražen jedriličarstvom. Za ovu klasu Dunav je odličan. Ada takođe. Da li si pratio ovo?

U pitanju je regata Seascape (18), proizvođaća iz Slovenije. On godinama u svojoj klasi osvaja prvu nagradu na sajmu boot Duseldorf.

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV

Od januara dalje sondirao sam tržište, tražio idealnu kombinaciju modela i cene. Već u februaru sam jurio po marinama tražeći taj ideal. Ponuda polovnih jedrilica bila je prilično velika. Kao potencijalni kupac ulazio sam u mnogobrojne jedrilice i studirao raspored nameštaja, gabarite i mere. Dužinu jedrilice limitirao sam do 12 metara a ujedno tražio visinu kabine od 2+ metara (visoki smo između 192 i 204 cm). E, to ne postoji. Neko će morati da se malo savija…

 

Analizom svih postojećih elemenata (dužina, širina, visina, raspored nameštaja, cena…), odlućio sam za model Beneteau Oceanis 37. U to vreme ponuda tog modela na Jadanu bila je ograničena. Sredinom februara uputio sam se na jug, u Split. Jadrankom, razume se. Vreme je bilo lepo, temperatura iznad proseka, idealno za vožnju motorom. Još kada se uzme u obzir cilj putovanja a to je odabir jedrilice, uzbuđenju nema kraja. Jurio sam meni poznatim krivinama, s vremena na vreme zaustavljao sam se i uživao u buđenju prirode. Proljeće je dob godine kada raspoloženje i sve ostalo ide na gore… Nezaboravno.

 

Ispod Velebita

 

F9Jrcn.jpg

 

GO35my.jpg

 

b3zs4G.jpg

 

tF4tbQ.jpg

 

NgZXFe.jpg

 

Između Karlobaga i Starigrada. U pozadini nazire se Pag, ljubi ga blaga bura

 

ZBWOGf.jpg

 

pC9XOt.jpg

 

h1xcKX.jpg

 

Noćio sam na staroj dobroj Elan 295 po imenu Škontradura. Ime ima posebno značenje za mene. U pitanju je vremenska pojava kada se iz laganog povetarca iz pravca SW podigne olujan vetar iz pravca NW, promena vetra desi se u roku od 2 - 5 minuta. Dakle vetar udari u "kontru - škontra" veoma "jako - duro". Ta pojava može se predvideti 30 - 60 minuta ranije, ako si "znalac". Ako nisi, e u tom slućaju suočavaš se sa ozbiljnim problemom. Jedriš punim jedrima (blagi povetarac) i ako zakasniš sa skraćivanjem, može svašta da se desi. 

Moj prvi susret sa škontradurom imao sam nakon tri sezone jedrenja. Zatekla nas je severno od ostrva Unije. Jedva sam uspeo da pokupim glavno jedro i namestim olujni flok. Motor Tomos 4 nije hteo da upali, iako bi, to ništa ne bi značilo u olujnom vetru 30-40 ćvorova. Supruga i sinovi sklonili su se u kabinu, ja nisam imao vremena da obućem kišno odelo. Pokušavao sam se skloniti iza Suska, uspeo sam tek na Premudi. Oluja je trajala od 9h do 13h.  To je bio moj prvi susret sa škontradurom.

 

Sledeći dan smo u novinama ćitali naslove poput: "spasilački brodovi nisu isplovili", "nasukana plovila" ...

 

Za ilustraciju, evo nekoliko fotografija posle regate u Tršćanskom zaljevu u avgustu 2003. Kao gost, bio sam taktičar na jedrilici First 41 mog drugara Viktora. Škontradura/tramuntana uhvatila nas je ispred Izole, malo pre ulazak u marinu. Kao iskušena posada, savladali smo situaciju, neki nisu...

 

4sZxIe.jpg

 

Debeli rtič, pozadi Nanos

pM5EpK.jpg

 

Viktor na kormilu

uLFXaA.jpg

 

cIq4HT.jpg

 

PWbOkZ.jpg

 

5Gyy95.jpg

 

Oluja brzo se smirila, posledice za neke bilu su bolne...

 

bfbSkY.jpg

 

PAKgFy.jpg

 

oLuRsg.jpg

 

MUyKiq.jpg

 

Evo nas opet u 2017, jutro u marini Borik

 

t9UV3r.jpg

 

Primošten

lzTB6V.jpg

 

 

  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV

U marinu Kaštela stigao sam brzo. Sa brokerom otišli smo do Oceanisa 37 za koji smo dogovorili razgledanje.

8Tn1jq.jpg

 

Odmah se videlo da je jedrilica »preživela« teška vremena u rukama čarter gostiju. Precizniji pogled otkrio je mnogo previše oštećenja za jedrilicu od 6 godina. Tek motor u kakvom je stanju bio… Oprema je bila skromna sa mnogo nedostataka ali imala je, treba naglasiti, TV što je meni, za razliku od čarter gostiju, zadnja stvar koju bi želeo imati na brodu.

 

No, sve to nije mi smetalo. Moja misija bila je, da vidim gabarite jedrilice, raspored nameštaja kako bi potvrdio ili odbacio prikladnost za moje/naše potrebe i zahteve.

 

Nk4sZT.jpg

 

w7AIoR.jpg

 

ticiLy.jpg

 

tgglbo.jpg

 

uXW53H.jpg

 

bYW09I.jpg

 

97DOC8.jpg

 

3oPhRK.jpg

 

iOYs93.jpg

 

1G4IYc.jpg

 

2REO9l.jpg

 

4ll5V7.jpg

 

h8CNGL.jpg

 

IbqN88.jpg

 

pqbIXd.jpg

 

K7SIgf.jpg

 

JPG8v9.jpg

 

ZCaEmW.jpg

 

qtsOhq.jpg

 

8onbOe.jpg

 

Di46F1.jpg

 

Zahvalio sam ljubaznom brokeru što mi je sve lepo pokazao i objasnio. Otišao sam, znajući da je Oceanis 37 prava jedrilica za mene/nas i da trebam dalje da tražim onu koju bi kupio.

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV

Znajući šta tražim, krenuo sam u potragu širom Evrope. U uži izbor ušlo je nekih 10 jedrilica Oceanis 37, lokacije od Nizozemske, Belgije, Engleske, Francuske, Španije, Italije. Jedrilice su bile različito opremljene, različito očuvane, različitih vrednosti. Uradio sam komparativnu tabelu, usporedio sve te različitosti, potom dodao i faktor udaljenosti i odlučio da pogledam jednu koja se činila optimalnom po svim kriterijima. Bila je vezana u Marini u Mentonu 30 km ispred Nice.

 

Sa uzbuđenjem krenuo sam prema Mentonu. Trebalo mi je cca 8 sati smirene vožnje. U Menton stigao sam po mraku.

Sa brokerm sam dogovorio sastanak sutradan ujutro. Ne treba posebno naglašavati da je  noć bila beskonačno duga.

 

d5rHNq.jpg

  • Podržavam 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV

Menton je gradič poznat po turizmu i nautici. Nick name mu je »biser Fancuske« i stvarno izgleda fantastično. Ja nisam imao vremene (strpljenje) da ga detaljnjije razgledam. Za motocikliste je Menton polazna tačka na Grand Tour Des Alpes, ako se krene od juga prema severu

 

eLEvUz.jpg

 

RaESbg.jpg

 

6QjD8r.jpg

 

FnxGle.jpg

 

qdauMy.jpg

 

Md7BRq.jpg

 

Ujutro, uz sat zakašnjenja pojavio se broker i zajedno smo otišli do jedrilice. Prvi utisak: vrlo brižljiv vlasnik – sve što može biti zaštićeno, zaštićeno je. Unutrašnjost čista, lepo održavana jedrilica. Oprema dobra. Jedina mana po meni je bilo godište izgradnje (2008) i kao posledica, loše stanje palube od tikovine. Vlasnik jedrilice nije bio tu pa sam sa brokerom dogovorio, da se čujemo u vezi eventualne korekcije cene. Ponudio sam mu učešće u obaranju cene. Prihvatio je, a to je u meni pokrenulo sumnju o njegovoj poštenosti pa sam se vratio kući sa mešovitim osećanjem.

 

sCLjvW.jpg

 

QNaGOg.jpg

 

hFa4YF.jpg

 

Ogtw6N.jpg

 

2NeC5d.jpg

 

rDJwae.jpg

 

HVXOHm.jpg

 

Y41j5q.jpg

 

KM9mL1.jpg

 

BzdnUM.jpg

 

VeWsqJ.jpg

 

3zryuq.jpg

 

W1g3Vg.jpg

 

vxxrPq.jpg

 

vvDcHu.jpg

 

  • Podržavam 6

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 68 postova
  • Lokacija: Gothenburg
  • Motocikl: BMW R1200R x 2, 2008

Odlično. Imamo iste "ljubavi" samo ja mnogo manje iskustva. Tražim i sam "nesto" oko 30" na jedra. 

A obrati pažnju na Švedskoj tržište, brodovi se prodaju nikad jeftinije. 

 

 

IMG-20170617-WA0000.jpeg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV
pre 15 minuta, ninja_swe je napisao:

Odlično. Imamo iste "ljubavi" samoja manje iskustva. Tražim i sam "nesto" oko 30" na jedra. 

A obrati pažnju na Švedskoj tržište, brodovi se prodaju nikad jeftinije. 

 

Baš sam pogledao na brzaka.

Može biti da su cene "nikad jeftinije", ali nisu niske. Plus treba biti oprezan v vezi poreza, nije kod svih plovila plaćen porez.

Dužina 30 je takođe dobra, ja sam živeo sa njom 20 godina. Noviji modeli u tom rangu veoma su prostorni, trend je veoma široki kokpit i krma u obliku platforme koja se spušta prilikom sidrenja i pretvara se u "plažu". Možda za skandinavske prilike ne dolazi tolko do izražaja, ali u Mediteranu i pogotovo na Jadranu taj koncept je mnogo lep i koristan.

Želim ti dobar odabir!

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV

Iako oduševljen jedrilicom iz Mentona, tražio sam dalje. Opcije bile su dve:

 

1.     Oceanis 37, godina 2012, motor 100 sati, u stanju »kao nova«, samo osnovna oprema, marina Nieuwpoort, Belgija

2.     Oceanis 37, godina 2011, motor 350 sati, dobro opremljena za visoko more (dva kompleta jedra, spinaker, olujni flok, life raft, navigacija, autopilot, webasto…), marina u Brestu, Francuska

 

Odlučio sam da pogledam onu »bližu« u Brestu. Ipak, do tamo je cca 18 sati vožnje. Telefonom sam dogovorio posetu i dobio garanciju prodavaća, da će mi držati jedrilicu koji dan.

 

Krenuo sam sledeći dan, autom. »Za svaki slućaj« poneo sam kompletan alat i mašine za održavanje plovila, što se na kraju krajeva pokazalo kao dobro. Na jednoj od naplatnih stanica već u blizini Bresta rutinski me je zaustavila financijska policija. Potrajalo je dosta dugo da su shvatili što će mi pun auto alata, brusilice, polirke… Inače putovanje bilo je bez problema ukoliko ne uzmem u obzir tri ljubazna pisma austrijske policije…

 

Rutu sam (bez potrebe) razdvojio u dva dela. Ljubljana – Pariz i Pariz Brest. U povratku vozio sam u jedan mah sa prekidom od 60 minuta.

Trebalo mi je više od sat vremena da se izmotam iz Pariza. Bio je zatrpano sve.

 

sAuHz7.jpg

 

xS9GpV.jpg

 

Pratilo me je maglovito/kišovito vreme. Pokrajina lepa, brežuljkasta.Jurio sam prema zapadu i stigao u Brest rano posle podne. Baš dobro, Franuzi su završili njihov obavezni ručak u 12. U doba rućka, osim restorana stane sve.

 

M2zs2n.jpg

 

L75BNh.jpg

 

fEYTxD.jpg

 

Nw3kAE.jpg

 

TH880x.jpg

 

AArrla.jpg

 

3cL4Wj.jpg

 

hk2BAY.jpg

 

HuY0Vf.jpg

 

lT9B9X.jpg

 

Gradić Brest (cca 150.000 stanovnika, https://en.wikipedia.org/wiki/Brest,_France), jedan je od najzapadnijih u Francuskoj a time i kontinentalnoj Evropi. Smešten je u dubokoj uvali, zaštićeni od talasa Atlantika. Zahvaljujući dobroj zaštiti tu je druga po veličini vojna luka u Francuskoj, osnovana već u srednjem veku.

 

Bio sam oduševljen velikim brojem nautičkih trgovina, sa ponudom »od igle do plovila 30+ metara«.

 

Pojurio sam u Rolland Yachting, kod dilera sa kojim sam dogovorio posetu. Poslužili su me dvojica gospodina, Philippe i Yves, nešto mlađa od mene pa smo na generacijskoj bazi brzo našli zajednički jezik.

 

s1CrnW.jpg

 

ZhQUpl.jpg

 

nVoAle.jpg

 

Pre nego smo otišli do jedrilice, pregledali smo jedra. Ona su bila uredno čuvana u hangaru. Jedra bez greške.

 

EP79xL.jpg

 

JPFjwH.jpg

 

4sjDi2.jpg

 

Ajmo sada na jedrilicu, jedva čekam.

 

  • Podržavam 6

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja