Jump to content

Moto Zajednica

7 Dana 3500km Stockholm-Stutgart

Recommended Posts

  • U prolazu, 69 postova
  • Lokacija: Södertälje, Sweden / Beška (Indjija) Srbija
  • Motocikl: Kawasaki Versys 650 ABS

Dobar dan, ima godinu-dve od kako sam clan foruma, nisam nesto aktivan bio, uglavnom sam trazio pomoc u vidu informacija oko garderobe ili pri kupovini motora. Od tada sam bio odsutan par meseci dok nisam sve nasao sto mi odgovara, i dok nisam kupio motor, sada se nadam da cu vise vremena provoditi ovde i deliti utiske sa vama o putovanjima, a mozda i provozati ako se ukaze prilika na nekom duzem putovanju..

 

Ovo vreme bez voznje motora pokusacu da prekratim u pisanju ovog putopisa a i vama da malo ubrzam vreme do nove sezone dok citate, kao i ja sto citam od ostalih clanova.. Procitao sam nekoliko putopisa, al naravno najvise sam odusevljen ovim putovanjima prema Iranu i oko Crnog mora, kao i Turska Grcka..

Ja zivim u Stockholmu, pa ako neko 2018 bude isao prema Nordkapu nek me kontaktira ako prolazi ovuda isao bih i ja 80%, ako nam se podudara godisnji ili da ga pisem oko tog datuma kada bi neko isao..

 

A sada moje putesestvije uzivajte  ;);)

 

20.06.2017

Posto sam bio jako ogranicen vremenom, nisam mnogo stajao da slikam. Svrha mog putovanja je bila poseta jako dobrog druga kog znam 20+godina kog nisam video oko godinu dana, iz razloga kada sam ja na godisnjem u Srbiji on je u inostranstvu i obratno, pa rekoh da ga iznenadim posetom sa mojim dvotockasem.

Iz gore pomenutog razloga nisam bas nasao nekog ko bi putovao samnom zato sto sam planirao da bar dve noci provedem kod njega u stanu u kom zivi sa dva rodjaka.

Motor sam odvezao na servis (posle 2000km voznje) i naglasio da planiram duzi put u kom su mi rekli, nema problema samo putuj, motor je spreman na put oko sveta :)

 

Pripreme pred put nisu isle kako sam se nadao, jedva nadjoh top case da nije original kawasaki jer su cene paprene u Svedskoj za njih, 3 dana sam obilazio prodavnice dok nisam nasao, o bocnim koferima nisam ni razmisljao tako da je plan bio staviti sve u putnu torbu na koju sam navukao neku torbu koja ne propusta vodu.

Kupio sam i sator i ostalu opremu jer sam saznao da u Svedskoj gde god ima zelena povrsina drzavnog tipa, mozete postaviti sator i prenociti bez bojazni da vam policija pravi problem. A i volim da kampujem sa drustvom...

Ubacujem punjac za telefon na motor,

Uzadnji momenat mi stize nosac za telefon koji sam narucio preko ebay-a njega namestam dan pre voznje.

 

Priprema novog satora i da vidim uzivo kako izgleda i da se uhodam sa postavljanjem(ovo ce se posle ispostaviti kao odlicna stvar)

 

2aYiE.md.jpg

 

2am6x.md.jpg

 

Provera nekih sitnica i pranje lanca

2aXOt.md.jpg

 

Pa sledi pakovanje top case u koji sam stavio odecu za dva tri dana kod drugara i obilazak stutgarta i nocnog zivota, a u putnu torbu spakovao sam opremu za kampovanje i oprema za ciscenje i podmazivanje lanca, seta za krpljenje guma i tako nekih sitnica sto moze zatrebati.

 

Slika pre samog polaska nemam, bio sam jako nervozan, uzbudjen i mogu reci malo uplasen sta ce se sve dogoditi na ovom putovanju.

Oprema koju sam nosio na sebi, dok sam obilazio u februaru sajam motora, kupio sam koznu jaknu black eagle ako se ne varam, bila je u opciji za svaki dan do posla i tako krace voznjice po gradu, medjutim jakna me odusevila kada sam jednom 2 sata vozio po pljusku koji nisam doziveo ni peske a da jakna pustila samo liniju skoro neprimetnu gde je cimzar na sredini, tako da nisam hteo da trosim pare na jaknu posto sam prezadovoljan ovom(200e)

 

Pantalone Halvarsons zadnji broj bile isto kozne u jednoj radnji i prodali mi ih za 130e(bile 250) one takodje vodootporne,

Patike  Alpinestars faster 2 vodootporne (mada se posle 3 4 meseca i posle 10ak kisa, pocele i one da pustaju)

Rukavice revit sumit 2 takodje vodootporne isto kao i patike..

Kaciga nolan n 87 harp  Sa nolanovim ncom bt i svetlom na zadnjem delu kacige..

Ove zime u planu je kupovina nekog odela tekstilnog al otom potom, tek u aprilu pocinje sezona gore, tako da imam vremena za drugu opremu...

 

21.06.2017

 

Da se vratimo na putovanje, dakle plan za spavanje nemam, gde se umorim i vidim da dalje ne mogu da vozim stajem negde na odmaraliste i postavljam sator.

Vozim tako bezbrizno nekih 200km i primecujem fino mesto za odmor mali, ima i pumpa i odlucujem da dospem gorivo i malo noge protegnem..

 

2aZAR.md.jpg

 

235UH.md.jpg

 

Posle prve pauze vozim jos nekih 300 km i stizem do Malme, medjutim donosim odluku da predjem preko mosta i tunela i da idem za Dansku pa cu odande trajektom za Rostock

233E7.md.jpg

 

Kroz Dansku fini putevi, bar meni su se svideli, nisam mnogo stajao da slikam posto sam vec par puta bio kolima, pa nastavljam prema trajektu..

 

Kad sam kupio kartu, trajekt sam cekao nekih sat vremena, tu upoznam dva starija gospodina koji idu prema Poljskoj iz Engleske, imaju prenociste u Rostocku pa odlucili danas da dodju malo u Malme na kafu i da se provozaju tuda, pa ce opet da prenoce u Rostocku i sutra nastavljaju dalje po planu..

 

23Cm9.md.jpg

 

23p9G.md.jpg

 

Tu su me posavetovali da idem sa njima u taj hostel posto smo videli da ce neka kisica da pada u Rostock kada dodjemo, ja naravno ubedjujem kako mi nece nista uraditi mala kisa, i da planiram u jedan kamp u blizini nekih 50 100 km od luke pa cu se tu smestiti. Ne uzimam u obzir da treba da sidjemo oko 21h sa trajekta. Malo smo popricali na trajektu i pozdravljamo se na izlazu i ja nastavljam dalje prema Stutgartu. Posle ne punih 20ak minuta voznje krece kisa, i sve vise pojacava, odlucim na prvo odmaraliste koje naidjem da udjem i da se smestim, al naravno nema nigde ni jedno, silazim sa auto puta posto je skoro pola 10, u nadi da nadjem neko mesto da prenocim ili pogodno za sator, posle vise od pola sata vrtenja po Kavelstorfu(tako nesto) odlucim da postavim sator u blizini neke fabrike u parku-setalistu.. Nalazim solidno mesto(ovde je sada deo o kom sam na pocetku pisao o probavanju postavljanja satora, inace bi mokar po kisi prvi put postavljao, verovatno bi bio i nervozan i besan a i mrak je vec poceo padati) kisica je vec sada presla u kisu, ja se taman namestio u satoru i krece haos..

 

 

Posle nekih pola sata ipak od umora ni kisa mi vise ne predstavlja problem i uspevam da odspavam nekih 4 5 sati..

 

Ujutro me budi upozorenje od alarma na motoru, neko mi cacka motor, ja u Nemackoj, u satoru zatvoren razmisljam dal vazi isto pravilo kao u Svedskoj da gde god je drzavna zemlja sme da se prenoci u satoru. Mislim se u sebi ne verujem da je to tako kod Nemaca, vidim nesto mrda sator, zivuljka neka, i posle 15ak sekundi cujem nekog kako zvizdi i doziva po imenu, odlucim posle minut da izadjem, a ono ta stazica sto sam ja usao motorom i zavukao se u sumu, da je to setaliste kojim ujutro stariji obicno prolaze..

 

2wust.md.jpg

 

22.06.2017

 

ujutro vedro, lepo vreme, sator izdrzao onu kisu, nigde nije pustio, odelo suvo, sve full, za nekih 15ak minuta sam bio spreman za put, e sada treba naci put nazad, o tome vece ranije nisam razmisljao dok sam se vrteo da nadjem mesto za prenociste, kao kroz maglu se secam prva levo druga desno i tu je negde centar pa valjda ima neki putokaz, sve se dobro zavrsava izlazim na put i picim dalje.

 

23ssP.md.jpg

 

Inace, nisam mnogo slikao jer sam zurio da stignem do drugara sto ranije, pa tako da sam stajao uglavnom da natocim gorivo i tek pred Stutgart me malo umor savladao pa sam cesce stajao, obicno pojedem nesto slatko, malo vode, pruzim se na neku klupu u vodoravni polozaj i nakon 15ak minuta nastavljao dalje..

 

Dolazak kod drugara i njegova dva rodjaka je bio meni nesto neverovatno, izraz na njihovim licima kad sam stigao (1600km u jednom pravcu), ti si lud, mi smo mislili da nas zezas, kako si se usudio, gde si spavao, tu je krenula mala pricica, raspremio se, otusirao i nagovaraju me da izadjemo, uspem da ih odgovoim i kazem da kupimo samo koje pivo i sednemo u neki park malo da se ispricamo i druzimo a sutra cemo u izlazak jer sam umoran kao pas.

 

Drugar proba masinu

23BqY.md.jpg

 

Ja bez opreme..

23IHd.md.jpg

 

Sutra cu da postavim malo razgledanje po Stutgartu i povratak prema kuci, tu sam bio malo manje rasterecen i malo vise slikao.. :)

Inace kada sam vozim, kao u ovom slucaju, volim da vozim autoputem da sto pre stignem na odrediste, i plus sto sam imao vremena od srede ujturo slobodno do sledece srede morao da se vratim nazad u stockholm na posao..

 

Nadam se da vam se ovo do sada dopada... Ukoliko imate neke predloge slobodno mi napisite da znam ako gresim negde, i naravno pravopis mozda malo masim al ne zamerite.. ;)

 

Promenio član Milan007
Slika iz kampa, slucajno pogresnu ubacio
  • Podržavam 6

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 69 postova
  • Lokacija: Södertälje, Sweden / Beška (Indjija) Srbija
  • Motocikl: Kawasaki Versys 650 ABS

Sledeca 3 dana provodim sa njima u izlascima i istrazivanju Stutgarta

Cuveni Fandjo ispred mercedesovog muzeja

2pcYd.md.jpg

 

Mercedesov muzej

2woNJ.md.jpg

 

Povratak sa bazena.

2w2Wn.md.jpg

 

Ima jos brdo slika iz grada i koje cega, al mislim da je bez veze njih da kacim.

Nakon veoma burna tri dana, pakujem se i pozdravljam sa ekipom, puno utisaka i rasterecen krecem kuci. Plan puta je da u povratku budem sto manje po Nemackoj, nesto me nije privlacila toliko, vec da do veceri stignem do Rostocka i ukrcam se na trajekt u ovom slucaju direktno do Svedske (Treleborg).

 

Pre polaska nazad

2w84H.md.jpg

 

Negde u Njemackoj

2wCIv.md.jpg

 

Usput sam u dolasku u Nemacku samo jednom  jeo u Mekdonaldsu, ovaj put nisam nosio nikakvu hranu nego odlucujem stati u neki restoran ili tako nesto.. Kad sam ogladneo prolazim pored oznake mekdonaldsa i odlucujem da stanem pa cu posle neki restoran, medjutim, stajem tu i ima restoran tipa svedski sto pa na kasi ti naplate, cene smesne s'obzirom da je uz autoput i da nisam ni jedan restoran ovakav video duz celog puta.. Slika odatle nemam ovde ako budem mogao kad ih nadjem ubacicu..

 

Predvece dolazim do luke, obilazim kolonu, prilazim pocetku i dobijem "divne" vesti od kolege bajkera kako je ovo zadnji trajekt i da je ceo bukiran online.. U kucici nikog nema, dolaze tek pola sata pred otvaranje kapija za ulazak. Stojim tu smoren, bacim se u pricu sa kolegom bajkerom, pricamo na engleskom, za mene cudno sto prica lose engleski kada na tablica stoji GR, ja naravno onako u brzini pomislio da je GReat Britain i da je englez..

Pitao ga kakvi su putevi u Engleskoj kaze on ne zna nije nikad bio, i onda pogledam tablice opet i skontam da je Grk, Covek na hayabusi iz Grcke ide prema Ystad-u, tu radi kod nekog coveka na farmi, i svake godine oko maja juna ide po motor u Grcku i vraca ga u septembru ili oktobru nazad.. Ja sam ostao zatecen..

 

2waLz.md.jpg

 

2wNWM.md.jpg

 

Stize radnica odmah idem da pitam dal ima karata, govori mi da je sve rasprodato, ja pokazujem motor i taman da kazem da nema nikog ona kaze da za motor ima jos par mesta, ja odusevljen, uzimam kartu koja je 40evra, i trazim sobu, kaze nema nista sve je iznajmljeno.. Tuzan sedam na motor i odlazimo prema trajektu..

 

2wnjI.md.jpg

 

Vezujemo motore i penjemo se i pricamo, kolega mi objasnjava da samo zauzmemo mesto u cosku i da tu mozemo odspavati, on tako svaki put radi..

Mesto odmah zauzimamo stvari su poredjane za stolom, veceramo, popili koje pice malo se ispricali i spavanjac.

 

2wftx.md.jpg

 

27.06.2017

 

Ustajemo rano, negde oko 5 ujutro, pristizemo u luku, pozdravljamo se na izlazku, ja nastavljam prema Malme..

 

2wd13.md.jpg

 

Dolazim oko 6 ujutro, nigde nikog, vozam se po gradu, jako lepo mesto, malo zeleno sve, mnogo mi se svidelo..

 

2wGrC.md.jpg

 

2wEAn.md.jpg

 

Nastavljam dalje posle malog obilaska Malmea.

 

Negde ispred Helsingbora na pumpi mi pada kaciga po jedno 3 put i zaglavljuje mi se vizir protiv sunca(mislio sam da je pukao skroz pa nisam hteo nista da diram tu na pumpi, kada sam dosao kuci malo sam zaglavio srafciger i povukao prstima i "izcupao" sam ga, sada radi opet kao nov) odatle nosim naocare za sunce..

 

2wMCc.md.jpg

 

Stizem u Helsingborg, simpaticno mesto, u Svedskoj generalno nisam video neki grad da nema mnogo zelenila i jezera.. Sto ja smatram prelepim.. :)

 

Mozda najlepsa slika sa puta..

2wzLA.md.jpg

 

Ovde palim net da se javim kuci, kad stize poruka na viberu ako mogu da dodjem u 3 smenu veceras, posto sam rekao sefu da cu doci u utorak vece kuci, medjutim ja sam produzio za dan putovanje, sedam na motor i picem nazad, odlucujem da pomognem kolegama i dodjem to vece nazad na posao, oko 3 popodne sam bio nazad ispred svog stana..

 

Imam vise slika u Svedskoj na kompjuteru pa je malo manje slika nego sto bi trebalo, al inace jedno veliko putovanje posle 2 meseca posedovanja velikog motora. (Kad se vratim sa odmora nazad mozda editujem i dodam jos koju ako je moguce..)

To mi je prvi motor veci od 125cc i to posle 5 godina ne voznje motora.. Mnogo uzbudjenja, odusevljenja i jos veca zelja za sto vecim i duzim relacijama..

Pozdrav do sledeceg putesestvija.. :):)

 

 

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja